RECENZE: Fujitsu LifeBook E554 - v pracovním provedení s dokováním a dobrým displejem

7. 10. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Fujitsu na náš trh dodalo inovovanou generaci svých kancelářských pracovních strojů střední a vyšší třídy. Dělají se v úhlopříčkách od 13 do 15,6“ a v redakci jsme mohli otestovat ten největší v konfiguraci s Core i5 a IPS displejem.

Fujitsu LifeBook E554 - v pracovním provedení s dokováním a dobrým displejem

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

V rámci nabídky pracovních notebooků jsou LifeBooky E střední a vyšší třídou pro použití ve velkých firmách. Nejde o luxusní hi-tech stroje, které by se pyšnily extrémně tenkým provedením nebo displejem s vysokou hustotou bodů. Jsou to takové ty klasické univerzální notebooky, které se fasují ve firmách pro zaměstnance a které nabízí jak rozsáhlou výbavu (konektory i šachta pro optickou mechaniku), tak vysoký výkon s plnohodnotnými procesory včetně jednoho čtyřjádrového modelu.

Základní modely v řadě E jsou aktuálně E734 (13“), E744 (14“) a E754 (15,6“). Ty i nadále zůstávají stříbrné a s beztlačítkovými touchpady (mechanicky se tedy nezměnily). Sedmistovky představují plnohodnotné modely s plnou korporátní výbavou, ale také vyšší cenou. Od nich odvozené pětistovkové modely, které mají zastupovat kancelářskou střední třídu. Odvozeny jsou pouze od 14“ (E544) a 15,6“ (E554) varianty a liší se použitím jednoduššího síťového řadiče, absencí technologie vPro, mírně odlišnou výbavou a trochu jiným designem.

Aktuální LifeBooky E500 jsou z hlediska šasi spíše novější variantou, neboť v minulé generaci ještě neexistovaly. Stejně jako modely E700 jsou hranatější s mírně klínovým tvarem (vpředu tenčí než vzadu). U vyšších třídy však je hladké stříbrné provedení, zatímco zde se vsadilo na černou barvu, kterou ozvláštňuje pouze velké stříbrné logo výrobce a pár červených slušivých linek. Mezi pracovními notebooky vypadá E554 velmi dobře a za sebe mohu říct, že se mi líbí více než dražší stříbrné varianty.

Na rozdíl od levných notebooků má řada LifeBook E500 praktické povrchy, které místy působí jako pogumované a na nichž není vidět každý otisk nebo nečistota. Na místech pro kontakt s rukama je použit hrubší čárkovaný vzorek, který je příjemný na dotyk.

Mechanická konstrukce je na velmi dobré úrovni a odpovídá tomu, co se očekává ve střední třídě pracovních notebooků. Základna samotná je velmi tvrdá. Nikde se neprohýbá a při zvednutí za roh nedochází ke kroucení. Víko je mírně poddajné, nicméně při tlaku na jeho vnější stranu nedochází k vlnění barev na displeji, takže je ochrana pravděpodobně dostatečná. Celkový dojem z mechanického zpracování je velmi dobrý.

Víko je možné díky klasické konstrukci otevřít až do úhlu plných 180°. Škoda jen, že k otevírání jsou potřeba obě ruce – při otevírání jednou rukou se okamžitě zvedá s víkem i zbytek notebooku.


LifeBooky E potěší dobrou konektorovou výbavou. Na levém boku jsou obrazové výstupy (DisplayPort a VGA), jedno USB 3.0, LAN, čtečka paměťových karet SD XC, slot pro bezpečnostní karty SmartCard, LAN a zdířka napájení. Na pravém boku jsou další dvě USB 3.0, dva zvukové konektory a šachta s modulem optické mechaniky. Na zadní straně výbavu završuje sériový port RS-232, který ocení zejména firmy pracující s průmyslovými zařízením (kde se mnohdy tento port stále vyskytuje). Právě sériový port je prvkem, který ve vyšší řadě není. Ostatně ze všech modelů E jej má pouze testovaný E554.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 374 x 250 x 26-32 mm a působí relativně tence na plně vybavený pracovní notebook. Pracovní hmotnost s osazenou optickou mechanikou je 2,32 kg a LifeBook E554 tak mezi 15,6“ notebooky spadá někam mírně pod průměr. S touto hmotností je počítač stále bez problému použitelný i pro časté nošení.

Malý napájecí adaptér má u testované konfigurace výkon 65 W a dohromady s dvoužilovým přívodním kabelem váží 326 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je stejné jako na všech ostatních aktuálních noteboocích Fujitsu s numerickým blokem. Od běžných klávesnic se odlišuje ve dvou věcech. Klávesa Delete není v pravém horním rohu základní části klávesnice – místo toho je odsunuta doleva a na její místo se dostala klávesa Pause (důvod příliš nechápu, když menší notebooky mají Delete v rohu). Další změnou je druhé tlačítko Tab na místě, kde bývá přepínač NumLock, což by teoreticky mohlo být užitečné při zadávání čísel v některých programech.

Mechanika kláves je velmi příjemná. Není příliš mělká, má velmi čitelnou odezvu a k tomu všemu ještě relativně tichý chod. Psaní na tomto notebooku v době testování bylo velmi pohodlné.

Klávesnice v modelech E500 bohužel stále nemá podsvícení, což už v této třídě zamrzí. Dají se najít pracovní notebooky za stejné peníze, které podsvícení kláves mají.

Vpravo nad klávesnicí jsou tři tlačítka (vypínač, přepínač Wi-Fi a „ECO režim“) spolu s diodami zámků klávesnice. Další diody jsou na čelní hraně u levé opěrky poznáte z nich zapnutí počítače, zhruba stav baterie (podle barvy diody), nabíjení, aktivitu disku a stav bezdrátových funkcí.


Za výraznou změnu od vyšších modelů považuji návrat k touchpadům se samostatnými tlačítky. Touchpad s integrovaným tlačítkem v minulé generaci (a vyšších modelech současné) se totiž nesetkává s příliš pozitivní odezvou. Touchpad má hladkou plochu, která není zapuštěná proti okolí (okolí má však hrubý povrch), a dvě tlačítka s jemným a téměř nehlučným stiskem.

Elektronika od Synaptics podporuje všechna běžná gesta a snímá jen s mírným zpožděním. V rámci dnešních notebooků jde o mírně nadprůměrný touchpad. Řekl bych, že by neuškodilo stejný touchpad dát také do vyšších modelů.

Testovaná konfigurace byla vybavena obdobou trackpointu s páčkou mezi klávesami G, H a B. Bohužel tento trackpoint nemá svá vlastní tlačítka pod mezerníkem, což znamená, že sice můžete pohybovat kurzorem, ale ťuknutí na levé tlačítko docílíte jedině klepnutím na dotykovou plochu touchpadu, což není dvakrát ergonomické. Podržení levého tlačítka nebo stisk pravého je možný už pouze pomocí mechanických tlačítek touchpadu pod dotykovou plochou.

Přiznám se, že netuším, pro koho přesně je trackpoint v takové podobě určený. Působí to na mě spíš jen jako snaha vyhovět případným výběrovým řízením, než že by to takto někdo doopravdy používal.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM86 a v patici je osazen dvoujádrový procesor Intel Core i5-4210M (TDP 37 W) se základním taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,2 GHz. V závislosti na konfiguraci může být notebook osazen i čtyřjádrovým procesorem Core i7-4712MQ se stejným TDP.


Na desce jsou snadno přístupné dva sloty pro operační paměť (DDR3L-1600). V testované konfiguraci byl osazen pouze jeden z nich, a to 4GB modulem. Maximálně lze dosáhnout na 16 GB operační paměti, pokud se do notebooku vloží dvojice 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 64 295
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 642

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 129 499
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 667

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6104 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12969 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,39 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,15 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6462 MB/s

Notebook podává maximální výkon s Turbem jen do zahřátí procesoru nad 80°C, pak dochází k plynulému snižování výkonu až na výchozí takt, který se dále drží po neomezenou dobu. K omezení dochází přibližně po půl minutě zátěže. Výkon i tak plně postačuje na všechny běžné činnosti a procesor pravděpodobně nebude shledáván limitující komponentou u podobného kancelářského notebooku.

V případě, že si přepnete režim chlazení na tichý (dopady na hlučnost viz níže), dojde ke snížení dlouhodobého výkonu a procesor snižuje takty již po kratší zátěži. Výkon v testu Cinebench R11.5 pak odpovídá výkonu úsporného procesoru Core i3:

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,88 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,71 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Úložný prostor je realizován 500GB plotnovým diskem, jehož plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm. Disk je vybaven 8 GB flash cache a jde tedy o hybridní disk. Tato vyrovnávací paměť slouží k urychlení načítání nejčastěji používaných souborů.

Optická mechanika DVD Super Multi je umístěna jako modul v šachtě a může být nahrazena modulem s druhým pevným diskem, případně plastovou záslepkou pro ušetření hmotnosti. Na rozdíl od šachty modelů E700 zde není podpora pro druhou baterii nebo cestovní projektor.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 318,3 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 93,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,8 ms

Modely E500 jsou bez podpory korporátní technologie pro vzdálenou správu Intel vPro a mají místo síťového řadiče od Intelu pouze jednodušší gigabitový čip Realtek. Bezdrátové technologie však zajišťuje karta od Intelu, která kromě Bluetooth 4.0 podporuje 2,4/5GHz Wi-Fi /n i nový standard Wi-Fi /ac.

Ve vyšších konfiguracích je možné zakoupit notebook již vybavený 3G, případně 4G/LTE modemem (nicméně u nás takové skladové konfigurace chybí a jedinou možností je nákup přes konfigurátor).

Displej a grafika

V rámu je osazen matný 15,6“ displej s rozlišením Full HD (1920x1080) a v testovaném kusu byl IPS panel od LG. Rozlišení Full HD nabízí velkou pracovní plochu, a přestože je v základu nastavené DPI na 125%, při přepnutí na 100% je písmo pro mnoho lidí stále dostatečně velké (sám jsem s ním problém neměl vůbec).

IPS matice zajišťuje nadstandardní obrazovou kvalitu, a přestože nejde o nejvyšší třídu mobilních displejů, je kvalita výrazně nad běžnou produkcí TN panelů, které jsou v noteboocích stále většinové. Obraz je kontrastní, černá hluboká a barvy na poměry notebooků září. Pouze je potřeba počítat s tím, že pod úhlem se obraz mírně ztmaví.

Aby byl obraz opravdu dobrý i při provozu na baterii, musíte vypnout v ovládacím panelu grafické karty dynamický kontrast (pravé tlačítko na plochu – Vlastnosti grafického adaptéru – Napájení – Napájení z baterie – Zakázat technologii pro snížení spotřeby displeje).

Displej má nadstandardní svítivost a v kombinaci s matnou úpravou je použitelný v omezené míře i venku na slunci. V noci za umělého osvětlení jsem si obvykle vystačil s jasem na pouhou třetinu. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 35 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF4-SPL1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V business řadě LifeBook E Fujitsu nenabízí již od předchozí generace žádné dedikované grafické čipy. Vždy je grafika v režii integrovaného jádra přímo v procesoru. Ve všech procesorech, které tento notebook podporuje, je přítomno jádro Intel HD4600 se sdílenou pamětí. Má podporu DirectX 11, akcelerace 4K/HD videa a výpočetních rozhraní.

Externí monitor lze připojit pomocí výstupů DisplayPort a VGA. Oba mohou pracovat současně dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy. V reálu je to však trochu problém, neboť konektory tak blízko sebe, že většina kabelů má příliš tlusté koncovky na to, abyste dokázali zapojit oba.

V dokovací stanici najdete dva DisplayPorty, jedno single-link DVI a jedno VGA. Druhý z DisplayPortů je sdílený s DVI (fakticky je zde DVI pouze jako vestavěná redukce), což znamená, že je nelze použít současně. Připojit lze současně až tři externí monitory za předpokladu, že je vypnutý interní displej. Možné je to však v jen jediné konfiguraci, kdy dva z nich pracují přes nativní DisplayPort a třetí přes VGA. Pokud vám stačí pouze dva monitory, lze je zapojit prakticky libovolně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4563
  • 3DMark 11: P863 (Graphics: 769, Physics: 3468)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 35 711 (Graphics: 37 696, Physics: 30 155)
  • Cloud Gate (DX10): 4390 (Graphics: 5017, Physics: 3055)
  • Fire Strike (DX11): 491 (Graphics: 519, Physics: 4260)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6844 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,69 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,0 fps
  • 1920x1080: 6,5 fps

Výkon grafického jádra patří v rámci HD4600 k nižším hodnotám a na vině je osazení pouze jednoho paměťového modulu. Pokud do notebooku vložíte další paměťový modul, zvýší se propustnost díky režimu dual-channel a výkon grafiky stoupne o 30-40 %. Výkon ve 3D postačuje pro méně náročné a starší hry.

Multimédia

Nad klávesnicí jsou integrované dva miniaturní reproduktorky, jejichž zvuková kvalita je bohužel poměrně nízká a ani hlasitostí neoslní. V projevu úplně chybí středy i hloubky a zvuk je spíše na úrovni, kterou byste čekali od chytrých hodinek. Horší reproduktory jsou tradiční bolístkou notebooků od Fujitsu a mimo nouzových situací nejspíše budete raději připojovat sluchátka nebo externí reproduktory.

Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu, a pokud je aktivní, rozsvítí se vedle objektivu modrá dioda. Okolo webkamery jsou vidět také zdířky duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Tradiční zabezpečení v podobě hesel BIOSu doplňuje čip TPM (verze 1.2) a čtečka otisku prstů. Čtečku je možné používat v operačním systému Windows. Využití otisku v prostředí BIOSu však není možné.

Pro lepší ochranu notebooků nasazených ve firmě není problém zakázat jednotlivé konektory a integrovaná zařízení. BIOS jako takový pak jde také zabezpečit proti uživatelskému přepisu a do obrazovky se zadáním hesla při startu lze přidat krátký text.

Proti odcizení můžete počítač chránit technologiemi Intel Anti-Theft a Computrace.

V otázkách zabezpečení počítač nijak nezaostává za svou konkurencí. Chybí pouze lepší centralizovaná vzdálená správa (Intel vPro) – tu mají až modely E700.

Chlazení a provozní hluk

Od procesoru je teplo odváděno heatpipe k hlavnímu chladiči, jehož ventilátor ohřátý vzduch vyhání výdechem na levém boku. Při nenáročné práci je ventilátor zastavený, a notebook je tak krásně tichý. Situace se liší ve chvíli zátěže. Přibližně po dvaceti sekundách plné zátěže se ventilátor rozjíždí rovnou do vyšších otáček a v nich zůstává až do ustání zátěže.

Jeho zvuk je poměrně nepříjemný. U testovaného kusu se skládal z hlubšího vrčení a jemného pískání připomínajícího rozjetou cirkulárku někde v dáli. Už dlouho jsme v redakci neměli notebook s tak nepříjemným zvukem (přitom zde určitě byly i hlasitější).

Vyšší otáčky ventilátoru lze eliminovat změnou režimu chlazení z normal na silent v nastavení firmware počítače. Notebook je pak tichý v zátěži, nicméně jakmile zátěž trvá déle než pár sekund, dochází k většímu omezování výkonu (teplota procesoru se totiž drží do 60°C).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 33,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 40,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 43,1°C
  • napájecí adaptér = 53,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se notebook na povrchu zahřívá pouze minimálně. Až v zátěži je cítit více tepla, ale jde pouze o spodek, a to navíc pouze v prostoru pod výdechem chlazení.


Na prvním obrázku (vlevo) je vidět průběh teplot a taktů procesoru v zátěži. Jde o výchozí režim chlazení:

Na druhém obrázku (vpravo) je vidět chování při přepnutí režimu chlazení na silent. Teploty se drží do 60°C a poměrně záhy se v zátěži vypíná Turbo. Když to nestačilo, došlo k podtaktování až na 1,4 GHz, dokud se procesor opět dostatečně neochladil. Do plného taktu se procesor dostal až po delší době od ukončení zátěže.

Baterie

Navzdory relativně tenkému provedení (na to, že uvnitř může být i čtyřjádrový procesor) není baterie integrovaná. V zadní části je klasicky nacvaknutá vysokokapacitní Li-Ion baterie s šesti články a celkovou kapacitou 72 Wh. S touto baterií notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* 9 hodin a 20 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem se výdrž pohybuje okolo sedmi, až sedmi a půl hodiny. Úsporný provoz byl vždy jednou z předností LifeBooků.

Z nabízených baterií pro řadu LifeBook E je tato největší. Další varianty mají také šest článků, ale kapacita je buďto 63, nebo 49 Wh.

BIOS

Základní firmware je Phoenix SecureCore, tedy stejný jaký můžete najít i v jiných noteboocích této řady. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 a nabízí následující volby:

Boot

  • zapnutí rychlého bootu
  • vypnutí režimu kompatibility firmware s BIOSem (pokud je vypnutý, lze zavádět pouze systémy s podporou UEFI)
  • zapnutí diagnostické obrazovky při bootu (výpis RAM a HDD)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě

Sériový/Paralelní port

  • vypnutí sériového portu
  • nastavení adresy a IRQ pro sériový port

Klávesnice, Myš

  • nastavení režimu NumLock (zapnutý, vypnutý)

Integrovaná zařízení

  • vypnutí jednotlivých integrovaných zařízení (SATA, Wifi/Bluetooth, LAN, WWAN, webkamera, FPR, čtečka SD/MS, SmartCard, USB 3.0)
  • přepnutí režimu SATA řadiče

CPU

  • vypnutí podpory více jader, HT a změny frekvence procesoru (SpeedStep)
  • vypnutí podpory virtualizace

USB

  • vypnutí podpory USB zařízení v starých OS
  • vypnutí podpory USB SCSI
  • zablokování všech USB notebooku
  • přepnutí všech portů do režimu USB 2.0

Ostatní

  • nastavení tlačítka vypínače (ignorovat, vypnutí)
  • povolení probouzení ze sítě (odděleně pro bateriový provoz)
  • zákaz automatické hibernace z úsporného režimu při nízké kapacitě baterie
  • nastavení hlasitosti PC Speakeru (úplně ztlumení + 3 stupně)
  • vypnutí hardwarového řízení spotřeby
  • nastavení omezení výkonu kvůli udržení nízkých teplot
  • nastavení režimu ventilátoru (výchozí, tichý)
  • povolení nabíjení z USB při vypnutém notebooku (nikdy, vždy, pouze s připojeným napájením)
  • vypnutí technologie Intel Rapid Start

Kromě toho je v BIOSu možné nastavit standardní parametry Intel Management Engine a nastavit logování SMBIOS událostí.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér, tištěná dokumentace a sada instalačních DVD.

Z výroby je na disku předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN), jehož obnova je uložena na pevném disku. Tovární instalace od Fujitsu patří k čistším a tovární utility pro nastavení sítě a hardwaru patří k těm propracovanějším.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade licence k Windows 8 Pro, jehož instalaci najdete v krabici na DVD. Jde o běžné řešení napříč pracovními notebooky, neboť cílová skupina zatím preferuje Windows 7. Takto lze snadno přejít na Windows 8 až ve chvíli, kdy bude firemní prostředí na nový systém připraveno.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou vyšší ze dvou nabízených a stojí 22 471,- Kč bez DPH (27 190,- Kč s DPH). Nižší konfigurace stojí o tři a půl tisíce méně a liší se slabším procesorem (Core i3-4100M) a pouze základním TN displejem s rozlišením HD (1366x768 bodů). Z mého pohledu není nižší konfigurace příliš zajímavá, když vezmu v potaz, o kolik horší je její displej. Pokud se někdo spokojí s tímto nižším rozlišením (a zejména nižší obrazovou kvalitou), může být pro něj zajímavější základní konfigurace 14“ varianty (LifeBook E544).

Všechny konfigurace pro český trh mají v základu tříletou záruku s opravou přímo u zákazníka do druhého pracovního dne.

Závěr

15,6“ Fujitsu LifeBook E554 je typický pracovní notebook střední třídy, který poskytuje to, co menší a střední firmy potřebují – plnohodnotné dokování, rozšířené možnosti zabezpečení, tříletou onsite záruku a solidní mechanické zpracování. V testované konfiguraci potěší kombinace velmi pohodlné klávesnice (byť bez podsvícení), touchpadu se samostatnými tlačítky a velmi slušného IPS displeje s rozlišením Full HD (1920x1080 bodů).

Za hlavní nedostatek, který je z části možná vadou kusu, považuji velmi nepříjemný zvuk ventilátoru při standardním nastavení chlazení a větší zátěži procesoru. Řešením může být přepnutí režimu chlazení na tiché ve firmware počítače. Pak se omezí otáčky ventilátoru, ale s nimi také udržitelný výkon (na úroveň úsporného Core i3). Pominu-li tyto problémy s chlazením a špatný zvuk z integrovaných reproduktorů, jde o velmi dobrý notebook, na kterém je radost pracovat.

Klady a zápory

+ IPS displej
+ pohodlná klávesnice a touchpad konečně opět se samostatnými tlačítky
+ při kancelářské práci převážně pasivní chlazení
+ dlouhá výdrž na baterie

- v zátěži velmi nepříjemný zvuk ventilátoru
- chybí podsvícení klávesnice
- trackpoint nemá vlastní tlačítka
- nízká zvuková kvalita integrovaných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook E554
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4210M (2.60/3.20 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4+0)
  • HDD (GB): 500 (ST500LM000-1EJ162, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SU-208CB)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8111G)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC3233)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit) + Windows 8 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 9h 20in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, VGA, DisplayPort, SmartCard, RS/232
  • Rozměry: 374 x 250 x 26-32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,32
Recenze

Diskuse