RECENZE: Acer Spin 7 - 14" překlopný konvertibilní notebook, úsporný Intel, IPS LCD, zcela tichý provoz

24. 11. 2016 06:24    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer dlouho zkoušel různé typy konstrukcí u konvertibilních strojů. Nyní se rozhodl přidat k dalším výrobcům s překlopným řešením, kde je klasická notebooková konstrukce doplněna dvojitými klouby. Na test se do redakce dostal nejvyšší model z nové řady Spin, který je vybaven úsporným Core i7 s pasivním chlazením, IPS displejem a dlouhou výdrží na baterie.

Acer Spin 7 - 14" překlopný konvertibilní notebook, úsporný Intel, IPS LCD, zcela tichý provoz

Základní popis

Nová řada Acer Spin aktuálně obsahuje tři modely. Zatímco první dva (Spin 3 a Spin 5) útočí na nižší cenové příčky, dnes testovaný Spin 7 je zamýšlen jako vyšší třída, čemuž odpovídá i cena. Není to však, že byste za své peníze nic nedostali – inženýři z Aceru se zaměřili na výrobu zařízení s minimální tloušťkou, což se jim povedlo.

Vzhled počítače je spíše nenápadný a výrobce vsadil na černé barevné provedení. Kromě lesklého překryvu displeje je počítač na povrchu kovový. Výsledek vypadá velmi dobře a zapadne i do pracovního prostředí.

Navzdory minimální tloušťce je konstrukce pevná jak v případě základny, tak v případě víka. Při držení za roh nedochází k viditelnému kroucení a víko zvládá větší tlak z vnější strany, aniž by to bylo poznat na displeji.

Počítač se i přes malý výřez na čelní hraně špatně otevírá. Pro otevření je potřeba použít obě ruce. Víko lze překlopit proti základně o plných 360°. Ve chvíli otevření přes 180° dojde k deaktivaci klávesnice a touchpadu a systém se zeptá, zda se má přepnout do režimu zobrazení vhodného pro tablety.


Konektorová výbava je vinou minimální tloušťky výrazně zredukována a čítá pouhé tři konektory, všechny na pravém boku. Jde o dva porty typu USB 3.1 Type-C (USB-C) a jeden kombinovaný audio jack pro vstup a výstup. Obě USB-C mohou sloužit k nabíjení počítače a je jedno, do kterého z nich napájecí adaptér připojíte. Oba dle specifikace mají také podporu pro výstup typu DisplayPort (je možné, že se dělí přes rozbočovač o jeden, ale nemám redukci, kterou bych to mohl odzkoušet).

Na notebooku byste jen marně hledali klasické obrazové výstupy (díky tomu, jak je tenký) jako HDMI, kabelové připojení do počítačové sítě LAN nebo čtečku paměťových karet SD XC. Bez redukce nepřipojíte ani standardní zařízení pro rozšířenější porty USB-A. Acer naštěstí ke každému notebooku přibaluje jednu redukci, která z USB-C udělá USB-A.


Počítač má poměrně malé půdorysné rozměry na poměry zařízení s 14“ displejem. Jen 324 x 226 mm, což znamená tenčí rámeček po stranách displeje. V režimu notebooku to vypadá pěkně, ale v režimu tabletu (na šířku) pak není počítač za co držet, aniž by to bylo rozpoznáváno jako dotyk na obrazovce.

Odstranění klasických konektorů umožnilo ztenčit počítač tak moc, že v zavřeném stavu má pouhých 11,5 mm. Hmotnost je také nižší. Celek váží jen 1,26 kg. V případě delších cest si připočtěte 339 g za napájecí zdroj s třížilovým přívodním kabelem. I s ním jde ovšem o zařízení přímo ideální k častému nošení, protože v zavazadle o něm téměř nebudete vědět.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má jiné rozložení, než používá Acer standardně u svých 14“ notebooků. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou řešeny jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Horní řada kláves má tím pádem nové seskupení a zástupný numerický blok lze nově aktivovat vyhrazenou klávesou NumLk (dříve byla nutná kombinace jiné klávesy s Fn).

Horní řada kláves nyní slouží primárně pro funkce vyznačené ikonami. Původní funkce F1-F12 jsou dostupné až při držení přepínače Fn. V případě klávesových zkratek jako Alt+F4 (zavření okna programu) je nyní nutné zmáčknout trojkombinaci Fn+Alt+F4. Pokud jsou pro vás původní klávesy F1-F12, můžete změnit primární funkci horní řady pomocí nastavení firmware.

Mechanika kláves je navzdory nižšímu zdvihu velmi jistá a potěší nízkou hlučností při psaní. Neměl jsem problém se na tuto klávesnici velmi rychle adaptovat a dovedu si ji představit plně použitelnou pro psaní delších dokumentů na cestách.

Nechápu, jak je možné, že Acer do zařízení v této cenové relaci nedal podsvícení klávesnice. Zprvu jsem myslel, že je jen někde vypnuté, protože bych něco takového v hi-endu ani nečekal, ale dle všeho zde není a podle mě je to obchodní chyba.

Svícení bohužel vynahrazují dvě indikační diody v zadní části. Ty umí svítit podle situace oranžově nebo modře a jejich hlavní problém je, že svítí až příliš intenzivně. V noci je zejména modrá velmi nepříjemná a nechápu, proč Acer zvolil tak vysokou svítivost, když i při poloviční by byly za denního světla dobře čitelné. Z diod můžete vyčíst zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Logika je stejná jako u jiných notebooků od Aceru.


Notebook je vybaven precision touchpadem s elektronikou Synaptics, který nabízí velmi rychlé reakce a přesné ovládání. Dotyková plocha je jen mírně zapuštěná, ale hmatově i vizuálně jde velmi dobře odlišit od okolí zkoseným stříbrným lemem. Tlačítko integrované v ploše má příjemný měkčí stisk a klape tiše.

Zvláštností tohoto touchpadu je jeho extrémní šířka, kdy pravá strana zasahuje pod prostor, kde se při psaní opírá ruka. Všechny potenciální problémy řeší upravený ovladač touchpadu, který filtruje některé pohyby u pravého okraje, a při psaní na klávesnici se samozřejmě rozpoznávání touchpadu úplně vypíná. Nic ovšem není dokonalé a někdy jsem měl problém, že místo pohybu kurzoru dochází k nechtěnému provádění nějakého gesta. Vždy byla důvodem pravá dlaň zasahující do dotykové plochy. Kdyby byl touchpad užší a vycentrovaný pod psací část klávesnice, bylo by to jen ku prospěchu.

Hlavní HW parametry

Počítač je vybaven úsporným dvoujádrovým procesorem Core i7-7Y75, jehož mezní tepelný výkon (TDP) je nastaven na pouhých 4,5 W (s možností navýšení výrobcem až na 7 W). V procesorech od Intelu už teď začíná být místy nepřehledná situace. Tento má nejblíže asi k procesorům Core-M, nicméně z hlediska výkonu je na tom lépe.

Nízký garantovaný základní takt 1,3 GHz se může při potřebě výkonu navýšit až na 3,6 GHz díky technologii TurboBoost. Takt turba je na úrovni vyšší třídy 15W procesorů, což dává tušit, že minimálně v krátkodobé zátěži jednoho jádra lze teoreticky dosáhnout až na výkon Core i7 (U).


Operační paměť má kapacitu 8 GB a jde o DDR3L-1833. Celá je integrovaná na desce v zapojení dual-channel a není možné ji dále uživatelsky rozšířit.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66391
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 113089

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17382
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 45893

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,23 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,31 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 112 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 206 cb
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13925 MB/s

Plný takt turba umí procesor udržet jen velmi krátkou dobu, nicméně stačí to na různé krátkodobé zátěže, které jsou charakteristické pro webové a kancelářské aplikace. U nich skutečně nebudete mít pocit, že by byl procesor pomalý. Dlouhodobá zátěž jednoho jádra dává výkon na úrovni Core i5 (U). Až v zátěži všech jader, kdy takty v průměru klesnou na 2,0 GHz, se výkon procesoru sníží na úroveň Core i3 (U). Vzhledem k pasivnímu chlazení je podávaný výkon velmi dobrý a u kancelářského notebooku plně postačující pro svižnou práci ve více programech najednou.

Úložný prostor je zajištěn 256GB SATA SSD ve formě karty M.2. Výkonově jde o nadprůměr mezi SATA modely a notebook má díky němu velmi rychlé reakce v systému i programech, které vyžadují diskový výkon.

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 296,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Na kabelové připojení do ethernetu bez potřebného USB adaptéru můžete rovnou zapomenout. Zde se počítá hlavně s bezdrátovým spojením, které zajišťuje karta od Qualcomm Atheros. Ta nabízí kombinaci Bluetooth a 2,4/5GHz Wi-Fi s podporou standardu /AC.

Displej a grafika

14“ dotykový panel má lesklou povrchovou úpravu a vybaven je maticí typu IPS. Rozlišení full-HD (1920x1080) se na této úhlopříčce používá nejlépe se 125% zvětšením ovládacích prvků v operačním systému. Kvalitativně vůči němu nemám žádné výhrady. Nabízí velmi dobrý kontrast i barvy a při pohledu pod úhlem téměř nedochází k degradaci. Dynamický kontrast se zapíná pouze při provozu na baterii a lze ho v ovládacím panelu integrované grafiky úplně vypnout. Při kancelářské práci potěší dobré nastavení bílé, která zde netrpí nádechem do jiné barvy.

Panel nabízí nadprůměrnou svítivost a potěší také velkým rozpětím regulace, kdy nejnižší jas je bez problému použitelný i pro práci v úplné tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 80° horizontálně, 60° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Apple APP9C5F. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrované grafické jádro Intel HD 615 má kvůli nižšímu TDP procesoru omezený výkon. Po stránce technologií se však neliší od integrovaných jader ve standardních procesorech Core.

K notebooku lze připojit externí monitory, a to rovnou tři. Konektory USB-C mají v sobě obrazový výstup DisplayPort a monitory lze na těchto portech „řetězit“ (tedy zapojit jich více na jeden výstup a rozdělit mezi ně přenosové pásmo). S jedním externím monitorem je možné nastavit rozlišení až 3840x2160 při 60 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1136 (Graphics: 1039, Physics: 2943)
  • Fire Strike (DX11): 648 (Graphics: 726, Physics: 3514)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 26,44 fps
  • Cinebench R15: 32,54 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 8,5 fps

Výkon integrovaného jádra je na 60 % toho, co nabízejí integrovaná jádra v posledních dvou generacích procesorů Core U (15W TDP) a HQ (45W TDP). Snížení tepelného výkonu si zde vyžádalo svou oběť. Výkon grafiky postačuje k hraní starších a méně náročných her aspoň v rozlišení HD (1280x720). Notebook je stavěn na práci s internetem a dokumenty a tomu odpovídá i nastavený výkon jeho grafické karty, na což s přehledem postačuje.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou integrované v předních rozích základny a míří do země. Jejich zvuk je vylepšován softwarově pomocí rozšíření Dolby a kvalitou projevu jde o dobrý střed mezi notebooky, což je u tak tenkého stroje příjemný výsledek. V projevu jsou utlumené hloubky, výšky jsou naopak někdy až příliš ostré. Pro reprodukci hlasu je to dostatečné, ale na poslech hudby bych tyto reproduktory nedoporučil. Maximální hlasitost je nečekaně dobrá a mezi tenkými notebooky jde o mírný nadprůměr.

Webkamera nabízí základní kvalitu snímání a její aktivitu indikuje silná zelená dioda vedle objektivu. Zdířky duálního mikrofonu najdete také ve víku, nicméně hledat je musíte pod displejem.

Chlazení a provozní hluk

Úsporný procesor Core i7 řady Y nevyžaduje aktivní chlazení, takže výrobce neosadil žádný ventilátor. Teplo je od procesoru rozprostřeno do hliníkové základny a bez ohledu na výkonovou zátěž zůstává Spin 7 vždy zcela tichý.


hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 28,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 38,5°C
  • klávesnice vpravo = 40,8°C
  • spodek maximum = 45,7°C (vzadu uprostřed)
  • napájecí adaptér = 39,2°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci zůstává počítač chladný. Pokud počítač nosíte venku, může být hliníkový povrch až nepříjemně studený, a vzhledem k tomu, že pod opěrkami rukou je pouze baterie, k ohřátí této části prakticky nedochází. V zátěži se zahřívají především horní řady klávesnice uprostřed spolu se spodkem základny ve stejném místě.


Baterie

Uvnitř základny je integrovaná baterie s kapacitou 43 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní počítač vydržel pracovat 8 hodin a 38 minut na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci se spotřeba pohybuje mezi čtyřmi a šesti watty a reálně jsem s nižším jasem neměl problém přesáhnout osm hodin provozu psaní ve Wordu.

Navzdory 45W napájecímu adaptéru stačí notebooku k nabití prázdné baterie na 90 % necelé dvě hodiny, i když je zapnutý.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Lze v něm nastavit pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE). Poslední volba umožňuje změnit primární funkci horní řady kláves F1-F12.

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a heslem pevného disku (SSD).

Příslušenství

Spolu s přístrojem dostanete také 45W napájecí adaptér pro USB-C, třížilový přívodní kabel, redukci USB-C na USB-A a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 10 Home (64bit) je v notebooku předinstalován včetně záložního obrazu tovární instalace pro pozdější obnovení do stavu po vybalení.


Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware včetně zkušební verze antiviru a shareware her. Odinstalace zbytečností zabere díky výkonu počítače maximálně 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 33.050,- Kč bez DPH (39.990,- Kč s DPH) a výrobce zatím nižší konfigurace tohoto modelu u nás nenabízí.

Tento model má dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech, z čehož první rok platí mezinárodně. Pro ČR a Slovensko řeší opravy centrální servis v Brně, který hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

14“ Acer Spin 7 je konvertibilní zařízení vyšší třídy, které může zaujmout dlouhou výdrží na baterie, pasivním chlazením a velmi tenkým a lehkým provedením. V kompaktním těle se ukrývá solidní (bohužel ne podsvícená) klávesnice a velký touchpad. V kombinaci s kvalitním IPS displejem jde o počítač, který nabízí plné pohodlí při práci na cestách. Díky tenkému provedení a nízké hmotnosti je vysoce mobilní. Zaujmout může také zájemce o moderní design, kterým se odliší.

Pominu-li chybějící podsvícení kláves, což je v této třídě na pováženou, zůstává jako hlavní problém omezená nabídka rozhraní. Za oběť ztenčování padly jak běžné výstupy pro připojení monitoru, tak klasické provedení portů USB (Type-A), které dnes stále používá drtivá většina příslušenství. Bez redukcí si tak dnes toho ke Spin 7 moc nepřipojíte. Jedna redukce je naštěstí zahrnuta v ceně a na trhu se již postupně objevují možnosti dokoupení dalších.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost a solidní mechanické zpracování
+ zcela tichý provoz
+ dobrá výdrž baterie

- chybí podsvícení klávesnice
- široký touchpad někdy překáží
- klasické USB příslušenství vyžaduje připojení redukce (1x zahrnuto v ceně)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Spin 7 (SP714-51)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7Y75 (1,30/3,60 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 LPDDR3-1866 (on-board)
  • SSD (GB): 256 (KINGSTON RBUSNS4180S3256GG, SATA, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 615 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/precision)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43 Wh / 8h 38min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB-C (Gen1)
  • Rozměry: 324 x 226 x 11,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,26
Recenze

Diskuse