RECENZE: Lenovo ThinkPad T450s - pracovní špička v přenosném provedení

10. 11. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

14“ model T450s je vlajkovou lodí Lenova mezi klasickými business notebooky. V tenkém a lehkém těle se skrývá kompletní výbava včetně dokování a méně používaných konektorů. V testované konfiguraci je počítač vybaven úsporným dvoujádrem Core i7, 12 GB RAM, 512GB SSD a bezdrátovým modemem s podporou LTE.

Lenovo ThinkPad T450s - pracovní špička v přenosném provedení

Základní popis

Značka ThinkPad patří k nejsilnějším mezi pracovními notebooky a je tomu tak už od dob, kdy ji vlastnila „Velká modrá“ alias IBM. Posledních patnáct let se v řadě ThinkPad T schovávají klasické business modely do korporátního prostředí. Konkrétně modely končící písmenem „s“ jsou navíc tenčími a vybavenějšími variantami, za které pochopitelně také nejvíc zaplatíte. ThinkPad T450s je tak aktuálně v podstatě vlajkovou lodí pro klasický vyšší pracovní segment.

Model T450s pokračuje v minimalistickém vzhledu, který před lety nastolil model T431s. Viditelný rozdíl je jen v návratu mechanických tlačítek trackpointu a subjektivně také ve tmavší barvě šasi. Matné povrchy nejsou příliš náchylné na viditelné ulpívání otisků a nečistot. Výjimkou je bohužel klávesnice, kdy Lenovo z nějakého důvodu své podsvícené varianty dělá bez hrubší povrchové úpravy. Klávesy jsou tak hladké, že pod prsty působí klouzavě, kdykoli budete mít jen trochu zpocené nebo mastné ruce. Vzhled jako takový hodnotím velmi pozitivně. Mezi decentními pracovními notebooky jde o jeden z těch nejhezčích díky ostře řezaným liniím a příjemné kombinaci černé s drobnými červenými prvky.

Mechanické provedení je na špičkové úrovni. Základna nemá ani v nejmenším sklon k prohýbání a kroucení a víko sice má určitou (byť jen minimální) pružnost, ale při zatlačení na vnější stranu se s displejem nic neděje. Počítač si drží vysokou odolnost pro práci v drsnějších podmínkách, která se v této třídě očekává.

Víko lze vyklopit do plných 180° a na rozdíl od dotykové verze lze počítač otevřít jednoduše jedním prstem, aniž by se spolu s víkem zvedala i základna.


Na levém boku najdete čtečku bezpečnostních karet SmartCard, dvojici USB 3.0, obrazový výstup mini-DisplayPort a zdířku napájení. Pravý bok s výbavou pokračuje třetím USB 3.0, LAN, kombinovaným zvukovým konektorem (vstup/výstup), analogovým obrazovým výstupem VGA, čtečkou paměťových karet SD XC a pod krytkou schovaným slotem pro kartu SIM.

Pokud by vám tohle na pracovním stole nestačilo, najdete na spodku klasický dokovací konektor, s jehož pomocí lze rozšířit výbavu na šest USB a dvojici DisplayPortů s integrovanými odbočkami na DVI a HDMI (nejvyšší varianta dokovací stanice). Pozor na to, že konfigurace s dedikovaným grafickým čipem dokovací konektor nemají.

Počítač má příjemně minimalistické půdorysné rozměry 330 x 225 mm a působí kompaktnějším dojmem než většina dalších 14“ modelů v této třídě. Tloušťku 21 mm lze považovat za vhodné minimum pro bezproblémové osazení prostorově náročnějších konektorů, jako jsou VGA a LAN.

Při provozní hmotnosti 1,58 kg jde o ideální kompromis mezi plnou ergonomií a každodenní mobilitou. Přibalený 45W napájecí zdroj je nečekaně malý a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží jen 285 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves mají všechny ThinkPady od 13“ úhlopříčky nahoru stejné, pouze u 15,6“ a větších modelů je navíc numerická část. Horní řada kláves F1-F12 je rozdělena do bloků po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci, což je něco u jiných notebooků dnes již nevídaného. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou z části u kurzorových šipek a z části v pravém horním rohu. Specifikem klávesnic ThinkPadů je klávesa PrintScreen místo kontextové nabídky vpravo od Mezerníku a chybějící méně používané klávesy, které vyvoláte už jen jako nepopsané funkce Fn (Fn+B je Break, Fn+P je Pause,…).


Mechanika kláves je vyšší a dnes tedy poměrně nezvyklá. Na klávesnici se píše dobře a mechanicky patří spíše k tomu lepšímu, byť již nejde o takový unikát jako klávesnice v modelech Tx10 a Tx20. Jedinou nepříjemností při práci je již zmíněný hladký povrch, po kterém mají prsty tendenci klouzat. Na druhou stranu potěší velmi nízká hlučnost při psaní.

Podsvícení kláves pod větším úhlem prosvítá hlavně v mezerách u horní řady a nejvíc to poznáte ve chvíli, kdy budete na notebooku pracovat v posteli. To je pak někdy lepší podsvícení kláves vypnout a pracovat jen z osvitu od displeje. Klávesy mají naštěstí velmi kontrastní bílý potisk.

Indikačních diod najdete na počítači úplné minimum. Kromě svítící zelené tečky u hlavního vypínače (a duplicitní funkce červené diody v logu na víku) jsou indikační diody už jen přímo na klávesnici. Konkrétně na klávesách Fn pro funkci Fn-Lock přepínající primární funkci horní řady kláves (přepíná se pomocí Fn+Esc), ztlumení zvuku (F1) a vypnutí mikrofonu (F4).


Jako správný ThinkPad je i model T450s vybaven dvojicí polohovacích zařízení nazývaných UltraNAV. Od předchozí generace ThinkPadů došlo k zásadní změně. K trackpointu byla navrácena samostatná tři tlačítka, jak tomu bývalo ještě dvě (a půl) generace zpátky, a touchpad přešel na tradičnější beztlačítkovou konstrukci s fixně uchycenou horní hranou místo mechaniky podobné klávesnicím. Takové rozhodnutí se dalo pochopit, neboť předchozí konstrukce trpěla na výrobní odchylky, místy vysokou hlučnost a zhoršující se parametry po delší době používání.

Na rozdíl od levnějšího modelu E550 jsou obě zařízení ovládaná elektronikou Synaptics. V případě trackpointu nemám výhrady, neboť funguje velmi dobře a staronová hardwarová tlačítka se opět dají mačkat zlehka (byť zde trochu cvakají a neumí být na rozdíl od W550s nehlučná).

Touchpad se mi v určitých ohledech líbil více v minulé generaci, kde byla mechanika podobná klávesám a dala se plocha mačkat všude stejnou silou. To zde již není, ale celkově touchpad možná lépe reaguje na různá gesta. V případě pracovní stanice bych sice i u touchpadu ocenil samostatná tlačítka pro precizní práci bez myši, ale v rámci beztlačítkových touchpadů je tento jeden z lepších.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na SoC platformě Intelu a konkrétně je možné koupit konfigurace s úspornými (15W TDP) dvoujádrovými procesory i5-5200U (bez Intel vPro), i5-5300U a i7-5600U. Testovaný kus je vybaven posledním jmenovaným, který nabízí poměrně vysoký základní takt 2,6 GHz a režim Turbo Boost až do 3,2 GHz. Na rozdíl od i5 má navíc větší vyrovnávací paměť (4 MB).


Procesor pracuje s pamětí typu DDR3L-1600. První paměťový kanál je připojený k 4 GB připájeným na desce (ve všech konfiguracích) a druhý vede ke standardnímu slotu SO-DIMM. Testovaná nejvyšší konfigurace v něm má 8GB modul, čímž je dosaženo na maximálních 12 GB paměti, které udává výrobce. Paměťový řadič procesoru by však měl pracovat i s 16GB moduly, takže až se nějaké objeví na trhu, bylo by teoreticky možné rozšířit paměť až na 20 GB.

V tuto chvíli vnímám omezení na 12 GB jako poměrně limitující pro některé specifické profese a většina konkurenčních notebooků nabízí rozšíření na 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 60 540
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 137 677

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 463
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 242

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,50 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,30 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 131 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 301 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,30

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 304 MB/s

Notebook nabízí maximum výkonu, který lze z Core i7-5600U získat. Díky tomu je ve výkonu na jedno jádro jen mírně pod hodnotami čtyřjádrových procesorů s TDP 47 W. Výkon při zátěži všech jader je jen o 15 % nižší proti dvoujádrovým procesorům Core i5-H (TDP 47 W) generace Haswell. Pro všechny běžné kancelářské a multimediální činnosti má notebook výkonu více než dost.

Svůj podíl má na okamžitých reakcích také 512GB SSD od SanDisku, které má v testech lehce nadprůměrné výsledky. Osazeno je ve standardní 2,5“ pozici s výškou 7 m. Je zde také krátká varianta slotu M.2, ten však není zamýšlený pro plnohodnotná SSD, ale jen pro 8GB SSD cache u konfigurací s plotnovým pevným diskem.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 391,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Notebook nabízí plnou konektivitu díky přítomnosti kabelového gigabitového Ethernetu (Intel), dvoupásmové bezdrátové kartě s podporou Wi-Fi /ac i Bluetooth 4.0 (Intel) a bezdrátového modemu. Jde o LTE modem Sierra Wireless, který samozřejmě zpětně podporuje také přenosy HSPA, EDGE a GPRS.

V případě bezdrátových sítí je vhodné dodat, že příjem Wi-Fi byl v porovnání s jinými notebooky mírně podprůměrný. Sice nebyla situace taková jako u celohliníkových strojů, ale v určitých situacích, kde s jinými notebooky nemám problém udržet stabilní spojení, měl ThinkPad T450s občasné výpadky a nižší rychlost.

Displej a grafika

14,0“ displej je u konfigurací bez dotykové vrstvy vždy matný. Na výběr jsou dva typy panelů – základní HD+ TN (1600x900) a příplatkový Full HD IPS/AHVA (1920x1080). Základní displej je taková klasika, která už straší v pracovních noteboocích delší dobu – nabízí velmi omezené pozorovací úhly, nižší kontrast a lehce zašedlé barvy napříč všemi výrobci.


V testované variantě je naštěstí příplatkový panel. Lenovo (tak jako téměř všichni výrobci) bere displeje od více dodavatelů a tyto displeje se v určitých ohledech mohou lišit. Může jít o IPS od Samsungu (obrazově asi nejlepší), IPS od LG a AHVA od AUO (kvalita LG i AUO je velmi podobná). Druhý z panelů byl v testovaném kusu. Tento panel má poměrně dobrý kontrast i barevný rozsah, nicméně v základním nastavení má velmi zažloutlé barvy, které nejsou příliš vhodné pro dlouhodobou kancelářskou práci (bych řekl, že stejný panel v konkurenčních noteboocích žlutý nádech nemá, a není to poprvé, co něco podobného pozoruji). Naštěstí, jak nejde o TN panel, není problém barvy trochu kalibrovat.

V ovládacím panelu integrované grafiky se mi výborně osvědčilo vypnutí dynamického kontrastu pro běh notebooku na baterii a změna nastavení kontrastu barevných složek. Konkrétně červenou doporučuji nastavit na hodnotu 42 a zelenou na 44 (modrou ponechte na 50). Tím získáte pro oči příjemnou bílou jak při práci na slunci, tak za umělého osvětlení. Po této změně hodnotím displej jako velmi dobrý nejen pro kancelářské nasazení.

Displej nabízí vyšší svítivost, což se hodí při práci venku. Má však pro ThinkPady typické nelineární rozmístění jednotlivých stupňů jasu (byť rozpětí je velké), takže největší rozsah nabízí poslední třetina (za cenu hrubých skoků), zatímco v první třetině jsou jednotlivé hodnoty jasu zbytečně blízko sebe.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AH-IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LP140WF3-SPD1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Zobrazení je v režii integrovaného grafického jádra Intel HD 5500 se sdílenou pamětí. Toto jádro si poradí s rozhraním DirectX 11, OpenCL 1.2 a akcelerací videa v rozlišení 4K.

K připojení externích monitorů jsou připraveny výstupy VGA a mini-DisplayPort 1.2. Přenos typu DisplayPort 1.2 zde podporuje rozlišení 3840x2160 při 60 Hz, případně můžete přenosové pásmo rozdělit řetězením mezi dva monitory (2560x1600 při 60 Hz). Přímo k notebooku lze tedy připojit až tři externí monitory (třetí přes VGA).

Konektorem na spodku může notebook dostat do dokovací stanice dva plnohodnotné přenosy DisplayPort 1.2, což znamená, že při použití řetězení k ní můžete připojit až tři externí monitory digitálně. Omezení na tři samostatné obrazovky je dáno integrovaným grafickým jádrem. Přemýšlet nad konfigurací s dedikovaným grafickým čipem kvůli většímu množství monitorů však nemá smysl, když ty nemají dokovací konektor.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1248 (Graphics: 1111, Physics: 4212)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 53 976 (Graphics: 57 679, Physics: 44 074)
  • Cloud Gate (DX10): 5723 (Graphics: 6897, Physics: 3588)
  • Fire Strike (DX11): 763 (Graphics: 816, Physics: 5133)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 25,97 fps
  • Cinebench R15: 31,59 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (CHYBA)
  • EnSight (ensight-04): 1,86
  • LightWave 3D (lightwave-01): 17,25
  • Maya (maya-02): 9,44
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,65
  • SolidWorks (sw-03): 14,85
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,82
  • Siemens NX (snx-01): 2,37

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 17,3 fps
  • 1920x1080: 9,4 fps

Výkon integrované grafiky je na poměry HD 5500 dobrý díky využití obou paměťových kanálů řadiče v procesoru. Starší a méně náročné hry je možné hrát v rozlišení HD. V případě aktuálních AAA titulů však může dojít u náročnějších na situace, kdy ani v nejnižších detailech nebude hra hratelná – to však u integrované grafiky není žádné překvapení.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země, takže je zvukové podání závislé na povrchu, na který notebook položíte. Reproduktory nabízí jen velmi základní poslechový zážitek a hrají spíše podprůměrně i na vyšší třídu business modelů. Zvuk se snaží vylepšit softwarové rozšíření Dolby, které primárně způsobí, že reproduktory nejsou tak tiché. Chybějící nižší středy a hloubky však do omezeného projevu dodat nedokáže.

Ve víku nad displejem je tradičně malá webkamera základní kvality se zelenou indikační LED obklopená dvojicí zdířek duálního mikrofonu.

Zabezpečení

Hardware počítače lze zabezpečit pomocí standardních hesel BIOSu (spuštění, nastavení) a hesla pevného disku. Tato hesla mohou mít délku až 30 znaků. V testované konfiguraci počítač je vybaven rozšířenou vzdálenou správou Intel vPro.

V počítači je přítomna čtečka otisku prstů a nechybí v něm ani bezpečnostní čip TPM. Čtečka je v předinstalovaném operačním systému obsluhována programem ThinkVantage Fingerprint Manager Pro. Jeho rozhraní je jednoduché a intuitivní a Lenovo je dokonce přeložilo do češtiny. V tomto programu můžete také nastavit, že otisk může sloužit pro přihlášení už na úrovni firmware ihned po zapnutí počítače.

V případě čtečky jsem během používání zpozoroval, že jednou za čas se nebylo možné přihlásit do Windows pomocí prstu. Čtečka sice zablikala, ale systém nijak nereagoval (ani negativně). Obvykle pomohlo uspání a probuzení.

Firmware umožňuje zakázat přístup k jednotlivým integrovaným komponentám a rozhraním notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má hlavní výdech na levém boku a ventilátor se při kancelářské práci nezapíná. V testované konfiguraci s SSD tak byl notebook při nenáročných činnostech dokonale nehlučný. Na rozdíl od některých jiných ThinkPadů zde nebylo slyšet ani jemné bzučení/pískání při položení ucha na počítač.

Při zátěži, která trvá aspoň 10-30 sekund, se ventilátor postupně roztáčí do vyšších otáček. Byť je hlučnost nízká, v tiché místnosti některým nejspíš bude vadit pištivý projev ventilátoru. Nebýt tohoto parazitního zvuku, šlo by o nadprůměrně tichý počítač i na svou třídu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 35,5°C
  • výdech chlazení = 35,3°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 33,5°C
  • spodek maximum = 38,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 46,9°C
  • napájecí adaptér = 43,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při kancelářské práci zůstává povrch počítače studený. Až opakované krátkodobé zátěže znamenají vlažný povrch na spodku v okolí chladiče a uprostřed. Povrchové teploty v plné zátěži jsou na horní straně základny stále spíše nižší. Spodek se zahřeje hlavně uprostřed, ale nejde o nic velkého. Odvod tepla je zajištěn výborně.


Baterie

Notebook je ve většině konfigurací vybaven rovnou dvěma bateriemi stejně jako jeho předchůdce. Interní je typu Li-Pol a má kapacitu necelých 24 Wh, vyměnitelná je zapojena v zadní části základny, jde o typ Li-Ion a kapacita je opět necelých 24 Wh. Při celkové kapacitě 47,5 Wh vyšla výdrž v našem standardním redakčním testu* na 7 hodin a 8 minut. Reálně jsem se při kancelářských činnostech s Wi-Fi pohyboval okolo výdrže 4 hodin a 50 minut přes den (maximální jas displeje) a 6 hodin a 30 minut k večeru (třetinový jas displeje). Při přehrávání filmů s vyšším jasem lze počítač vybít za necelé čtyři hodiny.


Vyměnitelnou baterii je možné nahradit větším 6článkovým typem. S ním vzroste hmotnost notebooku o necelých 200 g a baterie bude přesahovat pár centimetrů směrem dolů, čímž zvedne zadní část základny. Větší baterie je dostupná s běžnými články a kapacitou 48 Wh a vysokokapacitními články, které dají až 72 Wh. Proti testované konfiguraci by mělo být možné s běžným typem navýšit výdrž o polovinu a s vysokokapacitním typem až na dvojnásobek.

Vybitý notebook lze nabít na 90 % obou baterií přibližně za necelé dvě hodiny. V zátěži se doba nabíjení může prodloužit o další hodinu.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů (úplně, pouze pro baterii)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, mini-DP)
  • nastavení výchozí vyhrazené paměti integrované grafiky (standardně 256 MB)
  • prodloužení času zobrazení obrazovky BIOSu

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • vypnutí správy napájení CPU
  • zapnutí automatického spuštění po připojení napájecího zdroje
  • vypnutí Intel Rapid Start Technology a nastavení přechodu do hibernace (standardně po třech hodinách spánku)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Příslušenství

Součástí balení je notebook, napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalovaný Windows 7 Professional spolu s obnovou do továrního stavu. Instalace je relativně čistá a po odstranění zkušební verze antiviru a několika utilit byste se měli dostat na plnou rychlosti systému.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade licence Windows 8.1 Pro. Ten však s tím, co najdete v balení s notebookem, nenainstalujete. Instalace není uložena na pevném disku a nejsou přibalena ani DVD média. V krabici je pouze leták, kde si lze zažádat o "placky" s instalací. Zmiňovaným důvodem je snaha šetřit přírodu. Počítejte však s tím, že za zaslání médií vám bude účtován nějaký menší logistický poplatek. Kdyby byly obrazy médií pro Windows 8.1 Pro připraveny na pevném disku s možností vytvoření vlastních DVD/flash médií, asi by to přírodu nešetřilo o nic méně.

Další možností je samozřejmě upgrade rovnou na Windows 10, což lze provést pomocí standardní služby Windows Update bezplatně.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší dostupnou v ČR a stojí 54 690,- Kč bez DPH (66 175,- Kč s DPH). Nejlevnější konfigurace stojí téměř o dvacet tisíc méně a nabízí procesor Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD a TN displej s rozlišením HD+ (1600x900). Vzhledem k tomu, že stále nejde o příliš lidovou cenu, doporučuji připlatit alespoň za konfiguraci s lepším displejem (Full HD IPS), která je dražší jen o dva tisíce.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku lze prodloužit, případně rozšířit o další služby, jako je NBD oprava u zákazníka nebo pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

14“ ThinkPad T450s je kvalitním pracovním notebookem vyšší třídy, který v lehkém a kompaktním těle nabízí kombinaci výkonných úsporných procesorů, rychlých SSD a IPS obrazovek. Kromě toho, že dobře vypadá, je jeho velkou předností hlavně celkové pohodlí při práci. Pro nasazení v terénu je připraven jak odolným provedením, tak přítomností bezdrátového modemu s podporou LTE. Zamýšlené korporátní použití pak pouze podtrhují rozšířené možnosti zabezpečení a podpora vzdálené správy Intel vPro.

Nebýt při delší zátěži svištivého projevu ventilátoru a nutnosti dodatečně doladit barvy displeje, nebylo by prakticky co vytknout. Z mého pohledu jde o jeden z nejlepších pracovních (business) notebooků na trhu.

Klady a zápory

+ kvalitní mechanické provedení
+ plná konektorová výbava
+ nadstandardní ergonomie

- pískání ventilátoru v zátěži
- ve výchozím nastavení výrazný žlutý nádech displeje (lze řešit)
- v tuto chvíli lze rozšířit paměť maximálně na 12 GB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T450s
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-5600U (2.60/3.20 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 12 DDR3L-1600 (8 + 4 on-board)
  • HDD (GB): 512 (SanDisk SD7SB2Q512G1001, 2,5" SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD5500 (IGP)
  • Modem: 3G/LTE (Sierra Wireless EM7345 4G LTE)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 24+24 Wh / 7h 8min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, mini-DP, VGA, dock
  • Rozměry: 330 x 225 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
Recenze

Diskuse