RECENZE: Acer Aspire Switch 10 E - malý konvertibilní 2 v 1 se čtyřjádrovým procesorem Intel Atom

17. 9. 2015 08:02    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Dnes testovaný 10,1" konvertibilní Acer je jedním z nástupců první generace Switch 10, v označení je rozlišen písmenem E na konci. Instalovaný procesor Intel Atom má 4 jádra a je jím určena i maximální dostupná operační paměť RAM 2 GB. Základní úložný prostor ve formě eMMC je uložen v těle tabletu, další kapacitu pak může nabídnout volitelný HDD v oddělitelné základně s klávesnicí. Podle výbavy se ceny pohybují od necelých 8 do necelých 10 tis. Kč s DPH.

Acer Aspire Switch 10 E - malý konvertibilní 2 v 1 se čtyřjádrovým procesorem Intel Atom

Základní popis

Konvertibilní tablet-notebook Acer Aspire Switch 10 první generace jsme také testovali, tento má však na konci písmeno E a to ho odlišuje jak v provedení konstrukce, tak ve výbavě, která se nabízí uvnitř. Varianta E je prvním z nástupců a bude umístěna do pomyslného středu výbavy. Brzy ještě přijde varianta Switch 10V, která bude opět nabízet i Full HD LCD a nejnovější procesory. Do nejlevnější kategorie pak bude spadat Acer Aspire One 10.

Vnější plastové kryty mají na svém povrchu vroubkování imitující látku, Acer tuto 3D texturu používá na několika svých zařízeních uvedených začátkem druhého pololetí tohoto roku. Podobně jako nedávno testovaný Acer Aspire E17 E5, i pro tento model výrobce dokáže dodat několik barevných provedení. V našem případě šlo o bílou barvu, sehnat lze ještě modrou a červenou, fialovou a „žraločí“ šedou. Uvnitř je pak použita černá barva, která je společná pro všechny barevné varianty povrchu.


Vzhledem k tomu, že jde o zařízení 2 v 1 s oddělitelnými částmi, je většina konektorů umístěna na těle tabletu. Vlevo je mini USB napájecí konektor, mini HDMI (redukce v balení schází), sdílený audio jack a slot pro Micro SD. Poslední konektor je na spodní hraně těla a slouží pro komunikaci mezi tablem a základnou s klávesnicí a volitelným HDD. Na pravém boku je trojice tlačítek, z nichž první je Win, další pak kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti reproduktoru a posledním je spouštěč zařízení s malou modrou diodou indikující stav zapnutí. Na hlavním těle tabletu jsou ještě 2 webkamery, jedna zepředu nad LCD a druhá na vnější straně, mikrofon je umístěn na levé hraně těla tabletu.

Jediný klasický USB (2.0) konektor naleznete na pravém boku druhé část zařízení s klávesnicí a touchpadem, která má na sobě také kloub pro naklonění LCD v případě, že jsou obě části spojené. V mechanismu kloubu se ukrývá druhá strana propojovacího konektoru a dva plastové výstupky pro mechanickou aretaci obou částí. U sebe jsou pak tablet s klávesnicovou částí drženy silou magnetů umístěných v kloubu. Spojení a oddělení obou častí je tak jen otázkou okamžiku a to jak v případě snadného přiložení pro kompletaci, nebo vynaložením malé síly při požadavku oddělení. Pokud jsou obě části pohromadě, magnety je drží dostatečně pevně pro práci v režimu notebooku. LCD lze v kloubu vůči základně otevřít do úhlu cca 135°. Při úplném rozevření se už notebook začíná převažovat dozadu a je třeba ho přidržovat dlaněmi. Bez samovolného převážení lze notebook otevřít do úhlu cca 100°. Pokud chcete pracovat v režimu „stanu“ nebo tabletu s přístupem k HDD, lze tablet k základně připojit otočený o 180° a tím obejít maximální úhel otevření spojovacího kloubu. Dvě gumové opěrky pro opření LCD, umístěné pod klávesnicí, zasahují v zavřeném stavu mimo obraz LCD, takže jejich otisky, ke kterým logicky časem dojde, budou mimo zorné pole pixelů.

Výrobcem udané rozměry zařízení složeného v celku jsou 22,9 x 262 x 180 mm, samostatný tablet je tlustý 11 mm. Váha celku je cca 1,24 kg (pocitově, vzhledem k rozměrům, se zdá těžší), samotný tablet váží 628 g, základna s přídavným diskem 608 g. Malá USB dobíječka má rozměry 80 x 43 x 38,5 mm a spolu s 1 m dlouhým USB kabelem váží 75 g. Mezi tablety jde celkově o těžší zařízení, mezi notebooky zase naopak o lehké a velmi dobře mobilní. Snadno jej přenesete v ruce nebo větší kabelce či manažerské tašce, student s batohem vedle něj bude mít spousty místa pro další věci.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice rozložením odpovídá současným trendům notebooků Acer a je v podstatě totožná s předchozím modelem Acer Aspire Switch 10, proto lze některé informace v podstatě zopakovat. Klávesnice nabízí plné rozložení bez numerického bloku. Kromě mírně zmenšených kláves byl kompromis zvolen pouze v přesunu funkcí Home a End na PgUp a PgDn při držení přepínače Fn. Zůstaly však i méně používané funkce jako Pause, SysRq a podobné. Dokonce je dostupný také zástupný numerický blok okolo kláves I a K. Přesto že je klávesnice oproti standardu zmenšena, dá se na ni po krátkém seznámení poměrně rychle psát. Problém by mohli mít jen lidé s většími dlaněmi. Klávesnici je zde potřeba vnímat jako nástroj pro psaní textu rychlejší než grafická klávesnice na LCD, ale méně pohodlný než klávesnice běžné velikosti.


Podobnosti s vyšším modelem se týkají i touchpadu. Plocha touchpadu je poměrně velká (90 x 50 mm) a na pohyby rukou reaguje velmi rychle. Vzhledem k celkové konstrukci zařízení se i zde touchpad hlásí jako USB, takže si gesta řeší sám bez ovladače a v základu zvládá všechna běžná. Nejsem si zcela jist, jak to kolega myslel při testování výše uvedeného předchůdce, ale zde se lze i rychle posouvat v dokumentech, pokud rychle přejedete po touchpadu dvěma prsty.

Posledním ovládacím prvkem, pro většinu zájemců o toto zařízení asi hlavním, je dotyková plocha obrazovky touchpadu. Tvrzený lesklý povrch na sobě logicky zanechává mastné stopy od prstů, ostatně jako většina dotykových zařízení. Reakce na dotyk je poměrně pohotová a přesná. Oproti touchapdu má např. při tažení oken viditelně větší zpoždění.

Hlavní HW parametry

Acer Aspire Switch 10 je aktuálně ve všech nabízených konfiguracích nabízen s procesorem, který už naším testem jednou prošel, některé informace se tedy budou opakovat. Konkrétně jde o čtyřjádrový úsporný procesor Intel Atom Z3735F (Bay Trail-M ) s udávaným průměrným vyzařováním tepla (SDP) pouhých 2,2 W. Výchozí takt procesoru je 1,33 GHz a v případě potřeby se procesor automaticky zvládá přetaktovat až na 1,83 GHz. Na rozdíl od větších procesorů stejné platformy (Celeron a Pentium N) tento nemá vyvedenou paměťovou sběrnici, PCIe a rozhraní SATA. Spoléhá tedy na jednodušší zařízení připojená přímo k procesoru výměnou za podstatně nižší spotřebu.

[U|Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)]

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 049
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8810

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 65 472
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 418

Cinebench R10 32 bit

  • Rendering (Single CPU): 922 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2726 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,96

Cinebench R11.5 32 bit

  • Rendering (Single CPU): 0,30 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 0,99 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,30

Výpočetní výkon úsporného Atomu je dle očekávání nízký, a to zejména v případě využití pouze jednoho jádra. V nejnižší cenové relaci se však jsou však alternativou pouze procesory AMD E1-1200 a dvoujádrový Celeron N2840 (2,16-2,58 GHz). Oba mají výkon na jedno jádro vyšší o 30 %. Výkon všech jader je však (kvůli polovičnímu počtu jader) u AMD pouze poloviční a u Celeronu N o 20 % nižší. Co je však podstatné – obě tyto alternativy mají znatelně vyšší spotřebu. Pro malý počítač na cesty se tedy Atom jeví jako lepší volba.

Absence vodičů pro paměťovou sběrnici vede k použití integrované paměti přímo na procesoru. Tato paměť je typu DDR3L-RS (1333 MHz), má kapacitu jen 2 GB a z logiky věci jde o maximální dostupnou velikost v tomto zařízení. Při zapnutém prohlížeči (Firefox), poštovním klientu a kancelářském balíku (Office 2010) je po celém dni práce obsazena jen polovina paměti. Při jednodušších programech tedy dle redakčních zkušeností je i malá operační pro běžnou práci s internetem a dokumenty dostačující.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3 518 MB/s

Pro ukládání dat v těle hlavního zařízení (tabletu) umístěn SSD v levném provedení eMMC a kapacitou 64 GB. Po odečtení prostoru pro obnovení systému (lze smazat, ale pozor, doporučuji předem zálohovat systém obnovy na externí úložiště) zůstane uživateli reálně cca 50 GB prostoru, z toho cca půlku zabere operační systém s předinstalovanými programy a druhá půlka (cca 25 GB) zůstává volná pro data uživatele. Díky SSD se systém v některých případech, hlavně při zavádění systému a programů, jeví jako rychlejší než notebooky s lepším procesorem, ale klasickým plotnovým diskem (HDD). V těle druhé části, základny s klávesnicí, je volitelně umístěn pevný disk s kapacitou 500 GB, jeho přenosové rychlosti jsou zde sice proti běžným notebookům značně omezeny, pro běžnou práci to opět stačí a hlavně nabízí v oblasti tabletů obrovský úložný prostor.

  • (reálné průměrné přenosové rychlosti při čtení): SSD: 139,5 - HDD: 44,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: SSD: 0,2 - HDD: 18,6 ms

Při snaze rozebrat základnu jsem se dostal k tomu, že jsem zahlédl pevný disk, ale pro jeho výměnu by bylo potřeba více zabrat a to už vypadalo na ulomení nějakých pojistek, které drželi dvě poloviny těla těsně u sebe. Výrobce se viditelně snažil o co největší zamezení přístupu uživatelem. Případnou výměnu nebo upgrade disku bude tedy lepší nechat na odborném servise, autorizovaný s největší pravděpodobností bude chtít zasáhnout jen v případě reklamace.

Komunikaci s okolím zajišťuje Wi-Fi modul Realtek RTL8723BS Wireless LAN 802.11n díky němuž je dostupné rovněž bezdrátové rozhraní Bluetooth 4.0. Tím výčet síťových rozhraní končí. Vzhledem k povaze zařízení má vše co bude uživatel běžně potřebovat.

Displej a grafika

10.1“ IPS displej s lesklým povrchem nabízí XWGA rozlišení 1280x800 obrazových bodů (pixelů). Podání obrazu je konstantní při všech režimech natočení tabletu, při určitém úhlu náklonu je viditelná mřížka filtru vloženého mezi LCD a tvrzený povrch dotykové plochy. Obraz v takovém případě lehce „krystalizuje“, nejvíce se to projevuje na bílém pozadí např. v průzkumníku. Na barevných podkladech je to méně znatelné, méně cvičené oko to dost možná i přehlédne. 10 stupňů podsvícení má rozsah „tak akorát“ s plynule se měnící intenzitou. Celkově bych řek, že v této cenové kategorii jde o průměr.


Grafické jádro v procesoru je u Atomů, Celeronů a Pentií obecně nazýváno Intel HD Graphics. V případě procesorů platformy Bay Trail (Atomy, Celerony/Pentia-N) jde ovšem o jádro osekanější než v případě Celeronů/Pentií-U, které vychází z procesorů Core. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11 i OpenCL 1.2 a lze přehrávat videa ve vysokém rozlišení. Hlavní rozdíl je v přítomnosti pouze čtyř výpočetních jednotek.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P210 (Graphics: 180, Physics: 1 131)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 15 697 (Graphics: 16 757, Physics: 12 853)
  • Cloud Gate (DX10): 1180 (Graphics: 1241, Physics: 1009)
  • Fire Strike (DX11): 0 (Graphics: 137, Physics: 1434)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1 768 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,87 fps

Pro připojení externího monitoru je připraven výstup HDMI ve variantě „micro“, která se používá u některých tabletů. Vzhledem k tomu, že tu na monitorech a televizorech nikde nenajdete, bude nutné dokoupit vhodnou redukci na HDMI v plné velikosti. Jednou z limitací osekaného grafického jádra je podpora digitálního výstupu maximálně v rozlišení 1080p (resp. 1920x1200). Externí monitor může fungovat spolu s interním v režimu rozšířené plochy.

Multimédia

Stereo reproduktory jsou umístěny v rozích spodní (vzhledem k zapojení do základny) části tabletu, v těle zařízení mají dva viditelné tenké podélné otvory. Jejich projev v poměru k velikosti a ceně zařízení je dle mého osudu o něco lepší než u některých levných notebooků, obecně je ale vnímejte jako nouzové, určené především pro systémové zvuky. Planá hlasitost ozvučí malou prázdnou místnost bez rušivých projevů zkreslení. Hlasu je rozumět dobře, pokud bude mít účastník na druhé straně kvalitní mikrofon, lze s přehledem provozovat videokonference. CCD snímače (webkamera a fotoaparát) jsou na zařízení dvě, jedna na vnitřní a druhá na vnější straně tabletu. Obrázky z fotoaprátu se ukládají v rozlišení Full HD, podle kvality obrazu však jde s největší pravděpodobností o softwarový přepočet z výrazně nižšího rozlišení čipu snímače, výrobce parametry kamer neudává.

Chlazení a provozní hluk

Tablety i notebooky s procesory Intel Atom jsou chlazeny pasivně, proto jediné co uslyšíte, bude práce klasického pevného disku, pokud na něj budete ukládat data, a i tak půjde jen o slabé klapání typické pro přeskakující rameno čtecí/zapisovací hlavy.

Díl s klávesnicí má na celém povrchu konstantní teplotu ve všech režimech zatížení, respektive jediné, co by mohlo produkovat teplo, by byl pevný disk, a to v případě, že byste jej dlouho zatěžovali naplno (naměřili jsme 30 °C na spodní straně klávesnice uprostřed). Vzhledem k zaměření tohoto zařízení a k tomu, že pevný disk je zde „jen“ jako úložiště dat (operační systém pracuje na SSD), je výrazné ztížení HDD více záležitostí teorie než praxe. Tablet se při nízké zátěži lehce zahříval vlevo (30 °C) na vnější straně tabletu. Při delším zatížení se teplota vyšplhala až na 38 °C. Měření proběhlo při teplotě okolí 25 °C.

Baterie

V těle tabletu je instalována Li-Ion baterie s kapacitou 29,7 Wh. Ve standardním* redakčním testu vydržela dodávat energii 10:47 min, při zapojení obou částí. Při reálném pracovním vytížení byste se podle povahy využití měli spolehlivě dostat na 5 až 7 hodin.

Příslušenství

Součástí balení je tablet, klávesnicový dok, USB napájecí zdroj s USB kabelem a základní tištěná dokumentace. Obnova operačního systému Windows 8 (32bit) je uložena přímo v paměti zařízení na samostatném oddílu (7 GB).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v době uveřejnění na internetu dostupná za cenu 8.256,- Kč bez DPH (9.990,- Kč s DPH). V nabídce je také varianta s menším SSD 32 GB, o 500,- Kč s DPH levnější a varianta i bez HDD o 2.000,- Kč s DPH levnější (oproti testované). V současnosti je v akci do ceny zahrnut i mobilni smartphone Acer.

Standardní záruka pro koncové uživatele trvá 2 roky. V případě oprávněné reklamace je doprava do servisu a zpět k zákazníkovi hrazena výrobcem.

Závěr

Acer Aspire Switch 10E je druhou generací konvertibilního zařízení tablet-notebook s označením Switch. Nabízí výkonový základ pro práci s internetem a dokumenty. Oproti klasickým tabletům nabízí přídavnou klávesnici (z pohledu notebooků malá, přesto lze na ní psát rychle a především jde o lepší volbu oproti psaní na LCD) a pracovní režim notebook, ve vyšších konfiguracích navíc i pevný disk s kapacitou 500 GB což se může na cestách hodit např. pro ukládání většího množství fotek a videí. Může být také alternativou pro uživatele preferující Windows před Androidem. Díky rozměrům jde o snadno přenositelné a skladné zařízení na cesty. Mobilitu zvyšuje také možnost nabíjení přes microUSB např. v autě. Vzhledově bych řekl, že jde o průměrné zařízení, které svou designovou přitažlivost zvyšuje především možností volby několika barev. Při testování mi nejvíce vadil obrazový filtr před LCD, respektive jeho vlastnost, která v některých úhlech pohledu „krystalizuje“ obraz viz výše v recenzi.

Klady a zápory

+ rychlý touchpad
+ přídavný HDD v základně klávesnice
+ hmotnost a mobilita, USB dobíjení

- filtr LCD v některých úhlech pohledu „krystalizuje“ obraz

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire Switch 10 E
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z3735F (Bay Trail-T)
  • RAM: 1971 MB
  • HDD: 64 GB SSD eMMC + 500 GB HDD ST500LT012-1DG142
  • LCD: 10,1" IPS, lesklý, dotykový
  • LCD rozlišení: XWGA (1280 x 800)
  • Video: Intel HD Graphics Gen7 (IGP)
  • WiFi: Realtek RTL8723BS Wireless LAN 802.11n
  • Zvuková karta: Intel Broadwell PCH-LP - High Definition Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad + 2 tlačítka (Synaptics), dotyk + pero
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 15,2 + 32,83 Wh / 16 hod 8 min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, MicroSD, 1x USB 2.0, micro HDMI
  • Rozměry: 22,9 x 262 x 180 mm, tlouška tabletu 11 mm
  • Hmotnost: 1,24 kg
Recenze

Diskuse