RECENZE: Fujitsu Lifebook A5 - A514 / A555 - Made in Germany v základu pracuje tiše

13. 8. 2015 23:33    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Řada notebooků Fujitsu Lifebook A5xx patří do základu nabídky toho výrobce. Pod víkem s 15,6" LCD se ukrývá klávesnice s numerickou částí. V nabídce testovaného kusu A514 je procesor Intel Core i3 s grafickým jádrem HD 4400. Nabídka portů je ucelená a je zde vše potřebné - od dostatku USB 3.0 portů přes HDMI až po čtečku paměťových karet. Fujitsu je dnes výjimkou mezi notebooky, neboť se může honosit cedulkou Made in Germany.

Fujitsu Lifebook A5 - A514 / A555 - Made in Germany v základu pracuje tiše

Základní popis

Vzhledem k tomu, že Fujitsu Lifebook A514 je zaměřen na praktičnost použití jak doma, tak v kanceláři, je i jeho vnější vzhled na první pohled odpovídající. Černé plasty sledují především praktičnost v čistém designu, kterému bych vytkl snad jen občasné mezery v lícování, především na spodní straně notebooku kolem baterie. Plastové šasi se při zatlačení prohýbá především blíže ke středu klávesnice, při uchycení za rohy se ohne, ale bez podezřelého vrzání. Při slušném zacházení se jeví poměrně odolně.

Konektory jsou rozmístěny hlavně na bocích notebooků. Nalevo najdete 3x USB 3.0, HDMI, VGA, LAN a Kensington. Napravo jsou umístěny audio konektory, další USB (2.0) a napájecí konektor. Čtečku paměťových karet pak najdete na čele notebooku vlevo. Nad čtečkou jsou přehledné indikační diody. Všechny porty a diody mají nad sebou na horní části těla notebooku praktické symboly označující umístění funkcí. Vlevo je ještě výdech chlazení a na druhém boku pak šachta pro optickou mechaniku. Hlavní vypínač s decentně svítící modrou diodou je vpravo nad klávesnicí. V horní části pracovní plochy jsou umístěny také dva stereo reproduktory.


Zespodu je přístupná vyměnitelná baterie. Pod jedním šroubkem a menším víčkem naleznete dva sloty pro vložení RAM. Pod dalšími šroubky a větším odnímatelným krytem je dostupný vyměnitelný pevný disk, bezdrátový modul, a přístupné je i chlazení pro případnou potřebu čištění od usazených nečistot.

Rozměry zavřeného notebooku jsou 378 mm x 252 mm x 30,9 mm a hmotnost s testovanou baterií 2,2 kg. Zdroj napájení s kabelem váží dalších cca 500g. Celkově jde na dnešní možnosti spíše o tlustší notebook určený pro občasné přenášení v batohu nebo ruce v rámci domácnosti či kanceláře.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má víceméně standardní rozložení včetně numerické části, která je od hlavní části viditelně prostorově oddělena stejně jako kurzorové šipky, které tvoří samostatný přehledně umístěný blok. Mezery naopak postrádám mezi klávesami F1 až F12, respektive mezi bloky čtyř kláves, jak bývá zvykem u desktopových klávesnic. Klávesa Enter i zpětné mazaní (backspace) jsou pohodlně velké. Prohodil bych snad jen klávesy Delete a Pause/Break tak, aby klávesa Delete byla na okraji řady, protože se zcela jistě používá častěji a šlo by ji snáze nahmátnout.

Klávesy jsou stejně černé jako zbytek plastového těla notebooku. Popisky jsou bílé se znaky CZ i SK, což může na první chvíli trochu mást, ale jde jen o zvyk a při práci si lze velmi rychle zvyknout. Samotné psaní na klávesnici mi přišlo pohodlné, psát se dá rychle, klávesnice má mělký stisk s tlumeným dosednutím a jemným klapnutím.


Touchpad Synaptics má lehké zpoždění v mezích příjemné použitelnosti, občas mi jen "odmlouval" poklep na plochu, který bylo občas třeba opakovat. Touchpad je jednolitý s decentně vyznačenou levou a pravou částí tlačítka. Stisk touchpadu vyžaduje přiměřenou sílu, tlačítka reagují po celé své délce od rohu až ke středu, vertikálně potom tlačítku reaguje cca do půlky plochy. Umístění touchpadu je vycentrováno na střed mezerníku, tedy více vlevo vzhledem k tělu notebooku.

Hlavní HW parametry

Sada komponent Intel patří do generace Haswell ULT. V testovaném kuse byl osazen procesor Intel Core i3-4005U s TDP 15 W. Základní pracovní frekvence procesoru vyrobeného 22nm technologií činí 1,7 GHz, v úsporném režimu ji lze snížit na 800 MHz. Výkon dvou jader se 4 vlákny je určen pro běžné tzv. kancelářské nasazení a internet.

V notebooku jsou umístěny 2 DDR3 SDRAM sloty pro maximální osazení 16 GB RAM. V základu je přítomen 1x 4GB modul. Rozšíření paměti je snadno dostupné uvolněním jediného šroubku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 434
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9371

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 76 016
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 093

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3302 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7290 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5546 MB/s

O přísun uložených dat se stará SATA 2,5“ HDD Toshiba MK5061GSYNW s kapacitou 500 GB a vyrovnávací pamětí 16 MB. Potěší nízkou hlučností, výkonem patří k těm slabším.

  • (rychlosti při čtení z cache): 133,75 MB/s
  • (reálné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 33,58 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,62 ms

O Wi-Fi a Bluetooth připojení se stará modul Intel 7260BGN, připojení kabelem obstará gigabitový Realtek modul.

Displej a grafika

15,6“ displej s rozlišením základních 1366x768 je jedinou variantou nabízenou pro všechny konfigurace tohoto modelu notebooku. Mezi hlavní přednosti patří matný povrch s antireflexní úpravou. Barevné podání patří k průměru v cenové kategorii. Boční pozorovací úhly jsou vcelku příjemné, při náklonu LCD je to už slabší a je lepší se na obraz dívat co nejvíce zpříma. Nastavení LED podsvícení má 12 znatelně odsazených stupňů s dostatečným celkovým rozptylem pro použití v různých světelných podmínkách, hlavně uvnitř budov. Jako největší nedostatek LCD vnímám malý úhel náklonu víka notebooku, víko lze otevřít jen o něco málo přes pravý úhel k základně notebooku.


O zobrazení grafiky se stará integrované jádro Intel HD 4400, které bohatě postačí pro kancelářské práce a internet. Zahrajete si i méně náročné hry, ale na zázraky zapomeňte. Externí zobrazovací zařízení lze připojit přes VGA konektor nejčastěji používaný pro projektory a je zde i modernější HDMI pro připojení např. LCD televize nebo externího pracovního LCD.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P771 (Graphics: 697, Physics: 2484)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4 942 CB-GFX

Grafický výkon lze zvednout přibližně o třetinu přidáním druhého paměťového modulu.

Multimédia

Jde o základní pracovní notebook, takže dle očekávání je projev malých reproduktorů nad klávesnicí spíše slabší a jejich použití je předurčeno především pro systémové zvuky. Jejich maximální hlasitost a projev je dostatečná i pro srozumitelný poslech mluveného slova např. z internetového rádia nebo pro videokonferenci. Webkamera s mikrofonem je umístěna klasicky uprostřed horní části víka nad LCD.

Chlazení a provozní hluk

I v horkých letních dnech s teplotami přes 30°C dokáže notebook pracovat velmi tiše s nízkými otáčkami ventilátoru, které uslyšíte, jen pokud se zaposloucháte v tiché místnosti. Z výdechu na levém boku notebooku vychází velmi zlehka znatelný proud ohřátého vzduchu. K tomuto projevu přispívá i použitý procesor, který musíte znatelněji zaměstnat (např. spuštěné benchmarky) aby vyžadoval od chladící soustavy zvýšené otáčky, a i tak je projev chlazení na přijatelné úrovni.

Na povrchu notebooku ucítíte zahřátí nejznatelněji v pravé části plochy pro opření dlaní, v této části notebooku je totiž umístěn pevný disk. Teplo je cítit i na touchpadu a vlevo od něj. Pocitově jde o přijatelné zahřátí i pro delší práci s opřenými dlaněmi.

Přívod vzduchu chlazení na spodní části notebooku je usnadněn díky vyšší tloušťce zadní části notebooku, která se oproti přední části mění schodovitě a pod notebookem položeným na rovné desce tak vzniká mezera výraznější než u notebooků s plochou základnou.

teplota okolí při měření: 33°C

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,0°C
  • klávesnice vlevo = 35,3°C
  • klávesnice vpravo = 35,2°C
  • spodek maximum = 36,5°C
  • výdech chlazení = 35,8,5°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,4°C
  • klávesnice vlevo = 38,8°C
  • klávesnice vpravo = 37,5°C
  • spodek maximum = 41,1°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 44,0°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

Baterie

Vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 47,52 Wh, vydržela v našem standardním* redakčním testu dodávat notebooku energii po dobu 8 hodin a 36 minut. Se zapnutým bezdrátovými technologiemi může výdrž klesnout až o polovinu podle intenzity využití.

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete vedle napájecího zdroje také tištěnou mezinárodní příručku s 5 optickým médií (2x Win 7 Pro SP 1 ve verzi 32 a 64 bit, 1x Win 8.1 Pro 64 bit a 2x přídavné programy ve verzi pro Win 7 nebo Win 8.1). Pokud jste zkušenější uživatel a máte zájem o co nejčistší instalaci, doporučuji nainstalovat z přiloženého média čistý systém a následně využít volně stažitelnou aplikaci Fujitsu DeskUpdate. V aplikaci DeskUpdate nabízí Fujitsu už několik let vysoce funkční nástroj na kontrolu a aktualizaci driverů i BIOSu přímo z internetových serverů. Jediné, co k tomu potřebujete, je funkční připojení k internetu, program sám najde dostupné aktualizace, ručně můžete zaškrtnout, o které máte zájem, a pak jen pustit automatický update. DeskUpdate lze samostatně spustit i z přiložených médií.

Ceny a záruka

Fujitsu Lifebook A514 v testované konfiguraci s Win 8.1 64bit je dostupný na internetu za 10 660,- Kč bez DPH (12 899,- s DPH). Vybavenější variantu stejného šasi s označením A555 s procesorem Intel Core i5, FullHD LCD a grafikou AMD Radeon R7 M260 lze v době recenze pořídit za 17 820,- Kč bez DPH (21 562,- s DPH). Fujitsu dokáže konfigurace upravit také dle přání zákazníka.

Do vyprodání zásob je také možno za výhodnější cenu zakoupit předváděcí notebooky použité na 50. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Závěr

Fujitsu Lifebook A514 patří do základní řady kancelářských notebooků. Jeho konstrukce je orientovaná na praktičnost při praci na desce pracovního stolu. Využít jej mohou firmy i drobní podnikatelé a své místo pravděpodobně najde i v domácnostech jako nástroj pro studenty nebo domácí počítač pro přístup k internetu.

Z jeho předností mě zaujal tichý chod a pro Fujitsu tradičně kvalitní program pro správu aktualizací ovladačů přímo od výrobce. Příjemná je i možnost snadného přístupu ke komponentám a možnost výměny baterie uživatelem (dnes stále více potlačovaná vlastnost u nových modelů notebooků). Jako největší zápor vidím malý úhel otevření LCD, který snižuje manévrovatelnost v případě, kdy z nějakého důvodu potřebujete víko více zaklopit.

Klady a zápory

+ příjemně tichý provoz
+ program DeskUpdate
+ snadná výměna komponent, možnost měnit baterii

- malý úhel otevření LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FUJITSU LIFEBOOK A514
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4005U (Haswell ULT) 1700 / 800 MHz
  • RAM (GB): 4096 MB PC12800 DDR3 SDRAM - Samsung M471B5173DB0-YK0
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MK5061GSYNW, SATA-3)
  • ODD: MATSHITADVD-RAM UJ8E2, DVD+R DL
  • LCD: 15,6" TFT, matný, LED podsvícení
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics 4400 (IGP)
  • LAN: RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC
  • WiFi: Intel Wireless-N 7260 BGN 2x2 HMC WiFi Adapter
  • Zvuková karta: Intel Lynx Point-LP - High Definition Audio Controller [B2]
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47,52 Wh / 8h 36min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/SDHC/SDXC, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 252 x 30,9 mm
  • Hmotnost (kg): 2,2
Recenze

Diskuse