RECENZE: Lenovo IdeaPad Z50-75 - AMD FX, dedikovaná grafika a Full HD displej v 15,6" notebooku s nízkou cenou

13. 1. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

IdeaPad Z50 představuje nižší a nižší střední třídu multimediálních strojů v nabídce Lenova. V levnější verzi Z50-75 má místo intelovských komponent procesor i grafiku od AMD a v případě procesoru jde o čtyřjádrový model nové generace AMD FX7500. V testované konfiguraci má notebook 8 GB operační paměti, velký pevný disk a Full HD TN displej.

Lenovo IdeaPad Z50-75 - AMD FX, dedikovaná grafika a Full HD displej v 15,6" notebooku s nízkou cenou

Základní popis

IdeaPad Z50 se dá označit za střed nabídky základních 15,6" multimediálních notebooků, které Lenovo má. Je to jeden z těch strojů, které najdete vystavené snad v každém obchodě - snaží se obvykle nabídnout dobrý poměr cena / výkon v té nejžádanější kategorii (tedy notebooky do 15 tisíc).

Z50 je proti svým předchůdcům tenčí a celkově díky tomu i vypadá lépe. Základna má tenké kovové vyztužení okolo klávesnice a s výjimkou displeje a jeho rámečku je povrch celý matný. Vzhled je spíše nevýrazný a notebook si nehraje na nic, co není.

Mechanické zpracování spadá v rámci cenové relace do průměru. Hlavně v ceně těchto nižších konfigurací obvykle nenajdete o moc pevnější notebooky, takže zde nemám žádné výhrady. Základna se při zvednutí za roh kroutí pouze mírně, klávesnice je relativně dobře podložená a ani víko není úplně poddajné (vlnění barev na displeji se projevuje až při silnějším zatlačení na vnější stranu).

Notebook lze otevřít maximálně v úhlu nějakých 135°. Při použití na stole je to plně postačující hodnota. Pokud jste však vyšší a položíte si notebook na klín, můžete občas narazit na situaci, že byste jej chtěli otevřít ještě o kousek více. Otevření notebooku jednou rukou není kvůli větší tuhosti kloubů možné.


Konektorová výbava je více méně kompletní. Na levém boku jsou dvě USB (jen jedno 3.0), LAN, obrazové výstupy (HDMI a VGA) a zdířka napájení. Na pravém boku je dále kromě mechaniky už jen třetí USB (2.0), kombinovaný zvukový konektor a čtečka paměťových karet SD XC. Má hlavní výhrada v případě výbavy směřuje k pouze jedinému rychlému USB (3.0) což už je v dnešní době poněkud málo a notebooky od Lenova tím často trpí.

Půdorysné rozměry počítače (384 x 265 mm) jsou mírně větší a poznat je to zejména na tlustějším rámečku 15,6" displeje. Naopak tloušťka zavřeného stroje 25,5 mm patří spíše k tomu lepšímu a hmotnost 2,39 kg je v rámci třídy průměrná.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a jde o stejný typ, jaký dává Lenovo také ThinkPadům. Hmotnost dohromady s třížilovým přívodním kabelem činí 342 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice 15,6" IdeaPadů mají všechny stejné rozložení, takže kdo nějaký v poslední době měl, toho nejspíš nic nepřekvapí. V základu slouží horní řada pro multimediální funkce a naopak F1-F12 jsou dostupné jen při držení Fn. Ve firmware počítače lze toto chování prohodit. Zámky klávesnice jsou indikovány přímo na příslušných klávesách a méně používané funkce jsou dostupné alespoň jako funkce Fn. Má jediná výhrada směřuje ke kurzorovým šipkám, které zasahují do numerického bloku a hůře se hledají po hmatu. S tím jsem měl během testování největší problém.

K mechanice kláves mám určité výhrady. Klávesnice působí při psaní pohodlně, na druhou stranu jakmile jsem mačkal klávesy příliš zlehka, přestože působily jako zmáčknuté, docházelo k vynechávání znaků - stačilo, když jsem se netrefil na prostředek. Ti, kteří při psaní používají více síly, mít problém určitě nebudou. Samotná klávesnice patří spíše k tichým a při stisku vydává cvakavý zvuk.

Klávesnice počítače není podsvícená. Indikační diody jsou umístěné na přední hraně uprostřed a jsou pouze dvě. Informují o zapnutí počítače a nabíjení baterie.


Touchpad má dotykovou plochu vycentrovanou pod střed psací části klávesnice a od okolí ji odlišuje mírně zapuštění. Elektronika je ELAN a má plnou podporu různých gest - jen má určité zpoždění proti snímání a výraznou akcelerační křivku. V případě levnějších modelů zůstává Lenovo u tradičního konceptu samostatných tlačítek pod dotykovou plochou. Tato tlačítka jsou možná až zbytečně moc zapuštěná a mají tužší stisk. Na druhou stranu při stisku téměř nejsou slyšet.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na poslední generaci platformy AMD s procesorem AMD FX-7500 s čtyřmi výpočetními jádry a integrovanou grafikou Radeon R7. Tento čtyřjádrový procesor má TDP 19 W a výchozí takt 2,1 GHz s režimem Turbo až do 3,3 GHz. Základ výpočetní architektury vychází z minulých generací, což znamená, že každé ze čtyř jader má své vlastní jednotky pro celočíselné matematické operace, naopak matematické operace s plovoucí řádovou čárkou mají jednotky sdílené vždy pro dvojici jader. Při činnostech jako rendering a zpracování videa jde tedy v podstatě o dvoujádrový procesor s Hyper-Threadingem.


K operační paměti i pevnému disku se lze dostat odšroubováním spodního krytu. V testované konfiguraci jsou oba sloty obsazeny 4GB moduly DDR3L-1600 tvořícími celkových 8 GB operační paměti. Osazením dvojice 8GB modulů lze dosáhnout na maximálních 16 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 487
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 115 364

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 392
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 47 749

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2840 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6021 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,65 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,99 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,05

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3568 MB/s

Výpočetní výkon procesoru při využití všech jader na úrovni úsporného Core i3. V případě zátěže pouze jednoho jádra je v obvykle pomalejší o 15 %. Pro základní kancelářské a multimediální použití je výkon procesoru dostatečný.

Pevný disk má kapacitu 1 TB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. K disku je připojena malá vyrovnávací paměť o velikosti 8 GB, do které si disk odkládá nejčastěji používaná data, což se obvykle projeví mírně rychlejším startem operačního systému.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 250 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 96,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,4 ms

Komunikační funkce jsou v režii čipů základní řady od Realteku. Jde o gigabitový Ethernet a bezdrátovou kartu 1x1 s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

15,6“ lesklý displej má v testované konfiguraci rozlišení Full HD (1920x1080), což je odrazem trendu dávat vyšší rozlišení také do levnějších notebooků. Z hlediska obrazových parametrů se tento Full HD panel bohužel ničím neliší od základních HD panelů. Má velmi omezené pozorovací úhly, nevýrazné, zašedlé barvy, nízký kontrast a zejména ve světlých odstínech se všechno slévá do bílé (což některé HD panely ani nedělají).

Maximální jas také odpovídá základním HD panelům. V létě tedy dohromady s lesklou úpravou nebude vhodný pro práci na přímém slunci a v prosvětlených kancelářích přes den pravděpodobně nebude důvod dávat cokoli nižšího než právě maximální jas. Teď v zimě si vystačíte přes dvě s nastavením na dvě třetiny a k večeru na polovinu. Nejnižší stupeň je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Barvový gamut: 45% (NTSC)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N156HGE-EBB. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Přímo v procesoru je integrovaná grafika AMD Radeon R7, která slouží pro základní zobrazení. V případě potřeby vyššího výkonu se automaticky aktivuje dedikovaný grafický čip nižší třídy AMD Radeon R7 M260DX s 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3). U podporovaných aplikací (těch v DirectX 10 a vyšším), ke kterým je v ovladačích profil, lze spojit síly obou grafik a dostat se na výkon GeForce 840M, což je v nižší třídě asi nejvýkonnější dostupný čip.


Externí monitory lze připojit dva díky přítomnosti výstupů VGA a HDMI. Rozšířenou plochu lze provozovat přes oba současně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7453
  • 3DMark 11: P2322 (Graphics: 2522, Physics: 2264)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 40 933 (Graphics: 58 042, Physics: 20 148)
  • Cloud Gate (DX10): 4697 (Graphics: 9377, Physics: 1710)
  • Fire Strike (DX11): 1278 (Graphics: 1568, Physics: 2386)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4496 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,74 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,70
  • EnSight (ensight-04): 13,59
  • LightWave 3D (lightwave-01): 13,01
  • Maya (maya-02): 5,83
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,29
  • SolidWorks (sw-03): 11,59
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,75
  • Siemens NX (snx-01): 5,29

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 17,8 fps

Při spojení sil obou grafických jader je výkon přibližně o třetinu vyšší proti situaci, kdy by pracoval pouze dedikovaný čip (R7 M260), což opravdu vychází podobně jako GeForce 840M. Dualní grafika však nepracuje se všemi herními enginy (v některých hrách pojede pouze dedikovaný čip) a nepodporuje OpenGL, takže v takových případech bude výkon nižší.

Podávaný výkon postačuje ke spuštění většiny dnešních her. U těch nejnáročnějších počítejte s nejnižší úrovní detailů. V rámci levných notebooků je to dobrý výsledek a jen těžko budete hledat za stejné peníze kombinaci Full HD displeje s vyšším grafickým výkonem.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny ve zkosené čelní hraně a míří do země. Zvukově jde mezi notebooky maximálně o průměr, neboť v projevu úplně chybí hloubky a velmi potlačené jsou také nižší středy. Průměrná je také maximální hlasitost. Na poslech hudby to příliš není, ale sem tam si pustit na notebooku nějaký pořad, nebo video-hovor, s tím nebudou mít integrované repráčky problém.

Ve víku nad displejem je integrovaná webkamera základní kvality s indikační diodou a duálním mikrofonem.

Chlazení a provozní hluk

Odvod tepla zajišťuje jeden chladič s ventilátorem v levé polovině přístroje a výdech chlazení směřuje taktéž doleva. Ventilátor běží bez ohledu na zátěž prakticky neustále a nemá potřebu se vypínat, ani když necháte notebook hodinu nic nedělat. Jeho projev má svištivý nádech a v tiché místnosti jej citlivější jedinci pravděpodobně vyhodnotí jako rušivý. Neustálý běh ventilátoru nejspíš nebude bezdůvodný, neboť i při kancelářské práci byl prostor u výdechu chlazení vedle notebooku znatelně teplejší než okolí.

V zátěži se ventilátor rozjíždí do vyšších otáček poměrně rychle a v nich se zesílí i svištivý projev. Ač tedy není hlučnost výrazně vyšší než u jiných notebooků stejné třídy, kvůli zvuku chlazení hodnotím návrh spíše negativně. Pokud máte rádi tichý provoz notebooku, měli byste nákup tohoto stroje dobře zvážit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 33,2°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 33,5°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,7°C
  • klávesnice vpravo = 36,0°C
  • spodek maximum = 41,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,9°C
  • napájecí adaptér = 47,1°C

teplota okolí při měření: 21°C

Při kancelářské práci je počítač na povrchu maximálně vlažný a není problém s prací na klíně. V zátěži je teplejší pouze spodek pod výdechem chlazení a levá část klávesnice. Teploty míst, která přichází do kontaktu s rukama, nejsou tak vysoké, aby bylo teplo obtěžující.


Baterie

V zadní části notebooku je vložena menší čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 41 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 3 hodiny a 34 minut. Jen o čtvrt hodiny méně dává při online kancelářské práci za nastavení dvoutřetinového jasu a zapnuté Wi-Fi, což ukazuje na horší možnosti procesorů od AMD šetřit energii v klidovém stavu.

Platí tedy, že výdrž na baterie není předností tohoto počítače, neboť notebooky v této ceně dosahují klidně na dvojnásobek. Prázdná baterie se nabije na 90 % do dvou hodin bez ohledu na zátěž.

BIOS a zabezpečení

Firmware počítače Phoenix SecureCore nabízí následující nastavení:

  • vypnutí bezdrátových sítí
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita s IDE)
  • nastavení grafického systému (přepínatelná grafika, pouze dedikovaný čip)
  • nastavení primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12)
  • zapnutí pípání při připojení/odpojení napájecího adaptéru
  • vypnutí možnosti nahrát do počítače starší firmware, než je aktuálně nahrán

Zabezpečení firmware je možné na úrovni hesel pro spuštění notebooku a vstupu do nastavení firmware. Další možností je zadání hesla pevného disku, které se u vybraných disků může použít i pro šifrování (není tento případ). Hesla mohou být pouze základní délky a pouze s písmeny a čísly (žádné speciální znaky).

Příslušenství

K notebooku je přibalen 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8.1 je předinstalován na pevném disku a spolu s ním je zde uložena také jeho obnova do továrního nastavení. Tu můžete spustit, pokud je notebook vypnutý a stisknete malé tlačítko vedle napájecího konektoru (notebook se pak zapne rovnou v záchranném režimu).

V tovární instalaci je větší množství spíše zbytečných aplikací (bloatware) včetně zkušební verze antiviru, který se bude často připomínat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší (s AMD) u nás dostupnou a stojí 11 569,- Kč bez DPH (13 999,- Kč s DPH). Nižší konfigurace se liší menší operační pamětí, nižším rozlišením displeje (HD TN 1366x768) nebo absenci operačního systému.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu a převozem do servisu zdarma v rámci reklamace. Nejbližší centrální servis, který provádí opravu, sídlí v Německu. Menší smluvní servisy Lenova slouží pouze jako sběrná místa.

Závěr

15,6" notebook Lenovo IdeaPad Z50 je typickým multimediálním notebookem v ceně 10-15 tisíc korun. Nabízí kompletní konektorovou výbavu (ačkoli pouze jedno USB 3.0) a dedikovaný grafický čip v tenčím provedení a jeho displej má lesklou povrchovou úpravu. Konkrétně model Z50-75 se liší od běžnějšího Z50-70 použitím procesoru od AMD, čímž se podařilo snížit cenu. Ušetřené peníze se následně použily na více operační paměti, větší disk a vyšší rozlišení displeje.

Hlavní bolístkou testovaného stroje byla malá baterie, která v kombinaci s platformou AMD nedává vyhlídky na výdrž baterie větší než tři a půl hodiny. Smířit se musíte také s nižší obrazovou kvalitou použitého displeje, která je pouze na úrovni základních HD TN displejů. V této ceně je to však de facto standard.

IdeaPad Z50-75 míří hlavně na studenty a méně náročné uživatele, kteří mají omezené finanční prostředky, ale nespokojí se s integrovanou grafikou a ocení co největší operační paměť a pevný disk, případně velkou pracovní plochu.

Klady a zápory

+ v rámci třídy vyšší grafický výkon (za předpokladu, že je podporovaná duální grafika)
+ Full HD rozlišení u levného notebooku
+ tenčí provedení

- horší mechanika klávesnice
- nižší výdrž baterie
- obrazová kvalita použitého TN panelu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Z50-75
  • Instalovaný procesor: AMD FX-7500 (2,10/3,30 GHz, 2x2 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4+4)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM014-SSHD-8GB, 5400 rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GUA0N)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon R7 M260DX (2GB, 64bit DDR3) + AMD Radeon R7 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Realtek RTL8723BE (b/g/n)
  • Zvuková karta: AZALIA HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 41 Wh / 3h 34min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 384 x 265 x 25,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,39
Recenze

Diskuse