NVIDIA Quadro NVS 140M - seriózní profesionál

12. 9. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Přestože pořádný grafický výkon je snem téměř každého majitele notebooku, body z 3DMarků neříkají všechno a dopracovat se k nim lze také různě. Pro široké spektrum uživatelů jsou důležitější vlastnosti, které třeba s hraním her souvisí jen okrajově. Pojďme se tedy podívat na grafickou kartu, jejíž velmi slušné syntetické skóre má pohánět profesionální a business aplikace mnohem spíše než meče či kulomety.

NVIDIA Quadro NVS 140M - seriózní profesionál

Vedle řady GeForce, jejíž jméno je přeci jen známější díky tomu, že právě tyto karty už nějakou dobu kralují v oblasti hrubého výkonu pod stolem i v pohybu, produkuje kalifornský gigant ze Silicon Valley též grafické karty Quadro. Ty jsou určeny pro profesionální použití v obchodních aplikacích nebo pro středně náročné CAD modelování apod. Přestože se ani Quadro nezříká slušných výkonů v syntetických testech a bez uzardění rozhýbá nejednu novou hru, očekává se, že jeho potenciální uživatelé budou klást vyšší nároky na jiné vlastnosti, například na stabilitu, jednoduchost, flexibilitu a komfort při ovládání nebo jednoduchou údržbu. A v tom všem se jim snaží NVIDIA vyjít vstříc.

Napřed se podívejme, co v takovém notebooku označeném nálepkou NVIDIA Quadro vlastně nalezneme za „železo“. NVS 140M je založeno na jádře s kódovým označením G84M, které můžeme důvěrně znát z karet GeForce 8400M G a GS, výkonově je tedy s nimi srovnatelné, obdobné výsledky v syntetických testech (3DMark apod.) má ale i GeForce 7400 nebo ATI Mobility Radeon X1400. Jedná se tedy o kartu na rozmezí low-endu a mainstreamu, automobilovou hantýrkou by se řeklo nižší střední třída.

Jádro sestávající z 210 milionů transistorů běží na frekvenci 450 MHz, data k němu proudí skrz 64-bitovou sběrnici z GDDR3 pamětí, to ovšem závisí na konkrétním provedení, mohou to být i „jen“ DDR2. Takt pamětí je 700 MHz. Tak jako prakticky veškerá produkce, i Quadro si vedle své vlastní paměti, doporučováno je užití 128 nebo 256 MB, může pomocí technologie TurboCache nasdílet přes PCI Express linky paměť ze systémové RAM, její velikost je proměnlivá podle osazení konkrétního notebooku, u 2 GB RAM by to bylo až 768 MB pro grafiku. Pipelines už se u této generace čipů nedělí na pixel a vertex, jsou unifikované, mohou tedy sloužit pro oboje výpočty a jejich vytížení závisí na aktuální potřebě, což by mělo celkovou práci zrychlovat. Je jich celkem 16. Dále disponuje 400MHz duálními RAMDAC pro zpracování analogového signálu až do rozlišení 2048 x 1536, digitální vykreslování pak končí na 1600 x 1200 pixelech.

Karta podporuje všechny současné konektory pro přenos dat včetně DVI, dále D-SUB (externí VGA), S-Video, LVDS, HDMI a HDTV.

Výsledky 3DMark
Test Notebook.cz na počítači Lenovo ThinkPad R61
3DMark 2001: 12 884
3DMark 03: 5180
3DMark 05: 3164
3DMark 06: 1374

Průměrné výsledky podle testu serveru notebookcheck.net
3DMark 2001: 12 009
3DMark 03: 4215
3DMark 05: 2896
3DMark 06: 1491

Uživatelům notebooků ovšem nebude lhostejné, kolik takováhle mašinka spotřebuje – údaj je vzhledem k výkonu velmi optimistický, spotřeba (TDP) je výrobcem vyčíslena na 10 W, v příznivě zkonstruovaném šasi by si navíc měla vystačit s pasivním chlazením. Samozřejmostí je technologie PowerMizer 7.0, která se stará o správu spotřeby a napájení.

Quadro2 logo

Karta pracuje s DirectX verze 10, tzn. Shader 4.0, což je nejnovější standard, který už má použitelné aplikace, byť se jedná ve valné většině o hry. Protože jde však o profi kartu, nechybí ani certifikace pro OpenGL 2.1. Zajímavostí jsou používané unifikované ovladače (UDA – unified driver architecture), které jsou stejné pro všechny modely a řady Quadro karet, a to nejen pro notebooky! Vyplývá to z požadavků na vysokou stabilitu a kompatibilitu s širokou řadou aplikací – aby se inženýři u NVIDIA neutestovali .

Stručný přehled některých certifikovaných aplikací: Microsoft Office Suite, Hummingbird Exceed , Lotus Notes, McAfee Virus Scan, pcAnywhere, Bloomberg, Reuters, Tradestation a další.

Snad nejpyšnější u NVIDIA jsou na svoji technologii nView, která zprostředkovává zobrazení na dvou monitorech a především následné ovládání. Poslední zmíněníhodnou technologií je pak PureVideo, která se stará o vše, co souvisí s kódováním a dekódováním videa včetně formátů H.264, WMV nebo MPEG-2 bez zatěžování CPU.

Celkově jde říci, že NVIDIA Quadro NVS 140M je velice solidní společník pro firemní notebooky, lze ho nasadit i do thin-and-light přístrojů s vysokými nároky na výdrž na baterie, má profesionální zázemí a vlastnosti, ale přitom „zdědil“ od bratranců z GeForce i přijatelné multimediální či výkonové vlastnosti. O renomé svědčí i fakt, že Quadro lze potkat i v námi testovaném notebooku Lenovo ThinkPad R61.

Technologie

Diskuse