RECENZE: Acer Switch Alpha 12 - elegantní konvertibilní řešení s 3:2 displejem a kapalinovým chlazením

14. 6. 2016 06:51    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nový 12“ konvertibilní tablet od Aceru se snaží získat co nejvíce z obou režimů používání (tablet, notebook). Nabízí displej se skvělým poměrem stran 3:2 a magnetické pouzdro s plnohodnotnou klávesnicí a velkým touchpadem. Uvnitř je klasické úsporné Core i3 místo Core-M (vyšší konfigurace dokonce i5). Přesto výrobce nesáhl po ventilátoru a procesor je chlazen oběhem tekutiny dokonale nehlučně.

Acer Switch Alpha 12 - elegantní konvertibilní řešení s 3:2 displejem a kapalinovým chlazením

Základní popis

Konvertibilních zařízení je na trhu velké množství a používá se několik konstrukcí podle toho, jestli uživatelé preferují více režim tabletu, nebo režim notebooku. Tablet s klávesnicí integrovanou v tenkém pouzdru je preferovanou volbou, pokud je vyžadována minimální hmotnost. Dlouho takové řešení mělo velká úskalí, neboť pouzdro nabízelo jen jeden, maximálně dva úhly sklonu a tablet se v něm udržel jen na rovném, stabilním povrchu. Tento problém byl vyřešen širokým vyklápěcím stojánkem na zadní straně – právě tento mechanismus převzal i Switch Alpha 12 (jako první zařízení od Aceru).


Tablet působí jako poměrně velký, za čímž stojí fakt, že není tak širokoúhlý, takže zabírá při stejné úhlopříčce větší plochu. Přední strana je celá překrytá tvrzeným sklem, zatímco zadní část má tmavě šedý kovový povrch. Mechanicky je tablet velmi odolný a brání se jak kroucení, tak prohýbání velmi statečně.

Stojánek se vyklápí za spodní rohy a nutno dodat, že nejde tak snadno, pokud nemáte ten správný úchop. Může za to jeho vyšší tuhost a zejména na začátku velká snaha vrátit se zpět k základně. Tato vlastnost je mírně nepříjemná při zaklápění stojánku – pokud jej při pohybu nezatlumíte prstem, umí do tabletu pěkně nahlas prásknout. Na druhou stranu má velké možnosti nastavení a i při větším sklonu dokáže tablet dobře podpírat.


Pouzdro s klávesnicí se připojuje magneticky ke spodní hraně tabletu. Je oproti tabletu samotnému podstatně pružnější, ale při psaní je stabilní, pokud do kláves nebušíte příliš velkou silou. Za šťastný nevnímám použitý semišový povrch pouzdra, se kterým snadno vytřete všechny nečistoty v batohu a prach na všem, na co zařízení položíte.

Magnetický spoj je velmi silný a při držení zařízení za tablet nehrozí, že by klávesnice odpadla. Zvolená konstrukce umožňuje rozložení v režimu notebooku i na nerovném povrchu, takže si zařízení můžete vzít třeba do postele, položit si ho na klín a psát (pak ovšem v určitých situacích mohou tlačit hrany pouzdra). V mnoha situacích tedy konstrukčně nevznikají nevýhody proti klasickému notebookovému řešení. Výjimkou jsou pouze situace, kdy máte zařízení na malém stolku a za klávesnicí již není mnoho místa. Zde je potřeba do hloubky kvůli stojánku tím více místa, čím je obrazovka tabletu nakloněnější.


Konektorová výbava je dle očekávání chudší. Kromě několika kontaktů na spodku pro připojení pouzdra s klávesnicí jsou všechny konektory vedle sebe na pravém boku. Konkrétně jde o kombinovaný zvukový konektor, plnohodnotné USB 3.0, USB-C (sloužící také jako obrazový výstup) a zdířku napájení. Pod odklápěcím stojánkem se ještě skrývá slot pro karty micro-SD. V poslední době je u některých výrobců trendem osazovat již jen konektory USB-C a jsem rád, že Acer zde nešel stejnou cestou. Klasické USB je stále nejpoužívanějším rozhraním a ještě delší dobu bude, takže je příjemné, když zařízení s ním můžete připojit bez nošení redukcí.

Samotný tablet má rozměry 291 x 200 x 9,7 mm a váží 909 g, což vzhledem k jeho velké ploše dané ne tak širokoúhlým poměrem stran je příjemná hodnota. Pokud k němu připojíte i pouzdro s klávesnicí, zvednou se rozměry na 292 x 206 x 15,3 mm a hmotnost rázem bude 1,28 kg.

Napájecí adaptér má výkon 45 W a dohromady s tlustým třížilovým přívodním kabelem váží 327 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Do pouzdra se vtěsnala plnohodnotná klávesnice, která využívá celé dostupné šířky. Tato klávesnice má standardní rozložení, které Acer používá i v 13“ noteboocích. Nechybí ani méně používané funkce a zástupný numerický blok (aktivace pomocí Fn+F11). Jediným kompromisem je chybějící klávesa kontextové nabídky nahrazená Fn funkcí pravého Ctrl a sdružení PageUp, PageDown, Home a End na dvojici kláves namáčknutých na kurzorové šipky.


Mechanika kláves je podobná tenčím notebookům, není nejistá, ani extrémně mělká a na klávesnici se píše pohodlně. Neměl jsem problém s rychlým psaním bez překlepů, což u tenké klávesnice k tabletu považuji za výborný výsledek.

Podsvícení kláves v této konfiguraci není implementováno, nicméně dle informací od výrobce jej má mít varianta dodávaná s aktivním perem a Windows 10 Pro.

Na celém tabletu najdete pouze jedinou diodu. Indikuje zapnutí počítače a případně také kritický stav baterie. Indikace nabíjení chybí.


Tablet samotný má schopnost rozlišit dotykovou vrstvou až deset prstů najednou. Kromě toho podporuje také aktivní pero, které je dodáváno v balení u profesionální konfigurace. Zde sice není, nicméně podpora v obrazovce je stejná, takže jej můžete dokoupit i později. Zda bude pero podporovat přítlak, netuším, ale je to velmi pravděpodobné.

Velký touchpad v klávesnici je velmi přesný a jde o moderní typ s ovladači integrovanými do operačního systému Windows 8.1/10, který se vyznačuje okamžitou odezvou. Jediné mechanické tlačítko je integrované v dotykové ploše a má střední tuhost. Celkově touchpad hodnotím jako velmi zdařilý i na poměry klasických notebooků.

Hlavní HW parametry

Základní deska počítače je připravena na úsporné dvoujádrové procesory Core (Skylake) s mezním tepelným výkonem 15 W. V testované nejslabší konfiguraci je připájen procesor Core i3-6100U s poměrně vysokým výchozím taktem 2,3 GHz. Od Core i5 se tento procesor liší absencí technologie TurboBoost, což znamená, že výchozí takt je zároveň stropem, přes který se procesor už výše netaktuje. Vzhledem k vyššímu taktu však nejde zejména v případě tabletu o problém.

Je naopak zajímavé, že Acer sáhl právě po 15W procesorech, když obvykle jsou podobná zařízení nyní vybavována ještě úspornějšími procesory Core-M. Proti nim má i Core i3 znatelně vyšší výkon.

Operační paměť je celá připájena k základní desce a čipy jsou vždy zapojeny tak, aby využily obou kanálu paměťové sběrnice procesoru (dohromady 128bit). Testovaná nejslabší konfigurace má 4 GB paměti (vyšší mají 8 GB), což znamená, že pro virtualizaci a paměťově náročné úlohy není určena. Při běžné kancelářské práci s větším množstvím otevřených programů a prohlížení webových stránek (včetně náročných webových aplikací) jsem však neměl žádný problém, byť využití RAM bylo v takovém zápřahu na 3,4 GB (skoro celý 1 GB si z toho ovšem vzal MS Edge s několik dní běžícím Office 365).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53557
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11871

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 116239
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 41288

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,97 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,74 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,83

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 84 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 185 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11151 MB/s

Díky vyššímu taktu už není úsporné Core i3 tak pozadu proti základním Core i5. Výkon při využití pouze jednoho jádra je velmi podobný vyšším Core-M, ale rozdíl nastává ve chvíli, kdy naplno zatížíte obě jádra – pak můžete s úspornou i3 získat až o polovinu více výkonu. Celkově je výkon plně postačující pro běžné kancelářské aplikace i prohlížení náročnějších webových stránek. Během testování vždy vše běželo plynule a bez otravného čekání.

Zde se pravděpodobně podepsal systém rozšířených heatpipe, který rozvádí teplo od procesoru na celou zadní část. Oproti jiným pasivně chlazeným tabletům tento nemá problém udržet svůj plný výpočetní výkon prakticky neomezeně.

Za rychlými reakcemi stojí samozřejmě také SSD. V nejnižší verzi má pouze 128 GB. Jde o typ M.2 a mělo by být vyměnitelné. Počítejte však s tím, že se tablet velmi špatně rozebírá.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 306,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Síťové spojení s okolím je možné pouze bezdrátově. Je k tomu určena bezdrátová karta od Qualcomm Atheros, která podporuje jak Wi-Fi /AC, tak Bluetooth. Kabelové připojení do sítě chybí a lze jej suplovat USB/USB-C LAN adaptéry, které jsou dnes k sehnání za několik stovek.

Displej a grafika

12“ displej má pro tablet ideální poměr stran 3:2, díky kterému je obrazovka dobře použitelná i v režimu na výšku. IPS matice je vybavena vysokým rozlišením 2160x1440 a obrazové parametry jsou taktéž nadstandardní. Obraz je kontrastní a barvy jsou příjemně syté. Na to, že nejde o panel pro grafiky, je překvapivě použit 8bit eDP přenos, který umožňuje grafické kartě posílat obraz v 16,7 miliónech barev.

Operační systém vnímá pro tento displej jako výchozí zvětšení 150 %. Na cestách se mi více osvědčilo zvětšení 175 %, kdy se na dotykové obrazovce, díky větší velikosti, vše lépe trefovalo prsty.

Maximální jas je velmi dobrý a navzdory lesklé povrchové úpravě umožňuje v omezené míře i práci na přímém slunci. Úplně se však odlesků zbavit logicky nemůžete. Rozsah nastavení je taktéž dobrý, takže v noci lze nastavit úroveň jasu, která výrazně neoslňuje.

Regulace jasu je řešena tak, aby podsvícení v každé úrovni nastavení bylo stabilní (u množství jiných notebooků bliká vlivem špatné implementace PWM). Displej je tedy šetrný pro oči a hodí se i pro dlouhodobou práci bez připojení externího monitoru.


Integrované grafické jádro Intel HD520 je stejné jako to, které můžete najít ve většině dnešních tenkých notebooků s procesory Core i. Vyšší takt a počet výpočetních jednotek znamená o 50-60 % vyšší výkon ve srovnání se zařízeními postavenými na procesorech Core-M.

Externí monitor lze připojit prostřednictvím obrazového výstupu integrovaného v konektoru USB-C. Přenos je typu DisplayPort, nicméně dokoupit lze redukce (konvertory) i na další typy výstupů včetně HDMI a VGA. DisplayPort by v kombinaci s tímto grafickým jádrem měl podporovat plných 3840x2160 při 60 Hz a podporuje řetězení obrazovek. V nižším rozlišení (do 2560x1440) můžete přes jeden konektor připojit klidně dva externí monitory.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1516 (Graphics: 1375, Physics: 3388)
  • Fire Strike (DX11): 815 (Graphics: 885, Physics: 3814)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 31,40 fps
  • Cinebench R15: 37,50 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 2160x1440: 6,7 fps

Výkon grafického jádra odpovídá klasickým notebooků s úspornými procesory Core a dvoukanálovým zapojením paměti. V plném rozlišení displeje si zahrajete jen velmi staré, případně nenáročné casual hry. Středně náročné hry by měly běžet aspoň v rozlišení HD s nízkými detaily. Naopak na nejnáročnější hry integrované jádro nestačí.

Multimedia

Zvuk z vestavěných stereofonních reproduktorů je (pouze mírně) podpořen softwarovou úpravou Acer TrueHarmony. I tak je ovšem na poměry notebooků jen lehce podprůměrný. Hlasitost je dobrá, nicméně nižší frekvence jsou dle očekávání výrazně utlumené. Ve srovnání s jinými tablety je zvuk průměrný.

Tablet je vybaven dvěma kamerkami. Jedna je vpředu a nabízí základní kvalitu známou z notebooků. Zadní má vyšší rozlišení (2560x1440) a nabízí navíc automatické ostření. Kvalita zobrazení se však ani zde nemůže rovnat s lepšími mobilními telefony.

Ani jedna z kamerek nemá indikaci aktivity svícením diody poblíž objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešené pasivně a funguje na principu rozvádění tepla kapalinou na celý zadní kovový kryt. Bez ohledu na zátěž tak zařízení nevydává žádný zvuk a drží si nulovou hlučnost.

Při běžných nenáročných činnostech a okolní teplotě 25 °C se teploty předku držely do 34,1 °C a teploty zadní části do 33,1 °C. Dlouhodobá intenzivní zátěž umí zařízení značně zahřát, neboť výrobce nastavil preferenci maximálního výkonu. Na přední straně teploty šly až na 43,8 °C, vzadu až na 44,1 °C. Nejteplejší byl tablet uprostřed a v pravém horním rohu.


Baterie

Vestavěná Li-Pol baterie má kapacitu 37 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní tablet vydržel 8 hodin a 10 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi jsem se průměrně pohyboval mezi šesti a sedmi hodinami. Při vysokém jasu je výdrž o hodinu menší. Přehrávání HD videa se zvukem do sluchátek vydržel tablet čtyři a půl hodiny.


Při uspání se vybíjí baterie rychlostí přibližně jednoho procenta kapacity za hodinu.

Prázdnou baterii lze nabít na 90 % plné kapacity za necelé dvě hodiny.

BIOS

Nastavení firmware počítače je grafické a lze jej ovládat jak klávesnicí, tak i touchpadem nebo přímo dotykovou obrazovkou. Možnosti nastavení jsou však velmi omezené:

- povolení boot menu po stisku F12
- zakázání probouzení po odklopení pouzdra s klávesnicí
- nastavení přístupu k disk-to-disk recovery

Z hlediska zabezpečení je nabízen základ v podobě hesel firmware (spuštění, nastavení) a hesla SSD. Počítač je vybaven čipem TPM a systém je možné zavádět v režimech BIOS i UEFI (včetně SecureBoot).

Příslušenství

Tablet je v testované konfiguraci dodáván s klávesnicovým pouzdrem, 45W napájecím adaptérem a třížilovým přívodním kabelem. Volitelně je možné dokoupit aktivní dotykové pero, které je u profesionálních konfigurací již v základu.

V tabletu je předinstalovaný operační systém Windows 10 Home (64bit) s tradiční náloží bloatware od Aceru včetně shareware her a zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je aktuálně nejlevnější dostupnou a stojí 15.694,- Kč bez DPH (18.990,- Kč s DPH). Za příplatek okolo pěti tisíc lze získat výkonnější procesor Core i5, 8GB RAM a 256GB SSD. Za cca 23 tis bez DPH je pak v nabídce verze s podsvícenou klávesnicí a aktivním perem, za 26 tiz bez DPH procesor Core i7 a 512 GB SSD.

Záruka je standardní dvouletá s opravou v autorizovaných servisech. První rok záruky platí mezinárodně.

Závěr

12“ konvertibilní tablet Acer Switch Alpha 12 vnímám jako jednu z nejlepších implementací zařízení dva-v-jednom s odpojitelnou klávesnicí. Nepřichází s ničím novým, ale to, co již existovalo, vylepšuje v mnoha aspektech. Tablet má výkon, který dokáže udržet dlouhodobě, přesto je chlazen pasivně (= tiše). Stejně tak je uvnitř dostatečně velká baterie, aby bylo možné pracovat až sedm hodin na jedno nabití. Konstrukce s odklápěcím širokým stojánkem umožňuje přesné nastavení sklonu obrazovky a klávesnice integrovaná v pouzdře je na úrovni klávesnic standardních tenkých notebooků, což je výrazný pokrok proti mnohým konkurentům (touchpad to samé).

Když se k tomu všemu přičte kvalitní IPS displej s poměrem stran 3:2, je tento celek schopný nahradit mnohým klasický notebook s naprostým minimem kompromisů. To je něco, s čím se u odpojitelného zařízení s tak nízkou hmotností setkávám snad prvně. Cena tabletu je přitom v nejnižších konfiguracích nastavena velmi příznivě.

Klady a zápory

+ plnohodnotná klávesnice a velký touchpad
+ vyšší výkon ve srovnání s tablety používajícími Core-M při stejné výdrži
+ schopnost udržet vysoký výkon s pasivním chlazením
+ 3:2 IPS dipslej

- při dlouhodobější intenzivní zátěži se může zadní část výrazně zahřívat

TIP redakce NOTEBOOK.czPokud toužíte po pracovním notebooku 2v1 (Win tablet s oddělitelnou klávesnicí), Acer Switch Alpha 12 si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Ve srovnání s konkurencí patří mezi jeho hlavní přednosti plnohodnotná klávesnice s velkým touchpadem a výkonný procesor, který díky vylepšenému chlazení heatpipe dokáže pracovat zcela tiše.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Switch Alpha 12 (SA5-271)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-6100U (2,30, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR4-1866 (on-board)
  • SSD (GB): 128 (KINGSTON RBU-SNS8152S3128GG2)
  • ODD: -
  • LCD: 12,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: 2160x1440
  • Video: Intel HD 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 8h 10min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, uSD XC, 1x USB 3.1 Type-C, 1x USB 3.0
  • Rozměry (tablet): 291 x 200 x 9,7 mm
  • Rozměry (celek): 292 x 206 x 15,3 mm
  • Hmotnost (kg): 0,91 (tablet) / 1,28 (celek)
Recenze

Diskuse