$100 notebook alias XO-1: zázrak či výbuch?

31. 10. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Dnes se podíváme na zařízení, které před pár lety odstartovalo myšlenku extrémně levných přenosných PC, avšak stále ji dodnes ještě nestihlo naplnit. Ano, řeč bude o XO-1 od iniciativy OLPC (One Laptop Per Child), který již asi navždy ponese nálepku $100 notebook. Připomeneme si peripetie při jeho vývoji, které jsou v kontrastu s komerčními projekty jakým je například minule představený ASUS EEE PC.

$100 notebook alias XO-1: zázrak či výbuch?

Nesplněný sen?
\$100, klika, jeden pro každé dítě… Tak takhle nějak znělo motto organizace OLPC(One Laptop Per Child) před necelými dvěma roky- Způsobila jím zajímavou debatu o tom, zda je možné něco takového naplnit. Dnes je již odpověď jasná každému - NE, opravdu se to při dnešních výrobních nákladech nedá, což nepřímo přiznal i samotný prezident celé organizace. Lákavá přezdívka "\$100 notebook" však již notebooku asi zůstane navždy a díky obrovskému humbuku kolem této neuvěřitelné (a nereálné) ceny mají tyto notebooky skvělou reklamu "zadarmo"... Že by záměr? Ponechme dohady stranou a pojďme se z těchto důvodů i v návaznosti na nedávnou zprávu o (snad) se již konečně blížícímu začátku masové výroby těchto zařízení podívat, čím vším to vlastně XO-1 neboli \$100 notebook měl být a jak vypadá jeho dnešní reálná podoba v praxi.

Zařízení XO-1, na kterém je postavena celá myšlenka projektu OLPC, není asi pro většinu našich pravidelných čtenářů potřebné představovat, vždyť kdo by si nepamatoval na \$100 notebook s klikou alias 2B1 alias CM1 alias XO-1. Ano, tento notebook má pestrou historii a jeho zdlouhavý vývoj provázejí časté změny, a to jak na pozici jména, tak technických specifikací a i ceny. Plejádu jmen máme již úspěšně za sebou, takže se můžeme podívat, čím to vlastně XO-1 disponuje ve své finální podobě.

Zajímavý design, zajímavé komponenty
Srdce zařízení tvoří procesor AMD Geode LX700 o frekvenci 433 MHz – původně 366 MHz. Použitým čipsetem je AMD CS5536, audio čip Analog Devices AD1888 je kompatibilní s AC97 standardem. Rozšíření se v průběhu vývoje dočkala také RAM (DDR-266) - 256 MB oproti původním 128 MB a taktéž úložný prostor – NAND pevný disk, který narostl z původně ohlášených 512 MB na 1 GB. Největší změnou, kterou zařízení prošlo, je ovšem nahrazení kliky, která měla sloužit pro dodatečné nabíjení baterie. Klika měla dvě nevýhody: jednak se svým poměrem počtu otáček a vzniklé energie nedostačovala požadavkům pro smysluplný provoz (čtěte: z točení děti bolela ruka), a také při jedné ze slavných presentací neslavně zůstala Kofimu Ananovi v ruce :-), takže autorům snad došlo, že v reálném prostředí by se její životnost limitně blížila nule. Tak byla úplně vyměněna za provázkovkový generátor, skrz který je možné XO-1 dobíjet - 6 minut tahání provázku = 60 minut provozu, avšak v tomto případě se již jedná o přídavné příslušenství, které se k zařízení standardně dodávat s největší pravděpodobností nebude. K dispozici by měl být pro nabíjení taktéž solární panel, který ovšem také nebude součástí standardního balení, takže z tolik proklamované možnosti nabíjet toto zařízení kdekoliv v jeho základní verzi nezůstalo prakticky nic. Uživatelé se tak budou muset spolehnout na standardní elektrickou síť, případně 5-článkovou baterii, která by ale díky celkové spotřebě XO-1 kolem 3 W měla zařízení udržet v provozu opravdu dlouho.

Další komponenty XO-1 patří již mezi technologické lahůdky, se kterými se v standardních PC většinou prakticky nemáte šanci střetnout. Konkrétně tady najdeme unikátní 7,5" LCD, který pracuje jak v energii šetřícím monochromatickém režimu o rozlišení 1200 x 900, tak i v barevném módu s rozlišením 692 x 520. Mezi další zajímavé řešení lze považovat dvojité Wi-Fi antény, které jsou schopny Wi-Fi signál nejen přijímat, ale taktéž ho po vzoru p2p sítí distribuovat dál. Samotnou Wi-Fi konektivitu zabezpečuje Marvell 88W8388 802.11 b/g čip s podporou Mesh sítí i při vypnutém CPU. Starý dobrý ethernet tady bohužel nenajdeme. Nestandardní vybavení uzavírá voděodolná klávesnice a touchpad, který může posloužit také jako miniaturní tablet. Zajímavostí je, že notebook nedisponuje žádným aktivním chlazením a jeho provoz je tak úplně bezhlučný.

Z dalších vymožeností notebooku lze jmenovat již pouze webkameru s VGA rozlišením, čtečku SD karet, stereo reproduktory, mikrofon a 3 USB porty. K dispozici jsou také audio vstup i výstup.

Operačním systém XO-1 bude mohutně modifikovaná linuxová distribuce Fedora, vybavená speciálním uživatelským rozhraním nazvaným Sugar a plejádou standardního opensource softwaru. Co děti určitě potěšení je taktéž možnost zahrát si i nějakou tu hru – prezentované byli zatím modifikované verze her Doom a Simcity.

Uživatelské rozhraní XO-1

Jak můžete vidět z okolních foto, na designu XO-1 se někdo opravdu vyřádil, avšak své funkce školního notebooku plní na jednotku, a to hlavně díky možnosti přepnout zařízení otočením displeje do tzv. e-book módu, ve kterém běží pouze displej a zbytek zařízení se zapne pouze v případe potřeby překreslit aktuální obraz, čímž se z XO-1 stává ideální náhrada školních učebnic. V tomto módu se spotřeba zařízení pohybuje kolem úctyhodných 0,3 – 0,8 W.

XO-1 v e-book módu

Neúprosná cena
Jak už z úvodu víte, oněch proklamovaných \$100 se (překvapivě) nepodařilo dodržet, a tak výrobní cena jednoho XO-1 se aktuálně pohybuje na \$188, což jak jistě tušíte nemá příliš příjemnou odezvu v rozvojových zemích třetího světa, pro které je zařízení primárně určeno. Momentálně tak sice organizace OLPC již eviduje něco přes 5 milionů objednaných kusů, avšak jejich masová výroba, kterou má zabezpečovat společnost Quanta, ještě pořád nezačala, právě kvůli zmíněné prakticky dvojnásobné výrobní ceně. To vedlo k poměrně zoufalému zajímavému kroku, kterým je chystaní volný prodej těchto zařízení s mottem: „Kup jeden, zaplať dva.“ Počátkem příštího měsíce si tak zájemci budou moci objednat XO-1 za cenu \$399 a darovat tak jeden kus zdarma rozvojovým zemním. Tuto strategii raději komentovat nebudeme a pouze dodáme, že konkurenční řešení v podobě Eee PC od společnosti Asus disponuje podstatně vyšším výkonem s cenou o \$40 nižší.

Jeden za cenu dvou

Budoucnost
XO-1, stejně tak jako myšlenka celého OLPC projektu, je mimořádně zajímavým počinem, který ovšem zatím v reálu nefunguje, a je ještě pořád nejisté, zdali se toto zařízení vůbec dostane tam, kam původně mělo – do chudých rozvojových zemí. Nad celým projektem se navíc vznáší celá řada otazníků, a tak zatímco se jeho cena přibližuje ceně čistě komerčních projektů nevzniklých za přispění mnoha mecenášů (jakpak je toto asi možné?), slíbené milióny XO-1 notebooků jsou zatím pouze papírovou záležitostí. Nelze jim však upřít alespoň jistou dávku inovativnosti (např. použitý displej).

Technologie

Diskuse