RECENZE: HP Stream 14 - 10 hodin na baterii, tenké provedení a solidní konstrukce v nejlevnější třídě s úsporným AMD

10. 2. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

HP rozšiřuje svou nabídku o modelovou řadu Stream a jde o tenké levné notebooky s vysokou mobilitou a nízkým výkonem určené pro přístup k internetu. 14“ Stream 14 vypadá na první pohled jako klasický notebook, nicméně místo disku má 64GB SSD, nemá ventilátor, vydrží na malou baterii až deset hodin a pohání jej čtyřjádrové AMD A4 Micro.

HP Stream 14 - 10 hodin na baterii, tenké provedení a solidní konstrukce v nejlevnější třídě s úsporným AMD

Základní popis

Stream je u HP úplně nová řada, která má být odpovědí na ChromeBooky (levné notebooky, na kterých běží jednoduchý systém Chrome OS vybavený webovým prohlížečem). Má jít tedy o zařízení, které bude primárně sloužit pro přístup k internetu a webovým aplikacím. Na rozdíl od ChromeBooků si však do něj můžete nahrát i programy z klasických počítačů díky přítomnosti Windows 8.1. 14“ model Stream 14 je zajímavý tím, že se snaží nabídnout mechanické zpracování a mobilitu strojů s podstatně vyšší cenou a úspory je dosaženo přítomností jednočipové platformy od AMD a malého SSD místo pevného disku.

Stříbrné provedení s černým rámečkem okolo displeje a černou klávesnicí je taková klasika, která dnes nikoho nepřekvapí. Tvarem Stream 14 připomíná zejména řadu Envy a díky tenkému tělu vypadá spíše jako dražší stroje.

Nečekaně vysoce nadprůměrné je mechanické zpracování stroje. V ceně pod deset tisíc korun se obvykle objevují měkčí notebooky, kde se nad nějakým tím prohnutím či kroucením základny musí přimhouřit oko. Tento stroj je navzdory tenkému provedení tak pevný, že bych se vůbec nebál každodenního nošení. Základna se při zvednutí za roh nekroutí a nedochází ani k prohýbání klávesnice. Víko je chráněno i proti silnějšímu zatlačení na vnější stranu. Podobné zpracování obvykle očekávám u strojů s cenou alespoň na dvojnásobku.

Maximální úhel otevření víka je pouhých 130°, což při práci na klíně nejspíš vyšší postavy bude občas iritovat. Bohužel omezený úhel otevření je typický pro většinu notebooků od HP (včetně těch pracovních). Pohodlnému otevření stroje jednou rukou brání tuhý kloub.


Po stranách najdete základní rozhraní. Vlevo jde o jediné USB 3.0, obrazový výstup HDMI, kombinovaný zvukový vstup/výstup a čtečku paměťových karet micro-SD, která je tu jako možnost rozšíření úložné paměti. Vpravo už je jen dvojice USB 2.0 a zdířka napájení. Nenajdete zde ani analogový výstup VGA, ani kabelové připojení do počítačové sítě LAN.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 343 x 238 x 16-19 mm, čímž se řadí k tenkým mnohem dražším strojům. Podobná je také nízká hmotnost 1,61 kg. Jde tedy o skvělého společníka na dlouhé cesty, neboť v dobrém batohu o něm nebudete vůbec vědět.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 302 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Zvolenou klávesnici můžete najít u 14“ Pavilionů a Envy. Má pro HP charakteristicky zvětšené kurzorové šipky do stran a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny po pravém boku. Na klávesnici byste marně hledali klávesy Num a Scroll Lock, nicméně Pause (vhodný pro některé systémové zkratky) je dostupný alespoň přes Fn+Shift. Zástupná numerika zde chybí a horní řada kláves má primárně multimediální funkci místo F1-F12 (lze prohodit ve firmware). V případě rozložení mi vadí snad jen široký Mezerník výrazně protáhnutý do pravé strany, což znamená odsunutí přepínače AltGr z pozice, kde je ještě možné jej snadno mačkat pravým palcem při psaní speciálních znaků.

Primárně multimediální funkce u horní řady se automaticky přepínají na F1-F12, pokud držíte libovolný z přepínačů (Shift, Ctrl, Alt), takže různé zkratky jako Alt+F4 (zavření okna programu) lze provádět bez nutnosti dodatečného stisku Fn.

K mechanice kláves nemám žádné výhrady. Klávesnice je sice trochu mělčí, ale má dokonale rozpoznatelný stisk a okamžitě jsem byl schopen psát rychle a bez překlepů nebo vynechaných znaků. V rámci levných strojů jde rozhodně o jednu z nejlepších klávesnic.

Vzhledem k ceně stroje asi nepřekvapí absence podsvícení kláves, kterou lze snadno poznat u multimediálních/domácích notebooků od HP podle chybějící ikony na klávese F5. Popisky jsou bohužel spíše šedé místo bílé, takže v horších světelných podmínkách jsou hůře čitelné.

Hlavní vypínač má na sobě svítící ikonu, která při uspání bliká. Tato indikace je duplikována také diodou na levém boku. Na pravém boku je pak ještě jedna, která indikuje nabíjení baterie a připojení napájecího adaptéru.


Touchpad má elektroniku Alps a je vycentrován vůči opěrkám a ne vůči středu psací části klávesnice. Při psaní tedy může docházet ke kontaktu pravé dlaně s plochou, což se snaží řešit různé algoritmy ovladače touchpadu. Ve výchozím nastavení je pohyb kurzoru touchpadem velmi pomalý, nicméně stačí si projít specifická nastavení touchpadu, kde je možnost ovlivnit rychlost touchpadu beze změny rychlosti kurzoru při ovládání myší. Reakce elektroniky na pohyb prstu jsou velmi rychlé, touchpad je přesný a tlačítko v dotykové ploše je tiché (a měkčí než průměr). V rámci levných notebooků jde o nadprůměrný touchpad.

Hlavní HW parametry

HP Stream 14 využívá procesor AMD A4 Micro-6400T, což je nová úsporná platforma určená pro tablety a hybridní notebooky, jejímž smyslem je konkurovat procesorům Intel Atom (případně jejich větším alternativám Celeron/Pentium-N). Procesor je připájený k základní desce a jde o provedení System-on-Chip, kdy se do jednoho čipu integrovala většina potřebné elektroniky včetně grafiky, paměti a řadičů (stejně jako Atom).

Tato řada s označením Mullins čítá tři modely odstupňované podle výkonu - E1 Micro-6200T, A4 Micro-6400T a A10 Micro-6700T - takže HP zvolilo do tohoto notebooku střední cestu. Procesor je vybaven čtyřmi jádry s výchozím taktem 1,0 GHz s možností automatického přetaktování (Turbo) až do 1,6 GHz. Mezní tepelný výkon (TDP) je pouhých 4,5 W a AMD udává provozní spotřebu hodnotou 2,8 W. Díky tomu je možné procesor chladit pasivně, čehož je i zde využito – nikde nenajdete výdechy chlazení a uvnitř základny není ventilátor.


Operační paměť o velikosti 2 GB (DDR3L-1333) je celá integrovaná a notebook nemá možnost jejího pozdějšího rozšíření. To se týká všech zařízení s tímto procesorem a jde o stejné omezení jako v případě úsporných SoC procesorů Atom.

Windows 8.1 se umí uskromnit, takže v paměti po startu ponechává alespoň 1 GB volný. Není to na hromady spuštěných náročnějších programů, nicméně při základní kancelářské práci a optimalizovaném webovém prohlížeči paměť není limitující.

Výrobce udělal všechno pro to, aby se do útrob notebooku lezlo co nejhůře. Zkoušel jsem jej v redakci rozebrat, ale dostal jsem se jen někam do půlky. Jednak je nutné sundat všech pět zadních gumových podložek ze spodku, protože jsou pod nimi schované další šrouby, a jednak je všechno do sebe tak nacvakané plastovými háčky, že bez servisního návodu hrozí během rozebírání mechanické poškození. Sám jsem se dostal jen do fáze, že jsem na půl od sebe oddělil spodní a horní část základny (pozor, spojují je kabely) a viděl část základní desky. Z toho, co jsem viděl, jde pravděpodobně vyměnit jen modul Wi-Fi karty. Dál už jsem raději nerozebíral, abych něco nepoškodil.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 480
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 784

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 443
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 68 292

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1549 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4174 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,70

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,41 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1,20 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,93

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3256 MB/s

Z hlediska výkonu na jeden MHz je jádro od AMD někde na půl cesty mezi Atomy (Celeron/Pentium N) a plnohodnotnými Core (resp. Celeron/Pentium U/M). Podávaný výkon odpovídá přibližně čtyřjádrovým Pentiím N (BayTrail) s takty okolo 2,2 GHz, a to při zátěži jednoho i všech jader.

Ve srovnání s dvoujádrovými procesory odvozenými od Core je výkon v zátěži všech jader nižší jen o 10 % proti 1,6GHz Celeronu 1017U. Znatelný propad je při zátěži jednoho jádra, kde ho stejný procesor poráží o 80 % vyšším výkonem. Právě výkon jednoho jádra je při běžné kancelářské práci a prohlížení webových stránek obvykle nejdůležitější.

Pokud jde o uživatelský dojem svižnosti počítače, je tento procesor plně srovnatelný s čtyřjádrovými procesory Pentium N. Zejména prvotní instalace se proti klasickým notebookům s procesory Core protáhnou a spuštěná aktualizace Windows na pozadí bude citelnou brzdou (stejně jako přehnaně aktivní antivirus). Běžné prohlížení webových stránek je více méně bez problému (zejména při použití Internet Exploreru, který je na pomalých zařízeních nejrychlejší). Jakmile ovšem dojde na složité webové aplikace (například Facebook a jeho galerie), musíte se smířit s čekáním při načítání a dynamické změně takových stránek.

Výkonu příliš nepřidává ani 64GB SSD paměť, jejíž rychlost by se dala přirovnat k lepšímu USB 3.0 flashdisku. Situace je podobná eMMC pamětem ze zařízení s Atomem, jen je vše interně propojeno SATA řadičem. Při intenzivním současném čtení/zápisu více programů dochází k prostojům, kdy disk třeba několik sekund téměř nereaguje. Během instalací testovacích nástrojů do notebooku jsem měl pocit, že častěji čekám na disk (resp. SSD) než na procesor.

Pokud shrnu diskový a procesorový výkon, jde o zařízení spíše pro nenáročné uživatele a jednoduchou práci. Pokud máte byť jen trochu vyšší nároky, Stream 14 vám pravděpodobně klasický notebook nenahradí a směřuje spíše do podoby cestovního pomocníka.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 119,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,3 ms

Veškerá komunikace s okolím je řešena bezdrátově a vložená karta podporuje úplný základ v podobě 2,4GHz Wi-Fi /n (1x1) a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Osazený 14“ displej od CMO má základní rozlišení HD (1366x768) a lesklou povrchovou úpravu. Jde pochopitelně o nejlevnější dostupnou třídu základních HD TN panelů, což se odráží na nižší obrazové kvalitě. Počítejte s omezeným vertikálním pozorovacím úhlem, lehce zašedlými barvami a nižším kontrastem. Podsvícení panelu má nádech do zeleno-žluté, která při kancelářské práci není ideální.

Maximální jas se nijak neliší od možností průměrných HD TN panelů, takže na přímém slunci bude vše tmavé a plné odlesků. V místnosti si teď v zimě vystačíte s hodnotou jasu 50-75 %. V létě však pravděpodobně ani v místnosti nebude přes den důvod snižovat jas pod maximální hodnotu.


V procesoru je integrovaná grafika AMD Radeon R3 s taktem 350 MHz a 128 shadery. Jde o základní integrované řešení od AMD, nicméně z hlediska funkcí se neliší od těch výkonnějších, takže na něm lze rozběhat ty samé programy bez nějakých nekompatibilit. Podporuje DirectX 11.1 a akceleruje přehrávání videa ve vysokém rozlišení.

Externí monitor lze připojit pouze jediný. Pro tento účel je na levém boku standardní výstup HDMI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P443 (Graphics: 393, Physics: 1275)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 21 379 (Graphics: 25 289, Physics: 13 874)
  • Cloud Gate (DX10): 1779 (Graphics: 2098, Physics: 1163)
  • Fire Strike (DX11): 244 (Graphics: 264, Physics: 1611)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2211 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 9,62 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 6,0 fps

3D výkon integrovaného jádra byl pro mě překvapením. Je totiž místy až dvojnásobný proti tomu, co je v procesorech Atom (resp. Celeron/Pentium N), takže odpovídá Celeronům a Pentiím odvozeným od Core. Když se k tomu přidá kompatibilita s výkonnějšími Radeony, lze si bez problémů zahrát spoustu starších her. Na moderní náročné hry samozřejmě výkon počítače nestačí (ani grafický, ani výpočetní).

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou ukryty pod perforovanou částí za klávesnicí. Vedle nich je nápis beats audio, který ovšem v tomto případě znamená pouze stejnojmenné softwarové rozšíření pro úpravu zvuku. Hlasitost je nadstandardní na poměry běžných notebooků a podání zvuku vzhledem k utlumeným hloubkám je jasný průměr.

Nad displejem je webkamera spíše nižší kvality spolu s indikační bílou diodou a zdířkou mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Úsporný procesor dovolil udělat pasivní chlazení – tedy chlazení, které není vybavené ventilátorem a nemá nikde žádné nasávací průduchy. Z části tělo samo o sobě slouží jako rozšíření chladiče a nic dalšího není potřeba. Když se k tomu přidá použití SSD paměti místo plotnového disku, vychází z toho dokonale nehlučný chod notebooku bez ohledu na zátěž.

Na prakticky celém povrchu počítače se nijak neprojevuje zahřívání. Trochu tepla může být cítit jen na spodku základny vzadu uprostřed, pokud procesor pracuje dlouhodobě naplno. Během náročných testů se na tomto místě vyšplhala teplota maximálně ke 40°C.

Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 31 Wh a v našem redakčním testu* s ní notebook vydržel 10 hodin a 22 minut. Při běžné on-line kancelářské práci počítejte spíše s devíti hodinami a při maximálním jasu displeje a častějším vytěžování může výdrž klesnout na šest hodin. Bez většího omezování tedy můžete celý pracovní den fungovat, aniž byste připojili napájení.

Ukazatel baterie je poměrně nepřesný, neboť dochází k jeho aktualizaci po velmi dlouhých úsecích. Až u posledních 20 % se začne aktualizovat častěji. Řekl bych, že byl použit nějaký jednodušší způsob měření a sdělování počítači v rámci snížení nákladů.

Nabití prázdné baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny bez ohledu na zátěž procesoru.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmware Aptio, který v dané modifikaci nabízí minimum nastavení:

  • povolení instrukcí procesoru pro virtualizaci (VT-x)
  • přepnutí primární funkce kláves v horní řadě (multimediální, F1-F12)
  • nastavení režimu zavádění systému (UEFI, BIOS)
  • povolení zavádění systému ze sítě

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit heslem pro spuštění a heslem pro vstup do nastavení.

Příslušenství

K notebooku je dodáván pouze napájecí adaptér, přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 8.1 má tovární zálohu uschovanou ve skryté části disku, která z celkové kapacity ubere necelých 8 GB. Reálně na disku po instalaci několika základních aplikací zůstane pro uživatelská data okolo 30 GB prostoru.

Když si odmyslím zkušební verzi antiviru, je instalace od výrobce relativně čistá.

Ceny a záruka

Tento model je dostupný v jedné specifikaci s tím, že vedle základního testovaného provedení je možné ještě připlatit za dvě příplatkové barevné kombinace. Testovaný kus vychází na 7437,- Kč bez DPH (8999,- Kč s DPH) a za jinou barevnou kombinaci si připlatíte do pěti stovek.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v servisu. V rámci ČR a Slovenska je při reklamaci přeprava notebooku kurýrem zdarma.

Závěr

14“ notebook HP Stream 14 je mírně netradičním zařízením na trhu. Většina levných úsporných notebooků má obvykle malou úhlopříčku displeje, a pokud je něco s úhlopříčkou 13-14“, je to zas notebook, kam se sice dal v rámci úspor nějaký procesor odvozený od Atomu (Pentium/Celeron-N), ale návrhem je to stroj, který byl tvořen pro plnohodnotné procesory.

Zde se už od začátku počítalo s úspornou platformou AMD, takže se celý stroj udělal maximálně tenký a lehký a nemá žádné zbytečné výdechy chlazení či jiné prvky potřebné u „dospělejších“ notebooků. Jde tedy o notebook šitý na míru zvolenému úspornému čtyřjádru AMD A4 Micro, které se výpočetním výkonem pohybuje na úrovni podobně úsporných čtyřjádrových variant Intel Pentium N. Nicméně výkon jeho integrované grafiky je proti této konkurenci místy až dvojnásobný, což z něj dělá zajímavější volbu (nehledě na to, že dle všeho vychází i levněji).

Silnou stránkou Stream 14 je jeho dobré mechanické provedení, skoro 10 hodin výdrže na jedno nabití a pohodlná klávesnice (i touchpad). Když se k tomu přidá hmotnost pouhých 1,6 kg, jde o skvělý levný stroj na psaní a přístup k webu na cestách. Právě tady vidím jeho nejlepší zacílení, neboť vzhledem k omezenému výkonu, 2GB RAM a pouze 64GB SSD (přičemž nic není vyměnitelné) může být náhradou hlavního počítače jen u těch nejméně náročných. Fakticky mi ovšem během týdnů testování vadil snad jen obrazově horší displej, což je už jaksi evergreen levných notebooků posledních let.

Pro koho je tedy tento notebook určen? Pro ty, kteří hledají nějaké druhé zařízení na cesty a chtějí mobilitu a zpracování dražších notebooků v levném provedení výměnou za nižší výkon.

Klady a zápory

+ tenké a kvalitní provedení na úrovni dražších strojů
+ pohodlná klávesnice
+ pasivní chlazení a až 10 hodin výdrže na jedno nabití

- nižší kvalita zobrazení použitého displeje
- nepřesný ukazatel zbývajícího stavu baterie
- při zápisu velmi pomalé diskové úložiště

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Stream 14
  • Instalovaný procesor: AMD A4 Micro-6400T (1,00/1,60 GHz, QC, 2 MB L2)
  • RAM (GB): 2 DDR3L-1333 (onboard)
  • SSD (GB): 64 (BHT WR202A1064G 6702, SATA)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/TN (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon R3 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom BCM43142 802.11 bgn (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 31 Wh / 10h 22min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 343 x 238 x 16-19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,61
Recenze

Diskuse