RECENZE: ASUS Transformer Trio - dva a půl řešení v jednom

11. 2. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS se snaží vylepšit svou úspěšnou řadu počítačů Transformer. Místo dvou řešení v jednom by nyní rád nabídl rovnou tři – tablet, notebook a stolní počítač. Tak praví marketingové materiály výrobce. Tablet i část s klávesnicí jsou samostatné počítače. V jednom je Intel Atom s Androidem a v druhém Intel Core i7 s Windows 8.

ASUS Transformer Trio - dva a půl řešení v jednom

Základní popis

Všechny předchozí Tranformery byly vždy tablety s Windows nebo Androidem, které šly rozšířit připojením dokovací stanice o klávesnici, touchpad a někdy také přídavnou baterii. Transformer Trio je na první pohled stejný, ale uvnitř je řešený naprosto odlišně, neboť jde o dva samostatné počítače – jeden v tabletu a jeden v základně s klávesnicí. Tyto počítače lze používat buďto samostatně (Androidí tablet tak jak je, základnu s Windows jen po připojení externího monitoru), nebo je můžete spojit a sdílet tak některé jejich komponenty.

Tabletová část samotná je vlastně úplně obyčejný 11,6“ tablet s operačním systémem Android, jen s trochu horší konektorovou výbavou (nečekejte například obrazový výstup), nicméně kvalitním kovovým provedením. Základna je plnohodnotný notebook s Windows, jen bez obrazovky. To jsou dva plnohodnotné režimy, jak lze zařízení používat.

Pak je tu ještě třetí, kdy je spojíte v kloubu dohromady a získáte notebook s možností provozu jak Windows, tak Androidu. Obě dvě zařízení můžete nezávisle na sobě vypínat a zapínat (základna má vypínač v klávesnici, tablet na sobě zezadu), můžete mezi nimi přesouvat data a na klávesnici je malá ikona s okny a robotem, která slouží k přepínání mezi systémy. Obrazovka, klávesnice, touchpad a některé konektory se přiřadí vždy k tomu systému, který je právě aktivní pomocí zmíněné klávesy. Výhody jsou pak jasné – můžete buď používat výkonný procesor Intel Core a běžné desktopové programy pro Windows, nebo pracovat v Androidu s velmi úsporným procesorem Atom, nulovou hlučností a násobně vyšší výdrží na jedno nabití.

Dříve šlo vždy jen o jeden počítač (uvnitř tabletu), což mělo své výhody, o které zde z části přijdete. Tak například pro mě je modelová situace, že pracuji se spojeným zařízením a najednou se dostanu do fáze, kdy potřebuji dělat pouze revize (například zdejších článků), takže si odpojím tablet od klávesnice, sednu si na gauč a v klidu pročítám. Zde však je něco podobného možné jen v systému Android. Windows je pouze v základně, takže po odpojení zůstane dál v základně běžet, ale obrazovku tabletu už využít nemůže. Řešením by mohlo být snad jen připojení ke vzdálené ploše, ale pod Androidem nevím o žádném klientu, který by si s dotykovými gesty pro Windows 8 poradil a nabídl k tomu i dostatečnou rychlost.

Zpět k hardwaru. Tablet má nadstandardní mechanické provedení. Zadní část je kovová a vpředu je tvrzené sklo. Výsledkem je, že snese velký tlak z obou stran, aniž by to na sobě dal jakkoli znát. Základna v provedení nezaostává. Je také pevná a nikde se nekroutí, ani neprohýbá. Kloub působí pevně, nicméně ve spojení s tabletem je drobná vůle (pár stupňů), která na provoz nemá žádný negativní vliv, nicméně perfekcionistickým povahám by mohla vadit.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 130° a otevření jednou rukou kvůli tužšímu kloubu nepřipadá v úvahu. Za hlavní nedostatek v mechanickém návrhu považuji spodní gumové nožičky umístěné na kloubu. Jsou totiž příliš malé, takže při plném otevření začne drhnout hliníková část kloubu o stůl.


Konektorová výbava je chudá v obou případech. Tablet jako takový má vedle dokovacího konektoru pouze sluchátkový výstup, čtečku karet micro SD a speciální konektor pro připojení USB kabelu (spojení s počítačem), který lze použít také k nabíjení pomocí přibaleného adaptéru.

Základna má vlevo USB 3.0 a kombinovaný vstup/výstup zvuku. Vpravo výbava pokračuje druhým USB 3.0, napájením a dvěma obrazovými výstupy (micro HDMI a mini-DP). Marně byste v základně hledali čtečku paměťových karet (ta v tabletu je pouze pro Android) a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Navíc bez dokoupení redukci k počítači nepřipojíte externí monitor.

USB porty jsou ve složeném stavu sdílené pro obě zařízení a přístup k nim má to, na které jste momentálně přepnuti.

Celé zařízení má dohromady v zavřeném stavu rozměry 305 x 193 x 23-24 mm. Jeho celková hmotnost 1,68 kg je na 11,6“ zařízení nečekaně velká. Samotný tablet váží obvyklých 0,70 kg a je jasné, že základna musí kvůli stabilitě vážit alespoň to samé, nicméně zde je v ní plnohodnotný počítač, což musí být na váze také znát. Nic to ovšem nemění na faktu, že když poprvé počítač vezmete do ruky, budete překvapeni jeho vyšší hmotností na úrovni tenkých 14“ notebooků.

Hlavní napájecí zdroj je shodný se ZenBooky a dalšími notebooky od ASUSu. Má výkon 45 W a s vyměnitelnou vidlicí váží pouhých 170 g. Kvůli samostatnému nabíjení tabletu je v balení také USB nabíječka (10 W) s oddělitelným speciálním USB kabelem (lze s ním nabíjet také z počítače).

Klávesnice a ovládací prvky

U 11,6“ notebooků bývá klávesnice kvůli nedostatku prostoru vždy o nějakých kompromisech. V případě Transformeru Trio je rozložení redukováno o samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech (jsou jako funkce Fn na kurzorových šipkách). Z méně používaných kláves mi chybí snad jen Pause (Break), který se občas hodí v terminálových programech. Taktéž byste zde marně hledali zástupný numerický blok. Jinak je ovšem rozložení relativně standardní s klávesou navíc pro přepínání mezi oběma operačními systémy a poněkud nešikovně umístěným hlavním vypínačem v pravém horním rohu. Tam jej někteří budou mačkat v domnění, že nahmatali klávesu Delete.

Z pocitu při psaní bych řekl, že jsou klávesy o kousek menší, než je standardní velikost u běžných (větších) notebooků. Jejich mechanika ovšem není mělká a má přesný stisk s jasnou hmatovou odezvou. Na můj vkus je klávesnice možná příliš hlučná. Při psaní jsem měl na této klávesnici poněkud stísněný pocit, takže jsem nedokázal psát plnou rychlostí. Věřím, že to je hlavně o zvyku.

Za hlavní nevýhodu použité klávesnice považuji absenci podsvícení. Popisky nejsou při horších světelných podmínkách příliš kontrastní a v této třídě počítačů už bývá podsvícení kláves v podstatě standardem.

Standardně nad klávesnicí svítí pouze jedna (bílá) dioda, která hlásí zapnutí počítače (při uspání bliká). Další je možné z pozice uživatele zapnout ještě na klávese CapsLock jako indikaci zámku. O další diody nebudete ochuzeni – pouze jsou umístěny na levém boku a je o indikaci zapnutí (stejná jako nad klávesnicí), nabíjení (nabití) baterie) a aktivity pevného disku.

Tablet má pouze jednu indikační diodu – je na zadní straně nahoře a vyčtete z ní, zda se jeho baterie nabíjí.


Kromě ovládání pomocí dotykového displeje lze využít také služeb touchpadu integrovaného do základny. Jde o touchpad vlastní výroby (ASUS), jehož elektronika podporuje snímání více prstů současně a všechna běžná dotyková gesta. Má však dvě nevýhody. Prvním je větší zpoždění kurzoru za pohybem prstu a druhým je nadstandardně tuhé tlačítko integrované v dotykové ploše, které navíc při každém stisku klape velmi nahlas.

Hlavní HW parametry

Dvě samostatná zařízení si žádají dva procesory. Ten hlavní (v základně) je úsporné dvoujádrové Intel Core i7-4500U generace Haswell. Má výchozí takt 1,8 GHz a režim Turbo Boost až do 3,0 GHz. V tabletu je opět procesor od Intelu, ale jde o podstatně méně výkonný (ale o to úspornější) dvoujádrový Intel Atom Z2560 s taktem 1,6 GHz, který je optimalizován pro běh operačního systému Android.


Operační paměť je v obou částech připájená k základní desce. U základny jde o 4 GB a u tabletu o 2 GB. Sdílení paměti mezi zařízeními není možné a možné není ani pozdější rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 840
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 523

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120 472
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 174

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5636 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11184 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,98

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,90 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 942 MB/s

Transformer Trio využívá maximálního výkonu použitého Core i7 a nedochází k omezením ani při dlouhodobé zátěži (což není zvykem u zařízení s úspornými procesory). Výpočetní výkon bez problému postačuje pro všechny běžné činnosti, které byste od malého notebooku mohli očekávat.

Diskový prostor obou zařízení je oddělený. V tabletu je 16GB eMMC paměť (12 GB pro uživatele) a v počítači klasický 2,5“ plotnový disk s kapacitou 500 GB (5400 rpm). Přístup k paměti tabletu lze z počítače realizovat stejně jako ke kterémukoli jinému tabletu, který byste připojili kabelem USB. Jen zde je USB připojení zajištěno automaticky v kloubu. V případě, že je tablet spojen se základnou, je v Průzkumníku Windows vidět jako multimediální zařízení (mezi disky).

Přístup z tabletu k základně a naopak lze realizovat také bezdrátově. Obě zařízení musí být připojena do stejné Wi-Fi sítě a musíte u každého vybrat položky ke sdílení. Síťový přístup k pevnému disku základny však funguje pouze v případě, že máte nastavené uživatelské heslo v systému (standardní omezení Windows).

ASUS sice vysvětluje sdílení souborů ve videu, které se při prvním pokusu o připojení objeví, nicméně pro někoho může být řešení stále příliš komplikované.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 198 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 82,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,13 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,9

S okolním světem hlavní počítač komunikuje výhradně bezdrátově. K tomu mu slouží adaptér Wi-Fi /ac (2,5 i 5GHz) od Realteku a modul Bluetooth. Bezdrátové možnosti jsou kvůli možnosti použití obou částí odděleně duplikovány (u tabletu je pouze Wi-Fi /n). Z toho plyne, že každá část má také své antény, čehož jsem se v případně základny bál, ale nakonec se to neukázalo jako velký problém. Pouze v místech s horním signálem má základna problémy a pak dochází k situacím, kdy základna (Windows) sotva udrží signál, zatímco tablet (Android) má stabilní rychlé spojení.

Displej a grafika

Obrazovka tabletu má úhlopříčku 11,6“ a jde o typ IPS s vyšší rozlišením Full HD (1920x1080), překrytý skleněnou vrstvou. Co do obrazové kvality jde o výborný displej, který potěší širokými pozorovacími úhly, dobrým kontrastem a sytými barvami. Hodí se jak pro základní práci s grafikou, tak přehrávání filmů.

Ve Windows 8 je již od výrobce nastavené zvětšení ovládacích prvků a textu na 125 %, nicméně čáry písmen jsou tenčí, a tak mohou mít někteří uživatelé problém s čitelností při práci v klasickém prostředí plochy. Při používání systému v rozhraní Metro tento problém není. V Androidu je situace opačná. Vše působí neskutečně přerostle hlavně pro ovládání touchpadem a u webových stránek jsem nepřišel na to, jak zajistit, aby se pokaždé neroztáhly přes celý displej (takto je ze stránky vidět vždy méně než ve Windows).

Maximální jas převyšuje standard notebooků a umožňuje v omezené míře venkovní použití navzdory lesklé povrchové úpravě. Naopak minimální jas by mohl klidně být nižší. Tento je vhodný spíše pro večerní práci za tlumeného osvětlení. Při práci v úplné tmě zbytečně oslňuje.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 14 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N116HSE-EA2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Úsporné Core i7-4500U má v sobě integrované grafické jádro Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Toto jádro podporuje moderní technologie jako DirectX 11.1 a OpenCL a zvládá akcelerovat video ve vysokém rozlišení (4K). V tomto notebooku je navíc podpořeno pamětí v režimu dual-channel, která mu umožňuje dosáhnout maxima výkonu.

Pro připojení externího monitoru jsou přítomny dva obrazové výstupy – micro HDMI a mini DisplayPort (ani k jednomu není přibalena redukce). Oba je možné využít současně v režimu rozšířené plochy Windows, a to dokonce dohromady s interním displejem.

Výstupy jsou připojeny pouze k integrované grafice v základně. Z tabletu při běhu Androidu obraz do externího monitoru nedostanete, nebo má samostatné grafické jádro, které není s výstupem propojené.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6168
  • 3DMark 11: P1019 (Graphics: 905, Physics: 3585)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 47 213 (Graphics: 54 301, Physics: 32 408)
  • Cloud Gate (DX10): 4914 (Graphics: 6318, Physics: 2765)
  • Fire Strike (DX11): 666 (Graphics: 728, Physics: 3931)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5638 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 23,68 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 15,6 fps
  • 1920x1080: 8,5 fps

Výkon integrovaného jádra HD 4400 ve 3D postačuje k hraní středně a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1366x768). Náročné AAA tituly poběží spíše starší do roku 2009, v určitých případech až 2010, ale tam počítejte s nižším rozlišením a minimální úrovní detailů.

Všechny ostatní činnosti (kancelář, web, multimédia) nepředstavují pro grafiku výraznou zátěž.

Procesor Atom v tabletové části má také své grafické jádro a jde o licencované PowerVR SGX544, jehož výkon je výrazně nižší, nicméně pro hry v Androidu, které bývají jednoduché a nenáročné, má výkonu dostatek (patří k lepšímu průměru pro tuto platformu).

::Multimédia

Základna i tablet mají své vlastní reproduktory. Při práci ve Windows jsou použity reproduktory po stranách v základně a jejich zvuk patří k průměru klasických notebooků. Zvuk je relativně vyvážený a maximální hlasitost postačuje pro nouzový poslech i v mírně hlučnějším prostředí.

Pokud jste přepnutí do Androidu, hrají reproduktory na zadní straně tabletu. Jejich zvuk je o poznání lepší a hrají také hlasitěji. Na poměry tabletů hrají nečekaně dobře.


V tabletu jsou vestavěné dvě webkamery, z čehož pouze přední (nad displejem) je použitelná i základnou s Windows. Tato kamera nabízí pouze základní kvalitu zobrazení. Zadní kamera je na tom mnohem lépe, má funkci automatického ostření a fotí v rozlišení 5 Mpix – využít ji nicméně můžete pouze v Androidu.

Mikrofon má každé zařízení vlastní. Ten v základně má místo u levého horního rohu klávesnice.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je pouze v základně a při nízkém zatížení (kancelářská práce, prohlížení webů) se obvykle netočí, takže je slyšet pouze šum ploten pevného disku. Až při delší nebo opakované zátěži dojde k roztočení ventilátoru s méně příjemným pískavým zvukem. Ani v zátěži není ventilátor hlučný, ale jeho pískání je zejména v tiché místnosti brzy otravné. Po skončení dlouhodobé zátěže trvá několik minut, než se ventilátor opět vypne.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 24,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,0°C
  • klávesnice vlevo = 25,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,1°C
  • spodek maximum = 27,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 26,4°C
  • napájecí adaptér = 31,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 38,4°C
  • spodek maximum = 41,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,3°C
  • napájecí adaptér = 44,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci se počítač nikde na povrchu nezahřívá. Až dlouhodobá zátěž se projeví v zadní části základny a cítit je jak na spodku, tak i přes klávesnici (vpravo nahoře). Teploty však stále nejsou tak vysoké, aby bránily v pohodlném používání.


Baterie

V tabletu je baterie s kapacitou 19 Wh a v základně je baterie s kapacitou 33 Wh. Základna s Windows umí využít pouze své vlastní baterie, což v našem standardním redakčním testu* omezilo výdrž na rovných šest hodin. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem však nepočítejte, že se dostanete přes pět hodin provozu na jedno nabití. Vedle vyšší hmotnosti je slabší výdrž hlavním nedostatkem Transformeru Trio.

19 Wh stačí samotnému tabletu maximálně na osm hodin výdrže (při prohlížení stránek pět), ale tablet umí využít i baterii v základně, což zvedne maximální výdrž až na dvacet hodin (při prohlížení stránek patnáct).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Vybitá baterie v základně se nabije na 90 % za necelé dvě hodiny. Pokud jsou vybité obě baterie, trvá nabíjení přibližně o hodinu až dvě déle. K výraznému zpomalení nabíjení dojde pouze při intenzivní zátěži procesoru – pak si ale na nabití počkáte klidně pět až šest hodin.

BIOS a zabezpečení

V počítači (v základně) je instalován firmware Aptio (AMI) a nabízí následující možnosti úprav:

  • zapnout utilitu pro nahrání nového firmware (lze jeho soubor načíst přímo z NTFS/FAT disku)
  • vypnout touchpad
  • vypnout probouzení po otevření víka
  • vypnout technologie šetřící spotřebu
  • vypnout podporu vizualizace
  • zakázat rozšířené funkce procesoru pro šifrování (AES-NI)
  • přepnout režim SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • zvolit, kolik paměti se fixně přidělí integrované grafice (64-512 MB)
  • vypnout podporu USB v DOSu
  • nastavit Intel Anti-Theft
  • nastavit režim USB 3.0 (XHCI)
  • zapnout podporu zavádění EFI systému ze sítě

Operační systém lze zavádět v režimu UEFI i BIOS a firmware podporuje SecureBoot. V rámci zabezpečení lze nastavit hesla BIOSu (spouštění, nastavení) a hesla pevných disků. Samostatně lze ještě deaktivovat některá rozhraní: LAN a čtečku paměťových karet, Wi-Fi, zvukový čip, optickou mechaniku a USB zařízení.

Příslušenství

Součástí balení je tablet, základna s klávesnicí, 45W hlavní napájecí adaptér, USB nabíječka pro tablet (10 W), speciální USB kabel, pouzdro pro celé zařízení ve spojeném stavu a základní tištěná dokumentace.

V tabletu je instalován operační systém Android 4.2 a na disku počítače je předinstalován systém Windows 8 (64bit), který je zde včetně obnovy do továrního stavu. Součástí Windows je od výrobce také nějaký bloatware od zkušební verze antiviru, až po sadu shareware her.

Do obou systémů jsou přidány speciální komponenty, které zajišťují funkčnost přepínání mezi nimi. Není tedy příliš jisté, jak se bude počítač chovat s pozdějšími verzemi Windows, případně alternativními operačními systémy (Linux).

V liště tray je pod Windows typická ikona zeleného robota, která informuje, zda je tablet „na pozadí“ zapnutý, nebo ne. V Androidu je podobná informace znázorněna ikonami v horní liště a vzhledem k tomu, že tablet může využívat baterii ze základny, jsou zde také ikony signalizující stav obou baterií. V případě, že se chcete přepnout do druhého systému, který je zrovna vypnutý, předinstalovaná aplikace v obou systémech vás na to nejdříve upozorní, a až po potvrzení dialogového okna druhou část zapne.

Jsou i situace, kdy je přepínání poněkud otravné. Při čistém zapnutí notebooku (tj. základny) se začne startovat i tablet, který se následně po nečinnosti uspí. Při každém zavření a otevření víka se na obrazovce vždy objeví Android, i když jste při zavírání měli přepnuto na Windows. Jediným řešením je po každém čistém startu přepnout z Windows do Androidu, podržet horní vypínač, potvrdit vypnutí tabletu a následně mít zapnutý jen Windows.

Ceny a záruka

V testované konfiguraci zařízení stojí 21 983,- Kč bez DPH (26 599,- Kč s DPH). Většině lidí pravděpodobně postačí slabší konfigurace, která je o dva tisíce levnější a liší se pouze v přítomnosti procesoru Core i5-4200U.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou (mezinárodní) záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko je servisní zázemí zajištěno centrálním servisem v Ostravě, který hrají dopravu produktu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

11,6“ ASUS Transformer Trio bych sice neoznačil jako revoluční zařízení, originalitu mu však nelze upřít. Kombinace tableto-notebooku, který jde rozpojit a provozovat jako dvě samostatná zařízení, totiž snad nikdo jiný ještě nevyrobil. Takové zařízení rozhodně není vhodné pro každého a bude si hledat spíše menší cílovou skupinu specifických uživatelů, kteří chtějí pracovat převážně s poměrně výkonným notebookem, ale občas si vystačí jen s tabletem, do kterého zde mohou pravidelně bez kabelů snadno nahrávat data a mají jistotu, že bude vždy nabitý, i když jej už dlouho nepoužili.

Další výhodou je možnost vypnout klasický počítač s Windows a používat pouze Android v tabletu rozšířený o klávesnici, touchpad a především druhou baterii. Tímto způsobem lze získat jednoduché zařízení pro čtení dokumentů a přístup k internetu na velmi dlouhých cestách.

Kombinace dvou zařízení však má i řadu nevýhod. Celek je výrazně těžší než podobně drahé 11,6“ notebooky (začínající na hmotnosti 900 g) a utrpěla také výdrž baterie při používání hlavního procesoru. Navíc zde není podsvícená klávesnice a některá jinak běžná rozhraní (LAN, čtečka paměťových karet). Je tedy potřeba zvážit, zda při vašem konkrétním použití přednosti převáží kompromisy.

Klady a zápory

+ originální koncept
+ kvalitní IPS displej
+ při kancelářské práci tichý provoz

- vyšší hmotnost
- krátká výdrž na jedno nabití (Windows)
- klávesnice není podsvícená a touchpad je hlučný

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Transformer Trio TX201LA-CQ003H
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1.80/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (onboard) + 2048 DDR2L-800 tablet
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS545050A7E680, 5400rpm, 8MB cache)
  • SSD (GB): 16 (eMMC SSD v tabletu)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP) + PowerVR SGX 545 (v tabletu)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Realtek 8821AE Wireless LAN 802.11ac (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN) + Android 4.2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 32 Wh / 6h 0min (tablet 17 Wh / až 8h)
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, micro-HDMI, mini-DP
  • Tablet: 1x audio OUT, micro-SD
  • Rozměry: 305 x 193 x 23-24 mm
  • Hmotnost (kg): 1,68
Recenze

Diskuse