RECENZE: DELL Latitude 7350 - pracovní tablet s klávesnicí, který má výkon i pasivní chlazení

6. 1. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V redakci se konečně objevují první notebooky a tablety s novými úspornými procesory Core M, u kterých Intel propaguje skvělou výdrž na baterie, výkon i pasivní chlazení. V podání DELLu jde o 13“ pracovní tablet s klávesnicovým dokem, který vyniká skvělým IPS displejem, dvojicí baterií a podsvícenou klávesnicí.

DELL Latitude 7350 - pracovní tablet s klávesnicí, který má výkon i pasivní chlazení

Základní popis

Notebooky Latitude představují u DELLu firemní stroje, často používané do středních a velkých podniků. V základním dělení jsou aktuálně čtyři řady pod touto značkou: 3000 (levné modely, často s omezeným výkonem i výbavou), 5000 (střední třída s úspornými procesory a tenkým provedením), 6000 (tradiční vyšší třída s plnohodnotnými procesory, plnou výbavou, a tedy i větší tloušťkou) a 7000 (tenká, úsporná vyšší třída).

V řadě 7000 byly dosud klasické notebooky (byť tenké), jeden menší s úhlopříčkou 12,5“ a větší s úhlopříčkou 14,0“. Dnes testovaný model se velikostí řadí mezi ně (13,3“), nicméně se od nich liší v mnoha ohledech. Je to totiž primárně velký tablet – tenký a pasivně chlazený. Jako notebook jej lze používat díky přibalenému klávesnicovému doku s nastavitelným kloubem, do kterého lze tablet zacvaknout. Cílem je tedy zaujmout zákazníky, kteří by rádi zkombinovali pracovní notebook a tablet, aby mohli během dne měnit způsob použití dle svých potřeb.

Samotný tablet vypadá tak, jako skoro všechny tablety. Přední část je překrytá lesklou ochranou vrstvou (při zatlačení je dle odlesků vidět určité prohýbání), zadní část je černá a hlavními designovými prvky jsou tenká stříbrná linka po obvodu zařízení a kulaté logo výrobce na zadní straně.

Část s klávesnicí je v podobném duchu, takže je také černá a na povrchu má matné plasty bez hrubší povrchové úpravy. Po spojení obou dílů vypadá Latitude 7350 v podstatě jako notebook, jen víko je o něco tlustší a základna naopak nezvykle tenká.

Mechanické provedení je spíše průměrné a v této třídě bych očekával trochu více. Jde mi především o odolnost konstrukce, která v určitých místech možná musela ustoupit ve prospěch nižší hmotnosti. Pokud tablet chytnete v rozích, můžete s ním mírně kroutit, aniž byste použili mnoho síly. U klávesnice je také mírná poddajnost při kroucení rohů, ale jako taková je dobře podložená, aby nepružila pod prsty při psaní. V případě tabletu je však otázkou, zda určitá pružnost nemůže vést později k problémům. Testovaný kus vykazoval po celou dobu testů problémy s dotykovou vrstvou (kvůli kterým jsem ji pak raději ve správci zařízení úplně deaktivoval) a je otázkou, zda nebyly způsobeny třeba ohnutím při převozu.

Kloub v základně umožňuje klasickou manipulaci s víkem (tabletem) jako u notebooků. Počítejte však s tím, že kvůli tuhosti kloubů a nepoměru hmotnosti obou části není možné zařízení pohodlně otevřít jednou rukou. Obě ruce budete muset použít skoro pokaždé, když si budete chtít zařízení pootevřít trochu víc. Další limitací je maximální úhel otevření na necelých 130°, který stačí, když máte celek položený na stole, ale při práci na klíně někdy budete mít pocit, že by to chtělo otevřít ještě trochu víc (naštěstí je zde displej, který pod úhlem nemění barvy). Důvod omezení je jasný – všechna elektronika je v tabletu, který je tedy logicky těžší a při větším otevření by měl celek tendenci přepadat dozadu (což má na klíně někdy i takto).


V případě samotného tabletu se nelze bavit o konektorové výbavě. Je na něm totiž pouze zdířka napájení a výstup na sluchátka. Všechna rozhraní byla odsunuta do části s klávesnicí. S výjimkou čtečky paměťových karet na pravém boku je všechno soustředěno do zadní zvýšené části. Zde najdete duplicitní zdířku napájení, obrazový výstup mini-DisplayPort a dvě USB 3.0.

V praxi počítejte s tím, že chybí kabelové připojení do počítačové sítě (lze řešit dokoupením USB LAN adaptéru) a pro připojení externího monitoru si budete muset nosit redukci na nějaké běžnější rozhraní (HDMI, VGA, DisplayPort).

Samotný tablet působí jako velký, neboť s 13“ displejem to být jinak ani nemůže. Nepůsobí však tak přerostle jako jiné 13“ tablety, což má na svědomí tenký rámeček okolo displeje. V číslech jsou rozměry tabletu 321 x 205 x 11 mm a hmotnost činí 891 g. Připojením klávesnice se hmotnost navýší na 1,65 kg a rozměry v zavřeném stavu pak jsou 321 x 228 x 21-22,5 mm – tedy ne nepodobné některým tenčím 13“ notebookům (což je v případě konvertibilní konstrukce úspěch). Na cestách se tedy nepronese.

Nízkou hmotnost drží i malý 45W napájecí adaptér, který dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží jen 261 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V rámci tabletů s klávesnicovou základnou má Latitude 7350 dle mého skromného názoru bezkonkurenčně nejlepší klávesnici. Rozložení má kvůli menším rozměrům jen dva kompromisy – Home a End je přesunuto jako funkce Fn na šipkách a podobně dopadla také klávesa kontextové nabídky na pravém Ctrl. S oběma se dá sžít a je to spíše otázka zvyku. Co však vnímám velmi pozitivně, je možnost psát rychle čísla na zástupném numerickém bloku, a to pouhým držením přepínače Fn. Tuto funkci ocení zejména ti, kteří často přechází mezi psaním čísel a písmen a čísla v horní řadě jim nevyhovují.

Mechanika kláves je také skvělá. Je tichá, přesná a díky tvarovaným klávesám je psaní skutečně pohodlné (lepší než na mnohých noteboocích). Aby to nebylo všechno, klávesnice je vybavena bílým podsvícením, které lze pomocí Fn+F10 přepínat ve dvou intenzitách svícení. Právě podsvícení na odpojitelných klávesnicích často chybí.

Indikační diody má zařízení pouze dvě. Jedna je na tabletu a druhá na základě u napájecího konektoru. Obě slouží pouze jako indikace nabíjení baterií.


Vedle dotykové obrazovky je možné použít k navigaci systémem také touchpad. Touchpad v části s klávesnicí je připojen k I2C sběrnici a jedná se o typ s integrovaným tlačítkem do dotykové plochy a rychlou snímací elektronikou. Reakce na pohyb prstu jsou díky tomu bez zpoždění a velmi přesné. Vestavěné tlačítko patří hlučností i tuhostí někam do průměru mezi notebooky. Mohlo by být ještě o kousek měkčí a tišší, ale nevnímám to přímo jako problém. Celkově vnímám touchpad jako nadprůměrný.

V případě podpory gest počítejte s tím, že není možné nastavit žádné speciality (lze změnit pouze směr posouvání a vypnout funkce „vysouvání z kraje“). Posouvání stránek je možné pouze tahem dvou prstů a starší způsob tahu jednoho prstu po pravém okraji zde nejde zapnout.

Hlavní HW parametry

Latitude 7350 je první zařízení v naší redakci vybavené novým procesorem Core M, a to konkrétně variantou Core M-5Y70 s výchozím taktem 1,1 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,6 GHz. Jde o dvoujádrový procesor sdílející jádro s klasickými procesory Core. Je však upraven tak, aby vyžadoval co nejméně prostoru na základní desce, měl nízkou spotřebu a vystačil si s pasivním chlazením (TDP pouhých 4,5 W).

Pro nasazení v korporátním sektoru je procesorová platforma vybavena technologií Intel vPro, která slouží k jednodušší vzdálené správě počítačů.


Operační paměť je integrovaná na desce stejně jako procesor a není možné ji později rozšířit. Výrobce nechal paměť zapojenou celou na oba dva kanály řadiče a tato paměť má kapacitu 8 GB (DDR3L-1600).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 630
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 286

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra) (s tímto testem si zařízení nerozumělo a podávalo podivně nízké hodnoty)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 101
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9564

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4228 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6570 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,55

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,91 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,61 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,78

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9390 MB/s

Omezení nízkým TDP a nutnost chladit pasivně se podepsala na způsobu, jakým procesor pracuje. Výchozí takty jsou nastaveny poměrně nízko a kombinují se s agresivním Turbo Boostem. Zde však více než jinde platí, že Turbo se dokáže naplno použít pouze krátkodobě a pouze v určitých případech. Dá se říct, že při krátkodobých zátěžích v řádu sekund (resp. zátěžích jednoho jádra po dobu několika minut) se může výkon jevit podobný úspornému Core i5. Jakmile ovšem intenzivně zatížíte procesor na delší dobu, rázem se Turbo omezí a výkon je pod úrovní úsporného Core i3. Nelze to však brát jako chybu – jde o fyzikální principy, když je potřeba omezit spotřebu při stejném výpočetním jádře, logicky půjde dolů i výkon. Core M má na trhu skvělou pozici, neboť vyplnilo díru, která je mezi klasickými úspornými procesory Core a Atomem.

Při zátěži jednoho jádra má procesor prvních dvacet sekund 2,3 GHz. Později přechází na 2,0 GHz, kde se drží dlouhodobě. V zátěži všech jader končí turbo u 1,7 GHz a po chvíli přechází na snížený takt 1,4 GHz. Ve výsledku většina akcí při běžných činnostech vytváří krátkodobou zátěž a obvykle pouze na jednom jádře. V těchto případech byste si nevšimli, že je uvnitř procesor s tak malým energetickým odběrem. Ve výsledku tedy nebudete mít pocit, že je zařízení pomalé. Počkáte si až tam, kde je potřeba něco zpracovat složitým, déle trvajícím výpočtem.


Úložiště je tvořeno M.2 SSD kartou od Samsungu s kapacitou 256 GB. Z hlediska výkonu jde v rámci SSD o průměrné zařízení. Proti plotnovým diskům však nabízí mnohem lepší odezvu operačního systému i aplikací.

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 186,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Komunikace s okolím probíhá výhradně bezdrátově a k tomuto účelu je tablet vybaven kartou od Intelu, která zajišťuje jak 2,4GHz/5GHz Wi-Fi (včetně standardu AC), tak Bluetooth 4.0. Z hlediska příjmu signálu nemám k řešení výhrady. Pokud jde o výkon, všude, kde jsem byl, jsem ve Wi-Fi /n sítích kopíroval pouze rychlostí do 7 MB/s, a to i v místech, kde notebooky s dobrým adaptérem zvládají dvojnásobek. Vyššího výkonu jsem nedosáhl ani v pásmu 5 GHz (opět Wi-Fi /n). V případě, že máte v plánu často kopírovat velké objemy dat z/do tabletu, raději si přikupte USB 3.0 gigabitový ethernetový adaptér, jehož přenosové rychlosti budou někde na desetinásobku.

Displej a grafika

13,3“ displej má lesklou povrchovou úpravu, rozlišení Full HD (1920x1080) a jeho IPS matice je od Sharpu. Jde o panel s výbornými obrazovými parametry, jak z hlediska barev a kontrastu, tak z hlediska pozorovacích úhlu. Mnohé IPS panely trpí ztmavením při pohledu pod úhlem, zde je tento jev minimalizován.

Maximální jas je velmi dobrý a navzdory lesklé povrchové úpravě je použitelný i venku na slunci. Teď za pochmurných zimních dnů si většinou vystačíte druhým nebo třetím nejnižším stupněm při práci v místnosti. Minimální jas je použitelný pro práci v úplné tmě.


Grafiku zpracovává integrované jádro v procesoru, které se jmenuje Intel HD Graphics 5300. Intel značení svých grafik trochu zkomplikoval, když v minulé čtyřtisícovkové generaci měl nejvyšší modely začínající také číslicí 5. Kdo by měl pocit, že teď v tabletu dostane grafiku jako Intel Iris Pro 5300 (která je na úrovni GeForce GT 750M), ten bude asi zklamaný. Jádro Intel HD 5300 je přímým nástupcem Intel HD 4200. Nové jádro podporuje DirectX 11.2 a poradí si hravě s akcelerací videa v rozlišení 4K.

Externí monitor lze připojit pomocí výstupu mini-DisplayPort (1.2). V případě, že máte DP hub, nebo monitor s podporou řetězení, můžete si užít rozšířenou plochu přes interní displej a až dva externí monitory k tomu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3728
  • 3DMark 11: P625 (Graphics: 558, Physics: 2053)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 27 172 (Graphics: 30 227, Physics: 20 074)
  • Cloud Gate (DX10): 2847 (Graphics: 3461, Physics: 1757)
  • Fire Strike (DX11): 381 (Graphics: 415, Physics: 2508)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3963 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,38 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 0,77
  • LightWave 3D (lightwave-01): 8,86
  • Maya (maya-02): 5,53
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,12
  • SolidWorks (sw-03): 7,26
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,28
  • Siemens NX (snx-01): 0,97

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,8 fps
  • 1920x1080: 5,6 fps

Grafický výkon je kvůli nízké spotřebě výrazně omezen a je přibližně 10-20% pod úrovní jádra Intel HD 4400 (v single-channel zapojení paměti) z Haswellovských úsporných procesorů. Postačuje tedy spíše na starší a méně náročné hry.

Multimédia

Repráčky jsou vestavěné ve spodní části tabletu a mají mírně nadprůměrný zvukový projev (ve srovnání s notebooky obecně). Překvapivě dobrá je také maximální hlasitost. U tabletu podávaný zvuk spíše překvapí (naštěstí mile).

Ve víku nad displejem je základní webkamera bez vlastní indikační diody. Kousek nad ní jsou dvě zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

S Core M v této kapitole příliš není o čem psát. Tablet nemá ventilátor ani pevný disk, takže bez ohledu na zátěž nevydává žádné zvuky. Při kancelářské práci je studený a dlouhodobá intenzivní zátěž způsobí, že je uprostřed jen trochu vlažný. Kdejaký neznačkový tablet s ARMem se při hraní primitivní hry zahřívá více.

Baterie

Zařízení v celku je vybaveno dvěma bateriemi. Jedna je v tabletu a má kapacitu 19,7 Wh, druhá je v základně a má kapacitu 31,4 Wh. Dohromady se tedy dostanete na hranici 50 Wh, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na výdrž 15 hodin a 36 minut na jedno nabití (výdrž samotného tabletu je o 60% nižší, tedy přibližně 6 hodin). Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi počítejte s výdrží celku okolo jedenácti hodin, což je skvělý výsledek.

Nabití prázdné baterie tabletu na 90 % trvá jeden a půl hodiny. Obdobné nabití celku je otázkou 3-4 hodin.

BIOS a zabezpečení

Notebooky Latitude tradičně nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu. Pro tablet Latitude 7350 to platí také:

Konfigurace systému

  • nastavení USB řadiče (vypnutí podpory bootování, deaktivace externích portů a omezení rychlosti na USB 2.0)
  • vypnutí nabíjení USB zařízení z vypnutého zařízení
  • vypnutí integrovaného zvukového čipu
  • nastavení podsvícení kláves (lze provádět i klávesovou zkratkou Fn+F10)
  • vypnutí zhasínání podsvícení kláves, pokud je zařízení napájeno ze zdroje
  • zapnutí nenápadného módu (pokud je aktivní, lze vypnout podsvícení displeje zkratkou Fn+F7)
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (mikrofon, webkamera, čtečka paměťových karet)

Video

  • nastavení podsvícení displeje pro baterii a napájení ze zdroje v operačních systémech nepodporujících ACPI

Výkon

  • vypnutí podpory více jader procesoru
  • vypnutí automatické změny taktu v závislosti na výkonovém zatížení (SpeedStep)
  • vypnutí úsporných stavů procesorů (C-states)
  • vypnutí funkce Turbo Boost
  • vypnutí podpory současného zpracování více vláken programu jedním jádrem (Hyper-Threading)

Napájení

  • aktivovat zapnutí zařízení při připojení napájecího adaptéru
  • nastavení automatického zapínání v uvedený čas (oddělená možnost nastavení pro dny v týdnu)
  • možnost nastavení časů, ve kterých se má změnit maximální povolený odběr zařízení a zpomalit nabíjení (vhodné spíše pro žravější počítače v době energetických špiček)
  • nastavení režimu nabíjení baterie (adaptivní, standardní, rychlý, optimalizovaný na časté připojení napájecího adaptéru a ruční s možností volby nabíjecích prahů)

POST

  • vypnutí varování při připojení nesprávného napájecího adaptéru
  • nastavení přepínání zástupného numerického bloku (držením Fn, klávesou NumLock)
  • vypnutí aktivního NumLocku po zapnutí tabletu
  • vypnutí emulace klávesy Fn na externí klávesnici (mapována na ScrollLock)
  • nastavení režimu Fn Lock pro přepnutí primární funkce horní řady kláves (lze měnit také zkratkou Fn+ESC)
  • změna režimu zavádění systému (rychlý, úplný, automaticky)
  • prodloužení času před zavedením systému (0, 5, 10 sekund)

Virtualizace

  • vypnutí podpory virtualizace (VT-x)
  • vypnutí podpory přímé virtualizace hardware (VT-d)

Bezdrátové technologie

  • vypnutí integrovaných komunikačních zařízení (WLAN, WWAN, BT, GPS)

Firmware umí zavádět operační systém v režimu BIOS i UEFI s volitelným rozšířením SecureBoot. Systém je možno zabezpečit hesly firmware pro start a nastavení a tato hesla mohou mít až 30 znaků. Podobně je možné heslem zabezpečit také interní SSD kartu.

Příslušenství

Zařízení do redakce dorazilo v balení s klávesnicovým dokem, napájecím adaptér, třížilovým přívodním kabelem a základní tištěnou dokumentací. Operační systém Windows 8.1 Pro je předinstalován na disku, kde najdete také jeho obnovu do továrního nastavení. Instalace systému od DELLu je relativně čistá a nevyžaduje zdlouhavé odinstalování zbytečností.

Ceny a záruka

Latitude 7350 prozatím není v běžné distribuci, Dell jej prodává pouze firemním zákazníkům, cena je tedy značně individuální. Testovaná konfigurace vychází zhruba na 28 000,- Kč bez DPH (33 880,- Kč s DPH) a má v základu tříletou záruku s opravou u zákazníka další pracovní den. Tato záruka je platná mezinárodně.

Závěr

DELL Latitude 7350 je 13“ tablet s klávesnicovým dokem, díky kterému je celek použitelný jako klasický notebook s dotykovým displejem. DELL s tímto produktem cílí na firemní zákazníky, kteří hledají jedno zařízení, které během dne může zastoupit jak notebook, tak tablet, a navíc je lehké a s dobrou výdrží. Právě výdrž a dobrý výkon pro kancelářské nasazení se podařilo zkombinovat díky novému pasivně chlazenému úspornému procesoru Intel Core M (který se postupně začne objevovat ve více zařízeních).

Pochvalu si zaslouží nový Latitude za pohodlnou podsvícenou klávesnici a skvělý displej. Naopak při výběru je potřeba přimhouřit oči nad minimální konektorovou výbavou přímo na tabletu a měkčím provedením.

Klady a zápory

+ pohodlná (podsvícená) klávesnice, rychlý touchpad
+ výborný Full HD IPS displej
+ dohromady s druhou baterií v klávesnici výdrž na celý pracovní den
+ nulová hlučnost

- mírná mechanická poddajnost
- samotný tablet bez základny nemá ani USB port
- v úsporném režimu se rychleji vybíjí baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Latitude 7350
  • Instalovaný procesor: Intel Core-M 5Y70 (1,10/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (onboard)
  • HDD (GB): 256 (SAMSUNG SSD PM851 M.2 2280, M.2 SSD)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 5300 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HW Audio Codec
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 20+31 Wh / 15h 36min
  • Rozhraní: tablet: 1x audio IN/OUT; dok: SD XC, 2x USB 3.0, mini-DisplayPort
  • Rozměry (tablet): 321 x 205 x 11 mm
  • Rozměry (celek): 321 x 228 x 21-22,5 mm
  • Hmotnost (kg): 0,89 (tablet) / 1,65 (celek)
Recenze

Diskuse