RECENZE: ASUS Transformer Book Flip TP300Ld - překlápěcí 13“ tableto-notebook s dedikovaným grafickým čipem

16. 12. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Překlápěcích konvertibilních notebooků s dvojitými klouby je na trhu stále více. ASUS se rozhodl odlišit tím, že do svého stroje nabídl dedikovaný grafický čip GeFroce 820M, čímž oproti konkurenci umožňuje i základní hraní středně náročných her. Zaujme však také kvalitním displejem, dlouhou výdrží a osazením klasického plotnového disku s velkou kapacitou.

ASUS Transformer Book Flip TP300Ld - překlápěcí 13“ tableto-notebook s dedikovaným grafickým čipem

Základní popis

Zdá se, že všichni výrobci postupně chtějí nabídnout alespoň jeden notebook s překlápěcí konstrukcí pomocí dvojitých kloubů. S nimi je možné změnit klasický notebook minimálním navýšením hmotnosti na konvertibilní stroj, jehož víko lze překlopit o 360° a udělat z notebooku větší (a těžší) tablet. Že by šlo o plnou konkurenci tabletů, se říct přímo nedá, neboť ty jsou znatelně lehčí, a lépe se tedy drží v ruce. Na druhou stranu občas oceníte možnost provádět ve stoje základní úkony, aniž byste u toho vypadali hloupě (jak to obvykle s klasickým notebookem bývá) a v dopravních prostředcích (zejména autobus a letadlo) můžete překlopením získat prostor pro pohodlnější umístění (resp. náklon) obrazovky.

ASUS vsadil na hliníkové provedení. Spodní část a vnější strana víka jsou lakovány do černé. Naopak opěrky rukou a okolí klávesnice zůstaly stříbrné. Barevná kombinace je provedena tak, jak tomu bývá u notebooků od ASUSu zvykem, takže žádné velké překvapení se nekoná. Zvolené povrchy nejsou náchylné na viditelné chytání otisků a nečistot, snad jen s výjimkou lesklého skla překrývajícího displej. Vizuálně notebook působí dobře. Překvapí snad jen o něco větší tloušťka, než je v této třídě počítačů zvykem. Je to pravděpodobně daň za lepší chlazení kvůli dedikované grafice a mírně větší baterii.

Odolnost základny je díky tlusté nosné části z hliníku příkladná a nemám k ní žádné výhrady. Klávesnice je podložená relativně dobře a víko vykazuje pouze malou pružnost. K čemu však mám výhrady, je hlavní vypínač na levém boku. Jeho tlačítko totiž není zapuštěné do boční hrany. Naopak o milimetr všechna tlačítka na levém boku vyčnívají. Po dvou týdnech intenzivního používání na cestách se mi podařilo, že mikrospínač přestal fungovat. Možná šlo o nešťastnou náhodu dohromady s horším kusem, ale v případě nošení v batohu, který není dostatečně na spodku vypolstrován, bych doporučil dávat do něj notebook vždy hranou s tlačítky nahoru.

Již jsem zmínil, že zdvojené klouby umožňují překlopení o 360°. Po celou dobu překlápění je tuhost kloubů stejná. Jakmile přesáhnete úhel 180°, deaktivuje se klávesnice i touchpad a počítač pak plně spoléhá na ovládání dotykovou obrazovkou. S trochou stranu lze otevřít notebook jednou rukou.


Všechna rozhraní jsou rozmístěna na bocích. Vlevo jde o čtečku paměťových karet SD XC a jedno USB 2.0. Vpravo je pro změnu kombinovaný zvukový konektor, dvojice rychlých USB 3.0, obrazový výstup HDMI (v plné velikosti) a zdířka napájení. Tím výčet konektorů končí. Nenajdete zde ani obrazový výstup VGA, ani konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Zejména to druhé při pracovním použití zamrzí.

Rozměry v zavřeném stavu jsou 323 x 232 x 21-22 mm, což znamená, že kolem 13“ displeje je tlustší rámeček. Hmotnost 1,83 kg je na stroj v této úhlopříčce relativně velká hodnota a pocítíte to, kdykoli jej budete používat v režimu tabletu.

Nějaké ty gramy při cestování šetří 65W adaptér s vidlicovou koncovkou, který váží pouhých 215 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Na rozdíl od ZenBooků klávesnice má rozložení kláves bez hlavního vypínače v pravém horním rohu. Tam je místo toho běžnější Delete. Jediný kompromis vlivem menších rozměrů šel směrem ke klávesám pro pohyb v dokumentech, které jsou řešeny jako sekundární funkce kurzorových šipek při držením přepínače Fn. Kurzorové šipky mají u sebe mezery pro lepší hmatovou orientaci a horní řada kláves má primární funkce F1-F12, zatímco multimediální funkce (změna jasu, hlasitosti,…) se vyvolávají dohromady s Fn.

Mechanika kláves se dá označit za mírně nadprůměrnou. Stisk není příliš mělký a při psaní má uživatel z klávesnice jistou odezvu. Má hlavní výhrada směrem ke klávesnici se týká absence podsvícení kláves. V této třídě notebooků mě takový nedostatek spíše překvapuje a je velká škoda, že v rámci modelu nenabízí podsvícení kláves žádná konfigurace.

Indikační diody jsou na čelní hraně a informují o zapnutí počítače (při uspání jednou za čas dioda krátce problikne), nabíjení (nabití) baterie a aktivitě pevného disku. Hlavní vypínač spolu s tlačítek pro otevření Start obrazovky a dvoutlačítkem regulace hlasitosti při použití v režimu tabletu jsou na levém boku.

Již jsem se vyjádřil k problémům s hlavním vypínačem, na které jsem během testování narazil. Kromě mechanického zádrhelu je vystouplý vypínač nepříjemný i tím, že při přenášení je větší pravděpodobnost, že si jej omylem zmáčknete (což se mi dělo často). Pokud je počítač zavřený, vypínač nereaguje.


Touchpad používá elektroniku ASUS a jeho dotyková plocha je vycentrovaná mezi opěrky rukou. Elektronika podporuje většinu běžných gest (s výjimkou posunu obrazu tahem jednoho prstu po pravém kraji – použít lze leda tah dvěma prsty). Za nevýhody považuji poměrně tuhé tlačítko integrované v dotykové ploše a znatelné zpoždění kurzoru proti pohybu prstu.

Hlavní HW parametry

Na desce je integrovaný dvoujádrový úsporný procesor Intel Core i5-4210U s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost do 2,7 GHz. Má TDP pouhých 15 W a představuje mezi úspornými procesory základ střední třídy.


Odšroubováním všech šroubů na spodku lze uvolnit spodní kryt (nejde úplně snadno, chce to trochu zabrat), čímž se dostanete k vnitřním komponentám, z nichž vyměnitelné jsou operační paměť a pevný disk. Základní paměť 4 GB (DDR3L-1600) je integrovaná přímo na desce a hned u ní je slot, který zůstal u testované konfigurace volný. Přidáním 8GB modulu lze paměť rozšířit na maximálních 12 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 245
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 817

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 107 354
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 45 479

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5108 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 114 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,98

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,11 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,56 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,32

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6633 MB/s

Výkon procesoru odpovídá základním úsporným procesorům střední třídy a plně postačuje pro všechny běžné činnosti od kancelářské práce po základní multimédia. Při zátěži všech jader dokáže procesor dlouhodobě držet frekvenci 2,4 GHz a netrpí snižováním výkonu.

Uvnitř základny je prostor pro klasický 2,5“ pevný disk, což je výjimka, neboť většina podobných zařízení spoléhá na SSD. Plotnový disk, který je v testované konfiguraci zvolen, má kapacitu 1 TB a plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Volba klasického disku má velkou výhodu ve větším úložném prostoru. Na druhou stranu je potřeba počítat s nižší rychlostí a doporučoval bych také větší opatrnost při práci v režimu tabletu, neboť neustále otřesy v operativním stavu disku příliš nesvědčí.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 348,7 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 89,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,1 ms

Spojení s okolím je řešeno bezdrátovou kartou od Intelu. Ta si poradí s moderním standardem Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0. Kabelové připojení do sítě bohužel chybí a takovou funkcionalitu lze řešit jedině USB-LAN adaptérem.

Displej a grafika

13“ displej je překryt lesklým sklem a nabízí rozlišení Full HD (1920x1080). Jde o obrazovku moderního typu s velmi dobrými obrazovými parametry. Nabízí široké pozorovací úhly, dobrý kontrast a syté barvy. Obraz je nesrovnatelně lepší než u klasických TN displejů levných notebooků.

Velmi dobrý je také maximální jas. Displej svítí tak, že i v prosvětlených prostorech je použitelný navzdory lesklé povrchové úpravě bez většího omezování. Minimální jas by mohl být o něco nižší, pokud jde o práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS-like
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8bit eDP)
  • Světlost: 350 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 14 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N133HSE-EB3. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrovaného grafického jádra Intel HD 4400 je na základní desce také dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce 820M s 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Jde o základní řešení nižší třídy.


Externí monitor lze připojit prostřednictvím výstupu HDMI 1.4a na pravém boku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7476
  • 3DMark 11: P1352 (Graphics: 1233, Physics: 3175)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39 235 (Graphics: 43 446, Physics: 29 299)
  • Cloud Gate (DX10): 4508 (Graphics: 5885, Physics: 2479)
  • Fire Strike (DX11): 834 (Graphics: 893, Physics: 3527)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5138 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 22,33 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 18,9 fps
  • 1920x1080: 10,4 fps

Grafický výkon GeForce 820M je místy až dvojnásobný proti integrovanému jádru, nicméně středně náročného hráče by stejně neuspokojil. Stačí k hraní středně a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1366x768). U náročných her budete rádi, pokud budou hratelné alespoň s nejnižší úrovní detailů.

Dedikovaná grafika bude užitečná hlavně pro ty, kteří moc grafického výkonu nepotřebují, ale integrované řešení jim z nějakého důvodu nevyhovuje (třeba kvůli kompatibilitě programů).

Multimédia

Reproduktory jsou vestavěné do předních rohů základny a směřují dolů. Na poměry notebooků je hlasitost spíše podprůměrná. Zvuková kvalita je na úrovni slabšího průměru a pokulhává především v hloubkách a nižších středech. Hi-fi zážitek tedy nečekejte, na druhou stranu pro obvyklé činnosti jako přehrávání videí z internetu a Skype hovory většinou postačují.

Webkamera základní kvality má vedle objektivu malou bílou diodu, která informuje o její aktivitě. Duální mikrofon má zdířky kousek vedle v rámu u gumového lemu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má výdech namířený dozadu mezi klouby. Jediný ventilátor běží v podstatě pořád bez ohledu na zátěž. Při kancelářských a jinak nenáročných činnostech zůstává v nízkých otáčkách, kdy jej téměř nepoznáte ani v tiché místnosti z pracovní vzdálenosti. Opakované časté zátěže stabilně zvýší rychlost chlazení – pak je notebook slyšet i v místnosti s ruchem více lidí. Nejde o vyšší hlasitost jako spíše o mírně svištivý nádech. Při dlouhodobé maximální zátěži už hlučnost není o moc vyšší. Po ukončení zátěže trvá ještě asi minutu, než se ventilátor zpomalí zpět na nízké otáčky.

Celkově si vede chlazení notebooku v porovnání s konkurencí dobře a většinou jde o tišší stroj.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 29,9°C
  • výdech chlazení = 29,3°C
  • napájecí adaptér = 28,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 38,7°C
  • spodek maximum = 47,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 56,0°C
  • napájecí adaptér = 41,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty na povrchu jsou při kancelářské práci nízké a téměř není znát, že by se něco mělo zahřívat. V zátěži je zahřívání patrné jen na spodku vzadu uprostřed a jen mírně také u horní řady kláves.

Procesor v zátěži drží teploty do 80°C, což je u tenkého notebooku velmi dobrý výsledek. Nedochází tedy nikdy k omezování výkonu vlivem vysokých teplot (které jsou u Core i5 až těsně pod hranicí 100°C).


Baterie

V přední části základny je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 50 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 9 hodin a 18 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a dvoutřetinovým jasem je reálná výdrž necelých sedm hodin, což je pořád velmi dobrá hodnota.

Navzdory výkonově plnohodnotnému napájecímu adaptéru je rychlost nabíjení značně omezena (~14 W) bez ohledu na zátěž. Prázdnou baterii tedy nabijete na 90 % za necelé tři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí běžné možnosti nastavení:

  • vypnutí touchpadu a dotykového displeje
  • vypnutí probouzení při otevření víka
  • vypnutí šetření energie ve vypnutém stavu
  • vypnutí virtualizační technologie (VT-x)
  • vypnutí podpory instrukcí pro šifrování AES-NI
  • nastavení velikosti před-alokované paměti pro integrovanou grafiku (64-512 MB)
  • vypnutí podpory USB zařízení pod DOSem
  • nastavení řadiče pro režim USB 3.0 (zapnuto, vypnuto, automatické)
  • zapnutí podpory zavádění operačního systému ze sítě

Systém je možné zabezpečit hesly firmware (spuštění, nastavení) a heslem pevného disku (možnost nastavit hesla pro dva disky). V rámci zabezpečení je možné uzamknout použití některých integrovaných zařízení (bezdrátová karta, zvukový čip, USB porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet).

Příslušenství

K notebooku je dodáván pouze napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 má zálohu instalace uloženou na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit.

Systém je zanesen standardním množstvím bloatware včetně zkušební verze antiviru. Odinstalace méně potřebných komponent nezabere více než patnáct minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace TP300Ld stojí 17 355,- Kč bez DPH (20 999,- Kč s DPH). Jde o nejvyšší nabízenou konfiguraci. Nižší modely jsou jedině bez dedikované grafiky a značené jsou jako TP300La. Kromě grafiky se liší horším displejem (pouze 1366x768 TN s omezenými pozorovacími úhly), menším diskem a nejslabší konfigurace má procesor Core i3-4010U.

Nejnižší konfigurace se slabším procesorem vychází proti testované o čtvrtinu levněji. V případě nižší konfigurace s Core i5 už jde o ušetření jen pár tisíc, co dle mého názoru nevyváží horší displej, se kterým budou značně omezeny možnosti použití v režimu tabletu.

Závěr

ASUS TF300Ld je relativně dostupný 13“ konvertibilní notebook, který se od konkurence snaží odlišit větším diskovým prostorem a dedikovaným grafickým čipem. Tyto vlastnosti jsou ruku v ruce také s mírně tlustějším provedením a vyšší hmotností. Nosné části počítače jsou v podstatě tlusté hliníkové bloky, takže z hlediska odolnosti a základny si vede TF300 ve srovnání s konkurencí skvěle. Na druhou stranu za nedomyšlený považuji vystouplý mikrospínač z boku, který si jednak budete omylem mačkat při přenášení otevřeného přístroje, jednak může být náchylnější na zničení, pokud si notebook do batohu položíte vypínačem směrem dolů (mně se ho takto podařilo v batohu zničit).

Na TF300 se dobře pracuje a na cestách potěší jak dlouhá výdrž, tak tiché chlazení a povedená klávesnice. Smířit se musíte jen s absencí podsvícení kláves a pomalejšími reakcemi touchpadu.

Klady a zápory

+ odolné šasi
+ Full HD IPS-like displej
+ většinou tiché chlazení

- vystouplé vypínací tlačítko na boku (a problémy s ním)
- pomalejší reakce touchpadu
- chybí podsvícení klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS TP300Ld
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4210U (1,70/2,70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4 onboard + 0)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10SPCX-80KHST0, 5400rpm, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 9h 18min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 323 x 232 x 21-22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,83
Recenze

Diskuse