Wireless USB - nadějný bezdrát

10. 10. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Stanislav Kepák

Vyhovuje Vám jednoduchost připojení všudypřítomných USB zařízení, ale vadí Vám množství kabelů? Potom nevěšte hlavu, svítá na lepší zítřky - blíží se WUSB. Pod tímto názvem se skrývá technologie umožňující bezdrátové připojení USB zařízení. Dnes se podíváme na to, jak vznikla, jak funguje a co nám, uživatelům notebooků, nabízí.

Wireless USB - nadějný bezdrát

Trocha historie

Nápad rychlé sériové sběrnice se zrodil už před více než 13 lety. V roce 1994 byly předvedeny první vzorky, standardizováno bylo USB 1.0 až na počátku roku 1996. Standard definoval tehdy 2 rychlosti, a to Low-Speed (1,5 Mbit/s), nebo Full-Speed (12 Mbit/s), na tu dobu velmi krásné hodnoty. Postupem času byly kladeny daleko vyšší požadavky na rychlost, proto léta páně 2000 vznikl standard USB 2.0 podporující třetí rychlost High-Speed (480 Mbit/s), který je dnes nejrozšířenější u nových PC a notebooků. Před necelým měsícem se navíc Intel na IDF pochlubil novým USB 3.0 (pravděpodobně 4,8 Gbit/s).

Potřebujeme vůbec dráty?

Tak tuto otázku už si položil leckterý uživatel výpočetní techniky. Dnes se můžeme k síti připojit bezdrátově, připojit si myš, klávesnic či mobilní telefon k počítači bez použití drátů. Proč by takhle nemohl jít připojit i fotoaparát, proč musím k myši brát pokaždé přijímač nebo hledat volný port pro MP3 přehrávač. Většina těchto zařízení má jedno společné – USB rozhraní, proč ho tedy neudělat bezdrátové?

Device connection

Wireless USB

Specifikace pro toto rozhraní se objevily už předloni, avšak k reálnému nasazení této technologie dojde až během příštího roku. Skupina, která za tím stojí, se nazývá Wireless USB Promoter Group, jejími členy jsou Agere Systems, Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, NEC Corporation, Philips a Samsung. Snaha skupiny je sjednotit bezdrátové rozhraní v PC tak, aby již nevznikaly problémy s kompatibilitou bezdrátových zařízení. Nebudete potřebovat pro klávesnici rádiový přijímač, pro telefony Bluetooth nebo kabel pro připojení tiskárny.

Wireless USB slibuje dostatečně vysokou rychlost, do 3 m beze ztráty a do 10 m stále pěkných 110 Mbitů. Pracuje v UWB pásmu 3,1 – 10,6 GHz, které není licencováno. Použitá modulace OFDM umožňuje takto vysoké rychlosti, díky vysoké frekvenci ji však budou ovlivňovat překážky v komunikaci, které budou citelně zhoršovat dosah.

Objevila se také alternativní zařízení s názvem „WirelessUSB“ (tedy bez mezery), která nevyužívá UWB pásmo, ale 2,4GHz - tedy to, kde se nyní vyskytuje Bluetooth a Wi-Fi. Avšak tato technologie neposkytuje dostatečnou přenosovou rychlost (maximem je 1 Mb/s), ale je zaměřena na překlenutí vzdálenosti až 50 m. Proto je nyní využívána společnostmi jako je Logitech, Belkin nebo Virtual Link jako technologie bezdrátového připojení klávesnic nebo myší k PC.

Standard Wireless USB definuje také DRD, tj. dvojí role zařízení. Tedy fotoaparát bude emulovat úložiště pro PC, naopak jako hostitel se bude tvářit pro tiskárnu. Je to proto, že u USB zařízení je vždy jedno hostitelem a druhé hostem. DRD nebude pro Wireless USB žádným problémem, jednoduchý software hostitelského režimu nebude příliš nákladný.

belkin

Jak si ho mohu pořídit?

K dispozici bude USB adaptér, který se bude tvářit jako „bezdrátový USB Hub“ - Host Wire Adapter (HWA) a v budoucnu bude pravděpodobně integrován na základní desce tak, aby nepřekážel. Umožní nám připojit až 127 zařízení. Na trhu už se objevily i bezdrátové USB huby, které využívaly UWB pouze k přenosu dat z/do hubu, ten pak obsluhoval klasická kabelem připojená zařízení, ale tohle byly produkty první generace. Výhodou je transparentnost, systém tedy nepozná, zda-li jste připojeni přes USB nebo Wireless USB, odpadne tedy nutnost instalace ovladačů.

Přínos je tedy zjevný hlavně pro majitele notebooků. Dokovací stanici nebudete muset ničím připojovat, tiskárna Vás obslouží z postele a v rámci pokoje nebude problém pochodovat s klávesnicí a myší (otázkou je samozřejmě také napájení těchto zařízení). Škoda jen zatím pomalého nástupu této, zcela jistě perspektivní, technologie. Vinou je zde opět, stejně jako souboje na poli optických HD disků, paralelní existence dvou a více vzájemně nekompatibilních technologií. Trumfování jednotlivých zastánců často představují zásahy do standardů, což neprospívá rychlému nasazení na trh. Doufejme tedy, že se podaří sjednotit plány jak oprostit USB od drátů.

Technologie

Diskuse