RECENZE: Lenovo ThinkPad S1 Yoga - překlápěcí konstrukce konečně s dotykovým perem a dokováním

12. 8. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Konstrukce označovaná Yoga s možností překlopit displej o 360° bez otočného kloubu a použít notebook jako tablet vznikla poprvé v řadě IdeaPad. Dočkala se však velkého úspěchu, a tak ji Lenovo použilo také v ThinkPadu, který se jmenuje dle očekávání ThinkPad Yoga. Nabízí 12,5“ full-HD IPS displej, nízkou hmotnost a oproti IdeaPadu také dotykové pero, které je možné vložit do těla přístroje.

Lenovo ThinkPad S1 Yoga - překlápěcí konstrukce konečně s dotykovým perem a dokováním

Základní popis

Notebooky označované v portfoliu Lenova slovem Yoga mají speciální konstrukci kloubů, která umožňuje efektivně přetvořit notebook v tablet. Klouby jsou totiž zdvojené a do vyklopení v úhlu 180° fungují jako u kteréhokoli jiného notebooku. Na rozdíl od běžných notebooků však můžete víko vyklopit i dále a v tu chvíli se pracuje druhá část kloubů až do fáze, kdy se základna víkem přiklopí z druhé strany a vznikne tablet.

ThinkPad Yoga se od předchozího IdeaPadu Yoga liší v několika ohledech, přestože základní koncept je stejný. Sdílí s ostatními ThinkPady stejnou klávesnici a kombinaci velkého beztlačítkového touchpadu s trackpointem. Navíc je kompatibilní s dokem OneLink a opravu zajišťují všechny servisy zaměřené na řadu ThinkPad (které jsou v každém větším městě na rozdíl od IdeaPadů, které mají opravy řešené jen v zahraničí).

Počítač má velmi tenké černé tělo s vyztuženými kompozity a plasty. Celé tělo přístroje má matnou povrchovou úpravu (dokonce i dotykový displej), na které s výjimkou touchpadu není hned vidět každý otisk nebo nečistota. Jedinou vadou na kráse by pro někoho mohl být tlustější rámeček okolo displeje, což je pravděpodobně zapříčiněno snahou o lepší držení v režimu tabletu.

Po mechanické stránce ThinkPad Yoga příjemně překvapil. Navzdory tenkému profilu netrpí základna kroucením, ani prohýbáním při manipulaci. Víko je na tom podobně a displej je v něm velmi dobře chráněn. Jde o notebook, kde bych se častého nošení vůbec nebál.

Chod kloubů je tužší, aby při dotykovém ovládání nedocházelo ke kývání víka. Bohužel to také znamená, že notebook nejde otevřít pohodlně jednou rukou (což ovšem platí i pro většinu nedotykových ThinkPadů).


Konektorová výbava je omezena jen na to nejnutnější. Na levém boku je napájecí konektor rozšířený o dokování OneLink (které je z výroby zakryté gumovou záslepkou), jedno USB 3.0 a kombinovaný zvukový konektor. Pravý bok má mini-HDMI konektor, druhé USB 3.0 a čtečku paměťových karet SD XC. Bohužel ve výbavě úplně chybí konektor LAN a pro připojení monitorů a televizorů budete vždy potřebovat redukci na klasické HDMI, protože mini-HDMI pravděpodobně nikde nenajdete.

Dokovací stanice OneLink se připojuje k notebooku tlustým kablíkem, který kombinuje standardní napájecí konektor a datové cesty (fakticky je uvnitř nějaká jednoduchá sběrnice, USB 3.0 a DisplayPort). Stanice samotná nabízí ve své nejvyšší verzi šest USB (čtyři z toho 3.0), gigabitový síťový port LAN (USB adaptér Realtek RTL8153), kombinovaný zvukový výstup (USB Audio) a dva obrazové výstupy (DisplayPort, DVI-I) zapojené přes rozbočovač z jednoho DisplayPortu.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 316 x 218 x 20 mm a váží 1,63 kg, což není špatná hmotnost na výkonný stroj s konvertibilní konstrukcí. Pro použití jako notebook je hmotnost skvělá a v batohu o něm prakticky nebudete vědět. V případě režimu tabletu je potřeba počítat s tím, že taková hmotnost už je poněkud vysoká na to, abyste si počítač drželi před sebou delší dobu.

Klávesnice a ovládací prvky

ThinkPad Yoga používá stejnou klávesnici, jakou má 12,5“ model X240. Rozložení se příliš neliší od větších ThinkPadů, což znamená absenci zástupného numerického bloku, klávesy kontextové nabídky (místo které je PrintScreen) a méně používaných funkcí (ScrollLock, Pause,…). Specialitou proti větším modelům je odstranění klávesy Insert, která je nově pouze přes Fn v kombinaci s klávesou End. Ve výchozím stavu je horní řada (mimochodem rozdělená mezerami do bloků po čtyřech) vyhrazena pro multimediální funkce. Původní F1-F12 jsou dostupné buďto s držením Fn, nebo po aktivaci přepínače FnLock (Fn+Esc), který je indikován zelenou diodou na klávese Fn. Pokud však FnLock zapnete, prohodí se i funkce End a Insert (tj. End je následně přístupný jen při držení Fn). V Lenovu bohužel takové chování nevnímají jako problém, takže se s ním neplánuje nic dělat a uživatelé, kteří by chtěli bez Fn přístupné jak F1-F12, tak Home-End mají smůlu.

Mechanika kláves je velmi dobrá – je přesná a při psaní relativně tichá. Někomu by možná nemuselo vyhovovat, že jsou klávesy dokonale hladké (to se týká všech klávesnic ThinkPadů s podsvícením), takže na nich rychle ulpívá mastnota, což je následně znát na pohmat. Přesto výsledný dojem z klávesnice Yogy je velmi pozitivní (a klávesnice je subjektivně mnohem lepší než ta v Yogách řady IdeaPad).

Podsvícení kláves se přepíná manuálně zkratkou Fn+Mezerník a cyklicky prochází mezi vypnutým stavem a dvěma stupni intenzity. Podsvícení je rovnoměrné a prosvítá v mezerách mezi klávesami až pod velkým úhlem.

Kromě indikačních diod přímo na klávesnici (Fn, ztlumení zvuku, ztlumení mikrofonu) má notebook pouze dvojici červených diod v nápisech ThinkPad, které informují o zapnutí (svítí), případně uspání (pulzování). Při zapojení napájecího adaptéru dioda třikrát rychle blikne.


Uprostřed klávesnice je standardní ThinkPadí trackpoint s červenou čepičkou, který má stejně jako všechny nové modely řady tlačítka nahrazena zónami v horní části touchpadu (v principu však fungují stejně jako předchozí dedikovaná tlačítka a na touchpadu jsou také zvýrazněny). Přesností je implementace trackpointu v ThinkPadech rozhodně nejlepší, ale v případě tlačítek možná budou někteří uživatelé starších ThinkPadů trochu zklamáni, neboť předchozí (samostatná) se mačkala mnohem lépe (byla měkčí a nehlučná).

Touchpad má speciální mechaniku, kterou můžete najít pouze v ThinkPadech, a mačkat lze celou plochu se stejnou intenzitou. Touchpad je rychlý a přesný, a až na to, že by tlačítko mohlo být tišší, jej považuji za velmi pohodlný.

Kromě tradičních vstupních zařízení je možné systém ovládat také pomocí dotykové obrazovky a dotykového pera díky integrovanému digitizéru. Pero by mělo umět rozlišovat přítlak, ale tyto rozšířené funkce jsou dostupné pouze v programech, které podporují rozhraní Microsoft Ink. Programy psané pro rozhraní WinTab přítlak s tímto digitizérem nerozpoznají (například produkty Adobe starší než verze CC).

Hlavní HW parametry

Základní deska je v testované konfiguraci postavena na úsporném dvoujádrovém procesoru vyšší třídy Intel Core i7-4500U s mezním tepelným výkonem 15 W (včetně čipové sady). Tento procesor je připájen přímo k desce. Výchozí (garantovaný) takt procesoru je 1,8 GHz, ale v případě potřeby výkonu se procesor může automaticky přetaktovat až na 3,0 GHz.


Veškerá operační paměť je také připájena k základní desce, takže již při nákupu je potřeba rozhodnout, zda vám dané množství stačí (pozdější rozšíření není možné). Testovaná konfigurace je vybavena 8 GB paměti DDR3L-1600 a čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel pro maximální paměťovou propustnost.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60438
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16526

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 120944
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51195

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5628 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9738 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,73

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,31 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,42 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12044 MB/s

Výpočetním výkonem spadá Yoga do průměru notebooků s tímto procesorem v případě zátěže jednoho jádra (případně krátkodobé zátěže všech jader). Pokud byste dlouhodobě zatížily všechna jádra, v rámci tepelné správy dojde ke snížení výkonu procesoru přibližně o 10 % proti průměru. Výkon plně postačuje pro všechny běžné činnosti a systém reaguje na Yoze velmi svižně.

Svůj podíl na tom má i 256GB SSD od Samsungu, které svou rychlostí nevybočuje z průměru běžných SSD. Jde o 2,5“ model v šachtě (7mm vysoké), kterou lze použít i pro klasické plotnové disky.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 446 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,06 ms

Jediné spojení s okolním světem zajišťuje bezdrátová karta od Intelu, která nabízí moderní dvoupásmové (2,4/5GHz) Wifi-AC kombinované s Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

12,5“ displej nabízí vyšší rozlišení full-HD (1920x1080) a navzdory dotykové variantě má matnou povrchovou úpravu. Jde o nadprůměrně kvalitní IPS obrazovku od LG Philips, která má skvělý kontrast i podání barev (široký gamut však zde nehledejte). Jediným drobným nedostatkem je „vypalování“ obrazu – pokud necháte na displeji dlouho statický obraz, můžete po jeho změně pozorovat matné obrysy původního obrazu (zejména hrany oken). Běžně to není příliš výrazné, ale zaručeně si toho všimnete, pokud tím váš kus bude také trpět. Nijak to však neovlivňuje životnost a po chvíli „vypálený“ obraz vždy zmizí.

Podsvícení má výrazně vyšší intenzitu než průměrné notebooky s HD TN displeji. Díky tomu je možné obstojně pracovat i pod přímým slunečním světlem. Minimální jas je pro změnu poměrně nízký, a je tedy dobře použitelný pro práci v úplné tmě.

V základním nastavení je aktivována šetřící technologie integrované grafiky, která pracuje na principu dynamického kontrastu ve snaze snížit spotřebu (za cenu snížení obrazové kvality). Tuto funkci doporučuji vypnout v ovládacím panelu grafiky. Lenovo dále v ovladači aktivovalo další dynamický kontrast, který není možné vypnout jinak než ruční instalací generického ovladače grafiky ze stránek Intelu.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 400 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • kontrast: 700:1
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Philips LP125WF2-SPB1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD4400 se sdílenou pamětí. Podporuje DirectX 11, výpočetní rozhraní OpenCL a akceleraci videa ve vysokém rozlišení (4K). Externí monitor lze připojit přímo k notebooku pouze jeden a to pomocí mini-HDMI (s potřebnou redukcí na HDMI, kterou si musíte koupit samostatně). Více monitorů lze připojit pouze s pomocí dokovací stanice OneLink, kdy její varianta Pro nabízí kombinaci DisplayPortu a single-link DVI-I (oba výstupy mohou pracovat současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy přes tři obrazovky).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 5411
  • 3DMark 11: P878 (Graphics: 774, Physics: 3178)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7890 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 21,29 fps

Výkonově grafika ve 3D postačuje pro méně náročné profesionální aplikace a starší, případně nenáročné hry. Nové AAA hry je obvykle možné spustit v nejnižších detailech a sníženém rozlišení, ale ty nejnáročnější ani při podobném nastavení nenabízí dostatečnou plynulost (na větší hraní je potřeba volit notebooky s dedikovaným grafickým čipem).

Multimedia

Mřížky stereofonních reproduktorů byste hledali marně, neboť jsou repráčky schované pod klávesnicí. Jejich zvuk je v základu nepříliš hlasitý a bez většího stereoefektu. Situaci částečně napravuje softwarové rozšíření Dolby Digital Plus a výsledky projev představuje (slabší) průměr pro základní kancelářské notebooky.

Dejte si pozor při připojování sluchátek (a externích reproduktorů), že se Dolby s konfigurací pro interní repráčky nevypne, a ničí tak původní zvuk. Doporučuji jej při každém připojení deaktivovat. Pokud byste se divili, že zvuk je stále podivně plechový, musíte ještě vlézt do nastavení zvukového zařízení a vypnout funkci 3D headphone, která dle mého názoru pouze škodí (tu můžete nechat vypnutou už napořád).


Webkamera ve víku nabízí spíše podprůměrnou obrazovou kvalitu a svou aktivitu hlásí zelenou diodou vedle objektivu. V rámečku nad kamerou jsou vidět dvě drobné zdířky duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

ThinkPad Yoga je vybaven aktivním chlazením, nicméně ani v největších vedrech nemá problém ponechat při kancelářské práce ventilátor dlouhodobě zastavený. Nejnižší otáčky ventilátoru jsou velmi tiché a slyšet jsou jen v úplně tiché místnosti kvůli mírně svištivému projevu. Dlouhodobá zátěž delší než třicet sekund postupně plynule zvýší otáčky, ale z notebooku se stíhačka rozhodně nestane. Hlučnost je pod průměrem podobně vybavených strojů a nebýt svištivého projevu, pravděpodobně byste si rychlejšího chlazení nevšimli ani v místnosti s běžným ruchem. Ve větší kanceláři nejspíš Yogu neuslyšíte ani při dlouhodobé maximální zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 31,4°C
  • výdech chlazení = 31,0°C
  • napájecí adaptér = 31,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 40,7°C
  • spodek maximum = 42,1°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 37,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci je počítač maximálně vlažný i v těchto letních vedrech. Víc se zahřeje pouze spodek vzadu, pokud jej necháte delší dobu položený na měkkém povrchu (třeba peřině). V zátěži se zahřívá opět především spodek v zadní části u výdechu chlazení. Teď v letních vedrech umí být horký, ale nějaké brutální rozpálení se nekoná.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 48 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel celých 10 hodin a 33 minut. Reálně lze při on-line kancelářské práci s polovičním jasem bez většího omezování dosáhnout výdrže šest a půl hodiny (tedy takové jsem v průměru dosahoval). Při podobné práci pouze venku s maximálním jasem displeje klesne výdrž ještě o hodinu. Pro reálný provoz jde stále o velmi dobré hodnoty.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá běžně asi hodinu a dvacet minut. V největší zátěži podobné nabíjení nezabere více než dvě hodiny, což je stále velmi dobrá hodnota.

BIOS a zabezpečení

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů (celkové, nebo pouze pro napájení z baterie)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, HDMI, výstup v doku)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • vypnutí správy napájení CPU
  • dočasná deaktivace vestavěné baterie (počítač musí být odpojen od napájení)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)

Příslušenství

Součástí balení je počítač, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel, dotykové pero a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8.1 Pro (64bit) je již předinstalovaný spolu s obnovou do továrního stavu.

Systém je v základu doplněn i o nějaké více či méně užitečné programy včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 31 390,- Kč bez DPH (37 982,- Kč s DPH). V rámci nabídky jde o jednu z vyšších. Další konfigurace se liší procesorem (i5, i7), diskem (menší kapacity SSD, případně plotnové modely) a kapacitou operační paměti (4, 8 GB).

Standardní záruka od Lenova má pouze 12 měsíců a automaticky se prodlužuje na dva roky, pokud není počítač koupen na IČ. V interním systému je však stále vedena roční záruka, což znamená, že mezinárodně lze uplatnit pouze první rok.

Záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby (on-site servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

12,5“ Lenovo ThinkPad Yoga je povedeným pracovním konvertibilním notebookem. Nabízí skvělou ergonomii, nadstandardní displej a v dané ceně potěší možností dokování přes OneLink, který je s univerzálními USB stanicemi nesrovnatelný. Navzdory konvertibilní konstrukci má stroj stále přijatelnou hmotnost pro časté nošení. Chybky vnímám v tendenci displeje tvořit „duchy“, pokud se po delší době změní statický obraz, vynuceném dynamickém kontrastu (naštěstí řešitelné) a pro někoho také obtížích s přepínáním primární funkce kombinované klávesy End-Insert při přepínání Fn-Lock. Celkově však jde o velmi povedený stroj a při běžném používání nakonec možná nejvíc nepotěší fakt, že zde není klasická varianta konektoru HDMI.

Klady a zápory

+ Tenké, lehké a přitom pevné provedení
+ nadstandardní full-HD IPS displej
+ pohodlná vstupní zařízení (klávesnice, touchpad, trackpoint)

- „vypalování“ obrazu
- HDMI výstup je ve verzi mini, která vyžaduje dokupování (a nošení) redukcí
- problémy se sdílenou klávesou End-Insert a zámkem Fn-Lock.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Yoga
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4500U (1.80/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3L-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZ7TD256HAFV-000L9, 2,5", SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 12,5" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Wireless-AC 7260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 46 Wh / 10h 16min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, mini-HDMI, OneLink
  • Rozměry: 316 x 218 x 20 mm
  • Hmotnost (kg): 1,63
Recenze

Diskuse