ATI Mobility Radeon HD 2600 XT - mainstream nebo high-end?

18. 7. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

V minulém díle naší série článků o grafických kartách jsme se podívali do nejhlubších low-endových vod nové generace mobilních grafických řešení od ATI. Dnes pro změnu zamíříme k momentálnímu stropu mobilní technologické nabídky AMD/ATI v podobě Mobility Radeon HD 2600 XT.

ATI Mobility Radeon HD 2600 XT - mainstream nebo high-end?

Nová řada mobilních grafických čipů společnosti ATI s označením HD by se v současnosti v porovnání s konkurencí v podobě dedikovaných mobilních grafik od NVIDIA dala nazvat "poněkud chudá". Řeč je v tomto případě nejen o celkovém počtu modelů této řady, kterou zastupuje 5 modelů (a to i s přejmenovaným více než rok starým Radeonem X1300 v podobě nedávno popisovaného HD 2300), kdežto u NVIDIA najdeme 7 plnohodnotných modelů nové generace, ale i o reálném počtu grafik v nabízených noteboocích a jejich výkonech. Redukce počtu karet nové generace v nabídce se může zdát vstřícným krokem, avšak opak je v tomto případě pravdou. AMD/ATI totiž ke dnešnímu dni nepředstavila svůj mobilní high-end , a tak se u marketingu společnosti pokoušejí dělat zázraky a prezentovat Mobility Radeon HD 2600 XT jako ultimativní high-end. Takže co vlastně ATI Mobility Radeon HD 2600 XT nabízí?

Předně je tu samozřejmě zbrusu nová architektura čipu s označením R600, která je založená na univerzálně programovatelných unifikovaných shaderech (120) namísto jednoúčelových jednotek pro Pixel a Vertex shadery. R600 také přináší plnohodnotnou hardwarovou podporu DirectX10 a s ním Shader Model 4.0. Dále zde najdeme podporu nových technologií jako Avivo HD, sloužící pro hardwarovou kompresi/dekompresi videokodeků MPEG2/4, DivX, WMV9, VC-1 a H.264, redukci obrazového šumu za pomoci UVD a taktéž již v pořadí sedmou verzi technologie PowerPlay, která dynamicky mění frekvence grafické karty podle aktuální potřeby a dopomáhá tak k zlepšení výdrže baterie. Co určitě také stojí za zmínku je 65nm výrobní proces, který snižuje teplo generované jádrem a taktéž jeho celkovou spotřebu.

Mobility Radeon HD 2600 XT však není ničím jiným než poměrně razantně přetaktovaným mainstreamovým Mobility Radeonem HD 2600. Společné mají vše kromě frekvence.
technické specifikace

Jak si tedy toto momentálně nejvýkonnější mobilní grafické řešení v portfoliu ATI vede ve srovnání s konkurencí?
porovnání výkonu

Z grafu jasně vyplývá, že HD 2600XT svou základní úlohu - konkurenta pro GeForce 8600M GT - plní na jedničku a v nejnovějším 3DMarku nad ní vede o téměř 500 bodů, což z této karty dělá momentálního výkonnostního krále v mainstreamovém segmentu trhu (pomineme-li fakt, že o ni u notebooků na rozdíl od NVIDIA jen tak nezavadíme). O ultimativním řešení na poli mobilních grafických karet, jak HD 2600XT nazývá výrobce, se ovšem v celkovém měřítku nedá mluvit ani náhodou. Na závěr nám tak nezbývá než zkonstatovat, že momentálně nemá ATI žádnou grafickou kartu konkurující GeForce 8700M GT.

Technologie

Diskuse