RECENZE: ASUS G551Jk - odolný herní základ s bohatým příslušenstvím

17. 2. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

ASUS opět inovoval svou základní řadu herních strojů. Notebook má nové šasi, jiné reproduktory a dostanete k němu kvalitní myš i sluchátka (resp. headset). Zůstal však špičkový Full HD PLS displej, skvělé mechanické zpracování a pod kapotou opět najdete čtyřjádrové Core i7.

ASUS G551Jk - odolný herní základ s bohatým příslušenstvím

Základní popis

ASUS G551 je ve své podstatě vstupním modelem do řady herních notebooků od ASUSu. Zjednodušeně se dá o něm říci, že především o barevně modifikovaný model N551 (kombinace černé a červené místo původní šedi) doplněný větším množstvím příslušenství (batoh, myš a sluchátka). Tento koncept už ASUS praktikuje několik generací a je zajímavé, že poslední tři přišly tak rychle po sobě, že mají všechny podobné konfiguraci obvykle okolo čtyřjádrového Core i7 čtvrté generace a dedikované grafiky GeForce GTX 850M (G551 však má volitelně i GTX 860M). Na druhou stranu šasi notebooku i základní deska jsou pokaždé úplně jiné.

Nový vzhled zachovává stále kompletně černé provedení a tenkým červeným lemem základny výrazným logem Republic of Gamers a červenými popiskami kláves (doplněnými taktéž červeným podsvícením). Je ovšem zaoblenější a klávesnice je v základně posunuta blíže k uživateli. Celkový dojem je možná (zbytečně) méně dravý. Celý povrch notebooku je matný (včetně displeje). Na lakovaném hliníku nečistoty příliš vidět nejsou, ale hladký soft-touch touchpad s oblibou chytá všechnu mastnotu, která je pak na něm dobře vidět.

Mechanické zpracování je v rámci třídy rozhodně jedno z lepších. ASUS zvolil poměrně robustní konstrukci. Je tlustší než většina konkurence a horní část základny je hliníkový blok zajišťující velkou pevnost. Kovová je také vnější strana víka. Notebook se nijak nekroutí a při zatlačení pod rukama nedochází k prohýbání. Při zatlačení na vnější stranu nedochází k vlnění barev displeje – lze z toho usoudit, že jeho ochrana je více než dobrá.

Notebook je možné otevřít v úhlu maximálně necelých 130°, takže při práci na klíně mohou mít osoby vyššího vzrůstu pocit, že by to chtělo otevřít ještě více. Na druhou stranu zvolený displej nemění pod úhlem barvy, ani kontrast, takže to není takový problém. Otevření jednou rukou je možné – při nižší rychlosti se základna nezvedá spolu s víkem.


Konektorová výbava prošla několika obměnami. Na levém boku jsou dvě USB 3.0, rozkládací konektor počítačové sítě LAN, obrazové výstupy (HDMI a mini-DisplayPort) a zdířka napájení. Pravý bok má dále kromě optické mechaniky ještě třetí USB 3.0 a kombinovaný zvukový konektor. Už zde nenajdete připojení mini-subwooferu (ten také v balení žádný není – na rozdíl od N551). Chybí také analogový výstup VGA, ale ten už nebyl přítomen ani u minulé verze.

Rozměry počítače v zavřeném stavu jsou 380 x 257 x 28-32 mm. Hmotnost 2,67 kg patří dnes už k vyšším i pro úhlopříčku 15,6“ a nelze popřít, že některé výkonnější počítače mají o 400 g méně. Takto se už počítač při delších cestách v batohu (brašně) pronese. Ostatně ani 120W napájecí adaptér není z nejmenších – dohromady s krátkým třížilovým kabelem váží 576 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je téměř shodná s tou v G56 a G550. Mechanicky je identická. Rozložení má opět kurzorové šipky z části zasahující do numerické části a horní řadu kláves F1-F12 rozdělenou malými mezerami do bloků po čtyřech (téměř to není vidět, ale po hmatu to poznáte). Pokud pominu horší hmatovou orientaci při hledání kurzorových šipek, více méně bych neměl výhrady… ale je tu jedna změna a je to změna bezpochyby k horšímu. Klávesnice totiž přišla o klávesu End, která byla v pravém horním rohu. Proč? Protože se výrobce u modelů N551/G551 rozhodl ušetřit odstraněním samostatného tlačítka hlavního vypínače. Místo něj je funkce hlavního vypínače přesunuta nekoncepčně právě na klávesu, kde dříve byla funkce End.

Ti, kteří jsou zvyklí na standardní rozložení klávesnic s numerickým blokem, tedy čas od času nejspíš budou nový ASUS při práci uspávat, protože vypínač nemá žádné zpoždění a reaguje i na velmi krátký stisk. Já si jeho funkci raději v operačním systému deaktivoval a používal jej jen pro zapínání. Funkce End je už od počátků PC dostupná také na numerickém bloku. Pokud je NumLock aktivní (tj. je aktivováno psaní čísel), lze ji vyvolat stiskem Shift+1. Pokud je neaktivní, stačí zmáčknout jedničku samotnou (a Shift+1 potom píše číslici). Bohužel přepínání numeriky Shiftem znamená, že není možné používat End při označování textu (Shift+End), takže plná náhrada to není. Škoda, že ASUS nedal funkci End alespoň na Home dohromady s přepínačem Fn. Ve výsledku tedy na kancelářskou práci už G551 není tak vhodný notebook a může za to taková maličkost.

Úplně šťastně nejsou řešené ani popisky kláves. Kvůli červenému potisku nejsou příliš kontrastní, takže pokud je nedoplňuje červené podsvícení, mohou být špatně čitelné. Na rovinu – ani s podsvícením to není vždy ideální. Vhodnější by bylo, kdyby ASUS zvolil podobnou metodu jako někteří jeho konkurenti – bílé popisky kláves s červeným podsvícením. Samotné červené podsvícení bych totiž neodsuzoval. V noci je dobře čitelné a neoslňuje ani v případě, že prosvítá v mezerách mezi klávesami.

Abych pouze nehaněl – mechanika kláves je velmi příjemná. Není mělká a má jasný a přesný chod, takže potěší jak při hraní, tak při psaní.

Okolo klávesnice nejsou žádná tlačítka. Pod touchpadem lze najít pět indikačních diod, ze kterých vyčtete zapnutí (uspání) notebooku, nabíjení (nabití) baterie, aktivitu pevného disku, „režim letadlo“ a stav zámku CapsLock. Dioda indikující zapnutí je duplikována také na klávese hlavního vypínače.


Na rozdíl od klávesnice se na touchpadu nezměnilo vůbec nic. Má elektroniku od ASUSu se speciálním ovládacím panelem, kde lze nastavovat všemožná gesta. Touchpad relativně dobře rozpoznává vykonávání gest, ale opět trpí velkým zpožděním snímání. Kurzor se pohybuje za prstem se zpožděním okolo stovky milisekund, takže uživatelé, kteří jsou zvyklí na touchpadu dělat všechno pěkně rychle, budou z tohoto konkrétního řádně nesví.

Tlačítko integrované v dotykové ploše je oproti předchůdci mírně měkčí. Zůstal mu však charakteristický hlasitý zvuk.

ASUS k notebooku dodává herní myš se svým modře svítícím logem. Má ergonomický tvar vhodný i pro uživatele s větší dlaní a vedle běžných tlačítek má ještě u palce nad sebou tlačítka zpět/vpřed a nahoře má tlačítko pro změnu DPI. Právě k DPI má jediná výhrada – je zde sice pět stupňů, ale i s tím nejnižším se kurzor pohybuje poměrně rychle. Pochvalu si naopak zaslouží použitý laserový senzor, který celkem bezchybně snímal na všemožných nevhodných podkladech. Přibalenou myš vnímám jako praktické příslušenství u herního notebooku.

Hlavní HW parametry

K základní desce je připájený základní model z čtyřjádrových intelovských procesorů vyšší třídy – Core i7-4710HQ s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem Turbo Boost do 3,5 GHz. Mezní tepelný výkon je 47 W a jde o mírně inovovanou verzi procesoru použitého v minulých generacích notebooků (i7-4700HQ se lišil jen zanedbatelně nižším taktem).


Základní deska nabízí dva sloty pro moduly operační paměti DDR3L-1600. Z továrny je v testované konfiguraci osazen pouze jeden a je v něm modul s kapacitou 8 GB. Na maximálních 16 GB se lze dostat snadno přidáním druhého modulu. Právě operační paměť a disk jsou pro uživatele snadno přístupné komponenty schované pod samostatnou kapsičkou na spodku (dva šroubky).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 70 653
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 266

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 294 785
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 124 913

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6556 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 24 571 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,75

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,54 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7,11 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,62

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7358 MB/s

ASUS z použitého procesoru ždímá maximum. Při zátěži všech jader je možné udržovat turbo na pěkných 3,3 GHz stabilně po neomezenou dobu. Pokud současně používáte také grafiku, pohybuje se takt procesoru okolo 3,0 GHz. O výpočetní výkon tedy není nouze a G551 může sloužit i pro výpočetně náročné úlohy. Kancelářskou práci a běžná multimédia pak nejsou žádnou výzvou.

V testované konfiguraci je počítač vybaven 2,5“ pevným diskem s kapacitou 1 TB a rychlostí ploten 7200 rpm. V rámci plotnových disků tento nabízí špičkové přenosové rychlosti. Je to ovšem za cenu vyšší hlučnosti v podobě intenzivnějšího šumění ploten (které je ve větší, či menší míře charakteristické pro každý 7200rpm disk).

U předchozích generací zaznívala z řad uživatelů častá výtka k absenci slotu pro SSD. ASUS v této generaci nakonec slot přidal, ale jde pouze o krátkou verzi, kterou lze použít pouze pro menší SSD cache. Zde je osazena jedna s kapacitou 24 GB, která by se měla postarat především o rychlejší start operačního systému.

Větší SSD výrobce nabízí u vyšší konfigurace, nicméně toto SSD zabere 2,5“ pozici a nemůže být uvnitř notebooku spolu s pevným diskem.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 337 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 119 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,9 ms

Konektivita je zajištěna kabelovým Ethernetem v podobě low-cost gigabitového řadiče Realtek a bezdrátovou dvoupásmovou kartou od Intelu s podporou 2,4/5GHz Wi-Fi /n.

Displej a grafika

Nová generace se drží osvědčeného matného 15,6“ displeje od Samsungu s rozlišením Full HD (1920x1080). Dle mého názoru jde o nejlepší 15,6“ displej dostupný v běžných noteboocích z hlediska obrazové kvality. Bílá je zde bez nepříjemného nádechu do jiné barvy, černá je opravdu hluboká a barvy krásně zářivé. Navíc jsou zde maximální pozorovací úhly, kdy ani pod úhlem nedochází k degradaci barev (což není vůbec typické ani pro mnoho notebookových IPS-like panelů – zvláště pak těch s vysokým rozlišením).

Rozlišení 1920x1080 vnímám na úhlopříčce 15,6“ jako ideální kompromis pro lidi, kteří chtějí velkou pracovní plochu a dostatečné jemný rastr při zachování možnosti nepoužívat změnu DPI v operačním systému (která ve Windows bohužel stále nepracuje bezchybně hlavně ve chvílích, kdy připojujete externí monitory nebo používáte vzdálenou plochu).

Maximální jas displeje je viditelně nad průměrem základních HD TN panelů. Vysoká svítivost spolu s matným povrchem umožňuje v omezené míře i práci na slunci v létě. Minimální jas je naopak použitelný při práci v úplné tmě. Nevýhodou nastavení regulace je snad jen to, že mezi spodními dvěma stupni jasu je větší odstup.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: PLS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 310 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Gamut: 60 % (AdobeRGB)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je SAMSUNG 156HL01-102. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrovaná grafika Intel HD 4600 zde slouží jen pro základní vykreslování a obsluhu obrazových výstupů. Při potřebě většího výkonu se automaticky (NVIDIA Optimus) aktivuje dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 850M s 4 GB vlastní paměti (128bit DDR3). Je to stejný čip, jaký byl použit v předchozích generacích a jediným rozdílem je dvojnásobná vlastní paměť. Na druhou stranu tento čip ji efektivně většinou nebude umět využít celou a ve hrách ji v 99 % případů nepoznáte žádným nárůstem snímkové frekvence. Mnohem užitečnější by bylo, kdyby ASUS zůstal u 2 GB paměti, ale použil rychlejší typ GDDR5. GeForce GTX 850M představuje aktuálně vstupní model do střední třídy mobilních grafických čipů.


Externí monitory lze připojit dva a díky připojení interního displeje přes eDP je možné pracovat se třemi nezávislými zobrazeními v režimu rozšířené plochy (interní displej, mini-DisplayPort, HDMI).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 18711
  • 3DMark 11: P4463 (Graphics: 4320, Physics: 6596)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 101 521 (Graphics: 163 783, Physics: 43 562)
  • Cloud Gate (DX10): 13 984 (Graphics: 21 470, Physics: 6299)
  • Fire Strike (DX11): 2745 (Graphics: 3010, Physics: 9046)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6710 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 55,87 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 12,66
  • EnSight (ensight-04): 34,00
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,79
  • Maya (maya-02): 12,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,60
  • SolidWorks (sw-03): 10,29
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,45
  • Siemens NX (snx-01): 5,13

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 62,8 fps
  • 1920x1080: 35,3 fps

Grafický výkon je prakticky shodný s minulou generací. Z mého pohledu již není GTX 850M (DDR3) ideální vstupní řešení pro hráče, neboť u náročnějších her už může být i se střední úrovní detailů nutné snížit rozlišení na HD, aby byla zachována plynulost. S výhledem do budoucna takových her může (a pravděpodobně bude přibývat). Pro méně náročné hráče však takové řešení stále postačuje, neboť je možné spustit prakticky libovolnou dnešní hru.

Kdo chce víc výkonu, ten by se měl poohlédnout po vyšší konfiguraci, která je konečně vybavena grafickým čipem na pomezí střední a vyšší třídy – NVIDIA GeForce GTX 860M s 128bit GDDR5 pamětí. S ním je možné hrát všechny dnešní hry v plném rozlišení displeje.

Multimédia

Změny od poslední generace v interním audiu G551 jsou pravděpodobně největší bolístkou celého notebooku. Zatímco model G56 hrál naprosto skvěle díky dvěma větším reproduktorům a přibalenému externímu mini-subwooferu a G550 měl alespoň nadprůměrný zvuk při použití čtyř menších reproduktorů se stejným mini-subwooferem, zde je zvuk kvalitou hlasitostí naprosto průměrný s úrovní dosažitelnou už ve strojích za 10 tisíc korun.

Čím to je? ASUS totiž u herní varianty z výbavy odstranil externí subwoofer a nedal jej ani jako volitelné příslušenství, neboť odstranil také jeho konektor. Uvnitř však žádný subwoofer také nenajdete – jsou zde jen dva menší reproduktory za klávesnicí, které mají utlumené hloubky i středy a nijak ohromující hlasitost. Kdo chce lepší zvuk, ten musí jít do modelů N551 (ze kterých G551 vychází).

Výrobce svou resignaci na dobrý zvuk v notebooku řeší přibalením hráčských sluchátek s mikrofonem. Mají polootevřenou konstrukci a na kabelu mají na malé krabičce jak vypnutí mikrofonu, tak otočný potenciometr pro změnu hlasitosti. Tato krabička má v sobě i zmíněný mikrofon, nicméně v balení je také jeden směrový na nastavitelné tyčce, který se připojuje zepředu na levé sluchátko (do klasického jack konektoru, takže sem můžete připojit cokoli).

Ve zvukovém podání dominují hlavně hloubky, a to zejména frekvence 100-180 Hz, které jsou na můj vkus možná zbytečně vyhnané. Naopak ve vysoké frekvence jsou spíše utlumené a dohromady s mírně potlačeným stereo-efektem nejde o ideální prostředek na poslech hudby. Nicméně zde jde o sluchátka pro hráče a právě ve hrách ke zvuku nemám výhrady. Podobnou kvalitu zvuku lze hledat u sluchátek přibližně za tisícovku (což je meta, která většině lidí stačí).

Webkamera ve víku je obklopena duálním mikrofonem a nabízí základní kvalitu snímače. Aktivitu indikuje bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Grafický čip i procesor mají heatpipe svedenou k centrálnímu chladiči s jedním ventilátorem, který má výdech na levém boku. Chlazení je nastavené tak, že se ventilátor prakticky nevypíná. Točí se i při nenáročné práci, nicméně drží se v nízkých otáčkách, kdy se hlučností pohybuje pod úrovní použitého 7200rpm disku. I v tiché místnosti není provozní hluk notebooku při kancelářské práci nijak rušivý.

V zátěži se ventilátor zrychlí, nicméně stále je hlučnost spíše nižší, a ač už je ventilátor rozpoznatelný i v běžném ruchu více lidí, jeho zvuk není nepříjemný a při hraní vás pravděpodobně nebude štvát.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 26,1°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 29,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 26,1°C
  • napájecí adaptér = 29,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 41,5°C
  • klávesnice vpravo = 42,2°C
  • spodek maximum = 47,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 58,7°C
  • napájecí adaptér = 55,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu vůbec nezahřívá. Ani po hodinách práce nenajdete vlažná místa okolo klávesnice nebo na spodku. Při plné zátěži již je teplo cítit i z klávesnice. Nejvíce je ho však v okolí výdechu a na spodku pod chladičem. Teplo z klávesnice naštěstí není tak velké, aby bylo při hraní překážkou.


Baterie

Do zadní části přístroje se vkládá uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 56 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 5 hodin a 53 minut. Obvykle se však jeho spotřeba při on-line kancelářské práci s polovičním jasem pohybuje v rozmezí 10 a 15 W – reálně jsem se pohyboval s výdrží okolo 4 hodin a 30 minut. V rámci třídy jde o mírně nadprůměrný výsledek, protože řada konkurentů končí o hodinu níže.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % do dvou hodin. Maximální zátěž nabíjení zpomalí klidně na polovinu, střední zátěž však rychlost nabíjení nijak neovlivňuje.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 8). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • vypnutí VT-d
  • změna režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • deaktivace a nastavení Intel Anti-Theft
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • optická mechanika
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Notebook je dodáván v objemném balení se 120W napájecím adaptérem, krátkým třížilovým kabelem, laserovou kabelovou myší, polo-uzavřenými sluchátky s mikrofonem a batohem. Dostanete tedy v podstatě vše potřebné pro každodenní používání.

Operační systém Windows 8 (64bit) je předinstalován na pevném disku, kde najdete i jeho obnovu do továrního nastavení. Instalace od výrobce obsahuje i různé méně potřebné programy spolu se zkušební verzí antiviru. Odstranění nepotřebností nezabere zkušenému uživateli víc než 10 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace představuje střed nabídky modelu G551J a stojí 24 739,- Kč bez DPH (29 999,- Kč s DPH). Při nákupu nižšího modelu ušetříte pět tisíc výměnou za dvoujádrový procesor (Core i5-4200H) a poloviční paměť grafické karty (jejíž přínos je diskutabilní). Vzhledem k tomu, že při hraní bude limitem spíše grafická karta (GTX 850M), ve chvíli, kdy nepotřebujete výkonnější procesor, je tato konfigurace zajímavější v poměru cena-užitek.

Vyšší konfigurace G551Jm je naopak o pět tisíc dražší, nicméně za své peníze, dostanete dvojnásobnou operační paměť, 256GB SSD a hlavně rychlejší grafiku GTX 860M s 4GB pamětí GDDR5.

Závěr

ASUS G551Jk je vstupní model do třídy herních 15,6“ notebooků. Jde o nástupce modelu G550J, od kterého se v testované konfiguraci neliší ani procesorem, ani grafickým čipem. Má však lehce inovované oblejší šasi a hlavní změnou (bohužel negativní) je odstranění externího subwooferu a celkové snížení kvality integrovaných repráčků na základní úroveň. Zlepšila se však zejména klidová spotřeba, přidal se slot pro SSD cache a G551 má konečně možnost osazení lepším grafickým čipem GeForce GTX860M (ve vyšších konfiguracích).

Ve srovnání s konkurencí tento notebook vyniká velmi odolným provedením a dobrou mechanikou kláves. Zaostává vzhledem k ceně grafickým výkonem (především u této střední konfigurace) a proti některým konkurentům je také nezanedbatelně tlustší a těžší. Tloušťku se však snaží vyvážit přítomností optické mechaniky a nadstandardním chlazením.

Klady a zápory

+ mechanicky odolné provedení
+ špičkový Full HD PLS displej
+ užitečné příslušenství

- chybí klávesa End, na jejímž místě je vypínač
- pomalé reakce touchpadu
- hůře čitelné červené popisky kláves

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS G551Jk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 4710HQ (2.50/3.50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8G6)
  • LCD: 15,6" TFT/PLS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX850M (4GB DDR3, 128bit) + Intel HD4600 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-N 7260 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 5h 53in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC/MMC, 3x USB 3.0, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 380 x 257 x 28-32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,67
Recenze

Diskuse