RECENZE: ASUS Zenbook UX305Fa - tence a pod jeden a čtvrt kila v hliníku s Core-M

23. 7. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Kategorie úsporných pasivně chlazených notebooků používajících procesory Core-M se stále rozrůstá. Jedním z těch levnějších je právě 13“ model UX305F, který je zajímavý zejména tím, že začíná s cenou pod dvacet tisíc, přestože nabízí velmi tenké hliníkové tělo. V testované konfiguraci má 8 GB operační paměti a 256GB SSD.

ASUS Zenbook UX305Fa - tence a pod jeden a čtvrt kila v hliníku s Core-M

Základní popis

Core-M je procesor, na který někteří uživatelé čekali celé roky. Tedy ne konkrétně na něj, ale na cokoli, co bude zvládat veškerou kancelářskou práci rychle a nebude to mít problém pracovat v notebooku nebo tabletu, který není vybaven ventilátorem. Když se však objevila první vlna zařízení s tímto procesorem, většina jich byla buďto ve formě tabletu, nebo nějakého konvertibilního stroje. Čistokrevných notebooků s pasivním chlazením se nikdo příliš chytit nechtěl. Přitom právě klasická konstrukce notebooku v kombinaci s SSD a pasivním chlazením takto úsporného procesoru umožňuje minimální tloušťku stroje. UX305F je klasický notebook a jde přesně touto cestou. Za cenu lepšího „multimediálu“ je tenký jako drahé manažerské stroje a díky celohliníkovému provedení i působí nádechem luxusu.

Základna počítače je složena ze dvou hliníkových kusů lakovaných s vínovým odstínem. Taktéž lakovaná je i vnější strana víka, které má navíc broušený povrch. Plastový je tak pouze matný rámeček okolo displeje, který je taktéž matný.

Z hlediska mechanického provedení nemám výhrady. Tenká základna se kroutí pouze minimálně při zvednutí otevřeného stroje za roh. K mírnému prohnutí klávesnice dochází až při silném tlačení, ale při psaní se ani nehne. Víko je s ohledem na minimální tloušťku překvapivě pevné a ani silný tlak na vnější stranu nezpůsobí vlnění barev na displeji.

Maximální úhel otevření je bohužel omezen na 125-130°, což není mnoho a zejména vyšší lidé při práci s počítačem na klíně zjistí, že se na displej musejí dívat mírně shora. Naštěstí všechny konfigurace mají displeje s širokými pozorovacími úhly, takže v takových situacích nedochází k degradaci obrazu. Pochvalu si naopak zaslouží optimální tuhost kloubů, díky které je možné otevřít počítač pohodlně jedním prstem, aniž by se s víkem zvedala i základna.

Při otevírání se zadní část základny mírně zvedá opřením notebooku o spodní hranu víka. Na této hraně najdete dvě malé gumové podložky, které mají zabraňovat poškrábání přístroje. Na druhou stranu tyto malé gumové podložky vás mohou tlačit, pokud si notebook při práci položíte na nohy.


Notebook při svých rozměrech překvapí přítomností dokonce tří USB 3.0. Dva jsou na levém boku spolu s čtečkou paměťových karet SD XC (vložená karta trčí z půlky ven). Třetí je vpravo mezi zdířkou napájení, obrazovým výstupem micro-HDMI a kombinovaným zvukovým konektorem. Ve výbavě konektor síťové karty, který ASUS řeší přibalením USB-LAN adaptéru.

Za větší chybu ovšem považuji absenci jakékoli obrazového výstupu v plné velikosti. Výstupy micro-HDMI nejsou z mechanického hlediska příliš vhodné pro časté připojování a odpojování a v případě, že nemáte kabelovou redukci (případně je redukce s tlustým kabelem), rády se nechávají v nestřežené chvíli vylomit. Většina výrobců už na to přišla, nicméně ASUS je používáním micro-HDMI konektorů v tenkých noteboocích proslulý.

ASUS UX305F není pouze tenký, ale je také fantasticky lehký. Váží jen 1,21 kg, což je na 13“ notebook střední třídy výborná hodnota. Rozměry v zavřeném stavu jsou 322 x 222 x 13 mm. Výsledkem je ideální řešení pro cestování, pokud s sebou chcete mít plnohodnotný notebook a nechcete tahat ani gram navíc.

V zavazadle se nepronese ani 177g napájecí adaptér s výkonem 45 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je rozložením shodná s těmi montovanými do dražších ZenBooků. Funkce pro pohyb v dokumentech jsou na šipkách jako funkce Fn a podobně redukovaný je také Insert. Větší specialitou je nešikovné umístění hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice, kde je obvykle klávesa Delete. Tato změna nejspíš nejednomu uživateli způsobí vztek, protože stačí krátký stisk a dojde k uspání počítače. Zástupným řešením je jen zrušení funkce hlavního vypínače ve správě napájení.

Mechanika kláves je velmi dobrá a klávesnice není tak mělká, jak bych u takového notebooku očekával. Píše se na ní vážně dobře a je to jedna z těch klávesnic, na které bych se nebál ani psaní dlouhých dokumentů. Klávesy při psaní je pouze jemně cvakají. Snad jen s výjimkou Mezerníku a některých dalších velkých kláves (BackSpace, Enter), které cvakají hlasitěji.

V rámci odlišení od dražších ZenBooků se ASUS rozhodl neosadit do žádné z konfigurací podsvícenou klávesnici, což je podle mě velká škoda, protože právě tohle je ten typ notebooků, kde by to mnoho uživatelů ocenilo.


Touchpad má elektroniku od ASUSu a plochu vycentrovanou vůči opěrkám rukou místo středu psací části klávesnice (naštěstí umí dobře filtrovat dotyk pravé dlaně při psaní). Ač z hlediska rozpoznávání gest a nastavení jsou touchpady od ASUSu dobré, kazí je velké zpoždění snímání, kdy kurzor viditelně opožděně reaguje na pohyb prstu a pro uživatele, kteří pracují s touchpadem rychle, je to velmi obtěžující. Hlavně v posledním roce, kdy se objevují precision touchpady s téměř okamžitou odezvou, je vidět, že ASUS zde výrazně zaostává. Integrované tlačítko v ploše je navíc tužší a při mačkání hlasitě cvaká.

Výsledkem je, že touchpad je asi největší bolístkou tohoto notebooku.

Hlavní HW parametry

Základní deska počítače je založena na pasivně chlazené úsporné platformě Core-M, konkrétně Core M-5Y10a s mezním tepelným výkonem (TDP) pouhých 4,5 W. Výchozí takt procesoru je nastaven poměrně nízko na 800 MHz, nicméně režim TurboBoost mu umožňuje automatické přetaktování až na 2,0 GHz, pokud počítač potřebuje výkon.


Operační paměť je celá integrovaná na desce a v u nás dostupných konfiguracích má (většinou) kapacitu 8 GB (DDR3L-1600) a dále ji není možné rozšířit. Paměťové čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39766
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11084

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36796
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 38125

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4068 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6254 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,54

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,76 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,58 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 57 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 129 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8209 MB/s

Procesory Core-M se vymykají standardnímu značení, které Intel u procesorů Core obecně používá. Může tedy být pro zákazníky těžší někam je zařadit. Pokud jde o podávaný výkon na jedno jádro, patří někam poblíž Core i3 (U). Konkrétně proti i3-4030U (1,9 GHz) je výkon mírně vyšší. Situace se změní při zátěži všech jader, neboť Core-M má poměrně velké omezení na celkový tepelný výkon. Proti stejnému i3-4030U je výkon všech jader nižší asi o 10-20 %.

Ve výsledku nejde o supervýkonný stroj pro dlouhotrvající intenzivní zátěže typu 3D rendering, matematické simulace a zpracování videa. To ovšem od malého pasivně chlazeného tabletu nikdo čekat nemůže. Hlavní síla procesoru je při běžných kancelářských úlohách a krátkodobých častých zátěžích – právě v takových situacích totiž obvykle využije naplno svého turba. V případě základní varianty 5Y10 je však turbo limitované na 2,0 GHz, takže výkon je maximálně na úrovni úsporných Core i3.

Úložný prostor je tvořen dle konfigurace 128, nebo 256GB SSD. Testovaná vyšší konfigurace má kapacitu 256 GB a použitá SSD karta ve slotu M.2 je dodávána SanDiskem. Výkonem spadá do průměru dnešních menších SSD a nabízí skvělé přenosové rychlosti pro všechny běžné situace. Právě díky SSD působí UX305F většinou svižněji než větší notebooky se silnějším procesorem v kombinaci s plotnovými disky.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 327,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Notebook primárně počítá s bezdrátovým spojením, které řeší dvoupásmový řadič od Intelu s podporou Wifi-AC. Tenké kovové tělo však není přívětivé k příjmu Wifi signálu, a tak na vzdálenějších místech od přístupových bodů nemusí být síť vůbec vidět, přestože jiné notebooky ještě jsou schopny udržet komunikaci.

Další možnost spojení s okolím je prostřednictvím kabelového připojení zajištěného přibaleným USB-LAN adaptérem. Ten je od Realteku, podporuje rychlosti 1 Gb/s a pro využití plné rychlosti vyžaduje rozhraní USB 3.0.

Displej a grafika

13,3“ matný displej má dle konfigurace rozlišení full-HD (1920x1080) nebo qHD+ (3200x1800). V obou případech jde o technologii s širokými pozorovacími úhly (ne TN). Zatímco full-HD verze má standardní displej s klasickým řazením subpixelů, v případě testovaného vyššího rozlišení je použit panel s pen-tile maticí (Samsung 133YL04-P01). Jde o speciální formu displeje často používanou v mobilních telefonech, která umožňuje ušetřit jednu třetinu subpixelů při stejném rozlišení. Výhodou je nižší energetická náročnost (o třetinu méně tranzistorů), nižší cena a dle provedení také vyšší svítivost

Nevýhodou je, že při pohledu z blízka nejsou hrany v obraze tak ostré (rovné čáry působí kostrbatě) a horší schopnost zobrazovat některé specifické světlé odstíny sytě žluté a oranžové. V případě testovaného panelu není problém s barvami tak výrazný jako jinde. Displej je rozhodně lepší než všechny běžné TN panely, na druhou stranu z hlediska kvality barev a kontrastu bude nejspíš lepší volbou full-HD IPS panel. Jeho výhodou je i méně problémů v operačním systému při připojování externích monitorů (kvůli menšímu rozdílu DPI, se kterým ještě Windows 8.1 nepracuje tak dobře).

ASUS nechal natvrdo v ovladači zapnutý dynamický kontrast, který je aktivní bez ohledu na připojené napájení. Ne vždy si jej možná všimnete, ale v určitých situacích umí být poměrně rušivý. Teoreticky by mělo být možné jeho odstranění generickým ovladačem grafiky od Intelu.

Pokud jde o maximální svítivost, jde o mírně nadprůměrný panel. S matnou povrchovou úpravou je v omezené míře použitelný i venku na slunci. Rozsah nastavení není špatný, nicméně v případě práce v úplné tmě bude pro někoho nejnižší hodnota jasu pořád zbytečně intenzivní.


V procesorech Core-M je integrované jádro Intel HD5300, které je asi o třetinu parametrově slabší ve srovnání s integrovaným jádrem Intel HD5500 použitím v nových procesorech Core i3/i5/i7 (U). Má však stejnou technologickou podporu zahrnující DirectX 11 a akceleraci videa v rozlišení 4K.

Externí monitor lze připojit pouze jediný. K tomuto účelu je zde výstup typu micro-HDMI. Abyste tedy něco připojili, budete si nejdříve muset dokoupit redukci na HDMI. Až si nějakou budete v obchodě vybírat, berte takovou, která je na kabelu. Jinak totiž hrozí vylomení konektoru při manipulaci s notebookem.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P611 (Graphics: 544, Physics: 2018)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 24808 (Graphics: 27629, Physics: 18279)
  • Cloud Gate (DX10): 2639 (Graphics: 3274, Physics: 1573)
  • Fire Strike (DX11): 330 (Graphics: 344, Physics: 2258)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4061 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,94 fps
  • Cinebench R15: 15,75 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,1 fps
  • 1920x1080: 5,4 fps
  • 3200x1800: 5,0 fps

Výkon integrované grafiky je na úrovni nejběžnějšího integrovaného jádra Intel HD4400 při osazení pouze jednou pamětí (single-channel). Postačuje tedy pro hraní starších a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1366x768).

Multimedia

Miniaturní reproduktory jsou umístěny na spodku a hrají na poměry notebooků velmi tiše. V místnosti s větším ambientním hlukem už nikomu s pomocí reproduktorů nic nepřehrajete. Zvuk je ochuzený o hloubky a nižší středy a celkově je kvalita reprodukce jen velmi základní. Je to evidentně daň za velmi tenké provedení. Navíc je hlasitost i kvalita zvuku výrazně závislá na povrchu, na který notebook položíte.

Pouze základní kvalitu nabízí také integrovaná webkamera s nízkým rozlišením. Aktivitu kamerky indikuje bílá dioda vedle objektivu. Mikrofon byste zde hledali marně. Umístěn je u klávesy F1.

Chlazení a provozní hluk

Vzhledem k absenci ventilátoru i mechanického disku je notebook tichý bez ohledu na zátěž. K chlazení musí stačit malý chladič u průduchů v zadní části, který je s procesorem spojen malou heatpipe.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8°C
  • klávesnice vlevo = 35,6°C
  • klávesnice vpravo = 39,7°C
  • spodek maximum = 42,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,2°C
  • napájecí adaptér = 36,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • klávesnice vlevo = 36,4°C
  • klávesnice vpravo = 41,0°C
  • spodek maximum = 44,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,9°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

teplota okolí při měření: 26°C

Běžně se notebook na povrchu vůbec nezahřívá a přes klávesnici a opěrky se nepřenáší do rukou žádné teplo. Trochu vlažný je při delší práci snad jen spodek vzadu uprostřed. V extrémních vedrech, která provázela testování, bylo na spodku vzadu znát větší zahřátí, které už při kontaktu není příjemné – naštěstí je hlavně uprostřed, takže lze pracovat stále s počítačem na klíně. Na druhou stranu právě v těchto situacích bych nakonec asi ocenil možnost mít nějaký ventilátor, který jde zapnout například klávesovou zkratkou.

Při dlouhodobé výpočetní zátěži se zadní část spodku základny výrazně zahřívá a s ní také prostor nad klávesnicí. Nicméně přes klávesnici a opěrky rukou se ani tak žádné teplo nepřenáší.


Baterie

Li-Pol baterie je integrovaná v přední části základny a zabírá dvě třetiny vnitřku počítače. Díky tomu má kapacitu 45 Wh, což je o 10 Wh více, než bývá zvykem u tenkých strojů s Core-M. Pozitivně se to projevilo na výdrži, která byla v našem standardním redakčním testu* pěkných 7 hodin a 45 minut. Při online kancelářské práci s Wifi a maximálním jasem se výdrž pohybuje stále okolo hranice pěti hodin. Pokud se uskromníte, lze se dostat alespoň o hodinu výše. Naopak pokud budete v noci s minimálním jasem a bez Wifi jen psát ve Wordu, není ani deset hodin nedosažitelných.

Nabití prázdné baterie trvá necelé dvě hodiny bez ohledu na výpočetní zátěž.

BIOS a zabezpečení

V počítači je firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí přímé virtualizace VT-d
  • vypnutí AES-NI
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (32, 64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech
  • nastavení XHCI režimu pro USB 3.0 (automaticky, vypnuto, zapnuto)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wifi
  • zvukový čip
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Součástí balení USB-LAN adaptér, 45W napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8.1 je umístěn na pevném disku spolu s tovární obnovou. Instalace od ASUSu obsahuje střední množství bloatware, jehož odinstalace je otázkou maximálně 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace představuje střed nabídky a stojí 19 834,- Kč bez DPH (23 999,- Kč s DPH). Pokud si připlatíte čtyři tisíce korun, můžete mít výkonnější procesor 5Y71 místo základního 5Y10. Pokud naopak čtyři tisíce ušetříte, budete se muset smířit s poloviční kapacitou SSD (128 GB) a základním (IPS) displejem s rozlišením 1920x1080.

Všechny konfigurace mají dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu. Reklamace u nás vyřizuje centrální servis v Ostravě a převoz notebooku kurýrem hradí v rámci reklamace servis.

Závěr

13“ ASUS UX305Fa je skvělou volbou, pokud hledáte digitálního společníka na cesty a máte jako prioritu dobrý displej, nízkou hmotnost, pohodlnou klávesnici a rozumnou výdrž na baterie. Takhle lze totiž tento notebook definovat. Neuvěřitelně tenké provedení je spíše ojedinělé v cenové kategorii, kam spadají základní konfigurace UX305F a díky dostatku operační paměti a přítomnosti plnohodnotného SSD systém reaguje velmi svižně.

Procesor Core-M sice není trhač asfaltu vhodný na výpočetně náročné činnosti. Běžné kancelářské a multimediální činnosti však zvládá tak rychle, že většinou nepoznáte rozdíl od úsporných Core i3 (a i5 v případě vyšší konfigurace). Jeho výhodou je však nízká spotřeba a pasivní chlazení. Tedy absence ventilátoru je výhodou z hlediska hlučnosti (která je zde logicky nulová). Při letních vedrech se však může i zamrzet, když se při dlouhodobé práci (nebo třeba nabíjení) víc zahřeje hliníkový povrch notebooku bez možnosti snadného ochlazení.

Pominu-li snahu ASUSu odlišit tento model od dražších ZenBooků absencí podsvícení kláves, vnímám zde pouze dva nedostatky – chybějící HDMI v plné velikosti a touchpad s viditelně zpožděnými reakcemi. Navzdory těmto nedostatkům jde v dané třídě úsporných tenkých zařízení s Core-M o jednu z nejzajímavějších voleb a rozhodně stojí za zvážení.

Klady a zápory

+ velmi dobré kovové provedení
+ neskutečné malá tloušťka s ohledem na cenu
+ pohodlná klávesnice

- chybí výstup HDMI v plné velikosti
- žádná z konfigurací nemá podsvícení kláves
- zpožděné reakce touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS UX305Fa
  • Instalovaný procesor: Intel Core M-5Y10 (0,80/2,00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • HDD (GB): 256 (SanDisk SD7SN3Q256G1002, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: qHD+ (3200 x 1800)
  • Video: Intel HD 5300 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: - / USB (1GbE Realtek)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 8.1 (CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 45 Wh / 7h 51in
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 322 x 222 x 13 mm
  • Hmotnost (kg): 1,21
Recenze

Diskuse