ATI Mobility FireGL V5700 - střední třída na 3D práci

3. 12. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Grafické karty ATI FireGL jsou již tradičně určeny do profesionálních mobilních pracovních stanic, kde nabízí výkon a stabilitu pro 3D modelovací a grafické programy. V5700 je zástupce střední třídy postavený na jádru známém z řady karet Radeon HD3600. Jaké tedy budou její schopnosti?

ATI Mobility FireGL V5700 - střední třída na 3D práci

Nová grafická karta pro profesionální nasazení, ATI Mobility FireGL V5700, pořád patří do aktuální řady karet vedle Mobility Radeonu HD3650, se kterým sdílí GPU s kódem M86, zde se snadno rozluštitelnou příponou GL. Konkurencí má být hlavně pro stejně orientované karty od NVIDIA, například Quadro FX570 ale i Quadro FX 1500M.

Karta pochopitelně nabízí v zásadě totožné funkce jako její „regular“verze, tedy Radeon, ovšem má vlastní specifika vycházející z jejího předpokládaného nasazení. Stejně jako hry i různé modelovací programy mají vysoký nárok na 3D výkon, ovšem v jeho využívání se liší. Hry jsou především dynamickou hříčkou využívající možností obrovského a rychlého toku textur a efektů (např. založených na T&L technologii), navíc kvůli tomu musí hojně využívat antialiasing nebo další formy vyhlazování textur v pohybu. Profesionální aplikace jsou spíše náročné na statickou velikost textur, jejich dokonalé a co nejvěrnější zobrazení nebo schopnost přepočítávat náhledy. Navíc mají vysoké nároky na kompatibilitu a multiplatformitu, a proto existují...

...Open GL, čili otevřené grafické knihovny. Jde o průmyslový standard, který přesně určuje rozhraní pro tvorbu grafiky a je tak závazný pro všechny aplikace, které se ho rozhodnou využívat. Není tedy problém pracovat se stejným modelem pod různými operačními systémy (Win, MacOS, Linux, unixové platformy) a na různém hardwaru (pokud OpenGL podporuje, např ATI FireGL řady nebo NVIDIA FX a NVS). Právě minulý měsíc byly vydány nové specifikace pro verzi 3.0, prozatím je však stále standardem verze 2.1.

A právě vyladění jak hardwaru, tak především ovladačů je hlavní výhodou profesionálních karet, tedy v případě, že to využijete. Naopak pro někoho může být určitou nevýhodou obvyklá pomalejší aktualizace ovladačů, což pramení z nutnosti psát je co nejstabilnější, a tedy i nejodzkoušenější. Druhou nevýhodou je často o něco nižší výkon ve hrách, což je navázané právě na jiné priority při psaní v ovladačů. V syntetických testech však může být situace i opačná.

FireGL V5700 pochopitelně všechny tyto požadavky OpenGL standardu splňuje, takže je certifikována pro řadu aplikací včetně AutoCAD, AliasStudio, MicroStation, Pro/Engeneer, Maya nebo SOFTIMAGE.

A co karta nabízí za hardwarové vymoženosti? Čip M86GL je vyroben 55nm technologií a do čipu se vměstnalo 378 milionů tranzistorů. Doplněná má být podle doporučení výrobce 512 MB DDR3 paměti, výsledná konfigurace ovšem závisí i na výrobci, karta podporuje i GDDR4 paměti a kapacita je vůbec prakticky libovolná. Paměti jsou připojeny pomocí 128bitové sběrnice, což také bývá jeden z ukazatelů zařazujících kartu na žebříčku low-mid-hi level:-) Pro vnitřní komunikaci pak slouží kruhová 256bitová sběrnice (Ring Bus), patentované to firemní řešení.

Výpočty obstarávají unifikované skalární shadery, v čipu jich je 120, jsou plně programovatelné a tak se přizpůsobí vytížení, mohou se chovat stejně jako pixelshadery nebo vertexshadery. Instrukce pak jsou z nejnovější sady, tedy 4.0, vedle výše zmiňovaných OpenGL je zde podpora i pro DirectX 10.


Příklad osazení čipu FireGL v notebooku.

Důležitá je pro profesionály i kvalita a možnosti zobrazení, a v této části má V5700 opravdu co nabídnout, o čemž svědčí třeba i fakt, že inženýři od Lenova zvolili právě toto řešení pro novou pracovní stanici Thinkpad W500. Vedle dnes relativně běžné podpory dvou DVI výstupů (1920 x 1200) a HDMI (1900 x 1080) výstupu totiž přibyla ještě možnost využít dvojici DispleyPortů (2560 x 1600). Hloubka barev může být, podporuje-li ji monitor, až 30bitová (10 bitů na každou RGB složku).

Příjemné je také konstatování, že nebudete nijak ochuzeni ani v rovině běžné práce a zábavy, naopak multimediální podpora je stejně kvalitní, jako u radeonů, tedy hardwarová komprese a dekomprese MPEG-2 a -4, DivX i H.264/AVC a VC-1. Podobné to je i s ekonomičností provozu, karta je vybavena technologií PowerPlay 7.0.

A na závěr výsledky syntetických testů podle serveru notebookcheck.net:

  • 3DMark01: 24 429
  • 3DMark03: 10 662
  • 3DMark05: 8577
  • 3DMark06: 3564
Technologie

Diskuse