RECENZE: DELL Vostro 15 - pracovní základ s opravou u zákazníka

6. 8. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

S pracovními notebooky od DELLu si většina nejspíš spojí řadu Latitude. Ta však začíná i u nižších modelů na poměrně vysokých cenách. Pro ty, kterým stačí z hlediska funkcí naprosté minimum, je tu ještě řada Vostro. Otestovali jsme 15,6“ model řady 3000 v konfiguraci s úsporným procesorem Core i5.

DELL Vostro 15 - pracovní základ s opravou u zákazníka

Základní popis

Modely Vostro 3000 jsou úplným základem, pokud jde o pracovní notebooky v nabídce DELLu. Ostatně ledacos už při prvním pohledu napoví jednoduché plastové provedení. Vzhledem jako by se počítač zastavil v době před pěti/šesti lety, neboť úplně stejně vypadaly modely Vostro i tehdy. Včetně tlustší části s baterií mezi klouby víka a místy černými lesklými povrchy (zde celý obvod počítače).

Nelze však testovanému notebooku upřít, že od svých předchůdců se dočkal mírného ztenčení při zachování optické mechaniky. Rozhodně nejde o notebook, kterým byste mohli oslňovat své okolí – jde spíše cestou decentního vzhledu. Oceňuji praktické provedení vnější strany víka a opěrek rukou, které mají hrubou povrchovou úpravu. Ta je na dotyk příjemná a není tak náchylná na viditelné ulpívání otisků a nečistot.

Z hlediska provedení jde o průměr mezi levnými plastovými notebooky. U základny nedochází k výraznému prohýbání, nicméně když chytnete otevřený notebook za roh je slyšet z různých míst povrzávání - drsnější zacházení bych si na místě uživatele raději odpustil. Víko je pružnější a při zatlačení na vnější stranu se barvy na displeji „vlní“. Při přenášení bych tedy volil kvalitně vyztužené zavazadlo.

Víko lze vyklopit maximálně v úhlu cca 130°, což není příliš mnoho při práci s počítačem na klíně – zejména pro vyšší uživatele, kteří nejspíš občas budou nuceni sledovat displej mírně shora (což znamená vzhledem k omezeným pozorovacím úhlům panelu viditelnou degradaci barev a nižší kontrast). Pochválit musím za optimální tuhost kloubů, která umožňuje pohodlné otevření počítače jedním prstem.


Konektory jsou rozesety po stranách a není jich mnoho. Levý bok nese čtečku paměťových karet SD XC, jediný port USB 3.0, obrazový výstup VGA, připojení do počítačové sítě LAN a zdířku napájení. Pravý bok má kromě optické mechaniky ještě dvojici portů USB 2.0 a kombinovaný zvukový konektor.

Výbava je výrazně nejslabší stránkou notebooku. Pouze jediné rychlé USB 3.0 se ještě vyskytuje alespoň v nejlevnějších noteboocích pod deset tisíc korun, ale absencí HDMI nebo jiné formy digitálního obrazového výstupu už dnes není poznamenaný snad žádný jiný stroj plné velikosti – v tom je toto Vostro v podstatě unikát (bohužel negativně).

Rozměry zavřeného notebooku jsou 380 x 260 x 26-28 mm. Hmotnost je v operativním stavu průměrných 2,38 kg (pro 15,6“), což je hodnota, kdy ještě lze používat počítač bez problému pro časté nošení.

Miniaturní napájecí adaptér dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 298 g. Malé rozměry usnadňují přepravu.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má standardní rozložení s numerickou částí. Numerická část je mírně zúžená, aby příliš neodsouvala hlavní blok kláves. Redukce rozložení se dotkla kláves Scroll Lock, Pause a kontextové nabídky. Jinak by nic nemělo překvapit.

Mechanika kláves má nižší chod a dobrou odezvou na stisk. Odpor kláves je poměrně malý, což někomu vyhovuje a někomu ne (musíte si vyzkoušet), a při psaní se klávesy ozývají pouze tlumeným klapáním. S trochou snahy lze psát téměř nehlučně (jen Mezerník si cvakne vždy).

Při psaní mi vadila pouze přední hrana základny, která kvůli mezeře mezi dvěma díly (opěrky, okraj) má tendenci škrábat do zápěstí.

Podsvícení kláves byste u tohoto modelu hledali marně. To si DELL šetří až do střední a vyšší třídy modelů Latitude.

Okolí klávesnice je minimalistické. Je zde pouze nepodsvícený hlavní vypínač. Jediná dioda je umístěna na čelní hraně vlevo. Primárně slouží jako ukazatel nabíjení baterie, nicméně pomalým blikáním umí upozornit i na uspání počítače.


(Modely určené pro náš trh mají české popisky kláves.)

Touchpad má elektroniku Synaptics s upravenými ovladači od DELLu. Reakce touchpadu jsou rychlé a není problém s rozpoznáváním gest. Jen mě zarazilo, že během testování několikrát došlo k vypnutí ovladače, čímž touchpad přišel o rozšířenou funkcionalitu. Pomohl až restart. Zcela jistě jde pouze o softwarový problém.

Jediné tlačítko je integrované v dotykové ploše. Tuhostí i hlučností při stisku je na tom lépe než bývá zvykem u beztlačítkových touchpadů.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavená na poslední generaci intelovské úsporné platformy Broadwell. V testované konfiguraci je na desce připájen dvoujádrový procesor Intel Core i5-5200U s výchozím taktem 2,2 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,7 GHz. Mezní tepelný výkon (TDP) je nastaven na 15 W.


Uvnitř počítače jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600. Jeden je již z výroby obsazen 4GB modulem. Při použití dvou 16 GB modulů by mělo být možné dosáhnout až na maximálních 32 GB paměti. Než se však tyto moduly objeví reálně na trhu, lze jako maximum považovat 16 GB operační paměti (2x 8 GB).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 451
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 968

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 112 075
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 959

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5468 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11 209 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,24 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,85 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,42

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6271 MB/s

Výkon procesoru více než dobře postačuje pro všechny běžné činnosti. Při zátěži jednoho jádra běží na frekvenci 2,63 GHz, plná zátěž všech jader snižuje takt na 2,5 GHz (a ten je udržitelný v podstatě neomezeně).

O diskové operace se stará základní disk od WDC, jehož jediná plotna nabízí kapacitu 500 GB a otáčí se rychlostí 5400 rpm. Z hlediska přenosových rychlostí jde o průměrný plotnový disk. Potěší však nízkou hlučností.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 363,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 92,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms

Komunikační rozhraní realizuje integrovaný gigabitový Ethernet od Realteku a základní model intelovské bezdrátové karty s podporou Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

15,6“ displej má rozlišený základních 1366x768 a jeho jedinou silnou stránkou je matná povrchová úprava. Naopak v parametrech jako kontrast, sytost barev a pozorovací úhly jde vyloženě o základní panel na samém dně aktuální nabídky (jak bývá zvykem u drtivé většiny HD TN panelů poslední doby). DELL bohužel nenabízí konfigurace s vyšším rozlišením, přestože v této cenové relaci už některé konkurenční notebooky nabízejí i Full HD IPS panely nesrovnatelně vyšší kvality.

Svítivostí spadá panel do průměru HD TN panelů, takže na sluníčku jej sice můžete používat a nebudou vás otravovat odlesky, ale při přímém svícení na displej bude obraz velmi tmavý. Nejnižší stupeň jasu je přijatelný pro práci v úplné tmě.


Vzhledem k tomu, že jde o kancelářský počítač, je logické, že grafické operace řeší integrované jádro v procesoru. Konkrétně zde je Intel HD 5500 se sdílenou pamětí a plnou podporou DirectX 11 a akcelerace videa v rozlišení 4K.

K připojení jediného externího monitoru je připraven analogový výstup VGA. Výrobce pravděpodobně předpokládá, že uživatelé k tomuto počítači nebudou připojovat moderní LCD monitory s vyšším rozlišením a ušetřil na digitálním výstupu (HDMI). VGA dnes vnímám spíše jako rozhraní pro připojování projektorů. U projektorů nevadí kvalitativní nedostatky, které VGA výstupy notebooků mívají při vyšších rozlišeních.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P932 (Graphics: 856, Physics: 3043)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 41 532 (Graphics: 44 755, Physics: 33 172)
  • Cloud Gate (DX10): 4189 (Graphics: 4892, Physics: 2789)
  • Fire Strike (DX11): 537 (Graphics: 583, Physics: 4059)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4606 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 17,25 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,6 fps

Výkon grafického čipu odpovídá průměru HD 5500 při jednokanálovém zapojení paměti. Jde o podobný výkon, jaký má starší jádro HD 4400 při dvoukanálovém zapojení paměti. Méně náročné a starší hry si můžete zahrát i v plném rozlišení displeje. U moderních náročnějších her však rychle narazíte.

Grafický výkon lze zvednout přibližně o třetinu přidáním druhého paměťového modulu.

Multimédia

Dva reproduktory jsou umístěny na spodku v předních rozích. Nečekejte žádný hi-fi zážitek. Jejich projev je spíše tišší a chybí mu hloubky. Mezi kancelářskými notebooky však výrazně nevybočuje. Projevu výrazně pomáhá softwarové rozšíření MaxxAudio, které DELL ve svých noteboocích používá.

Webkamera nabízí základní kvalitu snímače a její aktivitu poznáte podle bílé diody vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Od procesoru vede heatpipe k chladiči s výdechem na levém boku. Ventilátor se spouští, až když musí, takže při nenáročné práci zůstává vypnutý. Dokonce i krátkodobé vytížení může notebook přestát bez roztočení. Pokud plná zátěž přetrvá, dojde nejdříve k roztočení v nízkých otáčkách (které jsou v tiché místnosti dobře slyšet i z pracovní vzdálenosti), aby krátce na to došlo k přepnutí do vyšších otáček. Ty už jsou poměrně dobře slyšitelné i v běžném ruchu místnosti s více lidmi.

Kdybych to měl shrnout, při kancelářské práci jde o velmi tichý notebook. V zátěži je to hlučností spíše nadprůměr ve srovnání s jinými počítači podobných rozměrů s integrovanou grafikou (jde spíše o průměr u modelů s dedikovanou grafikou).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 33,5°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 34,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 34,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,3°C
  • spodek maximum = 40,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,1°C
  • napájecí adaptér = 47,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžných méně náročných činnostech se povrch počítače vůbec nezahřívá. Až při dlouhodobější zátěži je teplo cítit na spodku v okolí výdechu chlazení. Přes klávesnici a opěrky rukou se teplo přenáší jen minimálně.


Baterie

Počítač má vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 41,4 Wh, se kterou vydržel v našem standardním redakčním testu* 10 hodin a 26 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem je výdrž lehce pod úrovní pěti hodin. Pokud omezíte jas, lze zvýšit výdrž klidně o hodinu, protože komponenty počítače jsou hlavně v klidovém stavu velmi úsporné, takže se o to více projevuje spotřeba daná podsvícením displeje.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % kapacity za necelé dvě hodiny.

BIOS

Přestože jde o základní model, je vybaven stejným BIOSem jako vyšší řada Latitude. V grafickém nastavení lze měnit velké množství parametrů. Z těch důležitých bych zmínil:

  • nastavení BIOS/UEFI (včetně bootu ze sítě)
  • vypnutí jednotlivých integrovaných zařízení (včetně USB a SATA řadiče)
  • nastavení všech úsporných režimů a funkcí procesoru
  • povolení virtualizace (včetně volitelné možnosti VT-d)
  • nastavení zapínání notebooku v konkrétní čas
  • pokročilé nastavení nabíjení baterie (včetně možnosti nastavení prahů, kdy se má baterie začít nabíjet a při jaké kapacitě naopak přestat)

Zabezpečení lez řešit pouze hesly v BIOSu. Notebook nicméně podporuje i dlouhá hesla, což je zvláště výhodné v případě, že dovnitř dáte hardwarově šifrovaný pevný disk.

Příslušenství

Notebook byl dodán bez dalšího příslušenství a nešlo o kus určený pro ČR (proto neměl české popisky klávesnice). Lze však očekávat, že nic jiného než napájecí zdroj, přívodní kabel a nějaké strohé příručky v krabici nenajdete. Operační systém Windows 8.1 Pro je předinstalován na pevném disku včetně obnovy do továrního nastavení. Notebook vás také upozorní, že je výrobcem podporovaný pro upgrade na Windows 10. Předtím byste však měli provést aktualizaci DELLovských programů (konkrétně komponenty Backup and Recovery).

Instalace systému patří k těm čistším a k plné rychlosti stačilo odmazat pouze zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 18 595,- Kč bez DPH (22 500,- Kč s DPH), což vzhledem k parametrům výbavy není málo. V ceně je však jak licence profesionální edice Windows, tak tříletá mezinárodní on-site NBD záruka (oprava u zákazníka se začátkem do dalšího pracovního dne).

Závěr

15,6“ notebook DELL Vostro řady 3000 představuje jednoduchý pracovní základ. Jde o počítač v matném provedení (tedy až na lesklý lem) s pohodlnou klávesnicí a velmi základní konektorovou výbavou. Je v něm však procesor Core i5 (úsporná varianta), Windows 8.1 Pro a tříletá on-site záruka, takže může sloužit i jako jednoduchý kancelářský stroj do firmy.

Zarážející je v dnešní době přítomnost jen jednoho rychlého USB a chybějící digitální výstup (HDMI, DisplayPort), které počítač výrazně hendikepují před konkurencí. Když se k tomu přidá ještě pouze základní HD TN displej nízké kvality, nedá se popřít, že za stejné peníze můžete mít vybavenější notebooky, které na tom nebudou hůře co do mechanického zpracování. Lákadlem tak zůstává zmíněná rozšířená záruka, která bývá v podání DELLu velmi dobrá.

Klady a zápory

+ tichý provoz při nenáročné práci
+ pohodlná klávesnice
+ záruka s on-site servisem

- pouze jediné USB 3.0 a chybějící HDMI
- vyšší cena v poměru k výbavě

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 15 3000 (3558)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-5200U (2.20/2.70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4+0)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000LPVX-75V0TT0, 5400rpm, SATA-3)
  • ODD: DVD SuperMulti (PLDS DVD+-RW DU-8A5LH)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 41 Wh / 10h 26min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA
  • Rozměry: 380 x 260 x 26-28 mm
  • Hmotnost (kg): 2,38
Recenze

Diskuse