RECENZE: DELL XPS 13 - luxusní elegán s velkým displejem v malém těle

26. 5. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

XPS 13 je specifickým modelem v nabídce DELLu, protože chce zaujmout jak hračičky, kteří se za notebook nebojí utrácet, tak pracovníky na vyšších pozicích, kde může dělat skvělého pomocníka na cestách. Displej má úhlopříčku 13,3“, nicméně notebook je menší než mnohé 12,5“ stroje. Je navíc tenký, lehký a vydrží dlouho na baterii. Uvnitř je klasické úsporné Core i7, takže si výkonem nezadá s mnohými velkými notebooky.

DELL XPS 13 - luxusní elegán s velkým displejem v malém těle

Základní popis

V řadě XPS během let vzniklo několik v podstatě kultovních notebooků (XPS původně znamenalo Extreme Performance System), a to kupodivu hlavně v menší úhlopříčce. Ačkoli jde spíše o „spotřební“/domácí řadu, úspěch s některými modely zaznamenává i v pracovním sektoru. V roce 2006 se to podařilo s plně vybaveným 12“ modelem XPS M1210, na který někteří uživatelé dodnes nedají dopustit. Úspěch se částečně opakoval o dva roky později s 13“ modelem XPS M1330. Novému XPS 13 se prakticky ještě před dostupností v obchodech podařilo spustit takovou vlnu zájmu, že nejspíš v dlouhodobém horizontu slávu předchozích dvou ještě zastíní.

XPS 13 je rozhodně menší, než byste čekali od notebooku s 13,3“ displejem. Velmi kompaktním dojmem působí i ve srovnání s běžnými tenkými notebooky vybavenými úspornými procesory. Aby bylo možné zmenšit půdorysné rozměry, je nutné minimalizovat rámeček okolo displeje. Ten však má opodstatnění kvůli zvýšení odolnosti proti poškození displeje, takže se musela značně přizpůsobit konstrukce. Spodní část základny a vnější strana víka jsou z poměrně tlustého kusu hliníku, zatímco okolí klávesnice je z kompozitních materiálů vyztužených uhlíkovými vlákny. U testované dotykové konfigurace je navíc displej překrytý tvrzeným sklem.

Notebook se díky takové konstrukci nekroutí a neprohýbá. Zejména víko se svou tuhostí řadí ke špičce. Krom odolnosti zvolená konstrukce vypadá i velmi stylově a o XPS 13 není ani mezi méně znalými lidmi pochyb, že jde o dražší zařízení vyšší třídy. XPS 13 je něčím zajímavé a daří se mu vystoupit z aktuální nabídky notebooků a zaujmout víc než většina konkurence.

Víko lze vyklopit až do úhlu 135° a k otevření notebooku budete potřebovat obě ruce, protože při otevírání jedním prstem se zvedá základna spolu s víkem.


Konektorová výbava doznala kompromisů ve snaze udělat základnu co nejtenčí. Na levém boku je kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 3.0, výstup mini-DisplayPort a zdířka napájení. Na pravém boku najdete ještě čtečku karet SD XC a druhé USB 3.0. Tím ovšem výčet rozhraní končí. Nenajdete zde ani HDMI, ani VGA a ani kabelové připojení do počítačové sítě LAN. První dvě rozhraní lze řešit redukcemi z mini-DisplayPortu. Síťový řadič lze suplovat USB adaptérem. Možnost tedy jsou, ale znamenají spolu s přístrojem tahat i několik redukcí.

Dokovací konektor byste zde hledali marně. DELL nabízí jako volitelné příslušenství pouze univerzální USB dok DELL D3100. Na něm najdete gigabitový Ethernet, zvukové konektory, několik USB (2.0 i 3.0), dvojici HDMI a DisplayPort. Stanice zvládne připojit i jeden monitor s rozlišením 4K (ale pouze 30 Hz), případně dva monitory, jejichž rozlišení dohromady nepřesahují stejné přenosové pásmo.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 305 x 199 x 16-17 mm a váží 1,29 kg. Patří tedy k těm lehčím zástupcům tenkých 13“ notebooků a na cestách o něm v zavazadle prakticky nebudete vědět.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je redukované o některé méně používané klávesy (ScrollLock, NumLock, Pause), funkce pro pohyb v dokumentech (Home, PageUp,…) jsou odsunuty na kombinaci Fn a kurzorových šipek a pouze přes Fn je dostupná také funkce kontextové nabídky. U horní řady kláves lze snadno přepínat primární funkci mezi F1-F12 a přístupem ke změně hlasitosti, nastavení jasu a ovládání multimediálního přehrávače.

Mechanika kláves je mělká, nicméně stisk je jistý a přesný, takže lze psát rychle a bez překlepů. Přesto právě mělčí mechanika nemusí vyhovovat těm, kteří hodně píší. V rámci tenkých notebooků ji však považuji za dobrou.

Klávesnice je vybavena bílým podsvícením, které se manuálně přepíná klávesovou zkratkou Fn+F10, a lze si vybrat mezi dvěma stupni intenzity. Diody prosvítají v mezerách mezi klávesami až pod úhlem přibližně 35-40°.

Indikačních diod na přístroji moc nenajdete. Svítí hlavní vypínač, pokud je notebook zapnutý, a dioda na klávese CapsLock. Na čelní hraně se umí rozsvítit bílý proužek, pokud se nabíjí baterie. Svítí také proužek na koncovce napájecího adaptéru, kdykoli je adaptér připojen k napájení, což sice vypadá efektně, ale v případě, že spáváte ve stejné místnosti jako notebook, může být světlo spíše nepříjemné.


Notebook je vybaven „precision touchpadem“, který má ovladače integrované ve Windows 8. Tento typ touchpadu vyniká krátkou reakční dobou na pohyb prstu, a tedy i největší přesností. Jediné tlačítko je integrované přímo do plochy. Není sice tuhé, ale klapání při stisku by klidně mohlo být o něco tišší. V porovnání s konkurencí jde rozhodně o nadprůměrný touchpad.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je vybavena úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-5500U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost do 3,0 GHz. Jde základní variantu v rámci řady i7, která nemá podporu vzdálené správy Intel vPro. Pokud však zvolíte vyšší model i7-5600U, bude celý notebook vPro podporovat (zdá se však že jej DELL v ČR nenabízí).


Operační paměť je celá integrovaná na základní desce a má kapacitu 8 GB. Vzhledem k absenci rozšiřujícího slotu si s touto velikostí paměti budete muset vystačit po celou životnost stroje.

Integrovaná operační paměť je zapojena v režimu dual-channel pro využití maximální propustnosti paměťového řadiče v procesoru.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 132

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 133 229
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 511

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6107 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 13030 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,33 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,17 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,39

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10547 MB/s

Maximální režim turba v plné zátěži všech jader vydrží přibližně desítky sekund a následně dojde k mírnému omezení na 2,8 GHz. Tuto hodnotu notebook umí udržet neomezeně dlouho, což je velmi dobrý výsledek. V případě, že k tomu přidáte ještě plnou zátěž integrované grafiky, bude procesor ve výchozím nastavení upřednostňovat její výkon a takt výpočetních jader sníží na 1,6 GHz (více méně standardní chování těchto procesorů). V případě, že spolu s grafikou nebudou vytížena všechna jádra, k tomuto kroku nedojde.

V dlouhé variantě slotu M.2 je vloženo 256GB SSD od Samsungu, které poskytuje na poměry SSD přibližně průměrné výkony. V porovnání s plotnovými disky je to však rychlík a notebook díky němu reaguje na všechny běžné činnosti bez čekání.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 354 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Příjem bezdrátového signálu řeší karta s podporou Wi-Fi /ac a dvou vysílacích pásem (2,4 i 5 GHz). Samozřejmostí je také podpora Bluetooth 4.0.

Naopak kabelové připojení do sítě byste zde hledali marně, stejně jako možnost aspoň volitelného bezdrátového modemu.

Displej a grafika

13,3“ displej dle konfigurace může být ve dvou variantách. Matný nedotykový Full HD IPS (1920x1080) a lesklý dotykový 3K IPS-like od Sharpu (3200x1800). Do redakce jsme dostali vyšší variantu a nutno říct, že 3K displej je opravdu pěkný a mezi displeji s vysokým rozlišením v obyčejných noteboocích vyniká. Má dobrou saturaci barev, bílou bez nádechu do jiné barvy a používá standardní nešizené rozmístění subpixelů pro dokonale ostrý obraz.

Je jen potřeba počítat s nutností nastavit zvětšení v operačním systému. Jak je známo, Windows tuto podporu ještě stále nemá ideální, a tak jsou problémy hlavně s připojováním externích monitorů, které vyžadují jiné zvětšení (to se týká většiny), a také relací vzdálené plochy. Optimální nastavení zvětšení bude 200% (efektivně 1600x900), případně 250% (efektivně 1280x720).

Ve výchozím nastavení je bohužel obraz softwarově degradován různými úspornými funkcemi a nepříjemným dynamickým kontrastem, který se projevuje náhodným zesvětlováním a ztmavováním displeje při změně obrazu. Pro jeho odstranění je nutné ručně (přes Správce zařízení) přeinstalovat ovladač grafického jádra generickým ze stránek Intelu (a následně vypnout funkci šetření displeje v ovládacím panelu grafiky).

Maximální jas displeje je mírně nad průměrem běžných notebooků a dobrý je také rozsah nastavení, kdy minimální hodnota neoslňuje ani v úplné tmě.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD 5500 se sdílenou pamětí. Podporuje DirectX 11.1, výpočetní rozhraní OpenCL i akceleraci videa až do rozlišení 4K, takže pro potřeby stroje na kancelářskou práci a 2D grafiku nabízí všechno potřebné.

Externí monitory lze připojit prostřednictvím výstupu mini-DisplayPort na levém boku. Výstup je ve verzi 1.2 a v kombinaci s HD 5500 zvládá rozlišení 4K v plné rychlosti 60 Hz, což jsem měl možnost vyzkoušet. Je možné připojit dokonce dva monitory pomocí řetězení a oba pak sdílejí společné přenosové pásmo. Je tedy možné mít dva 4K monitory, každý s 30 Hz, nebo například dva monitory s 2560x1600, každý s 60 Hz. Podmínkou je podpora řetězení na jednom z externích monitorů (tj. musí mít DisplayPort vstup i výstup).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1189 (Graphics: 1057, Physics: 3751)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 50 627 (Graphics: 55 892, Physics: 38 075)
  • Cloud Gate (DX10): 5350 (Graphics: 6585, Physics: 3231)
  • Fire Strike (DX11): 668 (Graphics: 738, Physics: 2937)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4641 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 26,28 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 17,6 fps
  • 1920x1080: 9,6 fps

Starší a méně náročné hry místy mohou běžet dostatečně plynule i v rozlišení 1920x1080 (jde hlavně o žánry, kde bývají nároky nižší – například různé závodní hry). Náročné AAA hry typu Crysis3 si zahrajete, ale pouze za cenu HD rozlišení a nejnižších detailů.

Multimédia

Reproduktory jsou na bocích a míří do stran. Jejich zvuk je s aktivovaným softwarovým rozšířením MAXX Audio velmi hlasitý, nicméně v projevu chybí hloubky a výšky jsou zbytečně vytažené. V ovládacím panelu DELL Audio lze výšky lehce stáhnout a udělat zvuk příjemnějším pro uši, nicméně zázraky od tak tenkého notebooku nečekejte.

Webkamera nabízí základní kvalitu nevybočující z průměru, nicméně je poněkud specifická umístěním do levého spodního rohu pod displejem. Může za to tenký rámeček, který kamerku nad displejem fyzicky neumožňuje osadit. Připravte se na to, že zabírání lidského obličeje z podhledu nebude dělat zrovna krásné tváře.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení nasává vzduch přes klávesnici a perforované části na spodku a vyfukuje jej vzadu mezi klouby víka. Logika chlazení doznala od prvních kusů velkých změn a zpočátku nebyly výjimkou dvě aktualizace BIOSu během týdne. Nyní se již vše ustálilo.

Při kancelářské práci je notebook dokonale nehlučný, čímž by měl uspokojit i ty sluchově nejcitlivější jedince. V zátěži se ventilátor umí rozjet a v té největší fouká s více svištivým zvukem. Někdy se tedy i v klidu (hlavně při nabíjení) ventilátor rozjede a v tichu si všimnete, že na některých površích se projevuje mírným pískáním.

Logiku chlazení lze mírně přenastavit v aplikaci DELL Power Manager, kde jsou kromě výchozího „vyváženého“ režimu ještě tři další: „ticho“ (notebook ventilátor téměř nespouští, ale omezí výkon procesoru), „chladno“ (ventilátor se spouští častěji, aby notebook příliš nehřál; omezí se i výkon) a „ultra-výkon (chlazení i procesor se nastaví k dlouhodobému poskytování maximálního výkonu).

Tyto režimy mají pouze jedinou vadu. K jejich aplikaci je nutné restartovat počítač. Program vás sice nevyzve, ale nové nastavení se bez restartu neaktivuje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,7°C
  • spodek maximum = 33,1°C
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 44,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • klávesnice vlevo = 46,2°C
  • klávesnice vpravo = 40,8°C
  • spodek maximum = 46,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 54,2°C
  • napájecí adaptér = 54,6°C

teplota okolí při měření: 25°C

V základním nastavení je po několika hodinách nenáročného provozu spodní hliníková deska vlažná. Trochu tepla je cítit i na opěrkách, pokud se zrovna nabíjí baterie. V zátěži se zahřívá hlavně zadní část a je to cítit i přes klávesnici – ne však natolik, aby to snižovalo komfort při práci.


Baterie

Li-Pol baterie je integrovaná v přední části základny a nabízí kapacitu 53 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 10 hodin a 32 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje se lze spolehnout na sedm a půl hodiny bezproblémového provozu. Přehrávání filmů se zvukem do interních repráčků lze provozovat asi pět hodin a o hodinu až dvě méně dosáhnete při velké výpočetní zátěži.

Větší baterii sice DELL nenabízí, nicméně volitelně lze přikoupit externí baterii, která vypadá podobně jako napájecí zdroj a přidává dalších 43 Wh. Pro notebook se však tato baterie tváří jako připojení k zásuvce, takže se podle toho chová i z hlediska výkonu (stav baterie lze usuzovat pouze z pěti diod přímo na ní).

Nabíjení vybité interní baterie zabere počítači necelé dvě hodiny. V zátěži přibližně o hodinu déle.

BIOS

Nastavení firmware počítače se příliš nepodobá jiným DELLovským notebookům domácích řad. Budete z něj mít spíše pocit, že se díváte do nastavení nějakého pracovního notebooku Latitude.

Z hlediska zabezpečení lze nastavit dlouhá hesla, zakázat integrované součásti počítače a vymazat čip TPM. U konfigurací s vPro lze také nastavit AMT BIOS.

Příslušenství

K notebooku je přibalen 45W napájecí adaptér s třížilovým přívodním kabelem a základní tištěná dokumentace. Tovární instalace Windows 8.1 (s obnovou na pevném disku) patří v podání DELLu k těm čistějším a neobsahuje hromadu zbytečných programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 33 199,- Kč bez DPH (40 171,- Kč s DPH) a jde v podstatě o nejvyšší, která je u nás nabízena (modely s vPro jsou jen v zahraničí). Nižší konfigurace se liší především procesory. S větším odstupem je ještě nejnižší konfigurace, která je o 15 tisíc levnější, liší se matným Full HD panelem a poloviční velikostí SSD, nicméně kazí ji pouhé 4 GB operační paměti (opět bez možnosti rozšíření).

V základu je tento model vybavený tříletou zárukou on-site NBD se zahájením opravy do dalšího pracovního dne přímo u zákazníka. Tuto záruku lze prodloužit a rozšířit o další služby.

Závěr

13,3“ notebook DELL XPS 13 je jeden z těch strojů, které ukazují technologické možnosti dnešních notebooků. Vedle něj je i průměrný tenký notebook docela těžkým a neohrabaným – je lehčí a menší než kdejaký stroj s úhlopříčkou displeje o palec menší. Přitom má veškerou základní výbavu a zvládá z úsporného procesoru podávat více výkonu než nejeden 15,6“ notebook díky dobře navrženému chlazení.

Z mého pohledu jde o jeden z nejlepších menších notebooků na trhu, a kdo se nebojí připlatit, ten si zde může přijít na své. Z praktického hlediska jsem cítil omezení snad jen v absenci konektoru pro kabelové připojení do počítačové sítě. Otravný umí být také v základu vynucený dynamický kontrast a jas, který nelze vypnout jinak než ručním přeinstalováním grafického ovladače. Navzdory těmto neduhům jde o notebook, který výrazně vyniká nad většinou modelů ve stejné třídě.

Klady a zápory

+ extrémně tenký rámeček a neskutečně kompaktní provedení celého notebooku
+ kvalitní 3K displej
+ dlouhá výdrž na baterii

- vynucený dynamický kontrast (lze řešit pouze ruční instalací generických ovladačů)
- hlučné tlačítko touchpadu
- v zátěži mírně svištivý zvuk ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL XPS 13 (9343)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5500U (2.40/3.0 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • HDD (GB): 256 (SAMSUNG SSD PM851 M.2 2280, M.2 SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS
  • LCD rozlišení: qHD+ (3200 x 1800)
  • Video: Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Dell Wireless 1560 802.11ac (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Intel Smart Sound (Realtek HW Audio Codec)
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53 Wh / 10h 32min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, mini-DP
  • Rozměry: 305 x 199 x 16-17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,29
Recenze

Diskuse