RECENZE: Lenovo ThinkPad E550 - pracovní základ s Full HD displejem dostal zpátky tlačítka trackpointu

24. 2. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace ThinkPadů již byla představena a přináší několik změn. Po neúspěšném experimentu svým uživatelům například vrací zpět tlačítka trackpointu. V testované konfiguraci je 15,6“ model vybaven úsporným procesorem Core i7, Full HD TN displejem a dedikovaným grafickým čipem nižší třídy od AMD. Velkým tahákem nové generace by mohla být dlouhá výdrž na baterie.

Lenovo ThinkPad E550 - pracovní základ s Full HD displejem dostal zpátky tlačítka trackpointu

Základní popis

Nové ThinkPady vyšly tak, jak je zvykem, s novou generací procesorů Core a do obchodů se dostaly modely všech možných řad. Tou nejprodávanější je řada ThinkPad E (dříve Edge), která je takový základ startující na nejnižších cenových příčkách. Ze všech jej lze nejvíce přirovnat k tradičnímu all-in-one notebooku, neboť má plnou konektorovou výbavu i optickou mechaniku. Oproti všem předchozím se však zásadně liší použitím úsporné platformy s procesory Core U. Důvodem je rozhodnutí Intelu, který už dvoujádra s vyšším TDP (37 W) v této generaci nenabídl (a nevypadá to, že by se to ještě mělo změnit).

E550 s předchozím modelem E540 sice drží vzhled ve stejném duchu, nicméně při bližším pohledu zjistíte, že se změnilo snad úplně vše. Konektory jsou rozmístěny jinak, základna je tenčí a zmizel nastříkaný stříbrný lem po obvodu víka. Černý vzhled je jednoduchý a praktický a odpovídá pracovnímu zaměření.

Všechny vnější komponenty jsou plastové s velmi příjemným a praktickým povrchem, na kterém neulpívají viditelné otisky. Vnější strana víka má úpravu soft-touch, kdy na dotyk působí jako pogumovaná.

Mechanické zpracování nijak nezaostává za průměrem třídy. Klávesnice je příkladně podložená, aby v základně nepružila. Stejně tak základna nemá tendenci ke kroucení při uchopení otevřeného notebooku za roh a víko snese větší tlak z vnější strany, než se na displeji objeví vlnění. Časté přenášení by nemělo dělat takovému notebooku problémy.

Počítač lze otevřít maximálně v úhlu 135°. Otevření jednou rukou je možné jen obtížně vzhledem k tomu, že na základně chybí výřez pro lepší uchopení a tužší klouby nutí základnu ke zvedání spolu s víkem. Nicméně s trochou cviku a trpělivosti se to dá.


Většina rozhraní je rozeseta po stranách. Vlevo je dvojice USB 3.0, dva obrazové výstupy (VGA, HDMI) a LAN. Vpravo je vedle optické mechaniky ještě třetí USB (jen 2.0) a napájecí konektor, vedle kterého se pod gumovou záslepkou schovává jeho rozšíření o datovou část OneLink – ta slouží pro speciální dokovací stanici, kterou Lenovo nabízí ve dvou variantách. Verze OneLink Pro je vybavena šesti USB (čtyři ve verzi 3.0), LAN, zvukovým výstupem a dvojicí obrazových výstupů (DVI-I a DisplayPort). Navíc má na sobě vyvedený vypínač notebooku.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 375 x 253 x 28,5-32,5 mm. Oproti tenkým strojům má navíc 6-8 mm, nicméně výkonnější stroje s čtyřjádrovými procesory, případně lepšími grafikami mají někdy ještě třeba 2-3 mm navíc. Hmotnost 2,43 kg spadá někam do průměru pro úhlopříčku 15,6“. Pokud si do batohu přihodíte ještě napájecí zdroj (65W), bude spolu s třížilovým přívodním kabelem vážit dalších 358 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se v ničem nezměnila od generace 40. Má opět horní řadu F1-F12 rozdělenou mezerami do bloků po čtyřech, zkratku Fn+Esc pro aktivaci funkce Fn-Lock (prohození primární funkce horní řady) a specifikum ThinkPadů – klávesu PrintScreen v dolní řadě na místě, kde jiné notebooky mají klávesu kontextové nabídky. Vzhledem k tomu, že jde o 15,6“ model, nechybí tu vyhrazená numerická část.

Mechanika kláves patří k hlučnějším a v dnešní době už možná překvapí tím, že má vyšší zdvih. Píše se na ní velmi dobře a s větší snahou i poměrně tiše.

Dřívější indikační diody jsou stejně jako v minulé generaci odstraněny všechny. Kromě diody indikující zapnutí (uspání) počítače integrované do červené tečky v nápisu ThinkPad lze najít další diody jen v klávesnici – zjistíte z nich vypnutí zvukového výstupu, ztlumení mikrofonu a aktivaci zámku Fn-Lock. Naopak už nikde nevyčtete, zda je připojeno externí napájení, zda se nabíjí baterie či zda pracuje pevný disk.

Lenovo ani tentokrát nenabízí v řadě E podsvícení kláves. Vzhledem k tomu, jak jsou si některé řady ThinkPadů stále bližší, ho výrobce používá pro odlišení vyšších řad.


U modelů 31 a později všech modelů 40 se Lenovo rozhodlo k odvážnému kroku. Udělalo speciální touchpad, který je možné mačkat rovnoměrně kdekoli po ploše, a tento touchpad na sebe převzal také funkci tlačítek trackpointu (coby dotykové zóny vyhodnocované ovladačem). Tento způsob vypadal na první pohled dobře, nicméně v praxi se setkal s velkým odporem. Důvodů bylo více - touchpad se špatně ovládal (např. kliknout na přesné místo a neujet si přitom kurzorem myši vyžadovalo cvik), z části proto, že celá plocha při mačkání bude vždy klást větší odpor než malé tlačítko (tj. je tužší), a z části kvůli problému s udržením výstupní kvality – některé touchpady byly tužší a výrazně hlučnější než jiné, některé pro změnu při používání klapaly.

Výsledkem je, že Lenovo udělalo krok zpět a do generace 50 u všech modelů jednak vrátilo tři mechanická tlačítka trackpointu a jednak použilo běžnější konstrukci beztlačítkového touchpadu. Tedy takovou, kde horní část je uchycená, a mačkání je tedy tím měkčí, čím níže prstem na dotykové ploše jste.

V této generaci ThinkPadů E Lenovo použilo elektroniku Alps, nad kterou postavilo své upravené ovladače UltraNAV. Trackpoint je relativně přesný a pohyb kurzoru se chová podobně jako u dřívějších generací s tím rozdílem, že i při nastavení maximální rychlosti je kurzor pomalejší. Sem směřuje má asi jediná výhrada. Návrat tlačítek považuji jednoznačně za přínos a za ulehčení pro řadu uživatelů.

Naopak touchpad podle mého názoru mohl zůstat, jak byl v minulé generaci. Možnost mačkat plochu kdekoli byla velmi příjemná a je škoda, že právě snaha odstranit tlačítka trackpointu zabila řešení jako celek.

Hlavní HW parametry

ThinkPad E550 je prvním notebookem v redakci, který je vybaven pátou generací procesorů Core. Má na desce připájeno úsporné dvoujádro Intel Core i7-5500U s výchozím taktem 2,4 GHz a režimem Turbo Boost 3,0 GHz. Vzhledem k tomu, že Intel dle všeho zařízl „neúsporné“ dvoujádrové procesory, lze tento brát jako vstupní model do moderní vyšší třídy v rámci notebooků.

Čtvrtá a pátá generace Core se od sebe neliší nijak radikálně. Jde především o použití lepšího výrobního procesu, implementaci výkonnějšího grafického jádra a zlepšení šetřících schopností. Výhodou jsou však vyšší základní takty prakticky ve všech modelech napříč portfoliem.


Operační paměť je uživatelsky rozšiřitelná, neboť jsou pro ni vyhrazeny dva standardní sloty SO-DIMM (DDR3L-1600). V testované konfiguraci je jeden osazen 8GB modulem a druhý zůstává volný pro pozdější rozšíření na maximálních 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 63 367
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 645

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 133 881
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 949

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 6078 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 12 020 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,98

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,38 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3,25 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,36

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7231 MB/s

Výkon nového úsporného procesoru i7-5500U (15W TDP) je z minulé generace plně srovnatelný s procesorem i5-4200M (37W TDP). V testech vychází stejně jak při zátěži jednoho, tak obou jader. Přínos je v nižší energetické náročnosti. Podávaný výkon plně postačuje pro všechny běžné činnosti a na limity narazíte až při výpočetně náročných úlohách jako rendering a konvertování videa. Proti předchozí generaci úsporných Core i7 stoupl výkon jen asi o 15 %.

Při plné zátěži všech procesorových jader se takt režimu Turbo Boost ustálí na 2,9 GHz a zde se drží i po několika hodinách provozu.

V testované konfiguraci je 7 mm vysoká 2,5“ pozice obsazena diskem WD Slim s kapacitou 1 TB, jehož dvě plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. V dnešní době jde přenosovými rychlostmi o lehce podprůměrný disk, nicméně s výškou 7 mm se jen těžko hledá konkurence, která by nabídla stejnou úložnou kapacitu (9,5 mm vysoké disky se do tohoto notebooku bohužel nevejdou, přestože zas tak tenký sám o sobě není).

Lenovo od předchozích generací odstranilo slot, který by šel použít pro přidání SSD karty. Kdo chce SSD cache, ten má možnost jedině zvolit konfigurace s hybridním diskem (ten nabízený má ovšem pouze 8 GB SSD, což je málo). Přidání druhého disku je tedy možné pouze neoficiální, pomocí diskového adaptéru pro montáž místo optické mechaniky. ThinkPad E550 jako jeden z mála ThinkPadů optickou mechaniku stále má. Fixuje ji jeden šroubek a jde o typ DVD Super Multi.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 322 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 91,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,2 ms

Nešetřilo se kabelovém síťovém připojení, neboť na základní desce můžete najít připájený řadič od Intelu (I218-V). Bezdrátové funkce řeší karta taktéž od Intelu – podporuje dvoupásmovou Wi-Fi (2,4/5GHz) včetně posledního standardu Wi-Fi /ac, bohužel však pouze s jednou anténou, takže nějaké extra vysoké rychlosti s víceanténovým routerem nevyužijete. Nechybí ani podpora Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Notebook je možné dostat s matnými 15,6“ dvou rozlišení – základní konfigurace mají HD (1366x768) a vyšší mají Full HD (1920x1080). Testovaná konfigurace je tou nejvyšší, takže má rozlišení Full HD. Použitý displej od AUO svým kontrastem a podáním barev příliš nepřevyšuje základní HD TN panely. Nabízí proti nim opravdu jen vyšší rozlišení, a tedy větší pracovní plochu v operačním systému. Na rozdíl od mnoha dnešních TN panelů však tady není problém s nádechem bílé barvy do zelené/žluté, takže je displej dobře použitelný pro kancelářskou práci.

Maximální jas displeje je lehce pod průměrem základních HD TN panelů, takže přes den hlavně v létě nebude důvod používat jiný než maximální stupeň. V noci za slabšího osvětlení považuji za optimum poloviční jas a minimum je vhodné pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156HTN03.6. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


V závislosti na konfiguraci může být základní deska vybavena dedikovaným grafickým čipem nižší třídy AMD Radeon R7 M265 s 2 GB vlastní paměti (128bit DDR3). Tento čip se aktivuje automaticky v případě potřeby vyššího výkonu, a pokud není výkon potřeba, pracuje notebook pouze s integrovaným jádrem Intel HD5500, aby šetřil energii. Technologická podpora grafického subsystému zahrnuje DirectX 11.1, výpočetní rozhraní OpenCL i akceleraci videa v 4K rozlišení.


Přímo na notebooku jsou dvě rozhraní pro vyvedení obrazu – analogové VGA a digitální HDMI 1.4a. Vzhledem k eDP připojení interního displeje je možné provozovat rozšířenou plochu až přes tři obrazovky současně.

Další možností připojení externího monitoru je dokovací stanice OneLink. Ta v nejvyšší verzi nabízí výstupy DVI-I a DisplayPort. Oba jsou zapojeny na DisplayPort rozbočovač a sdílí jedinou přenosovou cestu vestavěnou do konektoru OneLink (v případě využití obou výstupů může mít každá z obrazovek maximálně rozlišení 1920x1080, resp. 1920x1200).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 10 678
  • 3DMark 11: P2253 (Graphics: 2083, Physics: 4050)
  • 3DMark 11 (HD5500): P1083 (Graphics: 977, Physics: 3767)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 35 937 (Graphics: 36 527, Physics: 34 015)
  • Cloud Gate (DX10): 6583 (Graphics: 9013, Physics: 3388)
  • Fire Strike (DX11): 1308 (Graphics: 1404, Physics: 4815)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5074 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 37,32 fps (20,12 fps s Intel HD5500)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark (Radeon)

  • 1366x768: 29,5 fps
  • 1920x1080: 16,4 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark (HD5500)

  • 1366x768: 13,7 fps
  • 1920x1080: 7,3 fps

Použitý čip řady Radeon R7 je v kombinaci se 128bit pamětí postaven přímo proti GeForce 840M, což je považováno za ideální volbu v nižší třídě. Výkon je zde srovnatelný s 5% odchylkou a postačuje i ke spuštění moderních náročných AAA her. Počítejte však u nich s nutností výrazného snížení úrovně detailů i rozlišení. S nízkými detaily a rozlišením HD si lze zahrát i náročné hry jako Crysis 3. Za herní notebook však tento ThinkPad označit nejde a za stejné peníze lze sehnat multimediální počítače s výkonnějšími grafickými čipy (nicméně s kompromisy v jiných parametrech).

Vzhledem k tomu, že základní konfigurace se dodává bez dedikovaného čipu, provedl jsem některé testy také pouze s integrovanou grafikou Intel HD 5500. Její výkon je v této konfiguraci bohužel limitován osazením jediného paměťového modulu, ale v případě přidání druhého by se měl výkon pohybovat někde na 50-60 % výkonu dedikovaného řešení.

Multimédia

Dvojice reproduktorů je umístěna pod perforovaný plast za klávesnicí. Reproduktory směřují nahoru, a zvuk tedy není ovlivněn, pokud notebook položíte na měkký povrch. Zvuk je upravován softwarovým rozšířením Dolby a podání je velmi dobré. Jde o mírný nadprůměr notebooků obecně – výsledek působí vyváženě a plně, a přestože v hloubkách to s tak malými reproduktory nebude nikdy ideální, není problém si přehrát nějaký klip či film bez nutnosti pokaždé sahat po sluchátkách. Tedy alespoň v případě nenáročných uživatelů. Proti předchozím generacím ThinkPadů zde vnímám posun k lepšímu.

Softwarové rozšíření si bohužel nepamatuje oddělené nastavení pro interní reproduktory a sluchátka, takže jsem jej po připojení sluchátek musel vždy vypínat. Také si dejte v nastavení zvukových zařízení pozor na režim 3D headphone, který by měl umožnit prostorový efekt, nicméně jeho přínos jsem nedokázal prokouknout (spíše to zní jako poslech hudby s hlavou pod vodou).

Webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivitu indikuje zelená dioda. Okolo objektivu najdete také duální mikrofon.

Zabezpečení

Hardware počítače lze zabezpečit pomocí standardních hesel BIOSu (spuštění, nastavení) a hesla pevného disku. Tato hesla mohou mít délku až 30 znaků. Vzdálenou správu pomocí Intel vPro byste však v této řadě hledali marně (tu má až ThinkPad L a vyšší).

V počítači je sice přítomna čtečka otisku, ale v BIOSu se s ní přihlašovat nemůžete (chybí také bezpečnostní čip TPM). Funkci přihlášení jedním otiskem si Lenovo nechává až do vyšších řad. Čtečka je v předinstalovaném operačním systému obsluhována programem ThinkVantage Fingerprint Software. S ním ji můžete využívat pro přihlášení uživatelů místo zadávání hesla.

Firmware umožňuje zakázat přístup k jednotlivým integrovaným komponentám a rozhraním notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafický čip mají svedenu heatpipe k hlavnímu chladiči s ventilátorem a výdechem na levém boku. Při kancelářské práci se ventilátor vypne a slyšet je pouze šumění pevného disku (slyšet je jen v tiché místnosti). Při střední zátěži se ventilátor rozjede a zůstává zapnutý v nižších otáčkách, kdy nijak neruší. Maximální zátěž znamená vyšší otáčky, jejichž hlučnost není nijak velká, nicméně produkovaný zvuk má lehce svištivý charakter. Navzdory tomuto neduhu lze provedení chlazení považovat za jedno z těch lepších.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 28,0°C
  • klávesnice vpravo = 26,0°C
  • spodek maximum = 32,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 27,5°C
  • napájecí adaptér = 27,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 38,8°C
  • klávesnice vpravo = 37,2°C
  • spodek maximum = 39,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 42,0°C
  • napájecí adaptér = 41,7°C

teplota okolí při měření: 22°C

Během kancelářské práce se povrch notebooku nikde nezahřívá, a není tedy problém dlouhodobě jej používat na klíně. V zátěži je cítit teplo z klávesnice a na spodku pod chladičem. Teplo, které se přenáší přes klávesnici do rukou, není tak velké, aby to bylo nepříjemné.


Baterie

Notebook je vybaven uživatelsky vyměnitelnou Li-Ion baterií s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní vydržel výborných 11 hodin a 40 minut. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem se výdrž reálně pohybuje okolo devíti hodin, takže celý pracovní den se dá bez problému zvládnout bez připojeného napájení. Je zde znát velké snížení spotřeby, za které může použití úsporných procesorů Core.

Nabití prázdné baterie na 90 % lze stihnout během jeden a půl hodiny.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, HDMI, výstup v doku)
  • nastavení velikosti alokované paměti pro integrované grafické jádro (256, 512 MB)
  • prodloužení času bootování kvůli detekci monitor (vypnuto, 1, 2, 3, 5 a 10 sekund)

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep
  • vypnutí správy napájení CPU

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalovaný Windows 7 Professional spolu s obnovou do továrního stavu. Instalace je relativně čistá a po odstranění zkušební verze antiviru a několika utilit byste se měli dostat na plnou rychlosti systému.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade licence Windows 8 Pro. Ten však s tím, co je v balení s notebookem, nenainstalujete. Instalace není uložena na pevném disku a nejsou přibalena ani DVD média. V krabici je pouze leták, kde si lze zažádat o placky s instalací. Zmiňovaným důvodem je snaha šetřit přírodu. Počítejte však s tím, že za zaslání médií vám bude účtován nějaký menší logistický poplatek.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je z těch v ČR nejdražší a stojí 22 959,- Kč bez DPH (27 780,- Kč s DPH). Pokud si vystačíte s procesorem Core i5-5200U a 500GB diskem, můžete u nižší konfigurace ušetřit asi pět tisíc, což je ze všech nabízených asi to nejzajímavější. Dále se dá ušetřit další tisícovka přítomností pouze Windows 8.1 (non-Pro) a nejnižší konfigurace ze všech má méně paměti, chybí jí dedikovaná grafika a hlavně má pouze základní displej s rozlišením 1366x768, takže ji za příliš atraktivní pro pracovní použití označit nelze.

Všechny konfigurace mají dvouletou záruku při nákupu řízeném občanským zákoníkem. Při nákupu na IČ je záruka pouze roční. Základní záruku lze prodloužit a rozšířit o další služby (pojištění proti náhodnému poškození, NBD on-site servis).

Závěr

15,6“ notebook Lenovo ThinkPad E550 ukazuje, novou generaci nižších pracovních notebooků bez dokování. Od předchozí generace se liší použitím nové úsporné platformy procesorů od Intelu a pro dlouholeté uživatele má potěšující změnu v podobě navrácení tlačítek trackpointu.

Jde o počítač, na kterém se dobře pracuje díky pohodlné klávesnici a displeji s vyšším rozlišením (byť při ceně testované nejvyšší konfigurace už bych si dovedl představit IPS matici). Provozní hluk je ve většině situací nízký a naopak výdrž na jedno nabití se od předchozích generací rapidně zvedla k desetihodinové hranici. Když se k tomu připočte poměrně slušné zpracování, jde o velmi schopný pracovní stroj na cesty bez větších nedostatků. Smířit se musíte snad jen s chybějícím podsvícením kláves a faktem, že notebooky s úsporným procesorem jsou na trhu i tenčí a lehčí než tento. Všeho všudy se však s novou generací ThinkPadů Lenovo nemusí stydět, a kdo by přece jen raději ocenil původní výkonnější procesory, může využít doprodejů předchozí generace za nižší ceny.

Klady a zápory

+ tichý provoz při kancelářské práci
+ dlouhá výdrž na baterii
+ pohodlná klávesnice včetně trackpointu se samostatnými tlačítky
+ dokování OneLink

- chybí podsvícení kláves

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad E550
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5500U (2.40/3.00 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8+0)
  • HDD (GB): 1000 (WDC WD10SPCX-08HWST0, 5400 rpm, 16 MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GUA0N)
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: AMD Radeon R7 M265 (2GB, 128bit DDR3) + Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-V)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3160 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant SmartAudio HD
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Alps/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 11h 40min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA, One-Link
  • Rozměry: 375 x 253 x 28,5-32,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,43
Recenze

Diskuse