RECENZE: Panasonic ToughBook CF-53 - polo-obrněný notebook pro práci v terénu a nehostinných podmínkách

2. 9. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Čas od času do redakce dorazí nějaký notebook, který se vymyká střednímu proudu strojů, které můžete vidět běžně v obchodech. Jedním takovým je třeba dnes recenzovaný ToughBook CF-53, který nabízí maximální odolnost i spolehlivost a jeho displej je dobře čitelný i při práci na slunci.

Panasonic ToughBook CF-53 - polo-obrněný notebook pro práci v terénu a nehostinných podmínkách

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

ToughBooky jsou mezi notebooky něčím speciálním. Běžně je v obchodech nenajdete a pravděpodobně ani nepotkáte někoho, kdo ho vlastní. Cílí totiž na úzkou a specifickou skupinu uživatelů, která vyžaduje maximální spolehlivost a potřebuje odolný počítač, který není problém používat ve vlhkém a prašném prostředí. Primárně jsou klientelou velké firmy, které je pořizují pro terénní pracovníky, a je jedno, zda jde o energetické společnosti, záchranné složky, nebo třeba policii.

Tělo notebooku kombinuje tvrzené černé plasty s hrubším matným povrchem a stříbrné díly z tvrdé slitiny magnezia. Počítač je ve výsledku výrazně odolnější než běžné plastové nebo hliníkové notebooky. O tom, že se nikde nic neprohýbá, ani nekroutí, nemá cenu psát – to je zde samozřejmost. Kvůli vyšší odolnosti jsou všechny choulostivé konektory schované pod odklápěcími krytkami a klávesnice by měla zvládnout prach i kontakt s vodou. Vedle obyčejných notebooků tento vypadá v podstatě jako tank.

Z hlediska designu je provedení spíše tradiční. Je zde klasická konstrukce klávesnice, touchpad se samostatnými tlačítky, vyměnitelná baterie a klasické klouby vystupující ze základny. Specialitou obrněných notebooků bývá madlo v přední části základny. Zde je plastové s výsuvnou konstrukcí a dobrým tvarem, díky kterému lze počítač pohodlně přenášet.

V zavřeném stavu je víko drženo mechanickým zámkem s tlačítkem uprostřed. Klouby mají poměrně tuhý chod, přesto však není problém otevřít jej jednou rukou. Maximální úhel otevření je 180°.


Konektorová výbava je tak rozsáhlá, že už srovnatelnou dnes jinde nenajdete. Zde se to dá pochopit, protože v průmyslu a velkých firmách se často používají specializovaná zařízení, která není vhodné měnit pokaždé, když výrobci nějaký konektor přestanou používat.

Na pravém boku najdete pod záslepkami sloty pro rozšiřující karty PCMCIA (PC Card) a ExpressCard 54, čtečku paměťových karet SD XC, dvě USB 3.0 a napájecí konektor (ten jediný krytý není). Na zadní straně jsou kryté všechny konektory a jde postupně o LAN, dvě USB 2.0, obrazové výstupy HDMI a VGA, sériový port a modul, který je v testované konfiguraci osazen klasickým 56kb/s modemem (může zde být také druhý LAN konektor). Výbavu zakončují dva zvukové konektory na předku spolu s optickou mechanikou na levém boku.

Na spodku je zakrytý malý dokovací konektor, který mají všechny notebooky této třídy. K ToughBookům totiž řada dalších firem vyrábí speciální dokovací stanice pro různé účely (třeba montáž v policejních autech).

Obrněnost má svou stinnou stránku v podobě větších rozměrů. V zavřeném stavu notebook měří 338 x 280 x 45-50 mm a hmotnost má 2,62 kg. Napájecí adaptér má výkon 110 W a na cestách přidá dohromady s přívodním kabelem ještě 577 g. Navzdory větší tloušťce se díky zaoblení přední hrany a příjemnému povrchu pracuje s počítačem dobře a vyšší hrana nijak neomezuje.

Klávesnice a ovládací prvky

Pokud jste někdy pracovali s notebooky od Panasonicu, nijak vás klávesnice nepřekvapí, protože se za posledních deset let snad ani jednou nezměnila. Od dnešních notebooků se však liší v mnoha ohledech – tím prvním je rozložení, kdy v horní řadě najdete dedikované klávesy i pro NumLock a ScrollLock a Insert s Delete mají místo ve spodní řadě mezi mezerníkem a blokem kurzorových šipek. Klávesnice také používá něco, co už není u notebooků k vidění jinde snad patnáct let – některé klávesy jsou odlišené jiným odstínem šedé barvy (podkladu).

Mechanika je taktéž odlišná od dnes dominujících mělkých. Je tu poctivá klávesnice s perfektně jistým stiskem, která při psaní jemně cvaká. Není na ní problém ani se psaním dlouhých dokumentů. Bohužel však není podsvícená. Na druhou stranu by měla být odolná proti vodě a dalším nepřízním prostředí.

Lokalizaci klávesnice Panasonic vyřešil čistě českými popiskami QWERTZ. Chybí tedy anglické i slovenské znaky.

Indikační diody se soustřeďují na čelní hranu vpravo, kde informují o zapnutí počítače, zámcích klávesnice, aktivitě pevného disku a SD karet, stavu bezdrátových funkcí a nabíjení baterie. Všechny svítí zeleně a při práci v noci jsou možná zbytečně intenzivní (naštěstí si je stejně zakryjete pravou dlaní).


Dotyková plocha touchpadu Synaptics je zapuštěná a od okolí se liší hladším povrchem. Pod ní jsou dvě klasická tlačítka s dokonale tichým stiskem. Jde o jednoduchou klasiku (ovšem s podporou gest více prsty), která ovšem funguje bezchybně – snímání je plynulé a bez zpoždění, takže nemám výhrad.

Hlavní HW parametry

U notebooků této třídy není nutné mít za každou cenou vždy to nejmodernější. Hledí se mnohem více na skutečné provozní parametry. Testovaný ToughBook CF-53 se tak pořád nabízí na platformě s procesory Ivy Bridge, neboť kromě rychlejší integrované grafiky nepřinesla generace Haswell (která je zde už rok) nic převratného, pokud jde o řadu procesorů M.

V testované konfiguraci je osazen výkonný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3340M s mezním tepelným výkonem (TDP) 35 W. Tento procesor nabízí vysoký základní takt 2,7 GHz a přetaktování režimem TurboBoost až do 3,4 GHz.


Na základní desce jsou snadno přístupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600, z nichž je pouze jeden osazen, a to konkrétně 4GB modulem. Dvojicí 8GB modulů lze dosáhnout na maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 906
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 441

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 130 034
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 753

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5665 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 164 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,15

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,31 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,14 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,40

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5416 MB/s

Výkon osazeného Core i5 Ivy Bridge je v plném vytížení přibližně o čtvrtinu vyšší, než má aktuální úsporné Core i5 Haswell, takže nijak nevybočuje z poslední generace procesorů střední třídy a stačí pro všechnu běžnou práci včetně občasných výpočetně náročnějších činností.

Úložný prostor je zajištěn standardním 2,5“ diskem, jehož plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm a má kapacitu 500 GB. Výkonově už dnes spadá lehce pod průměr plotnových disků. Disk je uložen ve schránce, která tlumí otřesy a nabízí vyhřívání – pokud počítač při zapnutí detekuje nízkou teplotu, nejdříve disk ohřeje a až pak pokračuje ve spouštění. Modul s pevným diskem lze vyjmout bez použití šroubováku.
Zajímavé je použití rotačního 5400 rpm disku v době SSD, která jsou proti nárazu znatelně odolnější. Dle Panasonicu je důvodem použití plotnového disku špatné fungování (a velké zkracování životnosti) SSD při provozu ve velmi nízkých teplotách. Oproti 7200 rpm diskům potom mají ty s 5400 rpm delší životnost a vyšší odolnost.

Notebook je vybaven také optickou mechanikou DVD Super Multi, jejíž podavač se vysouvá z levého boku.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 207 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 84,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,08 ms

Vedle gigabitového kabelového Ethernetu (Intel) a analogového modemu samozřejmě nemůže chybět bezdrátová karta (opět Intel), která se stará o dvoupásmové Wi-Fi /n (2,4/5GHz) a Bluetooth 4.0. Notebook vykazoval při testování nadprůměrnou citlivost antén a zvládal stabilně pracovat i v prostředí, kde jiné notebooky již mají problém s připojením.

Pod záslepkou u rozšiřujících slotů na pravém boku se nachází také hardwarový posuvný přepínač, kterým lze všechny bezdrátové technologie deaktivovat.

Displej a grafika

14“ displej nabízí základní rozlišení HD (1366x768) a matnou povrchovou úpravu. Používá matici TN, což znamená, že má omezené pozorovací úhly. Z hlediska kvality obrazu nijak neoslní (barvy nejsou příliš syté), ale oproti běžným HD TN panelům má o něco lepší černou a nemá problémy s teplotou bílé barvy, takže pro kancelářskou práci plně postačuje.

Od základních TN panelů se také liší vyšší maximální svítivostí, která je na úrovni kvalitních ne-TN displejů v drahých noteboocích. Navíc je zde speciální povrchová úprava, díky které je obraz čitelnější při práci pod přímým slunečním světlem. Minimální jas je naopak vhodný pro práci v úplné tmě.


Grafické operace řeší integrované jádro v procesoru a vzhledem k tomu, že je procesor ještě z generace Ivy Bridge, jde o Intel HD 4000. Toto jádro podporuje DirectX 11, OpenCL a akceleraci videa ve vysokém rozlišení.

Pro připojení externích displejů jsou vzadu pod krytkou dva obrazové výstupy – analogové VGA a digitální HDMI 1.4a. Oba mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej (platí omezení grafikou na dva aktivní výstupy s odlišným časováním).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P570 (Graphics: 505, Physics: 3182)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 27 350 (Graphics: 27 020, Physics: 28 572)
  • Cloud Gate (DX10): 3020 (Graphics: 3081, Physics: 2827)
  • Fire Strike (DX11): 407 (Graphics: 434, Physics: 4222)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5016 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 11,88 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,1 fps

Výkon grafického čipu je téměř poloviční proti novějším Intel HD 4400 a HD 4600. Navíc je zapojen pouze jeden paměťový modul, což znamená, že není využita plná přenosová rychlost pro grafická data. V případě 3D her jde o řešení vhodné maximálně na starší a méně náročné hry. Na druhou stranu podobný notebook si nikdo na hry nepořizuje.

Multimédia

Na rozdíl od mnoha jiných obrněných ToughBooků má CF-53 dva reproduktory. Jsou umístěny po stranách klávesnice a opravdu mají stereoefekt. Tím ovšem výčet kladných vlastností končí. Zvukový projev je úplně oříznutý o hloubky a nižší středy a navíc působí velmi plechovým dojmem. V porovnání s klasickými notebooky jde o jasný podprůměr.


Webkamera integrovaná ve víku nabízí základní kvalitu a její aktivita je indikovaná zelenou diodou vedle objektivu. Mikrofon je v notebooku také, ale není u webkamery a nikde jinde jsem si jeho zdířky také nevšiml.

Zabezpečení

Základní deska je vybavena čtečkou otisku prstů a čipem TPM, který slouží k bezpečnému ukládání šifrovacích klíčů. Pro potřeby správy Panasonic implementoval technologie Intel vPro a AMT. Možnosti zabezpečení BIOSu jsou na standardní úrovni a čítají přístupová hesla (zapnutí, nastavení) a heslo pevného disku.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor má malý výdech v zadní části a spouští se v podstatě s notebookem, aby běžel vždy alespoň v nejnižších otáčkách. Není v nich příliš hlasitý a nepíská, nicméně v tiché místnosti u testovaného kusu neušlo pozornosti jeho vytrvalé vrčení, které může být po čase docela otravné (je otázkou, zda jde jen o vadu kusu).

Při dlouhodobé zátěži se ventilátor postupně zrychlí a s ním se i změní projev vrčení. Notebook sám o sobě však není hlučný. Mezi stroji s plnohodnotnými procesory jde spíše o průměr.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 26,9°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 30,8°C
  • výdech chlazení = 33,4°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 34,1°C
  • spodek maximum = 44,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 59,0°C
  • napájecí adaptér = 43,3°C

teplota okolí při měření: 26°C

Díky tlusté základně není problém s odvodem tepla a při kancelářské práci se počítač vůbec nezahřívá. V zátěži je teplejší spodek vzadu uprostřed, ale ani teď v horkých letních dnech není zahřátí příliš velké a leckterý běžný notebook v zátěži topí víc.


Baterie

Uživatelsky vyměnitelná baterie má kapacitu 68 Wh a v našem standardním redakčním testu* notebook udržela v provozu 11 hodin a 24 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším podsvícení displeje počítejte s výdrží mezi sedmi a osmi hodinami.

Notebook využívá rychlého nabíjení baterie a běžně ji prázdnou nabije na 90 % za pouhou hodinu a deset minut. V zátěži se nabíjení zpomalí a stejný proces trvá dvě hodiny.

BIOS

Notebook je vybaven firmwarem Aptio, do jehož nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí. Nastavení obsahuje následující volby:

Hlavní

  • vypnutí touchpadu
  • výběr režimu aktivace zástupného numerického bloku (NumLock, Fn klávesa)
  • výběr výchozího zobrazovacího zařízení po zapnutí
  • výběr způsobu indikace nabíjení pomocí stavových diod (svícení, blikání)
  • povolení zapnutí počítače po připojení napájení
  • zakázání snímače zavření displeje
  • aktivace režimu vyšší teploty prostředí (baterie se nabíjí jen do 80%)
  • nastavení utajeného módu (jednotlivé vypnutí podsvícení LCD, stavových diod, zvuku a bezdrátových funkcí)
  • zapnutí diagnosticky ventilátoru

Pokročilé

  • nastavení procesoru (Execute-Disable Bit, Hyper-Threading, více jader, virtualizace, VT-d, Turbo Boost)
  • nastavení SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • vypnutí optické mechaniky, sériového portu, LAN, Wake-on-LAN, modemu, ExpressCard slotu, PCMCIA slotu, čtečky SD a rozhraní USB.
  • vypnutí probouzení signálem z LAN
  • vypnutí bezdrátových schopností (Bluetooth, Wi-Fi, WWAN, dioda bezdrátových funkcí, přepínač bezdrátových funkcí)
  • vypnutí podpory vstupních USB zařízení pod DOSem

Boot

  • zapnutí urychleného startu firmware (nelze při něm bootovat z jiných zařízení)
  • nastavení režimu bootu (BIOS, UEFI)
  • nastavení SecureBoot

Příslušenství

Notebook je dodáván pouze s napájecím adaptérem a přívodním kabelem. Operační systém Windows 7 je již předinstalován na pevném disku, kde je také jeho obnova do továrního nastavení. Uživatel si při obnovení může zvolit vhodnou jazykovou mutaci, a zda chce 32, nebo 64bit variantu systému.

Předinstalovaný operační systém je v čisté formě bez bloatware. Je zde pouze pár jednoduchých utilit pro přístup ke specifickým funkcím notebooku.

Ceny a záruka

Ceny tohoto modelu, podle konfigurace, začínají na částce cca 1550 EUR bez DPH.

V základu mají modely CF-53 tříletou mezinárodní záruku s opravou v servisu.

Závěr

14“ Panasonic ToughBook CF-53 rozhodně není notebookem pro každého a zcela jistě si jej nepůjdete pořídit pro běžnou kancelářskou práci doma na stole. Jeho polo-obrněná konstrukce jej předurčuje k použití v náročných podmínkách, kde je potřeba maximální spolehlivost. K tomu tu jsou všechny ty věci jako harddisk lépe chráněný před otřesy a mrazem, displej dobře čitelný na slunci a slitinové materiály, které ochraňují všechny vnitřní komponenty. Madlo v přední části pro snadné přenášení je už spíš takovým bonusem, aby nebylo nutné tahat počítač v nějakém zavazadle. Když se k tomu připočte, že notebooky Panasonic patří k těm nejspolehlivějším, může jít o skvělého pomocníka terénním pracovníkům a náročným profesionálům na cestách jinde než jen po hotelech a konferencích.

Displej je sice velmi dobrý z hlediska čitelnosti a maximálního jasu, na druhou stranu nabízí ve všech konfiguracích pouze základní rozlišení HD (1366x768). Ergonomickou vadu na kráse pro změnu vnímám ve vrčení vestavěného ventilátoru.

Klady a zápory

+ konstrukce stavěná na extrémní použití
+ úsporný provoz při nenáročných činnostech (na úrovni ULV procesorů)
+ dobře čitelný displej na slunci

- vrčení ventilátoru
- není v nabídce konfigurace s vyšším rozlišením displeje
- nízká zvuková kvalita integrovaných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Panasonic ToughBook CF-53
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3340M (2.70/3.40 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (HGST HTS541050A9E680, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8E0)
  • LCD: 14,0" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4000 (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32/64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 68 Wh / 11h 24in
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, RS-232, PCMCIA, ExpressCard 54
  • Rozměry: 338 x 280 x 45-50 mm
  • Hmotnost (kg): 2,62
Recenze

Diskuse