RECENZE: ASUS U555UB - ultra HD displej v cenově dostupnějším provedení

10. 5. 2016 06:04    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Displeje s rozlišením UHD (3840x2160) byly dlouho doménou hi-end notebooků v konfiguracích za ne zrovna lidové ceny. To se postupně mění a ASUS X555 patří v základních konfiguracích spíše k těm za rozumnou cenu. V testované konfiguraci však má Core i7, SSD i UHD displej a je rozhodně jedním z nejlevnějších notebooků nabízejících podobné komponenty.

ASUS U555UB - ultra HD displej v cenově dostupnějším provedení

Základní popis

Modely ASUS X5xx patří obvykle k levnějším plnohodnotným notebookům s úhlopříčkou 15,6“. Základní modely s procesory generace Haswell dnes začínají v podstatě na supermarketových cenách kolem deseti tisíc. Ne však testovaný kus – ten nabízí ty nejlepší komponenty, které lze do tohoto šasi vložit, a to včetně displeje s jemným rastrem díky rozlišení UHD.

Model X555 má jednoduchý vzhled, který je už dlouho charakteristický pro nižší řady od ASUSu. Kombinace stříbrné a černé je využívána na bocích pro navození dojmu, že je počítač tenčí, než doopravdy je. Velmi pozitivně vnímám volbu praktických matných povrchů na všech částech. Základna i víko mají takovou povrchovou úpravu, aby na nich neulpívaly viditelné otisky a nečistoty.

ASUS umí dělat mechanicky odolné i své nižší řady notebooků. V případě X555 nemám žádné zásadní výhrady. Základna se nekroutí při zvednutí za roh a k prohnutí klávesnice je potřeba použít mnohem více síly, než klávesnice musí snášet při psaní. Víko má kovovou výztuhu z vnější strany, takže pokud na ni zatlačíte, tlak se rozloží na větší plochu a na displeji se neobjeví vlnění barev charakteristické pro jiné slabší konkurenty. Počítač by neměl mít problém s častějším nošením ve kvalitním batohu (brašně).

Víko notebooku lze otevřít maximálně v úhlu 135° a k otevření sice lze použít jednu ruku, ale základna se přitom bude opakovaně mírně zvedat a padat na zem. Otevírání obouruč je určitě vhodnější variantou.


Konektorová výbava je celá rozeseta na bocích. Vlevo jsou dvojice USB 3.0, obrazové výstupy (HDMI a VGA), LAN a zdířka napájení. Vpravo jsou vedle optické mechaniky ještě čtečka paměťových karet SD XC, třetí USB (2.0) a kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup).

V zavřeném stavu má počítač rozměry 382 x 256 x 26 mm. Váží 2,03 kg, což je pěkná hodnota na plně vybavený 15,6“ notebook s optickou mechanikou. 65W napájecí zdroj má integrovanou koncovku a není k němu potřeba přívodní kabel – díky tomu přidá v batohu na cestách jen 245 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má standardní rozložení charakteristické pro notebooky od ASUSu od úhlopříčky 15,6“ nahoru. Oproti některým vyšším modelům zde není hlavní vypínač na místě klávesy End v pravém horním rohu, což jednoznačně vítám (a doufám, že i vyšší modely od tohoto ustoupí). Příjemné jsou taktéž drobné mezery pro hmatové oddělení kláves F1-F12 do bloků po čtyřech po vzoru stolních klávesnic. Naopak nemůžu popřít, že blok kurzorových šipek utopený mezi hlavním a numerickým blokem se po hmatu špatně hledá a při práci s klávesnicí jsem jej vnímal asi jako největší nedostatek.

Mechanika kláves při psaní mírně cvaká. Má však přesný chod a lze na ní psát rychle a bez překlepů. Při práci v noci zamrzí, že není podsvícená – tuto funkci si ASUS nejspíš šetří pro vyšší modely.

Indikační diody jsou všechny na čelní hraně základny vpravo, kde informují o zapnutí (uspání počítače), nabíjení (nabití) baterie, aktivitě disku a zapnutí režimu se zakázanými bezdrátovými technologiemi.


Touchpad používá opět elektroniku a ovladače přímo od ASUSu. Oproti moderním touchpadům nemá tak rychlé reakce a kurzor má za pohybem prstu viditelné zpoždění. Ve výsledku kvůli tomu není touchpad tak přesný pro rychlé ovládání, nicméně v případě uživatelů, kteří primárně používají myš, by to neměl být problém.

Tlačítko je integrované v hladké dotykové ploše a ve spodní části není ani tuhé, ani hlučné. Mačkání plochy uprostřed však klade mnohem větší odpor, jak je běžné u tohoto (nejrozšířenějšího) typu konstrukce.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je úsporný dvoujádrový procesor generace Skylake - Intel Core i7-6500U (TDP 15 W). Základní takt 2,5 GHz může být navýšen až na 3,1 GHz, a to automaticky pomocí funkce Turbo Boost.


Operační paměť počítače má kapacitu 8 GB a je typu DDR3L-1600. Polovina je integrována přímo na základní desce a polovina je vložena do jediného SO-DIMM slotu. Tento slot je snadno přístupný na jeden šroubek zespodu počítače (zbylé komponenty jsou přístupné až po sejmutí celé spodní vany) a výměnou za 8GB modul lze dosáhnout na maximálních 12 GB paměti podporovaných počítačem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 68 783
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 678

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 148 216
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53 247

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,19 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,56 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,00

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 122 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 325 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,67

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13548 MB/s

V zátěži jednoho jádra se procesor taktem poměrně rychle ustálí na 3,0 GHz, kde se drží prakticky neomezeně. V případě, že zatížíte všechna virtuální jádra, nedojde k poklesu taktu a notebook řeší větší teplo zvýšením rychlosti ventilátoru. Až ve chvíli, kdy se přidá i zátěž grafiky, klesne takt v průměru na 2,8 GHz. Počítač je nastaven tak, aby využíval plný výkon použitého procesoru. Pro běžnou kancelářskou práci nabízí výkonu více než dost a při hraní bude vždy limitem grafický čip dříve než procesor.

Pod pravou opěrkou ruky je místo pro 2,5“ pevný disk. Standardní šachta je vyplněna SATA SSD o velikosti 256 GB, díky kterému může systém nabídnout v běžných situacích rychlé reakce, především při staru OS a programů.

Vzhledem k tomu, že modely X555 patří v rámci nabídky ASUSu k nižším a v základních konfiguracích mohou startovat na nízkých cenách, výrobce se zaměřil i na prvky, které právě uživatelé levných notebooků stále očekávají. Proto je uvnitř místo i pro optickou mechaniku typu DVD Super Multi. Tuto mechaniku je možné (po sejmutí celé spodní vany základny) demontovat a nahradit neoriginálním adaptérem pro druhý 2,5“ pevný disk.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 398,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Komunikaci s okolím zajišťují čipy od Realteku. Je tu gigabitový Ethernet pro kabelové připojení do sítě i bezdrátová karta zajišťující kombinaci Wi-Fi /n a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

15,6“ displej má v testované konfiguraci rozlišení UHD (3840x2160) a jeho matice je typu IPS. Oproti standardním displejům šetří počet subpixelů, ze kterých se skládají jednotlivé body, a to tak, že místo uspořádání RGB pro jeden pixel používá uspořádání RG-BW vždy pro dva sousední body. Tímto způsobem je možné snížit počet subpixelů o třetinu na stejný počet bodů. Takové uspořádání má své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří nižší cena proti RGB maticím se stejným rozlišením, vyšší svítivost (každý čtvrtý subpixel je bílý, a propouští tedy více světla) a nižší energetické nároky. Nevýhodou je horší interpretace některých barev (hlavně žluté a oranžové). Při pohledu zblízka navíc není obraz tak ostrý jako v případě RGB a plochy vyplněné některými barvami vypadají, jako kdyby měly tečkovaný vzor (třeba pro červenou plochu svítí jen jeden subpixel ze čtyř, takže mezi svítícími červenými body je větší rozestup), při běžné práci a pohledu z běžné vzdálenosti to však snadno přehlédnete.

Oproti prvním displejům s tímto rozlišením a RG-BW maticí, které jsme loni testovali v jiných noteboocích, je tento rozhodně lepší. Zobrazení světlých odstínů žluté je konečně uvěřitelné a už se neopakuje snížená snímková frekvence ze 60 na 48 Hz. Na druhou stranu při přímém srovnání s Full HD IPS displeji (RGB) má tento nižší kontrast (černá hlavně v noci není tak tmavá) a nižší barevný rozsah. Je to tedy něco za něco a volba bude otázkou kompromisu. Jen pro úplnost bych měl dodat, že v obou případech je obraz nesrovnatelně kvalitnější, než jaký nabízejí standardní displeje s maticí typu TN.

Vyšší rozlišení ocení hlavně ti, kteří mají rádi velkou pracovní plochu. Pokud tak jako já 15,6“ Full HD displeje používáte se zvětšením 125 % a na UHD budete mít nastaveno doporučených 250 %, budete mít efektivní plochu identickou (1536x864), pouze písmena budou prokreslenější. Ze standardní pracovní vzdálenosti už nejspíš vyšší rozlišení ocení jen mladší lidé a ti s velmi dobrým zrakem. Radost z displeje s vysokým rozlišením však může i jim zkazit špatná podpora Windows 10 pro současný běh displejů vyžadujících rozdílné zvětšení. Ostrý obraz pak totiž zůstává pouze na primárním, a pokud připojíte externí monitor a chcete jej používat jako primární a jediný, stejně se musíte alespoň odhlásit a přihlásit, aby na něm nové nastavení zvětšení bylo ostré (a takto to budete muset dělat po každém dalším odpojení a připojení monitoru).

Podsvícení displeje má dobrý rozsah. Nejvyšší jas je vhodný v omezené míře i pro práci venku, kde potěší matná povrchová úprava i vyšší propustnost světla u použité matice. Velmi příjemný je také fakt, že testovaný displej netrpěl blikáním (bývá u některých konkurentů vlivem špatně implementované PWM regulace) a dle sondy si držel stabilní jas v celém rozsahu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Matice obrazovky: PenTile RGBW
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156UD1-SPB1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafickému jádru Intel HD 520 integrovanému v procesoru vypomáhá v případě potřeby 3D výkonu dedikovaný grafický čip nižší třídy – NVIDIA GeForce 940M s 2 GB vlastní paměti (64bit DDR3). Dedikovaný čip se při nečinnosti vypíná, aby šetřil energii.


K připojení externích monitorů jsou přítomny dva výstupy na levém boku – digitální HDMI 1.4a a analogové VGA. V případě HDMI lze získat rozlišení až 2560x1440 při 60 Hz, nebo až 3840x2160 při 30 Hz. Oba výstupy lze použít dohromady s interním displejem, a získat tak rozšířenou plochu přes tři obrazovky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2462 (Graphics: 2358, Physics: 4608)
  • Ice Storm (DX9): 12 384 (Graphics: 11 650, Physics: 15 888)
  • Cloud Gate (DX10): 6148 (Graphics: 7854, Physics: 3494)
  • Fire Strike (DX11): 1366 (Graphics: 1539, Physics: 5010)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 39,55 fps
  • Cinebench R15: 47,62 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 17,0 fps
  • 3840x2160: 5,3 fps

Výkon GeForce 940M lze dnes již považovat za minimum v rámci dedikovaných grafických čipů. Ostatně nyní už některé notebooky s integrovaným čipem mohou nabídnout mírně vyšší výkon, například ty s Intel Iris Pro 540. V plném rozlišení displeje si mimo některých casual her nezahrajete asi nic. Nicméně starší a méně náročné tituly poběží alespoň v rozlišení Full HD. U těch náročnějších počítejte se snížením úrovně detailů i rozlišení (HD). Pokud má někdo velký zájem hrát na notebooku graficky (3D) náročnější hry, je lepší volit stroje s GeForce GTX 960M a lepší.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou v předních rozích základny a namířeny jsou do země. O vylepšení zvuku se stará software od ASUSu a jeho cílem je vytáhnout část nižších středních frekvencí. Zvuk ve výsledku patří určitě nad průměr, ale počítejte s tím, že maximální hlasitost je poměrně nízká, takže i poslech hudby v místnosti s nevelkým ruchem více lidí může znamenat nastavení hlasitosti v systému klidně na 80-90 %.

Integrovaná webkamera svou aktivitu hlásí silnou zelenou diodou vedle objektivu. Kvalitativně však jde jen o velmi základní řešení, které při slabším osvětlení výrazně sníží jak rozlišení, tak i snímkovou frekvenci. Vedle kamery najdete také mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

O chlazení se stará jediný ventilátor umístěný v zadní části základny uprostřed. Vede k němu jedna heatpipe, která je natažena přes grafický čip až k procesoru.


Jakmile se notebook zahřeje, máte jistotu, že v něm poběží ventilátor alespoň v nejnižších otáčkách. V těchto otáčkách o něm z pracovní vzdálenosti nebudete ve většině případů vědět, neboť slyšet je jen tichý šum, když dáte hlavu blíže k výdechu chlazení. V těchto otáčkách zůstává při běžných nenáročných činnostech stále a neotravuje náhlými rozjezdy a zastaveními. Pokud jste však v tiché místnosti a máte citlivý sluch, poznáte ventilátor podle jemného vyššího tónu, který se z něj ozývá.

V zátěži se otáčky zvedají velmi pozvolna a s nimi se projevuje určitý "svištivý" projev ventilátoru. Je sice tlumený, ale v tiché místnosti jej nepřeslechnete ani z větší vzdálenosti. Celkově však je hlučnost maximálně průměrná. Po ukončení zátěže si ventilátor drží vyšší rychlost až do poklesu teploty procesoru na 40°C. Jakmile jí dosáhne, velmi plynule sníží otáčky zase na minimální hodnotu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,4°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 29,9°C
  • výdech chlazení = 27,0°C
  • napájecí adaptér = 25,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,4°C
  • spodek maximum = 37,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 41,3°C
  • napájecí adaptér = 40,8°C

teplota okolí při měření: 25°C

Zvolené nastavení ventilátoru je velmi příznivé pro povrchové teploty základny. Neustálý běh i v nízké zátěži zabraňuje zadržování tepla, takže počítač je v podstatě celý studený. Příliš se situace nezmění ani v zátěži, což je poměrně příjemné zjištění. Dokud nebudete mít tendence vytěžovat procesor a grafiku, když je počítač položený na nějakém měkkém povrchu ucpávajícím všechny výdechy, nehrozí, že by se výrazně ohřál.


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 37 Wh a v našem standardním* redakčním testu stačila na 5 hodin a 38 minut provozu na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a dvoutřetinovým jasem jsem se v průměru pohyboval okolo výdrže 4 hodin a 10 minut, což dnes není oslňující hodnota, ale je potřeba brát v potaz, že displej s tak vysokým rozlišením má vyšší energetické nároky a že použitá baterie patří mezi menší.


Vybitou baterii lze nabít na 90% za necelé dvě hodiny, pokud není počítač výkonově příliš zatěžován.

BIOS

Do nastavení firmware jsem se dokázal dostat pouze volbou spuštění počítače s rozšířeným nastavením (volba v operačním systému Windows 10). Jde o firmware Aptio (od AMI) s následujícími možnostmi nastavení:

  • spuštění aktualizace firmware
  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení při otevření víka notebooku
  • vypnutí šetření energie při úplném vypnutí
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí AES-NI
  • vypnutí VT-d
  • vypnutí testu SMART pro pevné disky
  • nastavení vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (64, 128, 256, 512 MB) - další paměť nad rámec se sdílí automaticky
  • vypnutí podpory USB ve starších operačních systémech (klávesnice/myš, USB disky)
  • zapnutí UEFI podpory sítě (pro síťový start)

Zavedení systému je podporováno jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu a režim SecureBoot je možné libovolně vypnout. V rámci zabezpečení jsou dostupná standardní hesla BIOSu (start, nastavení) i heslo pevného disku. Z integrovaných zařízení lze jednotlivě zablokovat přístup k následujícím:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvukový čip
  • optická mechanika
  • USB rozhraní obecně
  • čtečka paměťových karet
  • externí USB porty, Bluetooth, webkamera

Příslušenství

Spolu s notebookem dostanete také 65W napájecí zdroj s integrovanou koncovkou a velmi základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 10 Home je předinstalován na pevném disku včetně obnovy systému do továrního nastavení.

Součástí instalace od výrobce je i střední množství bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 20.653,- Kč bez DPH (24.990,- Kč s DPH) a je nejvyšší variantou nabízenou pod označením X555. Nejlevnější konfigurace se stejnou generací procesoru začínají u hranice patnácti tisíc korun, nicméně jsou vybaveny pouze základním TN displejem, Core i5 a běžným plotnovým diskem (1 TB).

Všechny konfigurace mají od výrobce dvouletou mezinárodní záruku s opravou v autorizovaných servisech.

Závěr

15,6“ notebook ASUS X555UB je v testované konfiguraci strojem nabízejícím ve střední cenové relaci kombinaci komponent, které se jinak vyskytují často až u vyšších tříd počítačů. Do levnějšího šasi byl osazen procesor Core i7, SSD i displej s vysokým rozlišením. Notebook je navíc poměrně slušně zpracovaný a nabízí plnou výbavu rozhraní včetně optické mechaniky. Zajímavý tedy bude především pro ty, kteří chtějí za své peníze co nejvíce.

Hlavní odlišností od vyšších modelů zůstává z hlediska výbavy absence podsvícení klávesnice a malá baterie, která reálnou výdrž při kancelářské práci snižuje někam ke čtyřem hodinám provozu na jedno nabití. Počítat musíte také s trochu "svištivým" zvukem ventilátoru v zátěži. V případě chlazení však vnímám jako výhodu orientaci na nízké povrchové teploty za všech okolností. Své místo na trhu tento model rozhodně má, a zejména pokud vás zajímá displej s vysokým rozlišením, ale nechcete platit za hi-end notebook, může být tento pro vás velmi zajímavý.

Klady a zápory

+ UHD (3840x2160) displej v notebooku za přijatelnou cenu
+ plná konektorová výbava
+ nízké teploty na povrchu bez ohledu na zátěž

- klávesnice bez podsvícení
- svištivý zvuk ventilátoru v zátěži
- menší baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS X555UB
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6500U (2.50/3.10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (4 + 4 onboard)
  • SSD (GB): 256 (HFS256G32MND-2200A, 2,5" SATA-3)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8HC)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: UHD (3840 x 2160)
  • Video: NVIDIA GeForce 940M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Realtek RTL8723BE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ASUS)
  • Software: Windows 10 Home (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 37 Wh / 5h 38min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 256 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,03
Recenze

Diskuse