RECENZE: Gigabyte P37 - NVIDIA GeForce GTX 980M v tenkém a pevném 17" těle

14. 4. 2016 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Tenký herní hi-end počítač s kvalitním zpracováním a decentním designem je spíše minoritní záležitostí, vezmeme-li v potaz přítomnost GeForce GTX980M. Testovaný notebook od Gigabyte však tyto parametry splňuje a kromě toho nabízí také kombinaci až dvou SSD a dvou pevných disků, čtyřjádrový procesor Core i7 a dobrou konektorovou výbavu.

Gigabyte P37 - NVIDIA GeForce GTX 980M v tenkém a pevném 17" těle

Základní popis

V herních noteboocích je sice tvrdá konkurence, ale i tady jsou téměř neobsazené skulinky. Gigabyte je společnost, kterou si zde většina lidí spojí spíše s komponentami pro stolní počítače. Vyrábí však i notebooky a nyní by měla více útočit na český trh. Cílem jsou především hráči, takže se můžeme těšit na širší nabídku herních notebooků včetně různých netradičních řešení.

Dnes recenzovaný 17“ model P37XV5 nabízí plnou konektorovou výbavu a je v něm i nejvýkonnější mobilní grafika GTX 980M. Má přitom velmi tenké kovové šasi, takže byste u něj nejspíš tak vysoký výkon ani netipovali. Je to samozřejmě subjektivní, ale oceňuji, že se Gigabyte nesnažil o extravagantní hráčský vzhled. Díky tomu se tento černý, kompletně matný notebook může snadno schovat také mezi pracovními stanicemi v "serióznějším" prostředí.

Mechanicky je na tom P37XV5 velmi dobře. Kovová je základna i vnější strana víka a obě části jsou chráněny proti běžným nástrahám při přenášení. Zejména oceňuji dobrou ochranu víka. Navzdory malé tloušťce je tento notebook samozřejmě těžší a takto se nemusíte bát vytáhnout jej z batohu jednou rukou, aniž byste promáčkli displej. Nemám tedy žádné výhrady.

Počítač dorazil s mírně prohnutou klávesnicí, nicméně ukázalo se, že šlo pravděpodobně o výsledek předchozího rozebrání. Problém vyřešilo mírně uvolnění jednoho ze čtyř šroubů na spodku, které klávesnici drží. Klávesnice je jinak podložena dostatečně na to, aby se při psaní neprohýbala.

Víko lze vyklopit maximálně v úhlu 135° a k otevření stroje stačí jedna ruka. Poněkud nepříjemné je, že počítač vyhodnotí notebook jako zavřený, kdykoli je úhel otevření menší než 45° (místo obvyklých 10-20°). Při manipulaci se mi tedy často stávalo, že jsem si počítač omylem uspával. Postupně mě to tak naštvalo, že jsem si v operačním systému raději vypnul akci na zavření displeje.


Konektorová výbava je i přes tenké provedení bohatá. Na levém boku najdete dvojici zvukových konektorů, čtečku paměťových karet SD XC, dvojici USB 3.0 a LAN. Na pravém boku je ještě třetí USB 3.0, novější rozhraní USB 3.1 Type-C, rovnou tři obrazové výstupy (VGA, mini-DisplayPort a HDMI) a zdířka napájení.

Půdorysné rozměry počítače (416 x 286 mm) odpovídají průměru běžných 17“ notebooků a většina herních modelů má obvykle tak o centimetr v obou směrech více. Za pozornost stojí tloušťka pouhých 23 mm, což je obvykle minimum pro libovolný notebook se standardním konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN. I středně výkonné multimediální notebooky mají tloušťku spíše o 2-3 mm větší. U hi-end herních notebooků jsme většinou na tloušťce okolo 40 mm. V případě Gigabyte je však zajímavé, že malá tloušťka nebyla vykoupena horšími mechanickými vlastnostmi.

Kovové tělo se silnými výztuhami se stejně jako masivní chladiče podepsalo na vyšší hmotnosti. Právě v kombinaci s malou tloušťkou překvapí při prvním kontaktu, že je notebook mnohem těžší, než vypadá. Váží 3 kg, což je mírně více než 17“ notebooky obecně, ale alespoň o půl kila méně, než je zvykem u modelů s podobným výkonem.

Napájecí zdroj má výkon rovných 200 W a dohromady s přívodním kabelem (stejným jako od stolních počítačů) váží dalších 0,9 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

V rozložení klávesnice se na rozdíl od většiny konkurenčních herních notebooků nedělaly žádné větší odchylky od standardů. Na svém místě tedy najdete jak Fn, tak klávesy Windows a kontextovou nabídku. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou všechny přístupné bez Fn a najdete je v pravém horním rohu. Proti standardu má notebook navíc řadu programovatelných kláves po levém okraji základny. Tato řada je naštěstí oddělena větší mezerou, takže nezpůsobuje přehmaty. Díky ní je navíc celý základní blok posunut více doprava, a není tedy tak vychýlen vůči obrazovce kvůli přítomnosti numerické části.


Mechanika kláves je velmi dobrá a umožňuje rychlé psaní bez překlepů. V rámci klávesnic herních notebooků jde o jednu z lepších. Oceňuji také její celkově tišší chod.

Podsvícení kláves je pouze v bílé barvě (červená by byla pro večerní hraní příjemnější) a přepíná se ve dvou stupních pomocí kombinace Fn s Mezerníkem. Diody v mezerách prosvítají až pod úhlem větším než 45°.

Diody jsou regulovány pomocí PWM a v obou stupních blikají na frekvenci 200 Hz, liší se pouze poměr svícení a nesvícení (33 a 66 %).

U programovatelných kláves svítí přepínač G, kterým se mění programy všech kláves. Můžete si udělat až pět nastavení a zvolené poznáte podle barvy, kterou přepínač svítí. Pokud jej podržíte, dojde k jeho zhasnutí, a programovatelné klávesy pak nedělají nic.

Na přední hraně najdete bílé indikační diody. Vyčtete z nich zapnutí počítače, aktivitu pevného disku, nabíjení baterie i stav Wi-Fi a Bluetooth (odděleně).


Touchpad používá elektroniku od ELAN a má na ni nezvykle rychlé reakce (řekl bych na úrovni Synaptics). Je to však vykoupeno místy chaotickým chováním, pokud máte na ploše položeno více prstů. Částečně lze tento problém eliminovat vypnutím všech nepotřebných gest. Po troše zvykání může být touchpad dobrý a přesný.

Tlačítko je integrované uvnitř dotykové plochy, nicméně její spodní část je nastavena tak, aby nereagovala na nic jiného než stisk, a slouží pouze pro vyhodnocení, zda šlo o levé, nebo pravé tlačítko. Tuto část poznáte podle jiného povrchu. Tlačítko se nejlépe mačká v rozích a uprostřed spodní části se zmáčknout nedá. Nejde však o dvě samostatná tlačítka.

Hlavní HW parametry

Na základní desce je připájen čtyřjádrový procesor Intel Core i7-6700HQ s výchozím taktem 2,6 GHz a režimem Turbo Boost do 3,5 GHz. Tento procesor má mezní tepelný výkon (TDP) 45 W.


Na základní desce jsou přítomny dva SO-DIMM sloty pro paměťové moduly DDR4-2133. Oba jsou v testované konfiguraci obsazeny a dvojice 8GB modulů dává celkových 16 GB operační paměti. Maximálně lze osadit 32 GB, pokud použijete 16GB moduly.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 67 833
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 248

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 297 672
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 111 152

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,45 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,42 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,13

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 131 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 671 cb
  • Multiprocessor Speedup: 5,14

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 14969 MB/s

Podávaný výkon odpovídá téměř maximu použitého procesoru, a vzhledem k tomu, že vyšší modely Core i7 se už v celkovém výkonu příliš neliší, je tento pro zamýšlené použití herního notebooku více než dobrý. Postačuje i pro výpočetně náročnější činnosti a tam, kde bude limitem, už vám pravděpodobně nepomůže žádný notebook.

V plné zátěži se takty procesoru ustálí na 3,1 GHz, pokud je chlazení nastaveno na preferenci výkonu. Při nastavení preference ticha se může procesor kombinací plné zátěže grafiky a procesoru po čase podtaktovat až na 2,0 GHz.

Uvnitř počítače jsou dva sloty M.2 pro SSD. Osazen je v testované konfiguraci jen jeden a je v něm výkonné NVMe SSD (přímo připojené na PCIe) s kapacitou 256 GB. Celkově je podávaný výkon přibližně 2,5x vyšší než u SSD připojených na sběrnici SATA.

Pro klasické plotnové disky je připravena jedna 2,5“ šachta, která je již z výroby obsazena 1TB diskem od HGST s rychlostí ploten 7200 rpm. Tento disk patří v rámci plotnových modelů k výkonnějším a zde slouží pouze pro ukládání dat (celý systém včetně předinstalovaných programů je na SSD, týká se to i obnovy do továrního nastavení, která zabírá 10 GB).

2,5“ pevné disky můžete mít uvnitř počítače rovnou dva, pokud nahradíte optickou mechaniku přibaleným originálním adaptérem na dalších disk. Do něj lze vložit standardní 2,5“ disk a výměnu lze provést bez šroubováku za chodu počítače.

Je to snad poprvé, co se za roky testování notebooků setkávám s přítomností samostatného SATA RAID řadiče na základní desce. Vedle řadiče integrovaného v čipové sadě (který může obsluhovat sloty M.2). Je přítomen také čip ASMedia ASM1062R, ke kterému je připojen jak primární disk, tak výměnná disková šachta. Výhodou tohoto čipu je hardwarová podpora pro pole RAID (řadič v čipové sadě sice RAID může umět také, ale veškerou výpočetní logiku pak zajišťuje procesor notebooku).

Optická mechanika v šachtě je standardního typu DVD Super Multi. Adaptér na druhý disk, který můžete vložit místo ní, není omezen na konkrétní disk dodávaný výrobcem – můžete si koupit standardní 2,5“ disk kdekoli v obchodě.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1217,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: <0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 374,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 119,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,7 ms

Na základní desce je přítomen čip levného a hojně rozšířeného gigabitového Ethernetu od Realteku. Pro bezdrátovou komunikaci je osazena Tri-band karta od Intelu, která podporuje nejen 2,4/5GHz Wi-Fi včetně standardu /ac a Bluetooth 4.0, ale umí také výkonný 60GHz přenos Intel WiGig pro bezdrátové připojení dokovací stanice.

Displej a grafika

Tento model se u nás nabízí výhradně se 17“ matným displejem s rozlišením Full HD (1920x1080). Kvalitou jde o základní IPS displej, který je samozřejmě mnohem lepší než běžné TN panely, a to zejména v kontrastu a pozorovacích úhlech. Nejde však o aktuální špičku na trhu, pokud jde o pokrytí barev. Nečekejte u něj ani podporu pro vyšší obnovovací frekvence nebo technologii NVIDIA G-Sync (na tu by musel být panel připojen k dedikovanému grafickému čipu). Celkově však jde o dobrý displej a zvolené rozlišení na této úhlopříčce umožňuje pohodlně pracovat v operačním systému při zvětšení 100 %.

Maximální jas je nad průměrem pro základní TN panely a notebook lze v omezené míře použít i venku na přímém slunci. Výhodou je také velký rozsah, kdy i v úplné tmě lze nastavit jas, který nebude oslňovat.

Použitý displej má v celém rozsahu stabilní podsvícení a nebliká vinou špatně implementované PWM regulace. Díky tomu nezpůsobuje rychlou únavu očí.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED
  • Barevné pokrití: 72% CIE1931

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Philips LP173WF4-SPF1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle grafického jádra Intel HD 530, které je integrované v procesoru, je notebook vybaven výkonným dedikovaným grafickým čipem GeForce GTX 980M (8GB GDDR5, 256bit). Velké jádro s 1536 shadery (GTX 960M jich má 640) zvládá s režimem Boost pracovat až na 1,13 GHz. Paměť je připojená 256bit sběrnicí a efektivně pracuje na 5 GHz.


K připojení externích monitorů je notebook vybaven velmi dobře, nicméně je potřeba brát v potaz, že všechny výstupy (včetně interního displeje) jsou připojeny, jak už to většinou bývá, k integrované grafice a dedikovaný grafický čip se používá pouze pro výpočty a náročnější 3D zobrazení. To znamená omezení na maximálně tři současně běžící interní/externí monitory (klonování, rozšířená plocha). Vzhledem k tomu, že interní displej je připojen pomocí eDP, mohou být kombinace zapojení prakticky libovolné.

Všechny výstupy jsou na pravém boku, kde najdete klasické analogové VGA (dnes u herních notebooků již opomíjené), HDMI 1.4a, mini-DisplayPort a USB 3.1 Type-C, které v sobě obsahuje také DisplayPort. V případě posledních dvou je možné připojené monitory řetězit a rozdělit tím celkové přenosové pásmo výstupu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P11 291 (Graphics: 12 819, Physics: 8303)
  • Fire Strike (DX11): 8486 (Graphics: 9948, Physics: 9660)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 61,73 fps
  • Cinebench R15: 105,25 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 23,23
  • EnSight (ensight-04): 18,35
  • LightWave 3D (lightwave-01): 27,30
  • Maya (maya-02): 46,65
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 15,75
  • SolidWorks (sw-03): 36,48
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 10,42
  • Siemens NX (snx-01): 13,55

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 217,7 fps
  • 1920x1080: 127,2 fps

Grafický čip GTX 980M je ještě skoro o čtvrtinu rychlejší než už tak dost rychlý GTX 970M. Výkon naprosto s přehledem postačuje pro hraní všech dnešních her s vysokou úrovní detailů v plném rozlišení Full HD displeje. Nemusíte se bát ani vyšších nároků v případě připojení většího externího monitoru s rozlišením 2560x1440. Narazit však můžete u náročných her, pokud byste chtěli hrát v rozlišení 4K, kde je už obvykle lepší volit jiné než mobilní grafické čipy.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny ve zkosené přední hraně základny. Nejsou vybaveny subwooferem a jejich zvuk je softwarově vylepšován rozšířením Dolby. Nečekejte zvuk typický pro většinu velkých herních notebooků – výkonné audio, které v této třídě bývá zvykem, se sem jednoduše nevešlo. Na druhou stranu v porovnání s běžnými notebooky tento hraje velmi dobře a zvolené reproduktory nejsou klasická kancelářská šidítka. Dokonce je cítit i snaha o reprodukci vyšších frekvencí a maximální hlasitost je poměrně vysoká.

Výhrady mám k sluchátkovému (analog) výstupu. Minimálně v testovaném kusu v něm totiž bylo slyšet konstantní vysokofrekvenční pískání, které znemožňovalo jeho pohodlné využití. Stav přetrvává i po přeinstalaci novějších ovladačů. Podle vyjádření GIGABYTE by mělo jít o vadu kusu, v redakci jsme ale zatím neměli možnost to ověřit. Problém lze obejít použitím USB sluchátek.

Webkamera je spolu s duálním mikrofonem umístěna ve víku nad displejem. Nabízí základní kvalitu a její aktivitu hlásí bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

V zadních rozích základny jsou dva větší ventilátory s chladiči, mezi kterými je natažena dvojice heatpipe. Tyto heatpipe jsou vzadu uprostřed přes procesor a grafický čip – tedy dvě komponenty generující naprostou většinu tepla. Řešení se spojenými heatpipe má výhodu v případě, že zatěžujete jednu komponentu více než druhou. Pokud budete mít výpočetně náročnou úlohu, která grafiku vůbec nepoužívá, bude procesor chlazen oběma ventilátory současně a ty díky tomu nemusí pracovat v tak vysokých otáčkách.


Oba ventilátory se prakticky nevypínají a zůstávají v chodu i při kancelářské práci na baterii. V nejnižších otáčkách je v běžném ruchu přeslechnete, ale v tiché místnosti jsou snadno rozlišitelné i z několika metrů. Zvuk není nějak otravný, ale zamrzí, že není možnost ventilátory vypnout. Zejména při nenáročné práci k večeru v úplném tichu by to bylo velmi příjemné a jiné notebooky s čtyřjádrovými Core i7 to při běhu na integrovanou grafiku zvládají.

Při herní zátěži se hlučnost sice zvýší a je znát i v běžném ruchu, ale z notebooku se ani tak nestane "stíhačka". Hlučnost je přijatelná a při hraní neotravuje. Na to, jak je notebook tenký, jde vlastně o skvělý výsledek, když se uvnitř musí chladit tak výkonný grafický čip.

Chlazení v zátěži lze ztišit i zesílit. Slouží k tomu ovládací panel notebooku, kde jsou jak tři režimy chlazení, tak možnost plynule omezit maximální hlučnost. Čím více nastavíte chlazení směrem do ticha, tím více bude v plné zátěži docházet ke snižování výkonu (takty v zátěži jdou po čase na 2,0 GHz při nastavení maximálního ticha).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,7°C
  • spodek maximum = 34,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,2°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,8°C
  • klávesnice vpravo = 41,2°C
  • spodek maximum = 53,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,2°C
  • napájecí adaptér = 42,8°C

teplota okolí při měření: 25°C

Díky neustálému běhu ventilátorů se spodek při nízké zátěži vůbec nezahřívá a poměrně dobře snáší i provoz na peřině nebo jiném měkkém povrchu. V zátěži se hřeje hlavně uprostřed a mezi výdechy chlazení (kde je procesor i grafický čip). Klávesnici je v případě vynucení maximálního výkonu teplejší, ale ne tak, aby to citelně omezilo pohodlí při práci.

Teploty v klidu a v zátěži při nastavení chlazení na prioritu výkonu:


Teploty v zátěži při nastavení chlazení na prioritu ticha:


Baterie

Uvnitř počítače se našlo místo pro poměrně velkou Li-Pol baterii s kapacitou 79 Wh. Na jedno nabití s ní v našem standardním* redakčním testu vydržel 5 hodin a 51 minut. Vzhledem k tomu, že ani při maximálním šetření a nulové zátěži neklesá spotřeba pod 12-13 W, je jasné, že v reálu stejně nemůžete očekávat extrémní hodnoty výdrže. Při on-line kancelářské práci bez omezování s Wi-Fi a vyšším jasem displeje jsem se v průměru dostával na 4 hodiny a 20 minut provozu. Při intenzivní zátěži (hraní her) se baterie vybije přibližně do hodiny a 20 minut.


Nabíjení má díky výkonnému adaptéru téměř stejnou rychlost ve všech situacích. Prázdnou baterii nabijete na 90 % kapacity za hodinu a 40 minut.

BIOS

V počítači je firmware Aptio, který nabízí následující možnosti nastavení:

  • vypnutí dedikovaného grafického čipu (odpojí se od napájení a bude neviditelný pro operační systém)
  • vypnutí/zapnutí jednotlivých integrovaných zařízení (Wi-Fi, podpora RTC, wekamera, PXE UEFI, PXE Legacy)
  • nastavení režimu integrovaného SATA řadiče připojeného na sloty M.2 (AHCI, RAID)
  • vypnutí podpory USB na úrovni firmware pro staré operační systémy

Operační systém lze zavádět jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu. Pro zabezpečení je možné nastavit standardní hesla firmware pro zapnutí a jeho nastavení.

Příslušenství

K notebooku dostanete 200W napájecí adaptér s přívodním kabelem, základní tištěnou dokumentaci a adaptér na druhý pevný disk místo optické mechaniky. Operační systém Windows 10 Home je předinstalován na SSD včetně všech programů a obnovy do továrního nastavení (10GB oddíl na konci). Plotnový disk je z výroby pouze naformátován a zůstává prázdný.

Instalace systému je relativně čistá, s minimálním množstvím programů navíc.


Ceny a záruka

V tuto chvíli je pro ČR určena pouze testovaná konfigurace a stojí 63.990,- Kč bez DPH (52.884,- Kč s DPH). Předpokládám, že pokud se tu tyto notebooky ujmou, objeví se konfigurací více, neboť v zahraničí existují (včetně těch s 4K displejem).

Záruka na počítač je standardní dvouletá s opravou v servisu. Výhodou je, že platí mezinárodně, takže není problém reklamovat závadu počítače i v autorizovaných servisech v zahraničí na základě sériového čísla počítače.

Závěr

Gigabyte P37 je 17“ hi-end herní notebook s aktuálně nejvýkonnější mobilní grafikou NVIDIA GeForce GTX 980M, ale na rozdíl od většiny zástupců této třídy jde o velmi tenký a na poměry třídy i lehký počítač. V zavřeném stavu má tloušťku pouhých 23 mm a není přitom omezen na výbavě – vejdou se do něj dvě SSD v kombinaci s dvěma plotnovými disky a konektorová výbava například zahrnuje čtveřici rozhraní použitelných pro připojení externích monitorů.

P37 se může pochlubit relativně tichým provozem v zátěži a solidním mechanickým provedením – právě zde většinou tenké herní notebooky zaostávají. Nevýhodou však je, že ventilátory se nevypnou ani při nenáročných činnostech, a vždy tak je slyšet jejich šumění. Někomu by také mohlo vadit, že zde nejsou reproduktory doplněny subwooferem a počítač trochu zaostává za svými „macatějšími“ herními konkurenty (přestože jinak je audio na poměry notebooků mírně nadprůměrné).

U testovaného kusu se projevila závada s výrazným pískáním ve sluchátkovém výstupu, což je rozhodně problém, kvůli kterému je vhodné kontaktovat servis nebo používat USB sluchátka.

Celkový dojem z počítače je ovšem velmi pozitivní. Na to, že jde o herní notebook, bych si jej dovedl představit i jako velmi slušnou alternativu k mobilním pracovním stanicím. Celý počítač je totiž matně černý bez zbytečného herního kýče v designu, má odolné provedení a velmi pohodlnou klávesnici. Nemá sice dokovací konektor, ale uvnitř je bezdrátová karta s podporou Intel WiGig, takže nic nebrání připojení 60GHz bezdrátového dokování (případně jsou dnes i varianty pro USB-C).

Klady a zápory

+ pevná koková konstrukce
+ vysoký výkon v tenkém provedení
+ pohodlná klávesnice
+ nižší hlučnost v zátěži
+ modul pro další HDD/SSD místo optické mechaniky v ceně

- ve sluchátkovém výstupu se ozývá pískání (možná chyba kusu)
- herní notebooky mívají lepší reproduktory
- při kancelářské práci se nikdy nevypnou ventilátory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: GIGABYTE P37XV5-CZ001T
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2132 (8+8)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZVPV256, M.2 NVMe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8G2)
  • LCD: 17,3" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 980M (8GB, 256bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111)
  • WiFi: Intel 8260 Tri-Band WiFi (ac/a/b/g/n, ag)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 79 Wh / 5h 51min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, mini-DisplayPort, VGA
  • Rozměry: 416 x 286 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 3,00
Recenze

Diskuse