RECENZE: Acer TravelMate P6 - nejvyšší pracovně managerská třída, IPS ve všech konfiguracích, 4G LTE

6. 10. 2016 06:05    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejvyšší řada pracovních notebooků od Aceru v aktuální generaci nabízí procesory Intel Core i5 nebo i7 v generaci Skylake. Oproti předchozí generaci pak volitelně grafiku NVIDIA oproti AMD. Kvalitní šasi zůstalo zachováno ve stejném ověřeném provedení. Mezi další přednosti patří možnost SSD i HDD najednou v tenkém těle a nabídka kvalitního IPS LCD. Nově přibyl populární port USB 3.1 Type-C/Thunderbolt 3, který má před sebou pravděpodobně v nejbližších několika letech zářnou budoucnost.

Acer TravelMate P6 - nejvyšší pracovně managerská třída, IPS ve všech konfiguracích, 4G LTE

P6 je další z modelů notebooků v řadě, který se nám v redakci objevil již podruhé, v novější generaci, která se navenek téměř shoduje s předchozí, ale uvnitř byla natolik pozměněna, aby dávalo smyls ji znovu otestovat. Vnější změny jsem při testování shledal tři. První a nejdůležitější je nový port USB 3.1 Type-C/Thunderbolt 3, který je nově na pozici, kde byl dříve audio konektor pro jack vstup mikrofomu. Audio konektor je na notebooku nyní "pouze" jeden a je kombinovaný pro současný vstup i výstup přes jeden jack. Další dvě méně podstatné změny jsem zpozoroval na klávesnici a to změnu povrchu kláves (dříve s drobnými tečkami / stříbřenka, nově čistě černá) a malinko se změnil odstín podsvícení, nyní mi přijde s lehkým nádechem modré, pravděpodobně se může lišit každá série, podle dodaných LED diod. Tím výčet vnějších změn končí, další popis zevnějšku a ergonomie klávesnice a touchpadu tedy naleznete v předchozí recenzi viz Test: Acer TravelMate P645 - nejvyšší pracovní třída od Aceru s IPS displejem a nízkou hmotností.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci jsme dostali k dispozici, pro tento model základní procesor, Intel Core i5-6200U (Skylake). Mezi výrobci jde o často používaný procesor pro úsporné notebooky (15W TDP) s výchozím taktem 2,3 GHz, Acerem zvednutých na 2,4 GHz (Intelem podporovaná a běžně využívaná vlastnost, pravděpodobně z marketingových důvodů) a režimem Turbo Boost do 2,8 GHz. Procesor s přehledem zvládá veškeré kancelářské aplikace, práci s internetem a zvládne i občasné náročnější operace.


Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 65 301
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 326

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 141 215
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 556

Cinebench R11.5 - 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 1,34 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,23 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,42 x

Cinebench R15 - 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 117 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 292 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,48 x

Acer v testované konfiguraci modelu P6 opět využil oba paměťové sloty, což umožňuje využití Intel technologie Dual-Channel, která zvyšuje především výkon integrovaného grafického jádra. Použity jsou dva 4 GB DDR-4 PC17000 moduly, celkem tedy notebook nabízí 8 GB RAM což je více než dostačující kapacita potřebná pro očekávané využití tohoto modelu notebooku.

  • HWiNFO32 (propustnost RAM): 13 819 MB/s

38% nárůstu bodového ohodnocení výkonu, dosáhlo oproti předchozí generaci P6, datové úložiště v podání 256 GB M.2 SSD karty KINGSTON (RBU-SNS8152S3256GG2). Rychlost úložného zařízení je parametrem, který obrovskou měrou ovlivňuje rychlost spouštění programů a otevírání velkých dokumentů a vylepšuje tak značnou měrou komfort práce. Při rozhodovávání o koupi nového notebooku na běžnou práci s dokumenty a internetem, rozhodně doporučuji sáhnout raději po konfiguraci s SSD než po výkonnějším procesoru s HDD za podobnou cenu.


Displej a grafika

Acer u všech nabízených konfigurací uvádí Full-HD LCD, ale jen u některých se na webu v popiscích objevuje také technologie IPS. U testované konfigurace ve stručném popisku parametr IPS také schází, ale podrobnější parametry na webu výrobce a především i technická specifikace a dojem z pohledu na panel samotný vypovídá o tom, že v notebooku je použita IPS technologie a pravděpodobně tomu tak je ve všech konfiguracích modelu P6. Jde o novější revizi stejného LCD od stejného výrobce (AUO B140HAN01.3) jako u dříve testované konfigurace (viz odkaz na začátku a konci této recenze).

Použitým grafickým jádrem je již notoricky známý, v procesoru integrovaný Intel HD Grahpics 520. Jde o úsporný grafický čip předurčený pro běžnou práci s dokumenty a internetem. Přehrajete s i s ní i video ve vysokém rozlišení. Hraní novějších 3D her dokáže jen ve velmi omezené míře, starší hry si zahrajete. Acer za příplatek v některých konfiguracích modelu TravelMate P6 nabízí také základní dedikovaný čip GeForce 940M z předposlední generace mobilních grafik NVIDIA.


Testy 3D Mark 11

  • 3DMark 11: P1566 (Graphics: 1408, Physics: 4006)

Testy 3D Mark (2013)

  • Cloud Gate (DX10): 5730 (Graphics: 7468, Physics: 3159)
  • Fire Strike (DX11): 821 (Graphics: 887, Physics: 4502)

Cinebench (OpenGL) - 64 bit

  • Cinebench R11.5: 35,00 fps
  • Cinebench R15: 41,02 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920 x 1080: 10,3 fps
  • 1366 x 768: 19.1 fps

Chlazení a provozní hluk

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad: 27 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27°C
  • klávesnice vlevo: 31 °C
  • klávesnice vpravo: 30 °C
  • spodek maximum: 28 °C (poblíž výdechu chlazení)
  • výdech chlazení: 30 °C
  • napájecí adaptér: 27 °C

Notebook pracuje tiše, větrák většinu času stojí v klidu. Pracovní plocha notebooku je pocitově rovnoměrně zlehka prohřátá, především na klávesnici. Na ploše pod klávesnicí se notebook na dotyk jeví spíše chladný. Nejvíce tepla je cítit vlevo nad klávesnicí, v oblasti pod níž je umístěn výdech chlazení. Zespodu je teplo opět zlehka cítit v oblasti kolem chlazení.

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 33 °C
  • klávesnice vlevo: 36 °C
  • klávesnice vpravo: 35 °C
  • spodek maximum: 38 °C (poblíž výdechu chlazení)
  • výdech chlazení: 45 °C
  • napájecí adaptér: 42 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(teplota napájecího adaptéru měřena při 100% nabité baterii)

Větrák v několika vteřinových intervalech běží naplno, je slyšet, ale jde spíše o tlumený zvuk proudění vzduchu, který ruší jen velmi málo. Nejvyšší teplota se projevuje na stejných místech jako při nízké zátěži. Pocitově je základna pro opření rukou pod klávesnicí stále spíše chladná, více tepla je pak cítit na klávesnici, pro práci je teplota stále příjemná.

Baterie

Baterie má stejnou udanou kapacitu jako u předchozí generace P6 a to 65 Wh. Při standardním* redakčním testu vydržela dodávat energii po dobu 12 hodin a 43 minut (o 58 minut dále než předchozí testovaný kus s procesorem Core i7 4. generace). Při práci s dokumenty a internetem lze tedy v průměru i nadále počítat s celým pracovním dnem (8 hod).

Ceny a záruka

V době uvedení recenze, se pohybovala cena testované konfigurace kolem Kč 24.785,-bez DPH respektive 29.990,- s DPH. Nejlevnější nabízená konfigurace s poloviční RAM, stejným CPU ale jen běžným 500 GB HDD pak vyjde na Kč 21.479,- bez DPH, 25.990,- s DPH. Naproti tomu nejvyšší konfigurace s Core i7, 12 GB RAM, 2x 256 GB SSD, NVIDIA GeForce 940M a integrovaným 4G LTE modulem vyjde na Kč 33.050,- bez DPH, 39.990,- s DPH. Jde o pracovní notebook a tak všechny konfigurace nabízejí operační systém Windows 10 Pro s licencí pro verzi Win 7 Pro.

Závěr

Acer TravelMate P6 je stále plnohodnotným a kvalitním zástupcem nabídky pracovních notebooků pro vyšší management vyžadující vysokou mobilitu. Svým designem dává jasně najevo, že jde o pracovní nástroj a přitom působí i elegantně. Všechny konfigurace nabízejí kvalitní LCD a dokování. Aktuální generace má nově moderní a praktický USB-C konektor a příplatková výbava obsahuje i 4G LTE modul.Popis ostatních částí a vlastností notebooku a více fotografií naleznete v dřívější recenzi jiné konfigurace stejného modelu notebooku viz Test: Acer TravelMate P645 - nejvyšší pracovní třída od Aceru s IPS displejem a nízkou hmotností.


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.czPři předchozím testu jsme notebooku udělili TIP redakce NOTEBOOK.cz, který i nadále v aktuální generaci obhájil.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse