RECENZE: ASUS EeeBook X205Ta - klasické levné mini-notebooky stále žijí

21. 4. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Navzdory marketingu některých výrobců a Intelu jsou levné mini-notebooky stále žádaným zbožím. 11,6“ model X205Ta ukazuje, jak vypadá jejich moderní podoba. S cenou okolo pěti tisíc jde o jeden z nejlevnějších notebooků s Windows dostupných na našem trhu. Nabízí úsporný procesor Atom kombinovaný s 2 GB operační paměti a 32GB SSD a vytváří alternativu téměř plnohodnotného počítače k levným ChromeBookům. V rámci konkurence vyčnívá extrémní výdrží na baterie přes deset hodin reálného používání.

ASUS EeeBook X205Ta - klasické levné mini-notebooky stále žijí

Základní popis

Ne každý chce za notebook utrácet spoustu peněz. Pro někoho, kdo nemá velké nároky a očekává jen prohlížení webových stránek, přehrávání videí na YouTube, sem tam nějaký hovor přes Skype a občas možná spuštění nějakého specifického programu, může být těžké ospravedlnit nákup stroje za desítky tisíc. Platí to dvojnásob ve chvíli, kdy má jít o doplňkové zařízení pouze na cesty. Právě tyto potřeby se snažily levně uspokojit už první mini-notebooky ASUS EeePC z roku 2007.

S prvními EeePC nastal velký boom levných malých zařízení a nebyl výrobce, který by ve své nabídce nějaké neměl. Tvrdý konkurenční boj a špatné odhady poptávky však způsobily, že šly ceny na úroveň tak nízkou, že přestal být tento segment pro většinu výrobců zajímavý. Do toho již přišly tablety a později Ultrabooky a zařízení 2-v-1, které se snažily módní vlnu přesunout někam jinam. Mnohá marketingová oddělení pak najednou začala vysvětlovat, jak jsou vlastně levné mini-notebooky k ničemu. Jenže prodeje ukazují, že lidé mají pro podobná zařízení využití a sám se ani nedivím – jde o častý studentský počítač na poznámky a jednodušší aplikace, případně společníka na cesty.

Za všechny ty roky se tyto mini-notebooky vyvíjely pouze mírně a držely si vždy nízkou cenu. Nejnovější inkarnace X205Ta opět používá procesor Intel Atom, nicméně zde již jde o „system-on-chip“ variantu, která do sebe integruje většinu elektroniky (primárně vyvinuto pro tablety). Uvnitř už si tedy nyní nic nevyměníte. Na druhou stranu je počítač díky tomu levnější, úspornější a tenčí.

ASUS vsadil na úhlopříčku 11,6“, což je více než měly před lety první varianty. Na druhou stranu se postupně ukázalo, že jde o ideální velikost z hlediska pohodlí klávesnice a touchpadu, takže je takové rozhodnutí pochopitelné. X205Ta je poměrně tenký notebook, díky čemuž vypadá dobře na to, jak je levný. Jeho nízkou cenu však poznáte z použitých materiálů. Celý je totiž plastový a použité plasty mají hladkou matnou povrchovou úpravu bez jakéhokoli vzorku. V testované základní variantě je tělo notebooku tmavě šedé s mírným nádechem do modré – mastnější ruce budou na tomto povrchu zanechávat viditelné šmouhy. Hlavně na víku a na spodku bude notebook po pár dnech úplně posetý na světle dobře viditelnými otisky.

Vzhledem k nízké hmotnosti se počítač nekroutí při zvednutí za roh. Při cílené kroucení a mačkání však pochopíte, že nelze čekat extrémní pevnost. Základna je na rozdíl od víka poddajná méně. Při zatlačení na vnější stranu víka poznáte na některých místech obrazovky vlnění barev, což dává tušit, že při cestování bude lepší nezacházet se zařízením příliš tvrdě. Pokud ho ovšem někde příliš nezmáčknete a nezlomíte displej, není se příliš čeho bát. Měl jsem X205Ta několik dní s sebou v zahraničí v náročnějších podmínkách a ve výsledku až na pár škrábanců (kterým by se neubránily ani dražší notebooky) přežil se ctí.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 135° a pohodlné otevření jednou rukou není možné. Základna je příliš lehká, takže se okamžitě zvedá spolu s víkem.


Konektorová výbava má blíže možná k tabletům. Na pravém boku najdete dvě velká USB 2.0. Na levém boku je zmenšený obrazový výstup micro-HDMI, slot pro malé karty micro-SD XC (vložená karta je celá zasunuta do slotu, takže může sloužit pro trvalé rozšíření paměti) a napájecí konektor. Tím výbava končí. Podle mě je velká škoda, že výrobce neosadil HDMI výstup v plné velikosti, aby nebyla potřeba další redukce, a že jedno z USB není v rychlejší variantě USB 3.0.

Rozměry zavřeného zařízení jsou 286 x 192 x 18 mm a hmotnost je pouhých 967 g. V batohu nebo brašně o něm téměř nebudete vědět a nikde se nepronese. Jde tedy o ideální zařízení pro časté cestování.

Malý napájecí adaptér s integrovanou vidlicí váží pouhých 138 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je redukované navzdory malým rozměrům pouze mírně. Pouze klávesy pro pohyb v dokumentech jsou řešeny jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Jinak zde ovšem najdete i méně používané klávesy a vše je rozmístěno tak, jak byste to očekávali z větších notebooků. Klávesnice navíc nepůsobí stísněným dojmem.

Mechanika kláves kupodivu není tak mělká jako u některých stylových dražších modelů. Na klávesnici se píše velmi dobře a potěší její nízká hlučnost. Ve výsledku jsem tedy velmi příjemně překvapen a klidně bych X205Ta doporučil i pro psaní delších textů (což je obvykle největší problém u levných mini-notebooků).

Klávesnice dle očekávání není podsvícená (ostatně v této ceně nikdo takovou funkci nenabízí). Okolo je pouze (taktéž nepodsvícený) hlavní vypínač a jediné indikační diody jsou na zaoblené čelní hraně. Informují o zapnutí (dioda svítí, i když je počítač uspaný), nabíjení (nabití) baterie a stavu zámku CapsLock. Při psaní diody zakrývá levá dlaň, a i kdyby nezakrývala, svítí slabě a vytlačené ikonky vedle nich nejsou příliš dobře čitelné, takže jde spíše o nouzovou indikaci.


Pod klávesnicí je poměrně velký touchpad, který si velikostí nezadá s těmi z velkých notebooků. Elektronika je od ASUSu, nicméně neprojevuje se zde tak velké zpoždění jako u jiných notebooků s tímto touchpadem. Integrované tlačítko v hladké ploše spadá tuhostí do průměru a při stisku možná zbytečně nahlas klape. Elektronika podporuje všechna běžná gesta a v rámci touchpadů levných notebooků jde o mírný nadprůměr, který je použitelný víc než jen jako nouzovka.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na SoC variantě platformy Bay Trail-M. Konkrétně je na ní připájen čtyřjádrový úsporný procesor Intel Atom Z3735F s udávaným průměrným vyzařováním tepla (SDP) pouhých 2,2 W. Výchozí takt procesoru je 1,33 GHz a v případě potřeby se procesor automaticky zvládá přetaktovat až na 1,83 GHz.

Na rozdíl od větších procesorů stejné platformy (Celeron a Pentium N) tento nemá vyvedenou paměťovou sběrnici, PCIe a rozhraní SATA. Spoléhá tedy na jednodušší zařízení připojená přímo k procesoru výměnou za podstatně nižší spotřebu.


Absence vodičů pro paměťovou sběrnici vede k použití integrované paměti přímo na procesoru. Tato paměť je typu DDR3L-RS (1333 MHz), má kapacitu jen 2 GB a z logiky věci není dále rozšiřitelná.

Kvůli přítomnosti pouze 2 GB operační paměti má počítač předinstalovanou 32bit verzi operačního systému, která je navíc optimalizovaná pro minimální spotřebu paměti. Ve výsledku při zapnutém prohlížeči (Firefox), poštovním klientu a kancelářském balíku (Office 2010) je po celém dni práce obsazena jen polovina paměti. Při jednodušších programech tedy dle mých zkušeností ani malá operační paměť není limitující.

Dává to však tušit, že pro složitější paměťově náročné programy X205Ta jednoduše není vhodný stroj.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 691
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9060

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 63 346
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 168

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 815 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2834 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,48

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,35 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,07 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,43

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3439 MB/s

Výpočetní výkon úsporného Atomu je dle očekávání nízký, a to zejména v případě využití pouze jednoho jádra. V nejnižší cenové relaci se však jsou však alternativou pouze procesory AMD E1-1200 a dvoujádrový Celeron N2840 (2,16-2,58 GHz). Oba mají výkon na jedno jádro vyšší o 30 %. Výkon všech jader je však (kvůli polovičnímu počtu jader) u AMD pouze poloviční a u Celeronu N o 20 % nižší. Co je však podstatné – obě tyto alternativy mají nezanedbatelně vyšší spotřebu. Pro malý počítač na cesty tedy Atom vnímám jako lepší volbu.

V praxi výkon plně postačuje pro nenáročné prohlížení webových stránek včetně přehrávání videí (Flash i HTML5), kancelářskou práci a základní multimédia v podobě přehrávání Full HD filmů. Tohle všechno zvládne relativně bez problémů, ačkoli při načítání složitějších webových aplikací je znát delší čekání, než procesor všechno zpracuje. Pro potřeby miniaturního levného počítače na cesty je výkon dle mého názoru dostatečný.

Reakce operačního systému jsou v běžných situacích překvapivě dobré, což je z části dáno přítomností SSD. Byť jen s kapacitou 32GB a levným provedením eMMC čipu. Subjektivně má systém lepší reakce než u větších notebooků s Celerony/Pentii N v kombinaci s plotnovým pevným diskem.

32 GB úložného prostoru je poměrně málo a ve výsledku pro uživatele zůstává jen okolo 10 GB (tedy podobně jako u ChromeBooků s 16GB SSD). Prostoru je tedy spíš jen pro nějaké základní dokumenty a pár programů. Chcete-li si s sebou nosit filmy a hudbu, bude to chtít dokoupit větší micro-SD kartu.

V ceně notebooku je také předplatné nějakého cloudového úložiště s 500 GB na dva roky.

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 95,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,3 ms

Komunikace s okolím je možná jen bezdrátově a zajišťuje ji čip od Broadcomu, který je k procesoru připojen sériovou sběrnicí SDIO. Podporuje Bluetooth 4.0 a dvoupásmovou Wi-Fi /n (2,4/5GHz). Dosah adaptéru odpovídá průměru notebooků, nicméně přenosové rychlosti jsou poměrně malé – ve 2,4GHz Wi-Fi /n síti jsem kopíroval rychlostí jen asi 2 MB/s a použití 5GHz sítí prakticky nedává smysl, neboť i vedle přístupového bodu byla rychlost kopírování jen asi 0,5 MB/s. Možná šlo o nekompatibilitu s přístupovými body, které jsem zkoušel, ale očekávejte, že rychlost připojení bude nižší než u velkých notebooků (blíže k tabletům a mobilním telefonům).

Displej a grafika

Použitý lesklý displej má úhlopříčku 11,6“ a nabízí základní rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně jde dle předpokladů o základní displej, což se projevuje na poměrně malém vertikálním pozorovacím úhlu a nižším kontrastu. Přesto však mezi levnými HD displeji tento není špatný – bílá má jen malý nádech do žluté a barvy netrpí výraznou vybledlostí. Pro kancelářskou práci na cestách bude tento displej mnohým postačovat. Zejména s ohledem na nízkou cenu počítače si snad ani nelze stěžovat.

Maximální jas odpovídá průměru základních HD TN displejů, což znamená, že při práci venku budou rušit odlesky. Přes den v prosvětlené kanceláři je maximum optimální hodnota jasu. Třetinový jas je vhodný pro práci k večeru za tlumeného osvětlení. Rozsah nastavení je dobrý a nejnižší hodnota je vhodná pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 600:1
  • Odezva: 7 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N116BGE-EB2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické jádro v procesoru je u Atomů, Celeronů a Pentií obecně nazýváno Intel HD Graphics. V případě procesorů platformy Bay Trail (Atomy, Celerony/Pentia-N) jde ovšem o jádro osekanější než v případě Celeronů/Pentií-U, které vychází z procesorů Core. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11 i OpenCL 1.2 a lze přehrávat videa ve vysokém rozlišení. Hlavní rozdíl je v přítomnosti pouze čtyř výpočetních jednotek.

Pro připojení externího monitoru je připraven výstup HDMI ve variantě „micro“, která se používá u některých tabletů. Vzhledem k tomu, že tu na monitorech a televizorech nikde nenajdete, bude nutné dokoupit vhodnou redukci na HDMI v plné velikosti. Jednou z limitací osekaného grafického jádra je podpora digitálního výstupu maximálně v rozlišení 1080p (resp. 1920x1200).

Externí monitor samozřejmě může fungovat spolu s interním v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P221

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1754 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,81 fps

Výkon integrované grafiky je asi čtyřikrát menší proti Intel HD 4400 (se single-channel zapojením paměti). Hrát lze starší a nenáročné hry – hraní nových náročných her je bez šance i s nejnižší úrovní detailů.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích a směřují do země. Jejich zvuk je zbaven nižších frekvencí a kvalitou podání jde o podprůměrné repráčky (mezi notebooky obecně), takže hi-fi zážitek určitě nečekejte, ale hlasu je rozumět poměrně dobře. Hlasitost projevu je mírně pod průměrem, takže v hlučnější místnosti je bude nutné vyšťavit na maximum.

Vestavěná webkamera nabízí úplně základní kvalitu zobrazení s nižším rozlišením. V temnějším prostředí je obraz relativně trhaný.

Chlazení a provozní hluk

Procesor Atom Z je tím nejúspornějším, co lze najít x86 počítači s konstrukcí notebooku. Jde o procesor primárně určený do levných tabletů, takže nepřekvapí, že nepotřebuje aktivní chlazení. Absence ventilátoru a pevného disku s rotujícími plotnami vedou k nulové provozní hlučnosti přístroje, a to bez ohledu na výkonovou zátěž.

Navzdory pasivnímu chlazení je počítač na povrchu studený. Pouze dlouhotrvající zátěž se projeví mírně vlažnými místy na spodku, ale prakticky to nestojí za řeč.

Baterie

V počítači je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 32 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní vydržel 13 hodin a 6 minut. Úsporný procesor umožňuje 10-12 hodin on-line kancelářské práce s Wi-Fi a nižším jasem displeje. S maximálním jasem se při stejné činnosti výdrž sníží na sedm hodin. Na tom je dobře vidět, jak je displej v porovnání s procesorem velký žrout energie.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • deaktivace možnosti zavádět systém ze sítě
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)

Zavedení systému je podporováno pouze v režimu UEFI (32bit). Funkci SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení).

Příslušenství

Spolu s notebookem dostanete malý napájecí adaptér s integrovanou vidlicí a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém je předinstalovaný na interním SSD. Obnova systému do továrního nastavení je uložena na samostatném 8GB oddílu, což znamená, že pro systém a data zbývá hlavní oddíl o velikosti 20 GB, kde zůstává po vybalení pro uživatele volných jen asi 10 GB. Je velká škoda, že ASUS neprodává také konfiguraci s 64GB úložištěm. Zde si budete muset pro objemnější data rozšířit paměť přidáním micro-SD karty.

Systém je díky SSD (byť relativně pomalému ve formě eMMC paměti) poměrně svižný. ASUS navíc do tovární instalace nenahrál žádný bloatware, díky čemuž je systém čistý a nezpomalují jej zbytečnosti.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 4958,- Kč bez DPH (5999,- Kč s DPH) a má standardní dvouletou záruku s opravou v servisu (pro ČR a Slovensko je přeprava kurýrem hrazena servisem v rámci reklamace). Další konfigurace se liší pouze barevným provedením.

Závěr

11,6“ mini-notebook ASUS EeeBook X205Ta je levný plnohodnotný stroj s Windows 8.1, na kterém lze spouštět klasické programy z velkých počítačů. Může být skvělým společníkem na cestách, neboť za cenu pod šest tisíc nabízí pohodlnou klávesnici, velký touchpad, nehlučný provoz a výdrž baterie přes deset hodin na jedno nabití. Když se k tomu připočtou malé rozměry a nízká hmotnost, nabízí toho X205Ta opravdu hodně za málo peněz.

Za nedostatky považuji absenci USB 3.0 a přítomnost zmenšené varianty výstupu HDMI. Náročnější uživatelé si nejspíš postesknou ještě nad nepodsvícenou klávesnicí, nižším výkonem a klasickým TN displejem základní kvality. To jsou ovšem vlastnosti, které v této ceně u notebooků jednoduše nejsou nikde.

Cílovou skupinu EeeBooku vidím v lidech, kteří potřebují jednoduché zařízení na cesty, při studiích nebo jen jako doplněk k velkému počítači do rodiny (pro děti).

Klady a zápory

+ překvapivě pohodlná klávesnice a velký touchpad
+ extrémní výdrž na baterie
+ nízká cena bez velkých kompromisů

- HDMI pouze ve zmenšené variantě
- chybí rychlé porty USB 3.0
- na povrchu jsou vidět všechny otisky

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Za přijatelnou kvalitu a dlouhou výdrž v nejnižší ceně udělujeme TIP redakce NOTEBOOK.cz pro ASUS EeeBook X205Ta.


* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X205Ta
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z3735F (1.33/1.83 GHz, 2x1 MB L3)
  • RAM (GB): 2 DDR3L-RS-1333 (onboard)
  • SSD (GB): 32 (Hynix HBG4e, eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/TN (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD (IGP, Bay Trail)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn SDIO (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 32 Wh / 13h 6min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 2x USB 2.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 286 x 192 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 0,97
Recenze

Diskuse