RECENZE: Acer Aspire VX15 - střední třída herních notebooků s GeForce GTX 1050Ti

7. 4. 2017 06:31    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Po úspěchu s vyšší třídou herních notebooků Predator se Acer rozhodl zaútočit také na hráče, kteří za notebook nechtějí dát dvojnásobek průměrného platu. 15,6“ Aspire VX15 nabízí výkonné čtyřjádrové procesory a dedikované grafické čipy generace NVIDIA Pascal.

Acer Aspire VX15 - střední třída herních notebooků s GeForce GTX 1050Ti

Základní popis

Herní notebooky jsou opět v rozkvětu a výrobci se předhání, kdo nabídne výkonnější model za méně peněz. Po úspěchu herně-multimediálního modelu Aspire Nitro se Acer po čase pustil do herního hi-endu v podobě řady Predator. Nyní se rozhodl, že by bylo dobré nabídnout čistě herní notebook také ve střední třídě a testovaný model VX15 je výsledkem přesně takového snažení.

Vzhled počítače odpovídá jeho zaměření. Výrazně zkosené rohy, dvojice masivních výdechů ventilace na zadní straně a kombinace černých a červených ploch dá i neznalému jasný signál, že jde o herní notebook. Výhodou jsou praktické matné povrchy, na kterých příliš nejsou vidět otisky, v kombinaci s matným displejem.

Základna je pevná a výborně odolává kroucení. Až silné zatlačení v prostoru pravé opěrky vede k mírnému prohnutí, ale to už se musíte poměrně snažit, při běžném použití je základna pod rukama stabilní. Víko je poddajnější při uchopení za rohy. Pokud však jde o odolnost vůči tlaku z vnější strany, je displej chráněn dostatečně – i relativně velký tlak se obejde bez barevných defektů na displeji.

Víko lze vyklopit maximálně v úhlu 135° a otevření počítače lze pohodlně provést jednou rukou, aniž by se základna zvedala spolu s víkem.


Na levém boku je kombinovaný zvukový vstup/výstup, čtečka paměťových karet SD XC, jeden port USB 2.0 a zdířka napájení. Na pravém boku najdete dvojici USB 3.0, konektor USB 3.1 Type-C (USB-C), obrazový výstup HDMI a plnohodnotný konektor pro připojení do počítačové sítě.

V případě výbavy mám dvě výhrady. Na to, jak je notebook velký, zamrzí, že všechna rychlá USB jsou na pravé straně, kde pak budou kabely překážet při manipulaci s myší. Za větší nedostatek považuji implementaci USB-C pouze typu Gen-1, což znamená stejné rychlosti jako má USB 3.0. Vzhledem k tomu, že chybí i obrazová část, jde vlastně jen o USB 3.0 v jiném provedení konektoru. To sice také není k zahození, ale u notebooku za 30 tisíc korun bych už čekal plnou implementaci.

Rozměry zavřeného počítače jsou 388 x 265 x 31-33 mm. Nenazval bych jej tenkým, ale proti výkonnějším herním notebookům má pořád nějaký ten centimetr tloušťky dolů a podobně výkonná konkurence je na tom stejně. Hmotnost 2,60 kg umožňuje každodenní nošení, ale notebook pocítíte při delších cestách i v kvalitním batohu.


135W napájecí zdroj váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem 600 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice posledních generací notebooků od Aceru prošla zásadním redesignem. Už v té minulé se výrobce rozhodl ušetřit na tlačítku hlavního vypínače. Místo něj je hlavní vypínač ve formě klávesy v pravém horním rohu a původní řadu kláves pro pohyb v dokumentech odsunul o sloupec doleva. Jelikož v horní řadě už předtím nebylo žádné volné místo, odnesla tuto změnu klávesa Insert, která je teď dostupná už jen jako funkce Fn na Delete.

V aktuální generaci došlo ke změně u kurzorových šipek. Ty jsou sice o něco větší, ale jsou kvůli tomu celé odsunuté doprava, kde zasahují do numerické části a nemají kolem sebe mezery pro snadné hmatové odlišení. Taktéž pravé Ctrl a AltGr jsou nyní o něco dále od středu, než bývá zvykem. Asi nemusím dodávat, že ani jednu z těchto změn nevnímám jako zlepšení.

Po mechanické stránce je klávesnice dobrá. Má jasný stisk a při psaní pouze tiše klape. Klávesy jsou prohnuté a ve středu nižší, což více odpovídá tvaru prstů.

Podsvícení kláves má červenou barvu a zapíná se zkratkou Fn+F9. Intenzita podsvícení je jen jedna (bez rušivého blikání PWM) a je nižší než u jiných notebooků. Považuji to za výhodu, neboť v situacích, kdy je podsvícení potřeba, je dostatečně silné, aby vše bylo čitelné. U mnohých notebooků bývá podsvícení příliš silné a v noci oslňuje. Na rozdíl od starších generací Aspire Nitro se již podsvícení nezapíná automaticky po každém probuzení.

Na to, jak je podsvícení klávesnice udělané dobře, jsou dvě indikační diody na předku naopak zbytečně intenzivní, pokud zrovna svítí modře. Při práci v noci mohou být obtěžující. Diody informují o zapnutí (uspání počítače) a nabíjení (nabití) baterie a podle situace svítí modře nebo oranžově.


Velká dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná vůči hlavnímu bloku klávesnice a má příjemný hladký povrch. Jde o typ „precision“ s elektronikou od Synaptics, což znamená velmi rychlou odezvu kurzoru na pohyb prstu a díky tomu přesné ovládání. Tlačítko integrované v dotykové ploše má při stisku střední tuhost a tlumeně klape. Celkově hodnotím touchpad jako velmi dobrý a během testování jsem neměl potřebu připojovat myš.

Touchpad pracuje s vestavěným ovladačem ve Windows 8.1/10, takže se jeho gesta konfigurují v ovládacím panelu operačního systému.

Hlavní HW parametry

Notebook je navržen pro čtyřjádrové procesory Intel Core i5 a i7 generace Kaby Lake (TDP 45W). V nejvyšší (testované) konfiguraci je osazeno Core i7-7700HQ s výchozím taktem 2,8 GHz a režimem TurboBoost do 3,8 GHz.


Na základní desce jsou dva sloty pro paměť typu DDR4-2400. V obou najdete 8GB moduly, což dává celkových 16 GB operační paměti. Podporovaným maximem je 32 GB složených ze dvou modulů.

Přístup k vnitřním komponentám a chlazení je poměrně jednoduchý. Stačí odšroubovat spodní kryt a hned vidíte na všechno.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 89187
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19663

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 354510
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121787

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,81 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,11 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,47

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 161 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 733 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,56

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15523 MB/s

Výkonný procesor je velmi dobře chlazen, takže si obvykle v zátěži udrží teploty do 80°C, a při zatížení všech jader udrží dlouhodobě takt 3,4 GHz. Díky tomu notebook nabízí maximum toho, co lze z tohoto procesoru dostat.

Počítač je vybaven jak standardním slotem pro M.2 (PCIe) SSD, tak šachtou pro 2,5“ SATA disky. V testované konfiguraci to umožnilo připojení kombinace 256 GB SSD a plotnového disku s kapacitou 1 TB (5400 rpm). Nabízí tedy rychlé úložiště pro operační systém i dostatek místa pro data (filmy, hry).


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 297,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 256,4 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 94,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,5 ms

Počítač je vybaven gigabitovým kabelovým připojení do sítě (Realtek) a bezdrátovou kartou zajišťující Wi-Fi/AC i Bluetooth (Qualcomm Atheros).

Displej a grafika

Notebook je ve všech konfiguracích vybaven matným 15,6“ displejem s rozlišením full-HD (1920x1080). Ve většině konfigurací je testovaný IPS panel. Výjimkou je pouze nejnižší konfigurace, ve které je levný základní TN panel podstatně nižší kvality. Obrazově je zvolený displej od LG typickým zástupcem základní IPS nabídky. Obraz se pod úhlem barevně sice nemění, ale mimo rozsah asi 60°C dochází ke ztmavení vlivem polarizačních filtrů. Kontrast je velmi dobrý, ale z hlediska barevného pokrytí jde jen o základní panel. Barvy byly u testovaného kusu posunuty mírně do žluté, což jsem doladit ubráním červené a zelené složky v ovládacím panelu integrované grafiky. Nejde o nejlepší z IPS panelů – na druhou stranu odpovídá tomu, co ve střední třídě herních notebooků nabízí i konkurence.

Ve výchozím nastavení je v ovládacím panelu integrované grafiky povolen dynamický kontrast, který jsem vnímal jako velmi rušivý. Naštěstí nedochází po vypnutí k jeho opakované aktivaci po každém odpojení napájecího adaptéru (jako se tomu dělo u některých notebooků dříve).

Svítivost panelu je jen velmi mírně nad průměrem základních TN displejů. Rozsah jasu je dobrý pro většinu situací a nejnižší jas je použitelný pro práci ve tmě. Regulace jasu se obešla bez PWM blikání podsvícení, což se příjemně podepisuje na ergonomii při dlouhodobé práci.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6-bit eDP)
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 25 ms
  • Barevné pokrytí: 45% sRGB
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP156WF6-SPK4. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Základní grafiku obsluhuje integrované jádro Intel HD 630. Při potřebě výkonu se může aktivovat dedikovaný čip vyšší střední třídy – NVIDIA GeForce 1050 Ti s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Ve srovnání se standardní GeForce 1050 nabízí verze Ti 48 texturovacích jednotek (místo 40), 768 shaderů (místo 640) a vyšší takty jádra.


Pro připojení externího monitoru je připraven výstup HDMI, který je zapojen do integrované grafiky, a je tedy limitován rozlišením UHD (3840x2160) s obnovovací frekvencí maximálně 30 Hz. Ač v konektorech USB-C může být plnohodnotný přenos typu DisplayPort, který by při stejném rozlišení uměl plnou obnovovací frekvenci, v tomto notebooku není obrazová část zapojena. Externí monitor lze tedy připojit pouze jeden.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P9191 (Graphics: 9537, Physics: 8473)
  • Fire Strike (DX11): 6758 (Graphics: 7725, Physics: 10710)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 65,83 fps
  • Cinebench R15: 97,93 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 19,03
  • EnSight (ensight-04): 46,82
  • LightWave 3D (lightwave-01): 23,16
  • Maya (maya-02): 22,04
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,92
  • SolidWorks (sw-03): 18,08
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,03
  • Siemens NX (snx-01): 9,62

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 99,3 fps

GeForce 1050 Ti nabízí přibližně o 20 % více výkonu než základní varianta 1050. Tento grafický čip se vyskytuje v noteboocích, které nahrazují ty s GeForce GTX 960M, a proti nim nabízí rovnou o 70 % více výkonu. Z toho jasně vyplývá, že pokud je pro vás hraní prioritou, nemá cenu se již po výběhových modelech s minulou generací grafik dívat.

S podávaným výkonem si zahrajete všechny moderní hry v plném rozlišení displeje (1920x1080) na střední nebo vyšší detaily.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny. Zvládají hrát velmi nahlas, ale ve srovnání s reproduktory v modelových řadách Nitro a Predator zaostávají v reprodukci nižších frekvencí. Ve srovnání s konkurencí si však vedou dobře a jde stále o nadprůměrné podání zvuku. Zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením Dolby.

Integrovaná webkamera nabízí velmi nízkou kvalitu zobrazení – i v relativně dobrém večerním osvětlení je rozlišení nízké a obraz značně zrní (je nicméně stále plynulý). Aktivitu kamery indikuje malá zelená dioda vedle objektivu.

Mikrofon není ve víku, aby výrobce nemusel tahat kloubem další kabel. Umístil jej vedle pravého dolního rohu touchpadu do pravé opěrky.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části základny jsou integrované dva samostatné chladiče s ventilátory a od obou vede heatpipe přes procesor i grafickou kartu. Chlazení je udělané velmi dobře a při kancelářských aplikacích pracuje notebooku velmi tiše. Ventilátory většinu času zůstávají vypnuté, a pokud se už zapnou, pracují v nízkých otáčkách.


Dlouhodobá zátěž jednoho jádra způsobí po čase roztočení ventilátoru, ale ten běží po celou dobu jen v nižších otáčkách, kdy není rušivý. Až plná zátěž všech jader zvýší otáčky ventilátoru, ale ani pak nejde o rušivý hluk. Při hraní náročných her se může nárazově ventilátor na chvíli zesílit, ale celkově jde o velmi tichý notebook (tišší než podobně vybavená konkurence).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,2°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 32,2°C
  • výdech chlazení = 28,8°C
  • napájecí adaptér = 28,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 37,8°C
  • klávesnice vpravo = 42,3°C
  • spodek maximum = 43,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,6°C
  • napájecí adaptér = 28,5°C

teplota okolí při měření: 25°C

Bez většího zatížení nedochází na povrchu počítače téměř k žádnému zahřívání. Opěrky rukou se neohřejí vůbec a spodek může být po delším provozu maximálně vlažný, a to pouze v zadní části. V zátěži je spodek teplejší a určité teplo lze pozorovat také v pravé části klávesnice. Nejde však o nic, co by zásadně ovlivňovalo pohodlí při práci.


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 53 Wh a v našem standardním* redakčním testu udržela notebook v provozu 10 hodin a 20 minut. Při on-line kancelářské práci se středním jasem displeje se lze pohybovat okolo šesti hodin. Při náročnější práci, která nárazově vytěžuje procesor, klesá výdrž na čtyři a půl hodiny. Naopak se ztlumeným jasem lze při psaní ve Wordu dosáhnout i na výdrž přes sedm hodin.


Vybitou baterii lze nabít na 90 % přibližně za dvě hodiny. Tato doba se prakticky nemění v závislosti na výkonové zátěži počítače.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm můžete pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE).

V případě touchpadu je možné zvolit mezi dvěma režimy – ve výchozím stavu je vybrán režim Advanced, kdy je touchpad připraven pro běh s operačními systémy Windows 8.1 a Windows 10 (nyní už i moderními distribucemi Linuxu), které mají potřebné ovladače integrované v sobě. Pokud chcete touchpad používat v jiných operačních systémech, je nutné přepnout režim na Basic – pak ovšem přijdete o podporu všech gest (včetně posunu obrazu tahem dvou prstů) a touchpad se pro systém bude tvářit jako myš připojená do portu PS/2.

Počítač lze na úrovni firmware zabezpečit hesly pro zapnutí a pro vstup do nastavení a heslem pevného disku.

Příslušenství

Spolu s notebookem dostanete 135W napájecí adaptér a základní tištěnou dokumentaci. Předinstalovaný operační systém Windows 10 Home je doplněn řadou bloatware a obnovu do továrního nastavení má uloženou na diskovém oddílu spolu se systémem (tedy na SSD).

Ceny a záruka

Testovaná nejvyšší konfigurace stojí 34.990,- Kč s DPH a jde o jedinou, která je vybavena grafickým čipem GeForce GTX 1050 Ti. Pět tisíc můžete ušetřit nákupem nižší verze s GTX 1050, 8 GB RAM a poloviční kapacitou SSD (128 GB). O další čtyři tisíce je levnější konfigurace s čtyřjádrovým procesorem Core i5 a přítomnosti 256 GB SSD jako jediného úložiště (pevný disk není osazen). Nejlevnější konfigurace je ještě o dva tisíce levnější (23 990,- Kč s DPH), ale na rozdíl od nejbližší vyšší má pouze plotnový pevný disk (bez SSD) a především jen TN displej, takže bych se doporučoval dívat spíše po těch s IPS.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu. Opravy pro ČR a Slovensko zajišťuje centrální servis v Brně, který hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ Acer Aspire VX15 je zástupcem střední třídy herních notebooků a své herní zaměření dává najevo už lehce extravagantním vzhledem. Po stránce výkonu nabízí přesně to, co se v dané třídě očekává – tedy čtyřjádrový procesor, velké množství operační paměti, rychlou grafiku a kombinaci SSD a pevného disku. VX15 ale nemusí být používán jen na hraní - má pohodlnou klávesnici s příjemným stiskem a přesný touchpad. Chlazení je velmi tiché nejen při kancelářské práci. Za větší nevýhodu tak považuji pouze implementaci USB-C gen-1 pouze na úrovni rychlosti USB 3.0 a bez podpory obrazového výstupu.

Klady a zápory

+ dobré mechanické zpracování
+ kombinace SSD a pevného disku
+ tiché chlazení

- USB-C je pouze Gen-1 a bez podpory obrazu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire VX15 (VX5-591G)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (8+8)
  • SSD (GB): 256 (INTEL SSDPEKKW256G7, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (TOSHIBA MQ01ABD100, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros QCA61x4A (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53 Wh / 10h 20min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB-C 3.1 Gen1, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 388 x 265 x 31-33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,60
Recenze

Diskuse