RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Yoga - překlopná špička mezi ThinkPady

17. 5. 2016 06:38    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Řada notebooků X1 Carbon už má za sebou několik generací a cílí na top management velkých firem v podobě stylového pracovního notebooku. V poslední generaci se Lenovo rozhodlo řadu obohatit o model s překlopnou konstrukcí, který přebírá mnohé funkce z klasických X1, ale přidává navíc možnost překlopením víka udělat z notebooku velký tablet a vybaven je i aktivním dotykovým perem Wacom.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga - překlopná špička mezi ThinkPady

Základní popis

V poslední (čtvrté) generaci se ke klasickému notebooku ThinkPad X1 Carbon přidává také překlopná varianta X1 Yoga, která sice slovo Carbon již v názvu nemá, ale fakticky se na použitých materiálech a z větší části ani na vzhledu nic nemění. Opět jde o velmi tenký počítač, který mezi pracovními modely působí velmi moderně a elegantně, přestože si nese některé prvky původních ThinkPadů (uvedených na trhu roku 1992).

Celý počítač je černý a má jemnou povrchovou úpravu, která je příjemná na dotyk a není na ní hned vidět každý otisk. Pouze překryv displeje s dotykovou vrstvou není matný, ale přestože má lesklou úpravu, odlesky jsou alespoň částečně utlumeny.

K mechanickému provedení nemohu mít výhrady. Vše totiž působí velmi pevně a elektronika i displej jsou uvnitř dobře chráněny.

Víko lze vyklopit v plném úhlu 360° díky zdvojeným kloubům. Jakmile je otevření větší než 180°, dojde k přepnutí do režimu tabletu, což znamená otáčení obrazovky podle výstupu z akcelerometrů a deaktivaci všech vstupních zařízení s výjimkou dotykového displeje a postranních tlačítek. Klávesnice a trackpoint se navíc po překlopení mechanicky zasunou do základny, aby se minimalizovala šance, že se ušpiní nebo poškodí.

Klouby víka mají tuhý chod, pro pohodlné otevření notebooku potřebujete obě ruce.


Pokud jde o konektory, Lenovo zatím ignoruje první pokusy o příchod rozhraní USB-C, případně rovnou kombinovaného s Thunderbolt 3.0. Výrobce vsadil na klasiku, takže na levém boku najdete jedno USB 3.0, obrazový výstup mini DisplayPort, speciální konektor pro připojení redukce na RJ-45 (připojení do počítačové sítě) a zdířku napájení. Na pravém boku jsou další dvě USB 3.0, kombinovaný zvukový konektor a obrazový výstup HDMI v plné velikosti. Na zadní straně můžete pod odklápěcí krytkou najít ještě sloty pro karty micro-SD a SIM. Tím ovšem výbava končí.

Zavřený počítač má rozměry 333 x 225 x 16-17 mm a váží pouhých 1,38 kg. Jak tloušťka, tak hmotnost jsou opravdu luxusní, když se vezme v potaz 14“ displej a výkon úsporného Core i7.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží dalších 414 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má pro ThinkPady již nějaký rok standardní rozložení s dělenou horní řadou kláves do bloků po čtyřech (pro lepší hmatovou orientaci). Zvolené rozložení sice nemá některé méně používané funkce dostupné přímo (Pause, Break a další se vyvolávají tajnými kombinacemi písmen a Fn) a nemá ani zástupný numerický blok, ale je přehledné a pro potřeby kancelářského počítače s ním nemám zásadní problém.


Mechanika kláves je velmi příjemná, neboť je tichá a jasně u ní poznáte, kdy už je klávesa zmáčknuta, abyste nemuseli dávat do stisku více síly, než je potřeba. Psaní dlouhých textů na této klávesnici bylo velmi příjemné a jde o jednu ze zdařilejších klávesnic pracovních notebooků.

Podsvícení kláves je bílé a lze jej regulovat ručně i automaticky pomocí světelného senzoru (změna se nastavuje v ovládací aplikaci Lenovo). Přepínání mezi zvolenými režimy se vyvolává Fn v kombinaci s mezerníkem a dle měření sondou diody překvapivě neblikají v nižších intenzitách vlivem PWM regulace.

U některých uživatelů se stalo tradicí, že si přepínali hned po vybalení horní řadu kláves funkcí Fn-Lock (Fn+ESC) na klasické rozložení F1-F12. Nově Lenovo přidalo do nastavení firmware možnost prohodit, který z režimu Fn-Lock je primární, takže po přepnutí na F1-F12 již nemusí svítit zelená dioda na klávese Fn. Je to detail, ale potěší.


Jako u většiny ThinkPadů i zde najdete klasickou kombinaci dvou polohovacích zařízení – touchpadu a trackpointu. V této generaci již trackpoint sídlící mezi klávesami G, H a B má zpět dvě mechanická tlačítka pod mezerníkem. Ta mají příjemný měkký stisk s velmi malou hlučností.

Touchpad má tlačítko integrované v dotykové ploše. Tuhost je střední a při stisku počítejte s dutým klapáním (s rozhodně větší hlasitostí než u tlačítek trackpointu).

Elektronika od Synaptics si v nainstalovaných ovladačích o něco méně rozuměla s vysokým rozlišením displeje kompenzovaným větší hodnotou zvětšení. Projevovalo se to tak, že při menších rychlostech prstu se kurzor pohyboval po obrazovce poměrně pomalu a podobně se choval i posun stránek (jak na touchpadu, tak trackpointem). Trackpoint fungoval dle mého názoru bezchybně, ale u touchpadu jsem nebyl schopen nastavit rozumnou rychlost/akceleraci, abych mohl snadno a přesně přejet celou obrazovku jedním pohybem prstu.


Kromě standardních polohovacích zařízení je ThinkPad X1 Yoga vybaven také dotykovou obrazovkou s duálním snímačem, který reaguje i na dotykové pero. Toto pero je umístěno v pravém předním rohu základny. Je aktivní, ale nemusíte v něm měnit baterky – nabíjí se pomocí dvou kontaktů při schování do základny (pravděpodobně má místo akumulátoru superkondenzátor). Snímání pera řídí elektronika od Wacomu, která po kalibraci funguje poměrně přesně a umí rozlišit úroveň přítlaku pera. Počítejte ovšem s viditelným zpožděním snímače za fyzickým tahem pera.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci je na základní desce přítomen hi-end úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i7-6600U. Ten se při TDP 15 W může pochlubit základním taktem 2,6 GHz s automatickým navýšením až na 3,4 GHz pomocí technologie Turbo Boost. Jde navíc o korporátní variantu procesoru, která má rozšířenou podporu vzdálené správy (Intel vPro, AMT).


Čipy operační paměti jsou připájeny přímo na základní desku a mají celkovou kapacitu 8 GB. Zapojeny jsou tak, aby se využila plná 128bit šířka paměťové sběrnice procesoru (tj. režim dual-channel). S pozdějším rozšířením paměti se nepočítá, neboť na desce není k tomuto účelu připraven žádný slot.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 972
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 397

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 166 442
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57 130

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,48 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,28 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,22

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 136 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 300 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15661 MB/s

Notebook nevyužívá plný výkon procesoru kvůli omezeným možnostem chlazení a nastavení maximálních teplot okolo 80°C. Je možné, že tedy nebude viditelný rozdíl nárůstu výkonu proti konfiguracím s procesory Core i5. Dlouhodobě se procesor při zátěži jednoho jádra drží na 3,2 GHz. Pokud zatížíte obě jádra (čtyři thready), klesne po chvíli takt v průměru na 2,6 GHz. Jakmile ovšem k plné zátěži procesoru přidáte i zátěž integrované grafiky, klesne výkon procesoru na 1,7 GHz. Výhody výkonnějšího procesoru tak oceníte jen při krátkodobých zátěžích.

256GB SSD od Samsungu je vloženo do slotu M.2 a připojuje se k počítači prostřednictvím sběrnice SATA-3. Samotný slot notebooku však podporuje i rychlejší SSD typu NVMe (tedy připojených přímo na PCIe 3.0 4x). Pro potřeby kancelářského počítače je však SATA SSD plně postačující a navíc má menší spotřebu. SSD lze vyměnit.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 434,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,064 ms

Na základní desce je přítomen plnohodnotný gigabitový Ethernet od Intelu pro kabelové připojení do sítí LAN. Tento čip je použit kvůli plné podpoře vzdálené správy (Intel vPro), což je důvod, proč Lenovo nesáhlo po klasickém USB Ethernetu a raději zvolilo cestu speciální kabelové redukce na klasický port RJ-45.

Bezdrátové možnosti připojení zahrnují kartu od Intelu s podporou Bluetooth 4.0 a dvoupásmové Wi-Fi včetně standardu /ac a bezdrátový modem HUAWEI s podporou rychlých přenosů 4G/LTE.

Displej a grafika

14,0“ displej (VVX14T058J10) má lesklou povrchovou úpravu s výrazně utlumenými odlesky. Ve všech konfiguracích je použita IPS matice a v nabídce jsou dvě rozlišení: Full HD (1920x1080) a qHD (2560x1440). Testovaná konfigurace je vybavena vyšším z rozlišení. Obraz displeje je velmi dobrý s pěkným podáním barev i kontrastem. Při sledování pod úhlem nedochází ke ztmavení obrazu a menší výhrada by mohla směřovat snad jen k velmi mírnému nádechu barev do žluté.

Operační systém jako výchozí nabízí zvětšení systémových prvků na 200 %, kdy je efektivní rozlišení 1280x720. Pokročilejším uživatelům to nejspíše bude připadat jako málo a budou volit spíše zvětšení 175 %, při kterém se efektivní rozlišení navýší na rozumných 1462x823.

Radost z displeje kazí implementace regulace podsvícení pomocí PWM s nízkou frekvencí pouhých 220 Hz (ověřeno sondou). Mimo nejvyšší jas, kde je podsvícení stabilní, blikají diody 220x za sekundu mezi nejnižším a nejvyšším jasem (v daném poměru podle zvoleného cílového jasu), což sice mozku stačí, aby vnímal obraz jako stabilní, ale při rychlém pohybu očí zejména k večeru již mohou citlivější jedinci (kam se bohužel řadím také) vidět, že tomu tak není. Navíc takové řešení rychleji unavuje oči při delší práci a může vést k bolestem hlavy nebo pálení očí (můj případ už po 30 minutách práce v tlumeném osvětlení).

Výhradu bych měl také ke svítivosti displeje, neboť v prosluněné kanceláři již nemá cenu použít cokoli jiného než maximální jas a jsou situace, kdy bych si ještě přidal. Pro práci venku na slunci by to chtělo jednoznačně výkonnější diody. Svítivost tohoto displeje spadá někam do průměru běžných notebooků, nicméně mezi hi-end stroji ve stejné ceně bývá situace mnohem lepší.

Parametry displeje udávané výrobcem notebooku

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8bit eDP)
  • Světlost: 270 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Podsvícení: W-LED

Integrovaná grafika Intel HD 520 se stará o veškeré zobrazení a bere si automaticky paměť z hlavní operační počítače. Podporuje moderní rozhraní pro 3D grafiku a výpočty a hravě si poradí s akcelerací přehrávání 4K videa.

Pro připojení externích monitorů jsou připraveny dva obrazové výstupy – HDMI 1.4a a mini-DisplayPort 1.2. Přes HDMI můžete připojit displej s rozlišením 3840x2160 (30Hz). Přenos DisplayPort je schopnější a při stejném rozlišení a obnovovací frekvenci můžete napojit na jeden výstup až dva monitory pomocí řetězení. Bez něj lze stejné rozlišení provozovat v plných 60 Hz. Celkově lze tedy připojit až tři externí monitory a všechny je můžete použít v režimu rozšířené plochy, ale pouze v případě, že je deaktivovaný displej notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1637 (Graphics: 1470, Physics: 4209)
  • Fire Strike (DX11): 907 (Graphics: 978, Physics: 4981)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 37,26 fps
  • Cinebench R15: 42,96 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 21,0 fps
  • 2560x1440: 6,9 fps

Výkon integrované grafiky odpovídá dvoukanálovému zapojení operační paměti. Postačuje pro nenáročné hráče zaměřené na casual, případně starší AAA hry. Moderní hry lze rozběhat mimo těch nejnáročnějších, nicméně vždy půjde o minimální úroveň detailů a maximálně rozlišení HD.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a míří do země. Zvuk je softwarově vylepšován (Dolby) a reproduktory zvládají hrát poměrně nahlas. Kvalitou reprodukce se řadí někam do průměru, což není u tenkého notebooku špatné.

Webkamera základní kvality je spolu s duálním mikrofonem ve víku nad displejem. Aktivitu webkamery hlásí zelená dioda vedle objektivu, která na můj vkus svítí poněkud intenzivně.

Zabezpečení

Počítač je vybaven čtečkou otisku prstů Synaptics (dokonce tou lepší, na kterou se prst jen položí a nemusí se přejíždět), nicméně v systému jsem nenašel, jakou utilitou lze tuto čtečku nastavit. Zkoumal jsem programy od Lenova umístěné v nabídce Start, prohledal ovládací panely a zkontroloval, zda není rozšířena nabídka systému pro možnosti přihlášení. Je možné, že je nutné doinstalovat nějaký program ze stránek výrobce.


Kromě čtečky otisků je v počítači také čip TPM pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů a plná podpora pro rozšířenou správu počítače pomocí Intel vPro. Na úrovni firmware lze také deaktivovat jednotlivé integrované součásti a porty počítače.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části s výdechem u pravého kloubu je umístěn chladič s jedním ventilátorem. Ten se při kancelářské práci spouští jen výjimečně, a notebook tak zůstává v mnoha situacích dokonale tichý.


Zátěž jednoho jádra roztočí ventilátor v nízkých otáčkách, kdy jeho zvuk není rušivý. Mírně svištivý projev získává až v maximální zátěži, ale i tak je dle mého názoru výsledek velmi dobrý a ThinkPad X1 Yoga lze označit za jeden z tišších notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,4°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 35,2°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,8°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 43,2°C
  • klávesnice vpravo = 44,0°C
  • spodek maximum = 46,3°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,3°C
  • napájecí adaptér = 38,6°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se počítač navzdory pasivnímu chlazení prakticky nezahřívá. Spodek je maximálně vlažný, a to navíc pouze vzadu uprostřed, kde je umístěn procesor s chladičem. Při dlouhodobé plné zátěži bude cítit teplo hlavně na klávesnici (opěrky rukou zůstávají chladné) a zadní části spodku základny. Klávesnice je však horká až při opravdu intenzivním vytížení. Při přerušované zátěži primárně na jedno jádro se povrch notebooku stíhá dochladit.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 52 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel pracovat 12 hodin a 26 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem displeje jsem se s výdrží pohyboval v průměru okolo sedmi hodin na jedno nabití, což lze považovat za pěkný výsledek. Při střední až vyšší zátěži se lze stále pohybovat mezi třemi a čtyřmi hodinami provozu.

Nabíjení baterie je poměrně rychlé a vybitou ji dostanete na 90 % přibližně za hodinu.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)
  • povolení probouzení pomocí WiGig doku

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů (úplně, pouze pro baterii)
  • vypnutí podpory USB 3.0

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce jedním prstem pro klávesu Fn
  • přepnutí primární funkce horní řady kláves z multimediálních na F1-F12

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty
  • nastavení priority sdílených displejů
  • nastavení výchozí vyhrazené paměti integrované grafiky (standardně 256 MB)
  • prodloužení času zobrazení obrazovky BIOSu

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • vypnutí správy napájení CPU
  • zapnutí automatického spuštění po připojení napájecího zdroje
  • deaktivace vestavěné baterie (pro započetí servisního úkonu)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Příslušenství

Součástí balení je notebook, stylus, 65W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 10 Pro (64bit) včetně obnovy do továrního nastavení.

Instalace systému od výrobce je doplněna pouze středním množstvím bloatware. Kromě zkušební verze antiviru musíte počítat i s řadou utilit od výrobce, z nichž u některých si nejsem jistý jejich praktickým přínosem.

S tovární instalací jsem měl několik potíží během testování. Jednou jsem hned první den zažil BSOD kvůli chybě některého z ovladačů integrovaných zařízení. Pomocí Bluetooth se mi nepodařilo přijmout žádný soubor z mého telefonu (což obvykle nikdy problém není) a jednou jsem musel restartovat počítač, aby se opět přihlašoval do bezdrátových sítí (jinak vždy končil na identifikaci úrovně zabezpečení sítě). Stalo se mi také, že se počítač sám zapnul v batohu a po několika hodinách jsem jej vytáhnul poměrně horký.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 58 790,- Kč bez DPH (71 136,- Kč s DPH. Pokud chcete dvojnásobnou kapacitu operační paměti i SSD, budete muset připlatit více než deset tisíc korun. Naopak varianta s Core i5 a Full HD IPS displejem (1920x1080) je o třináct tisíc levnější.

Všechny konfigurace mají mezinárodní tříletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku lze dále prodloužit nebo rozšířit o další služby (next-business-day oprava u zákazníka, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

14“ notebook ThinkPad X1 Yoga je tím nejvyšším (a nejdražším) modelem, jaký lze s překlopnou konstrukcí u Lenova koupit. Je to v jistých ohledech velmi precizně vyrobený notebook. Tenké karbonové tělo je zároveň pevné i lehké a nové ThinkPady patří mezi pracovními notebooky jednoznačně k těm hezčím.

Navzdory tenkému provedení se do základny vešla plnohodnotná klávesnice s výbornou mechanikou, kterou navíc obohacuje klasický trackpoint takových kvalit, na které jsem byl zvyklý u starších generací ThinkPadů. Při nenáročných činnostech je tento počítač navíc tichý, takže se na něm dobře pracuje.

Za nevýhodu považuji řešení regulace podsvícení displeje pomocí PWM s nízkou frekvencí a bez filtrace. Takový displej není vhodný pro pracovní notebooky, kde se očekává, že uživatelé pracují v kuse celé hodiny a bez připojení externího monitoru.

Určité výhrady bych měl také k tovární instalaci kvůli neodladěnosti některých ovladačů. ThinkPad X1 Yoga však není špatný notebook. Je naopak velmi dobrý a je na něm radost pracovat. Vzhledem k tomu, za kolik se prodává, bych ale čekal, že výše zmíněné nedostatky by mít nemusel.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ trackpoint s klasickými mechanickými tlačítky a vysokou přesností
+ odolné tenké provedení

- blikání displeje vlivem PWM regulace
- místy nedoladěný software/ovladače

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X1 Yoga
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6600U (2.60/3.40 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-1866 (on-board)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZNLN256HCHP-000L7, M.2 SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: qHD (2560 x 1440)
  • Video: Intel HD 520 (IGP)
  • Modem: 3G/LTE (HUAWEI 4G LTE)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I218-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8260 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV) + pero (Wacom)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 12h 26min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, uSD XC, 3x USB 3.0, mini-DP, HDMI
  • Rozměry: 333 x 225 x 16-17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,38
Recenze

Diskuse