RECENZE: MSI GS43VR (7RE) Phantom Pro - extrémní výkon v lehkém 14“ notebooku

3. 2. 2017 06:22    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Na českém trhu už není menšího a lehčího notebooku, který by nabízel výkonné grafické čipy kombinované s čtyřjádrovými procesory Core. Nová generace 14“ herního stroje od MSI nabízí Intelovské procesory generace Kaby Lake a výkonný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1060. Tím to ovšem nekončí – má v sobě také PCIe SSD i pevný disk a vše dohromady váží pod dvě kila.

MSI GS43VR (7RE) Phantom Pro - extrémní výkon v lehkém 14“ notebooku

Základní popis

MSI GS43VR je nástupcem modelu GS40, který vyšel přibližně před rokem. Co se týká šasi, nic se neměnilo, takže nový model nejen že stejně vypadá, ale nabízí i stejná rozhraní. Notebooky MSI GS cílí na hráče, kteří chtějí tenký a lehký notebook. S minimálními kompromisy ve výkonu umí vše zabalit do těla s hmotností mnohdy na úrovni kancelářských modelů. GS43VR je tím nejmenším z aktuální generace řady GS.

Černé tělo je vyzdobeno decentními červenými doplňky. Nejodvážnějším designovým prvkem je svítící emblém s drakem na vnější straně víka hned vedle loga MSI. V návrhu se výrobce vyvaroval většiny kýčů, a notebook se tak může dobře skrýt i v pracovním prostředí.

Zvolené kompletně matné provedení (včetně matného displeje) odpovídá požadavkům v herním segmentu a v rámci praktičnosti bych měl výhradu jen k povrchu okolo klávesnice, na kterém ulpívají otisky prstů.

Mechanické zpracování základny je dobré. Notebook se nekroutí a při zatlačení na klávesnici nedochází k výraznému prohýbání. Naopak ke znatelnému prohnutí dochází u pravé opěrky a v místě před touchpadem. Měkké zůstalo tenké víko, které sice má tenkou kovovou výztuhu na zadní straně, ale při kroucení za rohy je poddajnější. Tlak na vnější stranu snáší bez větších defektů v obraze. Přesto bych doporučil pro přenášení kvalitní batoh (brašnu), který nabízí dostatečné oddělení kapsy s notebookem od ostatních přihrádek, aby po zmáčknutí nemohl nějaký předmět poškodit displej.


Klouby kladou přiměřený odpor, takže lze víko otevřít jednou rukou. Úhel otevření je nastaven na 135°.


Rozmístění konektorů se od GS40 nijak nezměnilo. Na levém boku je dvojice audio konektorů (vstup, výstup), čtečka paměťových karet SD XC, jedno USB 3.0, LAN a zdířka napájení. Druhé USB 3.0 se nachází na pravém boku, kde je spolu s ním ještě rozhraní ThunderBolt 3.0 (provedení USB-C) a HDMI výstup v plné velikosti. Na zadní straně už je výstup DisplayPort, a to ve variantě „mini“. V určitých situacích bych asi ocenil více USB. Pokud však beru v potaz nízkou hmotnost a vysoký výkon stroje, je nabídnutá výbava velmi dobrá.

Rozměry stroje zůstaly identické s minulou generaci, což v číslech znamená 345 x 240 x 23 mm. Hmotnost 1,89 kg je naprostým luxusem mezi herními notebooky a zaručuje výbornou mobilitu. Nevýhodou může být poměrně těžký napájecí zdroj (760 g včetně kabelu), který má oproti předchozí verzi vyšší výkon – 180 W.

I přes těžší adaptér váží celek (notebook + zdroj) stále jen okolo 2,6 kg, což je velmi dobrá hodnota i pro potřeby každodenního nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se sice rozložením liší od větších modelů, ale jde o tu samou, kterou jste mohli potkat v předchozí generaci GS40. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou jen jako funkce Fn na kurzorových šipkách. Na druhou stranu ani větší notebooky od MSI nemají samostatné klávesy pro Home a End. V případě rozložení jsem měl problém snad jen s umístěním klávesy zpětného lomítka nestandardně vpravo od Mezerníku. Tato změna způsobila odsunutí přepínače AltGr, na který se kvůli tomu nedá při psaní tak dobře dosáhnout. Pro hráče zcela jistě nepodstatný detail - pro člověka, který hodně píše na klávesnici a tento modifikátor využívá, je to otázka cviku.

Pokud jde o mechaniku kláves, tu bych pochválil. Není příliš mělká a má velmi kultivovaný chod s jemným klapáním. Hodí se i pro psaní delších textů a vyhovuje mi více než mechanika klávesnic z větších modelů GS.

Klávesy jsou podsvícené červenou barvou a barva na rozdíl od větších modelů není nastavitelná. Má dva stupně intenzity a zapíná se zkratkou Fn+F6. Nižší jas je sice řešen pomocí PWM, ale diody blikají na přijatelně vysoké frekvenci 2 kHz.

Indikační diody jsou na rozdíl od větších modelů červené a nenajdete zde žádnou modrou, což oceňuji zejména pro práci v noci (je to pro člověka zdravější). Výrazně svítí jen tlačítko hlavního vypínače, které navíc mění barvu (červená, oranžová) podle toho, zda je aktivní dedikovaná grafika. Na přední straně jsou tři další diody a mohou se rozsvítit při deaktivaci bezdrátových technologií, nabíjení baterie nebo aktivitě pevného disku. Přímo na klávesnici je ještě jedna bílá dioda, která je na klávese Caps Lock a značí její stav.


Elektronika touchpadu ELAN je typická svým větším zpožděním snímání a akceleračními křivkami pohybu. Implementace v tomto notebooku je o něco zdařilejší, a i když je zpoždění stále viditelné, dá se na něj zvyknout – zejména pokud nemáte vysoké nároky a většinou stejně pracujete s myší. Není to sice z mého pohledu ideální touchpad, ale spadá někam do průměru.

Tlačítko integrované v dotykové ploše je na můj vkus tuhé, takže jsem většinou používal pouze poklepání na plochu. To jde naštěstí nastavit v ovládacím panelu na všechna virtuální tlačítka (pravé = dva prsty, prostřední = tři prsty).

Hlavní HW parametry

Základní deska pracuje s 45W (TDP) procesory Core i5 a i7. V testované konfiguraci je osazeno čtyřjádro Core i7-7700HQ nejnovější generace Kaby Lake. Od předchozí generace jsou změny spíše menší (a ty hlavní se týkají funkcí grafického jádra), nicméně došlo k navýšení taktů. Základní takt 2,8 GHz se může v případě potřeby díky technologii TurboBoost navýšit až na 3,8 GHz (v případě zátěže pouze jednoho jádra).


Uvnitř počítače jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR4-2400. V testované konfiguraci je osazen pouze jeden a je v něm rovnou největší dostupná varianta s kapacitou 16 GB. Druhý slot je volný a notebook je tak ideálně připraven k pozdějšímu rozšíření na maximálně podporovaných 32 GB.

Přístup k operační paměti vyžaduje odšroubování (poměrně snadné) celého spodního krytu. Získáte tak přístup ke všem komponentám i chlazení. Kromě paměťových modulů je možné vyměnit také baterii, pevný disk a SSD.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 81071
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19294

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 354960
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 122193

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,82 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,97 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,38

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 161 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 719 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,48

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12893 MB/s

Podávaný výkon je překvapivě dobrý a neutrpěl ve srovnání s většími notebooky používajícími tento procesor. Dlouhodobě je v zátěži možné udržet na všech jádrech takt 3,4 GHz, což sice vede k vysokým teplotám procesoru, ale výkon je stabilní. Popravdě, čekal jsem, že výsledek bude mnohem horší u tak malého a tenkého stroje s omezeným prostorem pro chlazení.

Notebook celkově ve všech ohledech působí neskutečně výkonně. Vedle procesoru a grafiky má svůj podíl i diskový subsystém, který kombinuje 256GB M.2 SSD připojené přímo ke sběrnici PCIe (= maximální propustnost) a rychlý 1TB pevný disk s rychlostí ploten 7200 rpm (2,5“ SATA). Vše je z továrny instalováno přímo na SSD a pevný disk je prázdný (s výjimkou oddílu pro obnovení systému).


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1117,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 386,9 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 116,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,3 ms

Bezdrátové možnosti počítače zahrnují Bluetooth a dvoupásmové Wi-Fi včetně podpory standardu /AC. Kabelové i bezdrátové připojení obsluhují síťové řadiče Killer s možností nastavení priorit jednotlivých aplikací pro minimalizaci latencí během on-line hraní.

Displej a grafika

Použitý 14,0“ displej od LG je stejný jako v minulé generaci notebooku. Je opět matný a nabízí rozlišení full-HD na matici typu IPS. Výhrady k němu žádné nemám. Nabízí jemný rastr a nejlépe se používá s výchozím nastavením zvětšení v systému na 125 %. Bílá nemá nádech do jiné barvy a obrazovka nabízí dobrý kontrast jak pro hraní her, tak pro sledování filmů.

Podsvícení má mírně nadprůměrnou svítivost a potěší jeho široký rozsah regulace. Nejnižší jas vás nebude oslňovat ani při práci v úplné tmě, a co je nejlepší – v žádném stupni jasu netrpí PWM blikáním na nízké frekvenci (dle měření je frekvence minimálně 10 kHz). Díky tomu je tento displej pro oči šetrnější.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 160° horizontálně, 160° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 35 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP140WF3-SPD1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Vedle integrované graficky Intel HD630 je přítomen také výkonný dedikovaný čip NVIDIA GeForce GTX 1060 a o přepínání se stará systém NVIDIA Optimus. Dedikovaná grafika je vybavena 6 GB vlastní paměti (192bit) a jádro nabízí plných 1280 shaderů.

Pro připojení externích monitorů je notebook vybaven mimořádně dobře. Vedle klasického HDMI (2.0) je tu ještě mini-DisplayPort a Thunderbolt 3.0 (jehož součástí je taky přenos DisplayPort). Vedle interního displeje notebooku je k integrované grafice připojen pouze konektor Thunderbolt 3.0. HDMI i mini-DisplayPort jsou připojeny přímo k dedikovanému grafickému čipu. Výhodou takového řešení je lepší podpora nových standardů (například maximální rozlišení 3840x2160 při 60 Hz přes HDMI) a také možnost připojit ještě více externích monitorů současně. Nevýhodou je vyšší spotřeba při připojení externího monitoru do některého z výstupů do dedikovaného čipu. Pro obsluhu výstupu musí být čip aktivní i v případě, že není spuštěna žádná náročná 3D aplikace.

Celkově by mělo být možné připojit současně minimálně tři monitory přes výstupy dedikovaného čipu a dva (řetězení z USB-C) na integrované jádro. To vše by mělo fungovat dohromady s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P11719 (Graphics: 15515, Physics: 6800)
  • Fire Strike (DX11): 9667 (Graphics: 12016, Physics: 8498)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 67,18 fps
  • Cinebench R15: 105,91 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 16,60
  • EnSight (ensight-04): 56,36
  • LightWave 3D (lightwave-01): 18,56
  • Maya (maya-02): 18,17
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,23
  • SolidWorks (sw-03): 15,80
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,87
  • Siemens NX (snx-01): 9,69

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 159,0 fps

Výkon nové generace grafických čipů od NVIDIE je skokově vyšší. Ve srovnání s dnes stále velmi rozšířenou střední třídou v podobě GeForce GTX 960M je více než dvojnásobný. Důležitější je srovnání s přímým předchůdcem (tohoto modelu notebooku) v podobě GTX 970M. Proti němu poskočil o 30 až 60 % s tím, že nárůst byl tím větší, čím novější je hra (test). Ve výsledku tak GTX 1060 překonává i nejvýkonnější mobilní řešení předchozí generace – GTX 980M – byť obvykle "jen" o 10-15 %.

V profesionálních programech je rozdíl mezi generacemi výrazně menší, což je dáno především tím, že pro ně nejsou herní grafické čipy (GeForce, Radeon) optimalizované a je lepší volit klidně výkonově slabší profesionální řešení (Quadro, FirePro, resp. Radeon Pro).

Podávaný výkon postačuje pro bezproblémové hraní dnešních her s vyšší úrovní detailů a v plném rozlišení displeje. Stejně tak není problém ani s vyšším rozlišením větších externích monitorů (testováno s 2560x1440) a virtuální realitou.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny. Hrají na úrovni průměru kancelářských notebooků, takže na poměry herních modelů nejde o nic oslnivého. V projevu téměř chybí hloubky a ve vyšších hlasitostech umí být výšky nepříjemné. Pro potřeby hraní bude lepší připojovat externí reproduktory nebo sluchátka.

Notebook je vybaven lepším sluchátkovým zesilovačem od ESS, který je připojen k integrovanému zvukovému kodeku digitálně (sériovou linkou) a obsluhuje konektor zvukového výstupu. Kvalita výstupu je opravdu dobrá, rozdíl od průměrného notebooku poznáte až se sluchátky ve vyšších cenových hladinách (tak od 4-5 tisíc korun nahoru).

Webkamera základní kvality indikuje svou aktivitu velmi silnou bílou diodou vedle objektivu, která umí značně znepříjemnit večerní video hovory. Okolo kamerky nemohou chybět ani otvory duálního mikrofonu.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení má dva okruhy a oba mají svůj vlastní nezávisle řízený ventilátor. Je to u notebooků s takovým (a vyšším) výkonem relativně běžné. Jeden okruh je určen pro procesor a druhý pro grafický čip. Při kancelářské práci se mohou oba ventilátory vypnout i na delší dobu (hlavně teď v zimě). Pokud se však počítač po čase zahřeje, dojde k roztočení ventilátoru procesoru na 2400 rpm a k zastavení už dochází pouze výjimečně (třeba jen na deset sekund). V běžném ruchu v místnosti s více lidmi si asi ničeho nevšimnete, protože hlučnost je nízká. Stačí však notebook používat v úplném tichu a zjistíte, že ventilátor osciluje každou sekundu asi 100 rpm okolo cílové hodnoty, což vytváří neustále měnící zvuk tichého „houkání“ a časem to alespoň pro mě bylo mírně otravné.


V úplném tichu, pokud se kromě ventilátoru zastaví také plotnový disk, se může ozývat z útrob počítače jemné přerušované pískání. Mohou za to obvykle napájecí obvody u procesoru a není nutně pravidlem, že by se muselo projevit u všech kusů.

V zátěži se zapnou oba ventilátory a rovnou přejdou do vyšších otáček. Při hraní her však není GS43 hlučnější, než bývá zvykem u podobně výkonných, ale větších notebooků. Šum ventilátoru není nepříjemný, a když si ve hře zapnete zvuky, ani vás nebude rušit. Zvukový projev ventilátorů v zátěži byla pro mě asi hlavním překvapením GS43. Odehrál jsem na něm několik hodin s připojeným velkým monitorem a nevnímal jsem o nic horší pohodlí, proti velkým hi-end herním notebookům ani v hlučnosti a ani v produkovaném teple.

Celkově je GS43 na poměry běžných herních notebooků spíše tišším strojem, a to jak v zátěži, tak v klidu.


Chování ventilátorů lze částečně ovlivnit v ovládací aplikaci. Bohužel v ní nejsou vidět prahové teploty a otáčky ventilátorů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,4°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 43,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 35,2°C
  • napájecí adaptér = 29,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 42,6°C
  • klávesnice vpravo = 42,5°C
  • spodek maximum = 52,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,3°C
  • napájecí adaptér = 38,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty na povrchu se vlivem kancelářské práce mění jen mírně. Notebook se zahřeje jen na spodku v zadní části, ale je spíše vlažný, než že byste se měli bát popálenin při práci na klíně. V zátěži je spodek velmi horký v celé zadní části. Klávesnice je sice teplejší, ale ne tolik, aby to bylo při hraní nepříjemné.


Baterie

Uvnitř notebooku je integrovaná 61Wh Li-Pol baterie, která v našem standardním* redakčním testu stačila na 5 hodin a 34 minut provozu na jedno nabití. Možná že by notebook při úplné nečinnosti dokázal jít se spotřebou ještě níže, ale aplikace pro správu napájení přímo od MSI během testování mnohdy procesoru nedovolila jít do nejúspornějšího režimu. Více či méně podobné problémy jsem zaznamenal u několika posledních notebooků od MSI, a byť zde nejsou zásadní, bylo by nejlepší, kdyby výrobce raději pracoval se správou napájení jen přes panely a funkce operačního systému (aplikace nabídla update, ale nová verze se chová stejně – navíc aktivuje dedikovanou grafiku, což se musí manuálně ošetřit v ovládacím panelu grafiky, jinak se ještě zvýší spotřeba počítače).

Při kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem jsem se s výdrží reálně pohyboval okolo čtyř hodin (případně jen tří s maximálním jasem). Výsledky tedy nejsou příliš oslnivé, ale nelze se divit, když stačí i drobná zátěž a spotřeba prakticky neklesne pod 15 W. Při hraní náročných 3D her s aktivní dedikovanou grafikou (byť v režimu se sníženým výkonem) notebook vydrží asi hodinu.


Prázdnou baterii můžete nabít na 90 % za dvě hodiny a rychlost nabíjení není výrazně snižována výkonovou zátěží. Zde oceníte výkon potažmo rozměry napájecího zdroje.

BIOS a zabezpečení

Firmware Aptio nabízí několik rozšířených možností nastavení:

  • Nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, RAID)
  • Vypnutí podpory Intel SpeedStep (regulace taktu procesoru)
  • Zapnutí podpory ERP lot 3
  • Povolení zapnutí počítače signálem ze sítě
  • Vypnutí Network Stacku (ten je potřebný pro zavádění operačního systému ze sítě)
  • Povolení virtualizace VT-x a VT-d
  • Povolení možnosti provádět aktualizaci firmware rozhraní Thunderbolt
  • Vypnutí podpory USB pro staré operační systémy
  • Zapnutí XHCI Hand-off (pro případ běhu OS, který nepodporuje USB 3.0)
  • Vypnutí emulace USB disků firmwarem při běhu starých OS
  • Vypnutí podpory USB klávesnic a myší ve starých OS
  • Nastavení hodnot pro timeout sběrnice USB (timeouty pro přenosy, device reset a device power-up)

Operační systém lze zavádět jak ze SATA, tak z PCIe disků (těch s podporou NVMe). Zavádění je možné jak v režimu UEFI, tak v režimu BIOSu pro starší systémy. Pokud jde o zabezpečení, nabízí firmware pouze podporu základních hesel pro spuštění a vstup do nastavení.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 180W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel se zahnutou koncovkou a základní tištěná dokumentace.

Operační systém Windows 10 Home (64bit) je předinstalován na SSD i se všemi programy. Najdete zde i obvyklou porci bloatware včetně zkušební verze antiviru. Plotnový disk z výroby žádné programy neobsahuje, je však na něm 20GB oddíl s obnovou systému do továrního nastavení, díky tomu se šetří místo na rychlém SSD pro permanentní použití.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 39.661,- Kč bez DPH (47.990,- Kč s DPH). Pár tisíc lze ušetřit nákupem konfigurace se starší generací procesoru Core i7 (6700HQ).

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu a přepravou zdarma v rámci reklamace.

Závěr

Nová generace 14“ herního notebooku od MSI splnila má vysoká očekávání. Základ šasi je sice identický s předchozí generací, ale uvnitř je nyní mnohem výkonnější grafický čip GTX 1060, novější a výkonnější procesor a navzdory tomu všemu se podařilo snížit hlučnost chlazení tak moc, že byste nejspíš v zátěži (s ohledem na rozměry zařízení) ani netipli, jak výkonný tento notebook vlastně je.

GS43VR není jen o výkonu. Oceňuji na něm také velmi pohodlnou klávesnici, která je dle mého názoru na psaní vhodnější než klávesnice používané ve větších modelech MSI, příjemný full-HD IPS displej bez PWM blikání a kombinaci PCIe SSD s klasickým plotnovým diskem. Ve výsledku jde o velmi dobře použitelný notebook jak na hraní, tak i na práci včetně náročných úloh vyžadujících všestranně vysoký výkon.

Výhrady mám ve výsledku jen k ne moc přesvědčivému zvuku z integrovaných reproduktorů, které hrají jen na úrovni průměrného kancelářského stroje. U testovaného kusu se navíc projevovalo jemné pískání od napájecích obvodů procesoru (rozlišitelné jen v úplném tichu z větší blízkosti). Taktéž vzhledem k ceně bych si dovedl představit o něco tužší šasi. Je zde tedy ještě malý prostor ke zlepšení, nicméně po dovu týdnech intenzivního používání notebooku ke hraní i kancelářské práci, je můj dojem celkově velmi pozitivní.

Klady a zápory

+ příjemný IPS displej bez PWM
+ extrémní výkon vzhledem k velmi kompaktnímu provedení
+ kombinace SSD a pevného disku

- kvalita projevu reproduktorů
- místy měkčí šasi

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GS43VR-7RE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (16+0)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZVPV256HDGL, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6GB, 192bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 61 Wh / 5h 34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3.0 / USB-C, HDMI, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 345 x 240 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,89
Recenze

Diskuse