RECENZE: Eurocom X7 (X8 - Clevo P377SM-A) - herní tlouštík s dvěma grafikami a brutálním výkonem

20. 1. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Většina notebooku na trhu dnes má úsporný procesor, tenké provedení a v lepším případě nějakou slabší dedikovanou grafiku. Tato 17,3" bestie je přesný opak. Váží okolo čtyř kil, je tlustá jako tři notebooky na sobě, ale odměňuje se výkonem, jaký se obvykle v mobilním provedení nevidí. Uvnitř jsou čtyřjádrové Core i7, čtyři paměťové sloty a dvě výkonné grafické karty NVIDIA v režimu SLI.

Eurocom X7 (X8 - Clevo P377SM-A) - herní tlouštík s dvěma grafikami a brutálním výkonem

Základní popis

Na trhu notebooků fungují poměrně hojně dva modely výroby a prodeje notebooků. Obvykle dnes málokterý výrobce má své vlastní výrobní kapacity na všechno. Takové ty běžné značky, které můžete vidět v obchodech, mnohdy vytváří pouze návrh a dále využívají výrobní kapacity subdodavatelů. Může se tedy klidně stát, že notebooky (nebo jejich důležité komponenty) dvou různých výrobců se vyrábí ve stejné továrně. Nedá se říct, že by pak bylo jedno, od koho si notebook koupíte, neboť obvykle jedou na různých linkách s různým zadáním a jinou kontrolou kvality, ale to je jiný příběh.

Některé z těchto továren využívají zbylou kapacitu tak, že si samy navrhují notebooky jako takzvané barebones. Ty samy neprodávají a místo toho je nabízejí různým větším či menším přeprodejcům, kteří si je mohou jak konfigurovat (procesor, paměť, grafiky, displeje,...), tak modifikovat (změnit řetězec názvu notebooku v BIOSu, upravit natištěné logo na víku, případě provést drobné vizuální a softwarové změny). Přeprodejce si pak sám řeší marketing i servisní zázemí, takže samotná továrna s podobným řešením nemá tolik práce.

V případě notebooků se tento model ve velkém používá pro levnější modely orientované čistě na cenu. V zahraničí je jich hodně a svého času byly i u nás (6-10 let zpět), nicméně teď jsou ceny klasických levných modelů tak nízko, že se už málokomu vyplatí investovat zde do budování servisního zázemí a české lokalizace. Jedné z továren, Clevu, se však podařilo prosadit se i v trochu jiném segmentu, kde u nás známější značky ne vždy nabízí dostatečnou pružnost. Jde o výkonné stavebnicové herní systémy.

Trh s extrémně výkonnými herními notebooky je svou velikostí omezený (a tím pádem pro konvenční výrobce okrajový). Spousta výkonných komponent vměstnaných do jednoho celku znamená jednak vyšší cenu a jednak větší rozměry (tloušťku, hmotnost), případně i kompromisy z hlediska ergonomie (nízká výdrž na baterie, potřeba intenzivního chlazení). Když se to zkombinuje, dá se říct, že těch, kteří si podobný stroj koupí čistě z rozmaru, je málo, takže zbývají jen ti, kteří potřebují mít maximum výkonu v jednom přenositelném celku, a jakákoli alternativa (včetně například více stolních počítačů) pro ně nepřichází v úvahu.

Do této kategorie strojů s maximálním výkonem patří 17,3" notebook Clevo P377SM-A, který je v ČR dostupným pod názvem Eurocom X7 (ve skutečnosti jde o lehce inovovaný model Eurocom X8 dle identifikace v BIOSu). Že nejde o klasický notebook, poznáte už při prvním pohledu z jeho větší tloušťky. Výrobce vsadil na ostře řezané linie a spíše střídmější černý vzhled, který "opepří" snad jen červeně svítící zadní rohy základny u výdechů chlazení.

Na povrchu je celý počítač plastový. Na bocích a vnější straně víka je hladké soft-touch provedení, které působí jako pogumované. Místa, která přichází do kontaktu s rukama, mají praktický hrubší vzorek, na kterém nejsou okamžitě viditelné otisky a nečistoty (na rozdíl právě od víka).

Klávesnice a opěrky rukou jsou dobře podložené, takže se ani při zatlačení neprohýbají. Základna není poddajná při kroucení, což vzhledem k její tloušťce nijak nepřekvapí. Pokud jde o zvedání otevřeného notebooku za přední roh, tak to zde nemá cenu příliš řešit vzhledem k hmotnosti přístroje - pokud se však o to pokusíte, používejte raději levý roh, neboť v pravém je umístěna optická mechanika a při zvedání v těchto místech nepříjemně zapraská. K samotné základně však nemám žádné větší výhrady.

Horší je to s víkem, jehož provedení působí lacině. Měkké plasty způsobují, že při položení adaptéru na zavřený počítač dojde k prohnutí plastu na vnější straně víka asi o centimetr dolů a při otevírání za roh se celé víko kroutí. Kvůli víku bych tedy doporučil přenášet pouze v pevných a dobře vypolstrovaných zavazadlech, a pokud už někam budete vkládat notebook i napájecí adaptér současně, dejte adaptér raději ze strany základny a ne víka (aby nedošlo k nechtěnému promáčknutí).

Notebook lze otevřít maximálně v úhlu pouhých 120°, což při práci na stole obvykle nevadí, ale při práci na klíně narazí hlavně vyšší postavy na situace, kdy by ocenili větší úhel otevření. Otevření jednou rukou je bezproblémové a základna se nemá tendenci zvedat spolu s víkem.


Konektorová výbava je poměrně štědrá. Na levém boku je čtveřice zvukových konektorů, univerzální čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS) a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku výbava pokračuje optickou mechanikou, kombinovaným konektorem eSATA/USB (2.0), dvojicí rychlých USB 3.0 a konektorem Thuderbolt (který funguje také jako mini-DisplayPort). Vzadu najdete ještě výstup HDMI (v plné velikosti), dvě USB 3.0 a masivní zdířku napájení.

Ve výbavě mi chybí snad jen jedno USB 3.0 na levém boku a vzhledem k velikosti stroje někoho možná zamrzí absence VGA výstupu stále používaného u projektorů (VGA lze řešit levnou redukcí pro mini-DisplayPort).

V zavřeném stavu má počítač rozměry 418 x 295 x 44-51 mm a váží 4,46 kg. Do standardních brašen a batohů pro 17" notebooky se kvůli tloušťce často nevejde a hmotnost samotná dává najevo, že tohle není stroj na časté "tahání". Poměrně rychle se pronese a k cestovní hmotnosti je potřeba přidat také 330W napájecí adaptér, který dohromady s třížilovým přívodním kabelem (s koncovkou jako ze stolních počítačů) váží 1,45 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je od SteelSeries a je v podstatě stejná jako v minulých generacích stroje. Oproti jiným notebookům překvapí atypickým rozložením některých kláves. Velké výhrady mám k absenci vyhrazených kláves Home/End, které jsou dostupné jen jako funkce FN v kombinaci s PgUp/PgDn. Řekl bych, že Home a End jsou častěji používané funkce než třeba ScrollLock a Pause (které mají vlastní klávesu). Podobně mám výhrady k umístění Fn vpravo od Mezerníku (což vnímám negativně právě kvůli přístupu k Home/End). Na levé straně je mezi přepínači pouze klávesa Windows a Mezerník zasahuje mnohem dál do levého kraje.

Po stránce mechaniky kláves nemám ke klávesnici žádné výhrady. Píše se na ní dobře, je tichá a výrobce (SteelSeries) se chlubí možností zmáčknout více kláves současně než u běžných klávesnic (proto se tyto klávesnice používají i u herních notebooků jiných značek). Klávesnice je navíc podsvícená a u podsvícení lze nastavovat ve třech zónách barvu i intenzitu.

Indikační diody jsou na přední hraně vpravo a nejsou zbytečně výrazně. Informují o zapnutí, připojení napájecího adaptéru, nabíjení baterie a vypnutí touchpadu, případně bezdrátových technologií. Další informace lze vyčíst z lesklého proužku nad klávesnicí - stav zámků klávesnice a aktivitu pevného disku.


Touchpad Synaptics je vycentrován vůči základně a ne psací části klávesnice, takže si na jeho plochu nejspíš budete pokládat pravou dlaň při psaní. To je však asi jediný nedostatek, který jsem u něj pozoroval (a ještě jde o subjektivní záležitost). Ve všem ostatním nemám výhrady. Elektronika reaguje poměrně rychle a dvě samostatná tlačítka nejsou při stisku hlučná.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM87 a do patice je osazen čtyřjádrový procesor vyšší třídy Intel Core i7-4810MQ s výchozím taktem 2,8 GHz a režimem Turbo Boost do 3,8 GHz. Tento procesor má TDP 47 W, nicméně chlazení je navrženo i pro procesory s TDP 57 W jako například Core i7-4940MX Extreme Edition (3,1-4,0 GHz).


Pro operační paměť jsou na desce vyhrazeny čtyři sloty DDR3L-1600. Dva jsou pod klávesnicí a dva jsou přístupné zespodu. V testované konfiguraci jsou osazeny pouze ty pod klávesnicí, a to 8GB moduly pro celkovou kapacitu 16 GB RAM. Maximem je 32 GB paměti, pokud osadíte ještě zbylé dva 8GB moduly (větší se zatím nedělají).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72 463
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 694

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 279 174
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 124 552

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 7116 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 24 992 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,51

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,66 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7,04 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 4,24

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12513 MB/s

S výkonným Core i7 je možné na notebooku provádět i výpočetně náročné činnosti jako rendering a práce s videem. Pokud vám jde čistě o výkon procesoru, ve zvolené konfiguraci (i7-4800MQ) podobný poskytují i běžnější (tenčí) notebooky a tento může ukázat, co v něm je, až v případě vyšších variant procesoru.

Možnosti rozšíření úložných zařízení jsou u tohoto notebooku takřka nevídané. V levém předním rohu jsou zespodu přístupné dvě šachty pro 2,5" (9mm) disky, z nichž pouze jeden je v testované konfiguraci osazen (1 TB, 5400 rpm). Tento disk slouží pouze pro větší data. Na systém a programy je tu 240GB SSD Crucial M500, které je umístěno v jednom ze dvou mSATA slotů. Druhý je volný pro další SSD.

Z pravého boku se vysouvá podavač standardní optické mechaniky DVD Super Multi, která je uchycena fixně. Lze ji však nahradit za adaptér na další 2,5" pevný disk. Tedy samozřejmě v případě, že i dvě SSD a dva plotnové disky jsou vám málo.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 391,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Pevný disk

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 389,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 87,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,1 ms

Síťová konektivita je řešena rozšířeným low-cost gigabitovým Ethernetem od Realteku a v testované konfiguraci je pouze základní bezdrátový adaptér s podporou 2,4GHz Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0. V této ceně notebooku mě překvapuje, že ho je vůbec možné konfigurovat s takovým adaptérem, který je charakteristický pro nejlevnější notebooky. Zde by mělo být standardem minimálně dvouanténové Wi-Fi /n s podporou pásma 5GHz, nebo rovnou moderní Wi-Fi /ac.

Kvalitnější bezdrátové adaptéry je možné získat jedině v konfigurátoru.

Displej a grafika

V tomto šasi jsou dle všeho podporovány tři 17,3" displeje. Všechny mají matici typu TN a rozlišení Full HD (1920x1080), nicméně jeden má rozšířený barevný gamut a druhý má podporu 120Hz zobrazení. Testovaný kus má ten třetí displej (CMO HC9GK_173HGE), který představuje základní variantu. Má matný povrch a kvalitativně je dál než třeba 15,6" Full HD TN displeje, které se v poslední době podáním barev, pozorovacími úhly a kontrastem nijak neliší od základních HD TN panelů. Na druhou stranu, pokud tento displej srovnáte s prakticky libovolným moderním IPS (PLS, AHVA,...) displejem, který je dnes dostupný v mnoha noteboocích s cenou 20-30 tisíc, IPS v kontrastu a barvách vyhraje na plné čáře. TN panel si zachovává výhodu pouze v milisekundách, o které je rychlejší jeho překreslování.

Omezený vertikální pozorovací úhel ještě nemusí být problém pro každého, v mém případě však výtka směřuje k nižšímu kontrastu (hlavně v nižších úrovních jasu), bílé barvě s mírným nádechem do žluto-zelené a jakémusi krystalickému povrchu matné úpravy. V ceně, za jakou se u nás tento notebook prodává, bych doporučil připlatit za některý z vyšších displejů, neboť nepředpokládám, že by si někdo kupoval podobné integrované mobilní řešení, aby pak doma připojoval externí monitor.

S nejnovějšími ovladači přímo ze stránek NVIDIA se bohužel při běhu na baterii aktivuje dynamický kontrast s cílem šetření energie. Výsledkem je, že se podle světlosti obrazu zesvětluje a ztmavuje obraz tak, že barvy někdy působí jako jakoby "vyprané". Nenašel jsem, jak tuto funkci doopravdy vypnout, přitom v ovladači se jako vypnutá tváří.

Maximální jas je poměrně dobrý a pokud se omezíte na kancelářskou práci, můžete si v létě s notebookem klidně sednout přes den ven. Teď v zimním období za pochmurných dnů obvykle nebudete v místnosti přes den potřebovat více jak 50% intenzity jasu. Nejnižší stupeň je vhodný pro práci v úplné tmě.


Notebookové šasi Clevo P377SM-A je jedno z mála aktuálně vyráběných napříč výrobci, které umožňuje osazení dvou grafických karet do standardních slotů pro mobilní grafiky (MXM). Zatímco jednu dobu se rozmohlo dávat i slabé grafické čipy na MXM karty, postupně se od toho ustoupilo kvůli miniaturizaci a ztenčování (navíc ve většině případů byl pozdější upgrade neekonomický). Najít dnes notebook s MXM slotem je spíše výjimečné, najít rovnou dva je ojedinělý případ pro pár vybraných strojů - těmito stroji jsou především obří herní notebooky.

V testované konfiguraci jsou oba sloty obsazené grafickými kartami NVIDIA GeForce GTX 970M. Každá z karet je vybavena jádrem s 1280 shadery (dvojnásobek GTX 860M) pracujícím na 924 MHz (1038 MHz boost) a 6 GB vlastní paměti (192bit GDDR5) s efektivním taktem 5 GHz.

Obě karty umí spojit výkon prostřednictvím technologie NVIDIA SLI. Bohužel SLI zatím nefunguje dohromady s funkcí NVIDIA Optimus, takže není možné při graficky nenáročných operacích vypnout dedikované grafické čipy a vykreslovat vše integrovaným jádrem v procesoru (to tedy není možné nijak využít).


Externí monitory lze připojit prostřednictvím standardního výstupu HDMI 1.4a a portu Thunderbolt, který současně funguje také jako mini-DisplayPort 1.2. Oba monitory mohou být aktivní v režimu rozšířené plochy dohromady s interním displejem. Pokud máte DP monitor podporující řetězení, lze připojit na jeden výstup rovnou dva monitory (kabel pak vede do prvního monitoru a z něj vede další kabel do druhého).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 21 878
  • 3DMark 11: P14 431 (Graphics: 19 800, Physics: 8209)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 141522 (Graphics: 32 9549, Physics: 47 222)
  • Cloud Gate (DX10): 24 051 (Graphics: 96 624, Physics: 6628)
  • Fire Strike (DX11): 10 713 (Graphics: 14 737, Physics: 9221)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6836 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 68,62 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 10,41
  • EnSight (ensight-04): 50,71
  • LightWave 3D (lightwave-01): 10,53
  • Maya (maya-02): 9,65
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,98
  • SolidWorks (sw-03): 9,28
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,49
  • Siemens NX (snx-01): 6,69

Crysis 3 (fps)

  • 1280x720, nízké detaily, FXAA: 75 (min), 190 (max), 137,7 (průměr)
  • 1920x1080, střední detaily, FXAA: 73 (min), 151 (max), 114,2 (průměr)
  • 1920x1080, vysoké detaily, SMAA (2TX): 55 (min), 100 (max), 79,8 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 312,1 fps
  • 1920x1080: 185,0 fps

V prováděných testech se tento notebook zapsal na první místo ze všech testovaných strojů v redakci. Není problém hrát dnešní hry s vysokými detaily a nativním rozlišením displeje (1920x1080) plynule. Podávaný výkon se dvěma GeForce GTX 970M je pro srovnání 2-3x vyšší (v závislosti na typu hry a účinnosti SLI) než u notebooků s jednou grafikou GTX 860M, která je poměrně oblíbená v ceně 25-35 tisíc. Z toho lze usuzovat, že ještě nějaký čas pravděpodobně s plynulým hraním her nebude problém.

V případě testů profesionálních CAD/CAM/CAE programů jsou výsledky naopak velmi podobné jádru GTX 860M a jiným herní grafikám se 128bit paměťovou sběrnicí. Je to dáno tím, že herní čipy jsou pro podobné programy nevhodné, neboť neakcelerují speciální funkce, které se ve hrách nepoužívají. Taktéž je problém, že podobné programy jen pramálo těží z přítomnosti dvou grafických karet (v konkrétním testu pravděpodobně vůbec).

Testovaná konfigurace je tedy na podobné činnosti spíše nevhodná (resp. je vhodná stejně jako mnohé menší a lehčí notebooky za zlomek ceny), nicméně uživatelské konfigurace tohoto stroje umožňují osadit i profesionální grafiku NVIDIA Quadro, která je pro takové nasazení přímo určená. Vzhledem k obvyklé potřebě pouze jednoho grafického čipu pak ovšem odpadá hlavní výhoda šasi v podobě dvou slotů pro grafické karty.

Multimédia

Počítač je vybaven třemi reproduktory. Dva malé jsou umístěny v zadní části základny mezi klouby víka. Třetí je v pravé polovině základny na spodku a na první pohled by mohl působit jako subwoofer, avšak není v zapojení s obvodem propouštějícím pouze nízké frekvence, a přehrává tedy celé spektrum. V podání zvuku chybí hluboké basy, nicméně nižší středy jsou díky třetímu reproduktoru prokreslenější a zejména hlas je reprodukován velmi dobře. Jedinou nevýhodou je horší stereoefekt, neboť kvůli třetímu reproduktoru v pravé polovině přístroje budete mít často pocit, že i zvuky, které by měly znít uprostřed, budou posunuté doprava.

V rámci notebooků obecně má tento rozhodně nadprůměrný zvuk. V případě srovnání s vyšší herní třídou se řadí spíše do průměru. Velmi slušná je však maximální hlasitost zvuku, kterou oceníte zejména při hraní bez sluchátek - pro "přehlušení" zvuku ventilátoru.

Méně standardní je osazení rovnou dvou webkamer, jako tomu bývá u tabletů. Jedna je ve víku nad displejem, druhá je na stejném místě na vnější straně víka. Obě mají pouze základní kvalitu, avšak ta zadní nabízí navíc automatické ostření.

Ze zvukového kodeku jsou vyvedeny rovnou čtyři konektory jack. Vedle standardního sluchátkového a mikrofonního je tu také stereofonní linkový vstup (tj. bez předzesilovače) a optický výstup SPDIF.

Zabezpečení

Notebook nabízí na úrovni firmware základní zabezpečení pomocí hesla pro zapnutí počítače a pro vstup do jeho nastavení. Nadstandardní je v případě čistě herních strojů přítomnost TPM čipu pro ukládání bezpečnostních klíčů a čtečka otisku prstů (Egistek ES603).

Na úrovni firmware není možné blokovat jednotlivá integrovaná zařízení.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybaven třemi samostatnými okruhy (chladič + ventilátor), které slouží k ochlazení procesoru a dvou grafických karet. Ventilátory téměř neustále pracují (tedy alespoň jeden z nich) bez ohledu na zátěž. V nejnižších otáčkách je hlučnost téměř zanedbatelná v běžném ruchu, avšak v tiché místnosti ventilátory poznáte i ze vzdálenosti dvou metrů. Tuto hlučnost si obvykle užijete jen při kancelářské práci prvních pár minut, než se notebook více ohřeje (pokud je v místnosti chladno, tak i déle).

Nejběžnější jsou o něco vyšší otáčky, které jsou dobře rozpoznatelné i v běžném ruchu a v tiché místnosti budou citlivější uživatele iritovat. Po nějaké době si počítač drží tyto otáčky bez ohledu na zátěž i v případě, že teploty procesoru a grafiky zchladí na pouhých 40°C.

Při střední zátěži (jedna grafika a jedno jádro procesoru), která odpovídá intenzivní práci v CAD systémech, už notebook není o moc hlučnější. Do pořádných otáček se ovšem dostane při spuštění nějaké moderní náročné hry, u které se aktivují obě grafické karty. Pak je hlučnost taková, že rozjeté ventilátory poznáte i přes průměrná uzavřená sluchátka.

Vysoká hlučnost bývá klasickým kompromisem u nejvýkonnějších notebooků. Za vše mluví fakt, že hlučnost, kterou tento notebook má při méně náročných činnostech, je přibližně na úrovni, kterou mají některé tenké notebooky s GeForce GTX 860M při hraní her. Je pravdou, že tak výkonné notebooky v redakci příliš často nemáme - v zátěži je hluk na úrovni, kterou jsme v redakci v posledních letech zažili pouze jednou, a to u notebooku s extrémní edicí procesoru a jednou grafikou, nejvýkonnější v rámci generace.

Zatímco v případě nenáročných činností jsem přesvědčen, že je chlazení zbytečně aktivní, v případě plné zátěže při současném návrhu vzhledem k vysokým teplotám procesoru už není prostor pro snížení otáček, a tedy i odpovídající hlučnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 33,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 36,2°C
  • napájecí adaptér = 38,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 34,4°C
  • klávesnice vpravo = 33,6°C
  • spodek maximum = 39,1°C (zadní polovina)
  • výdech chlazení = 49,4°C
  • napájecí adaptér = 42,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty na povrchu přístroje jsou bez ohledu na zátěž vždy v normě a nezahřívá se ani spodek. Pokud byste však chtěli mít notebook při hraní položený na klíně, berte na vědomí, že by měl být daný tak, aby vás příliš nezasahoval proud ohřátého vzduchu vyháněného chlazením.


Při zatížení všech jader procesoru se Turbo Boost omezí na 3,4 GHz a teplota stoupne až k hranici 96°C, kde se drží. Při maximální zátěži (dvě náročná vlákna na každé jádro) se takt sníží na 3,2 GHz

Při maximální zátěži procesoru i obou grafik procesor zvedne maximální teploty až k 98°C, nicméně nikdy nesnižuje takt pod výchozí úroveň. Grafické čipy si drží i v náročných hrách teplotu okolo 60-65°C.

Baterie

Masivní baterie je vložena v přední části základny notebooku a má nadstandardní kapacitu 89 Wh. Přesto v našem standardním* redakčním testu notebook vydržel jen 2 hodiny a 20 minut. To je bohužel daň za výkon a nemožnost přepnout na integrovanou grafiku v procesoru, když výkon dedikovaných grafik není potřeba. Výsledná výdrž se příliš neliší ani při vyšším jasu displeje, zapnuté Wi-Fi a online kancelářské práci.

Hrát hry je možné necelou hodinu, nicméně počítejte se sníženým výkonem všech komponent kvůli ochraně baterie (která nemůže dodávat potřebný proud pro stroj tohoto typu).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 48 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 267 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá bez ohledu na zátěž okolo dvou hodin.

BIOS

Použitý firmware Aptio nabízí minimální možnosti nastavení. Vstupuje se do něj stiskem F2 ihned po startu notebooku a ukrývá následující volby:

  • vypnutí Intel RapidStart
  • nastavení režimu rozhraní Thunderbolt (režim staršího zabezpečení, unikátní ID pro každé zařízení, chování pouze jako DP++)
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, RAID)
  • vypnutí loga v BIOSu
  • zapnutí pípání při nízkém stavu baterie
  • zapnutí pípání při změně napájení

Firmware lze zabezpečit jedním heslem a z nastavení lze vymazat obsah čipu TPM. Systém je možné zavádět jak v režimu BIOS (ten byl vybrán u dodaného notebooku), tak v režimu UEFI.

Příslušenství

Notebook byl do redakce dodán spolu s napájecím adaptérem, třížilovým přívodním kabelem a plastovým sáčkem s příručkami i DVD (klasická OEM licence Windows, ovladače). Notebook neobsahuje žádnou obnovu systému do továrního nastavení a přeinstalace se provádí pomocí standardního média Windows 8.1 a následným postupným nahráním ovladačů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází cca na 70 000,- Kč bez DPH (84 700,- Kč s DPH). Téměř shodnou je možné koupit standardní cestou u smluveného prodejce (Alza), případně lze notebook konfigurovat na stránkách dovozce (Goldmax).

Předpřipravená konfigurace je vybavena dvouletou zárukou. U konfigurovatelných modelů si můžete vybrat i roční (při nákupu na IČ), případně tříletou. Vzhledem k omezeným servisním možnostem pro notebooky Eurocom (resp. Clevo obecně) v ČR je potřeba počítat s tím, že v případě závady se může čekat, než nějaká komponenta ze zámoří přijde, což u složitějších oprav může znamenat zdržení. Dle vyjádření českého zastoupení, jsou v ČR drženy náhradní díly v podobě kompletních "záložních" notebooků.

Závěr

17" Eurocom X8 je velký herní notebook, který nabízí vysoký výkon (značně nad úrovní běžných notebooků) a podřizuje tomu všechny ostatní parametry. Cílí především na hráče požadující maximální plynulost při hraní ve vysokých detailech. Výkon je zde neoddiskutovatelný díky přítomnosti dvou grafický karet vyšší třídy - GeForce GTX 970M. Karty pracují v režimu SLI, takže v podporovaných hrách umí spojit svůj výkon. Chlazení notebooku s třemi ventilátory umožňuje chladit tak, aby se nemusel při hraní výrazně omezovat výkon a aby se počítač nezahříval na povrchu. Také možnosti rozšíření jsou nadstandardní díky možnosti vložit až dvě SSD a dva pevné disky a externě připojit výkonově náročné zařízení rozhraním ThunderBolt.

Tohle všechno si vyžádalo větší kompromisy v ostatních parametrech. Předně počítač je poměrně tlustý (z hlediska ergonomie je to nejvíc znát hlavně u vysoké čelní hrany) a chlazení je o dost hlasitější, než bývá u notebooků zvykem (v klidu i v zátěži). Při nošení musíte počítat s výdrží na baterie lehce přes dvě hodiny a pohotovostní hmotností notebooku s napájecím adaptérem okolo šesti kilogramů. Jde tedy spíše o řešení někam na stůl pouze s občasným přenášením. Baterii lze vnímat spíše jako záložní zdorj energie pro případ výpadku elektrické stítě.

Pro kancelářskou práci pravděpodobně zarazí nestandardní rozložení klávesnice bez vyhrazených kláves Home a End. Zarážející je v této ceně také místy horší mechanické provedení (hlavně měkké, prohýbající se víko), nižší kvalita použitého displeje a pouze 2,4GHz Wi-Fi /n adaptér od Realteku. Alespoň poslední dvě bolístky je možné řešit uživatelskou konfigurací, neboť displej i bezdrátovou kartu lze za příplatek zvolit v lepší třídě (ačkoli mezi displeji chybí jakýkoli s IPS maticí).

Cena tohoto notebooku dává tušit, že to není stroj, který byste si koupili omylem. Již jsem zmínil, že primární cílovou skupinou jsou hardcore hráči, kteří si například na LAN party nebudou chtít nosit stolní počítač. Širší cílová skupina stroje se hledá hůře; tím hlavním je zde možnost osadit dvě grafické karty, což pro mobilní nasazení obvykle mívá význam pouze u her. Další možností by mohla být nějaká nouzová stanice pro GP-GPU výpočty (avšak pak určitě v uživatelské konfiguraci s jinými jádry).

Pokud jde o CAD/CAM řešení, toto šasi je sice možné konfigurovat i s grafickými čipy NVIDIA Quadro, na druhou stranu za stejné peníze už jsou dostupné i skutečné mobilní grafické pracovní stanice, které prochází jako celek podrobnými certifikacemi pro jednotlivé programy a nabízí jinou úroveň mechanického zpracování, dokování a záruk. Pokud však budeme brát Eurocom X8 jako herní stroj, je faktem, že na českém trhu jde spíše o ojedinělý produkt na špici výkonu s podporou dvou grafických karet, to je potřeba ocenit.

Klady a zápory

+ extrémní výkon postačující pro hraní libovolné dnešní hry s vysokou úrovní detailů
+ velké možnosti rozšíření operační paměti (až 32 GB RAM) a diskového prostoru (2x mSATA, 2x 2,5" disk a 1x optická mechanika)
+ bez ohledu na zátěž nízké teploty na povrchu

- mechanické zpracování (zejména měkké plastové víko)
- místy velmi hlučné chlazení
- rozložení klávesnice (chybí samostatné klávesy pro Home/End, odsunuté Fn)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Eurocom X8 (Clevo P377SM-A)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-4810MQ (2.80/3.80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR3L-1600 (8+8+0+0)
  • SSD (GB): 240 (Crucial_CT240M500SSD1, mSATA, SATA-3)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400 rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW SN-208FB)
  • LCD: 17,3" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: 2x NVIDIA GeForce GTX970M (192bit GDDR5, 6GB)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Realtek RTL8723BE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC892)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8 (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 89 Wh / 2h 20in
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 4x USB 3.0, 1x eSATA/USB 2.0, HDMI, ThundeBolt
  • Rozměry: 418 x 295 x 44-51 mm
  • Hmotnost (kg): 4,46
Recenze

Diskuse