RECENZE: Lenovo ideapad 710S - 13,3“ matný IPS, minimalistické provedení, tenký a lehký, vydrží na baterii

1. 12. 2016 06:22    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

V dnešní době konvertibilních počítačů všech typů už není jednoduché mezi tenkými modely narazit na notebook s klasickou konstrukcí, jehož cílem je v první řadě maximální mobilita. Lenovo ideapad 710S je přesně takovým notebookem a vedle kvalitního 13,3“ IPS displeje nabízí tichý provoz, dlouhou výdrž a velmi kompaktní rozměry.

Lenovo ideapad 710S - 13,3“ matný IPS, minimalistické provedení, tenký a lehký, vydrží na baterii

Základní popis

Sedmistovkové modely mezi ideapady patří k vyšší třídě domácích strojů z nabídky Lenova. Zatímco většina takových modelů jsou dotykové notebooky s lesklou obrazovkou a překlopnou konstrukcí, 710S je v nabídce výjimkou. Jde o tradiční notebook s nedotykovým (matným) displejem a bez překlápění. Díky vynechání těchto prvků je však ještě tenčí, menší a lehčí.

Zvolen byl příjemný stříbrný vzhled s kompletně matnými povrchy. Notebook díky tomu nevyžaduje častou údržbu, protože na něm není viditelný každý otisk nebo nečistota. Díky tenkému profilu a malému rámečku okolo displeje jsem zprvu tipoval tomuto stroji mnohem vyšší cenu, než za kolik je nabízen v obchodě. Zde se vzhled Lenovu rozhodně povedl.

Mechanické provedení počítače mě příjemně překvapilo. Základna prohýbáním při manipulaci rozhodně netrpí a víko sice můžete za rohy kroutit, ale tlak z vnější strany snáší velmi dobře a na displeji se neobjevují žádné defekty. Celkově to vypadá, že by tento stroj měl zvládnout každodenní cestování někde v batohu.

Kloub víka má optimální tuhost, aby bylo možné otevřít notebook na stole jedním prstem. Maximální úhel otevření je téměř plných 180°, což znamená, že lze vždy najít optimální sklon.


Konektorová výbava je vlivem šířky výrazně omezena. Na levém boku najdete zdířku napájení, jedno USB 3.0, kombinovaný zvukový vstup/výstup a úzkou dírku, která slouží jako tlačítko pro vyvolání obnovy operačního systému do původního stavu. Na pravém boku je druhé USB 3.0 spolu s čtečkou paměťových karet SD XC (vložená karta trčí z půlky ven) a obrazovým výstupem HDMI ve zmenšené variantě „micro“.

Ve výbavě chybí konektor pro připojení do kabelové sítě LAN. Obrazový výstup micro-HDMI považuji za velmi nešťastné řešení. Jeho mechanické provedení je totiž náchylné k poškození při manipulaci a hodně jsem jich již viděl buďto vylomených, nebo fungujících jen při určitých polohách zapojené redukce. Mnohem lepším řešením by bylo USB-C, které by jednak nabídlo ještě výkonnější datové rozhraní, než je USB 3.0, a jednak v sobě má obrazový výstup typu DisplayPort.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 307 x 213 x 14 mm, a patří tedy k těm tenčím strojům, u kterých ještě najdete USB porty v klasickém provedení Type-A. Hmotnost 1,07 kg předurčuje malý ideapad k častému nošení. V batohu se nepronese ani s napájecím adaptérem – ten váží pouhých 176 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Tenké provedení a malé rozměry si vyžádaly kompromisy v rozložení klávesnice, která kvůli konektorům po stranách nemůže být široká přes celou základnu. Chvíli zvykání jsem potřeboval u úzké klávesy Enter, nicméně za větší odchylku od standardu považuji kurzorové šipky, které jsou posunuté tak, že pravý Shift je až vpravo od nich. Zejména u uživatelů, kteří přechází mezi více klávesnicemi, může být takové řešení zdrojem přehmatů.

Horní řada kláves standardně vykonává multimediální funkce dle ikon na ní vyznačených. Pokud chcete používat funkce F1-F12, musíte navíc držet přepínač Fn. V případě, že vám takové chování nevyhovujete, můžete primární funkci prohodit v nastavení firmware počítače.

Mechanika kláves je poměrně mělká, ale má jistý a tichý stisk. Chvíli jsem si na ni musel zvykat, ale ve výsledku jsem na ní psal rychle a bez překlepů, takže mezi malými tenkými notebooky ji vnímám jako průměrnou.

Bílé podsvícení klávesnice se přepíná zkratkou Fn+Mezerník. Můžete jej takto vypnout, nebo zvolit jeden ze dvou stupňů intenzity (při nižším jasu bliká PWM na přijatelných 400 Hz). Podsvícení pod úhlem větším 45° prosvítá u horní řady kláves – výrazně nejvíce u klávesy F7 v případě mého kusu.

Indikační diody jsou na počítači přesně tři, svítí bíle a každá je jinde. Vlevo je jedna vedle konektoru napájení a informuje o tom, zda je připojený napájecí adaptér. Vpravo je druhá, která svítí, pokud je počítač zapnutý (pulzuje během uspání). Třetí dioda je na klávese Caps Lock a indikuje aktivitu tohoto zámku. Diody po stranách svítí na můj vkus zbytečně intenzivně a ve tmě mohou být docela otravné.


Touchpad používá elektroniku ELAN s viditelným zpožděním pohybu kurzoru za pohybem prstu. ELAN už sice vyrábí i nové, rychlejší touchpady (začaly se objevovat v posledních měsících), ale Lenovo po takovém nesáhlo. Další výtka směřuje k tuhosti integrovaného tlačítka v dotykové ploše. K jeho zmáčknutí je potřeba mnohem více síly, než bývá u jiných notebooků zvykem, a nadměrná zátěž tohoto typu není pro prsty dlouhodobě zdravá. „Levé tlačítko“ lze naštěstí vyvolat i poklepáním na plochu. V případě „pravého tlačítka“ je však výrobcem notebooku v ovladači tato možnost zablokována (a odstraněna z nastavení), takže ji jinak než zmáčknutím plochy nevyvoláte (pomocí dvou prstů nebo v pravém dolním rohu).

Z výše uvedených důvodů tento touchpad nehodnotím jako příliš pohodlný. Pokud rádi a rychle děláte všechno na touchpadu a nechcete připojovat externí myš, může být tento touchpad překážkou, se kterou byste měli počítat.

Hlavní HW parametry

Základní deska je navržena pro úsporné dvoujádrové procesory s TDP 15 W. Ve vyšší testované konfiguraci je na ní připájen procesor vyšší třídy – Intel Core i7-6500U generace Sky Lake (už jsou v nabídce také novější Kaby Lake, nicméně technologický rozdíl mezi těmito generacemi je malý). Výchozí takt procesoru je 2,5 GHz a režim TurboBoost umožňuje automatické navýšení až na 3,1 GHz.


Operační paměť o velikosti 8 GB je integrovaná na základní desce a není možné ji dále rozšířit. Čipy jsou zapojeny tak, aby využívaly oba kanály paměťového řadiče v procesoru.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72240
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15933

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 156504
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 53929

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,41 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,54 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,51

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 124 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 284 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,29

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12761 MB/s

Při zátěži všech jader se takt procesoru po zahřátí pohybuje okolo 2,9 GHz. Poklesne až v případě, kdy vytížíte také integrované grafické jádro (které má v procesoru prioritu), a to v průměru na 1,8 GHz.

Podávaný výkon je s ohledem na tloušťku a nevelkou hlučnost velmi dobrý a v případě kancelářského počítače zajišťuje perfektní odezvy v operačním systému i programech.

Samozřejmě to není pouze zásluhou procesoru. Svůj podíl má na tom také velmi rychlé NVMe SSD od Samsungu s kapacitou 256 GB. Toto SSD je ve slotu M.2, který akceptuje vedle NVMe modelů také standardní SATA. Přístup ke slotu vyžaduje odšroubování celého spodního krytu základny což lze snadno, jedinou překážkou je nutnost odlepení dlouhé gumové opěrky (jsou pod ní 2 šrouby).


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 933,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Připojení do sítě řeší základní Wi-Fi/AC adaptér od Intelu (3165), který se stará také o podporu Bluetooth. Kabelové připojení do sítě lze řešit dokoupení USB adaptéru.

Displej a grafika

13,3“ matný displej od LG má rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. Vysoké rozlišení na této úhlopříčce vytváří dostatečnou jemnost bodů, aby z pracovní pozice nepůsobila písmena kostrbatě, a vhodným kompromisem mezi velikostí grafických prvků a pracovní plochou je z mého pohledu nastavení 125% zvětšení v operačním systému.

Obrazovka nabízí velmi slušnou kvalitu zobrazení co do kontrastu (černé) i sytosti barev. Netrpí navíc ani nádechem bílé do jiné barvy a má široké pozorovací úhly bez degradace obrazu. Dle měření sondou tomuto displeji nebliká podsvícení vinou PWM v žádné úrovni jasu. Celkově jde tedy o výborný displej jak pro dlouhodobou kancelářskou práci, tak multimédia (pozor - dle zahraničních recenzí lze tento notebook dostat i s displejem od Sharpu, který trpí nízkým PWM na 220 Hz).

Navzdory absenci blikání má podsvícení velký rozsah nastavení a minimální hodnota jasu vypne podsvícení úplně. Svítivost panelu při maximálním jasu je nadprůměrná a v kombinaci s matnou povrchovou úpravou lze v rozumné míře pracovat i venku na slunci.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8-bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP133WF4-SPB1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Integrovaná grafika Intel HD 520 se stará o veškeré zobrazení a bere si automaticky paměť z hlavní operační paměti počítače. Podporuje moderní rozhraní pro 3D grafiku a výpočty a hravě si poradí s akcelerací přehrávání 4K videa.

Externí monitor lze připojit prostřednictvím výstupu micro-HDMI. Vzhledem k tomu, že tento konektor se přímo na monitorech nikde nepoužívá, musíte si nejdříve dokoupit vhodnou redukci na HDMI plné velikosti. Grafický čip podporuje standard HDMI 1.4a, takže je možné získat maximálně rozlišení 2560x1600 při plné obnovovací frekvenci (60 Hz), resp. 3840x2160 při snížené obnovovací frekvenci (30 Hz).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1562 (Graphics: 1425, Physics: 4155)
  • Fire Strike (DX11): 771 (Graphics: 820, Physics: 4312)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 36,28 fps
  • Cinebench R15: 38,98 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 9,9 fps

Výkon integrované grafiky odpovídá dvoukanálovému zapojení operační paměti. Postačuje pro nenáročné hráče zaměřené na casual, případně starší AAA hry. Moderní hry lze rozběhat mimo těch nejnáročnějších, nicméně vždy půjde o minimální úroveň detailů a rozlišení maximálně HD.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny na spodku základny a míří do země. Jejich zvuk dle všeho není upravován softwarovým rozšířením, nicméně kvalitou podání jsou nad průměrem typickým pro malé tenké notebooky (hlasitost je jen průměrná). Poradí si dobře zejména s reprodukcí lidského hlasu.

Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu a svou aktivitu indikuje rozsvícením bílé diody vedle objektivu. Okolo můžete vidět také zdířky duálního mikrofonu. Vstup z webkamery a mikrofonu lze zablokovat pomocí funkcí v horní řadě kláves. Při zablokování kamery bude aplikace dostávat místo obrazu jen ikonu přeškrtnutého fotoaparátu (dioda aktivity však bude svítit i tak).

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém je tvořen jednou heatpipe, která má uprostřed procesor a na krajích dvojici ventilátorů. Tyto ventilátory obvykle běží i při kancelářské práci, ale drží se v nízkých otáčkách, kdy nevadí ani v tichém prostředí. Při dlouhodobé zátěži zůstane počítač poměrně tichý i nadále. V běžném ruchu místnosti s více lidmi o něm téměř nebudete vědět z pracovní vzdálenosti. Uživatelům s citlivějším sluchem však neujde, že se při vyšších otáčkách ventilátoru ozývá z útrob počítače pronikavý pískavý zvuk. Navzdory tomu je chlazení vydařené a běžně o notebooku nebudete vědět.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 31,6°C
  • výdech chlazení = 32,0°C
  • napájecí adaptér = 31,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 38,2°C
  • spodek maximum = 39,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,9°C
  • napájecí adaptér = 45,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Povrchové teploty jsou při kancelářských činnostech stále nízké. Vlažný je maximálně spodek v zadní části uprostřed. Při dlouhodobé zátěži je teplo cítit opět ze zadní části spodku a stejné teplo je také u horních řad klávesnice. Nejde však o takové zahřátí, aby bylo během práce nepříjemné pro ruce.

Teploty procesoru se většinou drží do 70°C, takže nedochází k výraznému ohřívání vnitřních součástí.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 46 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel pracovat 12 hodin a 12 minut na jedno nabití. Za vysoký výsledek mohou velmi úsporné vnitřní komponenty. V klidovém stavu se zapnutým displejem i Wi-Fi se totiž spotřeba snižuje někam na úroveň 3,5 W. Se sníženým jasem a vypnutou Wi-Fi se lze při absolutní nečinnosti dostat až na 3,0 W.

Reálně jsem se při on-line kancelářské práci s polovičním jasem pohyboval v průměru okolo osmi hodin výdrže, což je stále výborný výsledek. S vyšším jasem byla výdrž o hodinu a půl nižší.

Při nečinnosti se prázdná baterie nabije na 90 % za jednu hodinu a dvacet minut. V zátěži se nabíjení zpomalí a trvá mírně přes dvě hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem Phoenix SecureCore v jehož nastavení najdete jen několik základních možností:

  • Vypnutí podpory USB pro staré operační systémy (DOS)
  • Vypnutí bezdrátových sítí
  • Zapnutí pípnutí při připojení napájecího adaptéru
  • Povolení funkcí virtualizace
  • Povolení možnosti nahrát starší verzi firmware, než je aktuálně v počítači
  • Přepnutí primární funkce horní řady kláves (multimediální funkce, F1-F12)
  • Povolení neustálého napájení USB portů (pro nabíjení mobilních zařízení z vypnutého notebooku)

Firmware umí pracovat v režimu BIOSu i UEFI a v rámci zabezpečení nabízí jen velmi základní možnosti – hesla pro vstup do nastavení a spuštění počítače. Heslo pro zabezpečení disku tento počítač nenabízí.

Příslušenství

V krabici s notebookem je pouze napájecí adaptér (s integrovanou koncovkou) a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 10 Home již je samozřejmě předinstalován. Disk je z výroby rozdělen na šest (!) oddílů. První je speciální systémový (260 MB), druhý je určený pro systém, programy a data (191 GB; asi 140 GB volných), dva mají každý po gigabajtu a netuším, k čemu přesně slouží, a poslední udržuje obnovu systému do továrního nastavení (20 GB).

Na kritiku ohledně předinstalovaných aplikací se Lenovo rozhodlo reagovat. Kromě zkušební verze antiviru a několika utilit, které jsou předinstalované vždy, dává uživateli vybrat, které programy by chtěl doinstalovat. Slouží k tomu jakýsi speciální katalog. Tuto změnu vítám, neboť šetří čas těm, kteří o žádné programy navíc nestojí.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou vyšší z nabízených v ČR a stojí 21.487,- Kč bez DPH (25.990,- Kč s DPH). Nižší konfigurace stojí o čtyři tisíce méně a liší se použitím procesoru Core i5-6200U a SATA SSD (stejné kapacity). O tisícovku dražší jsou v obou případech konfigurace s novějšími procesory 7. generace Kaby Lake.

Notebook je nabízen ve dvou barevných variantách – stříbrné a zlaté.

Záruka je u všech českých konfigurací dvouletá s opravou v centrálním servisu. Přepravu notebooku kurýrem do servisu a zpět hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

Lenovo ideapad 710s nabízí zejména v nižší konfiguraci s Core i5 velmi zajímavou alternativu k dražším ultra-mobilním notebookům, neboť svůj 13,3“ IPS displej dokázal vtěsnat do kompaktního těla s minimální hmotností. Sice zde nenajdete překlopnou konstrukci, ani dotykový displej (ani volitelně), ale jde o solidně zpracovaný praktický stroj s cenou začínající mírně nad dvaceti tisíci korun.

Zvyknout si budete muset především na kompromisy v rozložení klávesnice a horší touchpad. Nižší cena si také vyžádala kompromis u konektorů, neboť zde nenajdete moderní USB-C a obrazový výstup je poněkud nešťastně řešen konektorem micro-HDMI. Pokud však hledáte maximálně mobilní stroj s kvalitním displejem, výpočetním výkonem a dlouhou výdrží pro každodenní nošení, je ideapad 710s jednou z nejzajímavějších voleb ve středních cenových příčkách.

Klady a zápory

+ dobrý IPS displej bez PWM (testovaný kus, nemusí platit pro všechny kusy)
+ dlouhá výdrž na baterii
+ velmi tenké a kompaktní provedení s nízkou hmotností

- obrazový výstup pouze ve formě micro-HDMI
- tuhé tlačítko a zpožděné reakce touchpadu
- stísněné rozložení klávesnice (úzký Enter a umístění pravého Shiftu)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad 710S-13ISK
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-6500U (2,50/3,10 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1866 (on-board, dual-channel)
  • SSD (GB): 256 (NVMe SAMSUNG MZVLV256, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 520 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 46 Wh / 12h 13min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 307 x 213 x 14 mm
  • Hmotnost (kg): 1,07
Recenze

Diskuse