RECENZE: Lenovo ThinkPad T440p - výkonný business v klasickém provedení

14. 1. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Móda tenkých notebooků tu sice už je nějaký rok, ale v určitých profesích mají ve firmách stále své místo i klasické notebooky. Tedy ty s plnohodnotnými procesory, vyměnitelnými bateriemi a kompletní výbavou. Do této vyšší pracovní třídy patří i dnes recenzovaný 14“ ThinkPad T440p.

Lenovo ThinkPad T440p - výkonný business v klasickém provedení

Základní popis

Letošní rok byl pro ThinkPady T plný velký změn. Lenovo se do nich rozhodlo prosadit nový minimalistický vzhled, šedou barvu (místo původní černé), úsporné procesory a trackpoint bez vlastních tlačítek. Zatímco v ještě v minulé generaci se 14“ ThinkPady T dělily pouze na dva modely – standardní (T430) a odlehčený (T430s) – letos se tato kategorie rozrostla rovnou na tři modely, z nichž ten recenzovaný má být nejvýkonnější.

Jen v řadě T jsou nyní tři 14“ notebooky – T440s, T440 a T440p. První je pokračováním odlehčené varianty, avšak z plnohodnotných procesorů přešel na úsporné a odstraněna byla také šachta s optickou mechanikou. T440 není z technického hlediska přímým nástupcem T430. Je to spíše nižší verze T440s – opět jde o tenký notebook s úsporným procesorem a bez optické mechaniky, avšak proti T440s je o něco tlustší a těžší a nenabízí tak vysoké konfigurace (chybí třeba možnost Full HD IPS displeje). Je to spíše nástupce T430u.

Technicky je nástupcem T430 právě model T440p. Opět má totiž na desce patici pro základní řadu procesorů, má optickou mechaniku a dva sloty pro operační paměť. Tím přejmenováním dává Lenovo najevo obecný trend, kdy se velké firmy poohlížejí po tenčích modelech i pro řadové zaměstnance, neboť chtějí upřednostnit mobilitu před vyšším výkonem (ze strategického pohledu tedy T440 nakonec nástupcem T430 je). T440p je tu pro ty, pro které není maximální mobilita tak velkou prioritou, aby se nechali omezovat ve výkonu, diskové kapacitě a operační paměti.

Vzhled je s každou generací ThinkPadů jednodušší a jednodušší. Tentokrát došlo k výraznému zesvětlení povrchové barvy z původní černé na grafitovou šedou a v rámci minimalismu byly odstraněny všechny indikační diody (už se nedozvíte, zda se nabíjí baterie, nebo už je nabita). Notebook je nově vpředu i vzadu stejně tlustý a došlo k nárůstu výšky základny (pravděpodobně kvůli možnosti čtyřjádrových procesorů) kompenzovanému ztenčením víka. Ve výsledku nový ThinkPad působí na první pohled spíše jako starší notebook právě kvůli tlustšímu krabicovému vzhledu. Dohání to svou praktičností s matnými plastovými povrchy s příjemnou soft-touch úpravou.

Mechanické zpracování je na velmi dobré úrovni. Vše do sebe perfektně zapadá a nic nevrže. U základny vzhledem k její tloušťce jistě nepřekvapí, že je pevná a nejeví při manipulaci ani náznaky kroucení. Naopak víko je o něco měkčí, než tomu bylo u předchozích generací, což je dáno jeho minimální tloušťkou – při silnějším zatlačení na vnější stranu dojde k vlnění barev na displeji. Celková odolnost počítače je mírně nadprůměrná.

U testovaného kusu se objevil problém s odlupujícím se nápisem Lenovo ve víku. Nápis nedrží u posledního písmene a má tendenci se odchlípnout celý. Na rozdíl od předchozích generací jsou tedy všechna písmena spojená na černé podkladu, nicméně v Lenovu nejspíš stále nevyměnili špatné lepidlo, které ThinkPady provází několik posledních generací (na vlastní oči jsem viděl minimálně pět notebooků posledních tří generací, kde v nápisu Lenovo na víku chybělo nějaké písmeno).

Model T440p je mezi novými Téčky spíše výjimka, neboť má původní uchycení víka s klouby, které vystupují ze základny směrem nahoru. Notebook je možné otevřít do úhlu lehce přes 180° a díky těžší základně lze otevření zvládnout jednou rukou.


S výjimkou LAN a zdířky napájení, které najdete vzadu okolo baterie, jsou všechny konektory po stranách. Vlevo jde o dvě USB 3.0, čtečku paměťových karet SD XC (karta se vejde celá), kombinovaný zvukový vstup/výstup a obrazové výstupy (VGA a mini-DisplayPort). Vpravo je optická mechanika s dalšími dvěma USB – tentokrát jen verze 2.0. Výbavu tedy definitivně opustil slot pro rozšiřující karty ExpressCard. Jinak je výbava kompletní. V určitých konfiguracích je možné mít notebook osazený čtečkou SmartCard (v místě nad optickou mechanikou).

Půdorysné rozměry 334 x 227 mm odpovídají průměru 14“ notebooků. V testované konfiguraci je ovšem devítičlánková baterie, která dozadu přidává ještě dalších 20 mm. Tloušťka 30-34 mm v zavřeném stavu je podobná předchozí generaci, nicméně základna je na úkor víka tlustší a má 22-28 mm (vzadu je základna tlustší kvůli bateriovým článkům, které přesahují mírně směrem dolů). Navzdory tomu, že notebook na dnešní poměry působí relativně tlustě, překvapí nízká hmotnost jen 2,22 kg, což je dobrý výsledek na konfiguraci s velkou baterií.

Napájecí adaptér má kvůli přítomnosti dedikovaného grafického čipu výkon 90 W. Spolu s třížilovým přívodním kabelem váží 461 g. Notebook používá novější hranatý konektor napájení a použití starších adaptérů vyžaduje dokoupení mechanické redukce.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je nově u všech ThinkPadů s úhlopříčkou 14+“ stejná. Na rozdíl od předchozí generace má zpět mezery v horní řadě funkčních kláves, které zjednodušují hmatovou orientaci (a celkově hledání F1-F12 kvůli zmenšení jejich popisek). Kurzorové šipky jsou předsunuté a doplňují je klávesy PgUp a PgDn. Naopak Home a End jsou v horní řadě. Specialitou rozložení ThinkPadů je klávesa Fn v levém dolním rohu klávesnice a klávesa PrintScreen v místě, kde byste spíše čekali funkci pro vyvolání kontextové nabídky. Hodí se také dodat, že v posledních dvou generacích Lenovo odstranilo zástupný blok okolo kláves I a K a klávesy numerického bloku jsou dostupné už jen prostřednictvím externí klávesnice.

K mechanice kláves nemám na rozdíl od rozložení výhrady. Mají přesný chod a při psaní se ozývá pouze tlumené klapání. Při troše snahy lze psát relativně tiše a psaní je pohodlné.

Klávesnice je v testované konfiguraci podsvícená a podsvícení se přepíná ve dvou stupních intenzity pomocí zkratky Fn+Mezerník. Notebook si nepamatuje poslední stav a po uspání je podsvícení vždy vypnuté. Podsvícené klávesnice u ThinkPadů mají také hladkou povrchovou úpravu, na které je lépe vidět mastnota z rukou (chybí jemný vzorek, který mají nepodsvícené varianty).

Notebook umí indikovat pouze jednu funkci, a to pomocí zelené diody v hlavním vypínači duplikované také do červené diody v logu ThinkPad na víku. Poznáte z ní, zda je notebook zapnutý nebo uspaný. Při kritickém stavu baterie umí blikat a zabliká také několikrát po připojení napájecího adaptéru. Aktivita disku, zámky klávesnice, stav bezdrátových funkcí nebo třeba nabíjení baterie už notebook nijak neindikuje. Minimálně v posledním případě to vnímám jako nedostatek.


Po různých experimentech s beztlačítkovými touchpady a hrubými povrchy se ThinkPady konečně ustálily na poměrně dobrém a velkém touchpadu, který má mechaniku podobnou mechanice kláves a lze ho mačkat stejně snadno v kterékoli části dotykové plochy. Elektronika je od Synaptics (s plnou podporou všech gest a rychlým snímáním) a oproti modelům T440s a E531 zde není problém s tuhostí tlačítka. Plocha se dá mačkat krásně zlehka a při zmáčknutí je tichá (podobně jako u modelu S440). Touchpad se používá opravdu dobře a mezi beztlačítkovými patří dle mého názoru ke špici. Obvykle jsem neměl vůbec potřebu k notebooku připojovat myš.

Pro mnoho pravověrných uživatelů ThinkPadů bude nejspíš nepříjemná změna u trackpointu. Samotný trackpoint (tedy páčka uprostřed klávesnice) funguje stále stejně skvěle, nicméně zmizela jeho samostatná tlačítka pod mezerníkem. Místo nich jsou na touchpadu vyznačeny zóny, kde jeho mačkání zastupuje původní tři tlačítka. Vše funguje stejně jako dříve, pouze se hmatem hůře určuje, kde které tlačítko je, a nelze mačkat levé a pravé současně. Zóny touchpadu pro tlačítka trackpointu řeší ovladač předinstalovaný ve Windows, takže v jiných operačních systémech nefungují.

Nové řešení není tak dobré jako to původní, nicméně je jistě levnější a umožňuje udělat větší touchpad. Pokud si však zvyknete, pořád je trackpoint použitelný a během testování jsem jej mnohdy preferoval před touchpadem, abych nemusel sundávat ruce z klávesnice.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na business čipové sadě Intel QM87 a do patice lze osadit dvoujádrové i čtyřjádrové procesory Intel Core generace Haswell. V testované konfiguraci je maximální dostupné dvoujádro Intel Core i7-4600M s mezním tepelným výkonem 37 W (TDP). Tento procesor v kombinaci se zvolenou čipovou sadou nabízí plnou podporu korporátních technologií jako Intel vPro a Intel AMT. Kromě toho podporuje virtualizaci (včetně VT-d) a akceleraci šifrování AES-NI.


Na desce jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600, z nichž pouze jeden je v této konfiguraci osazen, a to 4GB modulem. Maximálně lze operační paměť rozšířit na 16 GB osazením dvojice 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72 679
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 791

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 156 581
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 66 350

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6960 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 15 238 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,79 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6641 MB/s

Výkon procesoru je velmi dobrý na to, že jde pouze o dvoujádrový procesor. Dvě generace staré dvoujádrové Core i7 (s TDP 35 W) je slabší přibližně o dvacet procent. Výkon je v průměru o polovinu vyšší než u tenkých notebooků vybavených úspornými Core i5 a i7 a stačí na všechnu běžnou práci včetně občasných výpočetně náročnějších činností. Na rozdíl od tenkých notebooků zde dokáže procesor podávat plný výkon neomezeně dlouho.

Ve 2,5“ šachtě pro 9 mm vysoké disky je osazen 500GB model od HGST (7 mm), jehož plotna se otáčí rychlostí 7200 rpm. Mezi plotnovými disky pro notebooky patří tento ke špici. Je to ovšem vykoupeno také mírně vyšší hlučností v podobě hlasitějšího šumu ploten.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 377 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 109,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,78 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,7

Možnosti spojení s okolím jsou nadstandardní. Kabelem se připojíte díky gigabitovému Ethernetu od Intelu. Bezdrátové spojení zajišťuje kombinovaná karta s Wifi-AC (2,4 i 5GHz) s konfigurací antén 2x2 a podporou Bluetooth 4.0. U Wi-Fi musím pochválit velmi dobrý příjem signálu - přenos byl rychlý a stabilní i v místech, kde některé (zejména hliníkové) stroje mají problém zůstat vůbec připojené. Kvalitou příjmu ThinkPad T440p výrazně vybočoval z toho, na co jsem u testovaných notebooků zvyklý.

Notebook je také připraven na bezdrátový modem (stačí vložit modemovou kartu do volného slotu). Pro Evropu jsou dostupné klasické 3G/HSPA modemy, naopak podporu LTE zde Lenovo nemá zatím v plánu.

Displej a grafika

Notebook může být osazen třemi typy matných displejů. Pro ty nejlevnější konfigurace je možné vložit základní HD (1366x768), což bych vzhledem k ceně notebooku nikomu nedoporučoval, standardem pro model je HD+ (1600x900) a v nejvyšších konfiguracích je možné osadit kvalitní Full HD IPS (1920x1080) se špičkovými pozorovacími úhly a výbornými obrazovými parametry.

V testované konfiguraci je standardní 14“ HD+ TN panel průměrné kvality. Jeho barvy jsou mírně zašedlé a černá nemá takovou hloubku, nicméně pro kancelářskou práci tento displej stačí. Rozsahem pozorovacích úhlů patří k průměru a netrpí výrazným nádechem bílé do jiné barvy, takže vám nebude unavovat zrak při kancelářské práci.

Maximální jas je mírně nad průměrem běžných notebookových displejů a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou je displej v omezené míře použitelný při práci pod přímým slunečním zářením. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 7 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CHIMEI INNOLUX N140FGE-EA2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


O základní vykreslování se stará integrované grafické jádro Intel HD4600 s automaticky sdílenou pamětí. S ním si vystačíte při kancelářské práci, přehrávání HD videa i starších hrách. Kvůli kompatibilitě s náročnějšími 3D aplikacemi je přítomen grafický čip NVIDIA GeForce GT730M s 1 GB vlastní paměti DDR3. Jde o nižší třídu v rámci nabídky NVIDIA. Je to osekané jádro GK208 s osmi rasterizačními jednotkami a 64bitovou paměťovou sběrnicí, nicméně s plnou technologickou podporou z vyšších řad GeForce.


Přímo na těle notebooku najdete standardní VGA a mini-DisplayPort. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy dohromady s interním displejem (eDP). Všechny výstupy jsou přitom připojeny k integrovanému grafickému jádru, takže po připojení čehokoli s mini-DP konečně nedojde k navýšení spotřeby vlivem aktivity dedikovaného grafického čipu.

Jak přesně fungují výstupy v dokovací stanici, jsem bohužel neměl možnost otestovat, neboť potřebnou dokovací stanici Lenovo s notebookem nezapůjčilo. Nicméně, i kdyby v ní vše bylo také připojeno k integrovanému jádru (což je pravděpodobné), bude možné dosáhnout tří externích monitorů alespoň v konfiguraci s dvěma DisplayPorty a jedním VGA (a k tomu klidně volitelně ještě interní displej).

Monitor nebo televizi lze připojit také bezdrátově za pomoci technologie Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1811 (Graphics: 1677, Physics: 4217)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 59 113 (Graphics: 69 267, Physics: 39 070)
  • Cloud Gate (DX10): 5925 (Graphics: 7350, Physics: 3530)
  • Fire Strike (DX11): 1003 (Graphics: 1082, Physics: 4717)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6776 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 41,94 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,84
  • EnSight (ensight-04): 20,81
  • LightWave 3D (lightwave-01): 14,81
  • Maya (maya-02): 10,27
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,12
  • SolidWorks (sw-03): 8,39
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,91
  • Siemens NX (snx-01): 3,51

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 22,5 fps
  • 1600x900: 17,3 fps

Výkon dedikovaného grafického čipu je přibližně dvojnásobný proti integrovanému jádru. Postačuje pro základní CAD aplikace a méně náročné hry. U náročných her počítejte se snížením úrovně detailů a maximálně rozlišením HD (1366x768).

Multimédia

Nejsem si jistý, zda má notebook pouze jeden reproduktor, nebo dva tak blízko sebe v přední hraně, nicméně zvuk z počítače postrádá stereoefekt a navzdory zvukovému rozšíření od Dolby je kvalitativně pod průměrem. Potěší snad jen dobrá maximální hlasitost (nicméně v nejvyšších hlasitostech už reproduktory podivně rezonují s okolím notebooku). Reproduktory dobře poslouží pro občasné sledování videí z Youtube a video-hovory, nicméně poslech hudby či skvělý zážitek při filmech od nich určitě nehrozí.


Ve víku je integrovaná webkamera základní kvality doplněná duálním mikrofonem. Aktivitu webkamery poznáte podle intenzivní zelené diody vedle objektivu.

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení mají ThinkPady T všechno potřebné. Na desce je čip TPM, základní deska podporuje vPro a k ověření uživatele lze použít integrovanou čtečku otisku prstů. Čtečka má zelené podsvícení, které se aktivuje, kdykoli systém čeká na otisk. V předinstalovaném programu Lenovo Fingerprint Manager Pro (rebrand produktu od Softex Incorporated) lze nastavit až deset otisků pro jednoho uživatele a zvolit, zda se otisk použije pouze pro přihlášení ve Windows, nebo bude vyžádán již na úrovni firmware počítače ihned po spuštění.

Na rozdíl od předchozích generací nemají aktuální ThinkPady možnost zapnutí notebooku zadáním otisku. Je to dáno změnou dodavatele čteček, neboť původního odkoupila jiná firma a zrušila prodej ostatním.

V nastavení firmware počítače je možné nastavit hardwarová hesla, zablokovat změny nastavení UEFI, nastavit priority čteček otisků prstů, vymazat obsah TPM čipu, nastavit Intel TXT, povolit vritualizaci (včetně možnosti VT-d), zablokovat jednotlivá integrovaná zařízení a porty a aktivovat ochranu proti krádeži Intel Anti-Theft.

Chlazení a provozní hluk

Procesor a grafický čip mají společný chladič s jedním ventilátorem a průduchy vzadu i na levém boku. Chlazení je nastavené tak, aby co nejméně rušilo. Ventilátor při kancelářské práci zůstává zastavený a pokud se na chvíli zapne, ani si toho nevšimnete. Jediné, co uslyšíte, je tedy šumění ploten 7200rpm disku (bohužel hlasitějšího).

V zátěži dochází k navýšení hlučnosti vlivem rychlejšího proudění vzduchu, nicméně zvuk není rušivý (není doplněn klepáním, ani pískáním). Až při plné zátěži všech jader procesoru současně s grafickým čipem se zvedne hlučnost na úroveň, kterou poznáte i v místnosti s běžným ruchem více lidí, nicméně stále jde o přijatelnou úroveň, která je lehce pod průměrem pro podobně vybavené počítače.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 36,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 35,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 40,9°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 47,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 57,6°C
  • napájecí adaptér = 49,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci dochází pouze k malému zahřívání. Cítit je na levé opěrce ruky a na spodku v levém zadním rohu pod výdechem chlazení. V zátěži je teplo výraznější zejména na zmíněných místech – klávesnice je vlevo teplejší, nicméně stále ještě vyšší teplota neomezuje pohodlí při práci.


Baterie

V zadní části je vložena uživatelsky vyměnitelná devítičlánková Li-Ion baterie s udávanou kapacitou 100 Wh (nabíjecí elektronika uvádí rovnou 110 Wh). Jde o největší variantu baterie pro tento model, což poznáte podle dvoucentimetrového přesahu dozadu. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel nádherných 13 hodin a 38 minut. Při běžné on-line kancelářské práci s Wi-Fi počítejte s výdrží okolo deseti hodin.

Lenovo odlehčilo notebook, aby s velkou baterií měl podobnou hmotnost jako dříve se základní baterií. S velkou baterií je dobře vidět výhoda klasických velkých notebooků, neboť když se nemusí šetřit každý milimetr tloušťky, může být nabídnuta podstatně větší výdrž než u většiny tenkých Ultrabooků postavených na úsporných procesorech.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Prázdnou baterii nabijete na 90% za necelé dvě hodiny. Pouze v případě, že budete během nabíjení vytěžovat procesor nebo grafický čip, prodlouží se doba nabíjení na tři hodiny.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • aktualizace BIOSu z LAN
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, mini-DP, výstup v doku)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • ztlumení optické mechaniky
  • vypnutí správy napájení CPU
  • zapnutí automatického spuštění po připojení napájecího zdroje
  • vypnutí Intel Rapid Start Technology a nastavení přechodu do hibernace (standardně po třech hodinách spánku)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Procesor

  • vypnutí podpory více jader
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)

Intel AMT

  • zakázání AMT
  • nastavení čekání CIRA
  • typ terminálu (standardně VT100+)

Příslušenství

K notebooku v krabici dostanete pouze 90W napájecí adaptér, třížilovou přívodní šňůru a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém je spolu s obnovou do továrního nastavení předinstalovaný na pevném disku a jde o Windows 8 Pro (64bit).

Pominu-li zkušební verzi antiviru, lze instalaci od výrobce považovat za čistší.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace patří ke středu spektra a stojí 32 390,- Kč bez DPH (39 192,- Kč s DPH). Nejslabší konfigurace začínají na procesorech Core i5 a rozlišení 1366x768. Nejvyšší mají čtyřjádrová Core i7 s TDP 45 W a Full HD IPS displej.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Tuto záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby, jako je oprava u zákazníka a pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

Lenovo ThinkPad T440p je 14“ business notebook vyšší třídy pro ty, kteří potřebují maximum výpočetního výkonu a plné možnosti rozšíření od rychlého měnění velkých baterií po snadnou výměnu pevného disku a rozšíření operační paměti. S plnohodnotným dvoujádrovým Core i7 (TDP 37 W) nabízí T440p výborný výkon, který o polovinu přesahuje průměrné tenké notebooky s úspornými procesory Core i5 a i7. Přitom jsou na trhu i vyšší konfigurace s čtyřjádrovými procesory, kde je výkon dvojnásobný proti testované konfiguraci.

Kvůli vyššímu výkonu je potřeba počítat také s tlustším provedením, které se však nepodepsalo na hmotnosti. S velkou devítičlánkovou baterií nemá notebook v provozním stavu o moc více než dvě kila. Když si k tomu přičtete výbornou výdrž na jedno nabití, pohodlnou klávesnici a výborný touchpad doplnění trackpointem, má rozhodně ThinkPad T440p co nabídnout.

Klady a zápory

+ dobrý výpočetní výkon (možnost osadit i čtyřjádrovými procesory)
+ touchpad a trackpoint
+ pohodlná podsvícená klávesnice

- chybí stereo efekt integrovaného audia
- větší tloušťka základny
- chybí indikace nabíjení baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T440p
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4600M (2.90/3.60 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS725050A7E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GU70N)
  • LCD: 14,0" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce 730M (1GB DDR3, 64bit) + Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I217-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 8 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 100 Wh / 13h 38in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 334 x 247 x 30-34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,22
Recenze

Diskuse