RECENZE: Toshiba Satellite NB10t - nástupce Atomových netbooků

18. 2. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Mini notebooky s Atomem už v obchodech žádné nenajdete. Tento procesor se přesunul do tabletů (byť konvertibilních) a mobilních telefonů. Nyní se navrací zpět v upravené podobě jako Celeron N a nabízí jej například levný 11,6“ notebook s dotykovým displejem od Toshiby.

Toshiba Satellite NB10t - nástupce Atomových netbooků

Základní popis

Malé levné notebooky zažily největší slávu před pěti lety, kdy v podstatě nebyl jediný výrobce, který by v této kategorii neměl nějaký model. Většinou byly osazeny procesory Intel Atom, které byly vytvořeny speciálně pro tento účel – nabízely na tehdejší dobu nízkou spotřebu a díky jednoduché architektuře nebyly drahé.

Postupně se Atomy mírně vylepšovaly, ale pokrok nebyl tak velký, jak by si asi uživatelé přáli. Důvodem byly pro Intel nízké marže (konkurence VIA a AMD) a konkurenční boje jednotlivých výrobců notebooků, které stlačily cenu na úroveň, kdy si najednou mnozí uvědomili, že již pro ně nejde o dostatečně výdělečnou aktivitu. Přišla proto jiná módní vlna (dotykové tenké notebooky), aby se na levné mini notebooky zapomnělo.

Co výrobci nechtěli, stalo se, levné mini notebooky se prodávaly dál navzdory různým prohlášením, že jde o přežité zařízení, které nemá žádný další smysl. Pořizují se dodnes jako jednoduché počítače pro práci s textem a tabulkami, prohlížení webů a rychlou psanou komunikaci, neboť kromě nižší ergonomie a slabšího výkonu nabízí všechno to, co velké notebooky. Navzdory módní vlně tabletů je mini notebooků vidět stále dost například ve školních lavicích a posluchárnách. Co z toho plyne? Že dokud je zájem, budou se nová zařízení tohoto typu stále vyrábět.

Toshiba NB10t patří k nové vlně levných mini notebooků. Liší se pouze tím, že má novější generaci procesoru (ač pojmenovaného Celeron, je příbuzný především s Atomem) a dotykový displej. Jde opět o standardní zařízení s plnohodnotnou klávesnicí, kloubem a plnou konektorovou výbavou.

Vzhled je z části přizpůsoben novým trendům, takže přístroj vypadá tence a přes displej má tvrzené sklo. Hlavním stavebním materiálem ovšem zůstal plast. Tělo kombinuje černé a stříbrné plochy s příjemným hrubším matným povrchem, na kterém nejsou vidět otisky a nečistoty. Vzhled je velmi decentní a nesnaží se uměle vyvolávat dojem drahého zařízení.

Mechanické provedení je na dobré úrovni. Při psaní se klávesnice neprohýbá pod prsty a určitou poddajnost základna vykazuje jen při kroucení oběma rukama. Víko na tom není hůře než už většiny klasických notebooků do dvaceti tisíc korun a časté přenášení počítači nebude činit obtíže.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 135°. Otevření jednou rukou není možné, neboť kloub je příliš tuhý a základna se okamžitě zvedá dohromady s víkem.


Konektorová výbava je lepší než u mnoha tenkých notebooků. Na levé straně jsou obrazové výstupy (HDMI a VGA), jedno USB 3.0 a LAN. Vpravo výbava pokračuje dvojicí USB 2.0, kombinovaným konektorem zvukového čipu a čtečkou paměťových karet SD XC (ze zasunuté karty přesahuje půl centimetru). Je zde tedy v podstatě vše potřebné.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 283 x 208 x 22-25 mm a váží 1,31 kg. Hmotnost je jednou z předností tohoto stroje, neboť je až o čtvrt kila nižší, než bývá zvykem u podobně velkých tableto-notebooků s připojitelnou klávesnicí (z velké části je ovšem důvod v menší baterii).

Miniaturní napájecí zdroj má výkon 45 W a má standardní koncovku pro notebooky Toshiba. Přívodní dvoužilový kabel je velmi lehký a dohromady s adaptérem ponesete v brašně jen 251 g navíc.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves si kvůli omezenému prostoru vyžádalo několik kompromisů. Jsou zde v podstatě všechny klávesy (kromě zámků Num a Scroll), ale je toho dosaženo odstraněním mezer mezi jednotlivými bloky kláves a především jejich zmenšením. Alfanumerické klávesy zasáhlo zmenšení nejméně, nicméně zejména uživatelé s velkými prsty si budou chvilku zvykat. Okolní klávesy se speciálními znaky a celá horní řada doznaly nejznatelnějšího zmenšení a pro uživatele, kteří píší hmatovou metodou, to znamená snížení celkového komfortu. Další nepříjemností může být přesun některých kláves. Jde mi zejména o klávesu vlevo od jedničky a zpětné lomítko standardně u levého Shiftu. Obě jsou nyní ve spodní řadě okolo Mezerníku.

Na druhou stranu však musím říct, že nejde o špatnou klávesnici. S trochou cviku lze psát velmi rychle i delší dokumenty (tato recenze budiž důkazem) bez častých překlepů. Mechanika kláves má jistý stisk a průměrnou hlučnost. Ve výsledku lze psát podstatně rychleji než na různých přídavných klávesnicích k tabletům nebo dokonce na dotykové obrazovce.

Standardně je horní řada kláves vyhrazena pro multimediální funkce notebooku. Přístup ke standardním funkcím F1-F12 lze získat buďto držením Fn, nebo přepnutím primární funkce v BIOSu počítače (nastavení BIOSu lze měnit také předinstalovanou aplikací nazvanou Nastavení systému).

Klávesnice je vybavena pouze jedinou diodou a tu najdete na klávese Caps Lock. Dalším podsvíceným prvkem je hlavní vypínač nad klávesnicí a trojice indikačních diod na přední hraně. Tyto diody informují o zapnutí notebooku, nabíjení (nabití) baterie a stavu bezdrátových funkcí. Indikace aktivity pevného disku bohužel chybí – zrovna v tomto stroji by byla užitečná víc než jinde.


Pod psací část klávesnice je vycentrovaná dotyková plocha touchpadu Synaptics se dvěma vlastními tlačítky. Touchpad má rychlé a přesné snímání a samostatná tlačítka mají tichý a měkký stisk. Touchpad je nadstandardně povedený a výhradu mám snad jen k situacím, kdy se při mačkání tlačítka dotknete také dotykové plochy, což se může stát velmi snadno, a výsledkem je například chybné rozpoznání jednoduchého kliknutí jako dvojitého.

Dotykový displej reaguje na prsty a zvládne jich snímat až deset současně.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je úsporný dvoujádrový procesor Intel Celeron N2810 s výchozím taktem 2,0 GHz a mezním tepelným výkonem (TDP) pouze 7,5 wattu. Jádro tohoto procesoru je postaveno na poslední platformě použité v system-on-chip Atomech (Bay Trail). Oproti poslední generací Atomů v tabletech však má Celeron pouze polovinu jader a u nich je vypnutá funkce Hyper-Threading. Na druhou stranu má jádro vyšší výchozí takt a především má vyvedenou sběrnici PCIe (tak jako starší Atomy) a odemčený 64bit EFI firmware, který je nutný pro instalaci 64bit operačního systému.


Vyvedené sběrnice dělají z Celeronu platformu, která má mnohem blíže klasickým PC notebookům. Zatímco aktuální Atomy není možné rozšířit jinak než pomocí USB, I2C a UART zařízení, zde podobné omezení není. Poznat je to už na operační paměti, která není fixně přidělaná k procesoru, ale trůní celá ve vyměnitelném modulu.

K dispozici je jeden slot SO-DIMM DDR3L-1600, ve kterém je z továrny osazen pouze 2GB modul. Tento modul je kvůli omezením paměťového řadiče procesoru provozován s taktem 1066 MHz. Paměť je možné rozšířit až na 8 GB výměnou osazeného modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 412
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9873

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 41 092
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 784

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1473 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2764 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,72 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 0,38 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,91

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3289 MB/s

Výkon procesoru při vícevláknové zátěži je nižší než u aktuálních Atomů, které mají čtyři jádra a funkci Turbo. V případě programů pracujících v jednom vlákně je výkon přibližně stejný. Oproti předchozí generaci dvoujádrových Atomů je výkon přibližně o třetinu vyšší. Na druhou stranu to stále není moc na 11,6“ notebook. Za stejnou cenu, nebo dokonce levněji jsou k sehnání mini notebooky vybavené procesory Celeron odvozenými od klasických jader Core, která mají výkon mnohem vyšší. Stačí jen vybírat ty, kde mají Celerony ve značení písmena Y, U nebo M. V eshopech může být aktuální situace matoucí, neboť Celerony odvozené od Core mají vyšší výkon, přestože mají nižší takt (klidně jen 1,2 GHz). Slabším procesorem už je pouze úsporné dvoujádrové AMD A4 taktované na 1,0 GHz, které se v mini noteboocích také objevuje (jeho výkon je nižší o 40 %).

Mezi sběrnicemi, které má Celeron oproti Atomu vyvedené, je také klasické SATA umožňující připojení libovolného pevného disku. Místo omezení na různé 32 a 64GB NAND paměti je zde standardní 2,5“ pevný disk (7mm) s kapacitou 500 GB a rychlostí plotny 5400 rpm. Do NB10t tak můžete nahrát více dat než do konvertibilních tabletů s Atomem. Pevný disk je ovšem pomalejší a při práci ve Windows vám to občas dá poznat.

Celkově je výkon tohoto stroje nízký především, co se týká procesoru, nicméně příliš stavu nepomáhá ani omezené množství operační paměti. Nedoporučuji nasazení na jakoukoli náročnější činnost, neboť vám mini notebook dá silně najevo, že na ni nemá. Hodí se spíše na nenáročnou kancelářskou činnost, prohlížení webových stránek a přehrávání videa (poradí si i s HD). Víc nečekejte. Ostatně doporučuji vypnout automatické aktualizace (a pouštět je pouze manuálně), neboť jakmile se nějaká „na pozadí“ začne instalovat, notebook je dokonale nepoužitelný na víc než jen psaní textu. Navíc doinstalace prováděná během restartu trvá klidně několik minut, během kterých vám systém nedovolí dělat nic. Dále je dobré odinstalovat zkušební verzi antiviru, který si zabírá nezanedbatelné množství systémových prostředků (integrovaný není tak náročný).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 225 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,59 ms

Komunikaci s okolím je možné zajistit buďto kabelově za pomoci 100Mb/s Fast Ethernetu nebo bezdrátově díky kombinaci 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

11,6“ displej má lesklou povrchovou úpravu a základní rozlišení HD (1366x768). Poskytuje základní kvalitu zobrazení, nicméně netrpí defekty, jako je výrazný nádech obrazu do nějaké barvy. Pozorovací úhly jsou sice horší a kontrast také neohromí, ale teplota barev je optimální pro běžnou práci a barvy nejsou zašedlé. Ve výsledku tedy zvláště u levného notebooku nemám s podobným displejem žádný problém.

Maximální svítivost odpovídá průměru HD panelů, což znamená, že přes den v místnosti budete používat maximální jas a pro pohodlnou práci venku je podsvícení (zvláště v kombinaci s lesklým povrchem) příliš slabé. Rozsah nastavení jasu je dobrý a minimální jas je dobře použitelný při práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit LVDS)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 7 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMI N116BGE-L42. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Použitý Celeron N má stejné grafické jádro jako poslední Atomy a to je odvozeno od jader v procesorech Core. Liší se pouze nižším taktem a menším počtem výpočetních jednotek. Podpora DirectX 11, OpenCL a dobré akcelerace HD videa ovšem zůstala zachována.

K notebooku lze připojit dva externí monitory pomocí dostupných rozhraní VGA a HDMI (až 1080p). Oba výstupy mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 1590
  • 3DMark 11: P200 (Graphics: 172, Physics: 844)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 12 694 (Graphics: 14 448, Physics: 8910)
  • Cloud Gate (DX10): 1016 (Graphics: 1155, Physics: 717)
  • Fire Strike (DX11): (nedoběhl)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2085 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,29 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,0 fps

Grafický výkon je poloviční proti integrovaným jádrům ve výkonnějších Celeronech (těch založených na jádře Core) a čtvrtinový proti plnohodnotným procesorům Core aktuální generace. Grafické jádro v přímo konkurujícím úsporném procesoru AMD A4-1250 má výkon dvojnásobný.

Celkově je 3D výkon vhodný pouze pro jednoduché casual hry. Vzhledem k tomu, že výkon odpovídá low-end dedikovaným řešením z roku 2007, lze z toho odvodit, že dobře hratelné „áčkové“ hry budou maximálně z podobné doby.

Na vše ostatní má grafické jádro výkonu dost. Neomezuje ani při přehrávání filmů, ani při vykreslování akcelerované plochy Windows.

Multimédia

Integrované reproduktory jsou v čelní hraně a směřují dolů. Jejich zvuk je pod průměrem notebooků obecně – působí frekvenčně ořezaně a nepříliš věrně. Mají však dobrou maximální hlasitost a pro základní hlášení a sem tam nějaké internetové video mohou postačovat.


Ve víku nad displejem je umístěna webkamera základní kvality s modrou indikační let. Kousek nad ní je v gumovém ohraničení víka také zdířka mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Notebook sice je vybaven bočním výdechem ventilace, nicméně uvnitř pravděpodobně žádný ventilátor není. Sice jsem jej nerozebíral, abych si to ověřil, ale ani několika hodinová maximální zátěž nevedla k aktivnímu chlazení. Ve výsledku se tedy z počítače ozývá pouze šumění a chroupání 2,5“ pevného disku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 35,5°C
  • spodek maximum = 39,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,2°C
  • napájecí adaptér = 34,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 37,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,4°C
  • spodek maximum = 41,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,9°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Povrch notebooku si většinou drží podobnou teplotu jako okolí. V zátěži je mírně teplejší spodek uprostřed a klávesnice okolo kláves F a R, ale nejde o nic rušivého.


Baterie

Integrovaná tříčlánková Li-Ion baterie má kapacitu pouhých 25 Wh. Vzhledem k tomu, že má Celeron oproti Atomu plnohodnotné vyvedené sběrnice, má také vyšší spotřebu. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 4 hodiny a 7 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem jsem se průměrně pohyboval okolo hranice tří hodin na jedno nabití, což je v dnešní době poněkud slabý výsledek. Při přehrávání filmů může výdrž klesnout na pouhé dvě hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Vybitou baterii lze nabít na 90 % přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

V nastavení Toshiba firmwaru můžete změnit následující volby:

Správa napájení

  • zapnout probouzení signálem ze sítě (odděleně i pro napájení baterie)
  • zapnout probouzení stiskem tlačítka na klávesnici
  • vypnout probuzení při kritickém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • povolit zapnutí počítače po otevření víka (netýká se uspání)
  • povolit zapnutí počítače po připojení napájecího adaptéru
  • nastavení frekvence procesorů (dynamická změna, vždy nízká)
  • vypnutí Intel Turbo Boost
  • přepnutí rychlosti SATA řadiče (výkon, kompatibilita SATA-1)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Pokročilé

  • nastavení podpory virtualizace (vypnuto, VT-x)
  • vypnutí systémových hlášení pípnutím (a nastavení hlasitosti pípání)
  • zapnutí napájení USB portů u uspaného notebooku
  • zablokování přístupu k jednotlivým integrovaným zařízením (LAN, webkamera)
  • volba výchozího grafického výstupu po zapnutí (pouze interní LCD, automatická detekce, externí monitor)
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves

Operační systém lze zavádět v režimu UEFI (s volitelným Secure Boot). V rámci zabezpečení lze nastavit hesla BIOSu (spuštění, nastavení) a heslo pevného disku. Většinu nastavení firmware lze provést přímo z operačního systému pomocí předinstalovaného programu Nastavení systému.

Příslušenství

V krabici s notebookem není nic více než napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8 (64bit) je předinstalován na pevném disku, kde je také jeho obnova do továrního nastavení.

V operačním systému je řada další předinstalovaných programů. Některé mohou zbytečně snižovat výkon počítače (například zkušební verze antiviru).

Ceny a záruka

Jediná dostupná konfigurace v ČR se liší od testované pouze přítomností operačního systému Windows 8.1 místo původního 8.0. Má doporučenou koncovou cenu 8256,- Kč (9990,- Kč) a standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Toshiba NB10t patří k nové generaci levných 11,6“ mini-notebooků. Nabízí plnou konektorovou výbavu, rozšířitelnou operační paměť a klasický plotnový disk (500 GB). Díky úspornému Celeronu N, který je odvozen od jádra Atomu má menší výhřevnost a díky tomu jen pasivní chlazení, čímž odpadá problém s hlučností.

Nevýhodou zvoleného procesoru je jeho nízký výkon, kvůli kterému není vhodný na jakoukoli náročnější práci. Výrobce notebooku navíc sáhl po příliš malé baterii, kvůli které se reálně nedostanete přes tři hodiny na jedno nabití, čímž odpadá pohodlné používání na cestách, nebo například ve školních lavicích (kde často nejsou zásuvky snadno dostupné).

V ceně okolo deseti tisíc korun je možné najít podobně vybavené mini notebooky, které používají vyšší verze procesorů Celeron (Y, U, M) nabízející znatelně více výkonu (často párované s 4 GB RAM). NB10t má smysl ve chvíli, kdy hledáte něco, v čem není ventilátor a výdrž vás netrápí. V opačném případě je lepší zvolit mini notebook založený na výkonnějším procesoru. Nabídka je dnes v tomto ohledu velmi dobrá.

Klady a zápory

+ pasivní chlazení
+ plná konektorová výbava

- nízký výkon
- velmi slabá výdrž (do tří hodin)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba NB10t-A-103
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron N2810 (2,00 GHz, 1 MB L3)
  • RAM (MB): 2048 DDR3L-1066 (2048)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MQ01ABF050, 5400 rpm, 8MB cache, 2,5"/7mm)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8101/2/3 PCI-E FE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 25 Wh / 4h 7min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 283 x 208 x 22-25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,31
Recenze

Diskuse