RECENZE: HP Pavilion 13 x360 - 13“ ve stále oblíbenější překlápěcí konstrukci, s dlouhou výdrží a dobrou cenou

14. 10. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

HP nechce zůstat pozadu, a tak přichází s vlastním notebookem, který má dvojklouby s možností přetočit displej o 360° a změnit přístroj do režimu tabletu. Snaží se zaujmout zejména kovovým zpracováním a nízkou cenou.

HP Pavilion 13 x360 - 13“ ve stále oblíbenější překlápěcí konstrukci, s dlouhou výdrží a dobrou cenou

Základní popis

Dneska kdo nemá svůj překlápěcí notebook, jako by nebyl. Některé věci jsou prostě otázkou trendů a stejně jako dříve museli všichni nabídnout svůj levný mini-notebook a pak zas tablet, dnes se to týká konvertibilních notebooků – zejména těch, které mají klouby umožňující vyklopit displej tak, že se připlácne na spodek základny.

Pavilon 13 x360 je první z řady takových přístrojů u HP (předchozí stroje používaly odpojovací konstrukci tabletu a základny s klávesnicí) a předpokládám, že přídomek x360 bude provázet i všechny další notebooky od HP s touto konstrukcí.

Vzhled počítače je podobný standardním Pavilonům. Kombinuje stříbrné povrchy a tmavě lakovaný broušený kov. V zavřeném stavu je celý počítač stříbrný a tmavé plochy se odkryjí až po otevření. Na první pohled vypadá jako klasický notebook. Jediný malý rozdíl je ve zdvojeném uchycení kloubů.

Mechanické provedení je relativně slušné, jak bývá u Pavilonů poslední dobou zvykem. Základna je velmi pevná a nemám k její odolnosti jedinou výhradu. Víko působí také odolně a nemá tendence ke kroucení, nicméně při zatlačení na vnější stranu se na některých místech displeje rychle začnou vlnit barvy. Celkově je provedení stále nadprůměrně v dané cenové relaci.

Klouby počítače jsou poměrně tuhé a nelze jej otevřít snadno jednou rukou. Při úhlu otevření 130° dochází k dotyku spodní hrany víka s podkladem. Další otevírání tedy mírně zvedá zadní část základny. Až někde u otevření 250° se první část kloubů zafixuje a zbylý pohyb do plného překlopení je v režii druhé části kloubů. Překlápění je bezproblémové, jen je potřeba počítat s tím, že na jakoukoli manipulaci je lepší použít obě ruce.

Obrazovka se bez ohledu na úhel otevření otáčí podle akcelerometrů ve víku, jak je tomu zvykem u tabletů a mobilních telefonů.


Konektory jsou rozesety na bocích. Vpravo jsou dvě USB 3.0, digitální výstup HDMI, LAN, zdířka napájení a čtečka paměťových karet SD XC. Vlevo výbavu doplňuje třetí USB (avšak jen 2.0) a kombinovaný zvukový konektor. Ze základních konektorů zde nenajdete pouze analogový obrazový výstup VGA. Faktickou výhradu bych měl k rozmístění USB konektorů, neboť všechny rychlé (3.0) jsou na pravém boku, kde budou majoritě praváků možná překážet připojené kabely v prostoru pro manipulaci s myší.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 333 x 225 x 23 mm. Pocitově působí trochu těžší, než bych od 13“ notebooku s úspornými komponentami čekal. Na druhou stranu 1,79 kg není špatná hodnota a rozhodně nebude nijak bránit každodennímu nošení.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a je velmi malý. Dohromady s třížilovým přívodním kabelem (který je asi těžší než samotný adaptér) váží 305 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice používá rozložení bez numerické části a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny v řadě po pravém okraji. Nenajdete zde klávesy jako NumLock a ScrollLock, ale vše ostatní zde je (Pause lze vyvolat jako Fn+Shift).

Horní řada kláves má ve výchozím stavu primárně multimediální funkce dle vyznačených ikon a původní klávesy F1-F12 jsou dostupné při držení přepínače Fn. Pouze v případě různých zkratek s dalšími přepínači již není nutné Fn držet (pro zavření okna tedy stačí stisk Alt+F4 místo Alt+Fn+F4), což považuji za velmi dobrý ústupek pokročilým uživatelům, kteří se bez různých klávesových zkratek neobejdou. Pokud byste přesto trvali na původním chování s primárními funkcemi F1-F12, lze jej přepnout ve firmware počítače.

Mechanika kláves je ve všech ohledech tak akorát a Paviliony patří ke strojům, na kterých se dobře píše. Klávesy při psaní tiše klapou a nabízí dostatečně jistý stisk, aby nedocházelo k vynechávání kláves. Je velká škoda, že klávesnice nedostala také podsvícení.

Vzhledem k možnostem tabletového použití je hlavní vypínač umístěn na boku. Konkrétně na levém, kde kousek vedle najdete také dvoutlačítko na regulaci hlasitosti. Hlavní vypínač je bíle podsvícený a na druhém boku jsou ještě dvě indikační diody, kdy jedna hlásí nabíjení baterie a druhá aktivitu pevného disku.


Touchpad není vycentrovaný před střed psací části klávesnice. Místo toho je vycentrován vůči základně, a možná tak budete mít při psaní pocit, že je více vpravo. Používá elektroniku Synaptics s podporou všech běžných gest a tlačítko má integrované ve hladké dotykové ploše. Tlačítko má na můj vkus až příliš hlučný klapavý zvuk, ale v rámci „beztlačítkových“ touchpadů jde jednoznačně o jeden z lepších. Potěší také rychlá reakce kurzoru na pohyb prstu.

Zejména kvůli režimu tabletu je samozřejmě možné počítač ovládat i dotykovou obrazovkou. Snímací vrstva zvládne deset prstů současně a je pod lesklým tvrzeným sklem.

Hlavní HW parametry

Základní deska je vybavena napevno připájeným úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-4030U z generace Haswell. Procesor má dohromady s čipovou sadou mezní tepelný výkon (TDP) 15 W a jeho jádra mají výchozí (a současně maximální) takt 1,9 GHz.


Na desce je jediný slot pro operační paměť a v testované konfiguraci je osazen 4GB modulem (DDR3L-1600). Maximálně lze v počítači mít 8 GB operační paměti, pokud se modul vymění za větší.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38155
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10487

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 85065
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35960

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 0,83 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,06 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,50

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 3730 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8130 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6254 MB/s

Podávaný výkon je přibližně o 75 % vyšší než u 11“ verze HP Pavilion 11 x360, kde jsou použity úsporné procesory Pentium N (tedy ty odvozené od procesoru Atomu). Úsporné procesory Core i5 vychází v průměru jen asi o čtvrtinu až třetinu výkonnější, takže se dá říct, že pro všechnu běžnou práci má procesor výkonu více než dost.

Úložný prostor je tvořen 500GB diskem, jehož plotna se točí rychlostí 5400 rpm. Disk je doplněn malou SSD pamětí o velikosti 8 GB, ke které uživatel nemůže přistupovat přímo. Místo toho slouží jako vyrovnávací paměť pro rychlé načítání nejčastěji používaných dat. Takové řešení by mělo být ve výsledku mírně lepší než klasický plotnový disk (nicméně výkon plnohodnotného SSD v žádném případě nečekejte).

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 293 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 90,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,3 ms

Notebook je vybaven kabelovým připojením do sítě. Používá k tomu levný řadič od Realteku s maximální rychlostí do 100 Mbit/s. Bezdrátové připojení má na starosti karta od Qualcomm Atheros nabízí 2,4GHz Wifi-N dohromady s Bluetooth 4.0. Příjem signálu je kvůli celohliníkovému víku mírně nižší proti jiným notebookům.

Displej a grafika

Osazený displej od Samsungu má úhlopříčku 13“ a překrytý je (lesklým) tvrzeným sklem. U notebooků s překlápěcí konstrukcí bývá obvykle IPS displej, nebo nějaká jeho alternativa, neboť jsou kladeny vyšší nároky na široké pozorovací úhly (stejně jako u tabletu). Bohužel HP sáhlo po obyčejném TN panelu základní kvality s rozlišením HD (1366x768). Hlavní slabinou displeje je dle mého názoru znatelný nádech bílé barvy do žluté mimo optimální hodnoty a také velmi omezený pozorovací úhel.

Pro zařízení, které lze používat jako tablet, nejde o vhodný displej, neboť přijatelný obraz nabízí pouze při přímém pohledu. Úplně vyloučené je pohodlné používání v režimu displeje na výšku, neboť vlivem omezeného pozorovacího úhlu pak vidí každé oko obraz s mírně odlišnými barvami (což je pro mozek dlouhodobě nepříjemné).

Maximální intenzita podsvícení spadá do průměru základních TN displejů, což znamená, že zejména v kombinaci s lesklou povrchovou úpravou nejde o ideální stroj pro práci venku. Přes den počítejte v místnosti obvykle s maximální hodnotou jasu. K večeru nejspíš s polovinou. Nejnižší úroveň je vhodná pro práci v úplné tmě.


Při vykreslování se spoléhá výhradně na integrované jádro v procesoru – Intel HD4400. Jádro si automaticky zabírá potřebný prostor v operační paměti a podporuje jak DirectX 11, tak akceleraci videa ve vysokém rozlišení (až 4K).

Externí monitor lze připojit prostřednictvím digitálního výstupu HDMI na pravém boku. Specifikace notebooku bohužel nehovoří o jeho maximálním rozlišení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P764 (Graphics: 696, Physics: 2528)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 33343 (Graphics: 39325, Physics: 21760)
  • Cloud Gate (DX10): 3553 (Graphics: 4666, Physics: 1937)
  • Fire Strike (DX11): 471 (Graphics: 507, Physics: 2700)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5403 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,68 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,2 fps

Výkon grafického jádra odpovídá osazení pouze jednoho paměťového modulu. Postačuje tedy k hraní méně náročných a starších 3D her. Nejnáročnější aktuální AAA tituly zde pochopitelně nemá cenu zkoušet.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou zabudované ve zkosené čelní hraně základny. Zvuk z nich je podpořen softwarovým rozšířením Beats Audio, které zvedá především hlasitost. Charakteristika reproduktorů však s ním i bez něj způsobuje, že hloubky jsou v podstatě zatlumené a výšky jsou možná až příliš ostré, takže výsledné podání zvuku spadá někam do průměru notebooků.

Softwarové rozšíření aplikuje změny i na připojená sluchátka (externí reproduktory), což někde možná pomůže, ale u kvalitních kousků bude zvuk spíše ničen, a vzhledem k tomu, že si toto rozšíření nepamatuje odlišné nastavení pro interní reproduktory a výstup, bude vás čekat jeho neustálé zapínání a vypínání (já to po pár dnech vzdal a nechal ho vypnuté).

Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality s bílou (tlumenou) indikační diodou. Kousek vedle je vidět také zdířka mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor v počítači běží ve výchozím nastavení pořád i při minimální zátěži a napájení z baterie. Při větší zátěži po dobu alespoň půl minuty dochází plynule k přechodu do vyšších otáček, které mají mírně svištivý zvuk, ale hlasitost je stále v normě, takže se v místnosti s běžným ruchem více lidí téměř ztratí.

V nastavení firmware lze neustálý běh ventilátoru vypnout. Poté je z notebooku obvykle slyšet pouze šumění pevného disku a při kancelářské práci se vše uchladí pasivně. Pouze při opakovaných krátkých vytíženích procesoru se ventilátor občas roztočí. Jeho neustálý běh pak lze pozorovat pouze při dlouhodobé intenzivní zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,2°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 30,2°C
  • výdech chlazení = 29,2°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 41,5°C
  • napájecí adaptér = 53,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Povrch počítače bývá při kancelářské práci maximálně vlažný, a to pouze místy na spodku. V zátěži základna není o moc teplejší, což není zas tak překvapivé, když je použit úsporný procesor Core i3, který nemá režim TurboBoost (a bez není běžně možné dosáhnout na maximální TDP procesoru).


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 43 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel celých 9 hodin a 31 minut. Při on-line kancelářské práci s Wifi a polovičním jasem je stále možné dosáhnout na sedm a půl hodiny provozu, což je velmi slušná hodnota.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny. V případě výpočetní zátěže maximálně o půl hodiny více.

BIOS

V počítači je instalován firmware InsydeH2O, který nabízí naprosté minimum nastavení. Z pokročilých možností lze akorát vypnout neustálý běh ventilátoru, zapnout podporu virtualizace, přepnout primární funkci horní řady kláves, vypnout režim USB 3.0 v nepodporovaných OS a deaktivovat funkci Intel SmartConnect.

Z hlediska zabezpečení je systém omezen na hesla firmware pro zapnutí a přístup do nastavení.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém je včetně obnovy rovnou na pevném disku a obnovu lze vyvolat stiskem F11 ihned po zapnutí počítače.

Na disku je předinstalován operační systém Windows 8.1 s běžnou porcí bloatware zahrnující samozřejmě také zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jedinou dostupnou pro ČR a stojí 11 893,- Kč bez DPH (14 390,- Kč s DPH). Výrobce k tomuto modelu dává dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR je centrální servis v Táboře a v rámci reklamace je možné využít převozu kurýrem na náklady servisu.

Závěr

13“ notebook HP Pavilon 13 x360 jede na aktuální vlně konvertibilních strojů, které lze používat v režimu notebooku i tabletu. V rámci třídy se snaží zaujmout nižší cenou, což je však vykoupeno zejména horším TN displejem. Ten je ostatně asi hlavním neduhem celého zařízení. Úspory se nijak neprojevily na mechanickém provedení, které je na velmi dobré úrovni a za důležitou považuji také nadstandardní výdrž na jedno nabití.

Z hlediska použití v režimu tabletu je potřeba vzít v potaz celkovou větší hmotnost zařízení – ne každý je ochoten dlouhodobě držet ve vzduchu skoro dvě kila. Pokud se vám však koncept líbí, nechce příliš utrácet a smíříte se s horším displejem, má nový Pavilon své přednosti, pro které může zaujmout.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ mechanické provedení
+ dlouhá výdrž na baterie

- nízká obrazová kvalita zvoleného TN displeje
- klávesnice není podsvícená

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion 13-a000nc x360 (Smoke Silver)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4030U (1.90 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096)
  • HDD (GB): 500 (ST500LM000-1EJ162-SSHD, 5400 rpm, 8 GB SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (RTL8101/2/3 PCI-E FE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA9565 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 41 Wh / 9h 31min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 333 x 225 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,79
Recenze

Diskuse