RECENZE: Toshiba Satellite C50-B - 15,6“ notebook z nejlevnějších s CPU BayTrail-M a Windows 8.1 zdarma

30. 9. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba na český trh přináší inovované modely svých multimediálních řad. Nový 15,6“ notebook Satellite C50-B představuje to nejlevnější v její nabídce a my otestovali rovnou i tu nejnižší konfiguraci, která je vybavena procesory Bay Trail-M odvozenými z procesorů Atom a používá novou licenci Windows 8.1 Bing, která je pro vybrané notebooky zdarma.

Toshiba Satellite C50-B - 15,6“ notebook z nejlevnějších s CPU BayTrail-M a Windows 8.1 zdarma

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Dá se říct, že Toshiba domácí a multimediální notebooky sjednocuje pod značením Satellite. Aktuálně má několik řad, z čehož řada C má být základ pro nenáročné uživatele. S tím, jak Intel tlačí levné procesory Celeron/Pentium-N odvozené od Atomů, bylo jasné, že jestli má Toshiba tento procesor někam osadit, bude to právě řada C. Aktuální 15,6“ model C50 je proto nabízen v konfiguracích jak s klasickými úspornými procesory Core, tak i novým levným procesorem Celeron N2830, který sice není tak výkonný jako procesory Celeron/Pentium U, ale má potenciál být levnější a zdá se, že by s ním chtěl Intel vytvořit svůj nový základ pro nejnižší třídu procesorů (lze tedy očekávat, že Celerony/Pentia odvozené od Core postupně z trhu zmizí).

Nový model C50-B se liší od předchozího C50-A výrazným ztenčením, přechodem výhradně na úsporné procesory a absencí optické mechaniky v některých konfiguracích (někde je místo ní záslepka). Naopak nabídka rozhraní zůstala zachována.

Testovaná konfigurace je celá laděna do černé barvy a má matné hrubší povrchy s pěkným vzorkem. Lesklý tak zůstává pouze displej. Notebook se nesnaží působit dražší, než je, a o tom, že jde o levnější kousek, se ujistíte už při prvním osahání. Základna se mírně prohýbá při zatlačení na prostředek, na druhou stranu nemá tendence ke kroucení při zvednutí za roh a klávesnice se pod prsty při psaní neprohýbá. Víko je znatelně měkčí a při zatlačení na vnější stranu dochází k výraznému vlnění barev na displeji.

Celkový dojem tedy odpovídá ceně – nelze čekat superodolný stroj, na druhou stranu bych se nebál častějšího nošení s kvalitním batohem (brašnou) a určitou obezřetností při manipulaci.

Klouby víka jsou poměrně tuhé a jednou rukou se notebook otevírá jen velmi obtížně, neboť základna se okamžitě zvedá i s víkem. Maximální úhel otevření notebooku je přibližně 140°.


Ve výbavě rozhraní nechybí žádný z běžných konektorů. Na levém boku kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 2.0, LAN a zdířka napájení. Na pravém boku jsou další dvě USB (jedno z nich 3.0) a obrazové výstupy (VGA a HDMI). Výbavu zakončuje čtečka karet SD XC ve zkosené čelní hraně.

Na poměry levných strojů působí C50-B tence. V zavřeném stavu má rozměry 380 x 260 x 27 mm. Vzhledem k tomu, že uvnitř chybí optická mechanika a je použit menší chladič, nepřekvapí nižší hmotnost – jen 1,97 kg. Taktéž napájecí adaptér je lehčí. Má výkon jen 45 W (což zde plně postačuje) a dohromady s dvoužilovým přívodním kabelem váží jen 208 g. V rámci 15,6“ modelů se tento řadí mezi ty nejlehčí.

Klávesnice a ovládací prvky

Oproti předchozí generaci C50-A došlo ke změně klávesnice. Nová je typu chiclet a přišla o seskupení horní řady do bloků po čtyřech, které sloužilo pro lepší hmatovou orientaci. Jinak je rozložení stejné s klávesami pro pohyb v dokumentech vpravo nad numerickým blokem a přístupem i k méně používaným funkcím alespoň s pomocí Fn. Horní řada kláves je primárně určená pro multimediální funkce a ovládání hlasitosti/jasu a má nově zmenšené klávesy. Původní funkce F1-F12 lze vyvolat při držení Fn. Podobné je to i s klávesovými kombinacemi, takže třeba pro zavření okna programu musíte zmáčknout Fn+Alt+F4 místo Alt+F4. Původní chování lze přepnout v BIOSu, případně v programu Nastavení systému a vyžaduje restart.

Mechanika klávesnice je relativně mělká, nicméně stále má dobrou odezvu, takže lze psát rychle a bez překlepů. Při psaní tlumeně cvaká. Celkově ji lze zařadit mezi levnými notebooky mírně nad průměr.

Toshiba omezila počet indikačních diod (mimo pracovní notebooky) na minimum. Je zde pouze jedna signalizující zapnutí (uspání) počítače a druhá signalizující nabíjení (nabití) baterie. Další dioda pro indikaci aktivity pevného disku by však také nebyla k zahození. Zámky klávesnice Num a Caps Lock jsou indikovány přímo na příslušných přepínačích.


Touchpad má jemný vzorek a dvě samostatná tlačítka. Elektronika je od Synaptics a nemám k ní žádnou výhradu – reaguje rychle a bez zpoždění (a podporuje všechna vícedotyková gesta). Samostatná tlačítka mají měkký a přesný stisk. Bez ohledu na to, kde je mačkáte, vydávají při stisku cvakavý zvuk. Celkově jde o velmi dobrý touchpad.

Hlavní HW parametry

Procesor je spolu s čipovou sadou na jedné destičce, která je připájena k základní desce. Jde o úspornou platformu BayTrail-M, která je odvozena od jader procesorů Atom, a konkrétně jde o dvoujádrový Intel Celeron N2830 s výchozím taktem 2,16 GHz a režimem Turbo až do 2,42 GHz. Obě jádra mají dohromady 1MB L2 cache a podporují 64bit aplikace hardwarově i na úrovni firmware.


Na desce je přítomen jeden paměťový slot, který je z výroby obsazen 4GB modulem DDR3L-1600 (řadič s ním však pracuje pouze na rychlosti 1333 MHz). Jeho výměnou lze dosáhnout na maximálních hranici – 8 GB operační paměti.

K pamětem se lze dostat pouze po odšroubování všech šroubků na spodku a sejmutí celého spodního krytu. Tím získáte přístup ke všem vnitřním komponentám, což v praxi z hlediska rozšíření má smysl dále pouze u pevného disku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 409
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 845

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 105
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 167

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1696 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3272 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,45 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 0,87 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,92

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3896 MB/s

Výpočetní výkon procesoru je velmi nízký a je někde na 70 % tabletů s čtyřjádrovým Atomem při zátěži všech jader a přibližně nastejno vychází při zátěži jednoho jádra (aby také ne, když architektura je stejná a liší se jen počet jader a frekvence). Stejný výkon poskytne i 1,8GHz Core2 Duo v notebooku z let 2007-2009, takže nemusí jít o vhodný stroj v případě, že uvažujete, že vám u staršího notebooku výkon přestává stačit. Úsporné dvoujádrové Celerony/Pentia s U ve značení (tedy ta odvozená od procesorů Core) mají výkon přibližně dvojnásobný jak při zátěži všech jader, tak i zátěži jednoho jádra (právě ta je pro odezvu aplikací rozhodující).

S vyššími řadami procesorů téměř nemá cenu srovnávat. Takové úsporné Core i5 nabízí trojnásobný výkon a výkon plnohodnotného mobilního čtyřjádra Core i7 je například při renderingu 8x vyšší. Tolik k představě, jak si Celerony-N v nabídce stojí. „eNkové“ procesory jsou jednoduše architekturou zaměřenou na cenu a tomu je vše podřízeno.

Přesto ovšem nemůžu být pouze kritický. Ve chvíli, kdy jsou Celerony/Pentia N nabízeny v noteboocích za 10-12 tisíc korun (kde za stejné peníze seženete mnohem lepší procesory), je na místě zdvihnout varovný prst. Teď už se ovšem tyto procesory přesouvají tam, kam patří – tedy do nabídky těch úplně nejlevnějších notebooků na trhu (schopných provozovat Windows), a tak je na ně potřeba nahlížet trochu jinak.

Zkoušel jsem tuto Toshibu používat místo svého hlavního počítače, abych zjistil, kde všude bude výkon limitovat. Nakonec můžu říct, že oproti předchozí generaci Atomů je výkon v reálných aplikacích znatelně lepší. Kupodivu relativně plynule funguje i Firefox (který je ze všech prohlížečů na slabých strojích nejtrhanější) a zadýchávání procesoru je znát pouze při načítání hodně složitých stránek (nebo stránek extrémně přeplácaných animovanou reklamou) a u stránek, které postupně donačítají obsah. Video ve FullHD lze bez problému přehrávat i v přehrávačích, které nepatří mezi ty nejlépe optimalizované (třeba VLC). Více si počkáte snad jen u činností jako je aktualizace Windows a je důležité udržovat počítač nezanesený všemožným balastem. Pro nenáročného uživatele je tedy na kancelářskou činnost podávaný výkon postačující (v současnosti). U složitějších a výpočetně náročnějších programů však můžete snadno narazit na limity zvoleného procesoru.

Úložný prostor je tvořen 2,5“ plotnovým diskem s kapacitou 500 GB. Jeho jediná plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm a výkonem spadá někam do průměru plotnových disků.

Oproti předchozí generaci modelů Satellite C50 již zde nenajdete optickou mechaniku. Místo pro ni tu sice je, ale týká se pouze vyšších konfigurací. Konfigurace s procesory Celeron/Pentium-N na desce sice mají SATA konektor, ale místo mechaniky je osazena plastová záslepka.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 164 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 90,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,8 ms

Notebook je možné připojit kabelem do počítačové sítě a slouží k tomu nejlevnější dostupný ethernetový řadič od Realteku s maximální rychlostí 100 Mb/s. Bezdrátové možnosti má v režii karta Qualcomm Atheros, která zajišťuje 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Karta má pouze základní konfiguraci antény 1x1, takže počítejte s reálnými přenosovými rychlostmi někde 6-8 MB/s.

Displej a grafika

Zvolený 15,6“ displej má matnou povrchovou úpravu (což je snad jediný rozdíl proti dříve testovanému C50-A) a rozlišení HD (1366x768). Kvalitou zobrazení jde o samé dno nabídky displejů, tedy o ten typ displeje, který můžete najít i v nejlevnějších supermarketových noteboocích (což v tomto případě je stejná třída). Barvy jsou tak zašedlé, že jsem zprvu přemýšlel, zda nejde o nějakou šetřící technologii snižující kontrast. Jde, ale pouze z části. I když v ovládacím panelu vypnete dynamický kontrast pro běh na baterii a v nastavení napájení Windows vypnete adaptivní jas, stejně je místo černé zobrazuje spíše tmavě šedá, barvám chybí sytost a zejména vertikální pozorovací úhel je omezen na minimum. Berte tak tento displej vhodný maximálně na kancelářskou práci. U notebooku v této ceně se však jeho přítomnost dá pochopit.

Obrazové kvalitě můžete výrazně přidat, pokud v nastavení integrované grafiky změníte hodnotu gamma křivky na 0,8 (možná klidně i 0,7). Tím zvýšíte kontrast světlejších barev a obraz je pak pro oko příjemnější.

Maximální jas odpovídá průměru základních HD displejů a postačuje pro práci v prosluněné kanceláři. Rozpětí jasu je velmi slabé a nejnižší hodnota je stále dostatečně jasná při práci v noci za tlumeného světla. Při práci v úplné tmě displej nepříjemně oslňuje.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit LVDS)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WH4-TLN1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Počítač je vybaven sdílenou grafikou Intel HD, která je integrovaná v procesoru. BayTrail Celerony/Pentia N mají tu nejosekanější variantu, která je má poloviční výkon proti Celeronům a Pentiím (M, U, Y) odvozeným od procesorů Core. To znamená, že proti aktuální sdílené grafice v Core - Intel HD4400 – je výkon čtvrtinový. Na rozdíl od starších grafik z procesorů Atom (které byly základem pro tento procesor) je zde grafické jádro technologickou podporou téměř na úrovni toho, co najdete ve výkonných procesorech, takže není problém s akcelerací HD videa, ani kompatibilitou se základními 3D aplikacemi.

Na pravém boku jsou dva výstupy pro připojení externích monitorů. Oba lze využít současně v režimu rozšířené plochy (ovšem s neaktivním displejem kvůli omezení grafiky na dvě obrazovky). HDMI je v procesorech Celeron ořezané na verzi 1.3, což znamená maximálně rozlišení 1080p (1920x1080).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P224 (Graphics: 192, Physics: 1026)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 15 623 (Graphics: 17 670, Physics: 11 118)
  • Cloud Gate (DX10): 1194 (Graphics: 1330, Physics: 880)
  • Fire Strike (DX11): (nedoběhl)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2336 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,07 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,1 fps

Podávaný výkon odpovídá předpokladu čtvrtinových hodnot v testech proti plnohodnotnému grafickému jádru Intel HD4400. Díky stejnému jádru by mělo být možné po technické stránce spustit všechno to, co běží i na silnějších integrovaných grafikách od Intelu. Z hlediska výkonu však počítejte pouze s hraním starších her, případně těch hodně nenáročných (casual). Rozumné hraní náročnějších AAA titulů je možné tak do roku 2006-2007.

Mimo her však grafické jádro nemá s ničím problém. Akcelerované prostředí plochy Windows je plynulé a stejné je to i s přehráváním filmů ve Full HD rozlišení. Zkoušel jsem i velké 13GB Blu-ray ripy v 1080p a notebook zvládal plynule přehrávat vše včetně akčních scén. Pouze při přesouvání v rámci filmu byly znát delší prodlevy proti výkonnějším notebookům.

Multimédia

Reproduktory jsou ukryté pod perforovaným plastem za klávesnicí. Hrají velmi podprůměrně a v projevu úplně chybí hloubky, nižší středy, ale i nejvyšší frekvence. Hlasitost je mírně podprůměrná. Nemějte tedy žádná velká očekávání a pro poslech hudby bude lepší dokoupit sluchátka nebo externí reproduktory.


Webkamera je zabudovaná do rámu víka a aktivitu indikuje modrou diodou vedle objektivu. Okolo webkamery jsou ještě zdířky duálního mikrofonu. Ten funguje poměrně dobře.

Chlazení a provozní hluk

Navzdory úsporné architektuře odvozené z Atomů je notebook vybaven centrálním chladičem s ventilátorem. Výdech chlazení je vyveden na pravém boku, ale obvykle z něj žádný vzduch neproudí, takže se praváci nemusí bát připojování myši.

Ventilátor se zapíná na krátký okamžik při startu Windows a jeho zvuk není příliš příjemný. Není sice hlučný, ale má takový nepříjemně svištivý nádech, takže si jej obvykle všimnete. Pak dojde k jeho zastavení a slyšet už je pouze šum pevného disku. Při kancelářské práci se ventilátor spustí na krátký okamžik jednou za deset minut se stejným projevem jako při startu (zdá se, že má pouze jednu rychlost).

V zátěži se ventilátor zapíná pravidelně a běží i déle, ale hlučnost už nikam nestoupá. Možná že s chladičem standardní velikosti by možná nebyl ventilátor ani příliš potřeba, ale v rámci snížení nákladů má verze s Celeronem-N jen miniaturní chladič bez heatpipe a masivního žebrování. Jde v podstatě jen o plíšek, který vede od procesoru k výdechu chlazení a uprostřed je ventilátor, který na něj žene vzduch.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 36,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,4°C
  • napájecí adaptér = 37,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,9°C

levá strana pod klávesnicí = 26,9°C

  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 37,3°C
  • spodek maximum = 40,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,3°C
  • napájecí adaptér = 41,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Teploty jsou dle očekávání nízké, neboť spotřeba notebooku v zátěži je jen asi 7,5 Wattu, což je méně než u výkonných strojů při nečinnosti. Při dlouhodobé zátěži je tedy maximálně vlažné pouze spodek uprostřed a pravý okraj klávesnice u výdechu chlazení.


Baterie

Na rozdíl od chladiče a reproduktorů se nešetřilo na baterii, což považuji za velmi dobrý krok (někteří výrobci podobné procesory párují s malými bateriemi, čímž zabíjí výhody úsporné architektury). Je zde integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 44 Wh a notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel celých 7 hodin a 21 minut. Průměrná výdrž při on-line kancelářské práci je jen přibližně o hodinu nižší, takže na cestách nebudete omezeni neustálým hledáním elektrických zásuvek.

Napájecí adaptér má sice malý výkon, ale bez ohledu na zátěž notebooku zvládne nabít prázdnou baterii na 90 % za hodinu a půl.

BIOS

V grafickém nastavení firmware můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • vypnutí podpory USB 3.0 (porty se chovají jako USB 2.0)

Pokročilé

  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • zablokování přístupu k integrovaným zařízením (pouze LAN a webkamera)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves (speciální funkce, F1-F12)

Operační systém lze zavádět pouze v režimu UEFI, je však možné vypnout SecureBoot a zavádět systémy, které nemají platný certifikát. Firmware lze zabezpečit heslem pro start notebooku i jeho nastavení a přítomna je také podpora pro hesla pevných disků.

Příslušenství

K notebooku dostanete pouze napájecí adaptér, dvoužilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Na disku je instalován operační systém „Windows 8.1 s aplikací Bing“, což není nic jiného než obyčejný Windows 8.1. Žádná aplikace Bing nikde není a ve všem jde o standardní Windows – stále si můžete změnit v Internet Exploreru výchozí vyhledávač, nainstalovat si libovolný jiný prohlížeč a stejně tak můžete „našeptávání“ Bingu zrušit standardní cestou i ve vyhledávání z obrazovky Start.

Jediný důvod změny názvu je ve speciální licenci od Microsoftu, která je pro výrobce zdarma, pokud dodrží určité specifikace (nízká cena, parametry). Je to s velkou pravděpodobností reakce na levné notebooky s operačním systémem Google Chrome OS (podobně jako kdysi byla licence na Windows zdarma u levných mini-notebooků kvůli hrozbě nasazování Linuxových distribucí).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 6 273,- Kč bez DPH (7 590,- Kč s DPH). Dále pro ČR v nabídce vyšší konfigurace s úsporným dvoujádrem Core i3-4005U a klasickou licencí Windows 8.1, která je ovšem skoro o pět tisíc dražší.

Závěr

Toshiba Satellite C50-B patří k nejlevnějším dostupným 15,6“ notebookům na trhu. Ceně je podřízeno mnohé, a tak je potřeba počítat s nízkým výkonem procesoru odvozeného od Atomů, horším displejem i reproduktory. Na druhou stranu Toshiba do notebooku dala klávesnici s relativně dobrou mechanikou a pohodlný touchpad. K tomu všemu je zde nešizená baterie, která zvládne na jedno nabití okolo sedmi hodin provozu.

Nabízí se tedy otázka, pro koho takový notebook je určený. Hlavní cílovou skupinu vidím mezi nenáročnými uživateli, kteří hledají stroj pro jednoduchou kancelářskou práci, prohlížení webových stránek a sem tam nějakou VoIP telefonii. Primárně to bude nejspíš notebook pro ty, kteří zatím žádný neměli. Pokud nemáte velká očekávání na výkon, může vám Satellite C50-B dobře sloužit.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ pohodlný touchpad se samostatnými tlačítky
+ většinou tichý provoz a minimální produkce tepla

- pokud se už ventilátor rozjede, má nepříjemný zvuk
- nízká obrazová kvalita použitého displeje
- interní reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite C50-B-14D
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron N2830 (2.16/2.42 GHz, 1 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1333 (4096)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8139/810x PCI-E FE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 7h 21min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 260 x 27 mm
  • Hmotnost (kg): 1,97
Recenze

Diskuse