RECENZE: HP ProBook 450 G3 - dostupný pracovní notebook s Full HD displejem a SSD

5. 4. 2016 10:05    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Na trhu je další generace základních modelů pracovní řady ProBook, které se obvykle mohou pochlubit nadprůměrným mechanickým zpracováním a jednoduchou servisovatelností. Otestovali jsme 15,6“ model, který má v testované konfiguraci úsporné Core i5, SSD a Full HD TN displej.

HP ProBook 450 G3 - dostupný pracovní notebook s Full HD displejem a SSD

Základní popis

ProBooky 4x0 jsou na trhu s levnými pracovními notebooky oblíbenou stálicí. Nabízí jednoduchý vzhled a základní možnosti. Celek je zabalený do slušně zpracovaného šasi. V tomto duchu pokračuje i třetí generace. Nejde však už dávno o klasický tlustý kancelářský notebook. Je zaoblenější a působí relativně tence a lehce na to, že má stále plnou výbavu rozhraní.

ProBooky kombinují šedou a černou barvu a nesnaží se o žádnou extravaganci. Šedá je použita pouze v okolí klávesnice a jde o kovový díl. Spodek základny je z hrubého černého plastu. Víko je také plastové, ale jeho vnější strana je celá pogumovaná. Při manipulaci mě překvapilo, jak solidně celý notebook působí, a z hlediska designu mám pocit, že se smývají rozdíly mezi jednotlivými řadami pracovních notebooků od HP.

Základna je velmi pevná a výborně odolává jak kroucení, tak silnému zatlačení na různé části klávesnice. U víka je znát určitá poddajnost a řady ProBook 600 a EliteBook 800 jej mají lepší. V rámci podobně drahé konkurence však jde o průměr a s odpovídajícím batohem (brašnou) nevidím časté nošení jako problém.

Víko lze vyklopit do úhlu pouhých 130° (stejně jako u předchůdců) a k otevření budete potřebovat obě ruce – klouby mají zejména na začátku tužší chod a spolu s víkem by se při otevírání jednou rukou zvedala i základna.


Konektorová výbava zahrnuje všechna základní rozhraní. Na levém boku najdete dvojici USB 3.0, obrazové výstupy (VGA a HDMI 1.4a) a zdířku napájení. Na pravém boku je kromě optické mechaniky místo také pro dvě USB 2.0, kombinovaný zvukový konektor a připojení do počítačové sítě LAN. Výbavu zakončuje čtečka paměťových karet SD XC ve zkosené přední hraně základny.

Notebook má v zavřeném stavu rozměry 378 x 265 x 26 mm a tloušťka je tedy na hodnotě, kde většinou začínají notebooky s plnou konektorovou výbavou. Hmotnost je 2,17 kg, takže s dobrým batohem nebude problém ani v případě každodenního přenášení.

Na celkové hmotnosti se napájecí adaptér příliš neprojeví. Je malý, má výkon 45 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží jen 285 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má plné rozložení s numerickým blokem. Základ rozložení je stejný pro všechny pracovní notebooky HP s touto a větší úhlopříčkou displeje. Změnilo se však řazení funkcí klávesy Fn v horní řadě. Některé funkce zmizely a nové řazení je rozhodně přehlednější. Funkce Scroll Lock, Break a System Request však z klávesnice zmizely a dostupné jsou jen jako skryté kombinace kláves (zkratky jsou napsané v manuálu k počítači).


K rozložení mám ve výsledku dvě výhrady. První putuje k miniaturní klávese pro kurzorové šipky nahoru a dolů. Jednak je malá a jednak šipka dolů hůře rozpoznává stisk (pouze ve spodní části). Druhá se týká absence klávesy kontextové nabídky, která bývala mezi pravými přepínači Ctrl a AltGr.

Mechanika kláves je jinak velmi dobrá. Je přesná, ne moc mělká a při psaní klávesy tlumeně klapají (možná zbytečně hluboce). S větší snahou lze psát téměř nehlučně. Celkově tuto klávesnici považuji jako povedenou v rámci cenové kategorie notebooků okolo 20 tisíc korun.

Klávesnice je konečně podsvícená a podsvícení se zapíná zkratkou Fn+F3. Přepínání probíhá mezi vypnutím a dvěma stupni intenzity. Vyšší stupeň svítí stabilně, ale v případě nižšího počítejte s regulací pomocí PWM blikání o frekvenci 160 Hz (střída 50%).


Nad klávesnicí je trojice tlačítek – vlevo hlavní vypínač, vpravo vypínač bezdrátových sítí a ztlumení zvuku. Diody v tlačítkách umí svítit bíle nebo žlutě podle stavu funkce. Další diody jsou přímo na klávesnici (bílé na zámcích klávesnice a oranžová u ztlumení mikrofonu). Poněkud skryta je ještě dioda aktivity pevného disku ve zkosené přední hraně a dioda nabíjení baterie u napájecího konektoru.


Touchpad má elektroniku Synaptics s podporou všech běžných gest a menším zpožděním snímání. Jde o jednoduchou konstrukci s lehce zapuštěnou hladkou dotykovou plochou a dvěma samostatnými mechanickými tlačítky s velmi příjemným, nehlučným stiskem. K touchpadu nemám výhrady a pro pracovní notebook jde o velmi dobré řešení.

Hlavní HW parametry

Už v minulé generaci HP omezilo nabídku procesorů vinou Intelu jen na úsporné dvoujádrové modely. S třetí generací používá procesory Intel Skylake, u kterých opět existují i modely s nesníženým napětím. Výrobce je však do nabídky čtyřstovkových ProBooků nevrátil.

V testované konfiguraci je k základní desce připájen procesor Intel Core i5-6200U s výchozím taktem 2,3 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,8 GHz. Procesor má nastaven mezní tepelný výkon (TDP) na 15 W.


Na desce se nachází dva snadno přístupné sloty pro moduly typu DDR3L-1600. Pouze jeden slot je osazen a je v něm modul s kapacitou 4 GB. Trochu mě překvapilo, že u konfigurace nad dvacet tisíc korun už není rovnou 8 GB, na druhou stranu v tomto notebooku je alespoň jednoduchá možnost rozšíření a další 4GB modul je otázkou pár stovek, takže nejde o zásadní problém.

Paměť je možné rozšířit maximálně na 16 GB, pokud se osadí dva 8GB moduly.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 343
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 523

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 137 491
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 47 005

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,25 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,22 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,57

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 118 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 293 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,49

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7939 MB/s

Výkon počítače je přibližně o 20 % nižší ve srovnání s úspornými dvoujádrovými Core i7. Díky technologii Turbo Boost nabízí dostatek výkonu pro všechny běžné činnosti, které byste od kancelářského notebooku mohli potřebovat. Při zátěži všech jader se drží takty téměř na jeho maximu a notebook se ustálí na 2,7 GHz, ze kterých nesleví ani po několika hodinách plné zátěže.

Na svižném chodu počítače má zásluhy i 256GB SSD (Liteon, SATA-3), které je osazeno ve slotu M.2. Vzhledem k tomu, že nižší konfigurace mají klasické pevné disky, najdete zde volnou 2,5“ šachtu, kam si disk později můžete přidat. Musíte si jen sehnat plíšek na uchycení disku, nebo jej zafixovat jakkoli jinak.

V notebooku je také optická mechanika DVD Super Multi, kterou drží jediný šroubek. Po jeho odstranění lze celou mechaniku snadno vyjmout a nahradit neoriginálním adaptérem pro další 2,5“ pevný disk. Takové možnosti rozšíření už dnes jsou u levných notebooků vzácností.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 357,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Pro kabelové připojení do sítě je notebook vybaven gigabitovým Ethernetem od Realteku a na pravém boku je klasický konektor RJ-45 (konečně už ne žádná vyklápěcí varianta). Pro bezdrátové spojení s okolím je instalována karta od Intelu s podporou Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

ProBooky 4x0 jsou vybavovány pouze základními TN displeji. V případě 15,6“ modelu jsou na výběr dvě rozlišení – základní HD (1366x768) a vyšší (1920x1080). V testované konfiguraci je použito vyšší z rozlišení, nicméně kromě jemnějšího rastru a většího pracovního prostoru tento displej kvalitativně nepřináší nic navíc. Opět má velmi omezený vertikální pozorovací úhel a nízký kontrast. Zejména při práci se sníženým jasem je kontrast tak nízký, že jsem pro pohodlnější práci musel v ovládacím panelu integrované grafiky nastavit gammu na hodnotu 0,8.


Příplatek za vyšší rozlišení přesto považuji za dobrý, i když nepotřebujete větší pracovní plochu. S jemnějším rastrem jsou totiž menší i mezery mezi jednotlivými body, a čtení textu je tedy příjemnější. V základu má notebook nastavené DPI na 125 %, a vzhledem k tomu, že je zde ve výchozím stavu Windows 7 místo novějších desítek, není při tomto zvětšení problém s rozmazanými okny starších programů.

Síla podsvícení je na úrovni lepšího průměru základních HD displejů. Potěší však dobré rozpětí regulace a fakt, že displej nebliká kvůli špatné PWM regulaci. Měření sondou ukázalo stabilní podsvícení v celém rozsahu.

Parametry displeje garantované výrobcem notebooku

  • Typ obrazovky: TN (AUO)
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 60° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Podsvícení: W-LED

Grafické operace má v režii integrované grafické jádro Intel HD 520 se sdílenou pamětí. Základní deska je připravena i na varianty s dedikovaným low-end čipem od AMD (Radeon R7 M340), nicméně v ČR nabízené konfigurace jej nenabízejí.

Externí monitory lze připojit dva a vzhledem k tomu, že integrovaný displej je připojen pomocí eDP, mohou oba externí monitory běžet současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy (tři obrazovky současně). Maximální rozlišení pro HDMI 1.4a je omezeno výrobcem na 4096x2160 při 24 Hz. Pro plnou obnovovací frekvenci (60 Hz) je maximem 2560x1600.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1260 (Graphics: 1169, Physics: 3575)
  • Fire Strike (DX11): 555 (Graphics: 581, Physics: 4341)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 24,95 fps
  • Cinebench R15: 31,70 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 2,83
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,29
  • Maya (maya-02): 12,00
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,33
  • SolidWorks (sw-03): 14,57
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,64
  • Siemens NX (snx-01): 2,22

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,6 fps
  • 1920x1080: 6,8 fps

Integrovaná grafika nevyužívá svůj plný výkon, neboť je v notebooku osazen pouze jeden paměťový modul. Výkon tak odpovídá spíše dvě generace staré Intel HD 4600 při zapojení dvou modulů. Na notebooku si zahrajete starší a méně náročné hry obvykle alespoň v rozlišení HD a se sníženými detaily. V běžných kancelářských a multimediálních činnostech však na limity této grafiky obvykle nenarazíte a akcelerace videa funguje i v rozlišení 4K.

Multimédia

Stereofonní reproduktory najdete schované v perforované části základny za klávesnicí. Kvalitou zvukového podání jde o mírný podprůměr kvůli absenci hloubek, ale i nejvyšších frekvencí. Zvuk působí zastřeně. Pro potřeby kancelářského stroje by však měly být tyto reproduktory dostatečné a umí hrát velmi nahlas.

Webkamera ve víku nabídne základní kvalitu a její aktivitu indikuje bílá dioda vedle objektivu. Okolo jsou také dvě zdířky duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů (což funguje poměrně dobře).

Zabezpečení

Na úrovni firmware je možné používat zabezpečení pomocí dlouhých hesel (pro zapnutí i vstup do nastavení). Vestavěná čtečka otisku prstů funguje až v operačním systému a autorizaci ve firmware nepodporuje.

Na úrovni firmware lze zablokovat jednotlivá rozhraní a vymazat TPM čip. V operačním systému se bezpečnostní politika řídí programem HP Client Security.

Chlazení a provozní hluk

V levém zadním rohu je umístěn centrální chladič s ventilátorem. Výdech ventilace ústí na levém boku a při kancelářské práci z něj žádný vzduch nejde, protože ventilátor je většinu času vypnutý. Zapíná se až v zátěži a ani plná zátěž jednoho jádra nezpůsobí roztočení ventilátoru do vyšších otáček, které by byly výrazně slyšitelné v běžném ruchu více lidí. Notebook lze označit za velmi tichý při nízké i vysoké zátěži, což nebývalo u ProBooků dříve zvykem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 33,7°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,6°C
  • napájecí adaptér = 32,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 44,2°C
  • klávesnice vpravo = 42,2°C
  • spodek maximum = 38,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 44,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty na povrchu jsou při kancelářské práci nízké a cítit je pouze minimum tepla na spodku u chladiče. Střední zátěž se také téměř neprojeví a až dlouhodobá intenzivní zátěž způsobí zahřátí, jak na spodku, tak v prostoru klávesnice (vlevo a uprostřed). Teploty se však vždy drží v rozumných mezích, které výrazně neomezují pohodlí při používání.


Baterie

Do zadní části základny je vložena malá čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 44 Wh. V našem standardním redakčním testu* vydržela díky úsporným komponentám neuvěřitelných (s ohledem na baterii) 11 hodin a 18 minut. Reálné pro off-line kancelářské práci a nižším jasu získáte něco mezi osmi a devíti hodinami provozu. Jakmile však používáte Wi-Fi a zesílíte jas, rázem budete při stejném zatížení na pěti až šesti hodinách, což je ovšem v této třídě stále dobrý výsledek.

Vzhledem k tomu, že je baterie uživatelsky vyměnitelná, nabízí HP k dokoupení i větší šestičlánkovou variantu s kapacitou 55 Wh, která by měla nabídnout o čtvrtinu vyšší výdrž. Pravděpodobně však bude přesahovat z těla notebooku směrem dolů, takže nadzvedne zadní část základny.


Prázdnou baterii umí notebook nabít na 90 % kapacity za necelé dvě hodiny. Při plné zátěži se může doba nabíjení prodloužit maximálně o hodinu.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností nepříliš pohodlného ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování, zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (disky, USB, PXE; UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • SecureBoot a nastavení BIOS/UEFI bootu
  • zapnutí po připojení napájecího adaptéru
  • zapnutí po otevření víka

Systém

  • vypnutí technologie Turbo Boost, Hyper-Threading a podpory více jader
  • povolení virtualizační technologie (VTx)
  • povolení, aby procesor využíval Turbo Boost i při napájení z baterie
  • prohození funkce kláves Fn a Ctrl

Nastavení vestavěných zařízení

  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • deaktivace čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Boost Converteru“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • zakázání čtečky paměťových karet a USB
  • nastavení doby, po které se vypne podsvícení klávesnice (5 sekund – nikdy)
  • nastavení velikosti minimální vyhrazené paměti pro integrovanou grafiku (32-512 MB)
  • povolení Intel Smart Sound
  • vynucení neustálého běhu ventilátoru při připojeném napájení

Příslušenství

K notebooku je přibalen 45W napájecí adaptér spolu s třížilovým přívodním kabelem, tištěná dokumentace a DVD pro tovární instalaci Windows 10 Pro. Na disku je předinstalovaný systém Windows 7 Professional (64bit), jehož obnova je umístěna na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit, nebo přenést na vlastní média (oddíly pro obnovení mají 20 GB).

Tovární instalace pracovních notebooků od HP není přeplněna hromadou bloatware a od prvního startu je velmi svižná.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace patří k vyšším a stojí 18.174,- Kč bez DPH (21.990,- Kč s DPH). Vyšší konfigurace se liší procesorem Core i7 (6500U) a stojí o tři tisíce více.

O tři tisíce levnější nejnižší konfigurace má procesor Core i3 (6100U), poloviční SSD (128GB) a TN displej se základním rozlišením 1366x768. Z mého pohledu jsou zajímavější o něco dražší konfigurace s i3,neboť nabízejí 256GB SSD a Full HD TN displejem stojí jen o tisícovku více.

Všechny konfigurace mají roční záruku, která se automaticky rozšiřuje na dva roky, pokud je notebook kupován pro domácí použití (ne IČ). Záruku lze rozšířit (NBD oprava u zákazníka) a prodloužit pomocí dokoupitelných balíčků.

Závěr

15,6“ HP ProBook 450 G3 je základní pracovní notebook pro živnostníky a menší firmy. Pro svou roli je dobře připraven díky rozsáhlé nabídce rozhraní a odolné konstrukci, která je zároveň tenká a lehká. Při používání jistě oceníte minimální provozní hluk (při kancelářské práci nulový) a pohodlná vstupní zařízení (klávesnice i touchpad). Baterie sice nemá velkou kapacitu, ale díky úsporným komponentám umožní více než pět hodin provozu při kancelářských činnostech na jedno nabití bez většího omezování

Vedle nulového pracovního hluku při nízké zátěži si tento notebook může najít svou specifickou cílovou skupinu také díky možnosti přidat vedle SSD ještě klasický pevný disk do volné 2,5“ pozice. Ti, kteří chtějí maximální diskové možnosti, mohou přidat ještě jeden 2,5“ SATA disk, když vymění optickou mechaniku za neoriginální adaptér.

Ve výsledku toho není moc, co bych ProBooku vytkl s ohledem na jeho cenu. Za jeho hlavní nedostatek považuji osazení TN displeje místo kvalitnějšího a pro práci pžíjemnějšího s technologií IPS.

Klady a zápory

+ kvalitní mechanické zpracování
+ možnost osadit SSD i pevný disk současně
+ Synaptic touchpad s oddělenými tlačítky

- pouze TN displej i ve vyšších konfiguracích
- omezený úhel otevření víka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 450 G3
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6200U (2,30/2,80 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 4 DDR3L-1600 (4+0)
  • SSD (GB): 256 (LITEON L8H-256V2G-HP, M.2, SATA-3)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVDRW SU208HB)
  • LCD: 15,6" TFT/TN (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Family Controller)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional + Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 11h 18min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 265 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,17
Recenze

Diskuse