RECENZE: ASUS ZenBook UX301L - stylově s vysokým rozlišením

20. 2. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ZenBooky jsou v rámci nabídky ASUSu tou nejvyšší třídou, orientovanou na mobilitu a tenký, stylový vzhled. 13“ model UX301L nabízí špičkový displej s vysokým rozlišením 2560x1440 a pohání jej úsporné Core i7 poslední generace.

ASUS ZenBook UX301L - stylově s vysokým rozlišením

Základní popis

Značka ZenBook se u ASUSu objevila s příchodem první generace notebooků propagovaných pod intelovskou značkou Ultrabook. Šlo o tenké stroje s minimální tloušťkou i hmotností s jediným kompromisem, a to na straně konektorové výbavy. Šlo o notebooky pro časté cestování, orientované zejména na lidi, kteří potřebují něco stylového. Tohoto konceptu se ZenBooky drží dodnes. Posledním a současně nejvyšší zástupcem řady je testovaný model UX301L, který se od svých předchůdců liší především osazením displeje s ještě vyšším rozlišením qHD (2560x1440) místo původního Full HD (1920x1080).

Testovaný model má typické hliníkové provedení základny, a vzhledem k tomu, že je displej dotykový, je překrytý lesklým tvrzeným sklem. Hliníkové povrchy jsou lakované tmavě modrou barvou. Vnější část víka je také tmavě modrá, ale na rozdíl od ostatních povrchů je kompletně lesklá (pravděpodobně také překryta tvrzeným sklem).

Počítač se snaží působit, jako by měl klínový tvar, k čemuž mu dopomáhají zužující se boční linky. Fakticky je ovšem vpředu i vzadu stejně tenký. Vzhled je ve výsledku povedený a působí dojmem exkluzivního zboží. Stydět se za UX301L nebudete muset ani v práci, ani v neformálním prostředí.

Mechanické provedení má nadstandardní úroveň. Základna je pevná jako kámen – nic se nekroutí a ani neprohýbá. Víko je v krutu ohebnější a při zatlačení na vnější část dochází k vlnění barev na obrazovce. Je to zřejmě daň za menší tloušťku. Při solidním zacházení bych se o životnost nebál, avšak drsnější zacházení není pro víko, resp. displej vhodné.

Notebook je možné otevřít až do úhlu 140°. Otevření lze realizovat jednou rukou, a pokud nebudete otevírat příliš rychle, nezvedne se základna s víkem. Spodní hrana víka při otevírání zajíždí pod úroveň základny a nadzvedá její zadní část.


Konektorová výbava z prostorových důvodů omezená na minimum. Levý bok je osazen kombinovaným konektorem zvukového čipu, výstupem micro HDMI, USB 3.0 a zdířkou napájení. Na pravém boku výbava pokračuje čtečkou paměťových karet SD XC (zasunutá karta z půlky trčí ven), druhým USB 3.0 a výstupem mini DisplayPort.

Absence obrazového výstupu VGA je řešena přibalenou redukcí (z mini-DP) a absenci LAN vyřeší přibalený gigabitový adaptér do USB 3.0. Má jediná výtka směřuje k osazení zmenšeného HDMI. Standardní velikosti HDMI by se do notebooku jistě také vešla a umožnila by alespoň některé externí monitory a televizory připojovat bez nutnosti nosit s sebou redukce.

Půdorysné rozměry 325 x 224 mm nevybočují ze standardu 13“ notebooků. Za nadstandardní lze považovat tloušťku zavřeného notebooku pouhých 16 mm a provozní hmotnost 1,48 kg. ZenBook UX301L je skvělým společníkem pro ty, kteří jsou stále na cestách.

Napájecí adaptér používá vidlicovou konstrukci a má výkon 45 W. K notebooku v brašně přidá dalších 182 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má redukované rozložení bez numerické části (ani zástupné) a kláves pro pohyb v dokumentech – ty jsou jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Horní řada kláves má primárně klasickou funkci F1-F12 a za největší odchylku od běžných zvyklostí považuji hlavní vypínač v pravém horním rohu, kde se bude leckdo snažit nahmatat spíše klávesu Delete.

Klávesnice má kvalitní mechaniku, která poskytuje jistý a přesný stisk. Navzdory tloušťce základny mají klávesy příjemný zdvih. Klávesnice je vhodná i pro psaní delších dokumentů a hlučností se řadí spíše do průměru (nelze psát naprosto nehlučně).

Podsvícení kláves lze regulovat ve čtyřech krocích zkratkou Fn+F3/F4 a k prosvítání v mezerách mezi klávesami dochází jen pod větším úhlem.

Tři z kláves mají svou vlastní bílou indikační diodu – jde o CapsLock, F2 (stav bezdrátových funkcí) a hlavní vypínač. Na těle notebooku žádné další diody nejsou. Nabíjení baterie je indikováno na kulaté koncovce napájecího adaptéru.


Dotyková plocha touchpadu není vycentrovaná pod psací část klávesnice, nýbrž do středu základny mezi opěrky. Snímání zajišťuje elektronika vlastní výroby s podporou většiny víceprstých gest (chybí nicméně náhrada pravého tlačítka dvěma prsty). Integrované tlačítko v dotykové ploše má přiměřenou tuhost a má výhrada ohledně touchpadu směřuje pouze ke zpoždění snímání prstu, které vede k mírně opožděnému pohybu kurzoru za pohybem prstu.

Hlavní HW parametry

ASUS svůj notebook vybavil úsporným dvoujádrovým procesorem vyšší třídy – Intel Core i7-4500U – jenž nabízí výchozí takt 1,8 GHz a režim Turbo Boost do 3,0 GHz. Jde o variantu procesoru, která má dohromady s čipovou sadou mezní tepelný výkon (TDP) jen 15 W a je připájena přímo k základní desce.


Celá operační paměť je stejně jako procesor připájena k desce. Má kapacitu 8 GB (DDR3L-1600) a je zapojena v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 779
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 515

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120 885
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 062

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5648 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11463 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,31 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,93 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,24

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11663 MB/s

Výpočetní výkon odpovídá maximu, které tento procesor může nabídnout. Stojí však za zmínku, že intenzivní zátěž lze s plným výkonem provozovat maximálně asi pět minut. Poté se procesor dostane k hraniční teplotě pro postupné snižování výkonu. Nejdříve se vypne Turbo Boost, a pokud je spuštěný algoritmus opravdu vytěžující (tj. obsadí všechny jádra i grafiku), dojde v krajním případě k omezení frekvence procesoru na minimálních 800 MHz.

Notebook tedy není vhodný pro nasazení, kde je neustále potřeba maximum výkonu, při běžné práci však na toto omezení nenarazíte. Krátkodobě je výkon naopak velmi dobrý a veškerá aktivita v operačním systému má okamžitou odezvu.

Na rychlé odezvě má svůj podíl dvojice SSD od Sandisku (spolu s Wi-Fi jediné komponenty umístěné ve slotu). Každé má 256 GB a společně jsou zapojeny v poli RAID 0, kdy se hlásí jako jeden velký disk. Tento disk je sice ve výchozím stavu rozdělen na dva poloviční diskové oddíly, nicméně pole RAID přináší vyšší výkon zejména při sekvenčním čtení a zápisu.


* HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 1092 MB/s

  • Průměrná přístupová doba: 0,08 ms

Pro komunikaci s okolím je notebook vybaven kombinovanou kartou od Intelu, která zajišťuje moderní 2,4/5GHz Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0. Klasickým Ethernetem notebook není vybaven, a tak výrobce do krabice přibalil malý USB-LAN adaptér (Realtek), který podporuje gigabitové rychlosti a využívá výhod portů USB 3.0.

Displej a grafika

13“ displej má rozlišení qHD (2560x1440) a lesklou povrchovou úpravu. Displejů s tímto rozlišením zatím na trhu moc není a tento od Sharpu je častou volbou. Nabízí špičkové pozorovací úhly, výborný kontrast a bílou bez nádechu do jiné barvy, díky čemuž je práce s notebookem méně namáhavá pro oči (barvy jsou mírně studenější). V rámci hi-end displejů bych si u něj dovedl představit navíc snad jen sytější barvy. Nelze ovšem popřít, že tento displej je o velký kus lepší co do obrazové kvality než drtivá většina produkce v noteboocích.

Notebook do redakce dorazil s nastavením zvětšení na 100 %, kdy byly všechny texty velmi drobné. Po upgradu na Windows 8.1, které si s displeji s vysokým rozlišením má poradit lépe, jsem nastavil zvětšení 200 %, které někteří výrobci doporučují, nicméně tím se pracovní plocha zmenšila na úroveň, kterou mají při zvětšení 100 % displeje s 1280x720, a to je poněkud málo pro pohodlnou práci. Kompromisem tedy může být zvětšení 150 % (tj. na úrovni 1706x960), což je pro mé cvičené oko dostatečně. Kdo už vidí hůř, ten bude se zvětšením 200 % spokojený. Věřím, že jsou i lidé, kteří budou notebook používat v původním zvětšení 100 % (zejména ti, pro které je maximální pracovní prostor prioritou).

Maximální jas displeje je na poměry notebooků nadprůměrný, což dává navzdory lesklé povrchové úpravě omezenou možnost práce pod přímým slunečním zářením. Běžně si přes den vystačíte s jasem na dvou třetinách a minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

U moderních notebooků je bohužel zvykem od výrobce zapnutý dynamický kontrast, který mění barvy podle toho, co na obrazovce zrovna je. Je to možná vhodné na filmy, ale při kancelářské práci to může rušit. Jde o klasickou funkci Intel DPST, kterou lze vypnout v nastavení grafického jádra. Bohužel funkce se po každém vypnutí notebooku/displeje opět aktivuje. Může za to program od ASUSu a řešením je otevřít pokročilé možnosti napájecího profilu a u položky ASUS P4G Power Settings dát Intel DPST Control na Off.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16 miliónu (8bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Sharp LQ133T1JW14. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Notebook spoléhá výhradně na integrované grafické jádro uvnitř procesoru, což je bez ohledu na konfiguraci vždy Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Toto jádro podporuje moderní technologie (DX 11, OpenCL) a plně akceleruje video až do rozlišení 4K.

Notebook je vybaven dvěma obrazovými výstupy. Vlevo je micro HDMI a vpravo je mini DisplayPort. K HDMI žádná redukce na klasický konektor není přibalena. Naopak pro mini DisplayPort je v krabici malá kabelová (aktivní) redukce, která z něj udělá klasické VGA pro připojení k projektoru. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy dohromady s interním displejem (tři nezávislé výstupy).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 6847
  • 3DMark 11: P1092 (Graphics: 963, Physics: 3683)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 43128 (Graphics: 47875, Physics: 32019)
  • Cloud Gate (DX10): 5043 (Graphics: 6591, Physics: 2769)
  • Fire Strike (DX11): 698 (Graphics: 767, Physics: 3901)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7462 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,47 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,9 fps
  • 2560x1440: 5,7 fps

Výkon grafického jádra je na jeho maximu díky zapojení operační paměti v režimu dual-channel a odpovídá loňským nejslabším dedikovaným čipům. Stačí tedy i na nějaké základní hraní méně náročných her, případně starších náročných AAA her (tak do roku 2009) v rozlišení HD.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné na spodku po stranách a nabízí průměrnou kvalitu zvuku a nadstandardní maximální hlasitost. Zvuku napomáhá softwarové rozšíření MAXXAudio, kde si lze odděleně pro výstup a interní repráčky nastavit různé zvukové profily. Nasměrování měničů dolů způsobuje odlišné zvukové podání podle toho, kam notebook položíte – když jej dáte na peřinu, nebo jiný měkký povrch, je zvuk značně utlumený.


Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu snímače a její aktivitu indikuje bílá dioda vedle objektivu. Okolo jsou ve víku ještě dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Při kancelářské práci je počítač chlazený pasivně a v kombinaci s dvojicí SSD je tedy dokonale tichý. Ventilátor se nemá potřebu roztáčet ani po několikahodinovém provozu a na své si přijdou i uživatelé nároční na ticho.

Krátkodobé zátěže jsou vykrývány v nízkých otáčkách obou ventilátorů, kterých si sotva všimnete i v úplně tiché místnosti. Až dlouhodobá zátěž otáčky zvedne, ale ani zde nejde o nic, co by rušilo, byť v úplném tichu. Jde v poslední době o jeden z nejtišších notebooků, které redakcí prošly.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 30,7°C
  • výdech chlazení = 31,9°C
  • napájecí adaptér = 32,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,3°C
  • klávesnice vpravo = 38,3°C
  • spodek maximum = 41,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,5°C
  • napájecí adaptér = 43,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při běžném provozním zatížení se počítač na povrchu nezahřívá vůbec. Až delší zátěž způsobí zahřátí v zadní části, což se je mírně cítit u horních řad klávesnice a na spodku. Nejde však o nic výrazného a důvodem je omezování výkonu při dlouhodobé zátěži. Jakmile procesor dosáhne okolo 70°C, je postupně omezován režim Turbo Boost a po něm i základní takt (v extrémních situacích se lze dostat až na minimálních 800 MHz).

K úplnému prohřátí a snížení výkonu dochází až po několika minutách maximální zátěže, takže řadu úkolů lze provést, aniž by výkon klesl.


Baterie

V přední části základní je integrovaná 50Wh Li-Pol baterie, která v našem standardním redakčním testu* stačila na 7 hodin a 48 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem je výdrž přibližně pět až šest hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Vybitou baterii nabijete při zapnutém notebooku na 90 % za necelé dvě hodiny. Pokud je vypnutý, je nabíjení mírně rychlejší, naopak v zátěži se téměř zastaví a za pět hodin se dostanete s nabíjením jen někam do poloviny.

BIOS a zabezpečení

V počítači (v základně) je instalován firmware Aptio (AMI) a nabízí následující možnosti úprav:

  • zapnout utilitu pro nahrání nového firmware (lze jeho soubor načíst přímo z NTFS/FAT disku)
  • vypnout touchpad
  • vypnout probouzení po otevření víka
  • vypnout technologie šetřící spotřebu
  • vypnout podporu vizualizace
  • zakázat rozšířené funkce procesoru pro šifrování (AES-NI)
  • přepnout režim SATA řadiče (RAID, AHCI, IDE)
  • zvolit, kolik paměti se fixně přidělí integrované grafice (64-512 MB)
  • vypnout podporu USB v DOSu
  • nastavit Intel Anti-Theft
  • nastavit režim USB 3.0 (XHCI)
  • zapnout podporu zavádění EFI systému ze sítě

Operační systém lze zavádět v režimu UEFI i BIOS a firmware podporuje SecureBoot. V rámci zabezpečení lze nastavit hesla BIOSu (spouštění, nastavení) a hesla pevných disků. Samostatně lze ještě deaktivovat některá rozhraní: čtečku paměťových karet, Wi-Fi, zvukový čip, optickou mechaniku a USB zařízení.

Příslušenství

V balení najdete notebook, 45W napájecí adaptér, USB-LAN adaptér, obrazovou redukci z mini-DP na VGA a základní tištěnou dokumentaci. Na disku je instalovaný operační systém Windows 8.0 Pro spolu se zálohou pro obnovu do továrního nastavení.

V tovární instalaci je řada spíše méně užitečných programů od shareware her až po zkušební verzi antiviru. Jejich odstranění je otázkou pěti minut.

Provedl jsem aktualizaci na Windows 8.1 a proběhla bez nutnosti přeinstalovat některé z ovladačů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v ČR jedinou dostupnou a stojí 40 495,- Kč bez DPH (48 999,- Kč s DPH). Notebook má v základu dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko je nejbližší autorizovaný servis v Ostravě a přeprava notebooku kurýrem je v rámci reklamace zdarma.

Závěr

ASUS ZenBook UX301L se řadí k luxusním notebookům a s úhlopříčkou 13“ a hmotností pod 1,5 kg jde o skvělého společníka na cesty. Předností ZenBooku je bezpochyby jeho tenké, pevné provedení a stylový vzhled. Cílovou skupinou tedy mohou být také uživatelé hledající něco reprezentativního, typicky vyšší management a obchodní zástupci.

Model UX301L ukazuje možnosti současné miniaturizace, neboť v tenkém těle integruje nejvýkonnější z úsporných komponent, jako je procesor Core i7, RAID pole složené ze dvou SSD a špičkový displej s rozlišením qHD (2560x1440).

Pokud bych se měl zaměřit na neduhy tohoto stroje, měl bych zmínit mírně pomalejší reakce touchpadu a také pomalejší nabíjení baterie při práci. Až na tyto drobnosti jde ovšem o výtečně zpracovaný stroj, na kterém se dobře pracuje a který i dobře vypadá.

Klady a zápory

+ kvalitní displej s vysokým rozlišením
+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ tenké a stylové provedení

- v zátěži velmi pomalé nabíjení
- mírně zpožděné snímání touchpadu
- minimální konektorová výbava

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS UX301La
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1,80/3,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard)
  • HDD (GB): 2x256 (SanDisk SD6SP1M256G1002, m-SATA/3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: qHD (2560 x 1440)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek USB)
  • WiFi: Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.0 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 7h 48in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, micro-HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 325 x 224 x 16 mm
  • Hmotnost (kg): 1,48
Recenze

Diskuse