RECENZE: HP ZBook 15u G2 - tenká pracovní stanice s dlouhou výdrží a AMD FirePro

8. 12. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Kategorie tenkých grafických pracovních stanic se postupně rozrůstá v posledních dvou letech. ZBook 15u nabízí 15,6“ full-HD displej, úsporné dvoujádrové procesory od Intelu a profesionální řadu grafických čipů. Měl by posloužit hlavně těm pracovníkům, pro které je klasická pracovní stanice příliš velká a těžká.

HP ZBook 15u G2 - tenká pracovní stanice s dlouhou výdrží a AMD FirePro

Základní popis

Po úspěchu 14“ ZBooku 14, který byl na rozdíl od zbytku pracovních stanic postavený na úsporných dvoujádrových procesorech, HP připravilo i větší variantu s 15,6“ displejem. Jmenuje se ZBook 15u a od standardního modelu ZBook 15 se liší jak provedením, tak výkonem. Stejně jako ZBook 14 je i ZBook 15u odvozen z řady EliteBook 800, od které se liší použitím jiného grafického čipu, černou barvou a jiným provedením vnější strany víka. V praxi je však také rozdíl v konfiguracích dodávaných na trh.


Notebook je laděn do kombinace černé a tmavě šedé barvy a má decentně zaoblené rohy. Jeho vzhled je ve výsledku spíše nenápadný a odpovídá tomu, co se u pracovních notebooků očekává. Očekávání splňuje také mechanické provedení, které je na špičkové úrovni. Víko i základna jsou odolné vůči kroucení a prohýbání a na zadní stranu víka snad ani nejde zatlačit tak, aby se na displeji vlnily barvy. Počítač je tedy připraven na náročné podmínky každodenního cestování.

S EliteBooky řady 800 je spojen jeden neduh v podobě malého maximálního úhlu otevření víka – jen necelých 130°. Klouby mají optimální tuhost, která nebrání pohodlnému otevření víka jednou rukou.


Výbava je stejná jako u menší varianty. Na pravém boku jsou dvě USB 3.0, čtečka paměťových karet SD XC, obrazový výstup DisplayPort, konektor pro připojení do počítačové sítě LAN, napájení a dokovací rozhraní. Vlevo jsou ještě další dvě USB 3.0, obrazový výstup VGA a čtečka bezpečnostních karet SmartCard. Tím výbava končí, nicméně dá se říct, že je zde vše potřebné a nic neschází.

Půdorysné rozměry 375 x 254 mm odpovídají průměru 15,6“ notebooků a tloušťku 24-25 mm lze považovat za optimum u tenčích notebooků s plnou konektorovou výbavou. Hmotnost zařízení v testované konfiguraci s SSD je příjemných 2,09 kg. V kvalitním batohu se tedy notebook jen tak nepronese ani na delších cestách.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 358 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je stejné jako u 14“ varianty a HP nevyužilo prostoru navíc pro plnohodnotný numerický blok. Důvodem je prý malá tloušťka přístroje, u kterého by širší klávesnice zasahovala do prostoru konektorů. Je otázkou, nakolik to bude vadit uživatelům CAD/CAM programů. Naštěstí je zde poměrně použitelná zástupná numerická číst okolo písmen I a K.


Zástupnou numeriku lze aktivovat zámkem Num Lock (Fn+Scroll). Obvykle u HP není možné aktivovat režim zadávání čísel pouhým držením Fn bez nutnosti přepínat Num Lock. Existuje však trik, kterým lze této funkce dosáhnout – stačí zapnout Num Lock a následně uspat počítač. Po probuzení zůstane zámek klávesnice aktivní (svítí dioda), avšak čísla se pak píší pouze při držení Fn a bez něj klávesy fungují klasicky v režimu písmen (tento trik jsem později vyzkoušel i u jiných EliteBooků a zdá se být univerzální pro několik posledních generací).

Mechanika kláves je velmi dobrá – má přesný chod a optimální tuhost. Klávesnice při psaní jen tiše klape a s trochou snahy nebudete rušit okolí. Dokonale nehlučně však psát nelze.

Nad klávesnicí jsou tři podsvícená tlačítka. Jde o hlavní vypínač, přepínač bezdrátové sítě a ztlumení zvuku. Další indikační diody (s tlumeným svitem) jsou na čelní straně vlevo, kde informují o zapnutí počítače, nabíjení (nabití) baterie, aktivitě pevného disku a stavu bezdrátových funkcí.


Navigace kurzoru je možná pomocí kombinace touchpadu a trackpointu (zde nazývaného touchstyk). Obě zařízení mají svou samostatnou dvojicí tlačítek s velmi příjemným nehlučným stiskem. Elektronika je od Synaptics, podporuje všechno to, co od moderního touchpadu očekáváte, a nabízí rychlé reakce. V případě trackpointu zamrzí přítomnost pouze dvou tlačítek. Prostřední tlačítko by se hodilo k posunu obrazu, jako je tomu u konkurenčních notebooků. Zejména u grafických pracovních stanic bývá prostřední tlačítko velmi vítané.

Hlavní HW parametry

V generaci G2 je základní deska postavena na úsporné platformě Intel Broadwell (TDP 15 W). V nabídce jsou procesory Core i5 a Core i7. V případě testované konfigurace výrobce sáhl po nejvýkonnějším ze základních úsporných procesorů – Core i7-5600U se základním taktem 2,6 GHz a režimem TurboBoost až 3,2 GHz. V základních konfiguracích lze najít Core i5-5300U (2,3 GHz, 2,9 GHz TurboBoost).


Na základní desce jsou dva sloty pro operační paměť typu DDR3L-1600. V testované konfiguraci je pouze jeden z nich obsazen a je v něm 8 GB modul. Maximálně lze osadit 32 GB operační paměti při použití dvou 16GB modulů. Výměna paměti, stejně jako všech ostatních komponent, je velmi jednoduchá – celý spodní kryt lze po odemčení mechanického zámku snadno sejmout. Tím získáte přístup, jak ke všem vnitřním komponentám, tak i chlazení (pro případ čištění).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 67722
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17779

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 144111
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59391

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,48 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,47 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,35

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 129 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 314 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,43

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7344 MB/s

EliteBooky řady 800 a od nich odvozené úsporné varianty ZBooků dlouhodobě patří k notebookům, které mají poměrně velkoryse nastavenou funkci TurboBoost. Není proto překvapením, že v testech vychází ZBook 15u o něco lépe než jiné notebooky používající stejný procesor (v extrémním případě je rozdíl 20 %). Při plné zátěži všech jader není problém držet takty dlouhodobě mezi 3,0 a 3,1 GHz. Jakmile se přidá i zátěž grafického čipu, klesnou o 200 MHz. Díky těmto hodnotám si notebook nezadá s výkonnými dvoujádrovými procesory Haswell s TDP ~47 W a zvládne tedy i náročnější činnosti. V případě zátěže jednoho jádra se výkon příliš neliší od moderních čtyřjádrových procesorů. Při zátěži všech jader je s polovinou jader dvakrát pomalejší.

Na základní desce je standardní šachta pro 2,5“ pevné disky a slot pro dlouhé SSD karty typu M.2 (SATA i PCIe/NVMe). HP vyšlo vstříc uživatelům, kteří si chtějí svůj notebook snadno rozšířit, takže všechny konfigurace s SSD jej mají ve slotu M.2 a disková šachta zůstává prázdná. Uvnitř šachty je navíc přišroubovaný díl, který je potřeba pro vhodné uchycení disku, takže stačí koupit normální 2,5“ disk a snadno jej do notebooku přidáte bez dokupování speciálních dílů. V případě konfigurací s osazeným 2,5“ diskem je pro změnu volný slot M.2 a opět stačí akorát dokoupit vhodnou kartu.

V testované konfiguraci je osazeno pouze M.2 SATA SSD s kapacitou 256 GB. Na poměry SATA SSD jde o jeden z výkonnějších modelů.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 536 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Plnohodnotný gigabitový ethernet (Intel I218-LM) je kombinován s bezdrátovou kartou od Intelu nabízející dvoupásmovou Wifi (AC) a Bluetooth 4.0. Pro vyšší konektivitu je možné přidat bezdrátový 3G/LTE modem (HP jej prodává samostatně) do volného slotu. Notebook je na vše připraven a je vybaven jak potřebnými anténami, tak čtečkou karet SIM.

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej může být podle konfigurace s TN maticí základní kvality, nebo s příplatkovou IPS maticí, která nabízí široké pozorovací úhly, lepší podání barev i kontrast. IPS matici má na našem trhu bohužel jen konfigurace, která je výrazně nejdražší. Ve všech nižších se musíte spokojit s TN panelem, který trpí zejména nižším kontrastem a lehce pobledlými barvami. Jde více méně o stejný panel, jaký lze najít i v nejlevnějších 15,6“ noteboocích s full-HD rozlišením. Vzhledem k tomu, že obvyklý příplatek za třídu IPS panelu použitého ve vyšší konfiguraci bývá u jiných notebooků do 1500,- Kč, je velká škoda, že testovaná konfigurace jej nemá. Zvláště když základní notebooky s IPS panely stojí o dvacet tisíc méně než testovaný kus.


Svítivost je na úrovni průměru pro základní TN panely. Přes den je možné v omezené míře pracovat i venku na přímém slunci, ale mělo by jít spíše o kancelářskou práci nebo programy, kde je obraz dostatečně kontrastní. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Vedle integrované grafiky Intel HD5500 je notebook vybaven i dedikovaným grafickým čipem AMD FirePro M4170 s 1 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Nejde o žhavou novinku, naopak už je tu s námi tento čip téměř dva roky. Hrubým výkonem kdysi mobilní střední třída je dnes spíše na úrovni lepších základních grafik. Ovšem tím, že je o řadu FirePro, má tento čip odemčenou rozšířenou podporu akcelerace profesionálních OpenGL produktů a certifikované ovladače.

K notebooku lze připojit až tři externí monitory, pokud se dva zapojí přes výstup DisplayPort 1.2 (s podporou řetězení) a jeden přes analogové VGA. Další možností je použít dokovací stanici, kde jsou místo jednoho rovnou dva DisplayPorty. I zde jsou však řešeny pomocí rozbočovače, takže oba v součtu sdílí jedno přenosové pásmo jako v případě řetězení. V případě připojení pouze jednoho monitoru je možné zobrazovat v rozlišení 3840x2160 při 60 Hz. Jakmile se zapojí dva (řetězením, nebo přes dok), je možné provozovat stejné rozlišení jen při 30 Hz, nebo provozovat 2560x1600 při 60 Hz na obou monitorech.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2393 (Graphics: 2184, Physics: 4311)

Testy 3D Mark (2013)

  • Cloud Gate (DX10): 7513 (Graphics: 10715, Physics: 3673)
  • Fire Strike (DX11): 1450 (Graphics: 1521, Physics: 5234)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 43,69 fps
  • Cinebench R15: 39,39 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 33,35
  • EnSight (ensight-04): 19,99
  • LightWave 3D (lightwave-01): 60,72
  • Maya (maya-02): 57,70
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 9,44
  • SolidWorks (sw-03): 46,80
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 16,95
  • Siemens NX (snx-01): 28,14

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 31,4 fps
  • 1920x1080: 17,9 fps

Výkon grafického čipu se pohybuje okolo hodnot Radeonu 8790M, od kterého je odvozen. V době vydání byla výkonově srovnatelnou grafikou například GeForce GT750M, dnes by lépe sedělo srovnání s čipy 840M a 940M. To znamená, že méně náročné hry si lze zahrát i v plném rozlišení displeje. U těch moderních a náročných však počítejte spíše s rozlišením HD a sníženými detaily. Nejnáročnější hry budou hratelné jen velmi špatně.

Jiná je však situace v profesionálních programech používajících rozšířenou akceleraci OpenGL. Tam je výkon násobně vyšší ve srovnání s libovolným herním čipem (někde až 5x proti GTX960M). V případě OpenGL CAD aplikací a práce se složitými scénami umí ZBook 15u konečně ukázat svou plnou sílu. Výkonem je tento čip mezi Quadro K520M a K1100M (blíže má k výkonnějšímu z řešení).

Multimedia

Stereofonní reproduktory umístěné v perforované části za klávesnicí umí hrát velmi hlasitě, nicméně kvalitou spadají pod průměr kvůli ostrým výškám a výrazně utlumeným hloubkám i nižším středům. V počítači je předinstalované softwarové „vylepšení“ zvuku DTS, nicméně zvuku spíše škodí, a sám jsem jej raději vypnul.

Ve víku je standardní HD webkamera s malou bílou LED (poměrně intenzivní). Okolo jsou ještě zdířky duálního mikrofonu s možností odstranit okolní ruch.

Zabezpečení

BIOS lze zabezpečit dlouhými hesly, která jsou nastavitelná odděleně pro zapnutí notebooku a jeho nastavení. Notebook je vybaven čtečkou otisku prstů a čtečkou bezpečnostních karet SmartCard – obě tyto komponenty lze použít pro přihlašování již na úrovni BIOSu (který předá přihlašovací údaje operačnímu systému). V BIOSu lze také měnit nastavení bezpečnostního čipu TPM (1.2).

Pro nastavení zabezpečení je v noteboocích HP balíček nástrojů HP ClientSecurity, který umožňuje bezpečné uchovávání hesel pro jednotlivé programy a webové stránky, případně nastavit šifrování pevného disku.

V testované vyšší konfiguraci je plná podpora vzdálené správy Intel vPro a Intel AMT.

Chlazení a provozní hluk

Heatpipe vede od procesoru s grafickým čipem k hlavnímu chladiči v levém zadním rohu a vzduch je ventilátorem vyháněn výdechem na levém boku. V případě testované konfigurace vybavené SSD je notebook po zapnutí dokonale tichý, protože ventilátor zůstává vypnutý. Dokud nedojde k nějaké zátěži, drží se vypnutý i desítky minut. Jakmile se ovšem zapne, nízko nastavené prahy pro opětovné vypnutí způsobí, že už pravděpodobně zůstane zapnutý většinu dob (neplatí to pouze v případě velmi nízkého zatížení například při psaní dokumentů). Hlučnost chlazení je maximálně na úrovni šumu pevných disků a zvuk ventilátoru není nepříjemný.


V zátěži se ventilátor roztočí do vyšších otáček a fouká nahlas, ale nepíská a neklape. V porovnání s podobně vybavenými notebooky jde z hlediska hlučnosti chlazení o průměr jak v klidu, tak v zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 33,8°C
  • spodek maximum = 33,6°C
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 37,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 46,1°C
  • klávesnice vpravo = 47,8°C
  • spodek maximum = 51,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 60,2°C
  • napájecí adaptér = 50,8°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se drží teploty na povrchu celého počítače nízko a nikde se nic nezahřívá. Až v zátěži se umí rozpálit levá část spodku základny. Přes opěrky rukou se žádné teplo nepřenáší, ale na klávesnici jej budete cítit hlavně uprostřed v horní řadě a horký je také prostor vlevo od klávesnice.

Teplo v zátěži se dá pochopit. V případě plně zátěže procesoru se sice teploty vyšplhají na přijatelných 75-80°C, nicméně jakmile se k tomu přidá i plná zátěž grafického čipu, jdou teploty procesoru na úroveň okolo 97°C a grafický čip má jen o pět stupňů méně. Takové teploty jsou rozhodně z vyšších, a i když se při běžné zátěži tak vysoko nedostanete, naznačuje to, že chlazení již funguje na hranici svých možností. V praxi počítejte při zátěži v CAD/CAM aplikacích s teplotami okolo 80°C. Dosahované teploty jsou dané rozhodnutím výrobce preferovat raději nižší hlučnost a maximální výkon.


Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 48 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu 9 hodin a 45 minut. Při on-line kancelářské práci s Wifi a vyšším jasem se reálná výdrž pohybuje okolo pěti až šesti hodin na jedno nabití. O hodinu méně při přehrávání filmů.


Prázdnou baterii nabijete na 90 % ani ne za jeden a půl hodiny. V zátěži však počítejte, že se nabíjení může až o hodinu protáhnout, pokud nebude stačit výkon adaptéru pro napájení notebooku a plnou rychlost nabíjení.

Baterie je sice vestavěná, ale její výměna nezabere ani 30 sekund a zvládnete ji bez šroubováku. Na spodním deklu i baterii jsou totiž posuvné zámky místo šroubků.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování, zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (disky, SD karta, disketa, USB, PXE, PCIe/M.2; UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI (nativní, hybridní a v režimu kompatibility)
  • SecureBoot

Konfigurace zařízení

  • zapnout Fn přepínač pro horní řadu kláves
  • vypnout emulaci USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • vypnutí podpory USB 3.0 (XHCI)
  • nastavení velikosti sdílené paměti pro grafiku
  • zapnout neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • vypnout zamezení spouštění dat
  • povolení režimu TurboBoost při napájení z baterie
  • vypnout napájení USB ve vypnutém stavu (nastavení omezení podle nabití baterie)
  • povolení virtualizace (VTx i VTd), Intel TXT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • zapnout NumLock při startu OS
  • zapnutí notebooku po připojení napájení
  • hluboký spánek (vypnuto, zapnuto)
  • nastavení napájení čtečky SmartCard (vždy, pouze při vložení karty)
  • vypnutí podpory přepínatelné grafiky (dedikovaná se deaktivuje a nefunguje výstup DisplayPort)

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, NFC, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace M.2/PCIe, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • probuzení po otevření víka (standardně vypnuto)
  • zapnutí po otevření víka (standardně vypnuto)
  • nastavení doby, po které se vypne podsvícení klávesnice (5 sekund – nikdy)
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, SmartCard

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

AMT

  • USB key provisioning
  • zrušit konfiguraci AMT při dalším bootu
  • nastavení SOL terminálu (ANSI, VT100)
  • zapnutí podpory Firmware Profress Event
  • vyvolání Intel CIRA

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

V balení najdete kromě notebooku ještě 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel, tištěnou dokumentaci a DVD média pro instalaci Windows 8.1 Pro. Na disku je totiž předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v rámci downgrade licence. Bezplatný upgrade na Windows 10 je také možný.

Součástí instalace je jen minimum zbytečných programů. Překvapivě zde nenajdete ani zkušební verzi antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 33 876,- Kč bez DPH (40 990,- Kč s DPH) a představuje střed v rámci nabídky pro ČR. Okolo tří tisíc můžete ušetřit, pokud nepotřebujete vzdálenou správu Intel vPro a bude vám stačit mírně slabší procesor Core i7-5500U. Naopak s příplatkem více než deseti tisíc se získat maximální konfiguraci, která má full-HD IPS displej, 16 GB operační paměti a kombinaci 256 a 512GB SSD.

V kontextu modelu je velmi zajímavá nejnižší konfigurace, která má Core i5-5300U (včetně vPro), pouze 4 GB RAM a klasický plotnový disk s kapacitou 1 TB (7200 rpm). Tato konfigurace je však oproti testované o více než deset tisíc levnější, takže zůstává relativně levná i v případě, že do ní později dokoupíte ještě jeden 4GB modul a 128-256GB SSD do slotu M.2.

Závěr

15,6“ HP ZBook 15u je tenkou pracovní stanicí vhodnou pro práci v CAD/CAM aplikacích. Na rozdíl od tradičních mobilních pracovních stanic je tenčí a lehčí, avšak zachovává si plnou konektorovou výbavu a snadnou servisovatelnost, kdy řadu komponent vyměníte bez šroubováku a velké šikovnosti. Výkonový rozdíl je dán použitím pouze dvoujádrového procesoru (15 W TDP) a slabší dedikované grafiky od AMD. Nicméně má certifikované ovladače a rozšířenou akceleraci v OpenGL, neboť jde o řadu FirePro.

Přestože je v tomto notebooku použit úsporný procesor, HP z něj ždímá maximum a umí jej udržet dlouhodobě, takže zejména v CAD aplikacích, kde obvykle vše běží v jednom, maximálně dvou vláknech, téměř není poznat rozdíl proti výkonnějším procesorům. Za velmi šikovné považuji, že výrobce vše připravil pro snadné rozšíření úložného prostoru a jeho výkonu. U konfigurací s diskem je připravený volný slot pro M.2 SSD. Naopak v případě konfigurací s SSD se přednostně používá slot M.2 a šachta pro disk zůstává prázdná včetně veškerých dílů pro snadnou montáž dokoupeného disku.

Za jasně největší nedostatek lze považovat použití pouze TN displeje, když dnes i u levných notebooků bývá příplatek za IPS okolo 1500,- Kč a mnohé stroje od 20 tisíc nahoru jej mají již v základu. U notebooku za dvojnásobnou cenu to nelze brát jinak než jako chybu.

Na druhou stranu je potřeba vzít v potaz, že HP ZBook 15u je nejlevnější cestou na trhu k profesionálním CAD/CAM grafickým čipům v notebooku. Zajímavá je hlavně jeho nejnižší konfigurace s Core i5, u které se lze vejít téměř do 30 tisíc i po dokoupení M.2 SSD a rozšíření operační paměti.

Klady a zápory

+ notebook drží TurboBoost tak, že je výkon na úrovni procesorů s vyšším TDP
+ kvalitní a odolné zpracování
+ nejlevnější cesta k notebooku s profesionálním CAD/CAM grafickým čipem (s velkým cenovým odstupem)
+ snadná možnost přidat 2,5“ disk nebo M.2 SSD u všech konfigurací

- vyšší teploty komponent v plné zátěži
- kromě vyšších konfigurací je osazen pouze TN displej základní kvality

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ZBook 15u (J8Z92EA)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5600U (2,60/3,20 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • SSD (GB): 256 (SanDisk SD6PP4M-256G-1006, M.2, SATA-III)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD FirePro M4170 (1GB, 128bit GDDR5) + Intel HD 5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC280)
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchstyk (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN) + Windows 8.1 Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 9h 45min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, DisplayPort, VGA, SmartCard
  • Rozměry: 375 x 254 x 24-25 mm
  • Hmotnost (kg): 2,09
Recenze

Diskuse