RECENZE: Dell Latitude 7370 - profi mobilita, zcela tichý provoz, anatomické klávesy, možnosti zabezpečení

15. 11. 2016 06:23    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky řady Latitude patří do nejvyšší kategorie pracovních notebooků značky DELL. Model 7370 s 13.3" LCD je druhým nejmenším z rodiny 7000. Systém pohání procesory z nejmobilnější řady Intel Core m7 nebo m5, kterým stačí pasivní chlazení. Samozřejmostí jsou pro tento model SSD a prvky zajišťující bezpečnost dat. Povrch LCD může být matný nebo lesklý s dotykovou vrstvou. Klávesy jsou lehce prohnuté podobně jako na velkých externích klávesnicích.

Dell Latitude 7370 - profi mobilita, zcela tichý provoz, anatomické klávesy, možnosti zabezpečení

Základní popis

Na první pohled je zde značná podobnost s dříve již 2x testovaným modelem DELL XPS 13. Nejmarkantnějším, ale nejméně podstatným rozdílem je povrchová barva a úprava víka se spodkem notebooku. Dalším, méně viditelným, ale zato více důležitým rozdílem je o 1 cm větší hloubka notebooku a pravděpodobně právě díky ní lze víko notebooku otevřít do většího úhlu, cca 190°. Notebook má nadstandardně pevné šasi jak základny, tak víka notebooku. Obrovský podíl na pevnosti mají použité hliníkové díly. Celkové rozměry činí 305 x 210 x 14 mm a váha odpovídá výrobcem deklarovaným 1,2 kg.

Rozdíly jsou i v konektorech na bocích notebooku. Vlevo odzadu 2x USB-C / Thunderbolt, Micro HDMI, Micro SIM (3G/LTE modul v notebooku schází, ale lze jej později doplnit, notebook je na tuto možnost připraven) a volitelný slot pro SmartCard. Protože má notebook komponenty s nízkou spotřebou, je pro napájení využit USB-C konektor, použitelné jsou k tomuto účelu oba. Na pravém boku je odzadu Kensington Lock, USB 3.0, kombinovaný audio Jack konektor a Micro SD slot. Na čele uprostřed je indikační dioda napájení.


Téměř celou zadní část pak zabírá pohyblivá část spojená s klouby notebooku a se dvěma gumovými opěrkami na koncích. Při otevření přes 45° se začíná víko dostávat pod základnu notebooku a ta je tak lehce přizvednuta o cca až 3 mm. Odření okraje víka notebooku by měly zabránit dvě výše uvedené gumové opěrky.

Další rozdíly jsou na klávesnici, touchpadu a uvnitř notebooku potažmo chlazení. Dočtete se o nich v následujících kapitolách této recenze, viz níže.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má z 99% totožné rozložení s XPS 13, rozdíl je v samostatných klávesách Page Up a Page Down, které jsou umístěny nad kurzorovými šipkami do stran (levá, pravá), po bocích kurzorové šipky nahoru. Dotyková plocha kláves je anatomicky tvarovaná, zaoblená pro lepší dosednutí prstu. Hlavní popisky kláves jsou bílé. Podsvícení klávesnice má nastavitelné dva stupně intenzity a je provedeno kvalitně. Testovaný kus měl sice anglickou klávesnici, ale s jistotou lze předpokládat, že oficiálně prodávané kusy pro ČR budou mít rozložení stejné a navíc budou obsahovat i české popisky kláves pro diakritiku.


Klávesa Fn a k ní přiřazené další klávesy respektive jejich popisky jsou modré. Funkci klávesy Fn a přidružených kláves z horní řady lze kdykoliv otočit stiskem Fn + Esc. Oproti XPS zde funguje i numerický blok (je i modře popsán na příslušných klávesách), který za všech okolností funguje v kombinaci s klávesou Fn (bez ohledu na nastavení horní řady pomocí Fn + Esc).

Touchpad je zde klasický, se dvěma opravdovými tlačítky. Tlačítka mají příjemně měkký stisk bez zbytečného klapání. Osobně módní vlnu tlačítek integrovaných do touchpadu považuji za zbytečnou, přináší více problémů než užitku a ikdyž jsou výjimky, které fungují relativně dobře, je to na úkor zbytečného navýšení výrobní ceny a často i poruchovosti. Dell naštěstí upřednostnil ergonomii před módním trendem, narozdíl od modelu XPS.

Indikační diody jsou na notebooku 4. Dvě v klávesách Caps Lock a F4 (pro funkci blokování mikrofonu). Další indikační dioda je integrována v tlačítku napájení a svítí neustále nebo v krátkých intervalech, podle toho jestli je notebook zapnutý nebo uspaný. Poslední indikační dioda je na čele notebooku a svítí, pokud se notebook dobíjí z elektrické sítě. Další dvě diody jsou na konci kabelu respektive na konektoru USB-C vedoucího z napájecího zdroje do notebooku a indikují zapojení zdroje do elektrické sítě.

Hlavní HW parametry

Systém testovaného kusu je poháněn úsporným procesorem Intle Core m5-6Y57 z rodiny 6. generace Skylake. Základním uváděným taktem je 1,1 GHz, v režimu TurboBoost dokáže procesor pracovat až na frekvenci 2,8 GHz. 2 fyzická jádra s celkem čtyřmi logickými vlákny poskytují notebooku pohodlný výkon pro práci s dokumenty a internetem, k čemuž je tento vysoce mobilní notebook s pasivním chlazením předurčen. DELL umí do tohoto notebooku nainstalovat také procesor Intel Core m7 stejné generace.


Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 66 005
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 539

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 125 458
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 201

Cinebench R11.5 - 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 1,15 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,03 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,77 x

Cinebench R15 - 64 bit

  • Rendering (Single CPU): 79 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 174 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,22 x

Operační paměť je napevno připájena na základní desce. LPDDR3 1600 MHz paměťové moduly jsou zapojeny v režimu Dual-Channel, díky tomu lze využít výkon integrovaného grafického jádra naplno. Výkon i velikost paměti s rezervou dostačuje zamýšlenému využití tohoto notebooku.

  • HWiNFO32 (propustnost RAM): 13 822 MB/s

Pro ukládání dat slouží M2 SSD modul. V testované konfiguraci byl instalován Toshiba THNSN5256GPU7 s kapacitou 256 GB. DELL nabízí i konfigurace s poloviční kapacitou 128 GB. Modul je vyměnitelný, takže jej lze v budoucnu případně nahradit jiným.


Spodní víko notebooku lze poměrně snadno odmontovat a dostat se tak k baterii a vyměnitelným komponentám.

Displej a grafika

13.3" Full-HD IPS display (Sharp SHP1460) má matný povrch, velké pozorovací úhly a výborné barevné podání odpovídající tomuto typu (IPS) LCD. Rozsah nastavení podsvícení je dostatečný pro různé potřeby pracovního režimu od tmy až po denní světlo. V nabídce pro tento model je i volba s 3K rozlišením (3200x1800) a dotykovým povrchem LCD. Podobně jako u XPS, je i zde kolem LCD velmi tenký okraj, proto mohou být celkové rozměry notebooku menší než u konkurentů s LCD stejné úhlopříčky a navíc to vypadá dobře.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel HD 515, které nabízí stejnou podporu technologií jako jádra v klasických procesorech Core i generace Skylake. Má dokonce stejných 24 výpočetních jednotek, a hlavní rozdíl tak je v mírně nižším základním taktu (300 MHz) i turbu (900 MHz). Výkon grafického čipu je podpořen výše uvedeným zapojením sdílené operační paměti do režimu Duall-Channel. Stejně jako celý notebook je logicky i GPU předurčeno k práci s dokumenty a internetem, přehrajete si v pohodě video, ale hry jen staršího data, s menším rozlišením nebo jednoduché webové.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1027 (Graphics: 929, Physics: 2586)
  • Ice Storm (DX9): 38981 (Graphics: 46428, Physics: 24966)
  • Cloud Gate (DX10): 3890 (Graphics: 5091, Physics: 2132)
  • Fire Strike (DX11): 566 (Graphics: 626, Physics: 3059)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 22,30 fps
  • Cinebench R15: 26,76 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920 x 1080: 7,5 fps
  • 1366 x 768: 12 fps

Multimedia

Jde o pracovní notebook na cesty, přesto reproduktory na tak malý notebook dokáží hrát až neuvěřitelně hlasitě bez známek výrazného přebuzení. Logicky zde schází hloubky, ale v poměru k velikosti notebooku hodnotím projev reproduktorů kladně, jde o důstojnou kvalitu vzhledem k velikosti stroje. Projev audio výstupu (jack) je čistý.

Webkamera je umístěna v levém dolním rohu pod LCD. Dva stereo mikrofony mají zřetelné vstupní otvory umístěné nad klávesnicí.

Chlazení a provozní hluk

Notebook má výhradně pasivní chlazení, pro ukládání dat jsou určeny výhradně SSD, proto ve všech stupních zatížení pracuje zcela tiše.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad: 25 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 25 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 25 °C
  • klávesnice vlevo: 27 °C
  • klávesnice vpravo: 27 °C
  • spodek maximum: 26 °C (uprostřed)
  • napájecí adaptér: 28 °C

Po hodině provozu s mírnou zátěží se notebook jeví spíše chladně. Teplota pracovní plochy je podobná teplotě v místnosti.

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad: 31 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 38 °C
  • klávesnice vpravo: 39 °C
  • spodek maximum: 46 °C (uprostřed)
  • napájecí adaptér: 31 °C

Po hodinovém zátěžovém testu se notebook nejznatelněji zahřeje na spodku uprostřed, kde je teplota již nepříjemně vysoká. Pracovní plocha je prohřátá rovnoměrně na obou stranách notebooku, více na klávesnici. Číselně je teplota v oblasti klávesnice již vysoká, ale nejvíce tepla je v mezerách mezi klávesami, samotné klávesy jsou stále dobře použitelné. Notebook je stavěn na vysoce mobilní dostupnost práce s dokumenty a internetem, kdy se jeho povrchové teploty budou blížit spíše hodnotám naměřeným v mírné zátěži.

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

BIOS a zabezpečení

BIOS umožňuje obrovské množství nejrůznějších bezpečnostních nastavení jejichž výčet by vydal na samostatný článek, využívat naplno jej pravděpodobně budou jen IT správci zodpovědných firem. V notebooku je také technologie Intel vPro pro vzdálenou správu z IT oddělení na úrovni BIOSu. Mezi další bezpečnostní prvky patří TPM čip 1.2 / 2.0, volitelně pak čtečka otisku prstu, slot pro SecureCard nebo NFC bezkontaktní čtečka karet.

Dell Letitude 7370 - BIOS

Baterie

Uvnitř notebooku je integrována Li-Ion baterie s udanou kapacitou 34 Wh. V našem standardním* redakčním testu, baterie dokázala zásobovat notebook po dobu 15 hod 37 min. V pracovním nasazení by tak měl notebook většině cestujících uživatelů vydržet sloužit celý pracovní den (8 hod). Zde bych měl k notebooku snad jedinou větší výtku. Notebooky podobného ražení, mířící na korporátní klientelu, často mívají uživatelsky snadno vyměnitelnou baterii.


Příslušenství

S notebookem byly přibaleny stručné papírové návody a 2x CD (operační systém a ovladače s SW utilitami). Jako příplatkové příslušenství DELL nabízí malou cestovní kompaktní USB-C dokovací stanici s HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0, ale i dvě větší kancelářské, z nichž jedna je bezdrátová. Přikoupit lze i DELL power-banku s připojením USB-C a USB-A (použitelné pro další zařízení jako např. mobil), výdrž notebooku by dle údaje výrobce měla prodloužit o dalších až 20 hodin.

Ceny a záruka

Notebook je primárně cílen na korporátní klientelu a předpokládají se spíše nákupy většího množství kusů v konfiguracích na přání, ale nakupovat lze i jednotlivé kusy. Ceny očekávejte v rozmezí 35 až 50 tis Kč bez DPH. U DELLu je v tomto případě standardem zátuka NBD On-Site, čili následující pracovní den u zákazníka. I v záruce dokáže DELL nabídnout různé varianty servisu.

Závěr

DELL Latitude 7370 je vysoce mobilní profesionální notebook, který přitom vypadá dobře, velkou měrou díky svému tenkému rámečku kolem LCD. Své uplatnění nalezne především v korporátní sféře, kde je předurčen pro pracovníky s potřebou vysoce mobilní dostupnosti práce s dokumenty a internetem. Líbyt by se moh i geekům. Pro zodpovědné korporátní IT správce bude důležitá především vysoká míra nabízených bezpečnostních prvků a možností jejich nastavení. Mezi další přednosti pak řadím vysokou pevnost konstrukce zajištěnou hliníkovými díly, nadstandardně pevné je víko notebooku s LCD a to i v případě testované bezdotykové varianty (bez tvrzeného skla, dotykové vrstvy). Jedinou výtkou k mobilitě pak zůstává baterie integrovaná v těle notebooku, i když s ní notebook dokáže pracovat dlouho, schází zde možnost pohotové výměny za jinou, připojení příplatkové power-banky je méně elegantním řešením.

Klady a zápory

+ tuhá a pevná konstrukce těla notebooku včetně víka LCD
+ bezpečnostní prvky (ochrana dat), rozsáhlé možnosti nastavení
+ malý rámeček kolem LCD = větší obrazová plocha v menším těle

- baterie je integrovaná v těle notebooku bez možnosti pohotové výměny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD/SSD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse