RECENZE: Acer Aspire F17 (F5-771G) - 17“ notebook s novými úspornými procesory od Intelu a dlouhou výdrží na baterie

4. 11. 2016 07:02    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

17“ model F17 je prvním notebookem v redakci s novými procesory Intelu generace Kaby Lake. Výkonné úsporné dvoujádro je doplněno kombinací pevného disku a SSD, dedikovanou grafikou NVIDIA a větší baterií s extrémní výdrží.

Acer Aspire F17 (F5-771G) - 17“ notebook s novými úspornými procesory od Intelu a dlouhou výdrží na baterie

Základní popis

Řada Aspire F je propagována jako univerzální notebooky pro domácí uživatele a míří někam mezi Aspire E (nižší) a V (vyšší). V případě 17“ modelu F17 jsou však na našem trhu nabízeny jen vyšší konfigurace, které cenou začínají na podobných příčkách jako vyšší V17. Navzdory mnoha podobným parametrům však jde o odlišné notebooky, kdy Aspire F používá poslední generaci úsporných procesorů a na poměry 17“ strojů tak nabízí výbornou výdrž na jedno nabití.

Vzhled počítače je orientován na praktičnost, což lze poznat podle použití matných povrchů, na kterých není vidět každá nečistota a nevyžadují časté čistění. Zaoblené hrany a černý vzhled dělají z Aspire F17 relativně nenápadný stroj, který se nesnaží vizuálně omezit jen na jeden typ použití.

Mechanické zpracování notebooku je velmi dobré. Základna s kovovou svrchní částí nemá velké tendence k prohýbání, ani kroucení. Víko je vyztužené kovovou části na vnější straně, takže i displej je dostatečně ochráněn při přenášení.


Víko je možné otevřít maximálně v úhlu asi 140°, což u tak velkého notebooku bude pravděpodobně stačit ve většině pracovních poloh. Vyšší tuhost kloubů bohužel zamezuje pohodlnému otevírání notebooku jednou rukou.


Většina konektorů je na levém boku. Najdete zde dvojici USB 3.0, obrazové výstupy VGA a HDMI, LAN a USB 3.1 Type-C. Na pravém boku je kromě optické mechaniky už jen dvojice USB 2.0 spolu se zdířkou napájení a kombinovaným zvukovým konektorem. Výbavu završuje čtečka paměťových karet SD XC ve zkosené přední hraně (vložená karta z ní jednou čtvrtinou přesahuje ven).

V případě výbavy má výhrada směřuje pouze k umístění všech USB po stranách co nejblíže k uživateli. Při použití myši hrozí větší šance, že kabely připojených zařízení budou překážet.

Svými rozměry spadá Aspire F17 mezi typické zástupce plně vybavených 17“ notebooků. Zavřený notebook měří 422 x 279 x 26-32 mm. Hmotnost 3,00 kg už je v batohu při přenášení znát a na dlouhých cestách musíte připočíst také 90W napájecí adaptér s přívodním kabelem, což dá dalších 473 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Plné rozložení klávesnice s numerickým blokem se od standardu liší vložením hlavního vypínače do pravého horního rohu, což vedlo ke kompromisu v podobě posunutí kláves pro pohyb v dokumentech doleva (a odstranění dedikované klávesy pro Insert). K této změně došel Acer teprve rok zpátky a nepovažuji ji za šťastnou, stejně jako zrušení mezer nad kurzorovými šipkami do stran.

Klávesy jsou prohnuté, aby lépe odpovídaly tvaru lůžka prstu. Mechanika není zbytečně mělká a při psaní se klávesnice projevuje jen tlumeným klapáním. Celkově tuto klávesnici vnímám jako pohodlnou pro psaní delších dokumentů.

Poněkud otravné je u nových notebooků neustálé vypínání zámku Num Lock při každém uzamčení nebo uspání počítače. Může za to program Acer Quick Access a řešením může být jeho smazání z počítače. Přijdete tím ovšem o vypínání bezdrátových technologií klávesovou zkratkou Fn+F3.

Podsvícení klávesnice je přepíná manuálně pomocí klávesové zkratky Fn+F9. Svítí pouze jednou intenzitou, která je vyhovující pro práci ve tmě, a netrpí PWM blikáním. Moje výhrada směřuje pouze v prosvítání diod v mezerách pod horní řadou kláves při pohledu pod úhlem větším než 45°.

Indikační diody jsou dvě a najdete je na čelní straně základny vlevo. Umí svítit podle situace modře nebo červeně a indikují zapnutí (uspání) notebooku a nabíjení (nabití) baterie.


Pod psací část klávesnice je vycentrována mírně zapuštěná dotyková plocha touchpadu. Jde dle mého názoru o nejlepší dostupný typ touchpadů – precision touchpad od Synaptics. Ten se vyznačuje velmi rychlými a přesnými reakcemi a v této konkrétní implementaci potěší, že uvnitř plochy integrované tlačítko má optimální tuhost.

Hlavní HW parametry

K základní desce je připájen dvoujádrový úsporný procesor Intel Core i7-7500U. Jde o novou generaci Kaby Lake, která mírně vylepšuje minulou generaci Sky Lake. Zvolený procesor má mezní tepelný výkon (TDP) nastaven na 15 W (s možností navýšení výrobcem až na 25 W) a nabízí vysoké frekvence - základ 2,7 GHz se může díky technologii TurboBoost navýšit až na 3,5 GHz.

Rozdíl procesorů Sky Lake a Kaby Lake je vzhledem k zachování architektury i výrobního procesu (14 nm) minimální. V praxi lze tedy očekávat pouze navýšené takty.


V počítači jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR4 pracující na 2400 MHz (místo 2133 MHz u Sky Lake). Z továrny je osazen pouze jeden, a to 8GB modulem. Maximální podporované množství operační paměti je 32 GB při použití dvojice 16GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73234
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18204

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 175830
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 61377

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,42 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 4,16 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,92

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 114 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 375 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,28

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9507 MB/s

Když byly postupně klasické dvoujádrové procesory vytlačeny těmi úspornými, bylo to předmětem kritiky některých uživatelů, neboť se snadno stalo, že nový notebook byl pomalejší než jeho dvě generace starý předchůdce. S tímto úsporným procesorem však překonáte výkon i dvoujádrového 47W procesoru Core i5 generace Haswell, takže už se o něm rozhodně nedá mluvit jako o nevýkonném.

Výpočetní výkon notebooku postačuje pro všechny běžné činnosti a kromě situací, jako je například konvertování videa a 3D rendering nebudete cítit rozdíl ani proti výkonnějším čtyřjádrovým modelům. Výrobce nastavil logiku TurboBoostu tak, že se procesor dokáže držet na 3,5 GHz i při plné zátěži čtyřmi výpočetními vlákny. Je to však za cenu vyšších teplot procesoru a až v případě, že se k tomu všemu přidá ještě intenzivní zátěž grafiky, dochází postupně ke snížení taktu na 3,0 GHz.

Notebook je vybaven kombinací 256GB SATA SSD (ve slotu M.2) a klasického plotnového disku s kapacitou 1 TB (5400 rpm). Operační systém, základní programy a obnova systému do továrního nastavení jsou instalovány na SSD, takže plotnový disk zůstává celý pro využití uživatelských dat.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 299,5 MB/s

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 337,3 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 88,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,4 ms

Komunikační funkce po kabelu zajišťuje gigabitový ethernet od Realteku. Bezdrátové možnosti jsou v režii adaptéru Qualcomm Atheros s podporou Wi-Fi /AC a Bluetooth. Notebook se vyznačuje dobrým příjmem signálu ve 2,4 i 5GHz sítích.

Displej a grafika

17,3“ matný displej má ve všech konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu TN. K mému překvapení je displej viditelně lepší, než bývá nyní u TN zvykem. Je to poznat hlavně na černé barvě, která mi nepřijde horší než u základních IPS panelů. Dokonce i pozorovací úhly jsou nadstandardní, takže když si celou plochu vyplníte černou barvou, nebude spodní část světlejší než horní. Proti IPS displejům vnímám rozdíl v horším barevném rozsahu, kdy barvy působí vybledleji (stejně jako na klasických TN) a světlé barvy se více slévají do bílé. Celkově je tedy panel kvalitou někde na půl cesty mezi základními TN a základními IPS. Z určitého pohledu zamrzí, že zde výrobce rovnou nesáhl po IPS, když u podobně drahého V17 Nitro Black jej má.

Svítivost matného displeje je nad průměrem základních TN panelů a pro kancelářskou práci je tento použitelný i venku na slunci. V podzimních sychravých dnech si přes den vystačíte s polovičním jasem a minimální neoslňuje ani při práci v úplné tmě.

V případě podsvícení však mám i výtku a ta směřuje k PWM regulaci, kdy diody blikají ve všech stupních intenzity na frekvenci 1 kHz a liší se podle jasu jen poměr mezi zhasnutím a plným rozsvícením. K mému překvapení displej bliká i při nastavení maximálního jasu. Sice už frekvence není tak nízká, aby to bylo nepříjemné bezprostředně, ale pro některé lidi může při dlouhodobější práci dříve nastat únava očí.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 140° horizontálně, 120° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 6 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CHIMEI INNOLUX N173HGE-E11. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrovaného grafického jádra Intel HD620, které je integrované v procesoru, je notebook vybaven také dedikovaným čipem na pomezí nižší a střední třídy, kterým je NVIDIA GeForce GTX 950M s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Jádro je vybaveno 640 shadery stejně jako výkonnější varianta GTX 960M, nicméně pracuje na nižších taktech.


K připojení externích monitorů je notebook vybaven trojicí výstupů – analogovým VGA, digitálním HDMI 1.4a a konektorem USB-C, který v sobě nese výstup typu DisplayPort. Pomocí HDMI lze připojit monitor s rozlišením až 2560x1600 při 60 Hz, resp. 3860x2160 při 30 Hz. Maximální rozlišení přes DisplayPort je stejné, ale zde v plné snímkové frekvenci 60 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P3866 (Graphics: 3681, Physics: 4736)
  • 3DMark 11 (Intel HD620): P1612 (Graphics: 1487, Physics: 4575)
  • Fire Strike (DX11): 3039 (Graphics: 3252, Physics: 5806)
  • Fire Strike (DX11, Intel HD620): 759 (Graphics: 810, Physics: 5696)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 65,81 fps
  • Cinebench R11.5 (Intel HD620): 39,59 fps
  • Cinebench R15: 76,81 fps
  • Cinebench R15 (Intel HD620): 47,09 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 11,09
  • EnSight (ensight-04): 27,55
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,95
  • Maya (maya-02): 7,29
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,24
  • SolidWorks (sw-03): 9,00
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,33
  • Siemens NX (snx-01): 4,68

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 50,2 fps
  • 1920x1080 (Intel HD620): 8,6 fps

Výkon dedikovaného čipu je v závislosti na situaci o 20-30 % nižší než v případě GTX 960M, což znamená, že některé moderní hry už nepoběží plynule ve full-HD ani při střední úrovni detailů. V případě, že vám na herním výkonu záleží, bylo by lepší zvolit některý z notebooků vybavených alespoň GTX 960M. V případě, že jste pouze sváteční hráči a vystačíte si s méně náročnými hrami, GTX 950M naplní očekávání.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a míří do země. Hrají velmi nahlas, nicméně v projevu mají potlačené hloubky. Výšky jsou naopak zbytečně ostré. Celkově lze zvukové schopnosti zařadit někam do průměru běžných notebooků.

Webkamera základní kvality má aktivitu indikovanou zelenou diodou vedle objektivu. Mikrofon byste ve víku hledali marně – má své místo před klávesnicí u klávesy Windows.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i grafický čip mají svedeny heatpipe k hlavnímu chladiči na levém boku. Nasávání vzduchu řeší jediný ventilátor, který při kancelářské práci jede obvykle v nejnižších otáčkách. Téměř není slyšet a notebook neruší ani v tiché místnosti.


Při zátěži jednoho jádra se po čase rozjede ventilátor do vyšších otáček a jeho zvuk je rozpoznatelný i v ruchu více lidí, byť projev není rušivý (žádné pískání). Při plné zátěži procesoru se už kupodivu ventilátor nijak nezrychlí, a když se k tomu přidá ještě plná zátěž grafického čipu, je hlučnost jen mírně vyšší.

Z hlediska hlučnosti patří Aspire F17 k lepšímu průměru notebooků s podobným výkonem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 31,5°C
  • výdech chlazení = 29,3°C
  • napájecí adaptér = 29,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 37,2°C
  • klávesnice vpravo = 36,8°C
  • spodek maximum = 56,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 51,8°C
  • napájecí adaptér = 43,8°C

teplota okolí při měření: 23,5°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu nezahřívá. V plné zátěži se zahřívá hlavně spodek v okolí chladiče. Po delší době opravdu výrazně, takže při hraní a náročných činnostech si notebook na klíně určitě nenechávejte. Opěrky rukou a klávesnice si však drží takové teploty, aby se na notebooku dalo bez omezení pracovat.


Baterie

Vestavěná baterie má kapacitu 62 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook na jedno nabití vydržel pracovat 12 hodin a 45 minut. Za vyšší výdrží stojí úsporné komponenty a při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi se výdrž pohybuje okolo velmi slušných sedmi hodin. Při náročnějším použití (bez dedikované grafiky) a maximálním jasu výdrž během testování zůstávala výdrž stále nad hranicí pěti hodin.

Díky relativně rychlému nabíjení je možné vybitou baterii nabít na 90 % za jeden a půl hodiny.


BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

V případě touchpadu je možné zvolit mezi dvěma režimy – ve výchozím stavu je vybrán režim Advanced, kdy je touchpad připraven pro běh s operačními systémy Windows 8.1 a Windows 10 (nyní už i moderní distribuce Linuxu), které mají potřebné ovladače integrované v sobě. Pokud chcete touchpad používat v jiných operačních systémech, je nutné přepnout režim na Basic – pak ovšem přijdete o podporu všech gest (včetně posunu obrazu tahem dvou prstů) a touchpad se pro systém bude tvářit jako myš připojená do portu PS/2.

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a hesly pevného disku a SSD.

Příslušenství

V balení najdete kromě počítače také napájecí adaptér s výkonem 90 W, přívodní kabel a nějakou tu tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 10 Home má obnovu do továrního nastavení uloženou na SSD.

Připravte se na fakt, že instalace systému od výrobce je vybavena větším množstvím nepříliš užitečných programů a shareware her.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 23.132,- Kč bez DPH (27.990,- Kč s DPH) a představuje vyšší z nabídky pro ČR. Nižší konfigurace se liší procesorem Core i5 a poloviční velikostí SSD (128 GB). Stojí však o čtyři tisíce méně.

Záruka je u tohoto modelu standardní dvouletá s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Brně a přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

17,3“ Acer Aspire F17 je zástupcem univerzálních domácích notebooků střední třídy. Potenciální zákazníky se snaží oslovit velkým full-HD displejem, pohodlnou podsvícenou klávesnicí, přesným touchpadem a dlouhou výdrží na baterii. Výrobce jej osadil poslední generací úsporného dvoujádrového Core i7 a umožnil mu ve většině případů pracovat na maximálním taktu TurboBoostu, což znamená, že zejména v aplikacích zatěžujících jedno jádro získáte špičkový výkon. Díky kombinaci 256GB SSD a terabajtového disku si pro změnu můžete užívat rychlé odezvy operačního sytému při zachování velkého úložného prostoru.

Z mého pohledu je notebook limitován především zvoleným displejem, který je sice na poměry TN velmi dobrý, ale kvalitou na pokročilejší displeje typu IPS jednoduše nemá. Velkou konkurenci tohoto modelu najdete přímo ve stáji Aceru a jde o model Aspire V17 Nitro, který za stejné peníze nabídne podobnou konfiguraci a je už vybaven IPS displejem i kvalitnějšími reproduktory. Má navíc také čtyřjádrový procesor, což znamená více výkonu (a nižší výdrž na baterii). Samotný Aspire F17 je notebookem, na kterém se pohodlně pracuje a má co nabídnout. Zejména v případě, že hledáte kombinaci velkého displeje, plné výbavy a dlouhé výdrže na baterii.

Klady a zápory

+ kombinace plnohodnotného SSD a pevného disku již z výroby
+ úsporný provoz a dlouhá výdrž na baterie (u velkého notebooku)

- pouze TN displej v této třídě (navíc 1kHz PWM blikání podsvícení)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire F17 (F5-771G-78X0)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7500U (2,70/3,50 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2400 (8+0)
  • SSD (GB): 256 (LITEON CV3-8D256, M.2 SATA-3)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM024 HN-M101MBB, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: HL-DT-ST DVDRAM GUE1N
  • LCD: 17,3" TFT/TN (antireflexní)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 950M (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA9377 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics, precision)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 12h 45min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, VGA, 1x USB-C
  • Rozměry: 422 x 279 x 26-32 mm
  • Hmotnost (kg): 3,00
Recenze

Diskuse