RECENZE: Toshiba Satellite L50-B - nejlevnější 15,6“ notebook s Full HD IPS displejem může nabídnout ještě něco navíc

2. 12. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nástup kvalitních displejů do notebooků je bohužel velmi pozvolný, zejména v nižší třídě dominují stále ty nejhorší TN panely. Potěší proto každá snaha dostat kvalitní IPS displej do levnějších strojů. Nový model Satellite L50-B v jedné z nižších konfigurací nabízí Full HD IPS za cenu, ve které se takové displeje dosud neobjevily. Okolo třinácti tisíc korun je dostupný v bílém provedení s úsporným Core i3.

Toshiba Satellite L50-B - nejlevnější 15,6“ notebook s Full HD IPS displejem může nabídnout ještě něco navíc

Základní popis

V řadě domácích notebooků Satellite má Toshiba nejlevnější modely značené C50-B. Modely L50-B by měly být v hierarchii jen o krůček nad nimi a dá se říct, že cenově se částečně překrývají. Ne že by byly konstrukčně nějak zásadně lepší, oproti C50-B však mají mnohem zajímavější konfigurace. Tou nejzajímavější je právě tato testovaná, neboť nabízí IPS displej v kombinaci se slabšími komponentami (Core i3, 4GB RAM, 500GB disk), které umožňují držet nízkou cenu. Uživatel hledající dobrý obraz tedy nemusí nutně připlácet za spoustu dalších věcí, které třeba vůbec nepotřebuje.

Testovaný notebook dorazil v bílé barvě, která je charakteristická u L50-B pouze pro nižší konfigurace. Všechny vyšší mají černou nebo stříbrnou. Bohužel IPS displej v jiné než bílé barvě je dostupný pouze u nejvyšší konfigurace, která je mnohem dražší, a každá konfigurace má přiřazenou vždy jen jednu barvu. Vzhled počítače je typicky domácí se všemi zaobleními, která k tomu patří. V bílé barvě působí možná trochu křiklavě, ale věřím, že si svou cílovou skupinu najde. Jiné konfigurace v černé jsou méně výrazné a nebudí tolik pozornosti.

S výjimkou hrubšího povrchu vany základny jsou všechny plochy hladké s natištěnou čárkovanou texturou. Navzdory lesklému provedení na počítači není vidět každý otisk nebo nečistota.

Mechanické provedení lze notebook zařadit do kolonky „typický plastový notebook“ se vším, co k tomu patří. Při zvednutí otevřeného notebooku za roh základny je znát určitě kroucení. Taktéž při zatlačení na základnu dochází k mírnému prohýbání (na druhou stranu klávesnice je při psaní podložená dostatečně). Víko je pružnější, ale ani při silnějším zatlačení nedochází k vlnění barev na displeji. Výsledek je na levný notebook průměrný. Určitě jsou za stejné peníze dostupné i notebooky, které toho snesou mechanicky víc, ale nedá se říct ani to, že by byl L50-B nejměkčím zástupcem své třídy.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 130°. Klouby dovolují otevření jednou rukou, aniž by se s víkem zvedala základna. Na druhou stranu takové konání ztěžuje fakt, že chybí místo, za které by se dalo víko snadno zvednout, a tak nezbývá, než tlačit prsty mezi obě části.


Konektorová výbava zahrnuje kompletní základ velkých notebooků. Na pravém boku jsou dvě USB 3.0, kombinovaný vstup/výstup zvuku a obrazové výstupy (VGA a HDMI). Na levém boku výbava pokračuje optickou mechanikou, třetím USB (jen 2.0), LAN a zdířkou napájení. Vše to završuje čtečka paměťových karet SD XC zabudovaná v čelní hraně.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 380 x 258 x 23,5 mm a patří tedy mezi levnými k těm tenčím (v úhlopříčce 15,6“). Hmotnost je však více méně standardních 2,21 kg a při cestování ušetříte snad jen na hmotnosti adaptéru. Toshiba totiž přibaluje malý adaptér s výkonem 45 W a tenkým dvoužilovým přívodním kabelem – celek váží pouhých 196 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je aktuálně u všech levných 15,6“ notebooků od Toshiby stejné. Hlavní změnou proti předchozím generacím je zrušení rozdělení horní řady do bloků po čtyřech. Místo toho jsou klávesy menší a mají mezi sebou mezery rovnoměrně (z hlediska hmatové orientace je taková řešení horší). V ostatních ohledech je rozložení více méně klasické – klávesy pro pohyb v dokumentech jsou v pravém horním rohu a šipky jsou oddělené malými mezerami. Méně používané funkce jsou všechny dostupné alespoň v kombinaci s Fn.

Mechanicky klávesnice spadá někam do dobrého průměru. Je mělčí, ale stisk je dostatečně jistý a v podstatě bez jakéhokoli zvykání jsem byl okamžitě schopný psát rychle a bez překlepů. Klávesy při mačkání pouze tlumeně klapou. Výjimkou je v tomto ohledu mezerník, kdy vydává cvakavý zvuk. Celkově hodnotím klávesnici jako pohodlnou a použitelnou i pro častější psaní.

Klávesy bohužel nedisponují podsvícením (v žádné z konfigurací L50-B). V případě testovaného bílého kusu se však dá říct, že při práci v noci displej dostatečně osvítí prostor kláves, aby byly popisky čitelné.

Indikační diody na čelní hraně jsou pouze dvě a zjistíte z nich nabíjení (nabití) baterie a zapnutí bezdrátových funkcí. Diody svítí podle situace bíle nebo oranžově.


Na sběrnici SMBus je připojen touchpad s elektronikou Synaptics. Dotyková plocha je vycentrovaná pod psací část klávesnice a od okolí se odlišuje povrchem. Pokud jde o rychlost snímání a podporu gest, nemám k touchpadu výhrady. Vadilo mi u něj pouze tuhé integrované tlačítko, místo kterého jsem raději používal pouze poklepání na plochu (tap).

Hlavní HW parametry

U testované konfigurace je na desce připájen úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i3-4005U s výchozím taktem 1,7 GHz (TDP 15 W). V nižších konfiguracích se objevují procesory Celeron a Pentium N, které mají jádro z procesorů Atom (a tedy i podstatně nižší výkon), nejvyšší konfigurace naopak končí u úsporných Core i5.


Na desce jsou dostupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600 a v testované konfiguraci byl jeden osazen 4GB modulem. Maximálně lze do notebooku dostat 16 GB operační paměti při použití dvou 8GB modulů.

Notebook na spodku nemá žádnou plastovou kapsičku na pár šroubků, která by usnadnila přístup k vnitřním komponentám. Vypadá to, že pro servisní přístup se na spodku musí vyšroubovat všechny šrouby, odstranit baterie a optická mechanika a následně nějak vypáčit celá spodní vana.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 321
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9386

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 76 065
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 159

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3353 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7416 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,76 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,85 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,45

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6396 MB/s

Výkon úsporného Core i3 stačí na všechnu běžnou práci nenáročného uživatele od kancelářských činností, prohlížení webových stránek, až po přehrávání filmů ve vysokém rozlišení. V případě, že nemáte nějaké specifické vyšší požadavky na výpočetní výkon, je dnes i úsporné Core i3 dostatečnou volbou.

Uvnitř počítače je klasický 2,5“ pevný disk s výškou 7 mm a kapacitou 500 GB. Jeho jediná plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosovými rychlostmi jde o průměrný plotnový disk.

Dalším úložným zařízením je optická mechanika DVD Super Multi s výsuvným podavačem na levém boku. Mechanika je uvnitř počítače uchycena jediným šroubkem a mohla by být teoreticky snadno nahraditelná neoriginálním adaptérem pro druhý pevný disk.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 206 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 89,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,9 ms

Z hlediska konektivity notebook příjemně překvapil vzhledem ke své ceně. Vedle gigabitového Ethernetu pro kabelové připojení (Realtek) je zde totiž bezdrátová karta od Intelu s podporou 2,4 a 5GHz pásma, Bluetooth 4.0 a posledního standardu Wi-Fi /ac pro rychlý přenos. Jde sice o nejnižší model z Wi-Fi /ac karet, které Intel nabízí, ale i tak jde o nadstandard v této cenové kategorii.

Čistě plastové tělo nijak neomezuje příjem Wi-Fi a notebook si poradí se stabilním připojením i v místech se slabým signálem.

Displej a grafika

Hlavní předností testované konfigurace je bezpochyby 15,6“ lesklý displej s rozlišením Full HD (1920x1080) a maticí IPS. IPS matice zajišťuje nadstandardní obrazovou kvalitu, a přestože nejde o nejvyšší třídu mobilních displejů, je kvalita výrazně nad běžnou produkcí TN panelů, které jsou v noteboocích stále většinové. Obraz je kontrastní, černá hluboká a barvy na poměry notebooků září. Pouze je potřeba počítat s tím, že pod úhlem se obraz mírně ztmaví.

Na druhou stranu v ceně, kterou Toshiba tomuto notebooku nastavila, neexistuje žádný 15,6“ notebook, který by se kvalitou displeje přibližoval – většinu levné produkce tvoří základní HD TN displeje (dostupné u jiných konfigurací i v tomto modelu), které jsou kvalitativně u dna dnešních plochých obrazovek (špatný kontrast, vybledlé barvy, mizerné pozorovací úhly).

Aby byl obraz opravdu dobrý i při napájení z baterie, musíte vypnout v ovládacím panelu grafické karty dynamický kontrast (pravé tlačítko na plochu – Vlastnosti grafického adaptéru – Napájení – Napájení z baterie – Zakázat technologii pro snížení spotřeby displeje).

Displej má nadstandardní svítivost a nebýt lesklé povrchové úpravy, šel by dobře používat i na slunci. Rozsah nastavení jasu bohužel není příliš velký a v noci za umělého osvětlení jsem si mnohdy vystačil s druhým nejnižším stupněm. Nejnižší stupeň je na práci v úplné tmě stále trochu silný.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AH-IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 700 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 35 ms
  • Gamut: 60 % (NTSC)
  • Podsvícení: W-LED
  • Spotřeba: 1,3 W (maximální)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF4-SPJ1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické operace řeší jádro integrované v procesoru – Intel HD 4400 – které je pro všechny běžné činnosti více než dostatečné. Pro připojení externích monitorů jsou na pravém boku dostupné výstupy HDMI a VGA. Vzhledem k tomu, že je interní displej připojen rozhraním eDP, lze používat až tři obrazovky současně v režimu rozšířené plochy (interní displej a dva externí monitory).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4078
  • 3DMark 11: P767 (Graphics: 699, Physics: 2357)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 31 861 (Graphics: 38 508, Physics: 19 863)
  • Cloud Gate (DX10): 3385 (Graphics: 4627, Physics: 1746)
  • Fire Strike (DX11): 486 (Graphics: 536, Physics: 2415)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4939 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,67 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,1 fps
  • 1920x1080: 6,1 fps

Výkon grafického jádra je limitován osazením pouze jednoho paměťového modulu a přidáním druhého jej lze zvýšit o 30-50 %. Na notebooku si lze zahrát starší a méně náročné hry alespoň v rozlišení HD (1366x768). Na hraní náročných moderních AAA her už je potřeba dedikovaný grafický čip (ovšem ne Radeon R5 M230, který se objevuje v některých konfiguracích tohoto notebooku a jehož výkon není o moc vyšší proti Intel HD 4400).

Multimédia

Notebook se chlubí reproduktory Skullcandy. Jsou umístěny pod mřížkou za klávesnicí a podporuje je softwarové rozšíření DTS Audio. Výslednou zvukovou kvalitu lze označit maximálně za průměrnou, neboť v projevu úplně chybí hloubky a nižší středy jsou potlačené. Hlasitost je naopak poměrně dobrá.

Nad displejem je tradiční kombo základní webkamery (indikace modrou diodou) a duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je vybaven jedním ventilátorem s výdechem na pravém boku. Při nenáročné kancelářské práci zůstává ventilátor vypnutý a z notebooku se ozývá pouze tlumené šumění plotnového disku. V zátěži se postupně ventilátor rozjede na nižší otáčky, kdy jej lze stále ještě označit za tichý. Až při maximální dlouhodobé zátěži dochází k přepnutí do vyšších otáček, kdy už notebook poznáte i v místnosti s běžným ruchem více lidí a televize. V rámci třídy lze považovat L50-B za tišší notebook (samozřejmě z toho nelze soudit, jak by se chovala konfigurace s Core i5, kde je funkce Turbo Boost).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 24,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 27,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,7°C
  • spodek maximum = 35,4°C
  • výdech chlazení = 33,4°C
  • napájecí adaptér = 50,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 24,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,6°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 37,7°C (vpravo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 44,3°C
  • napájecí adaptér = 48,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se teplo prakticky neprojevuje. Při kancelářské práci nehřeje na povrchu žádná část. Při zátěži je teplo cítit pouze na spodku a to vpravo u výdechu chlazení. Teploty jsou však za všech okolností v normě.


Baterie

Baterie se vkládá do zadní části základny a ač její výměna není složitá, vyžaduje použití šroubováku. Místo posuvných zámků se totiž Toshiba uchýlila k připevnění pomocí dvou šroubků. Kapacita baterie je 44 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 8 hodin a 2 minuty na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem počítejte s výdrží reálně mezi pěti a šesti hodinami.

Nabíjení patří k pomalejším a vybitou baterii nabijete na 90 % přibližně za dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware od Toshiby má grafické nastavení, ve kterém lze změnit následující:

Správa napájení

  • povolit probouzení signálem ze sítě
  • povolit probouzení stiskem klávesy
  • zakázat probuzení při nízkém stavu baterie (pro účely spuštění hibernace na disk)
  • povolit zapnutí počítače při otevření víka (týká se úplného vypnutí)
  • povolit zapnutí počítače připojením napájecího adaptéru
  • nastavení řízení frekvence procesoru (dynamická změna, vždy nízká)
  • nastavení výkonu SATA řadiče
  • vypnout řadič USB 3.0

Pokročilé

  • zakázání virtualizační technologie VT-x
  • vypnout systémové pípání
  • zapnout napájení USB v režimu spánku pro účely nabíjení mobilních telefonů
  • nastavení primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12)
  • nastavení primárního displeje po startu (automaticky, pouze interní, pouze externí)

V rámci zabezpečení lze nastavit hesla BIOSu a pevného disku. Z integrovaných zařízení lze zakázat kabelové připojení do sítě a webkameru.

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze napájecí adaptér, dvoužilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Windows 8.1 je již předinstalován na pevném disku, kde je také jeho obnova do továrního nastavení.

Instalace od výrobce obsahuje střední porci bloatware včetně zkušební verze antiviru a různých utilit od výrobce, jejichž užitečnost je sporná.

Ceny a záruka

Testovaný model stojí 10 736,- Kč bez DPH (12 990,- Kč s DPH). V tuto chvíli jde o nejlevnější z nabízených konfigurací, která obsahuje plnohodnotný procesor architektury Core. Navíc je snad z celé řady nejzajímavější díky přítomnosti Full HD IPS displeje.

U některých vyšších konfigurací se vyskytují dedikované grafické čipy a procesory Core i5. V případě grafických čipů bych byl při výběru velmi opatrný – někde se vyskytuje Radeon R5 M230, což je tak slabé jádro, že vedle HD 4400 v podstatě nemá smysl (a vy tedy budete platit za něco, co vám nepřinese žádný užitek). V aktuální nabídce konfigurací má Full HD IPS displej pouze tato testovaná a pak ta nejvyšší s cenou o pět tisíc výše – právě mezi nimi bych doporučoval vybírat.

V nižších konfiguracích, než je testovaná, se vyskytují procesory Celeron/Pentium N. V jejich případě počítejte s místy jen polovičním výpočetním výkonem a čtvrtinovým grafickým výkonem. Vzhledem k tomu, že konfigurace bez IPS displeje s tímto pomalým procesorem se pohybují klidně jenom tisícovku pod cenou testované, je velmi moudré raději připlatit.

Záruka všech konfigurací je standardní dvouletá s opravou v servisu.

Závěr

15,6“ Toshiba Satellite L50-B je relativně tenký a úsporný notebook, který v testované konfiguraci vyniká přítomností Full HD IPS displeje při bezkonkurenčně nejnižší ceně. Jinak spíše průměrný levný notebook tak dostává silný prodejní argument, neboť se s ním díky podstatně lepšímu obrazu mnohem lépe pracuje (zejména proti bídným HD TN displejům jiných notebooků stejné ceny). L50-B má však víc, co může nabídnout – má pohodlnou klávesnici, relativně tichý provoz a rozumnou výdrž na baterie.

Naopak v rámci třídy není problém sehnat notebook s lepším touchpadem (zde mám výhrady k tuhému tlačítku uvnitř plochy) a odolnější konstrukcí, která by bez problému snesla náročné každodenní zacházení. Je to tedy o tom, co preferujete, nicméně pokud hledáte kancelářský stroj primárně na stůl, přenášení po domě a občasné cesty někam ven, je L50-B takřka ideální volba.

Klady a zápory

+ IPS displej aktuálně v bezkonkurenčně nejlevnějším 15,6“ notebooku (!)
+ tichý provoz při kancelářské práci
+ pohodlná klávesnice

- tuhé tlačítko touchpadu
- měkčí provedení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L50-B-177
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4005U (1.70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SU-208FB)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 8h 2min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 258 x 23,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,21
Recenze

Diskuse