RECENZE: Acer Aspire V15 (V3) - univerzální notebook na práci i multimédia

1. 12. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer postupně na trh uvolňuje nové generace všech svých řad, které jsou nyní osazeny procesory Intel generace Skylake. Nový 15,6“ Aspire V15 má solidní mechanické zpracování a nabízí výkonný úsporný procesor Core i7, velký pevný disk i dedikovanou grafiku NVIDIA nižší třídy.

Acer Aspire V15 (V3) - univerzální notebook na práci i multimédia

Základní popis

Klasické plně vybavené notebooky s úhlopříčkou displeje 15,6“ jsou stále velmi žádané a není výrobce, který by nějaký nenabízel. Model V15 u Aceru představuje v dané úhlopříčce střední třídu mezi domácími modely. Vyšší je nyní již pouze V15 Nitro, pokud nepočítám přicházející čistě herní řadu Predator.

Po letech prosazování lesklých povrchů v domácích noteboocích se výrobci vrací k matné klasice a model V15 to jen potvrzuje. Nemá žádné lesklé části a i displej má matnou povrchovou úpravu. Barevně je laděn do kombinace šedé a černé a zvolená povrchová úprava nemá tendenci viditelně chytat každý otisk a nečistotu. Vzhled lze označit za velmi decentní. Jediným zpestřením je netradiční textura na hliníkovém krytu víka.


Model Aspire V15 je nečekaně pevný. Základna i víko jsou zesíleny hliníkovými částmi. Konstrukce základny není náchylná ani ke kroucení při zvednutí za roh, ani k prohýbání při silnějším zatlačení prstem na střed. Víko nabízí dobrou ochranu proti vnějšímu tlaku. Při silném tlačení se již projeví nějaké vlnění barev na displeji, na druhou stranu je dobře vidět, že víko má tendenci tlak rozprostřít na co největší plochu.

Notebook lze otevřít až do úhlu 150°, což je rozpětí, které by mělo stačit ve všech běžných situacích. Otevření jednou rukou výrobce příliš nezjednodušuje. Jednak chybí vykrojení, aby bylo víko za co vzít, a jednak má kloub tužší kloub přibližně o 90° otevření.


Základní deska je v levé části základny, z čehož vyplývá, že je zde také většina konektorů. Na levém boku je dvojice USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), obrazové výstupy VGA a HDMI a LAN. Na pravém boku je už kromě optické mechaniky pouze třetí USB (2.0) a zdířka napájení. Výbavu završuje čtečka karet SD XC přístupná zepředu.

Půdorysné rozměry 380 x 260 mm spadají do průměru pro notebooky s úhlopříčkou displeje 15,6“. Tloušťka přístroje je pouhých 24 mm (v místě baterie 29 mm), takže patří k těm tenkým v rámci plně vybavených modelů. Při hmotnosti 2,24 kg by neměl být problém ani s častým přenášením v batohu a malý 65W napájecí zdroj přidá na cestách dohromady s přívodním kabelem jen 342 g.


Klávesnice a ovládací prvky

Po dlouhých letech, kdy Acer držel jedno rozložení kláves pro všechny notebooky s numerickou částí, letos došlo k několika změnám. Tou hlavní je odstranění klávesy Insert, která je nyní jen jako funkce Fn v kombinaci s Delete. Klávesy pro pohyb v dokumentech spolu s Delete se posunuly o jeden sloupec doleva, kde udělaly v pravém horním rohu prostor pro klávesu s funkcí hlavního vypínače. Acer se pravděpodobně rozhodl ušetřit a z tohoto důvodu odstranil původní hlavní vypínač vedle klávesnice. Nejsem si jist, zda je tento krok tak nutný, nicméně podobný trend je i u dalších výrobců a Acer toto nové rozložení bude mít nyní napříč portfoliem. Poslední změna je spíše kosmetická – kurzorové šipky do stran jsou nyní dvojnásobné na výšku, čímž ruší mezery, které umožňovaly lepší hmatovou orientaci.


Mechanika kláves má velmi příjemný stisk, který už není vůbec tak mělký, jako měl Acer v minulých generacích. Díky tomu je klávesnice vhodná i pro psaní delších dokumentů. Výhodou je také tišší chod, kdy s trochou snahy lze psát téměř neslyšně.

Podsvícení klávesnice má bílou barvu a jeden stupeň intenzity. Přepíná se manuálně pomocí zkratky Fn+F9 (při čistém startu počítače se vždy zapne). Bílé diody bohužel výrazně prosvítají v mezerách mezi klávesami, jakmile se na klávesnici díváte pod větším úhlem než 45°, což je častý problém mnohých notebooků s podsvícenými klávesnicemi.

Indikační diody jsou dvě, jsou schované ve zkosené čelní hraně a umí podle situace svítit modře nebo červeně. První indikuje zapnutí (uspání) notebooku a druhá nabíjení (nabití) baterie. Na rozdíl od dřívějších generací je svícení slabší a méně rušivé v noci.


Acer v hlavních řadách posledních generací používá precision touchpady s elektronikou od Synaptics. Tyto touchpady se vyznačují ovladači integrovanými přímo ve Windows a rychlými reakcemi bez viditelného zpoždění. Díky tomu je práce s nimi rychlejší a přesnější. Tlačítko integrované v dotykové ploše při stisku cvaká, nicméně tuhostí patří k průměru a celkově touchpad považuji za velmi dobrý v dané třídě.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na úsporné platformě Intelu (TDP 15 W) s dvoujádrovými procesory. V testované výkonnější konfiguraci je Core i7-6500U generace Skylake s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem TurboBoost do 3,1 GHz. Jde o nástupce Core i7-5500U generace Broadwell, od kterého se liší mírným navýšením taktů (o 100 MHz).


Na základní desce jsou dostupné dva sloty pro operační paměť typu DDR3L-1600, z čehož je jeden již z výroby obsazen 8GB modulem. Až budou dostupné 16GB moduly, bude možné paměť rozšířit až na 32 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 65919
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15520

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 146229
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50839

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,39 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,44 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,47

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 120 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 314 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,61

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8601 MB/s

Notebook zvládá z procesoru vytěžit jeho maximum. Při dlouhodobé zátěži všech jader se procesor drží na taktech 2,8-2,9 GHz, což je velmi dobrý výsledek. Výpočetní výkon plně postačuje pro všechny běžné činnosti. Vyšší výkon už lze hledat pouze v případě dobře paralelizovatelných činností, jako je rendering, konvertování videa a různé výpočty, kde vedou čtyřjádrové procesory Core i7 (nabízejí dvojnásobek výkonu). Pokud však jde o zátěž jednoho jádra, která je typická pro každodenní zátěže v operačním systému, kancelářských programech a webových prohlížečích, liší se už výkonnější procesory pouze minimálně.

Do 2,5“ pozice je vložen pevný disk od Toshiby s kapacitou 1 TB a rychlostí ploten 5400 rpm. Jde o hybridní disk, který je vybaven malou vyrovnávací pamětí na principu SSD s kapacitou 8 GB. Výkonem však spadá do průměru.

Z pravého boku se vysouvá podavač optické mechaniky typu DVD SuperMulti. Pokud byste měli v plánu mechaniku nahradit neoriginálním adaptérem na druhý pevný disk, dodávám, že ji drží jeden šroub a jde o typ s výškou 9,5 mm.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 278 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 86,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Do sítě se lze připojit kabelově díky gigabitovému ethernetu (Realtek) a bezdrátově díky kartě kombinující dvoupásmové Wifi včetně standardu AC a Bluetooth 4.0 (Qualcomm Atheros). Kvalitou příjmu signálu notebook nevybočuje z běžných hodnot.

Displej a grafika

15,6“ displej má matnou povrchovou úpravu a v českých konfiguracích jedině rozlišení full-HD (1920x1080). Na rozdíl od předchozí generace však vyšší konfigurace nemají IPS displeje a výrobce se rozhodl jít cestou snížení ceny osazením běžného TN panelu. Byť se výrobce chlubí názvem ColorBlast, displej se po stránce hardware neliší od jiných základních panelů. Rozdíl je pouze v jakési úpravě zvyšující saturaci barev pomocí barevných profilů. Neřeší to však omezené pozorovací úhly obrazovky a celkově nižší kontrast patrný při zobrazení černé barvy. Oproti IPS panelům v předchozí generaci jde o výrazný skok k horšímu a pevně doufám, že se Acer v dalších konfiguracích nad 20 tisíc opět vrátí k IPS displejům. V neprospěch IPS panelů, v dané cenové kategorii notebooků, však dnes hovoří posilující kurz dolaru a ceny za notebooky s IPS v nejbližší době pravděpodobně spíše porostou.

Svítivost patří k průměru základních TN panelů. Venku v létě na přímém slunci bude obraz tmavý i při maximálním jasu, nicméně nyní v podzimních dnech si v místnosti obvykle vystačíte s polovinou, až dvěma třetinami jasu. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N156HGE-EAL. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

[GAL|9,10,11,12]

Vedle integrovaného grafického jádra Intel HD5500 je notebook vybaven také dedikovaným grafickým čipem nižší třídy – NVIDIA GeForce 940M s 4 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Dedikovaný čip se zapíná automaticky pouze v případě potřeby díky technologii NVIDIA Optimus.


Pro připojení externích monitorů jsou dostupné dva výstupy – analogové VGA a digitální HDMI 1.4a. Oba mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, a to včetně interního displeje. Integrovaná grafika podporuje nezávislé zobrazení na třech obrazovkách současně. V případě HDMI platí omezení dané verzí výstupu, což znamená maximální rozlišení 2560x1600 (resp. 1440p) při 60 Hz, nebo 3840x2160 při 30 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2397 (Graphics: 2292, Physics: 4114)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 42107 (Graphics: 44767, Physics: 34860)
  • Cloud Gate (DX10): 6502 (Graphics: 8906, Physics: 3344)
  • Fire Strike (DX11): 1408 (Graphics: 1596, Physics: 4794)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 24,63 fps
  • Cinebench R15: 31,26 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 8,84
  • EnSight (ensight-04): 17,22
  • LightWave 3D (lightwave-01): 15,52
  • Maya (maya-02): 7,03
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,03
  • SolidWorks (sw-03): 8,59
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,39
  • Siemens NX (snx-01): 4,98

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 28,8 fps
  • 1920x1080: 15,9 fps

Výkon odpovídá průměru nižší třídy dedikovaných grafik, což v praxi postačuje pro hraní středně a méně náročných her, obvykle alespoň v rozlišení HD, případně full-HD. U nejnáročnějších her již může být problém i hraní s nejnižší úrovní detailů. Pro ty, kteří to myslí s hraním vážněji, doporučuji volbu nějakého notebooku alespoň s GeForce GTX860M/GTX960M.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země. Samotné reproduktory jsou umístěny v plastových „krabičkách“ tvořících malé ozvučnice. Tyto krabičky jsou k základně montovány tak, aby se vibrace od reproduktorů nepřenášely dál. Na straně operačního systému je zvuk softwarově vylepšován rozšířením Dolby. Výsledek je na poměry běžných notebooků velmi dobrý – reproduktory hrají hlasitě a mají relativně vyvážený projev.


Ve víku je integrovaná wekamera základní kvality, jejíž aktivitu indikuje zelená dioda vedle objektivu. Mikrofon je naopak umístěn v základně, a to konkrétně u klávesnice poblíž klávesy AltGr.

Chlazení a provozní hluk

Odvod tepla od procesoru a grafického čipu zajišťuje jedna heatpipe zakončená u chladiče s ventilátorem v levém zadním rohu. Ventilátor se spouští nárazově a při nenáročné kancelářské práci buď neběží vůbec, nebo se spouští pouze v nízkých otáčkách. Celkově v takové situaci budete vnímat pouze pevný disk. Konkrétně disk mi při práci v úplném tichu přišel jako jeden z hlučnějších, nicméně celkový provozní hluk je stále velmi dobrý.


V zátěži se ventilátor točí rychle a notebook je slyšet i v místnosti s běžným ruchem více lidí. Naštěstí jde pouze foukání bez parazitních zvuků, jako je pískání nebo klepání, takže není nepříjemné.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 35,2°C
  • výdech chlazení = 36,5°C
  • napájecí adaptér = 41,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 39,6°C
  • klávesnice vpravo = 38,7°C
  • spodek maximum = 47,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,0°C
  • napájecí adaptér = 44,1°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při nenáročné práci je celý povrch studený. Až při dlouhodobější intenzivní zátěži se zahřeje levá strana klávesnice (ale pouze u horních řad) a prostor vlevo od ní. Výrazné teplo je však cítit jen na spodku v okolí chladiče.

Zátěž všech jader CPU:


Zátěž všech jader CPU kombinovaná se zátěží dedikovaného grafického čipu:


Baterie

V zadní části základny je vestavěná Li-Ion baterie s nižší kapacitou 37 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 5 hodin a 18 minut na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci se zapnutou Wifi můžete počítat se spotřebou okolo čtyř a půl a pěti hodin v závislosti na nastavení podsvícení. Přehrávání HD videa se zvukem do reproduktorů a vyšším jasem je možné přibližně tři hodiny.


Prázdnou baterii lze nabít na 90 % plné kapacity za 1 hodinu a 40 minut, pokud není notebook výkonově vytěžován. Jinak se nabíjení může zpomalit přibližně o půl až tři čtvrtě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a povolit menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Můžete také povolit probuzení počítače signálem ze sítě a vypnout integrovaný touchpad. Tím výčet možností končí.

Z hlediska zabezpečení notebook nabízí jen základní hesla firmware (spuštění, nastavení) a heslo primárního pevného disku.

Příslušenství

Uvnitř slušivého balení najdete notebook, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Všechno ostatní již najdete předinstalované v notebooku. Operační systém Windows 10 (64bit) je zde včetně obnovy do továrního nastavení a všechno je instalováno na SSD.

Instalace od výrobce je vyplněna středním množstvím bloatware včetně shareware her a zkušební verze antiviru. Odinstalace zbytečností zabere do 15 minut.

Ceny a záruka

V tuto chvíli jsou na našem trhu dvě konfigurace a testovaná je tou vyšší z nabízených. Stojí 21 479,- Kč bez DPH (25 990,- Kč s DPH). O tři tisíce můžete snížit cenu, pokud si vystačíte s procesorem Core i5-6200U (2,3 GHz a 2,8 GHz TurboBoost), což vzhledem k malému rozdílu ve výkonu, může být dobrý způsob, jak ušetřit.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko je centrální servisní středisko v Brně. Toto středisko hradí přepravu počítače kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ notebook Acer Aspire V15 je zástupcem střední třídy klasických univerzálních notebooků s plnou výbavou. V testované konfiguraci nabízí poslední generaci úsporného procesoru Core i7 kombinovanou s dedikovaným grafickým čipem nižší třídy, což plně postačuje pro kancelářské i multimediální aplikace. Grafický čip nabízí základní výkon pro hraní středně a méně náročných her.

Výhodou modelu V15 je velmi slušné provedení, které (asi i díky větší tloušťce a hmotnosti šasi) odolností překonává i vyšší model V15 Nitro. V rámci třídy potěší svou pohodlnou klávesnicí a velkou dotykovou plochou rychlého touchpadu. Na cestách však pocítíte menší baterii, kterou nemohou zamaskovat ani úsporné komponenty, na kterých je notebook postaven.

Počítač bude jistě zajímavou volbou pro studenty a pro uživatele, kteří chtějí klasický notebook s velkou pracovní plochou a provedením, u kterého se nebudou bát každodenního nošení. V nových konfiguracích (V3-575G) s procesory Skylake však vnímám jeden zádrhel ve volbě displeje. U počítačů, které jdou s cenou nad 20 tisíc korun je hodně na zvážení, zda ještě brát nějaký model, který nemá kvalitní zobrazení na bázi IPS (resp. AHVA, PLS), když zejména mezi běžnými 15,6“ stroji je toho s IPS dost. Vzhledem k tomu, že platforma Skylake v této třídě nemá žádné zásadní přínosy, měli byste přemýšlet i o předchozí verzi stejného notebooku (dokud je), u které mají vyšší české konfigurace IPS skoro všechny. Taktéž může být silnou konkurencí první generace V15 Nitro Black Edition, která nabízí větší výkon a ještě lepší vestavěné reproduktory a vyšší spotřebu kompenzuje větší baterií.

Klady a zápory

+ velmi dobré mechanické zpracování
+ pohodlná (podsvícená) klávesnice a touchpad
+ tiché chlazení při kancelářské práci

- displej není IPS
- menší baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V15 (V3-575G-70RJ)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6500U (2,50/3,10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (TOSHIBA MQ02ABD100H, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8HC)
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce 940M (4GB, 64bit DDR3) + Intel 5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/Synaptics)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 5h 18min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 260 x 24-29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,24
Recenze

Diskuse