AMD Puma pod drobnohledem

25. 6. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Jedním z témat posledních dnů, alespoň co se oblasti notebooků týče, je bezesporu nová platforma společnosti AMD - Puma. Co nového přinese a co od ní mohou uživatelé čekat, si nastíníme v tomto článku. Již od začátku bylo zřejmé, že největší novinky se dají očekávat na poli grafických čipů a jejich integrace. Přinese tak konečně sloučení společností AMD a ATI ovoce? Puma k tomu potenciál rozhodně má.

AMD Puma pod drobnohledem

Mezi nejdůležitější součásti platformy bezesporu patří procesor, grafické řešení, čipset nebo Wi-Fi karta. Postupně si tyto čtyři oblasti projdeme a řekneme si, jaké komponenty, nové funkce a možnosti se výrobce rozhodl použít a co od nich můžeme očekávat.

Procesory

Nová platforma rovná se inovovaná řada procesorů. Ty pro novou platformu vycházejí z návrhu procesorů, se kterými jsme se již setkali pod označením „Graffin.“ Nejvýkonnější řadou bude AMD Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile Processors. Informace na stránkách výrobce si můžete prohlédnout zde.

Prozatím do této řady patří tyto modely:

  • ZM-80: 2,1 GHz
  • ZM-82: 2,2 GHz
  • ZM-86: 2,4 GHz

Mezi společné charakteristiky patří 65nm výrobní proces, 2 MB L2 Cache, model ZM-80 má spotřebu 32W, dva vyšší modely 35W - tedy jako konkurenční Core 2 Duo, avšak v případě AMD i s notnou částí northbridge čipsetu.

Inovovány byly ale i další řady a na trh se brzy dostanou také procesory z inovovaných sérií AMD Turion X2, AMD Athlon X2 a Sempron.

Pojďme se nyní podívat na některé klíčové technologie. Procesory byly optimalizovány pro co nejvyšší výkon, zároveň ale obsahují technologie pro úsporu energie. Jedním ze způsobů, kterým toho bude dosaženo, je inteligentní správa výkonu, kdy procesor bude automaticky rozdělovat úkoly mezi obě jádra, v případě nízkého vytížení nebo nutnosti šetřit energií bude např. možné jedno jádro deaktivovat. Jádra se budou také umět nezávisle na sobě taktovat na jiné frekvence.

Turion X2 Dual Core Mobile

Nová architektura s přímým propojením
Kvůli zvýšení výkonu (hlavně snížením prodlev při komunikaci mezi jednotlivými součástmi čipsetu) sáhl k použití speciálních datových linek na přímé propojení mezi:

  • procesorem a pamětí
  • procesorem a I/O
  • mezi jádry procesoru

Optimalizovaný paměťový řadič

Napojení procesoru na operační paměť bylo zásadním způsobem změněno a optimalizováno, díky čemuž by mělo dojít k citelnému zvýšení výkonu. Na nárůstu výkonu se také podepíše příprava pro použití 800MHz RAM pamětí, jejichž propustnost by měla činit až 12.,8 GB/s.

Další použité technologie:

  • AMD Dedicated Multi-cache - Každé jádro bude mít vyhrazenu svou vlastní část L2 cache, díky čemuž se sníží prodlevy v komunikaci mezi jádrem a cache pamětí.
  • HyperTransport 3.0 - Nová verze HyperTransport technologie, která dovolí teoretickou propustnost až 14,4 GB.
  • Enhanced AMD PowerNow! Technology + Independent Dynamic Core Technology - Funkce, které umožní automatickou změnu frekvence jader, a to dokonce každému zvlášť nezávisle na sobě. Inteligentní management bude přerozdělovat úkoly a automaticky podle toho měnit frekvence jader.
  • AMD Dynamic Power Management - Každé jádro, paměťová sběrnice i HyperTransport bude moci nezávisle na sobě, podle potřeby, pracovat pod jiným napětím.
  • Multi-Point Thermal Control - Propracovaná správa měření teplot, která by měla ve spolupráci s chladícím systémem napomoci větší účinnosti chlazení.
  • AMD CoolCore Technology - Funkce, která umí vypnout nevyužívané části procesoru či rovnou celá jádra.

Čipset a grafické karty

Jelikož spolu u platformy AMD Puma tyto dvě kapitoly souvisí a je těžké udělat popis jedné kategorie tak, aby se zároveň nedotýká té druhé, popíšeme si je zároveň v rámci jedná kapitoly.

Stránky výrobce o platformě Puma.

AMD nazvalo nový čipset M780G a samozřejmě že i zde Puma přináší zajímavé novinky. Opět, v souladu se zbytkem platformy, se nejvíce z nich týká oblasti grafických čipů a různých možností jejich využití a spolupráce.

Jižní můstek AMD SB700 vychází ze stolní platformy, neschází mu tak dostatek výkonu ani funkcí. Mezi ty patří např. HyperFlash – jedná se o obdobu Intel Turbo Memory, která napomáhá zvýšení výkonu Windows Vista pomocí technologie Vista Ready Boost.

Schéma technologie Power Xpress

Součástí čipsetu je integrované grafické jádro ATI Radeon HD3200, které může být dále doplněno dedikovaným grafickým čipem s vyšším výkonem.
Návrh tedy počítá s využitím jak integrovaných grafických čipů, tak samozřejmě i těch diskrétních. A což je novinka – obou zároveň. U některých notebooků (např. Sony Vaio) se sice již objevila diskrétní grafika po boku integrované, ale jejich přepínání vyžadovalo nutnost restartu celého počítače, natož aby snad mohla být řeč o jejich vzájemné spolupráci.

Uveďme si nové možnosti na příkladu. V době, kdy je počítač připojen k elektrické síti, využívá výkonnou diskrétní grafickou kartu. Pokud adaptér odpojíte, systém automaticky přepne na kartu integrovanou a žravou diskrétní kartu vypne. Bez nutnosti jakýchkoli zásahů uživatele. Další zajímavostí je zapojení těchto karet do CrossFire režimu (u AMD je tato technologie nazvaná CrossFireX) a zvýšení grafického výkonu díky jejich spolupráci. Takto je možno získat až o 60% grafického výkonu navíc.

Velmi zajímavě také vypadá nápad s použitím externí grafiky. Nejedná se sice o úplnou novinku, s podobným nápadem přišel již poměrně dávno Asus, zde byl ale lépe propracován. Nebude např. nutné využívat externí monitor, připojená grafická karta se bude chovat, jako by byla uvnitř notebooku. Menší nevýhodou (zároveň ale výhodou, protože vše bude díky optimalizaci velmi rychlé) je nutnost použití speciálního konektoru (upraveného PCI Express 2.0), kterým pravděpodobně nebudou vybaveny všechny notebooky.

Technologie použité u grafických karet:

  • Podpora DirectX 10
  • ATI SurroundView Technology – podpora současného připojení více monitorů
  • ATI PowerPlay Technology – technologie pro šetření energií v situacích, kdy není potřebný velký grafický výkon
  • ATI Hybrid CrossFireX (SLI propojení integrované HD 3200 a diskrétní HD 3400)
  • Technologie AMD Avivo pro podporu zpracování HD videa a Blu-ray
  • Podpora široké škály výstupů včetně DVI, HDMI nebo DisplayPortu –

konkrétní osazení bude závislé na modelu a výrobci

  • Display Cache – paměťový čip vyhrazený grafické kartě

Základní přehled použitých grafických karet:

ATI Radeon HD 3200
Jedná se o základní integrovaný grafický čip, který je součástí čipsetu.

ATI Radeon HD 3400
„Ekonomická třída“ externích grafických karet, které ovšem neschází solidní výkon ani plná podpora HD videa. Tato karta i modely vyšších řad jsou vyráběny 55nm výrobním procesem.

ATI Radeon HD 3600
Střední třída externích grafických karet vhodná pro méně náročné hraní nebo na většinu ostatních, graficky náročnějších operací. Nebude chybět široká škála výstupů či optimalizace pro co nejlepší poměr výkon / spotřeba. I tato karta je vyrobena 55nm procesem.

ATI Radeon HD 3800
Jedná se o nejvýkonnější řadu externích grafických karet. Samozřejmostí je podpora DirectX 10.1. Plně jsou podporovány také všechny nové AMD technologie, dále např. OpenGL 2.0 či ShaderModel 4.0.

ATi Mobility Radeon HD 3800

Wi-Fi

Zde je situace nejjednodušší – výrobce nepřipravil žádné specifické komunikační moduly a výběr Wi-Fi karty tak bude zcela v režii výrobců jednotlivých notebooků. Samozřejmě se ale počítá s nejnovějšími technologiemi, jako je draft-n, a pokud si dovolíme mírný odklon od tématu, tak i 3G připojení či Wi-MAX.

Závěr

Jak jsme mohli vidět v celém článku, Puma z velké části nepřináší žádnou výraznější revoluci. Na druhou stranu, obzvláště na poli grafických karet přináší několik opravdu zajímavých novinek a některé starší nápady se jí podařilo dotáhnout do skutečně použitelné podoby. Obzvláště spolupráce integrované a dedikované karty či automatické vypínání externí karty při provozu na baterie vypadá velmi dobře a mohlo by znamenat skutečný posun, protože s ničím podobným (až na pár malých výjimek) jsme se zatím nesetkali.

Od Pumy se tedy nedá očekávat přílišné zvětšení celkového výpočetního výkonu, přestože i procesory několika změnami prošly. Hlavní změny se odehrávají na poli zlepšení využívání dostupného hardwaru a optimalizace spotřeby, výrazně by měl vzrůst i grafický výkon.

Své modely s platformou Puma už ohlásili téměř všichni významní výrobci, včetně společností jako Acer, Asus, HP, MSI či Toshiba. Uvidíme tedy, zda se AMD podaří prorazit proti tak oblíbené a rozšířené platformě, kterou bezesporu Intel Centrino či jeho nástupce Centrino 2 je. Předpoklady k tomu rozhodně má a současné veliké potíže Intelu s integrovanou grafikou, která zdržuje celé Centrino 2, tomu jen nahrávají. Nám nezbývá než se těšit na první notebooky s touto platformou.

Krátkou možnost se na jeden takový podívat jsme již měli - viz článek "AMD Puma v krátkém testu".

Technologie

Diskuse