RECENZE: Acer ChromeBook 14 for Work - Chrome OS s full-HD IPS displejem a skvělou výdrží

11. 8. 2016 07:14    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Výrobců, kteří by věřili v ChromeBooky pro náš trh, zatím moc není. Acer se však činí a má nabídku modelů rozsáhlou. Nově teď nabízí 14" ChromeBook s procesorem Core i3, 4 GB operační paměti a IPS displejem s vysokým rozlišením. Dle výrobce by mělo jít o stroj svým výkonem a ergonomií vhodný i pro pracovní nasazení.

Acer ChromeBook 14 for Work - Chrome OS s full-HD IPS displejem a skvělou výdrží

Základní popis

ChromeBooků je na trhu už více a vybrat se dá ve všech velikostních kategorií. Vzhledem k omezenosti operačního systému se nejlépe prodávají malé modely s minimálním výkonem, které cílí do nejnižších cenových hladin. Testovaný model se snaží zaujmout ty, jejichž potřeby sice nepřesahují načítání různých webových aplikací v prohlížeči, ale chtěli by něco výkonnějšího, s dobrým displejem a rozumnou ergonomií.

Vnější strana víka má černé lesklé provedení se stříbrným logem Acer a barevnou ikonou prohlížeče Chrome. Z vnitřní strany po otevření jsou však voleny podstatně praktičtější matné povrchy, na kterých neulpívají žádné viditelné otisky prstů a nečistoty. Vzhled počítače je pěkný a není z něj příliš poznat nižší cena.

Konstrukce je pochopitelně plastová, ale díky nízké hmotnosti nedochází ke kroucení základny při zvednutí otevřeného počítače za roh. Taktéž při psaní se klávesnice pod prsty vůbec neprohýbá. Pokud však na ni cíleně zatlačíte větší silou, prohne se celá základna. Podobná situace je při kroucení za rohy. Běžného používání bych se ovšem nebál, a to ani s častým cestováním. Displej je proti tlaku na vnější stranu víka chráněn dostatečně.

Jednou rukou se počítač otevírá velmi špatně. Je to dáno už jen tím, že základna v předu přesahuje, takže není snadné od ní víko oddělit (nějaký výřez tu chybí). Lehká základna v kombinaci s vyšší tuhostí víka znamenají nutnost používat obě ruce při jakékoli manipulaci s víkem. Maximální úhel otevření je 135°.


Konektorová výbava je chudší než u běžných notebooků. Na levém boku je obrazový výstup HDMI, kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), jedno USB 3.0 a jedno USB 3.1 (Type-C), které slouží také pro nabíjení. Na pravém boku je už jen druhé USB 3.0 a čtečka paměťových karet SD XC. Ve výbavě bohužel nenajdete možnost připojit počítač kabelem do počítačové sítě LAN.


V zavřeném stavu jsou rozměry počítače 330 x 227 x 22,5 mm. Hmotnost je na levný 14“ počítač velmi dobrá - jen 1,44 kg. Napájecí adaptér má výkon 45 W a váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem 327 g. Celkově jde tedy o počítač vhodný i pro časté nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má redukované rozložení, které je charakteristické pro ChromeBooky nejen od Aceru. Chybí zde klávesy jako PageUp, PageDown, Home a End, ale také Insert a Delete. Většina má náhradu někde ve dvou až tříklávesové zkratce (všechny si lze vyhledat přímo v nastavení systému). Klávesy F1-F12 jsou nahrazeny různými funkcemi pro přechod po stránkách zpět/vpřed, nastavení jasu (displeje i klávesnice) a regulaci hlasitosti. Systém s původními funkčními klávesami nepočítá a pro ovládání nejsou potřeba.


Klávesy mají plnou velikost a klávesnice působí prostorně i přehledně. Stejně jako u 11" Acer ChromeBooku R11 i zde musím pochválit provedení klávesnice. Klávesy mají velmi příjemný stisk s tlumeným zvukem na všech klávesách. Mechanika je velmi přesná a při troše snahy lze psát téměř nehlučně.

Klávesnice je vybavena bílým podsvícením, se čtyřmi stupni intenzity svícení (bez PWM blikání) a samozřejmě také možností úplného vypnutí. Ovládání je manuální a není tak přímočaré jako na jiných noteboocích. Ubírání a přidávání jasu klávesnice se reguluje kombinací kláves pro nastavení jasu obrazovky s přepínačem Alt.


Indikační diody má počítač pouze dvě a jsou na levém boku vzadu. Mají klasickou Acerovskou logiku a umí svítit podle situace modře nebo červeně. Vyčtete z nich zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Vzhledem k tomu, že klávesnice nemá žádné zámky funkcí a místo pevného disku je zde pouze miniaturní flash úložiště, nejsou ani další diody potřeba.

Velká dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná vůči středu základny a ne psací části klávesnice. Od okolí se liší hladším povrchem a jediné mechanické tlačítko je integrované uvnitř plochy. Elektronika touchpadu má pouze malé zpoždění snímání. Nezvyklá pro mě byla pouze silná akcelerační křivka, kdy i malý rozdíl rychlosti pohybu prstu znamenal velkou změnu pohybu kurzoru.

ChromeBooky řeší veškerou podporu gest touchpadu na úrovni operačního systému a sytém toho bohužel moc neumí. Funguje pouze gesto pro posun stránky tahem dvou prstů po ploše. Přiblížení a další pokročilé funkce však chybí. Stejně tak pravé tlačítko myši je emulováno pouze poklepáním dvou prstů, ne stiskem touchpadu v pravém dolním rohu, jak to někteří uživatelé také používají.

Hlavní HW parametry

Obvykle ChromeBooky dostáváme s různými úspornými procesory vycházejícími z nepříliš výkonného jádra Atom. Zde však výrobce osadil plnohodnotné dvoujádrové Core i3 v úsporné variantě s mezním tepelným výkonem 15 W. Jde o typ i3-6100U jehož výchozí (a současně maximální) takt činí 2,3 GHz. Přestože různá Pentia N mají stejný takt a rovnou čtyři jádra, i3 je v praxi podstatně výkonnější.

Procesor i operační paměť jsou připájeny k základní desce a s uživatelským rozšířením se nepočítá. Integrovaná paměť má velikost 4 GB, což není příliš mnoho pro moderní pracovní počítač s Windows, nicméně v případě Chrome OS to není takový problém, neboť téměř všechna paměť je připravena pro webový prohlížeč.

Používal jsem různé pokročilejší webové aplikace současně, ale nikdy jsem nezaznamenal žádné zadrhnutí. Naopak počítač překvapil velmi příjemnou svižností ve všech situacích. Googlu se skvěle podařilo doladit, aby uživatel vždy co nejrychleji dostal vizuální odezvu - často prakticky okamžitě. Na rozdíl od ChromeBooků s Pentii a Celerony N zde s výkonnějším procesorem nedochází k zásekům ani při načítání složitých webových aplikací.

Integrované úložiště má kapacitu 32 GB a jde o primitivní úspornou paměť typu eMMC podobnou tomu, co můžete najít v tabletech a mobilních telefonech. Přenosové rychlosti takových pamětí mnohdy nedosahují ani na běžné plotnové disky, ale stejně jako plnohodnotná SSD neprodukují hluk a mají dobrou přístupovou dobu při náhodném zápisu.

Bezdrátový modul je jedinou vyměnitelnou komponentou. Podporuje Bluetooth a dvoupásmovou Wi-Fi včetně standardu /AC. Příjem signálu byl bezproblémový i při větší vzdálenosti od přístupového bodu přes několik zdí, kdy už mívají některé notebooky problém.

Displej a grafika

Matný 14" displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. Obraz je díky tomu příjemně prokreslený a s dobrými obrazovými parametry (kontrast, barvy), a to i ve srovnání se základními IPS panely.


Ve výchozím nastavení jsou ovládací prvky poněkud drobnější, což lze řešit přenastavením rozlišení na 1536x864. Na rozdíl od Windows tím nedojde ke změně fyzického rozlišení, ale k přenastavení zvětšení (DPI) na 125%, takže je vše stále ostré. Pokud snížíte rozlišení ještě o jeden krok, už dojde naopak ke klasickému rozmazání všech prvků, takže v tomto není Chrome OS příliš logický (přesnou logiku jsem neodpozoroval, ale mnohdy po změně pomohl restart počítače).

Svítivostí obrazovky je mírně nad průměrem základních TN panelů. Výhodou je plynulá regulace jasu s velkým rozpětím. Ve všech úrovních jasu displej netrpí blikáním jak tomu bývá u některých konkurentů vlivem špatně implementované PWM regulace.

Grafické jádro Intel HD520 se stará o veškeré vykreslování a plně postačuje potřebám systému i webových aplikací využívajících 3D akceleraci. K notebooku lze připojit také externí monitory. Primárně je k tomu určen výstup HDMI 1.4a v plné velikosti, se kterým by mělo být možné dosáhnout až rozlišení 2560x1600 při 60 Hz (resp. 4K při 30 Hz). Obraz lze dostat také z konektoru USB-C, jehož součástí je přenos typu DisplayPort. S ním by mělo být teoreticky možné zobrazovat až v rozlišení 4K (60 Hz).

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny na spodku základny v předních rozích. Na poměry levných notebooků hrají až nečekaně dobře. Hlasitostí spadají jen někam do průměru, ale podání je lepší, než je zvykem u notebooků v této cenové kategorii.

Webkamera základní kvality indikuje svou aktivitu zelenou diodou vedle objektivu. Dvojice mikrofonů má své místo vpravo od webkamery.

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém má výdechy na zadní straně a ventilátor se spouští podle potřeby. Při nenáročných činnostech se počítač chladí většinou pasivně. V nejnižších otáčkách jsem jej obvykle zpozoroval jen během parných dní při používání na klíně nebo na posteli. Při této rychlosti však téměř není slyšet ani z pracovní vzdálenosti v úplném tichu.


Vysoké otáčky ventilátoru jsem měl možnost poznat jen v jedné situaci. Občas se takto ventilátor roztočí po zavření víka a točí se třeba několik desítek sekund, i když už se počítač tváří jako uspaný. V takové chvíli už chlazení postřehnete i v místnosti s běžným hlukem více lidí, ale vyloženě hlučné také není.

Povrchové teploty jsou při běžné webové zátěži udržovány na nízkých hodnotách a notebook je maximálně vlažný. Při dlouhodobé zátěži se ohřeje jen spodek v zadní části uprostřed.

Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 44 Wh. Při nenáročné on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje lze dosáhnout na 9 hodin a 42 minut výdrže. Při větší výpočetní zátěži výdrž klesla na 5 hodin a 18 minut. S trochou snahy lze ustát celý pracovní den na jedno nabití.

Vybitá baterie se nabije na 90 % kapacity za hodinu a půl.


BIOS, změna OS, Linux

UEFI zavaděč v počítači je designován čistě pro spouštění Chrome OS, což je rozdíl proti klasickým notebookům, kde můžete zavést bez problému i jiné operační systémy dle libosti. Zde byste také marně hledali nějaká pokročilá nastavení.

Pokud je na vás Chrome OS příliš primitivní, nejjednodušší alternativou z hlediska instalace jsou upravené Linuxové distribuce. Chrome OS totiž používá modifikované Linuxové jádro, takže je možné spustit plnohodnotné grafické prostředí z Linuxu i pod ním, aniž by se muselo původní grafické rozhraní Chrome OS vypnout. Výhodou takového řešení je, že můžete provozovat obě prostředí a přepínat mezi nimi bez restartů.

Pokud chcete Chrome OS úplně obejít a mít čistý Linux, existují návody jak za pomoci open source zavaděče (firmware) dosáhnout přípravy pro běh kompletní instalace. Pro některé ChromeBooky existuje i varianta hacknutá pro běh Windows, ale s tím už může být spousta problémů a nejde o řešení dostupné pro všechny typy ChromeBooků. Obecně jakákoli úprava zavaděče je vhodná pouze pro pokročilé uživatele, neboť si tím můžete zařízení dostat do nefunkčního stavu.

Příslušenství, kancelářské programy

Notebook je dodáván s malým 45W napájecím adaptérem a třížilovým přívodním kabelem. Chrome OS, který je v interní paměti předinstalován, ponechává něco přes 20 GB prostoru pro uživatelská data. Část systému se aktualizuje automaticky (pokud nevyhodnotí, že je na mobilním připojení, kde by mohla být účtována data). Výjimkou je kernel, který si drží až na bezpečnostní záplaty stejnou verzi s odladěnými ovladači.

Pokud Chrome OS příliš dobře neznáte, měli byste mít na paměti, že nejde o klasický plnohodnotný operační systém, který by primárně spoléhal na aplikace instalované přímo do něj. Zde se počítá s tím, že budete používat webové aplikace (tedy všechno to, na co jste zvyklý uvnitř webového prohlížeče kdekoli jinde) a budete neustále připojeni k internetu. K tomu je systém skvěle optimalizován a webový prohlížeč (Chrome) běží dobře i na slabém hardware.

Lokálně instalované aplikace už jsou povoleny, ale jsou obvykle velmi primitivní (grafické editory). Přehrávání videa z interní paměti (resp. z SD karty nebo USB) je možné, a pokud si nainstalujete VLC (jednodušší a pomalejší verze proti jiným OS), získáte i možnost u videí nastavovat poměr stran a titulky ze souborů.

Pro kancelářskou práci se počítá s on-line balíčkem Google Dokumenty, který je v Chrome OS přístupný v off-line módu - tedy i v případě, že počítač není k internetu připojen. Funguje to poměrně dobře, ale občas jsem zažil i situace, že se nějaké úpravy projevily až zpožděně, nebo dokument vytvořený off-line nebyl po připojení k internetu chvíli nikde vidět. Pokud jsem však pracoval s nějakým již vytvořeným dokumentem a nikdo ho mezi tím neotevíral i jinde, vše většinou fungovalo správně.

Nevýhodou Google Dokumentů je jejich omezenost ve srovnání s velkými kancelářskými balíčky jako je MS Office. Pro našince se hodí dodat, že v něm není kontrola české gramatiky a kontrola pravopisu sice je přítomna (přímo na úrovni prohlížeče), ale pro češtinu funguje nějak podivně - někdy podtrhává poměrně základní slova a někdy zas zjevnou chybu přehlíží (skoro bych řekl, že je podtrhávání úplně náhodné).

Vzhledem k omezenosti Google Dokumentů jsem sáhl po Office 365 a jeho webovém přístupu. Outlook 365 je jedinou aplikací, která se dá nastavit i do offline módu, takže zprávy uložené v mezipaměti si můžete přečíst i bez připojení k internetu. Ostatní aplikace vyžadují připojení ke spuštění a postupnému načítání částí dokumentu. Pokud někde děláte změny a na chvíli připojení vypadne, je stále možné pracovat a změny se nahrají při opětovném spojení. Nelze se však bez připojení přesunout do částí dokumentů, které předtím nebyly načteny.

Office 365 je ve webové verzi mnohem jednodušší, ale zachovává si spoustu užitečných vlastností (včetně dobré kontroly pravopisu). Narážel jsem však na různé nedostatky jako nemožnost změnit typ pohledu na webový nebo absence vkládání bloků textu bez zdrojového formátování. Dokumenty se však správně načítají, nemají chyby formátování a při změnách se nemusíte bát poškození definovaných stylů.

V případě, že plánujete používat ChromeBook hlavně pro připojení ke vzdáleným plochám počítačů s Windows (RDP), měl bych upozornit, že dostupný klient neumí detekovat názvy počítačů (musí se zadávat IP adresa), nepřenáší zvuk a je tak asi 10x pomalejší ve vykreslování proti oficiálním klientům pro Windows a Mac. Život také trochu komplikuje odlišná klávesnice a nemožnost použít některé klávesové zkratky, protože je Chrome OS odchytává místo programu.

Od dřívějších dob však vnímám pozitivně možnost připojit se ke sdíleným složkám počítačů s Windows (SMB) po instalaci rozšíření přímo v integrovaném správci souborů. Dále je možné doinstalovat rozšíření pro různá cloudová úložiště včetně Microsoft OneDrive.

Ceny a záruka

Acer ChromeBook 14 for Work (CP5-471-3451) vychází na 10.736,- Kč bez DPH ( 12.990,- s DPH). V nabídce Aceru je také velmi podobný notebook s označením Acer ChromeBook 14, který má ale jinou konstrukci těla a je vybaven slabšími procesory Intel Celeron N.

Počítač je vybaven standardní dvouletou zárukou s opravu v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko jsou opravy řešeny centrálním servisem v Brně a přepravu počítače kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

14" Acer ChromeBook 14 for Work je méně tradičním pojetím ChromeBooků. Většina dostupných modelů dnes chce zaujmout hlavně nízkou cenou, která je nižší než u klasických notebooků s Windows, a to díky nulové ceně za licenci Chrome OS a díky schopnosti tohoto systému efektivně fungovat z malé flash paměti. Zde však Acer míří na uživatele, kteří nemají zas tak nízké nároky - naopak chtějí kvalitní (IPS) displej s vyšším rozlišením, pohodlnou klávesnici pro psaní dlouhých textů a nízkou hmotnost při zachování plné ergonomie. Jen nepotřebují spouštět desktopové aplikace a všechno, co chtějí, lze řešit uvnitř webového prohlížeče.

Právě takoví uživatelé mohou s tímto počítačem hodně ušetřit, neboť pohodlí při jeho používání (odezva systému, kvalita displeje,…) je na úrovni klasických 14“ notebooků obvykle skoro o deset tisíc dražších. Jen musíte při nákupu brát v potaz, že nabídka toho, co lze spustit na Chrome OS, je podstatně omezenější ve srovnání s Windows.

U Chrome OS vnímám jako největší zádrhel, že sice ušetří práci těm nejméně znalým uživatelům, protože nepotřebuje mnoho údržby (jen tolik, kolik potřebuje samotný webový prohlížeč), ale jakmile chcete něco, na co by ve Windows stačil „pokročilejší začátečník“, je u ChromeBooků potřeba lézt do terminálu, provádět instalaci Linuxového prostředí a další činnosti, které jsou stravitelné spíše pro geeky a pokročilé uživatele. Zacílení na střed jaksi chybí.

Patříte-li mezi uživatele, kterým omezení ChromeBooků nijak nevadí, a chcete něco s dobrou ergonomií, je tento počítač skvělou volbou, neboť nabízí spoustu dobrých vlastností za cenu nepříliš vzdálenou supermarketovým levným notebookům s Windows.

Klady a zápory

+ full-HD IPS displej (bez PWM blikání)
+ velmi příjemná (a tichá) mechanika klávesnice
+ většinou nehlučný provoz

- omezenost operačního systému, když není dostupné připojení k internetu

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer ChromeBook 14 for Work
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-6100U (2,30, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (on-board)
  • SSD (GB): 32 (eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Wireless-AC (a/ac/g/n)
  • Zvuková karta: HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Google Chrome OS
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 9h 42min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 3.0 Type-C, HDMI
  • Rozměry: 330 x 227 x 22,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,44
Recenze

Diskuse