RECENZE: ASUS GL553VE - herní notebook s GTX 1050Ti, SSD, HDD i optickou mechanikou

19. 5. 2017 06:38    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace herních strojů od ASUSu prošla kompletním redesignem. Obměny se dočkala klávesnice i touchpad a v novém šasi se našlo místo také pro optickou mechaniku. S čtyřjádrovými procesory Core a výkonným grafickým čipem NVIDIA poslední generace spadá 15,6“ GL do střední třídy herních notebooků.

ASUS GL553VE - herní notebook s GTX 1050Ti, SSD, HDD i optickou mechanikou

Základní popis

ASUS své logo ze stroje v poslední generaci téměř odstranil. Najdete jej pouze na spodku a vlevo pod klávesnicí. Všude jinde je místo něj buďto speciální červené logo, nebo přímo nápis Republic of Gamers. Od poslední generace se notebook podstatně změnil.

Výrobce vsadil na černý vzhled, s červenými doplňky. Na vnější straně je reflexní červené logo s dvěma pruhy, což je asi nejvíce křiklavý prvek celého designu. Po otevření je již počítač velmi střídmý a působí spíše neutrálně. Horní strana základny a vnější strana víka jsou z hliníku a dodávají konstrukci potřebnou tuhost.

Základna je odolná proti kroucení a zvládá zvednutí otevřeného notebooku za roh bez deformace. Horší je to s podložením klávesnice. Ta se totiž ve středu pod prsty mírně vlní, a to i při pouhém psaní. Víko je dostatečně odolné proti kroucení i tlaku z vnější strany. Mezi displejem a vnější stranou je větší mezera, což poznáte, když zkusíte na víko zatlačit, nebo na počítač něco položíte. Ochotně se kryt víka prohne až do polohy, kdy se zastaví o zadní stranu displeje.


Maximální úhel otevření víka je přibližně 135° a k pohodlnému otevření stáčí jedna ruka.

S výjimkou čtečky paměťových karet zabudované ve zkosené čelní hraně jsou všechna rozhraní rozmístěna po stranách. Vlevo jde o dvojici rychlých USB 3.0, jedno USB-C (3.1 Gen1), kombinovaný zvukový vstup/výstup, obrazový výstup HDMI, napájení a zdířku pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku je kromě optické mechaniky už jen jedno pomalé USB 2.0.


V zavřeném stavu má počítač rozměry 383 x 255 x 33 mm. Hmotnost 2,59 kg je sice vyšší ve srovnání s kancelářskými 15,6“ notebooky, ale podobně výkonná konkurence je tom stejně, takže v rámci třídy ASUS nevybočuje. GL553 stále ještě nabízí mobilitu pro každodenní nošení v batohu.

120W napájecí zdroj (157 x 76 x 30,5 mm) váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem dalších 516 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook je vybaven klávesnicí s numerickým blokem. Šipky jsou kvůli hráčům o něco větší než na jiných noteboocích, mírně vystupují před ostatní klávesy a je nad nimi mezera pro lepší hmatové odlišení. Aby bylo pro šipky více místa, bylo nutné udělat kompromis u numerické části – konkrétně tlačítko s číslicí nula má poloviční šířku.

Mezery pro lepší orientaci použil ASUS také v horní řadě pro oddělení kláves F1-F4. Mezeru mezi F8 a F9 byste ovšem hledali marně. Takové poloviční řešení vidím prvně, na druhou stranu není vůbec hloupé, protože pro spoustu lidí jsou mezery v horní řadě užitečné primárně kvůli lepšímu nahmatání klávesové zkratky pro zavření okna programu (Alt+F4).

Velkého kompromisu, který je z mého pohledu navíc zbytečný, se ASUS dopustil v pravé části horní řady. Úplně totiž zrušil klávesy pro pohyb v dokumentech. Jejich jedinou náhradu najdete na numerické klávesnici. Při kancelářské práci si na takové omezení ještě můžete zvyknout, ale mějte na paměti, že kód kláves reportovaný programům je jiný pro tyto klávesy, když jsou dedikované a když jsou na numerické klávesnici. U některých programů, které s klávesnicí pracují přímo (čtou scan codes), tedy nemusí tato náhrada pracovat korektně.

Pokud jde o mechaniku kláves, nemám velké výhrady. Má optimální tuhost a přesný stisk. Výhradu však musím mít k podložení klávesnice, neboť při psaní se celý její blok vlní pod tíhou prstů, což vůbec nekoresponduje s cenovou relací, v jaké se notebook pohybuje.

Popisky kláves jsou na rozdíl od předchozích generací konečně bílé, takže přes den mají dobrou čitelnost. Dříve ASUS používal (tmavě) červené popisky, které byly v některých světelných podmínkách obtížně čitelné.

Ve výchozím stavu je sice podsvícení kláves červené, ale při každém zapnutí vás notebook různobarevným zablikáním upozorní, že barvu podsvícení lze nově měnit. Dělá se to přes program ROG Aura Core, který nabízí změnu barvy a jasu odděleně pro čtyři zóny klávesnice. Vedle volby statických barev je možné použít také efekty měnění jasu (pulzování) a plynulého prolínání barev. Při měření sondou se naštěstí ukázalo, že diody ani při snížení jasu neblikají (PWM).

Na klávese hlavního vypínače svítí intenzivní dioda, kterou není možné regulovat a bohužel pod úhlem prosvítá více v mezeře pod klávesou. Naštěstí je červená, takže pro oči příjemnější než jiné jasné barvy. Zbytek diod je tradičně na čelní hraně uprostřed. Konkrétně jde o indikaci vypínače, nabíjení (nabití), aktivity pevného disku, stavu bezdrátových funkcí a stavu zámku Caps Lock.


Touchpad má nově elektroniku ELAN a pracuje v „přesném“ módu, tedy s vestavěnými ovladači přímo ve Windows 8.1/10. ASUS opustil předchozí touchpady, které měly problém v dlouhé reakční době. Existují i rychleji reagující touchpady, ale ve srovnání s předchozími generacemi, některých testovaných ASUS notebooků, jde o viditelné zlepšení a s novým touchpadem se pracuje mnohem lépe.

Velká dotyková plocha je proti okolí mírně zapuštěná a má hladký povrch. Integrované tlačítko uvnitř je trochu tužší, ale hlučnost při stisku odpovídá průměru konkurence.

Hlavní HW parametry

Použité obvody na základní desce odpovídají očekávání u střední třídy herních notebooků. Z 45W (TDP) čtyřjádrových procesorů poslední generace bylo v testované konfiguraci zvoleno Core i7-7700HQ, které nabízí základní takt 2,8 GHz a režim TurboBoost až do 3,8 GHz. S takovým procesorem notebook zvládne i výpočetně náročné činnosti.


Základní deska je vybavena dvojicí slotů pro moduly DDR4-2400 a testovaný stroj měl oba obsazeny 8GB moduly. Celkových 16 GB RAM je možné rozšířit na dvojnásobek, pokud vyměníte stávající moduly za 16GB variantu.

Přístup k modulům lze získat odšroubováním spodního krytu, což je otázka chvíle. Jedinou nepříjemností je prostřední šroubek schovaný pod gumovou krytkou. Kromě pamětí získáte přístup také k HDD, SSD, optické mechanice a celému chlazení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 88052
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19341

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 353033
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 112514

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,79 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,98 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,46

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 149 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 714 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,80

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 17212 MB/s

Plná zátěž všech jader postupně ohřeje procesor až na 85°C a notebook začne snižovat výkon režimu TurboBoost. Po delší době se takty pohybují v průměru okolo 3,1 GHz. Přidá-li se i zátěž grafického čipu, začne být limitujícím faktorem sdílené chlazení a procesor sníží průměrný takt na 2,3 GHz. V porovnání s konkurencí má ASUS rezervy zejména v kombinované zátěži a důvodem bude nejspíš fyzicky menší chlazení (zjevně kvůli prostoru zabranému optickou mechanikou).

128GB M.2 SSD komunikuje s počítačem po sběrnici SATA a výkonově spadá spíše na chvost žebříčku dnešních SSD. Rezervy má hlavně v sekvenčním zápisu, což při běžném použití notebooku nebude tak viditelné. Celkově je samozřejmě SSD výrazně rychlejší než HDD což oceníte především při spouštění systému, programů a her.

Plotnový pevný disk má kapacitu 1 TB a patří naopak k rychlejším. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm a výrobce jej ponechal z výroby prázdný (vše je na SSD).

Za dnes už spíše ojedinělou lze označit přítomnost optické mechaniky – najdete zde klasický typ DVD SuperMulti. Pokud vás láká místo mechaniky instalovat neoriginální adaptér na druhý pevný disk, uchycena je jedním šroubem, který najdete po odšroubování spodního krytu základny.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 295,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 340,7 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 116,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,0 ms

Pro připojení do počítačové sítě můžete použít buď kabelový gigabitový ethernet od Realteku, nebo bezdrátovou kartu Intel Wireless-AC 7265, která podporuje jak Bluetooth, tak dvoupásmové Wi-Fi (včetně /AC).

Displej a grafika

Matný displej s úhlopříčkou 15,6“ má ve všech konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. Použitý displej nabízí mnohem vyšší kvalitu zobrazení než běžné TN panely, ale v rámci IPS jde o základní řešení. Pozná se to zejména na menším barevném pokrytí. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, ale pokud se podíváte na displej šikmo ze strany shora/zdola, uvidíte, že tmavé odstíny získávají výrazný barevný nádech do modré/fialové. U notebooku však nejde o zásadní prohřešek.

Problém by náročnější uživatelé mohli mít spíše s prosvítáním podsvícení. Pokud si vykreslíte přes celý displej černou plochu, uvidíte po krajích několik světlejších míst. Tato chyba je charakteristická pro některé levnější IPS displeje. Naopak bílá barva nemá rušivý nádech do jiné barvy a displej je díky tomu velmi pohodlný při kancelářské práci.

Svítivost displeje je mírně nad průměrem základních TN panelů a rozsah nastavení jasu není velký (nejnižší jas je pořád zbytečně silný pro práci v noci). Potěšující je ovšem fakt, že PWM regulace jasu je nastavena na vysokou frekvenci (20 kHz), která by neměla trápit oči ani při delším sledování obrazu.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Odezva: 30 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je BOE NV156FHM-N43. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Základní grafiku obsluhuje integrované jádro Intel HD 630. Při potřebě výkonu se může aktivovat dedikovaný čip vyšší střední třídy – NVIDIA GeForce 1050 Ti s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Ve srovnání se standardní GeForce 1050 nabízí verze Ti 48 texturovacích jednotek (místo 40), 768 shaderů (místo 640) a vyšší takty jádra.


Externí monitor můžete připojit pouze jeden, a to pomocí HDMI 1.4 na levém boku. V konektoru USB-C bohužel není zapojený výstup typu DisplayPort, což znamená, že u externího monitoru dosáhnete maximálního rozlišení 2560x1600 při 60 Hz, resp. 3840x2160 při 30 Hz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P9068 (Graphics: 9258, Physics: 8732)
  • Fire Strike (DX11): 6526 (Graphics: 7478, Physics: 10278)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 67,15 fps
  • Cinebench R15: 104,07 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 19,14
  • EnSight (ensight-04): 43,67
  • LightWave 3D (lightwave-01): 24,03
  • Maya (maya-02): 22,11
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,87
  • SolidWorks (sw-03): 17,96
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,92
  • Siemens NX (snx-01): 9,53

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 97,9 fps

GeForce 1050 Ti nabízí přibližně o 20 % více výkonu než základní varianta 1050. Tento grafický čip se vyskytuje v noteboocích, které nahrazují ty s GeForce GTX 960M, a proti nim nabízí rovnou o 70 % více výkonu (tedy podobně jako dříve GTX 970M, ale s nižší spotřebou).

S podávaným výkonem si zahrajete všechny moderní hry v plném rozlišení displeje (1920x1080) alespoň na střední detaily.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou zabudovány ve zkosené přední hraně základny a softwarové vylepšení jejich zvuku můžete konfigurovat programem AudioWizard. Zvuk celkově spadá spíše do slabšího průměru třídy, neboť zaostává jak v hloubkách, tak v nejvyšších frekvencích.


Výrobce nejspíš předpokládá, že uživatelé si raději připojí externí reproduktory nebo sluchátka. Jedna sluchátka s odpojitelným mikrofonem jsou ostatně součástí balení. Mají polootevřenou konstrukci a na kabelu mají na malé krabičce otočný potenciometr pro změnu hlasitosti. Tato krabička má v sobě i zmíněný mikrofon, nicméně v balení je také jeden směrový na nastavitelné tyčce, který se připojuje zepředu na levé sluchátko (do klasického jack konektoru, takže sem můžete připojit cokoli).

Ve zvukovém podání přibalených sluchátek dominují hlavně hloubky, a to zejména frekvence 100-180 Hz. Naopak nejvyšší frekvence jsou spíše utlumené a dohromady s mírně potlačeným stereo-efektem nejde o ideální prostředek na poslech hudby. Nicméně zde jde o sluchátka pro hráče a právě ve hrách ke zvuku nemám výhrady. Podobnou kvalitu zvuku lze hledat u sluchátek přibližně za tisícovku (což je meta, která většině lidí stačí).

Sluchátka na uších sedí dobře. Sám jsem však měl problém, že poměrně mě brzy do ušního boltce tlačila plastová mřížka překrývající reproduktory. Záleží ovšem na tvaru a velikosti uší a při testování na dalších lidech se ukázalo, že nejde o problém, který by se týkal všech.

Integrovaná webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivitu oznamuje bílá dioda vedle objektivu. Ve víku nad displejem je kromě kamerky integrovaný také mikrofon (jedna zdířka).

Chlazení a provozní hluk

ASUS na rozdíl od svých konkurentů použil pouze jeden ventilátor a udělal o to masivnější centrální chladič. Od chladiče vedou dvě heat pipe přes grafický čip až k procesoru (obě stejnou cestou), což je konstrukce obvykle používaná spíše u běžnějších notebooků se slabšími grafickými čipy.


Při kancelářské práci sice ventilátor běží většinu času, ale v nejnižších otáčkách není hlučnější než pevný disk (7200 rpm) a výsledný zvuk je přijatelný i v tichém prostředí. V zátěži se ventilátor umí pořádně roztočit, a je pak bezpečně slyšitelný i z větší vzdálenosti v místnosti s ruchem více lidí. Zvuk chlazení je mírně "svištivý" a dlouhodobě může být i otravný. V rámci třídy jde o jeden z hlučnějších notebooků a do vyšší hlučnosti bohužel přechází relativně rychle i při zátěži pouze jednoho jádra (a neaktivní dedikované grafice).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 32,5°C
  • výdech chlazení = 33,7°C
  • napájecí adaptér = 34,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 40,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 54,7°C
  • napájecí adaptér = 41,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Pozitivní dopad intenzivního chlazení je patrný u povrchových teplot. Notebook v zátěži nemá horkou klávesnici, ani opěrky rukou, což je dobrá zpráva pro dlouhodobé hraní. Spodek je teplejší v okolí výdechu chlazení, ale i zde se teploty drží v normě.


Baterie

Vestavěná baterie má kapacitu 47,5 Wh a notebook s ní v našem standardním* redakčním testu vydržel pracovat 6 hodin a 29 minut. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi se výdrž pohybuje mezi čtyřmi a pěti hodinami. V plné zátěži se naopak notebook vybije do hodiny.


Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny a rychlost nabíjení není příliš ovlivněna výkonovou zátěží počítače.

BIOS

Firmware má herně laděnou utilitu pro nastavení, ve které je animované modré pozadí a úvodní obrazovka vypadá jak z nějakého sci-fi. Animace ustanou ve chvíli, kdy se přepnete do pokročilého zobrazení. Ač grafické ladění zůstane, koncept ovládání je potom shodný s jinými notebooky. V nastavení najdete následující volby:

  • vypnutí touchpadu
  • zákaz probouzení počítače při otevření víka
  • vypnutí virtualizace (odděleně VTx a VTd)
  • vypnutí podpory akcelerace šifrování (AES-NI)
  • vypnutí testu disku (SMART)
  • povolení bootování ze sítě
  • vypnutí podpory USB ve starých operačních systémech
  • nastavení vyhrazené paměti pro integrované grafické jádro

Z nastavení firmware lze také vyvolat utilitu pro jeho flash (přepsání) na novější verzi. Operační systém lze zavádět v režimech UEFI (volitelně SecureBoot) i BIOS. Firmware lze zabezpečit standardními hesly a podporuje zablokování jednotlivých integrovaných komponent (Wi-Fi, LAN, optická mechanika, audio, čtečka paměťových karet, USB porty, Bluetooth, webkamera).

Příslušenství

Notebook je dodáván v objemném balení se 120W napájecím adaptérem, krátkým třížilovým kabelem, optickou kabelovou myší, polo-uzavřenými sluchátky (s mikrofonem) a batohem. Dostanete tedy v podstatě vše potřebné pro každodenní používání.


Operační systém Windows 10 Home je předinstalován na SSD a spolu s ním se (na stejném oddílu) nachází také obnova instalace do továrního stavu. Instalace od výrobce obsahuje střední množství bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 34.990,- Kč s DPH. O pět tisíc levnější je základní konfigurace (GL553VD), která se liší především poloviční operační pamětí (8 GB), základní variantou grafického čipu GTX 1050 (bez Ti) a nahrazením kombinace SSD a pevného disku větším SSD s kapacitou 256 GB. ASUS úplně vynechal levnější konfigurace s Core i5 a pouze plotnovým diskem, díky kterým mohou konkurenční notebooky začínat s cenou níže.

Záruku mají všechny konfigurace dvouletou a pro ČR a Slovensko řeší reklamace centrální servis v Ostravě. Přepravu notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

ASUS GL553 je dalším ze zástupců početné kategorie 15,6“ herních notebooků střední třídy. ASUS se od konkurence rozhodl odlišit integrovanou optickou mechanikou, která již i v této třídě jinak prakticky není k dostání. Další výhodou pro někoho může být větší množství příslušenství, neboť s notebookem dostanete v jednom balení všechno to, co běžně můžete potřebovat (batoh, myš, sluchátka s mikrofonem).

Nic ovšem není zadarmo a za GL553 si ve srovnání s podobně výkonnou konkurencí několik tisíc připlatíte, takže jste jen do pěti tisíc od nejlevnějších herních notebooků vyšší třídy, které začínají s GeForce GTX 1060, tedy grafickým čipem, který nabídne o více než polovinu více výkonu.

Lákadlem pro GL553 může být kromě příslušenství a optické mechaniky (resp. možnosti ji nahradit dalším diskem) také klávesnice s nastavitelným vícebarevným podsvícením (která je charakteristická právě pro vyšší herní třídu). V ostatních ohledech už tento stroj nad konkurencí nevyniká. Za své peníze však dostanete solidně vyrobený počítač, na kterém si zahrajete všechny dnešní hry.

Klady a zápory

+ přibalené příslušenství
+ nastavitelné podsvícení klávesnice
+ optická mechanika (pokud ji ještě používáte)

- USB-C pouze Gen1 a bez podpory obrazového výstupu
- odlišnosti v rozložení klávesnice (chybějící dedikované klávesy Home/End/…)
- hlučnější chlazení v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS GL553VE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (8+8)
  • SSD (GB): 128 (HFS128G39TND-N210A, M.2 SATA)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GUE1N)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 6h 29min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB-C 3.1, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 383 x 255 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,59
Recenze

Diskuse