RECENZE: ASUS ZenBook UX303La - levný pomocník s kvalitní konstrukcí, vyšším rozlišením a dlouhou výdrží

19. 11. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS tlačí ZenBooky i do nižších cenových kategorií a výsledkem je například 13,3“ model UX303La, který nabízí při nižší ceně mnohé z toho, pro co jsou ZenBooky tak oblíbené: kvalitní zpracování, dlouhou výdrž a stylový vzhled. V testované konfiguraci se počítač může pochlubit úsporným procesorem Core i5 a pěkným TN displejem s rozlišením HD+.

ASUS ZenBook UX303La - levný pomocník s kvalitní konstrukcí, vyšším rozlišením a dlouhou výdrží

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Řadu ZenBook od ASUSu není třeba příliš představovat. Objevila se spolu s první generací Ultrabooků a již první model se snažil zaujmout hliníkovou konstrukcí a tenkým provedením. Všichni jeho nástupci pokračovali ve stejném konceptu a dlouho se drželi pouze v cenách nad 30 tisíc. Už dávno se však ASUS rozhodl zaujmout také v cenově dostupnějších kategoriích – nový ZenBook UX303La je zajímavý tím, že je z celé řady nejlevnější, rozhodně z něj však nebudete mít pocit, že by byl šizený.

Od vyšších modelů se liší absencí podsvícení klávesnice a chybějícími nabídkou konfigurací s nejvyššími procesory a dedikovaným grafickým čipem. Mezi nejvyššími modely se navíc dají najít takové, které jsou ještě o poznání tenčí.

Vzhled je standardní ZenBookovský. Působí klínovým dojem, nicméně ztenčení vpředu je pouze optický klam zužujících se bočních linií. Povrchy tvoří lakovaný hliník, který je z vnější strany víka broušený. Výsledek je velmi pěkný a zapadne jak do domácího, tak do pracovního prostředí.

Mechanické zpracování a odolnost patří v této cenové kategorii ke špičce. Základna s hliníkovým blokem coby nosnou části nevykazuje ani minimální náznaky kroucení a prohýbání. S víkem můžete oběma rukama trochu zakroutit, nicméně displej je velmi dobře chráněn proti tlaku z vnější strany. ZenBook UX303L je skvěle dimenzován pro každodenní nošení.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu asi 130°, což může být omezující pro vyšší osoby při práci s notebookem na klíně. Pozitivně naopak vnímám možnost otevřít notebook pohodlně jednou rukou, aniž by se s víkem zvedala také základna.


Na levém boku jsou čtečka paměťových karet SD XC (vložená karta z půlky trčí ven) a dvojice USB 3.0. Na pravém boku je kombinovaný zvukový konektor, třetí USB 3.0, zdířka napájení a dvojice obrazových výstupů (HDMI a mini-DisplayPort).

Na jednu stranu u takového notebooku potěší možnost připojit dva externí monitory a trojice rychlých USB. Na druhou však chybí kabelové připojení do počítačové sítě a analogový obrazový výstup VGA. Zejména to první může pro někoho znamenat nepříjemnosti.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 323 x 223 x 19 mm. Jeho hmotnost je pouhých 1,40 kg, takže je jako stvořený pro každodenní nošení. Na cestovní hmotnosti moc nepřidá ani malý 65W napájecí adaptér se zabudovanou vidlicí, který váží jen 213 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je rozložením stejná jako u dražších ZenBooků. Až na Num a Scroll Lock jsou na ní přístupné všechny funkce. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou odsunuty na kurzorové šipky jako funkce Fn a podobně dopadla i funkce Insert, která se dělí o jednu klávesu s Delete. Specifikem klávesnic ZenBooků je (dle mého bohužel) klávesa hlavního vypínače v pravém horním rohu. Tuto klávesu jsem si občas omylem mačkal místo Delete, až jsem si nakonec musel vypnout její akci v nastavení napájení.

Mechanika kláves je má jasně čitelný chod, takže nehrozí při psaní žádná vynechaná písmena. Na můj vkus je možná zbytečně hlučná a na rozdíl od vyšších modelů ZenBooku tomuto chybí možnost klávesnici podsvítit. Při psaní mi občas vadila ostrá přední hrana, která může v určitých situacích „řezat“ do zápěstí.

Indikační diody jsou na notebooku pouze dvě. Jedna je na klávese hlavního vypínače a indikuje zapnutí (uspání), druhá je kousek vedle a vyčtete z ní aktivitu pevného disku.


Touchpad má hladkou dotykovou plochu vycentrovanou vůči základně a jde o „beztlačítkový“ typ. Jde bohužel asi o nejslabší článek celého notebooku, pokud jste zvyklí připojovat myš pouze minimálně. Problémem je jak elektronika od ASUSu s poměrně velkým zpožděním snímání, kvůli kterému je při rychlém pohybu problém něco trefit, tak tuhé tlačítko integrované do dotykové plochy (to navíc při každém stisku hlasitě klape). V posledních měsících se napříč notebooky objevují velmi rychlé a přesné touchpady a tento v kontrastu s nimi působí ještě zastaraleji a je to velká škoda, protože zrovna touchpad nepatří mezi drahé komponenty notebooku.

Hlavní HW parametry

Na základní desce je připájen dvoujádrový procesor střední třídy – Intel Core i5-4210U s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,7 GHz. Je o úspornou variantu s TDP pouhých 15 wattů.


Operační paměť DDR3L-1600 je připájena přímo na základní desce a má kapacitu 4 GB. Testovaná konfigurace spoléhá pouze na tuto integrovanou paměť. Vedle ní je však také prázdný slot, do kterého si aktuálně můžete přidat až 8GB modul, čímž dosáhnete na maximálních 12 GB operační paměti. Po vložení druhého modulu se řadič přepne do režimu dual-channel s vyšší propustností, což se projeví zejména na výkonu integrované grafiky.

Přístup ke všem vnitřním komponentám zahrnuje odšroubování celé spodní vany. Než to začnete páčit, berte v potaz, že šroubky jsou i pod zadními gumovými nožičkami. Aby byl servisní zásah ještě o trochu složitější, používá ASUS hvězdicové šroubky.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 987
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 860

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 103 885
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 792

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5054 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 386 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,17 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,59 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 15,94

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6249 MB/s

Výpočetní výkon notebooku odpovídá obvyklým hodnotám tohoto procesoru a postačuje pro všechnu běžnou práci, aniž byste cítili, že vás procesor limituje. Při plné zátěži všech jader se procesor drží v Turbo Boostu na taktu 2,4 GHz po neomezeně dlouhou dobu. Pokud v kombinaci se zátěží navíc vytížíte integrované grafické jádro, část výkonu se přesune na něj, což vede ke snížení taktů v průměru na 2,1 GHz. To jsou u tenkých notebooků skvělé hodnoty.

V rámci úspor je místo SSD osazen klasický pevný disk (5400 rpm) s kapacitou plotny 500 GB. Tento disk se však řadí do kategorie hybridních, neboť má na sobě malou SSD cache o kapacitě 8 GB. Tato cache slouží k uložení nejčastěji používaných dat pro rychlejší načítání. Nejvíce její přítomnost poznáte na startu operačního systému, který je o něco rychlejší.

Na základní desce zůstal jeden M.2 slot pro další SSD, nicméně jde o krátkou verzi, která se obvykle používá právě pro různé SSD cache. Ze zahraničí však jde sehnat až 128GB SSD (od výrobců třetích stran), které do tohoto slotu ještě pasuje.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 270 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 90,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,4 ms

Spojení s okolím lze realizovat pomocí moderního adaptéru od Intelu s podporou 2,4/5GHz Wi-Fi včetně standardu Wi-Fi /ac. Karta kromě toho podporuje také Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Osazený 13,3“ displej má matnou povrchovou úpravu a pro tuto úhlopříčku optimální rozlišení HD+ (1600x900). Musím říct, že právě displej mě na tomto notebooku opravdu překvapil. ASUS se u něj chlubí širším pozorovacím úhlem, z čehož jsem zprvu odtušil nějakou obdobu IPS. Dokonce jsem v tom žil i první chvíle po zapnutí počítače, neboť obraz je pro potřeby podobných notebooků poměrně hezký a základní IPS panely jej nemají o tolik lepší.

Přesto ovšem o IPS nejde a matice displeje má technologii TN. Zdá se však, že i dnes se ještě nějaká výrobní linka odvažuje udělat solidní TN displej s širšími pozorovacími úhly, dobrým kontrastem a optimální teplotou bílé barvy. Něco podobného se prakticky nevidí a poslední dva roky už jsou TN displeje z 99 % velmi nízké obrazové kvality. Tento je příjemnou světlou výjimkou a věřím, že většině uživatelů bude plně postačovat.

Doladění teploty barev je možné pomocí programu ASUS Splendid. Lze jej zapnout (mimo jiné) klávesovou zkratkou Fn+C, která už ovšem není na klávesnici vyznačená tak, jako tomu bývá u jiných notebooků tohoto výrobce.

To, co píšu o displeji, bohužel neplatí v základním nastavení, když vybalíte notebook z krabice. Jsou zde totiž hned dvě funkce, které se budou snažit udělat obraz ošklivější. První je zapnutá na každém druhém notebooku a jde o dynamickou změnu kontrastu pro (diskutabilní) šetření energie při běhu na baterie. Vypnout ji lze v ovládacím panelu grafické karty (pravé tlačítko na plochu – Vlastnosti grafického adaptéru – Napájení – Napájení z baterie – Zakázat technologii pro snížení spotřeby displeje). U druhé funkce (dynamického kontrastu a jasu bez ohledu na napájení) je to o něco složitější – řeší se nahráním generického ovladače grafiky ze stránek Intelu a jeho ruční instalací přes Správce zařízení. Instalace ovladače nevyžaduje restart a ihned po jejím dokončení je obraz konečně stabilní a „nepumpuje“ při změně.

Maximální jas je lehce nad průměrem základních HD displejů a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou je bez problému použitelný i v hodně prosvětlených prostorech. Venku už je obraz poněkud tmavý, ale na jednoduchou kancelářskou práci s trochu omezeným pohodlím stále stačí. K večeru si obvykle vystačíte s polovičním jasem a nejnižší hodnota je pro změnu vhodná do úplné tmy.

Jas lze regulovat automaticky pomocí světelného čidla vedle webkamery. Automatickou regulaci lze zapínat a vypínat klávesovou zkratkou Fn+A.


Grafické operace má v režii integrované jádro Intel HD4400 integrované v procesoru. Podporuje DirectX 11.1, výpočetní rozhraní OpenCL i akceleraci videa ve vysokém rozlišení. Externí monitory lze připojit pomocí výstupů HDMI 1.4a a mini-DisplayPort na pravém boku. Oba mohou pracovat současně dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P804 (Graphics: 725, Physics: 3003)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 35 673 (Graphics: 39 725, Physics: 26 289)
  • Cloud Gate (DX10): 3831 (Graphics: 4589, Physics: 2428)
  • Fire Strike (DX11): 486 (Graphics: 518, Physics: 3428)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5474 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,94 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,7 fps
  • 1600x900: 8,8 fps

Integrovaná grafika má limitovaný výkon (přibližně o třetinu), neboť operační paměť počítače běží pouze v režimu single-channel. Pro plný výkon stačí přidat do volného slotu paměťový modul. Výkon ovšem i tak bude postačovat pro hraní spíše starších nebo méně náročných her.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny po stranách a hrají tak, jak se obvykle od tenkého notebooku očekává. Dá se říct, že neurazí, ani nenadchnou a spadají někam do průměru notebooků obecně. O vylepšení zvuku se stará rozšíření MaxxAudio, ale ani to nemůže nahradit nedostatky reproduktorů v nižších frekvencích.

Webkamera nabízí pro notebooky typickou základní kvalitu snímače a její aktivitu hlásí dioda hned vedle objektivu. Vedle něj je také zdířka mikrofonu. Podobné zdířky jsou na čelní hraně základny, což mohou (a nemusí) být další mikrofony pro odrušení okolního hluku.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení modelu UX303L je zvládnuto na výbornou. Výdech chlazení směřuje dozadu mezi klouby víka. Při kancelářské práci se počítač chladí pasivně, a slyšet je tak pouze šum pevného disku. V zátěži se ventilátor točí nepřetržitě, nicméně je tak tichý, že jeho zvuk nepovažuji za rušivý. Ani v tiché místnosti v běžném ruchu si jej možná ani nevšimnete.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 27,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 28,0°C
  • výdech chlazení = 28,0°C
  • napájecí adaptér = 28,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 34,2°C
  • spodek maximum = 34,5°C
  • výdech chlazení = 44,9°C
  • napájecí adaptér = 45,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty jsou bez ohledu na zátěž spíše nižší a v rámci třídy jde o jeden z chladnějších notebooků. Teplo je totiž od procesoru vyháněno dříve, než se stihnou ohřát i okolní komponenty. Teploty procesoru v maximální zátěži zůstávají pod hodnotou 80°C, což považuji za výborný výsledek.


Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 50 Wh a ZenBook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel celých 10 hodin a 54 minut. Reálná výdrž při on-line kancelářské práci s polovičním jasem LCD a aktivní Wi-Fi se pohybuje kolem stále výborných osmi a půl hodiny.

Notebook má poměrně pomalé nabíjení a prázdnou baterii nabijete na 90 % za necelé tři hodiny bez ohledu na výkonové zatížení.

BIOS a zabezpečení

V počítači je zabudován firmware Aptio. Jeho utilita pro nastavení nabízí následující možnosti:

  • Spuštění sekvence pro nahrání nového firmwaru (dokáže jej načíst přímo z NTFS disku).
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení notebooku po otevření víka
  • vypnutí šetření energie ve vypnutém stavu
  • zakázání virtualizačních funkcí (VT-x)
  • vypnutí podpory akcelerace šifrování (AES-NI)
  • změna velikosti vyhrazené paměti pro integrovanou grafiku (64-512 MB)
  • vypnutí technologie Intel Anti-Theft
  • vypnutí podpory USB vstupních a úložných zařízení ve starších operačních systémech
  • povolení možnosti zavádět operační systém ze sítě

Systém je možné zavádět jak v režimu UEFI (se SecureBoot i bez), tak v režimu BIOSu. V nastavení firmware lze zakázat některá integrovaná zařízení (Wi-Fi, audio, USB porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet).

Firmware zabezpečit heslem pro spouštění a nastavení. Heslo je možné nastavit také pro pevné disky.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze malý napájecí adaptér s integrovanou vidlicí (nemá tedy přívodní kabel) a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 8.1 má svou tovární zálohu schovanou také na pevném disku, odkud ji lze spustit v případě problémů.

Součástí instalace je větší množství utilit od ASUSu, nějaké shareware hry a zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

V rámci modelů UX303La je testovaná konfigurace středem nabídky a stojí 14 875,- Kč bez DPH (17 999,- Kč s DPH). Levnější varianta se liší osazením slabšího procesoru Core i3-4030U (1,9 GHz). Dražší se od testované liší 128GB SSD (místo pevného disku) a větší operační pamětí (8 GB).

Existuje však také model UX303Ln, který je na pohled úplně stejný. Má však lepší výbavu zahrnující procesory Core i5 a i7, 128/256GB SSD, dedikovaný grafický čip GeForce 840M a IPS displeje (Full HD a qHD+).

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko sídlí centrální servis v Ostravě a hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

13,3“ ASUS ZenBook UX303La je malý a tenký notebook s kovovým provedením a příznivou cenou (vzhledem k funkcím). Nabízí to, co byste od malého notebooku na cesty chtěli – tedy odolnou konstrukci, která snese i trochu drsnější zacházení, a velmi dlouhou výdrž na baterie. Zajímavostí je zvolený HD+ displej (1600x900), který má sice jen TN matici, ale mezi TN obrazovkami patří vysoko nad průměr a nabízí velmi slušnou obrazovou kvalitu z hlediska barev, kontrastu i pozorovacích úhlů. Když se k tomu připočte tiché chlazení a pohodlná klávesnice, je jasné, že jde o jeden z lepších notebooků třídy.

Radost trochu kazí zvolený touchpad, který má znatelné zpoždění kurzoru za pohybem prstu a jeho tlačítko má nepříjemně tuhý stisk. Taktéž fakt, že ve výchozím nastavení displej výrazně mění jas a kontrast při každé změně obrazu, příliš nepotěší. Tento nedostatek je však softwarově řešitelný. Absence podsvícení klávesnice je spíše formalitou, neboť v s ohledem na poměr cena-výkon je jasné, že nelze chtít vše.

Celkový dojem z notebooku je značně nadprůměrný a hlavně ten, kdo hledá pěkný, odolný počítač, co vydrží celý pracovní den bez napájení, by měl o ZenBooku UX303La uvažovat. Konkurenční stroje s podobnou cenou totiž obvykle nenabídnou buď tak dobrou odolnost, nebo kvalitu displeje.

Klady a zápory

+ nadstandardní HD+ TN displej
+ odolné kovové provedení
+ dlouhá výdrž na baterie

- touchpad (zpoždění, tuhé tlačítko)
- klávesnice není podsvícená
- vynucený dynamický kontrast a jas (lze řešit)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS ZenBook UX303La
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4210U (1,70/2,70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4 onboard + 0)
  • HDD (GB): 500 (ST500LM000-1EJ162, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 10h 54min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 323 x 223 x 19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,40
Recenze

Diskuse