RECENZE: Acer Aspire V13 (V3 - 2016) - tenký společník s dlouhou výdrží, Intel Iris Pro grafikou a IPS LCD

28. 4. 2016 06:08    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová varianta 13“ modelu Aspire V13 sice vypadá na první pohled stejně, ale snad žádná část nezůstala beze změny. V testované konfiguraci tohoto plně vybaveného stroje s dlouhou výdrží je speciální varianta procesoru Core i5, která se liší přítomností výkonnější integrované grafiky Intel Iris Pro.

Acer Aspire V13 (V3 - 2016) - tenký společník s dlouhou výdrží, Intel Iris Pro grafikou a IPS LCD

Základní popis

13“ Aspire V13 byl oblíbený už v první generaci, ale měl několik neduhů, mezi které patřily problémy s touchpadem u některých kusů (hlavně při fyzickém namáhání) a pouhé dva porty USB – navíc oba na pravém boku. Nová verze je o něco lépe mechanicky zpracovaná a řeší oba problémy. Navíc má nyní ve všech v ČR dostupných konfiguracích IPS displeje s vysokým rozlišením, což může být lákavé hlavně u těch levnějších.

Notebook je opět nabízen ve dvou barevných provedeních – černé a bílé. Volba barvy však není možná pro každou konfiguraci – naopak výrobce některé udělal jen černé a některé jen bílé. Testovaný kus je černý a bude určitě vhodnější volbou, pokud nechcete, aby váš stroj byl příliš nápadný (u bílé je navíc obvykle problém, že po čase může zažloutnout, a na slunci může být doslova zářící povrch počítače nepříjemný pro oči).


Vzhled počítače je jednoduchý a vkusný. Nečekejte žádnou extravaganci, ale díky tenkému provedení a jemně zaobleným tvarům rozhodně neurazí. Nedotykové varianty jsou na celém povrchu hladké a matné. U verze s dotykovým displejem je potřeba počítat s odlesky na skle, které displej s dotykovou vrstvou překrývá.

Mechanické provedení je velmi dobré. Základna působí nečekaně odolně vůči kroucení i prohýbání. Víko má díky hliníkovému provedení jen malou poddajnost a ani silný tlak na zadní stranu nezpůsobí vlnění barev na displeji.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 145° a k otevření je vhodné použít obě ruce, neboť klouby mají tužší chod a při otevírání jednou rukou se bude spolu s víkem zvedat i základna. Tuhé klouby jsou záměrem zabraňujícím nechtěnému pohybu víka při práci s dotykovou obrazovkou.


Konektorová výbava je na tenký notebook nečekaně dobrá a došlo ke zlepšení ve srovnání s minulou verzí. Na levém boku jsou USB 3.0, USB 3.1 Type-C, obrazový výstup HDMI v plné velikosti, LAN a zdířka napájení. Na pravém boku dále najdete čtečku paměťových karet SD XC, kombinovaný vstup/výstup zvukového čipu a dvojici pomalejších USB 2.0.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 328 x 228 x 21 mm a váží 1,66 kg. Zesílení konstrukce se tedy projevilo přibližně 100 gramy navíc. Stále však jde o hodnotu, která je u plně vybaveného počítače více než příznivá pro každodenní přenášení.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 336 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice počítače má mírně redukované rozložení, neboť chybí pravé Ctrl a klávesy Home a End byly přesunuty ke kurzorovým šipkám. Funkce PageUp a PageDown jsou na nich přístupné při držení přepínače Fn. Především absenci pravého Ctrl vnímám negativně a bude nejspíš chybět i dalším lidem, kteří jsou zvyklí ho mačkat malíčkem pravé ruky položené na touchpadu (například pro otevření stránky v novém tabu prohlížeče). Jinak má ovšem klávesnice vše včetně méně užívaných kláves a zástupného numerického bloku kolem písmen I a K (aktivuje se Fn+F11).

Mechanika kláves je mělčí a klávesy při stisku cvakají. Nejde tedy o nejlepší možný dojem ze psaní, přestože jsem vlastně neměl žádný problém s překlepy nebo vynecháváním písmen. Klávesnici lze stále označit za dobrý průměr.

Přestože jde o nejvyšší dostupnou konfiguraci u nás, klávesnici schází podsvícení.

Indikační diody jsou u levého kloubu a jsou řešeny tak, aby byly vidět i po zavření víka. Mohou svítit podle situace červeně nebo modře a mají logiku typickou pro notebooky od Aceru, takže kdo už nějaký měl, neměl by být překvapen. Jsou dvě a vyčtete z nich zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Jejich nevýhodou je, že jsou velmi silné, a zejména při práci za slabšího osvětlení budou citlivějším jedincům nepříjemné.


Touchpad má elektroniku od ELAN, nicméně jde o novější typ, který využívá obsluhu pomocí integrovaných komponent nových verzí Windows. Touchpad má díky tomu rychlejší reakce na pohyb prstu. Oproti precision touchpadům od Synaptics však má implementovanou výraznější akcelerační křivku, na kterou jsem si musel chvíli zvykat.

Mechanické tlačítko je integrované uvnitř dotykové plochy. U testovaného kusu byla mezi plochou a tlačítkem vůle (byť velmi malá), což bylo možné poznat na charakteru zvuku při stisku. Tlačítko však není tuhé, ani hlučné.

Hlavní HW parametry

Tento notebook se sice nedodává v žádné konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem, Acer se nicméně rozhodl pomoci grafickému výkonu použitím speciálních řad procesorů, které mají výrazně výkonnější integrované grafické jádro (pouze v některých konfiguracích). V testované konfiguraci je dvoujádrový procesor Intel Core i5-6267U se zvýšeným TDP na 28 W, což umožnilo jednak implementaci rychlejší grafiky a jednak taktování do vyšších frekvencí. Základní takt je stanoven na 2,9 GHz a režim Turbo Boost jej může zvýšit až na 3,3 GHz.


Pro instalaci operační paměti jsou na základní desce přítomny dva sloty typu DDR3L-1600. V testované konfiguraci jsou oba obsazeny 4GB moduly pro dosažení celkových 8 GB paměti v režimu dual-channel. Maximálně lze paměť rozšířit na 16 GB, a to výměnou za dvojici 8GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 74 284
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 117

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 74 284
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 148 169

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,37 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,71 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,71

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 129 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 338 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,61

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16046 MB/s

Vyšší základní takt kombinovaný s vyšším TDP, díky kterému jej procesor nemá problém udržet dlouhodobě (plná zátěž obvykle na 3,1 GHz), umožnily dosáhnout na výkony, které byly dvě generace zpátky charakteristické pro dvoujádrové procesory s TDP 37/47 W. Až při zátěži všech jader se může vyplatit sáhnout po čtyřjádrových procesorech Core i7, které mají výkon pro takový typ zátěže téměř dvojnásobný. Při zátěži jednoho jádra si ovšem vyššími řadami procesorů příliš nepomůžete.

Úložný prostor je řešený 256GB SATA SSD, které je vloženo do slotu M.2, takže jej můžete časem vyměnit za typ s větší kapacitou. Díky SSD a vysokému výkonu procesoru na jedno jádro jsou reakce systému velmi svižné.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 332,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Navzdory menší tloušťce si notebook zachovává plnou konektivitu. Vedle kabelového připojení pomocí gigabitového Ethernetu (Realtek) je zde také bezdrátová karta (Qualcomm Atheros) zajišťující Bluetooth 4.0 a Wi-Fi včetně standardu /ac.

Displej a grafika

Lesklý 13,0“ displej má rozlišení Full HD (1920x1080) a matici typu IPS (6-bit). Obraz má pěkné barvy, široké pozorovací úhly a velmi dobrý kontrast, takže se hodí jak pro kancelářskou práci (kde tolik nenamáhá oči), tak po sledování filmů a jiné multimediální činnosti.

Podsvícení displeje má intenzitu mírně nad průměrem pro základní TN displeje, ale při provozu venku je potřeba počítat se silnými odlesky kvůli skleněnému překryvu (matný displej najdete pouze u konfigurací bez dotykové vrstvy). Podsvícení používá filtraci, která zamezuje blikání diod vlivem PWM regulace, a to ve všech stupních jasu.


Integrované grafické jádro je v případě tohoto procesoru výrazně posíleno. Je kvůli němu navýšen mezní tepelný výkon celého procesoru o více než 10 wattů. Maximální takt jádra zůstal nezměněn na 1050 MHz, ale oproti standardním verzím je přítomen dvojnásobek výpočetních jednotek (48 EU) a navíc je přímo na desce procesoru také integrovaných 64 MB vlastní paměti (eDRAM).

Externí monitory lze připojit prostřednictvím digitálních výstupů HDMI 1.4a (maximálně 3840x2160@30 Hz, resp. 2560x1440@60 Hz) a USB 3.1 Type-C, ve kterém je klasický přenos DisplayPort s možností řetězení. Na integrovaný DisplayPort lze připojit jeden monitor s maximálním rozlišením 3840x2160 (60 Hz), případně více monitorů, které si dělí přenosové pásmo (například dva s rozlišením 2560x1440). V případě, že vypnete interní displej, lze pomocí dostupných konektorů připojit až tři externí monitory a používat je v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2682 (Graphics: 2513, Physics: 4614)
  • Ice Storm (DX9): 76 967 (Graphics: 104 117, Physics: 40 241)
  • Cloud Gate (DX10): 8197 (Graphics: 12 762, Physics: 3640)
  • Fire Strike (DX11): 1407 (Graphics: 1479, Physics: 5173)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 41,71 fps
  • Cinebench R15: 59,10 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 3,15
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,53
  • Maya (maya-02): 20,47
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,43
  • SolidWorks (sw-03): 17,86
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,20
  • Siemens NX (snx-01): 2,52

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 34,9 fps
  • 1920x1080: 19,6 fps

Výkon integrovaného řešení Intel Iris je proti standardním integrovaným grafikám v procesorech generace Skylake (Intel HD 530) vyšší v závislosti na zátěži o 50-80 %. Dosahuje tedy na základní dedikované grafiky nižší třídy (typicky GeForce 920M), které jsou obvyklé v levných nebo menších tenkých noteboocích. Nečekejte tedy extrémní herní výkon, ale hry, které jsou hratelné na standardní integrované grafice v HD, si zde zahrajete v plném rozlišení displeje (Full HD) a při stejném nastavení zas může výkon navíc udělat rozdíl mezi hratelnou a nehratelnou snímkovou frekvencí (ostatně například 22 a 34 fps už je poměrně znát). V případě, že však hledáte vyloženě herní stroj na náročné hry, nebude ani grafické jádro Iris Pro tím pravým řešením.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země. Na malý notebook hrají nečekaně dobře. Není to sice tak dobré, jako ve větším modelu V15 Nitro, kde jsou výraznější hloubky, ale zvuk je stále hlasitý a relativně vyvážený. Notebooky této třídy obvykle hrají hůře.


Ve víku nad displejem najdete také webkameru základních kvalit, jejíž aktivitu indikuje zelená dioda vedle objektivu. Mikrofon je pravděpodobně umístěn někde v základně.

Chlazení a provozní hluk

Procesor i chladič najdete v zadní části základny a výdech ventilace mezi klouby víka směřuje taktéž dozadu. Při kancelářské práci se ventilátor prakticky nezapíná a počítač díky absenci rotujícího pevného disku zůstává dokonale nehlučný.


Zátěž jednoho jádra způsobí postupné rozjetí ventilátoru poměrně záhy a hlučností jde o průměr tenkých notebooků. Existují i tišší, ale současně i mnohem hlučnější. Zvuk chlazení má "svištivější" charakter, který se nejvíce projeví až ve vyšších otáčkách způsobených zátěží všech jader – pak počítač uslyšíte i z několika metrů v místnosti s běžným ruchem více lidí. Nejde však o otravný, vyloženě pištivý zvuk, jak tomu bývá u některých konkurentů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 31,2°C
  • výdech chlazení = 31,8°C
  • napájecí adaptér = 31,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • klávesnice vlevo = 35,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 40,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,7°C
  • napájecí adaptér = 40,4°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu prakticky nezahřívá. Po delším provozu je cítit trochu tepla jen na spodku vzadu uprostřed. V zátěži se zahřívá hlavně spodek, zatímco opěrky rukou ani klávesnice teplotu v závislosti na vytížení prakticky nemění.


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 49 Wh a v našem standardním* redakčním testu udržela počítač v provozu 13 hodin a 44 minut na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi jsem se v průměru pohyboval lehce pod hranicí osmi hodin. Pokud jsem jas ještě snížil, bylo možné při nenáročných činnostech překonat i devět hodin, ale už je to za cenu velkých ústupků. I při nárazové střední zátěži a vyšším jasu se obvykle nedostanete pod pět hodin provozu a plné výkonové zatížení notebook utáhne necelé dvě hodiny.


Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny. V maximální zátěži se nabíjení protáhne o půl hodiny.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

V případě touchpadu je možné zvolit mezi dvěma režimy – ve výchozím stavu je vybrán režim Advanced, kdy je touchpad připraven pro běh s operačními systémy Windows 8.1 a Windows 10, které mají potřebné ovladače integrované v sobě. Pokud chcete touchpad používat v jiných operačních systémech, je nutné přepnout režim na Basic – pak ovšem přijdete o podporu všech gest (včetně posunu obrazu tahem dvou prstů) a touchpad se pro systém bude tvářit jako myš připojená do portu PS/2.

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a heslem pevného disku (SSD).

Příslušenství

V balení najdete kromě počítače také napájecí adaptér s výkonem 45 W, přívodní kabel a nějakou tu tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 10 má obnovu do továrního nastavení uloženou na disku.

Připravte se na fakt, že instalace systému od výrobce je vybavena větším množstvím nepříliš užitečných programů a shareware her.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jednou ze dvou nejvyšších a stojí 19 826,- Kč bez DPH (23 990,- Kč s DPH). Za stejnou cenu je ještě bílá varianta, která se liší použitím dvoujádrového procesoru Core i7-6500U (TDP 15W, bez grafiky Iris Pro a prakticky se stejným výkonem) a matným nedotykovým displejem.

Ostatně bez dotykové vrstvy jsou i dvě levnější konfigurace. Šest tisíc můžete ušetřit, když vezmete bílou verzi s procesorem Core i5-6200U, 4 GB operační paměti a 500GB plotnovým diskem. Nejlevnější varianta je ještě o další tři tisíce levnější – je černá a nabízí dvoujádrový procesor Pentium Dual Core 4405U (2,1 GHz), 4 GB operační paměti a 128GB SSD. Právě tato verze je velmi zajímavá, protože toto Pentium U poslední generace (Skylake) je výkonné přibližně jako Core i3 generace předchozí (Broadwell), takže výkonu má stále dost (neplést s procesory Pentium N) a zachován je (s vyššími konfiguracemi shodný) pěkný IPS displej s rozlišením Full HD.

Záruka je u tohoto modelu standardní dvouletá s opravou v servisu. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Brně a přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

13“ notebook Acer Aspire V13 v nové variantě (2016) je skvělé mobilní řešení pro uživatele, kteří hledají plnohodnotný malý notebook na cesty a kromě dlouhé výdrže vyžadují i tichý provoz a kvalitní IPS displej. Nová verze notebooku má subjektivně lepší mechanické zpracování a má novou konstrukci touchpadu, která netrpí problémy při prohýbání/kroucení vlivem drsnějšího zacházení.

Přestože hmotnost 1,66 kg není nijak velká v porovnání s konkurencí, Acer dokázal do počítače dostat plnou konektorovou výbavu, ve které nechybí ani kabelové připojení do sítě LAN, a nejen že operační paměť není celá připájená na desce, jsou tu dokonce dva sloty pro uživatelské rozšíření, takže Aspire V13 v tomto ohledu nezaostává za většími notebooky.

Z hlediska výkonu je procesor Core i5-6267U velmi zajímavou volbou. Má vyšší TDP a s tím i schopnost běžet dlouhodobě ve vyšších taktech. Navíc má výrazně výkonnější integrovanou grafiku, která je na úrovni nižší třídy dedikovaných grafických čipů, takže si zahrajete mnohem více her než se standardními integrovanými řešeními.

Pokud nepotřebujete tolik výpočetního a grafického výkonu, jsou velmi zajímavé i nižší konfigurace, které začínají pod hranicí 15 tisíc korun včetně DPH a přitom mají kvalitní Full HD IPS displej. V rámci aktuální nabídky trhu je Acer Aspire V13 rozhodně jedním ze zajímavějších zástupců tenkých plně vybavených notebooků za rozumnou cenu.

Klady a zápory

+ solidní mechanické provedení
+ velmi příznivá cena nižších konfigurací při zachování Full HD IPS displeje
+ při kancelářské práci pasivní chlazení
+ dlouhá výdrž na baterie
+ plná konektorová výbava

- chybí podsvícení klávesnice
- chybí klávesa pravého Ctrl
- zbytečně intenzivní indikační diody

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. V případě tohoto notebooku byl z časových důvodů test proveden pouze do 50 % baterie a celková výdrž byla aproximována.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire V13 Touch (V3-372T-55G1)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6267U (2,90/3,30 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4+4)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZNLN256HCHP-00000)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel Iris Pro 540 (64MB eDRAM, IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Family Controller)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN I2C)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 13h 44min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.1 Type-C, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 328 x 228 x 21 mm
  • Hmotnost (kg): 1,66
Recenze

Diskuse