RECENZE: ASUS X302La - třináct palců s plnou výbavou a solidním provedením

24. 9. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V obchodech je sice stále více tenkých dotykových zařízení, nicméně poptávka po menších klasických noteboocích, které mají plnou konektorovou výbavu a volitelně dedikovanou grafiku, je stále velká. 13“ ASUS X302L je přesně takovým notebookem a snaží se jít spíše po praktičnosti, než že by vyvolával WOW efekt. V ceně od 15 do 20 tisíc nabízí úsporné procesory Core i3 a i5, rozšířitelnou paměť, velký pevný disk a varianty s GeForce 920M.

ASUS X302La - třináct palců s plnou výbavou a solidním provedením

Základní popis

Vyznat se v modelech ASUSu nebývá jednoduché. Střídá totiž písmena a číslice jak na běžícím pásu a někdy změna jediného čísla znamená úplně jiný notebook zaměřený na jinou klientelu. Ostatně ani zde to není jednoduché – konfigurace s integrovanou grafikou se aktuálně jmenují X302La a konfigurace s GeForce 920M se jmenují X302Lj. Pokud však budete chtít tento notebook s lepším displejem, už se jmenuje F302Lj (ale jinak je stejný). Navíc ani jisté, že za pár měsíců nevyjde třeba konfigurace s SSD, která se bude jmenovat ještě jinak. Pokud tedy máte pocit, že modelovým řadám od ASUSu příliš nerozumíte, nic si z toho nedělejte. Stává se to i lidem, kteří se okolo notebooků pohybují už mnoho let. Koneckonců ani leckteří z ostatních výrobců notebooků na tom nejsou se značením lépe.

Do redakce jsme dostali na test nejlevnější konfiguraci X302La s úsporným procesorem i3. Celý notebook je na povrchu plastový, kdy okolí klávesnice je stříbrně lakované a používá úpravu připomínající broušený hliník. Taktéž hrubý kruhový vzor na vnější straně víka vypadá jako úprava z dražších hliníkových ZenBooků. Všechny povrchy jsou matné a jsou dělané tak, aby na nich viditelně neulpíval každý otisk. Díky tomu není potřeba počítač tak často čistit a nebudete vypadat jako čuňata, kdykoli ho někde otevřete. V dnešní době je to velmi potěšující, neboť mnohé „stylové“ počítače používají takové povrchy, že je prakticky není možné udržet čisté.

Mechanické provedení je na plastový počítač dobré. Je to možná tím, že je lehký, ale nesnaží se být maximálně tenký. Otevřený počítač můžete vzít za roh a nebude se kroutit. K prohýbání základny dojde maximálně v případě, že silně zatlačíte na její prostředek. Při psaní na klávesnici je však základna stabilní. Víko je při kroucení poddajné, ale v rámci ceny jde o průměr. Ochrana proti tlaku z vnější strany je poměrně dobrá a celkově počítač vypadá jako stavěný tak, aby vydržel každodenní nošení někde v batohu.

Notebook lze otevřít maximálně v úhlu 135°, což při práci na klíně pro vyšší osoby může znamenat, že se nebudou moct nastavit displej přímo na sebe. Tuhost kloubů je taková, aby nebyl problém otevřít notebook jedním prstem.


Na bocích můžete najít kompletní výbavu rozhraní. Vlevo jde o kombinovaný zvukový vstup/výstup, USB 3.0, obrazové výstupy (HDMI a VGA), rozkládací konektor LAN a zdířku napájení. Na pravém boku je dále čtečka paměťových karet SD XC (vložená karta trčí ze dvou třetin ven) a dvojice USB – zde už jen pomalých verze 2.0. Ve výbavě tedy nic nechybí a jediná výtka směřuje k přítomnosti pouze jednoho rychlého USB.

Zavřený počítač má rozměry 328 x 232 x 25,5 mm. Váha je pěkných 1,60 kg a počítač při zvednutí působí rozhodně lehčím dojmem, než byste od pohledu čekali. Lehký je také 45W napájecí adaptér, který váží pouhých 172 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice více méně odpovídá zvyklostem u 13“ notebooků. ASUS zde na rozdíl od dražších modelů nevymýšlí nešikovné prvky, jako je integrace hlavního vypínače do bloku kláves místo klávesy Delete. Vše je tam, kde se to očekává. Jedinou redukcí prošly klávesy pro pohyb v dokumentech, které jsou pouze jako funkce Fn na bloku kurzorových šipek. Taktéž numerický blok zde chybí i v zástupné variantě.

Mechanika kláves není příliš mělká a odezva při stisku je čitelná. Samotný chod kláves však nepůsobí příliš uhlazeně a při rychlém psaní je klávesnice hlučnější.

ASUS v této řadě nenabízí podsvícení kláves. Jejich popisky navíc ani nejsou příliš kontrastní a v horších světelných podmínkách se rychle stávají nečitelnými.

Počítač je skoupý na indikační prvky. Stav zámků klávesnice není sdělován vůbec. Pouze na čelní hraně najdete tři diody signalizující zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie a letecký režim (vypnutí bezdrátových technologií).


Plocha touchpadu je vycentrována vůči základně, takže proti psací klávesnici je mírně vpravo. Je to typický touchpad notebooků ASUS, který si tento výrobce sám vyvíjí. Elektronika podporuje všechna běžná gesta a zvládá je ve všech situacích korektně rozpoznávat. Výhradu mám však k charakteristickému výraznému zpoždění kurzoru za pohybem prstu a také tlačítko integrované v ploše by mohlo mít měkčí stisk a tišší odezvu.

Hlavní HW parametry

Počítač může být v našich končinách vybaven dvoujádrovými procesory Core i3 a i5 Broadwell-U. V případě naší nejlevnější konfigurace je přítomen základní procesor Core i3-5010U, který nabízí výchozí takt 2,1 GHz. Vzhledem k tomu, že procesory i3 nemají funkci Turbo Boost, nedochází k překračování tohoto výchozího taktu. Naštěstí jej mají procesory Broadwell poměrně vysoký i v úsporné variantě.


Aktuálně nabízené konfigurace jsou vybaveny 8 GB operační paměti DDR3L-1600. Polovina je integrovaná na základní desce a druhou polovinu zajišťuje modul vložený do jediného dostupného slotu. Aktuálně lze tedy zvednu kapacitu 8GB modulem až na 12 GB. Až budou dostupné 16GB moduly (maximum pro tento procesor), bude možné dosáhnout na 20 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 090
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 674

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 911
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 288

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4302 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9516 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,98 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,37 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,41

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 87 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 217 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,49

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9080 MB/s

Výkon procesoru plně postačuje pro všechny běžné činnosti. Proti stále hojně zastoupeným dvoujádrům Core i5 předchozí generace (Haswell) má totiž jen o 20% nižší výkon v jednovláknových i vícevláknových aplikacích.

Úložný prostor tvoří 2,5“ pevný disk s kapacitou 500 GB a rychlostí plotny 5400 rpm. Je však podpořen ještě 24GB SSD cache, která by měla urychlovat některé operace operačního systému. Mezi zařízeními však není vytvořeno přímo pole RAID, takže přiznávám, že netuším, kde přesně pomáhá (je na ní vytvořen „Oddíl OEM“).

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 403 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 95,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,0 ms

Ve výbavě je přítomen gigabitový řadič od Realteku zajišťující kabelové připojení do počítačové sítě. Bezdrátové připojení řeší karta od Broadcomu s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. Přestože jde o velmi základní řešení, příjem signálu je velmi dobrý.

Displej a grafika

Matný 13“ displej má ve většině konfigurací nízké rozlišení HD (1366x768). Jde o velmi základní typ s TN maticí, který nabídne pouze omezené pozorovací úhly, nízký kontrast a lehce zašedlé barvy. Celkově má obraz navíc mírný nádech do žluté, což při dlouhodobější práci může být pro oči zátěž. Bohužel takové displeje jsou v levných noteboocích rozšířené a pod 20 tisíc je jen několik výjimek mezi klasickými notebooky, kde už se sáhlo po kvalitnějším panelu. Nejvyšší konfigurace s Full HD displejem je již označována jako WV (= wide view), takže u ní lze očekávat lepší displej, ať už to bude IPS, nebo jen kvalitní TN. V jiném modelu jsme jeden takový testovali a necvičené oko by možná nepoznalo od IPS rozdíl, takže i kvalitní TN panely stále lze vyrábět (přestože většina linek pro tuto matici se přeorientovala na co nejlevnější produkci).


Maximální jas odpovídá průměru levných TN panelů, což znamená, že přes den na slunci bude obraz poměrně tmavý, nicméně v omezené míře postačující pro kancelářskou práci. Přes den v místnosti prakticky nemá cenu používat nic jiného než dva nejvyšší stupně jasu. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě, takže rozsah nastavení je dostatečný.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 60° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 5 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je IVO M133NWN1 R3. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Zobrazení je v režii integrovaného grafického jádra Intel HD 5500 se sdílenou pamětí. Toto jádro si poradí s rozhraním DirectX 11, OpenCL 1.2 a akcelerací videa v rozlišení 4K.

Připojit můžete až dva externí monitory (HDMI a VGA) a provozovat je spolu s interním displejem. HDMI je ve verzi 1.4a, což omezuje maximální rozlišení na 2560x1440 (60 Hz), resp. 3840x2160 (30 Hz).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1148 (Graphics: 1039, Physics: 3038)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 50 811 (Graphics: 64 828, Physics: 28 924)
  • Cloud Gate (DX10): 4833 (Graphics: 6620, Physics: 2486)
  • Fire Strike (DX11): 731 (Graphics: 792, Physics: 3501)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 23,65 fps
  • Cinebench R15: 30,30 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 16,4 fps

Výkon integrované grafiky je na poměry HD 5500 dobrý díky přítomnosti dvou paměťových modulů. Starší a méně náročné hry je možné hrát v plném rozlišení displeje. V případě aktuálních AAA titulů však může dojít u náročnější na situace, kdy ani v nejnižších detailech nebude hra hratelná – to však u integrované grafiky není žádné překvapení.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou v přední části základny na bocích a směřují šikmo dolů. Jejich zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením, nicméně i tak mají velmi nízkou kvalitu a celkově i nižší hlasitost. Pokud vylepšení zvuku vypnete, je projev opravdu hodně slabý. Zvuku dominují nepříjemně ostré výšky, naopak nižší frekvence jsou dokonale utlumené. V rámci podobně drahých notebooků jde o značně podprůměrný výsledek.


V podobném duchu je bohužel i webkamera, která nabízí jen opravdu základní kvalitu. Má totiž nízké rozlišení a šum je maskován silným low-pass filtrem, který úplně maže jakékoli detaily v obraze.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení s jedním ventilátorem má výdech vzadu mezi klouby. Nasávání vzduchu je nejspíš řešeno přes klávesnici a částečně také vzadu. Na spodku však žádné perforované plasty nenajdete. Ventilátor se při kancelářské práci prakticky nespouští a jediné, co budete moci slyšet, je šum pevného disku. V případě použití SSD by tedy byl notebook v takové situaci dokonale nehlučný.

V zátěži se ventilátor zapne nejdříve tiše a až dlouhodobá intenzivní zátěž je roztočí do vyšších otáček. Ani ty však nejsou nepříjemné a nedoprovází je žádné rušivé projevy (pískání, klapání). Vlastně zvuk chlazení není nepříjemný ani při práci v úplném tichu. Důvodem tichého chlazení je samozřejmě i přítomnost procesoru Core i3, který nemá režim Turbo Boost a nikdy tedy nezvyšuje takt nad výchozí hodnotu. Procesory Core i5 budou v zátěži zcela jistě generovat více tepla, a tak je možné, že i chlazení bude o něco intenzivnější. Už z projevu ventilátoru lze však odhadnout, že stíhačka se z tohoto notebooku asi stejně nestane.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 24,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 25,4°C
  • klávesnice vpravo = 25,3°C
  • spodek maximum = 27,3°C
  • výdech chlazení = 25,8°C
  • napájecí adaptér = 28,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 22,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 22,2°C
  • klávesnice vlevo = 25,5°C
  • klávesnice vpravo = 24,7°C
  • spodek maximum = 31,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,2°C
  • napájecí adaptér = 39,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Na povrchu je počítač navzdory pasivnímu chlazení při kancelářské práci studený. Ostatně teplo není na povrchu cítit ani při plné zátěži – to je opět pravděpodobně důsledkem konfigurace s Core i3.


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná baterie s kapacitou 38 Wh, která v našem standardním redakčním testu* stačila na 9 hodin a 16 minut provozu. Při kancelářské práci s maximálním jasem displeje a zapnutou Wi-Fi je výdrž mezi šesti a sedmi hodinami (s nízkým jasem o hodinu více), což je u tak malé baterie stále skvělý výsledek. Při větší zátěži se lze dostat na tři až tři a půl hodiny provozu.

45W napájecí adaptér umí prázdnou baterii nabít na 90 % za jeden a tři čtvrtě hodiny. V zátěži se může doba mírně prodloužit, ale výrazně přes dvě hodiny to nebude.


BIOS a zabezpečení

V počítači je firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí přímé virtualizace VT-d
  • vypnutí AES-NI
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (32, 64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • vypnutí diagnostiky disku při spuštění (SMART)
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Počítač je dodáván pouze s napájecím adaptérem (45 W) a základní tištěnou dokumentací. Windows 8.1 je na disku předinstalovaný spolu s připravenou obnovou do továrního nastavení. Instalace je relativně čistá a po odstranění zkušební verze antiviru ničím nebrzdí.

Ceny a záruka

Testovaná základní konfigurace stojí 11 569,- Kč bez DPH (13 999,- Kč s DPH). Vyšší konfigurace UX302La mohou nabídnout výkonnější procesory Core i5. V případě konfigurací UX302Lj je možné získat navíc dedikovaný grafický čip GeForce 920M. Nejvyšší F302Lj má i5, dedikovanou grafiku i lepší displej s vyšším rozlišením (1920x1080) – stojí jen o čtyři tisíce více než nejnižší konfigurace a v tomto případě investice navíc vyplatí (zejména kvůli displeji).

Všechny konfigurace mají mezinárodní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Ostravě a přeprava notebooku kurýrem je hrazena servisem v rámci reklamace.

Závěr

13“ ASUS X302La je klasickým menším notebookem, který potěší (na plastový počítač) dobrou odolností a přítomností všech běžných konektorů. Výhodou je velmi tichý provoz a matné provedení vhodné pro časté nošení. Nevýhody naopak představuje nižší obrazová kvalita použitého displeje a pomalejší odezva touchpadu. U notebooků nad 15 tisíc by už dnes také potěšila přítomnost více než jednoho rychlého USB (3.0).

Cílovou skupinou takového notebooku budou především studenti a všichni ostatní, kteří nechtějí tahat velké 15,6“ notebooky a chtějí něco s dobrou výdrží, co snese bez větších obav každodenní přenášení. Právě zde má X302L co nabídnout.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ kompletní konektorová výbava (včetně LAN a VGA)
+ praktické matné provedení a odolnější konstrukce

- nižší obrazová kvalita použitého displeje
- pouze jediné USB 3.0
- pomalejší reakce touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X302LA-FN109H
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-5010U (2.10 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4+4)
  • HDD (GB): 500 (ST500LT012-1DG142, 5400 rpm, 16 MB cache) + 24GB SSD cache
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 38 Wh / 9h 16min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 328 x 232 x 25,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,60
Recenze

Diskuse