RECENZE: HP Elite X2 (G1) - dva v jednom do firem a pro náročné

1. 10. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Zařízení dva v jednom jsou momentálně v kurzu a výrobci přemýšlí, jak tento koncept dostat mezi co nejvíce zákazníků. Elite X2 je 11,6“ tablet s Core-M vybavený klávesnicovým dokem s kloubem, který z něj umí dělat plnohodnotný notebook. Zařízení je primárně zaměřené do firem, čemuž odpovídají rozšířené možnosti zabezpečení, LTE modem i volitelné příslušenství v podobě bezdrátové dokovací stanice.

HP Elite X2 (G1) - dva v jednom do firem a pro náročné

Základní popis

Počítače označené X2 má HP napříč svými produktovými řadami. Jde o tablety s možností připojení klávesnicového doku – konkrétně plnohodnotné verze, která má na sobě klasický kloub umožňující nastavení sklonu obrazovky. První vlaštovkou bylo před lety 11,6“ HP Envy X2, které bylo vybaveno první generací system-on-chip variant procesorů Atom.

Přestože Elite X2 míří někam úplně jinam, vzhledově se kromě klávesnice převzaté z EliteBooků od Envy X2 příliš neliší. Rozdíly jsou však „pod kapotou“ – nejde jen o výkon, ale taky o technologie, které mají usnadnit celkovou integraci do korporátního prostředí.

Počítač je z větší části hliníkový a jeho obrazovka je překrytá tvrzeným sklem. Zvolená konstrukce je velmi pevná, bez náznaků prohýbání při manipulaci. V rámci konvertibilních zařízení jde rozhodně o jedno z těch odolnějších.

Vzhledem k tomu, že konstrukce typu X2, kdy je vlastně celý počítač v obrazovce, má tendenci k přepadávání dozadu při větším úhlu otevření, omezil výrobce tento úhel na pouhých 110°. Při práci na klíně tedy počítejte s tím, že se na displej budete dívat pod úhlem shora. Díky kvalitní obrazovce s širokými pozorovacími úhly to naštěstí není takový problém.

Otevření počítače je kvůli tuhosti kloubu složitější a jedním prstem jej určitě neotevřete. Pro jakékoli dodatečné otevření budete vždy potřebovat obě ruce, protože tuhost kloubů je stejná v celém rozsahu, aby nedocházelo ke kývání při používání dotykové obrazovky.

K odpojení tabletu je u kloubu uprostřed tlačítko. Jeho držením se odemkne mechanický zámek a tablet lze nadzvednout. Počítejte s tím, že jednou rukou se celý úkon provést nedá. Zamrzí nemožnost zapojit tablet do základny opačně. Tedy tak, aby po zavření směřovala obrazovka a ven a zařízení šlo stále používat jako tablet (jen s větší výdrží a USB porty). Některé konkurenční konvertibilní tablety již tuto možnost mají.


Přímo na tabletu nejsou téměř žádná rozhraní. Je tu jen dokovací konektor pro připojení části s klávesnicí, audio konektor a slot pro dotykové pero. Vedle hlavního vypínače je na zadní straně ještě plastová záslepka, která se dá s trochou snahy odklopit. Pod ní najdete slot pro kartu micro-SD a kartu SIM.

Klávesnice toho nabízí více. Vpravo je jedno USB 3.0, obrazový výstup DisplayPort (v plné velikosti) a zdířka napájení (stejná jako u EliteBooků řady 1000). Vlevo je dále slot pro bezpečnostní karty SmartCard, audio konektor, druhé USB 3.0 a speciální port pro připojení redukcí. Dle dokumentace je do speciálního konektoru možné připojit buď redukci s video výstupy (HDMI a VGA současně), nebo redukci pro připojení do počítačové sítě LAN kabelem.


Výrobce od začátku počítá i s dokováním, nicméně nenabízí žádný dokovací konektor. Jde o bezdtrátové řešení postavené na technologii Intel WiGig, kdy se notebook na vzdálenost do jednoho a čtvrt metru připojí 60 GHz linkou a umožňuje přenášet nativní výstupy DisplayPort a rozhraní USB 3.0 (stanici bude otestována v samostatném článku). Kompatibilní stanice přímo od HP je vybavena dvěma DisplayPorty, VGA, čtyřmi USB 3.0, gigabitovou LAN a oddělenými zvukovými konektory.

Rozměry samotného tabletu jsou 298 x 192 x 11 mm. V porovnání s atomovými a ARMovými zařízeními je sice tlustší, ale vyvažuje to lepším výkonem. Váží 768 g, což není na tablet málo, pokud jej máte déle držet ve vzduchu, ale rozhodně je to mnohem lepší hodnota, než nabízí překlopné konstrukce.

Celek má rozměry 298 x 205 x 22 mm. Váží přibližně dvojnásobek tabletu (1,53 kg), což je celkem pochopitelné, protože základna nesmí být lehčí než tablet, aby byla zachována potřebná stabilita po otevření – zde je hmotnost v základně navýšena přítomností druhé baterie, což je ve výsledku velmi praktické řešení. 11,6“ notebooky klasické konstrukce nemají problém jít s hmotností pod jeden kilogram. Zde lze půl kila navíc brát jako kompromis kvůli oddělitelné konstrukci (a dvěma bateriím).

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 325 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení je identické stejně jako u malých EliteBooků pod 13“. Kvůli omezenému prostoru jsou některé klávesy redukované. V horní řadě vpravo nahoře tak najdete pouze Home a End, zatímco PageUp a PageDown jsou jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách. I ty nejméně používané funkce jsou však dostupné vždy alespoň s pomocí Fn a nechybí ani zástupný numerický blok.

Zástupnou numeriku lze standardně aktivovat jedině přepínačem NumLock. Pokud byste ji chtěli mít aktivní stále v režimu, kdy píše číslice pouze při držení Fn, existuje řešení. Buďto je potřeba notebook uspat (doopravdy uspat, což znamená, že byste museli vypnout režim connected stand-by), nebo restartovat.

Klávesnice je velmi pohodlná, jak už bývá u notebooků od HP zvykem. Má příjemný stisk a velmi čitelnou odezvu, která nijak neomezuje v rychlém psaní. Snad jen hlučnost bych si dovedl představit o něco nižší. Tedy ne, že by byla klávesnice nějak nadměrně hlučná, ale určitého dunivého zvuku se nezbavíte ani při psaní velmi zlehka.

Přímo na klávesnici je větší množství indikačních diod svítících bíle, nebo oranžově. Vyčtete z nich aktivaci zámků NumLock a CapsLock, vypnutí touchpadu (F2), ztlumení zvuku (F5), vypnutí mikrofonu (F8) a odpojení bezdrátových funkcí (F12). Diody již nemají takovou intenzitu jako u starších zařízení tohoto výrobce a ani při práci v noci nejsou rušivé. Mimo klávesnice však najdete indikační diodu jen u zdířky napájení – z ní vyčtete, zda se notebook nabíjí (oranžová), nebo už je nabitý (bílá).


Tablet lze ovládat jak prsty, tak i pomocí dotykového pera. Pero využívá samostatný digitizér Wacom a nepotřebuje pro svůj chod baterii. Bohužel jde jen o malou plastovou tužtičku, takže nečekejte extrémní pohodlí třeba pro grafickou práci, ale zcela jistě je možné sehnat tvarem a hmotností lepší pera od jiných výrobců, které jsou s Wacom tablety kompatibilní. V systému již je nainstalovaný plný ovladač s podporou rozpoznávání přítlaku pera, takže nic jiného plnému grafickému využití nebrání.

Pro použití v režimu notebooku je dostupný také touchpad. Jde o ForcePad s elektronikou Synaptics, což je beztlačítkové řešení, které nemá spínač ani v dotykové ploše. Místo toho pouze měří tlak na desku a vyšší tlak je vyhodnocen jako stisk virtuálního tlačítka. Jinak vše funguje standardní cestou tak, jak je zvykem u jiných touchpadů.


Rozpoznávání tlaku místo tlačítka je sice jednodušší a levnější řešení, které je potenciálně i méně poruchové. Na druhou stranu jej nevnímám jako tu správnou cestu z hlediska uživatelského pohodlí. Rozdíl tlaku pro rozpoznání je poměrně velký i při nastavení nejvyšší citlivosti a klasické tlačítko ve většině případu vyžaduje menší sílu. Právě potřebná vyšší síla pro vyvolání stisku bude nepříjemná hlavně všem těm, kteří již mají nějaký problém s rukama a snaží se je při práci na počítači co nejvíce šetřit. Kromě toho akce jako dvojité kliknutí jsou kvůli nedokonalému rozpoznávání podstatně ztíženy.

Hlavní HW parametry

U nás nabízené konfigurace mohou být vybaveny procesory Core-M 5Y10c a 5Y51. Slabší má základní takt 0,8 GHz a režimem Turbo Boost se dokáže dostat až na 2,0 GHz. Silnější nabízí hodnoty 1,1 GHz a 2,6 GHz. Do redakce došla silnější z variant. Oba procesory mají 4 MB vyrovnávací paměti a jejich mezní tepelný výkon (TDP) je omezen na pouhých 4,5 W.


Operační paměť má kapacitu 8 GB a je zapojena v režimu dual-channel. Celá je připájena na základní desku a pozdější rozšíření tedy není možné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 767
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 307

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 84 796
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 40 626

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,64 CB-CPU (0,92, pokud necháte počítač po Multiple CPU testu vychladnout)
  • Rendering (Multiple CPU): 1,61 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,25 (1,75)

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 79 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 145 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8948 MB/s

Krátkodobě zvládá procesor držet takt na 2,4 GHz, pokud je zatíženo pouze jedno jádro. Po 30-40 sekundách však dochází ke snížení taktu na 2,1 GHz, kde se zvládá držet téměř neomezeně dlouho. Pokud už je procesor zahřátý, dochází při plné zátěži všech jader ke snížení taktu na 1,5 GHz. Vzhledem k tomu, že je grafické jádro standardně upřednostňováno, dojde při plné zátěži grafiky i všech jader procesoru ke snížení taktu na 1,0 GHz.

Procesor Core-M je navržen na vykrytí krátkodobých zátěží a zvládá to velmi dobře. Při kancelářské práci a běžných programech prakticky nemáte šanci postřehnout, že nejde o nějaké úsporné dvoujádro Core i5. Až dlouhodobá intenzivní zátěž ukáže limity procesoru dané zejména nízkým TDP. Pro dané nasazení coby business notebook/tablet však tento procesor nepředstavuje omezení.

Úložný prostor je tvořen 256GB SSD od Samsungu, které je vloženo do M.2 slotu (22x80 mm). Nabízí na poměry SSD průměrné přenosové rychlosti a výrazně napomáhá bleskovým reakcím operačního systému a programů.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 225 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Kabelová konektivita v základu úplně chybí. Počítá se s bezdrátovým připojením, kde je nabídka možností opravdu velká. Vedle dvoupásmové (2,4/5GHz) Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0 se můžete připojit také bezdrátovým 4G modemem Gobi (podpora LTE, HSPA i starších standardů), který zastane i funkci GPS. Bezdrátově se lze také připojit k dokovacím stanicím pomocí technologie Intel WiGig („wireless gigabit“).

Displej a grafika

11,6“ obrazovka je překryta lesklým sklem a nabízí rozlišení Full HD (1920x1080). Matice od Samsungu je typu IPS a jde o jednu z lepších v rámci toho, co lze v tabletu nebo notebooku najít. Na rozdíl od nejlevnějších IPS panelů je zde 8bit rozlišovací schopnost pro každou barevnou složku, což umožňuje zobrazit 16,7 miliónů různých odstínů (místo stále ještě běžnějších 262 tisíců). Z hlediska pozorovacích úhlů, teploty barev a kontrastu nemám žádné výhrady.


Vyšší rozlišení na tak malé úhlopříčce je nutné kompenzovat nastavěním zvětšení (DPI) v operačním systému. Ve výchozím stavu je zde 150% (efektivně 1280x720). Kdo má raději menší písmena a větší pracovní plochu, ten pravděpodobně sáhne po 125% (efektivně 1536x864).

Obrazovka má poměrně velký maximální jas, což umožňuje práci v prosluněných prostorech, aniž by příliš rušily odlesky. Lze dokonce pracovat v omezené míře i venku a řekl bych, že lépe než se špatným matným displejem, nicméně podobně kvalitní displej v matné povrchové úpravě by byl zas o poznání pohodlnější.

Nastavení jasu má široké rozpětí a nejnižší stupně neoslňují ani při práci v úplné tmě.


Grafické operace má na starosti integrované jádro Intel HD 5300 podporující DirectX 11 a akceleraci videa v rozlišení 4K. Přímo na tabletu chybí konektory, které by umožnily připojení externího monitoru. Jedinou cestou je bezdrátový přenos Intel WiGig do kompatibilní stanice. Tímto způsobem lze připojit buď jeden monitor s rozlišením 2560x1600, nebo dva monitory 1920x1200.

Klávesnicová základna obsahuje jediný výstup DisplayPort, a to rovnou v plné velikosti. S ním lze připojit i UHD monitory (3840x2160) při plné obnovovací frekvenci 60 Hz. Nechybí ani podpora řetězení, takže můžete z jednoho portu obsloužit klidně dva monitory 2560x1600.

Další možnosti připojení nabízí až volitelná redukce do speciálního portu, která má na sobě VGA a HDMI 1.4a.

Testy 3D Mark

* 3DMark 11: P660 (Graphics: 589, Physics: 2123)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 29 133 (Graphics: 32 631, Physics: 21 185)
  • Cloud Gate (DX10): 2940 (Graphics: 3583, Physics: 1807)
  • Fire Strike (DX11): 400 (Graphics: 432, Physics: 2585)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 15,27 fps
  • Cinebench R15: 16,98 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,9 fps
  • 1920x1080: 5,6 fps

Grafický výkon odpovídá přibližně jádru Intel HD 4400 s pouze jednokanálovým zapojením paměti. Méně náročné a starší hry si tedy zahrajete aspoň v rozlišení 1366x768, ale kdovíjaké grafické orgie nečekejte. Kromě her si však grafické jádro poradí se všemi běžnými aplikacemi, ať už jde o kancelářské nasazení, nebo 2D grafické editory typu Photoshop.

Multimédia

Malé stereofonní repráčky mají místo u spodní hrany tabletu namířené jsou k uživateli. Jejich zvuk má vylepšovat rozšíření DTS Audio, nicméně dělá akorát prostorový efekt a nepříjemně zvýrazňuje výšky, takže je lepší jej vypnout. I po vypnutí však reproduktory nabídnou pouze podprůměrnou zvukovou kvalitu i hlasitost (a to i na tablet).

Tablet je vybaven přední i zadní webkamerou. Obě nabízí pouze základní kvalitu, nicméně zadní má navíc možnost ostření, což oceníte při focení čehokoli z velké blízkosti.

Zabezpečení

Na úrovni BIOSu je možné používat zabezpečení pomocí dlouhých hesel (pro zapnutí i vstup do nastavení). Autorizace před startem operačního systému je možná i pomocí bezpečnostních karet SmartCard. Naopak v klávesnici vestavěná čtečka otisku prstů funguje až v operačním systému.

Na úrovni firmware lze zablokovat jednotlivá rozhraní a vymazat TPM čipy (1.2 a 2.0). V operačním systému se bezpečnostní politika řídí programem HP Client Security.

Chlazení a provozní hluk

Ač procesory Core-M bývají obvykle chlazeny pasivně, v HP sáhli po aktivním provedení chlazení s malým ventilátorem v levé horní části. Ventilátor běží i při kancelářské práci poměrně často a úplně se vypne až při naprosto nenáročných činnostech (jako třeba psaní v textovém editoru a prohlížení statických webových stránek).

Ventilátor je poměrně tichý a vnímat jej budete hlavně v úplně tiché místnosti. Pokud hlavu přiblížíte k tabletu, zjistíte, že zvuk nemá příliš příjemný projev. Dá se toho pochopit vzhledem k tomu, jak je malý, a nejde ani o něco vyloženě rušivého. Obvykle jsem vůbec nevnímal, že uvnitř nějaké chlazení je.

Plná zátěž k žádnému výraznému zvýšení otáček (a hlučnosti) nevede. Je to pochopitelné, když stejný procesor jinde nemá ventilátor vůbec.

V klidu byly teploty přední části nejvýše 30,0°C. Vzadu na hliníkové části dokonce jen 28,9°C. V zátěži se předek zahřívá jen mírně (33,1°C), zatímco zadní část může mít až 38,5°C v levém horním rohu. V jiných místech se teploty od klidového stavu příliš nemění.


Baterie

Kompletní zařízení nabízí 53 Wh energie složených ze dvou baterií. Integrovaná v tabletu má 21 Wh a v klávesnici je druhá s 32 Wh. Dohromady v našem standardním redakčním testu zvládly udržet počítač v chodu úctyhodných 17 hodin a 43 minut, což je opravdu extrémní hodnota, ke které se lze přiblížit s nižším jasem displeje při kancelářské práci s vypnutou Wi-Fi.

Reálně se přes den s maximálním jasem a Wi-Fi budete pohybovat při on-line kancelářské práci okolo deseti hodin bez většího omezování. Jas umí výrazně ovlivnit celkovou výdrž a jeho snížením lze vykouzlit několik hodin k dobru.

Přestože při připojení klávesnice je výdrž velmi dobrá, je potřeba brát v potaz, že 21 Wh v samotném tabletu není mnoho a při on-line kancelářské práci s Wi-Fi bude výdrž bez klávesnice jen čtyři až pět hodin.

Nabíjení patří k větším neduhům počítače. Vybité zařízení budete na 90% nabíjet celé čtyři hodiny. Nabíjecí výkon je totiž jen 10-12 W.


Ve výchozím stavu počítač používá místo klasického režimu spánku režim „connected stand-by“, kdy je v podstatě neustále schopen kontrolovat síťovou komunikaci, takže po probuzení již máte například staženou poštu. Tento režim vám za devět hodin vezme přibližně 8 % baterie a blokuje v nabídce možnost hibernace na disk (hibernaci lze vždy jednorázově provést příkazem „shutdown –h“). Pokud máte raději klasický režim spánku, který je úspornější, můžete jej přepnout v nastavení firmware.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládání touchpadem i dotykovou obrazovkou (vedle standardní klávesnice). Nabízí následující možnosti:

Boot

  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování, zobrazování diagnostické URL při startu
  • zobrazování problémů s baterií
  • výběr zařízení k bootování (disky, SD karta, externí disketa, USB, PXE)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoot

Konfigurace zařízení

  • přepnout primární funkci horní řady (bez Fn pak budou mít klávesy multimediální funkce)
  • vypnout emulaci USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • vypnout podporu USB 3.0
  • nastavit konkrétní paměť sdílené grafiky (32, 64, 128, 256, 512 MB)
  • zapnout neustálý běh ventilátoru po připojení napájecího adaptéru
  • vypnout zamezení spouštění dat
  • nastavení rychlosti SATA (3 a 6 Gb/s)
  • vypnout napájení USB ve vypnutém stavu (nastavení omezení podle nabití baterie)
  • vypnout rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení virtualizace (VTx i VTd)
  • zapnout HP Dynamic Protection
  • vypnutí podpory více jader
  • zapnout NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení
  • nastavení napájení čtečky SmartCard (neustále, pouze při vložení karty)
  • vypnutí režimu connected stand-by

Nastavení vestavěných zařízení

  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, WiGig, GPS, WWAN, přepínání LAN/WLAN
  • deaktivace dotykové vrstvy pro snímání prstů
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace senzoru okolního osvětlení, čtečky otisku prstů, čtečky paměťových karet, integrované kamery (přední a zadní odděleně), „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • nastavení doby pro vypnutí podsvícení kláves při nečinnosti
  • probuzení po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zapnutí po otevření víka (standardně vypnuto)

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

Tablet je dodáván spolu s klávesnicovou základnou, dotykovým perem, základní tištěnou dokumentací a 45W napájecím adaptérem včetně třížilového přívodního kabelu. Windows 8.1 (64bit) je již připraven v zařízení spolu s obnovou instalace do továrního nastavení (v případě upgradu na Windows 10 je tato obnova podobně jako u jiných zařízení odstraněna).

Instalace je středně čistá. Obsahuje větší množství utilit, u kterých si nejsem jistý jejich užitečností, nicméně větší zpomalení systému způsobuje jen zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

V testované vyšší konfiguraci stojí celek 38 504,- Kč bez DPH (46 590,- Kč s DPH). Přibližně deset tisíc můžete ušetřit, když se smíříte se slabším procesorem (5Y10c), polovinou operační paměti (4 GB), polovičním SSD (128 GB) a odstraněním LTE modemu. Další asi pět tisíc ušetříte, když si koupíte samotný tablet bez základny. Na druhou stranu bez této základny dle mého názoru přichází o velkou část své funkcionality, takže tuto cestu bych nedoporučil.

Závěr

11,6“ konvertibilní tablet HP Elite X2 ukazuje segment zařízení, který by se časem mohl protlačit do korporátního sektoru. Na tablet nabízí dobrý výkon a skvělou bezdrátovou konektivitu (včetně LTE a plnohodnotného dokování). V případě připojení základny s klávesnicí pak díky druhé baterii má i výdrž, která většině lidí s přehledem pokryje celý pracovní den. Práce s Elite X2 je velmi pohodlná, neboť má výbornou IPS obrazovku a pohodlnou podsvícenou klávesnici.

Pro korporátní nasazení bych si přímo na základně dovedl představit ještě pár dalších portů (LAN, čtečku velkých SD karet) a na cestách občas zamrzí malý úhel otevření, který brání tomu, aby se zařízení převrhlo (to je ovšem klasický problém rozpojitelných zařízení). Nemohu také popřít, že při práci na cestách bych někdy ocenil trochu lepší touchpad. S jeho velikostí se toho sice při úhlopříčce 11,6“ nedá moc dělat, ale bylo by pěkné, kdyby plocha reagovala na stisk i bez použití větší síly.

Elite X2 zajímavě kombinuje možnosti tabletu, malého notebooku a bezdrátového dokování na plnohodnotné externí periferie. Pro ty pracovníky, kteří nepotřebují vysoký výkon a často cestují, může jít o zajímavou cestu nahrazující větší množství specializovaných zařízení.

Klady a zápory

+ kvalitní displej s rozlišením Full HD
+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ samostatný digitizér Wacom pro snímání pera
+ výborná výdrž po připojení základny s klávesnicí

- častý běh aktivního chlazení
- velmi malý úhel otevření
- beztlačítkový touchpad potřebuje velkou na rozpoznání stisku plochy

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Elite X2 1011 G1
  • Instalovaný procesor: Intel Core M-5Y51 (1,10/2,60 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (on-board)
  • HDD (GB): 256 (SAMSUNG MZNTE256HMHP-000H1, M.2, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 5300 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchscreen + stylus + touchpad/ForcePad (Synaptics)
  • Software: Windows 8.1 Pro (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 9h 57in
  • Rozhraní (tablet): 1x audio IN/OUT, micro-SD XC
  • Rozhraní (klávesnice): 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, DisplayPort, expansion
  • Rozměry: 298 x 192 x 11 mm / 298 x 205 x 22 mm
  • Hmotnost (kg): 0,77 / 1,53
Recenze

Diskuse